Bankkártyás fizetés

Régen nyitottál bankszámlát? Lehet, hogy több tízezer forintot dobsz ki az ablakon

Bankkártyás fizetés

Régen nyitottál bankszámlát? Lehet, hogy több tízezer forintot dobsz ki az ablakon

Veres Patrik
2020-12-21 Frissítve: 2021-05-11
2020-12-21 Frissítve: 2021-05-11
11537384

2021. lehet az az év, amikor tudatosabban állunk a pénzügyeinkhez a járvány miatt. Legyen a tudatosság része a bankolás is! Megvizsgáltuk, milyen költségeket rejt egy bankszámla és hogyan érdemes olcsósítani. 

 

Nem ritka, hogy meglepődünk azon, mennyi pénzt vont le tőlük a bank egy-egy utalásért vagy kényelmi szolgáltatásért cserébe. A bankszámlánk költségei évi több tízezer forintot is kitehetnek. Ha szeretnénk ezt a pénzt inkább megtakarítani, nem árt időről időre megvizsgálni, hogy mennyiért kínálnak számlát a bankok. Ebben segít egy bankszámla kalkulátor és az, ha ismerjük, melyek a legjellemzőbb költségtételek. 

 

A Bank360.hu elemzői elmondták: a leggyakoribb bankszámla díjak amelyekre oda kell figyelnünk

 

  • a készpénzfelvétel,
  • az átutalások,
  • a számlavezetés
  • és a bankkártya éves díja.

 

Nem egyszerű ugyanakkor kideríteni, hogy a saját használatunkkal mennyibe kerülhet egy adott számla, hiszen nem csak bankonként, de bankon belül is hatalmas eltérések lehetnek a számlák árazása között, ráadásul ma már több tucat termék közül választhatunk. 

 

Ezen könnyedén segít a Bank360.hu Bankszámla Kalkulátora, amelynél pontosan megadhatjuk például, hogy hányszor és mekkora összegben utalunk, veszünk fel pénzt, fizetünk kártyával, de további beállításokkal is pontosíthatjuk az összehasonlítást és láthatjuk, mekkora éves díj mellett használhatjuk a bankszámlát és milyen feltételeket kell hozzá teljesíteni.

 

Egyáltalán nem mindegy, melyik számlát választjuk, ahogy az a Bank360.hu vizsgálatából is kiderül: a pénzintézetek bankszámlái között találhatunk olyat decemberben, ahol 

 

  • csak a számlavezetési díj 17 832, 
  • a bankkártya díja pedig 8 723 forint évente,
  • míg ha havonta felveszünk a törvényileg díjmentes 150 000 forinton felül további 200 000 forintot készpénzben, 44 976 forint lesz a készpénzfelvétel éves díja. 
  • Ha készpénzfelvétel helyett 350 000 forintot átutalnánk, annak díja éves szinten 6 300 forint lenne. 

 

Azaz annak, aki előszeretettel használ készpénzt, egy ilyen bankszámla éves szinten akár 71 531 forintba is kerülhet, de még akkor is 32 855 forint, ha átutalással fizet. 

 

Jópár olyan elem is drágíthatják a számlánkat, amire nem is gondolnánk: ilyen a népszerű, de drága SMS-értesítés a tranzakciók után. Egy nagyobb számlaforgalom mellett havi több száz, éves szinten pedig több ezer forint lehet ennek költsége. 

 

Hogyan olcsósítsuk a bankszámlánkat? 

Akár lakossági vagy vállalati számlavezetésről van szó, ha elég alaposan felmérjük a bankok ajánlatait, és ismerjük a saját bankolási szokásainkat, hatékonyan csökkenthetjük a kiadásokat. 

 

Használjuk ki a díjkedvezményeket! Szinte minden bank kínál díjkedvezményt, ha teljesítjük a feltételeket, mint például bizonyos nagyságú jövedelem rendszeres érkeztetése a számlára. Egy másik módja az olcsósításnak az aktív bankolás: ha vállaljuk egyes szolgáltatások igénybevételét és azt, hogy bizonyos számú tranzakciót elvégzünk havonta, szintén csökkenhet az ár. 

 

Kedvező áron érhetők el azok a számlacsomagok is, amelyek digitális megoldásokra támaszkodnak, hiszen ez a bank számára is költséghatékony megoldás, arról nem is beszélve, hogy járvány idején a netbankolásnak higiéniás előnyei is vannak.  

 

Hogyan hasonlítsuk össze a számlákat?

2021-ben is egyszerű dolgunk van, ha meg akarjuk tudni, mennyiért is bankoltunk idén. A pénzintézetek idén először küldtek, de 2021 januárjában is küldenek egyszerűsített díjkimutatást, amellyel könnyedén átláthatjuk, mennyibe került a bankszámlánk 2020-ban. 

 

Ennek tudatában már pofonegyszerű a Bank360.hu bankszámla kalkulátorával összehasonlítani, hogy ehhez képest találunk-e olcsóbb megoldást. A személyre szabott kalkulációval, online bankolást választva láthatjuk, hogy a banki költségeket éves szinten bőven 10 000 forint alá is csökkenthetjük egy kedvező bankszámla kiválasztásával.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!