Tavasz

Babaváró hitel sorozat 1. rész: a meglévő gyermek nem kizáró ok

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
Pénzügyi szakértő
Frissítve: 2019-06-11 Létrehozva: 2019-06-06
3947772
Kép
Babaváró támogatás esettanulmány

Sokan érdeklődtök a babaváró támogatással kapcsolatban, így a kalkulátorunk mellett elindítjuk a Babaváró cikksorozatot is. A beérkező konkrét kérdések alapján összeraktunk "mintaházaspárokat", raktunk össze, akiken keresztül bemutatjuk a babaváró hitel és egyéb állami támogatásokkal elérhető lehetőségeket.

 

Klára és János első lánya 2018 decemberében született meg. János öt éve dolgozik ugyanannál a cégnél, stabil jövedelemmel rendelkezik, Klára pedig otthon van a babával. Állapotos a második gyermekükkel, akinek az érkezését 2019 decemberre várják. Addig szeretnék felújítani a lakásukat, amihez 3 millió forintra van szükségük. Mivel erre a célra a CSOK-ot nem tudják igénybe venni, szeretnének élni a babaváró támogatás lehetőségével.

 

Nézzük meg, mire számíthatnak!

 

Klára és János megfelelnek a személyi feltételeknek, mivel:

 

  1. Klára még nem múlt el 40 éves.

  2. János rendelkezik az elvárt 3 éves, folyamatos TB jogviszonnyal.

  3. Jelenleg nincs hitelük, amit törleszteniük kellene, és nem szerepelnek a lejárt tartozás miatt a KHR listán sem.

 

Meglévő gyermeküket a babaváró hitelnél nem fogják figyelembe venni, de ez nem kizáró ok az igénylésnél, ahogyan az sem, hogy a második gyermek már úton van. Az igénylés után született, második gyermekük után viszont már igénybe vehetik a kamatmentességet, így a teljes futamidő alatt csak a tőketartozást és a kezességvállalási díjat kell fizetniük.

 

Kláráék úgy kalkuláltak, hogy a felújításhoz 3 millió forintra lesz szükségük. Ebben az esetben a legrövidebb futamidő, amivel számolhatnak, 6 év, mert így biztosítható, hogy a havi törlesztőrészlet 50 000 forint alatt maradjon. Mivel az igénylés pillanatában a magzat már elmúlt 12 hetes, a folyósításnál kérhetik, hogy a törlesztés 3 évig szüneteljen.

 

A babaváró hitel kalkulátor alapján a szüneteltetés után az első törlesztőrészlet 43 000 forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 051 924 forint lesz. Láthatjuk, hogy a tőketartozáson felül csak a kezességvállalási díjat kell fizetniük, ami 6 éves futamidővel számolva 51 924 forint.

 

Klára és János természetesen 10 millió forint babaváró támogatást is felvehet. Ebben az esetben 20 éves futamidővel kell számolniuk, amelyet a második gyermek megszületésével 3 évvel kitolhatnak. A havi törlesztőrészlet 50 000 forint alatt fog maradni a futamidő végéig, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10 524 502 Ft lesz.

 

Fontos, hogy ha Klára és János 3 millió forintot igényelnek, akkor ezután már nem igényelhetik a 7 millió forintot babaváró hitelként, mivel ezt a lehetőséget csak egyszer lehet igénybe venni.

 


Kérdés merült fel benned a babaváró támogatás feltételeivel kapcsolatban? Írj nekünk bátran az info@bank360.hu e-mail címre, és segítünk választ találni.


 

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum