Fogyasztóbarát személyi kölcsön

Gyorsabb, egyszerűbb, kedvezőbb: újabb fontos részletek derültek ki a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelekről

Fogyasztóbarát személyi kölcsön

Gyorsabb, egyszerűbb, kedvezőbb: újabb fontos részletek derültek ki a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelekről

Veres Patrik
2020-07-29 Frissítve: 2022-01-18
2020-07-29 Frissítve: 2022-01-18
9837422

Július végén publikálja a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) minősítés feltételrendszerét a jegybank, az első termékek pedig 2021. januárjától lesznek elérhetőek - írja a Magyar Nemzeti Bank. 

 

Milyen lehet a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel?

Várhatóan csak azok a termékek kaphatják meg a minősítést, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:  

  • igénylése egyszerű, gyors, és online lebonyolítható akkor is, ha nem vagyunk a hitelt kínáló bank ügyfelei,
  • szabad felhasználású vagy hitelkiváltásra fordítható,
  • a futamidő maximum 7 év lehet,
  • fix kamatozású,
  • a maximális kamatfelár mértéke nem haladhatja meg 500 ezer Ft, hitelösszegig a 15 %-ot, míg 500 ezer Ft-ot meghaladó hitelösszeg esetén a 10%-ot, 
  • a folyósítási díj legfeljebb 0,75 százalék lehet, online igénylés esetén pedig nem lehet folyósítási díjat alkalmazni,
  • az előtörlesztési díj legfeljebb az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka, 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén pedig díjmentes,
  • csatolt díjköteles termék (pl. hitelfedezeti biztosítás) igénybevételére nem kötelezhető az igénylő; kamatkedvezmények eléréséért ugyanakkor az ügyfél vállalhat számlanyitást, jövedelemérkeztetést vagy  biztosítás megkötését,
  • a kamatkedvezményekkel kapcsolatban fontos, hogy az igénylés során a banknak be kell mutatnia, hogy kamatkedvezménnyel és anélkül mekkora a törlesztőrészlet, de emellett szerepelnie kell a kedvezményhez szükséges szolgáltatás költségének is. Ez alapján az ügyfél számára egyértelmű lesz, hogy mekkora lesz a teljes költsége a hitelnek kamatkedvezménnyel és az esetleges csatolt termékek díjával együtt. 
  • a folyósításnak papír alapú igénylés esetén legfeljebb 3 munkanapon belül, online igénylés esetén 2 munkanapon belül meg kell történnie,
  • az igénylési dokumentációnak minden banknál egységesnek kell lennie.

 

A jegybank egyik fő célja, hogy a személyi kölcsön igénylés egyszerű, gyors és biztonságos legyen. Éppen ezért a  bankoknak biztosítani kell a teljes körű online ügyintézés lehetőségét, a teljes hitelnyújtási folyamatot lefedve. 

 

Milyen személyi hiteleket igényelhetünk most?

A Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával összehasonlítva a jelenlegi ajánlatokat láthatjuk, hogy több termék nagyrészt már most megfelelhet a legfontosabb kritériumoknak.

 

Ha például 7 éves futamidővel keresünk 2 000 000 Ft-ot jövedelemátutalás nélkül, nettó 250 000 forintos jövedelemmel, akár 7,95 százalékos éves kamattal is találhatunk hitelt. Ha vállaljuk a jövedelemátutalást, még olcsóbban is találhatunk kölcsönt, amely teljesíti a kamatfeltételt, ráadásul nem is egy banknál vannak ilyen ajánlatok. 

 

A 100 százalékban online igénylés szintén elérhető már most is, igaz, azon bankok többsége, ahol nyújtanak ilyen szolgáltatást, csak a már meglévő ügyfeleknek teszik ezt elérhetővé. 

 

Egyre több terméknél mehetünk biztosra

A Magyar Nemzeti Bank legelőször a lakáshiteleknél vezette be a fogyasztóbarát jelzést. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) azóta hatalmas szeletet hasítottak ki a lakossági jelzálog piacból: április végére már 1000 milliárd forint volt a 2017-ben indult termék állománya, 79 ezer szerződést kötöttek eddig. Szinte minden bank kínál már MFL kölcsönt, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a Fogyasztóbarát Lakáshitel Kalkulátorral.

 

Tavaly év végén a lakásbiztosítások piacára is megérkezett a minősítés. Azóta eddig az Union Biztosító lakásbiztosítása szerezte meg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás jelzést. 

 

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitellel kapcsolatban a jegybank korábban is jelezte, hogy átmeneti segítség lehet 2021-től azoknak, akiket rosszul érintett a koronavírus-járvány és ekkora sem áll helyre a gazdasági helyzetük. Mint ismert, a hiteltörlesztési moratórium az idei év végéig tart. Akinek továbbra is problémát okoz egy régebbi, drága hitel törlesztése 2021-től, annak alternatíva lehet az MSZH adósságrendezésre. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!