Személyi kölcsön körkép 2019

Rekordmennyiségű, több mint 500 milliárd személyi kölcsönt vettünk fel 2019-ben

Személyi kölcsön körkép 2019

Rekordmennyiségű, több mint 500 milliárd személyi kölcsönt vettünk fel 2019-ben

Bank360 tartalom
2020-02-14 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-14 Frissítve: 2022-01-18
6927766

2019-ben is tovább folytatódott a személyi kölcsönök térhódítása Magyarországon. Méltán népszerű ez a hiteltípus: egyszerű az igénylése, nem kell hozzá ingatlanfedezet, önerő vagy kezes, elegendő a havi fix munkabér.

 

Rekordmennyiségű személyi hitelt vettünk fel 2019 során

 

Az MNB adatai alapján 2019-ben a magyar lakosság 556,29 milliárd forint személyi kölcsönt vett fel, ami 23,23%-os növekedés a tavalyi év, és 82%-os növekedés 2017-hez képest.

 

Nem változott jelentősen az átlagos kamatláb és THM

 

A fogyasztási kölcsönök átlagos évesített kamatlába nem sokat változott idén, a januári átlagos 13,35%-ról 12,65%-ra csökkent decemberre, mely 63 bázisponttal alacsonyabb, mint a 2018. decemberi adat. A személyi hitelek THM mutatója a januári 13,76%-ról 13,34%-ra csökkent decemberre, igen csekély, 42 bázispontos csökkenést mutatva a 2018 decemberi adatokhoz képest. Ebből is látszik, hogy személyi kölcsönök esetében általában nem tér el nagyon a kamatláb és a teljes hiteldíj mutató (THM), mert nem kell például ingatlan értékbecslést igénybe venni a hiteligényléshez.

 

Egyre több helyen lehet teljesen online igényelni

 

Manapság már elvárás, hogy személyi kölcsönt is lehessen teljesen online vagy mobilról igényelni. Több bank ügyfeleként is lehetséges pár kattintással személyi kölcsönt igényelni a bank weboldalán vagy mobil applikációján keresztül - de csak akkor, ha már van számlánk a banknál. 

 

De akkor is online személyi kölcsönhöz juthatunk, ha nem vagyunk ügyfelek. Ebben a folyamatban általában feltétel a sikeres videóazonosítás, illetve a szükséges dokumentumok beszkennelése vagy online bemutatása. Jelen pillanatban a Cofidis mellett a K&H is folyósít online személyi kölcsönt a bankkal még kapcsolatban nem álló ügyfeleknek. A CIB-nél ugyan szükséges a számlanyitás, de ezt is intézhetjük 100%-ban online. Az OTP-nél a teljes hitelfelvételi folyamat online elvégezhető, csak az aláírásra kell egy bankfiókba bemenni. További részletek ebben a cikkben

 

Nem tett be a babaváró hitel

 

A  megnövekedett személyi hitel kihelyezés azt mutatja, hogy nem csökkent a kölcsönök népszerűsége a babaváró hitel megjelenésével, pedig korábban több szakértő is a babaváró hitel térnyerésére számított a személyi kölcsönök rovására. Ennek több oka is lehet: a babaváró hitelt sokan ingatlan vásárlásra fordítják, a hitel 75%-a akár önerőként is felhasználható, de ez sokszor nem elég, ilyen esetekben segíthet egy személyi kölcsön. Vigyázni kell azonban, hogy két hitel együttes törlesztője beleférjen a jövedelemarányos törlesztési mutatóba.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitelek: alig viszi valaki az ingatlanfedezetes kölcsönt

 

A korábbi kedvenc, a változó kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel iránt nem nőtt meg az érdeklődés, ilyen típusú kölcsönt 2019-ben 69,4 milliárd forint értékben igényeltek. Ez nagyjából megegyezik a tavalyi évben igényelt 66,1 milliárd forinttal. Jelentős esést mutat az 1 évnél rövidebb kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitelek igénylése, az év végéig ilyen kölcsönt a magyar lakosság mindösszesen 7,49 milliárd forint értékben igényelt, szemben a tavalyi év 39,72 milliárdjával.

 

2020-ban is töretlen lesz a személyi kölcsön felvétel népszerűsége

 

A prognózisok szerint 2020-ban is folytatódik majd a személyi hitel térhódítása. Az egyszerű igénylési feltételek és gyors ügyintézési folyamat hatásait tovább erősíthetik a bankok digitális innovációi. Egyre több pénzintézet teszi majd levetővé a digitális ügyfélazonosítást, ami az online hitelfolyósítás egyik alapja. A 100%-ban online adminisztrációval gyorsabban juthatunk majd pénzhez, és könnyebben össze tudjuk hasonlítani az ajánlatokat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!