Zöld pénzügyek

Jönnek a környezetbarát hitelek és megtakarítások

Zöld pénzügyek

Jönnek a környezetbarát hitelek és megtakarítások

Veres Patrik
2021-03-05 Frissítve: 2021-08-05
2021-03-05 Frissítve: 2021-08-05
12845075

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben tűzte zászlajára a fenntarthatóságot és a pénzügyi zöldítést. A folyamat újabb állomása a most először és innentől évente megjelenő Zöld Pénzügyi Jelentés, amelynek részleteit sajtótájékoztató keretében mutatta be a jegybank. 

 

Bár sok területen nagyon jól teljesít, a magyar gazdaság egészének, ezen belül pedig a bankszektornak is jócskán van még feladata abban, hogy egy fenntarthatóbb, ökotudatos pénzügyi rendszer működjön itthon - nagyjából így foglalható össze az első Zöld Pénzügyi Jelentés üzenete, amelyet Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője ismertetett a szerdai sajtótájékoztatón. 

 

A jelentés 20 mutató alapján (például energiaintenzitás, ökológiai deficit, üvegházhatású gázok kibocsátása) vizsgálja a magyar gazdaságot az EU-hoz képest, ezek közül mindössze ötben teljesítünk jobban az uniós átlaghoz képest. Magyarország Európában a 19. helyen áll a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) elérésében. 

 

Gyura Gábor megjegyezte: a fenntartható fejlődési célok megvalósítása szempontjából Magyarország még az út elején van. 

 

A fejlődéshez jelentős beruházások kellenek, de ahhoz, hogy ezek a beruházások a zöld szempontoknak is megfeleljenek, kulcsszerepe van a finanszírozást nyújtó bankszektornak.

 

Kizöldülnek a befektetések és kölcsönök

 

Ugyan az elmúlt években csekély szerepe volt a környezettudatosságnak a finanszírozásban, a jegybank kérdőíve szerint a legtöbb bank üzleti szempontból nagyszerű lehetőségeket fedezett fel mostanra az energetikai szektorban. A legtöbb bank által azonosított lehetőségek között szerepel a megújuló energia és elektromobilitás finanszírozása, mezőgazdasági átállás finanszírozása, zöld kötvények és ESG-alapok kialakítása. 

 

A megkérdezett pénzintézetek fele arról számolt be, hogy tervben vagy már folyamatban van zöld-fókuszú termékek kialakítása. 

 

A bankok több mint fele tervez energiahatékonyságot növelő felújításokhoz és újépítésű ingatlanok adásvételéhez zöld kölcsönt biztosítani, ám ezen a téren egyelőre felmerülnek például a kamat, illetve THM kedvezmény miatti jövedelmezőségi kérdések is.

 


Ha most igényelnél lakáshitelt, érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait a Bank360 kalkulátorával. 


 

Több zöld eszköz megjelent az elmúlt években, ilyen volt például a zöld állampapír kibocsátása, ami nemzetközi szinten is kedvező fogadtatásra lelt és az állomány 3,9 százalékát teszi ki. Az állam mellett a vállalatok is növekvő arányban bocsátanak ki zöld kötvényeket, amelyek aránya 11 százalék. 

 

A zöld eszközkínálat terén még bőven van tér a növekedésre: a befektetési alapoknak mindössze fél százalékát teszik ki a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok mentén összeállított ESG-alapok, amelyek a unit-linked biztosítások és a nyugdíjpénztárak kínálatába bekerülve bővülhetnek tovább. 

 

Nem látják a kockázatot

 

Gyura Gábor beszélt arról is, hogy továbbra is fennáll az “időhorizontok tragédiája”, azaz a bankok jellemző tervezési időhorizontja 3-4 év, ugyanakkora fenntarthatósági folyamatokra vonatkozó kockázatok (például klímaváltozás, vízkészlet apadása) sokkal hosszabb, akár 10 évet meghaladó időtávon erősödnek meg. 

 

Pozitívum, hogy azok között a bankok között, ahol van fenntarthatósági stratégia, a megkérdezettek 39 százalék nyilatkozott úgy, hogy a klímaváltozás súlya a koronavírus-járvány mellett is tudott nőni. Viszont tízből mindössze három banki felsővezető vitatja meg ezeket a kérdéseket rendszeresen, sok esetben a feladatot delegálják és egy fő, vagy egy kisebb munkacsoport foglalkozik a fenntarthatósággal. 

 

A jegybanki jelentés a pénzügyi rendszerrel kapcsolatban megállapítja, hogy 19 mutatóból mindössze egy területen, a zöld kötvények arányában múlja felül Magyarország az EU-s átlagot. 

 

Jönnek a jegybank szabályozó lépései

 

Az MNB idén négy fontosabb szabályozói lépést tervez a zöld pénzügyek terén:

 

  • még ebben a hónapban érkezik a jegybank iránymutatása a fenntartható befektetésekkel kapcsolatban,
  • áprilisban jön a Banki Zöld Ajánlás a környezeti kockázatok kezelésére,
  • zöld vállalati finanszírozást támogató tőkekövetelmény-program kiterjesztése is megkezdődik és tart 2021 végéig folyamatosan,
  • 2021 nyaráig pedig a jegybank megalkotja a Nemzeti Fenntartható Tőkepiaci Stratégiát. 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!