Legyen a pénzügyeidben is nagytakarítás!

Itt a pénzügyi nagytakarítás és az adósságrendezés ideje - te meg tudod csinálni?

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2018.04.03
Frissítve: 2019-02-01 Létrehozva: 2018-04-03
972677


Lassan már az időjáráson is látszik, hogy egyértelműen beköszöntött a tavasz, ami egyet jelent a nagytakarítással! Azonban nem csak az elhasznált holmikat, feleslegesen tárolt eszközöket érdemes kihajítani vagy a lakást rendbe tenni. Tegyük meg ugyanezt a pénzügyeinkkel is! Szakítsunk időt a hosszú hétvége alatt a teljes áttekintésre: a mindennapi pénzügyeiktől a megtakarításainkon és tartozásainkon át a befektetéseinkig, és hozzuk meg a szükséges döntéseket a spórolás, az adósságrendezés és a megtakarítás terén!
 

Adunk néhány tippet, hogy mely területeket érdemes alaposan megvizsgálni, de az is kiderül, hogy milyen lépéseket tehetünk, hogy ismét tisztán átlássuk a pénzügyeinket és újra egyenesbe jöjjünk.
 

Ismerjük meg, hova folyik el a pénz
 

Kiszámítható anyagi döntéseket csak akkor hozhatunk, ha tudjuk, mire mennek el a kemény munkával megkeresett forintok. Ahhoz, hogy a lehető legjobban fel tudjuk használni a pénzünket, tisztában kell lennünk azzal, hogy hova folyik el feleslegesen. Túl sokat járunk étterembe? Esetleg a káros szenvedélyeink égetik a pénzt mint a cigaretta vagy a munka utáni fröccsözés a haverokkal? Ha kiszámoljuk, hogy mennyit költöttünk el szükségtelen dolgokra csak az elmúlt egy évben, megdöbbentő számokkal találhatjuk szembe magunkat. Persze a mindennapokban fel sem tűnik az a néhány száz forint, de összeadódva már tetemes költséget jelent. Éppen ezért érdemes a tavaszi pénzügyi nagytakarítást a mindennapi kiadásaink elemzésével kezdeni.
 

Milyen lépéseket érdemes tennünk?

 

 • Ha eddig nem tettük volna, mindenképpen szerezzünk be egy költségvetéskezelőt. Teljesen mindegy, hogy négyzetrácsos füzetben, Excel-táblázatban vagy kiadáskövető applikációban vezetünk minden egyes tételt, de tartsuk valahol számon, hogy milyen bevételeink vannak és mikor, mire, mennyit költünk. Ma már megannyi digitális applikáció közül választhatunk, amelyeken azt is beállíthatjuk, hogy bizonyos dolgokra egy hónapban mennyit szánunk. Az adatok alapján egészen egyértelművé válik majd, hogy melyek azok a területek, ahol túlköltekezünk. Ezeket megismerve aztán könnyebben odafigyelhetünk arra, hogy ne lépjünk át egy bizonyos szintet.

 • Spóroljunk pénzt: mondjuk le azokat a szolgáltatásokat, amiket már nem, vagy csak alig használunk, viszont több ezer forintot visznek el havonta. Alig lépünk be Netflixre? Mondjuk le! Utoljára egyetem alatt nyitottuk ki az újságot, amire előfizettünk? Búcsúzzunk el tőle! Horror áron van az edzőterem havi díja? Menjünk ki a szabadba és sportoljunk ingyen! Nem kevés pénz marad így a tárcánkban, amit sokkal hasznosabb célokra is fordíthatunk. Ne ringassuk magunkat abba a tudatba, hogy majd valamire jók lesznek még ezek a termékek és szolgáltatások.

 • Nem pénzügyi, inkább életmódbeli elhatározás, hogy szépen lassan megszabadulunk a költséges szenvedélyeinktől. Nem kell egyből letenni például a cigarettát vagy a kávét. Már akkor is érezhetjük a pénztárcánkon a változást, ha csak kis lépésekben haladunk a cél felé, és egyszer-egyszer türtőztetjük magunkat egy héten.

 • Válasszunk költséghatékonyan: sok élelmiszer esetében rengeteg pénzt kifizetünk csak a marketingre, például arra, hogy a termék szebb az „alsópolcos” változatoknál, de egyébként ugyanazt tartalmazza. Legyünk tudatos vásárlók és szánjunk időt arra, hogy megismerjük a bevásárlókosár tartalmát!

 • Ne bankoljunk mérhetetlenül drágán, keressünk olcsóbb megoldást! Sokan bele sem gondolnak, hogy a bankszámlájuk fenntartása, a sok felesleges szolgáltatás évente több tízezer forintot is elvihet, holott ma már vannak olyan számlacsomagok, amelyeket szinte ingyen használhatunk. A Bank360 bankszámlakalkulátorával megtalálhatjuk ezeket az ajánlatokat.
   

Adósságrendezés: nézzük át a fennálló tartozásainkat és váltsuk ki a hiteleinket
 

Az ember hajlamos a szőnyeg alá seperni a számára kellemetlen dolgokat. Márpedig kevesebb kellemetlen dolog van egy hitelnél, legyen szó akár hitelkártyatartozásról, akár egy jelzáloghitel törlesztőjéről. Azonban komoly bajok származhatnak abból hosszú távon, ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk tudni, mennyivel tartozunk. Foglalkozzunk időben az adósságrendezéssel!
 

A késedelmi kamatok egyre több pénzünket égetik el, a törlesztés elmaradásával pedig azt kockáztatjuk, hogy felkerülünk a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistájára (a korábbi rettegett BAR-lista utódjára), amivel gyakorlatilag ellehetetlenítjük a későbbi hitelfelvételt. Még rosszabb esetben akár a saját lakásunkat is bukhatjuk, ha nem törlesztjük megfelelően a tartozásunkat. Itt az ideje, hogy újra képbe kerüljünk a meglévő hiteleinket illetően és rendezzük a sorainkat.
 

Milyen lépéseket érdemes tennünk?
 

 • Tegyük tisztába a dolgokat: nézzük meg, mennyivel tartozunk még és van-e bármi elmaradásunk. Kerüljük el, hogy szerepeltessenek a KHR-listán! Ehhez az kell, hogy ne legyen olyan, a mindenkori minimálbért meghaladó tartozásunk, amelyet 90 napja nem rendeztünk. Ha csak a töredékét tudjuk befizetni a tartozásnak, tegyük meg, hiszen így elkerülhetjük a feketelistát.

 • Az adósságrendezés során egyeztessünk a hitelező bankkal, ha kényelmetlen a törlesztő nagysága vagy a törlesztés gyakorisága! Lehetséges, hogy a törlesztés újraütemezésével könnyebben fizethetjük vissza a kölcsönt.

 • Haladjunk apránként: először a kisebb összegű tartozásokat mint például a hitelkártya- és folyószámla-adósságot törlesszük, hiszen ezekre a fizetjük a legnagyobb kamatot. Majd szépen sorjában jöhetnek az egyre nagyobb falatok.

 • Éljünk az előtörlesztés lehetőségével! Egyes hitelfajtáknál, mint például a fogyasztóbarát lakáshiteleknél, akár díjmentes is lehet a kölcsön idő előtti teljes vagy részleges visszafizetése, de évente kétszer és a kamatperiódus váltásakor szintén nem kell fizetnünk ezért. Így az adósságrendezéssegítségével hamarabb szabadulhatunk meg a hiteltől.

 • Régóta fizetjük ugyanazt a hitelt? Szinte biztos, hogy ma már találunk jobb ajánlatot! Hitelkiváltással egy olcsóbb kölcsönre cserélhetjük a meglévő, drága hitelünket, így könnyíthetünk a terheinken, csökkenthetjük a havi törlesztőrészletet.. Az adósságrendezés nem ördögtől való, sőt, nagyon jól járhatunk vele, ha ügyesen választunk. Ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális adósságrendező hitelt a hitel kiváltásához, érdemes egy kalkulátort is használni, hiszen így gyorsan átláthatjuk a teljes kínálatot a saját igényeink szerint.
   

Gondoskodjunk megtakarításainkról, igazítsuk a bevételeinkhez őket
 

Ilyenkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy eleget teszünk-e félre. Lehet, hogy az elmúlt időszakban nőtt a jövedelmünk, de ezt a növekedést a rendszeres megtakarításaink nem követték le? A bevételeink legalább 10 százalékát tegyük félre minden hónapban, hogy legyen mihez nyúlnunk hosszú távú céljaink megvalósításához, vagy ha beüt a krach – hangzik az általános szakértői vélekedés. Mi a Bank360-nál ennél szigorúbb hozzáállást javaslunk: amennyit csak lehet, tegyünk félre, akár nyugdíjra, utazásra, a gyereknek vagy akár csak vész esetére tartalékolunk. Ne 10, hanem legalább 20 százalék megtakarításra törekedjünk.
 

Legyen ez tehát a tavasz egyik fontos pénzügyi feladata: a mindennapi megélhetés és az adósságok rendezése után gondoskodjunk a jövőbeli énünkről azzal, hogy megtakarítunk. Ha viszont igazán biztosra akarunk menni, legyen ez minden hónapban az első dolgunk! Megjött a fizetés? Előbb a jövőnket fizessük ki és csak aztán minden mást! Így biztosra mehetünk és nem viszik el a felesleges kiadások a pénzt. Tűzzünk ki rövid, közép és hosszú távú célokat!
 

Milyen lépéseket érdemes tennünk?
 

 • Az első és legfontosabb: építsünk vésztartalékot, ha eddig nem volt. Ez lesz az a pénzösszeg, amelyet bármikor bevethetünk, ha baj van, például hirtelen betegség vagy munkahely elvesztése. Számoljuk ki, havonta mennyi pénzből jövünk ki úgy, hogy rendezzük a tartozásainkat is. Ha ez megvan, gyűjtsük össze legalább 3, jobb esetben 6 havi összeget és tegyük félre úgy, hogy bármikor hozzányúlhassunk, azaz tartsuk egy bankszámlán, befőttes üvegben, párnacihában. Még véletlenül se hosszú lejáratú eszközökben, amit fel kell törni mint például nyugdíjbiztosítást vagy egy 10 éves állampapírt. Fiatalok esetében, akik még gyorsan találnak új foglalkozást, például egy munkahelyelvesztés után, maximum 3 havi lekötés még működhet, de inkább likvid vagyis hozzáférhető és  kockázatmentes lehetőségeket keressünk!

 • Ha lakásvásárlásra készülünk, ne hagyjuk a földön heverni az állami támogatást, ami a lakástakarékok után jár! Már egy lakástakarék szerződéssel is évi 72 000 forintot kaphatunk befizetéseink után, amivel 4 év alatt akár 1 300 000 forintot is összegyűjthetünk havi 20 000 forint befizetése mellett. Ráadásul most duplán megéri belevágni, hiszen rengeteg számlanyitási akciót találhatunk, amivel akár 50 000 forintot is megspórolhatunk. Persze a legjobb döntéshez érdemes most is, mint mindig, egy lakástakarék kalkulátort használni. Frissítés: A lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszüntetése miatt a befizetések után járó 30 százalékos állami támogatás csak azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket 2018. október 16-ig kötöttek az ügyfelek.

 • Ha eddig nem gondoskodtunk volna a nyugdíjunkról, ne halasszuk tovább. A csapból is a nem túl rózsás állami kilátásokról szóló hírek folynak. Vegyük hát kezünkbe az irányítást és kezdjünk el rendszeresen félretenni a nyugodt napokért! A nyugdíj-előtakarékosság 3 pillére közül választhatunk:

  • önkéntes nyugdíjpénztár

  • nyugdíj-előtakarékossági Számla

  • nyugdíjbiztosítás


Mindhárom megtakarítás előnye, hogy az állam itt is támogatja, hogy előre gondolkozunk és évente akár 150 000 forintot is kaphatunk a befizetéseink után. Igazítsuk a megtakarításainkat a bevételeinkhez! Ha többet keresünk, ne éljük fel a többletet és ne pazaroljunk felesleges holmikra, hanem tegyük félre! Később hálásak leszünk ezért magunknak.
 

Tegyük rendbe a pénzügyeinket most, és dőljünk hátra nyugodtan az év hátralevő részében!
 

Érdemes egy évben legalább egyszer átfésülni alaposan a pénzügyeket. Igazítsuk jelenlegi élethelyzetünkhöz az anyagiakat, így elkerülhetjük a túlköltekezést, letudhatjuk az adósságrendezést és eleget tehetünk félre. Ha mindezt rendszeresen megtesszük, kristálytiszta képet kapunk arról, hogy mire mennyit költünk, így könnyen hozhatunk döntést arról, hogy mihez kezdjünk a pénzünkkel és hogyan érjük el újabb és újabb céljainkat.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve