Autó hegyvidéken

Hogyan, miből érdemes lecserélni az autót?

Autó hegyvidéken

Hogyan, miből érdemes lecserélni az autót?

Vrazsovits Rita
2020-12-11 Frissítve: 2020-12-16
2020-12-11 Frissítve: 2020-12-16
11468060

Évek óta egyre kevesebb a dízelautó az utakon, ezzel párhuzamosan pedig egyre többen váltanak a benzines vagy elektromos megoldásokra. Ha te is a cserén gondolkodsz, de az anyagiakkal még nem vagy tisztában, érdemes tovább olvasnod: segítünk néhány információval, hogy jó megoldást tudj találni. 

 

Autóvásárlásnál a vételár az egyik legfontosabb szempont, sokan akkor kezdenek el nézelődni a piacon, amikor már tudják, körülbelül mekkora büdzséből tudnának gazdálkodni. A legegyszerűbb esetben saját megtakarításból történik a vásárlás és az új autóval járó egyéb költségek is, erre azonban nincs mindig lehetőség - ilyenkor egy külső pénzügyi forrás, például egy kedvező hitel nyújthat segítséget.  

 

Egy idősebb használt autó akár néhány százezer forintból is megvásárolható, a fiatalabb vagy az új kocsikhoz viszont több millió forintra van szükség - ezért különböző árkategóriában is megvizsgáltuk az elérhető hitelajánlatokat. Nézzük meg először, hogy egy félmillió forintos autó megvásárlásához milyen kölcsönt tudunk igénybe venni. A Bank360.hu kalkulátora szerint 60 hónapos futamidővel számolva akár 8,08 százalékos THM-mel is érhető el szabad felhasználású kölcsön: a havi törlesztőrészlet januártól 10 100 forint, a teljes visszafizetendő összeg 605 468 forint. 

 

Elvégeztünk néhány kalkulációt magasabb hitelösszegre is: másfél millió forinttal és 60 hónapos futamidővel számolva már 8,08 százalékos THM-től érhető el ajánlat - így a THM-plafon végéig a havi törlesztőrészlet 28 705 forint, utána pedig 30 301 forint lesz a futamidő hátralévő részében. A teljes visszafizetendő összeg 1 816 464 forint. 

 

Emellett több ajánlat is elérhető 10 százalékos THM alatt, érdemes kalkulátorral összehasonlítani az ajánlatokat.
 

A fiatalabb autóval kevesebb gond van, de drágább is
 

Ezzel valószínűleg nem mondtunk újat, a kínálat azonban olyan széles a használt autó piacon, hogy érdemes több lehetőséget is számításba venni. Három millió forintból gazdálkodva már széles választék várja az autóvásárlókat, ezért ezzel a hitelösszeggel is kalkuláltunk. Ha maradunk az ötéves futamidőnél, akkor a korábbiaknál magasabb törlesztőrészlettel kell számolni, találhatunk azonban az előzőeknél is kedvezőbb ajánlatot: akár 6,95 százalék THM-mel igényelhető a kölcsön, így januártól a havi törlesztőrészlet 59 067 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 542 395 forint. 
 

Elektromos autó: álom vagy elérhető a valóságban?
 

Autóvásárlásnál ma már egyre gyakrabban felmerül a vevőkben az elektromos vagy hibrid járgány lehetősége is, hiszen hosszú távon jelentős összeg spórolható meg az üzemanyagon - a károsanyag kibocsátás csökkentéséről nem is beszélve. 

 

A használt autók között hétmillió forint körül találtunk olcsóbb villanyautókat, ehhez értelemszerűen nagyobb hitelösszegre van szükség, ha hiányzik a saját forrás. Hétmillió forinttal és 84 hónapos futamidővel számolva az elérhető ajánlatok közül a 7,19 százalékos THM kedvezőnek számít - ehhez a kalkulátor szerint legalább nettó 250 ezer forintos jövedelemre van szükség. A havi törlesztőrészlet a THM-plafon végéig 100 844 forint, utána pedig 105 581 forint - a teljes visszafizetendő összeg a futamidő végére 8 864 067 forint lesz.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!