Lakashitel_5_Fogyasztobarat_hitel_kalku_mogotti_hatter_nagyobb -mnb
 • Lakáshitel kalkulátor 2022

A lakáshitel kalkulátor a hitelösszeg, futamidő és a havi nettó jövedelem megadása után, az „ajánlatok megtekintése” gombra való kattintással kiszámolja a havi törlesztőrészletet, valamint a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeget díjakkal és kamatokkal. Az ajánlatokat összehasonlíthatod a teljes visszafizetendő összeg, a havi törlesztőrészlet és a THM alapján is.

 

Elérhető támogatás összege:info
A kiválasztott településen nem érhető el magasabb támogatás használt lakásra.

Állítsd be a kalkulátort.
Hitel összege (Ft)info
Futamidő (év)info
Nettó jövedelmed (Ft)info
info
További beállítások
Lakásfelújítási támogatás jogosultság ellenőrző
Részletes kalkulátor
Lakásfelújítási támogatás jogosultság ellenőrző
Első alkalommal igényled a támogatást? info
Igen Nem
Neveltek legalább egy, 25 évnél fiatalabb gyermeket, vagy vártok gyermeket (a magzat betöltötte már a várandósság 12. hetét)? További részletekért olvasd el az információs szöveget! info
Igen Nem
Az igénylők mindannyian magyar állampolgárok, vagy szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek? További részletekért olvasd el az információs szöveget! info
Igen Nem
Rendelkeztek olyan magyarországi ingatlannal, melyben legalább 50%-ban tulajdonosok vagytok, ti vagy kiskorú gyermeketek? info
Igen Nem
A lakóhelyetek legalább egy éve a felújítandó ingatlanban van, vagy 1 éven belül vásároltátok az ingatlant? info
Igen Nem
Házastársaddal vagy élettársaddal azonos lakóhellyel rendelkeztek? info
Igen Nem
Rendelkezik az egyik igénylő legalább 1 éve (egybefüggően legfeljebb 30 napos megszakítással) folyamatos biztosítotti jogviszonnyal? info
Igen Nem
Köztartozásmentes az igénylők minden tagja? info
Igen Nem
A felújítás a Támogatható építési tevékenységek alatt található tevékenységhez kapcsolódik? info
Igen Nem
A felújításhoz kapcsolódó számlák az igénylő saját nevére szólnak és a munkadíjak vállalkozói szerződés alapján kerülnek kifizetésre? info
Igen Nem
A felújításhoz kapcsolódó munkálatokat nem végezheti hozzátartozó, élettárs, vagy olyan gazdálkodó szervezet, ahol az igénylő közeli hozzátartozója dolgozik. Megfelel az igénylő ennek a feltételnek? info
Igen Nem
A felújításhoz kapcsolódó számlákat családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kapcsán már elszámolták? info
Igen Nem
A lakásfelújítási támogatás igénylésekor a felújításhoz kapcsolódó számlák közül az utolsóként kifizetett számla kifizetési időpontja nem lehet 60 napnál régebbi. Megfeleltek ennek a feltételnek? info
Igen Nem
A felújításhoz kapcsolódó számlákat lakástakarékpénztári elszámolás során is fel szeretnétek használni? info
Igen Nem
vissza nem jogosult
Sajnos a támogatás valószínűleg nem vehető igénybe a válaszaid alapján.
Felhívjuk figyelmedet, hogy a kitöltött kérdőív eredménye tájékoztató jellegű, a támogatás iránti kérelmek elbírálásra a Magyar Államkincstár jogosult. A támogatás igénybevételi feltételei meglétének ellenőrzésre a Magyar Államkincstár által lefolytanadó bírálati eljárás keretében kerül sor, és a feltételek fennállása esetén támogatás összegének megállapítását is a Magyar Államkincstár végzi. A támogatásra való jogosultságot és annak mértékét a kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján kerül megállapításra.
vissza jogosult
Gratulálunk, a megadott adatok alapján jogosult lehetsz a lakásfelújítási támogatásra!
Amennyiben a szülők lakóhelye nem azonos, lemondhatnak egymás javára a támogatásról, vagy a támogatási összeg 50%-ra lesznek jogosultak külön-külön, ha a többi feltételnek megfelelnek. info

Felhívjuk figyelmedet, hogy a kitöltött kérdőív eredménye tájékoztató jellegű, a támogatás iránti kérelmek elbírálásra a Magyar Államkincstár jogosult. A támogatás igénybevételi feltételei meglétének ellenőrzésre a Magyar Államkincstár által lefolytanadó bírálati eljárás keretében kerül sor, és a feltételek fennállása esetén támogatás összegének megállapítását is a Magyar Államkincstár végzi. A támogatásra való jogosultságot és annak mértékét a kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján kerül megállapításra.

A Részletek gombra kattintással megnézheted, hogy mennyibe kerülne számodra egy személyi kölcsön, amennyiben hitelre van szükséged a rendelkezésre álló megtakarításodon fölül.

Részletek
vissza info
Következő
Jogosultság ellenőrzés bezárása
Ajánlatok listázása
info
Hitel típusa:info
Válassz kamatperiódust: info

Válassz bankot: info
További beállítások bezárása
Egy gyermek vállalása esetén
CSOK hitel nem érhető el
nagyito
Hitel összege (Ft):
Futamidő (év):
Részletes kalkulátor
info
Kondíciók frissítésének dátuma: 2022.06.30.
Az összehasonlításnál pénzintézet termékváltozatát vettük figyelembe.
Az összehasonlítás nem tartalmazza a piac összes ajánlatát.

Kapcsolódó szolgáltatások

Hogyan hasonlítsd össze a lakáshiteleket?

 1. Válaszd ki, mennyi lakáshitelt szeretnél felvenni

 2. A vételár legalább 20%-át önerőből kell kifizetned

 3. Állítsd be a futamidőt

 4. Ha hosszabb a futamidő, akkor alacsonyabb, a törlesztőrészlet viszont összességében többet kell visszafizetned a tovább tartó kamatfizetés miatt

 5. Figyelj a kamatperiódusra

 6. A hosszabb kamatperiódusú hitelek kamata általában magasabb, de kevésbé kockázatos a kölcsön.

 7. Fix kamatperiódus esetén a havi törlesztő nem változik a futamidő alatt

 8. Nézd meg bankonként a kedvező ajánlatot

 9. A teljes visszafizetendő összeg szerint hasonlítsd össze az ajánlatokat, ne a kamatok vagy a törlesztőrészlet alapján!

 10. Kamatkedvezményt kaphatsz, ha a jövedelmed a hitelező banknál nyitott bankszámlára utaltatod

 11. Egy kattintással felveheted a kapcsolatot a hitelt kínáló bankkal

A lakáshitel igénylés alapfeltételei

A lakáshitel igényléshez szükséges feltételek bankonként eltérőek, de vannak bizonyos alap kritériumok, amelyek nélkül el sem indíthatjuk a folyamatot. Ilyen feltétel például:

 • az életkor, amit személyes okiratokkal,
 • lakcím, amit lakcímkártyával, közüzemi számlával és vezetékes telefonnal,
 • jövedelem, amelyet jövedelemigazolással és bankszámla kivonattal igazolhatunk.

Lakáshitelnél a személyi feltételek mellett a másik sarkalatos pont az ingatlan, amit felajánlunk a bank számára fedezetként.

 

Jövedelmi feltételek lakáshitel igénylésnél

A jövedelemre vonatkozó feltételeknél két szempont lényeges

 1. mekkora a havi nettó jövedelmünk, amit igazolni tudunk
 2. milyen forrásból származik ez a rendszeres jövedelem


Minden bank elfogadja a rendszeres nettó munkabért, a nyugdíjat vagy a vállalkozói jövedelmet. Ezek az úgynevezett elsődleges források. Ezeken túl bankonként változik, milyen más forrást számíthatunk be az elsődleges jövedelmek mellé, mint például GYES, GYED, osztalék, bérbeadásból származó jövedelem vagy egyéb szociális támogatás.

Az ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

Lakáshitelhez kötelező feltétel az ingatlanfedezet, de emellett önerőre is szükség van az igényléshez. A bankok ebben is eltérhetnek, az elvárt önerő mértéke törvény szerint legalább 20 százalék, de banktól és a kiválasztott ingatlantól függően akár 40 százalék is lehet.

 

Ebből következik, hogy a bank nem ad akkora kölcsönt, mint amekkora a fedezetként felajánlott ingatlan piaci (forgalmi) értéke. A bank az úgynevezett hitelfedezeti, vagy hitelbiztosítéki értékig (HBÉ) hitelez. Ha például 20 millió forint az ingatlan piaci értéke, és a bank 70 százalékos hitelfedezeti értékig finanszírozza a vásárlást, 30 százalék az önerő, ami ebben az esetben 6 millió forint, a bank pedig 14 millió forint hitel felvételét engedélyezi.

A lakáshitel felhasználása

A lakáshitel egy lakáscélú kölcsön, a bank csak akkor folyósít hitelt, ha azt lakásvásárlásra vagy egyéb lakáscélra használjuk fel. Pénzintézetenként változó, hogy mi számít lakáscélnak, de a legtöbb banknál az alábbiak:

 • új vagy használt lakás, vagy ház vásárlása,

 • új lakás vagy ház építése,

 • korszerűsítés,

 • felújítás,

 • bővítés,.

A lakáshitel feltételei

A lakáshitel alapvetően az alábbi feltételekhez kötött:

 1. Ingatlanfedezet
  Be kell vonni fedezetként egy ingatlant, amelyre jelzálog kerül.

   
 2. Önerő
  Az önerő minimum az ingatlan értékének a 20 százaléka. Tehát maximum 80 százalékos értékben kaphatjuk meg hitelösszeget a felajánlott ingatlan árához képest.

   
 3. Pozitív hitelbírálat
  A hitelnek bele kell férnie a jövedelembe (meg kell felelnie a JTM-nek -  jövedelemarányos törlesztési mutatónak), illetve kedvező adósminősítést kell kapni a banktól.

Kamat, futamidő, törlesztőrészlet

Kamat

Amit mindenképp át kell gondolnunk hitelfelvétel előtt, milyen legyen a kamatozás:

 1. fix
 2. változó

A fix kamatozás azt jelenti, hogy a kamat mértéke a futamidő végéig rögzített. Ez kiszámíthatóvá teszi a kölcsön visszafizetését. Általánosságban minél hosszabb időre rögzítjük a kamatot, az annál magasabb lesz, ami magasabb törlesztőrészletet is eredményez.

 

A változó kamatozás során a bank kamatperiódusokat állít fel, jellemzően 3, 6 vagy 12 hónap, illetve 3, 5,10, vagy 15 éves időszakra. Egy kamatperiódus alatt (például 3 hónapig) a kamatozás - és így a törlesztőrészlet - nem változik, azonban periódusváltásnál a referenciamutató változása alapján emelkedhet, ami növeli a havonta fizetendő törlesztőrészletet. Ugyanígy ha a kamatot meghatározó referenciamutató alacsonyabban van az új kamat megállapításakor, mint a kamatperiódus elején, úgy a hitelünk kamata is csökken, így a törlesztőrészletünk is alacsonyabb lehet.

 

Tehát nem mindegy, hogy 20 éves időtávon mit választunk, hiszen a példában említett 3 hónapos kamatperiódus azt jelenti, hogy a bank 20 év alatt hetvenkilencszer állapít meg új kamatot a hitelünknél, azaz ennyi esetben emelkedhet, csökkenhet vagy maradhat változatlan a törlesztőrészlet. Ilyen hosszú idő alatt pedig nagy eséllyel megtapasztalunk legalább egy kamatemelkedési ciklust, hiszen a jelenlegi lakáshitel kamatok alacsonyak.  A kamat emelkedésével a hitelünk havi törlesztőrészlete is nőni fog.

Futamidő

Szintén érdemes átgondolni, milyen hosszú futamidő alatt fizetjük vissza a lakáshitelt, és mik az előnyök és hátrányok.

Rövid futamidő: ha várható egy jegybanki alapkamat emelési ciklus, az a változó kamatozású lakáscélú hitel kamataira is kihat és emelkedhet a kezdeti értékhez képest a törlesztő. Ilyenkor – ésszerű keretek között -  érdemes lehet rövid futamidővel inkább többet fizetni havonta és gyorsan letudni a kölcsönt alacsonyabb kamatokkal. A hosszú távú futamidő esetén értelemszerűen a teljes visszafizetendő összeg is nagyobb, hiszen hosszabb ideig fizetünk a banknak kamatot.

Hosszú futamidő: sokkal kezelhetőbb - alacsonyabb - törlesztőrészletet eredményez a hosszabb futamidő. Ha számíthatunk arra, hogy egy kamatemelési ciklus következik (erre pedig nagyobb esély van a hosszabb futamidő alatt), akkor védekezhetünk a törlesztőrészlet emelkedésével szemben, ha fix kamatozású hitelt, vagy hosszú, 5-10 éves kamatperiódusú hitelt választunk, így sokkal kiszámíthatóbb lesz a törlesztőnk.

Referenciakamat

Egy lakáshitel esetében kamat a referenciakamatból és a bank által alkalmazott kamatfelárból áll össze. A leggyakrabban használt referenciakamat a BUBOR, BIRS illetve az állampapírhozam. A referenciakamat emelkedésével kamatfordulókor a hitelünk törlesztője is növekedhet.

Az igénylés menete

 1. Kalkuláció

  Az ingatlan ára, a kérelmező jövedelme és a jövedelem terhelhetősége alapján ajánlott több számítást is elvégezni különböző futamidőkkel a Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorával. Legyünk biztosak benne, hogy gond nélkül tudjuk fizetni a havi törlesztőt!
   
 2. Lakáshitel összehasonlítás

  A kapott eredmények alapján válasszuk ki a legkedvezőbb hitelt. Érdemes figyelmi az akciókat, melyekkel akár több százezer forintot is spórolhatunk. Ezek mind tartalmazza és automatikusan beleszámolja a hitelbe a Bank360 kalkulátor!
   
 3. Előzetes hitelbírálat

  Érdemes igénybe venni, mert a legtöbb banknál ingyenes. Ha negatív az előzetes hitelbírálat, megspórolhatjuk a későbbi hitelbírálati díjat.
   
 4. Dokumentáció összeállítása

  A részletes dokumentumlista a következő pontban található.
   
 5. Hiteligény benyújtása

  Ha minden dokumentumot kitöltöttünk és ellenőriztünk, benyújthatjuk a hiteligényt. A lakáshitel igénylést mindig személyesen kell aláírni. Ezeken csúsznak el a legtöbben.
   
 6. Értékbecslés

  Az értékbecslésnek többféle módja létezik:
  1. A bank egy ingatlan értékbecslőt küld ki. Ennek költsége lehet, a THM tartalmazza.
  2. Budapesten, a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban és a budapesti agglomerációban alkalmazható a jóval olcsóbb statisztikai értékbecslés
  3. Ritkább esetben elfogad a bank egy előzetes, általunk kezdeményezett értékbecslést.
    
 7. Hitelbírálat

  Ha kértünk előzetes hitelbírálatot, nem érhet minket nagy meglepetés. Szintén pénzbe kerülhet, de a THM ez is tartalmazza.
   
 8. Szerződéskötés

  A lakáshitel szerződést mindig személyesen kell aláírni. Együttes igénylés esetén minden igénylőnek egyszerre.
   
 9. Folyósítási feltételek

  A következő lépés a teljesítésének ellenőrzése. Ilyen lehet például a lakásbiztosítás megkötése, vagy a széljegy bejegyzése a Földhivatalban.
   
 10. Hitelfolyósítás

  Ha minden folyósítási feltétel teljesült, a bank utalja a hitelösszeget a szerződésben rögzített számlára vagy számlákra. Ennek lehet díja, a THM ezt tartalmazza.
   
 11. Jelzálogjog bejegyzése

  A folyamat végén a bank bejegyzi a Földhivatalnál a jelzálogjogot.

Az igényléshez szükséges dokumentumok

A hiteligényléshez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 • személyes okiratok: érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya

 • igazolt jövedelemről szóló igazolások, kiegészítő jövedelemről szóló igazolások

 • a banki formanyomtatványok

 • kiadásokról szóló bankszámlakivonat (legalább 3 havi), esetleg közüzemi számlák

 • adásvételi szerződés

 • ingatlan-nyilvántartási kérelem

 • értékbecslési szakvélemény

 • tulajdoni lap (online is kérhető)

 • alaprajz

 • bizonyos esetekben: építési engedély, hitelfedezeti biztosítás kötvénye

 • ha más banknál van hitel: törlesztési igazolás

Ha minden dokumentum rendben és a hitelbírálaton is zöld utat kaptunk, megkezdődhet a hitelösszeg folyósítása. A pénzt nem a mi folyószámlánkra utalja a bank: vagy az ügyletet kezelő ügyvédhez kerül, vagy egyenesen az eladó számlájára. A bank a folyósításért is díjat számíthat fel, amely általában a hitelösszeg bizonyos százaléka (jellemzően 1%), vagy fix díj.

Zöld hitel

A Zöld Otthon Programot a Magyar Nemzeti Bank hirdette meg a Növekedési Hitelprogramon (NHP) belül, 2021. október 4. óta elérhető. A Zöld Hitel jellemzői:

 • csak új ingatlan építésére vagy vásárlására igényelhető,
 • az ingatlannak legalább BB energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie,
 • összesített energetikai jellemző értéke évente legfeljebb 90 kWh lehet egy négyzetméterre számítva,
 • a maximálisan igényelhető hitelösszeg 70 millió forint,
 • a futamidő maximum 25 év,
 • az ügyleti kamat nem haladhatja meg a 2,5 százalékot.

A zöld hitel kombinálható a csok hitellel, ha az energiahatékonyságra vonatkozó feltételek mellett több gyermeket is vállalunk. Ebben az esetben a maximum felvehető hitelösszeg továbbra is 70 millió forint, a csok-hitel viszont kamatmentes lesz. Két gyermek után legfeljebb 10 millió forint, három gyermek után pedig 15 millió forint kamatmentes zöld csok-hitel igényelhető a zöld hitel mellé.

 

A Bank360 lakáshitel kalkulátor a Zöld Hitel opció kipipálásával csak a zöld hitel ajánlatokat jeleníti meg.

 

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel a Magyar Nemzeti Bank által adott minősítés. Azt jelzi, hogy a hitel megfelel az alábbi feltételeknek:

 1. csak annuitásosan (azaz egyenlő havi törlesztőrészletekkel) törleszthető

 2. 3, 5 és 10 éves kamatperiódusokra osztott, vagy végig fix kamatozású

 3. gyorsan elbírálható és folyósítható

 4. a referenciaindexhez képest maximum 3,5 százalékkal magasabb kamatfelárral adható

 5. a kiszabható eseti díjak pedig limitáltak.

 

5 állami támogatás a lakásvásárlásra

 1. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK): A CSOK támogatás és CSOK hitel feltétele, hogy a cél új vagy használt lakás illetve ház legyen (akár vásárlás, akár építés).
 2. Adó-visszatérítési támogatás: új lakás vagy ház építése esetén igényelhető adó-visszatérítési támogatás, legfeljebb 5 millió forintot igényelhetünk vissza.
 3. Otthonteremtő lakáshitel: nem összekeverendő a CSOK-kal! Ebben a konstrukcióban a lakáshitelre 5 évig tart az akciós, 3 százalékos kamatozás, azonban csak akkor, ha a piaci kölcsönünk kamata 6 százalék fölé emelkedik.
 4. Lakáshitel elengedése: Az állam minden akár 4 millió forintot is betörleszt a család lakáshitelébe. Az előtörlesztési díjat is az állami fizeti ki.
 5. Lakástakarék (LTP): A törvénymódosítás értelmében csak az október 16-ig megkötött szerződésekre  adható az állami támogatás. A lakástakarékpénztárak állami támogatásának a megszűnéséről itt olvashatsz bővebben.

Előtörlesztés és a végtörlesztés

Amennyiben van nagyjából 3 havi törlesztőrészletnek megfelelő szabadon felhasználható pénzünk, választhatjuk az előtörlesztést. Ezzel rövidítjük a futamidőt és a kamat is csökken. A bank, előtörlesztési díjat számolhat fel, ha az előtörlesztés olyan időszakra esik, amikor a hitelkamat fix. Így alakul az előtörlesztési díj az előtörlesztés időpontja és a hitelszerződés szerinti lejártának időpontja közötti időtartam szerint:

 • ha ez több mint 1 év, akkor az előtörlesztett összeg 1 százaléka a díj

 • ha kevesebb mint 1 év, akkor az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka a díj

 • egy évben egyszer maximum 200 000 forintig 0 forint a díj

Részletek az előtörlesztésről a cikkben. Akár egyben is letudhatjuk a hátralevő adósságunkat, ezt végtörlesztésnek hívják és nagyjából ugyanazok érvényesek rá, mint az előtörlesztésre. A bankok itt is díjat számítanak fel, amely lehet fix összeg vagy a végtörlesztett tőke 1-2 százaléka.

Referencia THM példa - mit is jelent ez?

A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi - ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:

 • hitelösszeg,
 • futamidő
 • hitelkamat mértéke,
 • hitelkamat típusa (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő),
 • teljes hiteldíj mutató (THM),
 • termék értékesítéséhez vagy szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó halasztott fizetés formájában nyújtott hitel esetén a termék vagy szolgáltatás készpénzára és az önrész, valamint
 • a fogyasztó által fizetendő teljes összeg és a törlesztőrészlet összege.

A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk, a hitelkamatot pedig két tizedesjegyig ki kell írniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:

Lakáshitel reprezentatív példa: kölcsön összege 5 000 000 Ft, kölcsön futamideje 240 hónap, ügyleti kamat mértéke 2,81%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 3,09%, hitelkamat típusa változó (H1K5), havi törlesztőrészlet 27 359 Ft, kölcsön teljes díja 1 672 436 Ft, fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 6 672 436 Ft.

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

Bank360 kalkulátor:

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt, a hitelösszeget és a kamatperiódust is, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást is. Mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ajánlatokat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2022. 01. 01. óta 26,1%.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor

A Bank360 kalkulátor számítási eredménye nem ad teljeskörű felvilágosítást a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekről, ezért a fogyasztó a további részletek és információk tekintetében tájékozódhat az MNB honlapján, valamint a bankok honlapján, vagy a bankfiókokban.

Törlesztési moratórium

2021. novembertől az általános moratórium véget ért, ezután csak meghatározott társadalmi csoportok függeszthetik fel a törlesztést 2022. június 30-ig. A feltételeket ebben a cikkben foglaltuk össze.

Mit történik a hitelbírálat alatt?

Megvizsgálja a hitelező bank, hogy vissza tudod-e majd fizetni a hitelt, azaz mennyire vagy hitelképes. A hitelképességet befolyásolják:

 1. A fedezeti ingatlan értéke
 2. Az igazolható nettó havi jövedelem
 3. Egyéb felvett hiteleid, ideértve a CSOK-ot és a babaváró hitelt. Minden hitel bele kell férjen a JTM-be
 4. Adósminősítés, azaz a korábbi hiteledet hogyan fizetted vissza, szerepelsz-e a KHR negatív adólistán
   

Mennyibe kerül a hitelbírálat?

Változó, akár 100 ezer forint felett is lehet. Érdemes  előzetes hitelbírálatot kérni, mely során nagy valószínűséggel kiderül, hogy megkapnánk-e a hitelt. A előzetes hitelbírálat sokszor ingyenes, illetve több bank időszakonként elengedi a hitelbírálati díjat.

 

Lakáshitel önerő fedezéséhez milyen támogatást vagy hitelt lehet igényelni?

 1. A szabad felhasználású babaváró hitel lakáshitel önerő felmutatására is felhasználható. A lakáshitel JTM kiszámításánál figyelembe kell venni.
 2. Az önerőt lehet piaci személyi kölcsönből is fedezni. Szintén beleszámít a JTM-be.
 3. A CSOK támogatás is felhasználható önerő felmutatásához. Mivel nem hitel, hanem támogatás, nem számít bele a JTM-be.
 4. A falusi CSOK támogatás szintén felhasználható erre a célra, és nem számít bele a JTM-be.
   

Mi a THM?

Az alacsony kamat nem feltétlen jelent kedvező hitelt.  A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) viszont azt mutatja meg, hogy mennyibe kerül a kölcsön összességében, mert kamat mellett tartalmazza a hitelfelvétellel kapcsolatos díjakat is. Minél alacsonyabb a THM, annál kevesebbet kell összesen visszafizetni, tehát annál kedvezőbb a hitel.
 
A THM tartalmazza:

 • hitelfolyósítási díj
 • ügyintézési díj
 • egyéb egyszeri adminisztrációs költségek,
 • kezelési költségek
 • az értékbecslés díja
 • helyszíni szemle díja
 • ingatlan-nyilvántartás eljárási díj
 • hitelközvetítői díj
 • bankszámla vezetési díj 

A THM nem tartalmazza: 

 • közjegyzői díj (jelzáloghitelt kötelező közjegyzői okiratba foglalni)
 • ingatlanfedezeti biztosítás díj
 • szerződésmódosítási díj
 • előtörlesztési és vértörlesztési díj
 • egyéb olyan költséget, amellyel a bank nem tud előre számolni
 • a kamatváltozásból fakadó kockázat
   

Mitől függ a lakáshitel kamata?

A hitel szempontjából:

 1. Futamidő.

  A felvett lakáshitel összege. Magasabb összegű lakáshitel esetén kamatkedvezményt adhatnak a bankok.
   
 2. Kamatperiódus

  A fix kamatozású hitelek kamata a jelenlegi kamatkörnyezetben magas, ugyanez igaz a hosszabb kamatperiódusú (5 év vagy több) hitelekre. A rövidebb kamatperiódusú hitelek kamata ugyan alacsonyabb, de a kamat többször változhat, és ez kockázatos lehet, részletek itt.
   
 3. Az aktuális kamatkörnyezet

  Jelenleg még mindig nagyon kedvező a kamatkörnyezet, ez a jövőben változhat. 

A hitelfelvevő szempontjából:

 1. Adósminősítés

  Azaz a  hitelfelvevő kockázati besorolása. Ha például magas a rendszeres havi jövedelem, kedvező lehet az adósminősítés, így kedvezőbb lehet a kamat.

Az ingatlan szempontjából:

 1. Az ingatlan forgalmi értéke.

  Drágább illetve könnyebben értékesíthető ingatlanokra kedvezőbb kamatot kínálhatnak a bankok. 
   

Mikor emelkedhet a törlesztőrészlet?

A hitel kamatának növekedésével a havi törlesztő is emelkedik. A hitelező bank a szerződésben a minden kamatforduló napján emelheti a hitel kamatát. Ha fix kamatozású lakáshitelt választunk, ilyen nem történhet. 

 

Mitől nőhet egy hitel kamata?

A hitel kamata az úgynevezett referenciakamat függvénye. Ha ezek emelkednek, a lakáshitel kamatai is nőnek. A referenciakamatot irányadó mutatók határozzák meg. A változó kamatozású piaci lakáshitelek nagy részénél a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) az irányadó mutató.

 

Hogyan csökkenthető a havi törlesztő?

A futamidő hosszabbításával csökkenthető a havi törlesztőrészlet összege. Ehhez írásban módosítani kell a hitleszerződést. A legtöbb banknál ennek külön díja van, amelyet a THM nem tartalmaz.  

 

Mit jelent a futamidő?

Az időtartam, amely alatt az adós köteles visszafizetni a teljes felvett hitelt, annak minden kamatával, költségével és díjával együtt.

 

A rövid vagy hosszú futamidő a jobb?

Mindegyiknek megvan az előnye. A rövid futamidő választásával értelemszerűen hamarabb ki lehet fizetni a felvett hitelt. A hosszabb futamidő viszont hosszú távú elköteleződést jelent.

Fontos tudni, hogy a lakáshitel bármikor előtörleszthető, ezáltal csökkenthető a futamidő. Ez a legtöbb banknál évi 200 000 forintig, vagy egy-két havi törlesztőrészlet összegéig díjmentes. E felett a hitelszerződésben meghatározott díj fizetendő.

 

Hogy változtatható a futamidő?

Kizárólag írásbeli szerződésmódosítással. Ez általában külön díjjal jár.

 

Mi a JTM?

A Jövedelemarányos Hiteltörlesztési Mutató (JTM) megmutatja, hogy a rendszeres havi nettó jövedelmed a hány százalékát költheted hiteltörlesztésre.

 

Mi a KHR lista?

Központi Hitelinformációs Rendszer (az úgynevezett KHR lista) tartalmazza a hitelfelevő korábbi hiteleit és azt, hogy ezeket hogyan fizette. Ha valaki 90 napnál tovább tartozik az aktuális minimálbérrel, felkerül a negatív KHR listára és csak nagyon nehezen kaphat újabb hitelt. Régebben BAR lista néven ismerték. 

 

Milyen hátrányai vannak a lakáshitelnek?

A hitelbiztosítéknak bevont ingatlant jelzálogjog terheli. Ha nem fizetjük sokáig a törlesztőket, a bank az ingatlant értékesítheti. Ez csak a legvégső lépés, amelyet a bankok is próbálnak elkerülni. Ha nem tudod fizetni a hiteled, mindenképpen tudasd a bankoddal. 

 

Milyen ingatlanokra nem lehet jelzáloghitelt igényelni?

Bankonként változik, de általában nem lehet, vagy nehéz jelzáloghitelt kapni, ha:

 1. peres eljárás alatt van az ingatlan, vagy
 2. vályog vagy részben vályog az ingatlan
   

Nyaralóra lehet jelzáloghitelt felvenni?

Igen, több banknál is. A nyaralóra ugyanúgy jelzálogjogot jegyez be a bank.

 

Lehet felvenni jelzáloghitelt haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra?

Jelzáloghitelt csak a haszonélvező írásbeli hozzájárulásával lehet felvenni a haszonélvezettel terhelt ingatlanra. Általában az ilyen hitel feltétele, hogy a haszonélvezeti jog jogosultja adóstársként szerepeljen, vagy feltételesen lemondjon a haszonélvezeti jogáról.

 

Miért mond más összeget a banki értékbecslő mint a vételár?

A vételár és a banki értékbecslés összege nem feltétlen azonos. A legtöbb bank a saját értékbecslőjével végezteti el az ingatlan értékelését, és ez alapján állapítja meg a maximálisan hitelezhető értéket.

 

Hogyan lehet egészségpénztárból fizetni a lakáshitel törlesztőt?

 

A lakáshitel törlesztőt az egészségpénztár számláról is lehet fizetni. A havi limit a tárgyév január 1-jén érvényes havi bruttó minimálbér 15 százaléka, ez 2022-ben 30 000 forint. Ez a konstrukció azért előnyös, mert a törlesztő fizetéséhez is igénybe lehet venni a 20%-os szja-visszatérítést. Gyakorlatilag húsz százalékos állami támogatást kapunk a lakáshitel törlesztőnkhöz.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,38 / 2 475
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

X
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!