Casco biztosítás

CASCO biztosítás 2020-ban

Casco biztosítás

CASCO biztosítás 2020-ban

Vrazsovits Rita
2019-08-26 Frissítve: 2022-01-18
2019-08-26 Frissítve: 2022-01-18
4512672

 

Casco biztosítás: miért érdemes megkötni?

 

Miután megkötöttük a kötelező biztosítást, a “másik oldalról” is bebiztosíthatjuk az autónkat (és magunkat), ha a Casco biztosítás mellett döntünk. Ezt azért érdemes megtenni, mert a KGFB csak a vétlen fél kárát fizeti meg - így ha mi okoztuk a bajt és a mi autónk is megsérült, akkor a kötelező biztosításunk csak a másik fél kárát téríti meg, a miénket nem. 

 

A Casco viszont ettől függetlenül megtéríti a gépjárműben keletkező anyagi károkat, akkor is, ha mi okoztuk a bajt, vagy ismeretlen a károkozó. A Casco a legtöbb esetben opcionális, de van olyan eset, amikor a Casco megkötése elkerülhetetlen: ha az autót hitelből vesszük meg, vagy lízingszerződést kötünk, akkor szinte minden esetben kötelező a biztosítás megkötése. 

 

A Casco biztosítás megtéríti a töréskárokat, abban az esetben is, ha mi okoztuk a kárt, és akkor is, ha ismeretlen a károkozó. A biztosító elemi és tűzkárokra is fizet, ezenkívül lopásra is köthetünk biztosítást. Kiegészítőként köthetünk a Casco biztosítás mellé poggyászbiztosítást, extratartozék- és balesetbiztosítási modult is, így akkor sem kell aggódnunk, ha egy utazás során megsérülne a gépjármű, és a benne lévő holmink is.

 

Mivel egy gépjárműben viszonylag nagy eséllyel keletkezik kár, a Casco biztosítás nem olcsó mulatság; egy Casco kalkulátor segítségével azonban személyre szabott ajánlatok közül válogathatunk, és évente akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy jó választással.

 

Ezen az oldalon összegyűjtöttük a Casco biztosítással kapcsolatos legfontosabb információkat, és azt is megmutatjuk, hogy mennyit segít a számunkra legideálisabb termék megtalálásában, ha online összehasonlítjuk a piacon elérhető biztosításokat.

 

Kösd meg a Casco biztosítást online!

 

A Casco kötés történhet teljesen online, attól függetlenül, hogy év közbeni vagy évfordulós szerződéskötésről van szó. Az egyetlen teendő, amit nem fogunk tudni online elintézni, az autó szemlézése - erre akkor van szükség, ha használt gépjárműre szeretnénk biztosítást kötni. A Casco biztosítás díjszabást nem befolyásolja a szemlézés.

 

Új gépjárműre a biztosítást akár azelőtt is elintézhetjük, hogy kigurultunk volna a szalonból. Az sem gond, ha közvetlenül a biztosítás kötés előtt nem ismerjük az autó összes adatát, mert a biztosítás az átvétel napjától fog élni, a hiányzó adatok pótlására pedig ettől számítva lesz még 48 óránk. 

 

Ha a kötelező és a Casco biztosítást ugyanott kötjük meg, kedvezményt kaphatunk, de ebben az esetben is érdemes egy Casco biztosítás kalkulátor ajánlatait összehasonlítani - lehet, hogy találunk még kedvezőbbet. Szintén faraghatunk a díjakból és relatíve olcsó Casco biztosítást harcolhatunk ki, ha ugyanannál a pénzintézetnél egyszerre több szerződésünk is van, például a Casco mellett a lakásbiztosítás vagy életbiztosítás.

 

CASCO váltás

 

A Casco biztosítás váltás hasonlóképpen működik, mint a kötelező váltás. Alapesetben évente egyszer van lehetőségünk másik biztosítást választani, ugyanúgy, mint az évfordulós KGFB váltásnál. Fontos, hogy a Casconál is figyelni kell arra, hogy legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal beérkezzen a biztosítóhoz a felmondáshoz szükséges dokumentum.

 

Ha eladtuk a gépjárművet, vagy mi vettünk újat, tehát üzembentartó váltás történt, akkor évközben is van lehetőség biztosító váltásra. Ebben az esetben is jelezni kell a biztosító felé, hogy változás történt. A gépjármű átírásnál először a KFGB-t kell megkötnünk. Ha emellé szeretnénk Cascot is, akkor van lehetőség biztosítás együttkötésre.

 

Arra is van lehetőség, ha szüneteltetni szeretnénk a Casco biztosítást, például ha ideiglenesen kivonták a gépjárművet a forgalomból. A biztosítónak abban az esetben kell bemutatni a kivonási igazolást, ha az autót véglegesen kivonták a forgalomból. 

 


Ne bízd a biztonságot a véletlenre, egészítsd ki a kötelező biztosítást személyre szabott Casco biztosítással! Az online Casco kalkulátorral összehasonlíthatod a legkedvezőbb ajánlatokat!


 

Mitől függ a CASCO díja?

 

A Casco biztosítás díjszámítás alapvetően két tényező függvénye: 

 

  • a gépjármű értéke,

  • az általunk választott önrészesedés,

  • fizetési mód és gyakoriság.

 

Az első nem szorul magyarázatra, hiszen a szerződéskötésnél meghatározott árról van szó - akár új, akár használt gépjárműre szerződünk.

 

Az önrészesedés mértékét a szerződő fél határozza meg, a tulajdonában lévő gépjármű típusától függően több lehetőség közül választhat. A választott mértéket a szerződés tartalmazza, amely:

 

  • egy konkrét összeg, ami azt mutatja meg, hogy egy esetleges káreseménynél mekkora összeget fogunk kifizetni, és

  • százalékos formában mutatja meg, hogy a kártérítés hány százalékát vállaljuk be. Értelemszerűen minél magasabb ez az arány, annál alacsonyabb lesz a biztosítás díja.

 

A kettő közül a nagyobb érték lesz az, amit a biztosító levon a kártérítés összegéből, tehát azt nekünk kell majd kifizetnünk, ha kár keletkezne az autóban. Az önrész emelésével kedvezőbbé tehetjük a biztosítási díjat, de ennek csak abban az esetben van értelme, ha valóban rendelkezünk azzal az összeggel, amekkora önrészt vállaltunk. Ha kevesebb önrészt szeretnénk vállalni, akkor drágább lesz a biztosítás. Ha az elszenvedett kár nem éri el a vállalt önrészt, akkor a biztosító nem fizet.

 

Nézzünk meg egy példát! Ha a balesetben félmillió forintos kár keletkezett, és a vállalt önrész 100 000 forint, illetve 10%, akkor a biztosító a magasabb összeget, tehát a 100 000 forintot fogja levonni a kártérítésből. Ez alapján nekünk kell kifizetni a 100 000 forintos önrészt, a fennmaradó 400 000 forintot pedig a biztosító állja. Ha 30 százalékos önrészt vállalunk, akkor az fél millió forintos kárnál 150 000 forint, tehát a káreseménynél ezt az összeget kell kifizetnünk, mert ez a magasabb.

 

A fizetési mód és a gyakoriság is hatással van az éves díjra: ha a csoportos beszedést vagy az átutalást választjuk a csekkes megoldás helyett, illetve évente fizetjük a Cascot, akkor akár 5-15 százalékkal is olcsóbban köthetünk biztosítást. 

 

Mivel a biztosítóval évente kötünk szerződést, az árat is egy évre határozzák meg. A következő biztosítási fordulónál magasabb díjra számíthatunk, ha történt kifizetés az előző évben.

 

A biztosítók között akár több százezer forintos különbségek is lehetnek, különösen, ha új gépjárműre kötünk CASCO-t, így mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat egy kalkulátorral.

 

CASCO felmondása

 

A Casco szerződést egy évre lehet kötni, és megszüntetni két esetben van lehetőség:

 

  • a Casco felmondás történhet az évfordulón: ebben az esetben a forduló előtt legalább 30 nappal írásban kell nyilatkoznunk a felmondásról,

  • a másik lehetséges ok a felmondásra, ha eladtuk a gépjárművet, amelyre a biztosítás vonatkozott. Ebben az esetben a már kifizetett Casco díja időarányosan visszajár, ahogyan a kötelező biztosításnál is.

 

A Casco biztosítást felmondhatjuk átmeneti időszakra is, abban az esetben, ha a biztosított gépjárművet kivonták a forgalomból. A szerződés felmondásához ebben az esetben szükség van a kivonásra vonatkozó határozatra.

 

A felmondó nyilatkozatnak minden esetben tartalmaznia kell az alábbi adatokat:

 

  • szerződésre vonatkozó adatok,

  • rendszám,

  • a felmondás oka.

 

Ezenkívül az adásvételi szerződés másolatára is szükség van, ha eladás miatt szüntetjük meg a biztosítást. 

 

Ha a felmondás nem történik meg időben, és nem fizetjük be az éves díjat, akkor a nemfizetés nemcsak a szerződés megszűnésével jár együtt: a biztosítónak emellett joga van behajtani a kifizetetlen díjat is. Ha a felszólítás ellenére sem fizetjük be a biztosítási díjat, akkor a biztosítás visszamenőleges hatállyal megszűnik: az utolsó biztosított nap az lesz, amikor a gépjármű még fedezve volt. 

 

Kárbejelentés

 

Az autó biztosítás két leggyakoribb káreseménye a baleset és a lopás: Casco biztosításnál a következőkre érdemes odafigyelni:

 

  1. Lopás

 

Elsőként minden esetben a rendőrséget értesítsük, hiszen rendőrségi jegyzőkönyv nélkül a biztosító sem fog tudni segíteni. A rendőrség értesítése után minél hamarabb keressük fel a biztosítót is, és kérdezzünk rá a teendőkre, hogy később az adminisztráció gördülékenyen menjen.

 

Gépjármű lopásnál a biztosító akkor fog fizetni, ha a rendőrség már lezárta a nyomozást. A kártérítési összeget az Eurotax katalógus alapján határozzák meg. Az online is elérhető katalógus nem az újkori vételárat mutatja meg, hanem a káresemény idején aktuális piaci értéket. Az Eurotax oldalán a főbb paraméterek megadása után néhány ezer forintért le lehet kérni a gépjárművek becsült eladási árát.

 

Ha lízingszerződéssel vettük az autót, akkor gondot jelenthet, hogy a biztosító nem az újkori árat, hanem a káresemény idején érvényes árat téríti meg, hiszen ebben az esetben nagyobb lehet a tartozásunk, mint a biztosító által kifizetett összeg. Erre az esetre köthetünk úgynevezett GAP biztosítást, ami fedezi az eredeti vételár és a káridőponti érték közötti különbséget.

 

  1. Baleset

 

Balesetnél az első és legfontosabb lépés, hogy megnézzük, történt-e személyi sérülés. Ha igen, akkor elsőként a mentőket kell értesíteni, és csak ezután a rendőrséget. Utóbbit minden esetben ki kell hívni a helyszínre, akkor is, ha külföldi gépjármű vett részt a balesetben, illetve akkor is, ha nem tudjuk eldönteni, hogy ki volt a vétkes a balesetnél. Természetesen a biztosító felkeresése sem várhat: abban az esetben is tájékoztassuk az eseményről, ha nem kötöttünk balesetbiztosítást a Casco mellé.

 

Az elakadásjelző háromszöggel tudjuk biztosítani, hogy a balesetben részt vevő jármű ne balesetezhessen újra, ezenkívül azzal tudjuk segíti a biztosító munkáját, ha fényképeket készítünk a káreseményről. 

 

Teljes körű Casco biztosításnál is számolnunk kell az önrész kifizetésével, ami nagyobb kár esetén akár több százezer forint is lehet.

 

Az autó javítása

 

Az autó megjavítása csak olyan szervizben történhet (általában márkaszerviz), amit a biztosító elfogad, máskülönben nem fog fizetni. Ezek a szervizek általában drágábban dolgoznak, mint például a kisebb helyi műhelyek, vagy mint az ismerős, aki bármit megjavít. Ez egyrészt nem akkora gond, hiszen a biztosító ezeket a drágább szervizdíjakat figyelembe véve számítja ki a kártérítést, másrészt viszont magasabb lehet a fizetendő önrész, ha a százalékos értéket kell befizetnünk.

 

Javítás esetén előfordulhat az is, hogy a beszerelt új alkatrész megnöveli az autó értékét, így értékemelkedés történik. Ilyenkor az értékemelkedés összegét levonja a biztosító a fizetendő összegből - tehát kevesebbet fog fizetni a javítási költségből. 

 

Mi történik, ha totálkáros a jármű?

 

Ha a balesetben érintett gépjármű totálkáros lesz, azt kétféleképpen is érthetjük.

 

  1. Gazdasági totálkárról akkor beszélünk, ha a jármű annyira megsérült, hogy többe kerülne megjavítani, mint a jármű forgalmi értékének a roncsértékkel csökkentett összege.

  2. Műszakilag totálkáros a gépjármű akkor, ha annyira megsérült, hogy javíthatatlanná vált. 

 

Totálkár esetén a kártérítés összegét nem a javítás költségei szerint határozzák meg, hanem úgy, hogy a gépjármű káridőponti értékéből (itt is az Eurotax katalógust használják) levonják azt az összeget, amennyiért a biztosító becslése szerint a roncsot értékesíteni lehet. A biztosító a különbözetet fizeti ki a károsultnak. Ha a károsult nem tudja eladni a roncsot a biztosító által kalkulált áron, akkor kérheti, hogy módosítsanak az értéken - ezt azonban igazolnia kell a biztosító felé. 

 

A totálkáros autóról értesíteni kell a közlekedési hatóságot, hogy vonja ki a forgalomból. 

 

Vitás helyzetek

 

Ha egy szituációban nekünk okoztak kárt, de vitás helyzet alakul ki, akkor is kérhetjük a javítást a Casco terhére - így nem kell megvárnunk amíg a károkozó kötelező biztosítója rendezi a kártérítést a mi Casco biztosítónkkal. 

 

Mit jelent a Casco önrész?

 

Nézzük meg, pontosan mit takar a Casco önrész jelentése. Az önrész meghatározása a szerződéskötésnél történik. Több lehetőség közül választhatunk, de minden esetben tartalmazni fog a szerződés egy konkrét összeget és százalékos értéket. A százalékos érték azt mutatja meg, hogy a biztosítási eseménynél keletkezett kár hány százalékát fogja levonni a biztosító a kártérítés összegéből, vagyis te hány százalékát fogod kifizetni a kárnak. Ugyanez a helyzet a konkrét összegnél is: ez az az összeg, amit te vállalsz, hogy kifizetsz, ha káresemény történik. 

 

A Casco önrész függ attól, hogy milyen gépjárműre kötsz biztosítást; a biztosítók általában típusonként előre meghatározzák, hogy milyen önrész variációkkal kötheted meg a szerződést. A Casco összehasonlítás egy kalkulátorral a legegyszerűbb, hiszen még az önrész mértékét is segít neked kiszámolni, így néhány perc alatt megtudhatod, mekkora önrészt érdemes vállalnod.

 

Gyakori kérdések

 

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat vehetek igénybe a Casco mellé?

A Casco biztosítás nemcsak balesetnél vagy lopásnál nyújt anyagi védelmet, hanem például kátyúkár vagy rágcsálókár esetén is. Emellett biztosíthatjuk a gépjárműben elhelyezett gyermekfelszerelést, valamint a járművön kívül szállított sportfelszerelést is (kerékpár, kajak stb.). Ha sokszor utazik velünk a házi kedvencünk, akkor rá is köthetünk biztosítást; ha ő is megsérülne a balesetben, akkor a biztosító fedezi az állatorvosnál felmerülő költségeket is.

 

Jár-e assistance szolgáltatás a Casco mellé?

Igen, assistance szolgáltatás is igényelhető a Casco biztosítás mellé. Baleset, műszaki hiba vagy egyéb okból (pl. lopás) bekövetkező menetképtelenség esetén a helyreállításban és az utasok továbbutazásánál is segítséget nyújt a biztosító.

 

Motorra is köthetek Cascot?

Igen, motorkerékpárra is köthető Casco biztosítás.

 

Mikor nem fizet a Casco?

A következő helyzetekben nem fizet a Casco:

 

  • a káresemény napján nincs érvényes forgalmija a gépjárműnek,

  • a káresemény “területi hatályon kívül” történik,

  • ha télen a nyári ablakmosó megfagy a vezetékben és ez kárt okoz,

  • ha az autó pl. egy tüntetésen vagy polgárháborús övezetben sérül meg,

  • ha a kárt egy nem megfelelően rögzített rakomány okozza,

  • ha a káresemény idején jogosítvány nélkül vezették az autót,

  • ha ittasan vagy drog hatása alatt volt a sofőr,

  • ha úgy lopják el a kocsit, hogy az nyitva maradt.

 

Csak lopásra köthetek Casco biztosítást?

Igen, erre van lehetőség, ebben az esetben a biztosítási díj olcsóbb. Hátránya viszont, hogy csak a szerződésben szereplő káreseményre fizet a biztosító, másra nem.

 

Mikor kell rendőrt hívni?

Ha a káreseménynél személyi sérülés is történt, akkor a KRESZ szabályai szerint kötelező értesíteni a rendőrséget. Ha csak anyagi kár keletkezett, akkor nem kötelező rendőrt hívni, kivéve abban az esetben, ha a károkozó nem ismeri el, hogy ő hibázott, és emiatt vita alakul ki a felek között. 

 

Miért fontos a rendőrségi jegyzőkönyv?

Ha történt rendőrségi intézkedés a balesetnél, akkor kárbejelentésnél kötelező bemutatni a biztosítónak a rendőrségi jegyzőkönyvet. Ezenkívül lopáskárnál a rendőrségi feljelentés másolatára is szükség van.

 

Forgalmi engedély nélkül köthetek Cascot?

Nem, a forgalmi engedélyre szükség van.

 

Mit kell tennem, ha díjnemfizetés miatt megszűnt a Casco biztosítás?

Ha szeretnénk, hogy továbbra is legyen Casco az autón, akkor közös megegyezéssel van arra lehetőség, hogy az elmaradt díj befizetése után évközben reaktiválják a szerződést. Ha nem szeretnénk meghosszabbítani a szerződést, de ezt nem jeleztük időben a biztosító felé, és így áll fenn a díjnemfizetés, akkor a biztosító akár bírósági úton is behajthatja a tartozást.

 

Fizet a Casco vadkár esetén?

Igen, ha a biztosított nem vétkes a balesetben. Előfordulhat például, hogy az adott útszakaszon nincsenek kitéve a vadveszélyt jelző táblák, mégis balesetet okozott egy állat. Vadkár esetén értesítsük a rendőrséget, ők pedig ki fogják hívni a helyi vadásztársaság emberét.

 

Forgalmi és mindkét autókulcs kell lopásnál?

Igen, ugyanis a legtöbb biztosítónál gondatlanságnak számít, ha a forgalmi engedély vagy a kulcs az autóban marad, és emiatt akár meg is tagadhatják a kártérítés kifizetését.

 

Mikor kötelező Casco biztosítást kötni?

Ha a gépjárművet hitelből vásároltuk, vagy lízingszerződést kötöttünk, akkor szinte minden esetben előírja a hitelező bank a Casco biztosítás megkötését.

 

Mi a különbség a műszaki és a gazdasági totálkár között?

Műszaki totálkárról akkor beszélünk, ha annyira megsérült a gépjármű, hogy műszakilag javíthatatlan. A gazdasági totálkár pedig az, amikor azért nem érdemes megjavítani a járművet, mert a javítása többe kerülne, mint a balesetkori érték roncsértékkel csökkentett összege.

 

Mire érdemes figyelni, ha Cascoval biztosított járművel utazunk?

Biztosítónként eltérő lehet, hogy mit foglal magába a Casco területi hatálya. A legtöbb biztosító Európai földrajzi határain belül biztosítja a szolgáltatását, de van például olyan intézet, amely nem fizet a Bosznia-Hercegovinában és a Macedóniában történt károkért. Szintén kérdéses terület Törökország: néhány biztosító az egész országban biztosítja a Cascot, mások viszont csak Törökország Európában fekvő részére, tehát az Ázsiában fekvő területen már nem. A volt Szovjetunió utódállamai közül általában csak Észtországra, Lettországra és Litvániára terjed ki a biztosítási védelem.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!