Pénzügyi célok

Pénzügyi célok fiatal felnőttként: segítünk a megvalósításban!

Pénzügyi célok

Pénzügyi célok fiatal felnőttként: segítünk a megvalósításban!

Vrazsovits Rita
2020-07-08 Frissítve: 2020-09-25
2020-07-08 Frissítve: 2020-09-25
9424007

Megtakarítani minden életszakaszban célszerű és ajánlott, a kitűzött célok azonban változnak. Fiatal felnőttként az önálló élet megteremtése lehet az elsődleges cél, ezután a családdal és a gyerekekkel kapcsolatos kiadások kerülnek a középpontba, később pedig a nyugdíjas évekre vágyott biztonság válik fontossá. Cikkünkben az első önálló célokhoz, például az első saját autó vagy lakás megvásárlásához adunk sorvezetőt, hogy egyszerűbben megalapozhasd az anyagi helyzeted a jövőre nézve. Ha ezeknek a megvalósításához már csak a szükséges pénzügyi eszközök kiválasztása van hátra, akkor ez a cikk neked szól. 

 

Az első cél: egy saját autó 

Sok fiatal tűzi ki maga elé első pénzügyi célként egy saját autó megvásárlását. Ez általában egy kis fogyasztású, használt kocsit jelent, melynek az ára körülbelül 1,5 millió forintnál áll meg. Egy ekkora összeg előteremtése a rövid- vagy középtávú tervek közé tartozik, attól függően, hogy milyen pénzügyi eszközt választunk.

 

Ha saját zsebből szeretnénk kifizetni az autó 100 százalékát, akkor a havonta kigazdálkodott megtakarítástól függően 1-3 év alatt reális cél lehet egy 1,5 millió forint értékű autó megvétele - havi 50 ezer forinttal számolva pontosan 2,5 év alatt gyűlik össze a pénz, ha egy egyszerű megtakarítási számla mellett döntünk.

 

Ha már rendelkezünk valamennyi megtakarítással, jobban járunk, ha nem csak a bankban gyűjtögetjük a pénzt, hanem be is fektetjük, hiszen így gyorsabban összegyűlhet az autóra való. Választhatunk többek között valamilyen befektetési alapot, de akár állampapírt is vehetünk. Utóbbinak bizonyos módozatai akár 1 vagy 3 éves futamidővel is elérhetőek - ilyen például az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). 

 

Ha nem szeretnénk ennyit várni, akkor a hitel is egy lehetőség. Így összességében többet fogunk fizetni, mintha önerőből vennénk meg az autót, hiszen a vásárláshoz a bank pénzét használjuk. Ennek ellenére nem veszítünk sokat, hiszen a maximalizált THM miatt most kifejezetten kedvező kamattal vehetünk fel szabad felhasználású kölcsönt. 1,5 millió forintos hitelösszegre 36 hónapos futamidővel számolva a legkedvezőbb ajánlat jelenleg 5,72 százalékos induló THM-mel érhető el. A koronavírus járvány miatt hozott kormányrendelet szerint ez az érték december 31-ig él, januártól viszont magasabb kamattal kell számolnunk - ennél az ajánlatnál a teljes futamidőre 7,44 százalék a THM. A törlesztőrészlet így év végéig 45 346 forint, januártól 46 700 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 673 076 forint. Ha további kedvező ajánlatokat szeretnél összehasonlítani, ezt az autóhitel kalkulátorral teheted meg. 

 

Autóvásárlásnál fontos, hogy ne csak a vételárral kalkulálj, hanem az egyszeri költségekkel is, ezenkívül azt az összeget is vedd figyelembe, amit havonta az autó fenntartására fogsz elkölteni.

 

Lakásvásárlás: nem lehetetlen küldetés

Az első saját lakás megvásárlása egy autónál sokkal nagyobb kihívást jelent, különösen a jelenlegi ingatlanárakat figyelembe véve. Egy 40 négyzetméteres panellakást a fővárosban már nemigen tudunk megvenni 20 millió forint alatt, a téglalakások ára pedig a 30 millió forintot is meghaladja. A vidéki nagyvárosokban viszont ennél jóval olcsóbban találhatunk ingatlant: egy ugyanekkora panelt akár 15 millió forint alatti áron is megvásárolhatunk, illetve a téglalakások ára is 20 millió forint alatt marad a legtöbb esetben. 

 

Ha első lakásként egy vidéki nagyvárosban néztünk ki egy panellakást 15 millió forintért, akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. 

 

Az előtakarékossági eszközök közül sokáig a lakástakarék jelentette a legkézenfekvőbb megoldást, hiszen az állam a befizetett megtakarítás után évente 30 százalék állami támogatást adott - szerződésenként ez akár évi 72 000 forint is lehetett. 2018. októberben azonban megszűnt az állami támogatás, a lakástakarékpénztárak pedig még a kamatbónuszokkal együtt sem tudnak akkora hozamot kínálni, mint az állami támogatással igényelhető konstrukciók. Jelenleg két pénztárnál köthetünk szerződést, az Erste Lakástakarékpénztárnál és a Fundamenta Lakáskasszánál, 6-16 év közötti futamidőre. Ha a legrövidebb futamidőt választjuk, akkor havi 20 ezer forintos befizetés mellett körülbelül 110 ezer forint kamatot realizálhatunk. 

 


Ha ennél nagyobb megtakarítást is tudsz vállalni, érdemes összehasonlítani további ajánlatokat egy lakástakarékpénztár kalkulátorral.


 

Magasabb hozamra számíthatunk, ha másik megtakarítási terméket választunk. Az 5 éves futamidejű MÁP Plusz évente növekvő kamatot kínál, ennek köszönhetően a lejáratkor fizetendő teljes kamat mértéke a 27,35 százalékot is elérheti. Ha a lakástakarékba 72 hónap alatt befizetett 1,44 millió forinttal számolunk, akkor ugyanez az összeg a szuperállampapírba fektetve 5 év alatt az LTP-vel felvehető kamat több mint háromszorosát hozná. Ehhez rendelkeznünk kell már a megtakarítási időszak elején a példában használt 1,44 millió forinttal.

 

Érdemes tehát dönteni valamilyen megtakarítás mellett, ha egy ingatlan megvásárlásához van szükségünk néhány millió forintra, hiszen így sokkal hamarabb célt érhetünk, mintha a párnacihában gyűjtögetnénk a bankókat. Utóbbi esetben az infláció miatt a pénzünk csak veszítene az értékéből.

 

Ha minél hamarabb szeretnénk ingatlanhoz jutni, akkor a lakáshitel kínálatot is érdemes megnézni. Fontos, hogy a teljes vételárat a törvényi szabályozás szerint nem finanszírozhatjuk lakáshitelből: legalább 20 százalék önerőre van szükség ahhoz, hogy a fennmaradó összeget lakáshitelből tudjuk kifizetni, a banki gyakorlat szerint viszont valószínűbb, hogy ehhez 30 százalékot is össze kell gyűjteni. Ez azt jelenti, hogy egy 15 millió forintos ingatlan megvásárlásához legalább 3, de inkább 4,5 millió forint önerőre van szükség.

 


A Bank360.hu kalkulátorával különböző szempontok szerint választhatod ki az ideális kölcsönt: beállíthatod, hogy mekkora kölcsönt szeretnél, ezenkívül a futamidőt és kamatperiódust is választhatsz. Ha az állami kamattámogatással felvehető kölcsönök érdekelnek, akkor ezeket is összehasonlíthatod. 


 

Tudatos tervezéssel előbb célba érsz

A fenti célok eléréséhez elengedhetetlen a tudatos tervezés. Ebben ma már több alkalmazás is a segítségedre lehet, de ha nem szeretnél plusz egy felületet használni, akkor a számlavezető bankod is segíthet egy erre alkalmas, netbankban is elérhető funkcióval. Így mindig naprakész információid lesznek arról, hogy éppen hol tartasz az aktuális pénzügyi cél megvalósításában.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!