Meg fogsz döbbenni: így nullázhatod ki a költségeidet az igazi rezsicsökkentésért

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2017.07.17.
Frissítve: 2018-03-30 Létrehozva: 2017-07-17
252611

Rengeteget spórolhatnánk, mégis nagyon nehézkes fogni valamit a családi házak rezsiköltségén, pedig ezer forintokkal maradhatna több a tárcánkban havonta. Tipikus probléma, hogy Magyarországon éppen a kevésbé tehetősek kénytelenek pazarolni az energiát, mivel az otthon felújítása, korszerűsítése még állami támogatással is költséges feladat. Az Energiaklub statisztikája szerint ma 380-800 000 háztartás él úgynevezett energiaszegénységben, azaz képtelenek megfelelő szintre fűteni a lakást, vagy a felfűtés túl nagy anyagi megterhelést jelent.
 

A szakpolitikai intézet szerint viszont jelentősen csökkenne ez az óriási szám, ha a hőszigetelés és az ablakcsere megoldható lenne, az így megspórolt energiaköltség nagy segítség lenne a mindennapokban és a környezetnek is jót tenne.
 

Felújítással, korszerűsítéssel tehát sokat nyerhet egy család, viszont aki jövedelméből ezt nem engedheti meg, kénytelen hitelért fordulni a bankokhoz. Sokan ódzkodnak attól, hogy egy ilyen beruházás miatt kockára tegyék családi otthonukat ingatlanfedezetként, azonban szerencsére erre is van megoldás, amit úgy hívnak, hogy felújítási hitel.
 

A felújítási hitel előnye, hogy ingatlanfedezet nélkül is felveheted, az igénylés gyors, ráadásul kevésbé szigorú a hitelcél igazolása, az elszámolás pedig a megvalósult munkák után is egyszerűbb. A felújításon kívül felhasználhatod az igényelt összeget korszerűsítésre is, így nem csak a hőszigetelés és nyílászárócsere oldható meg, hanem akár a zöldenergiában rejlő megtakarítási lehetőségeket is kiaknázhatod.
 

Pénz, amire csak akarod?
 

A felújítási hiteleket kedvező kamattal igényelheted, több banknál is találhatunk 10 százaléknál alacsonyabb kamatozású hitelt. A költségek jellemzően a hitelbírálati vagy folyósítási díjat jelentik, amit egyes akciók alkalmával elengedhet a bank, így érdemes lehet ezeket a promóciókat is figyelni.
 

Persze nem kizárólag energetikai korszerűsítésre használhatod fel a kölcsönt, számtalan más célra is megfelelő, a tisztasági festéstől kezdve a burkolatok cseréjéig. Ezen kívül költheted a lakás élhetőbbé tételére, lakberendezéssel kapcsolatos költségekre, új konyhabútor vásárlására, építési anyagok költségére vagy a megvalósuló munkálatokkal kapcsolatos munkadíjra. Kicserélheted a lakásban az elavult villamos vezetékeket és a régi, akár százéves ólom vízvezeték csöveket. Beépíthetsz redőnyt vagy árnyékolót, továbbá az elavult vagy elhasználódott nyílászárókat is lecserélheted.
 

Ha tényleg korszerűsítésre adod a fejed, akkor a már említett módokon is felhasználhatod, azaz a megfelelő vastagságú külső hőszigetelés és energiatakarékos nyílászárók beszerelésére költheted, ezzel jelentősen csökkenthetve a fűtési költségeket. További energiamegtakarítást érhetsz el hővisszanyerő szellőztetés beépítésével, amit a jogszabály is előír az új építésű házaknál 2020-tól.
 

Ha egy lépéssel előrébb tekintünk, akkor klímaberendezés segítségével is komfortosabbá teheted a lakást, egy korszerű inverteres klímát mínusz 15 fokig használhatsz fűtésre is (fan coil), a hőszivattyú működési elvének köszönhetően ezzel is energiamegtakarítást érhetsz el.
 

Zöld a jövő?
 

Ha pedig végképp elhivatott vagy az iránt, hogy szinte kinullázd a közműszámlákat, valódi rezsicsökkentést érhetsz el napelemek felszerelésével. Egy család átlagos fogyasztását már egy 1,5-2 millió forint értékű rendszer is tudja biztosítani, amivel a fűtési-, főzési-, melegvíz-előállítási költségeket is kiválthatod.
 

Egy 2 millió forintos rendszer megtérülési ideje 8 év. A törlesztő részlet a 2 millió forintra vetítve 38.215 Ft/hó 6 év futamidőre, tehát ekkora havi költségbe kerül, ha ezeket a rezsi kiadásokat a házi napelem rendszer termelte árammal váltod ki.
 

Te jársz jobban?
 

Családi házak felújítási tételei között nagyobb nagyságrendet képvisel egy tetőfelújítás, ami sokszor halaszthatatlan beruházás, ha rossz állapotban van a tetőszerkezet. Ezekkel a beruházásokkal az ingatlan értékét is növelheted, tehát nem csak költségmegtakarítást érhetsz el hosszú távon a korszerűsítési-, hőszigetelési munkálatokkal. Ma már nem lehet ingatlant értékesíteni "zöld kártya", azaz megfelelő energiatanúsítvány nélkül, ezért egyértelműen hátrányban vannak a régi, korszerűtlen lakások, családi házak.
 

Kinél kopogtassunk?
 

Több bank is kínál szabad felhasználású személyi kölcsönt, érdemes mindenkinél megnézni az aktuális ajánlatokat, hiszen például az OTP Bank személyi kölcsönénél online kamatkedvezményt kaphatunk, de ugyanígy hozzájuthattunk kedvezményes kamatozáshoz a K&H és az MKB termékeinél is, igaz, itt már kicsit többre lesz szükség, mint egy online kuponra, de erről bővebben kicsit lentebb írunk még. A három bankon kívül más hitelintézetek is adnak személyi kölcsönt, például az Erste ajánlatainál is találkozhatunk akciókkal, de a Cetelem, a CIB és a Provident személyi kölcsöneinél akár egyszerűbb és gyorsabb ügyintézéssel is találkozhatunk. Van tehát választék bőven, ezért nézzük meg, hogy felújítási célú kölcsönt fedezet nélkül 1 milliós hitelösszegre, 5 év futamidőre milyen kondíciókkal vehetünk fel, ehhez pedig a Bank360 hitelkalkulátorát hívjuk segítségül:
 

A Sberbank kölcsönénél azt ígérik, hogy a piacon legjobb kamatot garantálja a bank az időszakos “árgarancia” akcióval. Mobilbankjuknak köszönhetően akár otthonról is igényelheted a kölcsönt. A legfőbb előnye ennek a hitelnek, hogy fix kamattal lehet a tiéd, tehát a teljes futamidő alatt rögzített, azaz nem változik a törlesztőrészlet. THM 10,97 százalék.
 

A K&H otthonszépítő kölcsönénél nincs induló díj és nem kérnek be igazoló számlát sem. Az éves kamat fix 11,99 százalék, de ebből lejön két százalék, ha a legalább 100 000 forintot elérő jövedelmed a bankhoz érkezik a hitel teljes futamideje alatt. A THM 11,50 százalék.
 

Az MKB most 1 százalék kamatkedvezményt ad, ha legalább havi 200 000 forintos jövedelmet utalunk a bankhoz, akár két részletben. A 9,99% kamat rendkívül kedvezőnek számít (a kedvezménnyel 8,99%), 24 órán belül folyósítják a hitelt, legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznünk, a folyósítási díj 1%, de legfeljebb 200 000 Ft. THM 11,69 százalék.

Bőven van miből választani tehát, ha felújításra, vagy korszerűsítésre szánnánk magunkat, azonban mindig érdemes észben tartani: a jó döntéshez mindig mérjük fel a lehetőségeket és alaposan fontoljuk meg, mire veszünk fel kölcsönt.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!