Lakásfelújítás festés

Rémálom a lakásfelújítás? Nem kell, hogy az legyen!

Lakásfelújítás festés

Rémálom a lakásfelújítás? Nem kell, hogy az legyen!

Vrazsovits Rita
2020-10-07 Frissítve: 2021-04-20
2020-10-07 Frissítve: 2021-04-20
10478528

Egy teljes körű lakásfelújítás egyre nehezebben kivitelezhető önerőből: ha figyelembe vesszük a felhasznált alapanyagokat és a munkaerő költséget is, a végösszeg egy 70-80 négyzetméteres ingatlannál akár több millió forint is lehet. Cikkünkben azt jártuk körbe, hogy miből és hogyan érdemes finanszírozni egy teljeskörű lakásfelújítást. 

 

Egy nagyobb lakásfelújításnál általában két út közül tudunk választani: vagy kis lépésekben, helyiségről helyiségre haladunk, szétosztva ezzel a költségeket, vagy az összes munkát megcsináljuk egyszerre, hogy minél hamarabb a felújítás végére érjünk. Utóbbi hosszútávon kényelmesebb, az anyagiakat tekintve viszont ez a megterhelőbb, hiszen rövid időn belül kell mindent kifizetni. Ha több millió forintos kiadásról van szó, akkor akár külső pénzügyi segítségre is szükség lehet a finanszírozáshoz. Ilyenkor nem mindegy, hogy hova nyúlunk, hiszen több eszköz is rendelkezésre áll - az alábbiakban azt néztük meg, hogy melyik az ideális megoldás egy ötmillió forintos felújításhoz. 

 

A magyarok kedvenc hitele sokat segíthet

Egy teljeskörű felújításnál több kisebb tételre költünk: alapanyagot vagy bútort veszünk, illetve munkásokat fizetünk ki - ilyenkor sokkal egyszerűbb, ha nem kell minden tétellel elszámolni egy harmadik fél felé. Erre kézenfekvő megoldás egy szabad felhasználású személyi kölcsön, melynek pont az az előnye, hogy arra fordíthatjuk, amire szeretnénk, megkötés nélkül. 

 

A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával összehasonlítottuk az elérhető ajánlatokat, ötmillió forinttal és 84 hónapos futamidővel számolva, vállalva továbbá havi nettó 250 ezer forint érkeztetését a folyósító bank felé. Az UniCredit Banknál ezekkel a feltételekkel 5,74 százalékos THM-mel igényelhetünk személyi kölcsönt - fontos azonban, hogy ez az érték csak 2020. december 31-ig, a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafon végéig tart. Utána magasabb kamattal kell számolnunk, így a teljes futamidőre 7,27 százalék lesz a THM, ha most adjuk be az igénylést. A havi törlesztőrészlet januártól 75 727 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 6 350 127 forint. A CIB Banknál a teljes futamidőt nézve 8,00 százalékos THM-mel vehetünk fel személyi kölcsönt, 77 476 forintos törlesztőrészlettel, így a teljes visszafizetendő összeg 6 491 652 forint. Az MKB Mosoly Személyi kölcsöne is kedvező: a THM december végéig 5,60 százalék, a teljes futamidőre nézve pedig 8,15 százalék. Januártól 77 860 forint lesz a törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg pedig 6 522 324 forint. 

 

Kedvezőbb-e egy szabad felhasználású jelzáloghitel?

Szabad felhasználásra nemcsak a személyi kölcsönnél van lehetőségünk; választhatunk akár szabad felhasználású jelzáloghitelt is, ami szintén jó megoldás lehet egy teljes körű lakásfelújításnál. Előnye a személyi kölcsönnel összehasonlítva, hogy olcsóbb, valamint tovább nyújtható a futamidő, ha nem szeretnénk magas törlesztőrészletet fizetni havonta. Emellett azonban ingatlanfedezet bevonására van szükség a hiteligényléshez, ami egyrészt egy olyan feltétel, amit a személyi kölcsönnél nem kell vállalni, másrészt a hiteligénylést is bonyolultabbá teszi.

 

Ebben a példában is ötmillió forinttal számoltunk, ugyanúgy hétéves futamidővel, mint az előző számításnál. A kalkulátor számítási szerint a K&H Bank ingatlanfedezetű személyi hitele kedvező megoldás lehet: a THM 5,42 százalék, a havi törlesztőrészlet 70 318 forint, a visszafizetendő összeg pedig 5 985 724 forint. Az UniCredit Bank szabad felhasználású jelzáloghitele 5,57 százalékos THM-mel érhető el, a havi törlesztőrészlet 70 974 forint, a visszafizetendő összeg pedig 6 011 166 forint. Az Raiffeisen Bank ingatlanfedezettel igényelhető szabad felhasználású hitele 5,56 százalékos THM-mel vehető fel, a havi törlesztőrészlet 71 661 forint, a visszafizetendő összeg 6 019 524 forint. 

 

Elérhető erre a célra állami támogatás?

Mielőtt a fentiek közül bármelyiket is kiválasztanánk, érdemes megnézni, hogy állami lakásfelújíási támogatás segítségével belevághatunk-e a felújításba. A munkálatok egy részéhez a csok vagy a falusi csok is igényelhető, de ha nem bővítés vagy korszerűsítés a célunk, akkor célszerűbb a szabad felhasználású babaváró hitel feltételeit megnézni, hiszen a csokkal ellentétben ebből egy lakásfelújítás is finanszírozható.

 

A babaváró hitel az igénylést követő első öt évben kamatmentesen törleszthető, így még a kedvező piaci ajánlatoknál is jóval olcsóbb - ez azonban csak akkor marad így, ha az igénylő házaspárnak a futamidő első öt évében legalább egy gyermeke születik. Ellenkező esetben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást, a fennmaradó tartozást pedig kamattal terhelve kell tovább törleszteni. 

 

A babaváró hitel kalkulátor segítségével kiderül, hogy a havi törlesztőrészlet maximalizálása miatt a legrövidebb futamidő, amire fel tudunk venni ötmillió forintot, kilenc év. Az induló törlesztőrészlet így 48 380 forint, a teljes visszafizetendő összeg - egy gyermek születésével számolva - 5 126 461 forint. A tőketartozáson felül fizetendő összeg ebben az esetben nem kamat, hanem az állami kezességvállalás díja. 

 

Ha nem születik gyermek, akkor az ötödik év után a havi törlesztőrészlet 54 ezer forintra emelkedik, ezenkívül az ötödik év végén egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett körülbelül 742 ezer forint kamattámogatást. A teljes visszafizetendő összeg így a futamidő végén 6 193 360 forint lenne. 

 

Igazán akkor éri meg babaváró hitelből belevágni a felújításba, ha az igénylés után több gyermeket is vállalunk, hiszen ebben az esetben gyermekvállalási támogatást ad az állam, ami beforgatható a fennálló tartozásba. Két gyermek esetén az állam a fennálló tartozás 30 százalékát engedi el, három gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást átvállalja, ami azt jelenti, hogy akár száz százalékban állami támogatásból valósulhat meg a lakásfelújítás.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!