Vidéki családi otthon az álmod? Így valósítsd meg!

Vidéki családi ház az álomotthonod? Mutatjuk, hogyan érheted el te is

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2018.01.24
Frissítve: 2018-12-19 Létrehozva: 2018-01-24
734423

Határozottan tudják a magyarok, hogy milyen otthonban képzelik el az életüket, de ami ennél is jobb hír, hogy úgy tűnik, hajlandóak ezért anyagi áldozatot is hozni, azaz megtakarítanak a céljaik eléréséhez.


Az OTP Bank és a szeretlekmagyarorszag.hu közös felméréséből kiderült, hogy a magyaroknak határozott elképzelésük van arról, hogy milyen ingatlanban akarnak élni. Az 1100 válaszadó nagyjából harmada (31 százalék) legszívesebben egy vidéki város csendes utcájában, kertes házban élné mindennapjait, míg a második helyre a balatoni partvidék került (18%), de sokan választanának otthonuknak egy vidéki kúriát (17%).


Megtakarítanak a magyarok - de hitel nélkül nem megy?


A hazai ingatlanpiacon azonban hatalmas drágulás ment végbe az utóbbi néhány évben. Az álmok megvalósításának legnagyobb akadálya így a pénz. A megkérdezettek háromnegyede a szűkös anyagi lehetőségekben vagy a jelenlegi magas albérletárakban látja a legnagyobb akadályt, amelynek összegét inkább félretennék saját lakásra. A válaszadók további egynegyedének az okoz további problémát, hogy nem talál a saját igényeinek, elképzeléseinek megfelelő otthont, de sokan panaszkodtak az idő- és munkaerőhiányra is. Az OTP Bank szerint a felfokozott piaci környezetben különösen megnő a megfelelő pénzügyi szakértő megtalálásának jelentősége. 


Szerencsére viszont nagyot változott a magyarok pénzügyi hozzáállása a felmérés szerint: a válaszadók kétharmada (67%) félretenne lakásvásárlásra, míg a válaszadók 20%-a venne igénybe lakáshitelt, hogy kiegészítse meglévő lakáscélú megtakarítását. 


Aki hajlandó rászánni az időt, az a korábbi évekhez képest kifejezetten jó lakáshitel-ajánlatokat foghat ki, akár bőven 3 százalékos THM alatt. Még a piaci kamatozású jelzáloghitelek között is találhatunk például 15 millió forint felvétele esetén 2,15 százalékos THM-mel fémjelzett kölcsönt, amelynek törlesztője 20 éves futamidő alatt 76 809 forintra jön ki, ami sokkal kevesebb, mint például a fővárosi albérletárak.  Fontos azonban észben tartani, hogy a változó kamatozású kölcsönök esetén, mint amelyről példánkban is szó van, tarthatunk a törlesztőrészlet nagyságának emelkedésétől, amennyiben a Magyar Nemzeti Bank alapkamatot emel. 


Másfajta hitelre lenne szükséged? Válassz akár építési, szabad felhasználású vagy hitelkiváltásra is használható kölcsönök közül lakáshitel kalkulátorunk segítségével, és ne hagyd, hogy a törlesztők a fejedre nőjenek!


Kicsit magasabb kamatfelár mellett az egész futamidő alatt fixált kamatozású hitelt is vehet fel, az, aki biztonságra törekszik, így biztos, hogy nem fog fájni a feje a törlesztőrészlet változásai miatt. A legjobb ajánlatok között a jegybank előírásainak megfelelő, fogyasztóbarát lakáshiteleket is találhatunk, igaz, itt tíz éves a kamatperiódus, tehát 10 év eltelte után változtathat a bank a törlesztőrészlet. Kalkulációink alapján 5 százalékos THM-mel vehetünk fel így kölcsönt, ám a törlesztőrészletünk még így is 100 000 forint alatt marad, ami még mindig kedvezőbb a jelenlegi albérletáraknál. 


Lakástakarékpénztár lehet a titok nyitja?


Előre is tervezhetünk a lakásvásárlással, ha nem akarunk nagy összegű hitelt felvenni. Ha már hamarabb elkezdenénk félretenni, jó választás lehet egy lakástakarék, amellyel néhány év alatt több millió forintot tehetünk félre az állami támogatás segítségével.


A lakastakarékok nagy előnye, hogy az állam 30 százalékos támogatást ad a befizetéseink után, maximum évi 72 000 forintot, ha a legmagasabb havi betétet, 20 000 forintot szánunk erre a célra. A Bank360 lakástakarék-kalkulátorában az összes szolgáltató ajánlata közül válogathatunk. 10 éves futamidő és havi 20 000 forint befizetése mellett mindent összevetve jelenleg az Erste Lakástakarék módozatával járunk jól, hiszen jelenlegi akció keretében a 76 000 forintos számlanyitási díj helyett 20 000 forinttal nyithatunk lakástakarékot, ráadásul 40 000 forintos wellness-utalvány is üti a markunkat. 10 év alatt így 7 600 000 forintot tehetünk félre az állami támogatással lakáscélra, de érdemes személyre szabott ajánlatot kérni, hiszen akár az OTP Lakástakarék, a Fundamenta Lakáskassza, vagy az Aegon Lakástakarék módozataival is elérhetjük a célunkat.


Persze más lehetőségek is előttünk állnak, ha megtakarításról van szó. Lakáscéljaink eléréséhez összeszedtünk néhány ilyen példát, érdemes elolvasni a megoldásokat. ha viszont egyből lakáskasszát szeretnénk kötni, a legjobb lakástakarék-ajánlatok összehasonlításával érdemes kezdeni.
 

Változás! A parlament döntése alapján 2018. október 17-től megszűnt a lakástakarékpénztárak állami támogatása. A 30 százalékos támogatás a 2018. október 16-ig aláírt szerződésekre vehető igénybe. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve