Jegyzet

Nem működik a költségvetési terved? Segítünk megtalálni a problémát!

Provident logo Provident Tartalom
2020.02.27.
Frissítve: 2020-09-03 Létrehozva: 2020-02-27
7047292

 

A legtöbb ember nem tervezi meg a kiadásait és nem készít költségvetést, ez az egyik oka annak, hogy sokszor tanácstalanul állunk a tény előtt, hogy a családi kassza ismét kimerülőben van és tesszük fel a kérdést: mire ment el a pénz már megint?

 

Ilyenkor persze kapkodva próbálunk az emlékeink között kutakodni, hogy az adott hónapban mikre költöttünk a szokásosakon kívül. Hogy kikerüljünk az adósságok ördögi köréből, netán némi megtakarításra is szert tegyünk, sokat segíthet egy alapos költségvetési terv, ami valóban lendíthet pénzügyeinken. 

 

Kell egy jó terv!

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy határozd meg, mi az a tartható terv, ami nem jelent nagy terhet a családnak, de egy egészséges egyensúlyt teremthetsz általa a bevételek és a kiadások között.

 

Költségként azokkal a kiadásokkal kalkulálj, melyek nélkülözhetetlenek, ilyen: a rezsi, az étkezés vagy az utazás. Igyekezz megtalálni mindenből az arany középutat, például tömegközlekedjetek autózás helyett, vásároljatok kedvezőbb áru termékeket, járjatok piacra és főzz a családnak ahelyett, hogy étterembe járnátok.

 

A terv alkalmazásával gyorsan ki fog derülni, milyen mértékben tudjátok beépíteni hosszú távon az életviteletekbe és mennyire segít megvalósítani az elképzeléseiteket, ráadásul így sokkal nyugodtabbak lesznek a hétköznapjaitok is, mert nem kell attól félni, hogy a hónap végén erősen meg kell húzni majd a nadrágszíjat.

 

Mit tegyél, ha mégsem sikerül?

 

Ha a terv betartása többszöri próbálkozás után is kudarcba fullad, akkor valószínűleg nagyobb havi költségekkel kell számolnotok, mint amennyi bevétel van egy hónapban. Csak semmi pánik. Vedd elő az összes számlát és bankszámlakivonatot és tételesen írj össze minden kiadást, az alkalomszerű és a váratlan költségekről se feledkezz meg.

 

Ezt követően jöhet a bevételek felsorolása, mely származhat munkából, befektetésből, öröklés vagy ajándékozás révén vagy akár passzív jövedelemből is, például ha van kiadható lakásotok.
 

Ha mindent feljegyeztél, vond ki az összes kiadást a bevételből, amit pedig eredményül kapsz azt fordíthatjátok adósságcsökkentésre. Ha a mérleg negatív, tehát a költekezések meghaladják a bevételt, akkor mindenképpen költségcsökkentésre vagy a bevételek növelésére lesz szükség.

 

Nagy segítségedre lehet a terv megvalósításában egy olyan pénzügyi applikáció, ahova minden költést felvihetsz, így világosan látni fogjátok, melyek azok a nélkülözhető kiadások, amik akár egy szép kis összeget is kitehetnek apránként. A költségvetés app értesíthet a kereskedői ajánlatokról és pénzügyi javaslatokat tehet a hatékony költségvetés érdekében, de az is kiderülhet, hol folyik el a legtöbb pénz, mért nem tudtok félretenni.

 

A családi bankolás már 8 éves kortól elkezdhető, ha a gyerkőcök okosperselybe gyűjtik a zsebpénzüket, akkor már ilyen kicsi korban is megtanulhatják, hogyha takarékoskodnak, akkor saját maguk is összegyűjthetik a pénzt a kiszemelt játékokra. 

 

Ahol a legtöbben elrontják

 

Minden szándékunk ellenére is lehetnek olyan körülmények, melyek miatt mégsem sikerül a kivitelezés. Az egyik ilyen ok, hogy addig nem is kezded el a terv megvalósítását, amíg nem érzed kifogástalannak, mert félsz rossz döntést hozni. A megoldás, hogy elkezdesz egy általad elfogadható tervet és idő közben csiszolgatod, hiszen még egy kevésbé tökéletes költségvetés is jobb a semminél, nem igaz?

 

A második leggyakoribb ok, hogy az emberek azt gondolják, ez túl bonyolult a számukra.  Ezt úgy küzdhetitek le, ha a lehető legegyszerűbb módszereket használjátok és adtok magatoknak kellő időt a változásra. A lényeg a rendszeresség, ami már napi 5-10 perc ellenőrzéssel is megvalósítható.

 

Sajnos a nem várt költségek is beleszólhatnak a szépen alakuló tervünk sikerességébe. Egy baleset vagy egy háztartási gép cseréje éppen ilyen esemény, melyeket a félretett megtakarításainkkal tudunk áthidalni.

 

Amikor nem szembesülünk közvetlenül a pénzzel, hanem például internetes vásárlások útján költekezünk, akkor kevésbé érezzük a súlyát. Jó ötlet, ha akár egy napot is adunk magunknak arra, hogy alaposan átgondoljuk, valóban szükségünk van-e az adott termékre.

 

Bár magunkkal szemben lehetünk következetesek, azonban gyakran ellágyulunk, ha a gyerekekről, a barátokról vagy a házikedvencekről van szó. Ezeket a plusz költségeket kezelhetjük a félretett pénzből - amit az ajándékokra szánunk - vagy pár nap gondolkodási időt hagyva elhalasztjuk az azonnali vásárlást.

 

Készen állsz arra, hogy megvalósítsd a saját költségvetési terved?

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!