Növekedő pénz halmok

5 pénzügyi lépés, amit érdemes megtenned, ha extra pénz állt a házhoz

Növekedő pénz halmok

5 pénzügyi lépés, amit érdemes megtenned, ha extra pénz állt a házhoz

Bank360 tartalom
2020-09-03 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-03 Frissítve: 2022-01-18
10094864

Mindenkivel előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb pénzösszeghez jut váratlanul. Lehet ez egy örökség, munkahelyi bónusz, vagy akár nyeremény is. Természetesen nagy a csábítás, hogy ezt a pénzt azon nyomban elköltsük vagy hozzárakjuk a havi költségvetéshez és egy ideig nagyobb lábon éljünk. Hosszabb távra gondolva azonban érdemes lehet a pénzügyi helyzetünk stabilizálására fordítani a váratlan bevételt. Cikkünkben öt tippet adunk, hogy biztosan jó helyre kerüljön az extra pénz.
 

  1. Csökkentsük a hitelünket

    Egy személyi kölcsön vagy jelzáloghitel törlesztői minden hónapban kiadásként jelentkeznek a háztartásban. Ráadásul a felvett pénz után kamatot is fizetünk, amit akár másra is fordíthatnánk. Lehetőségünk van azonban előtörleszteni a hitelünkből, ami által csökkeni fog a tőketartozásunk. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénz után kell majd kamatot fizetnünk, és összességében jobban járunk az ügylettel.

    Előtörlesztés során általában két opció közül választhatunk. Az egyik, hogy ezután alacsonyabb lesz a törlesztő, viszont a futamidő változatlan marad. A másik, hogy nem csökken ugyan a havi törlesztő, de rövidebb ideig kell fizetni a hitelt. A választáskor azt kell mérlegelni, hogy melyik a nagyobb segítség az adott pillanatban: ezentúl kisebb terhet vállalni a havi költségvetésben, vagy rövidebb ideig nyögni a hitelt.

    Figyeljünk arra, hogy ha változó kamatperiódusú hitelünk van, akkor kamatfordulókor akár emelkedhet is a törlesztőnk. Ha a kamatforduló előtt kifut a hitelünk, akkor ez a veszély nem fenyeget minket.

    Ha a hirtelen jött pénz elég a teljes fennmaradó hitel visszafizetésére, akár végtörleszthetünk is. Mind a végtörlesztésnek, mind az előtörlesztésnek díja van, ez az egyszeri díj azonban alacsonyabb, mintha minden hónapban fizetnénk továbbra is a kamatokat. Vannak olyan esetek is, amikor díjmentes az elő- vagy végtörlesztés, például kamatfordulókor vagy évente legfeljebb 200 000 forint előtörlesztéséig. Mindenképpen érdemes a bankunkkal felvenni a kapcsolatot, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha díjmentesen akarunk előtörleszteni.
     
  2. Fektessünk be állampapírba

    Jó választás olyan befektetésbe rakni a pénzt, amely biztonságos, ugyanakkor a mai kamatkörnyezetben magasnak számító hozammal bír. Ilyenek a Magyar Állampapír konstrukciók. Többféle módozat közül választhatunk attól függően, mennyi időre szeretnénk befektetni a pénzt, és fix hozamot szeretnénk, vagy az inflációt értékét garantáltan meghaladó kamatokat. A két fajta állampapírt ebben a cikkben hasonlítottuk össze.

    Ha öt évig biztosan nincs szükségünk a pénzre, ki tudjuk használni a MÁP Plusz sávos kamatozásának előnyeit. A szuperállampapírnak is nevezett konstrukció akár évi 4,95%-os kamatot is fialhat, ha öt évig benne tartjuk a pénzünket. Befektetésünk biztonságát az állam garantálja, így a kockázat elenyésző, a hozam viszont kifejezetten magas.
     
  3. Fizessük be nyugdíjbiztosításba

    Ha hosszú távra tervezünk, mindenképpen érdemes valamilyen nyugdíjelőtakarékossági szerződést kötni, mert az állam a befizetéseink 20 százalékáig támogatást nyújt a fizetendő szja terhére.

    Ha nagyobb elkölthető összeg felett rendelkezünk, a nyugdíjbiztosítás jó választás lehet, mert ebben a konstrukcióban az egyszeri befizetésekre is jár a 20% adójóváírás. Ha még nincs nyugdíjbiztosításunk, érdemes megismerkedni a termékkel a Bank360 nyugdíjbiztosítás oldalán. Szerződéskötés után be lehet fizetni az extra pénzt a nyugdíjbiztosításba, és igénybe venni a 20 százalékos állami támogatást. Az éves limit nyugdíjbiztosítási jóváírások esetében 130 000 forint, amelyet évi 650 000 forint befizetésével lehet maximálisan igénybe venni. Ez a keret a havi és eseti befizetésekre összességében vonatkozik.
     
  4. Használjuk fel lakáshitelhez

    Ingatlant venni a mai inflációs környezetben jó befektetés, hiszen az esetleges rövidtávú áringadozások ellenére is egy lakás vagy ház jól tartja az árát, sőt, még mindig drágul a piac.

    Természetesen ki lehet fizetni az ingatlan teljes vételárát, ha van rá elég pénzünk a váratlanul házhoz állt összeggel együtt. Ebben az esetben csak az ingatlanszerzési illetéket kell kifizetnünk, és máris beköltözhetünk az ingatlanunkba, vagy kiadhatjuk és ezáltal extra bevételi forráshoz jutunk. Az ingatlan árának esetleges emelkedése mindkét esetben a mi hasznunk lesz.

    Egy ingatlan megvételét fedezhetjük lakáshitelből is. Ehhez azonban a vételár legalább 20 százalékának megfelelő önerővel kell rendelkeznünk. Ha a hirtelen rendelkezésünkre álló összeg fedezi az önerőt, máris könnyebben jutunk lakáshitelhez. Ha már rendelkezünk önerővel, az extra pénznek megfelelő összeggel kevesebb lakáshitelt kell felvennünk, így vagy a havi törlesztő lesz alacsonyabb, vagy a futamidő rövidebb.
     
  5. Fektessük be

    A banki kamatok jelenleg a nullához közelítenek, így a lekötött betét  - bár ugyan nem jár jelentősebb kockázattal - nem igazán vonzó opció. Ha hajlandóak vagyunk több kockázatot vállalni, többféle módja is van a pénz befektetésének. Berakhatjuk egy vagy több befektetési alapba, ahol szakemberek kezelik a vagyonunkat. Dönthetünk úgy, hogy magunk vásárolunk részvényeket vagy kötvényeket. Sőt, akár aranyat is vehetünk, bízva abban, hogy a nemesfém ára továbbra is emelkedni fog. A részvényvásárlás elkezdéséhez ráadásul elég egy standard Revolut számla, mellyel havi három kereskedés ingyenes. Prémium Revolut számlával akár belefoghatunk az aranykereskedésbe is.


    Csak a kockázatvállalási hajlandóságunk szab határt a lehetőségeknek


    Egy dologra mindenképpen figyeljünk: ezek a befektetések ugyan nagy hozammal kecsegtetnek, de ugyanakkor kockázatosak is. Senki sem tudja száz százalékos biztonsággal garantálni, hogy az arany ára továbbra is emelkedni fog. Ahogy azt sem lehet megjósolni, mikor lesz a következő tőzsdei lejtmenet. Ezért feltétlenül gondoljuk át, hogy tudjuk-e vállalni a fenti kockázatokat, és készen állunk-e arra is, hogy a befektetéseink veszteséget fognak termelni.

 

Ne hagyjuk állni semmiképpen

 

Ahogy cikkünkből látszik, többféle módja is van annak, hogy extra hasznot húzzunk a hirtelen házhoz állt pénzből. Felhasználhatjuk az extra pénzt hitel célra attól függően, hogy van-e már hitelünk, vagy szeretnénk-e felvenni. Befektethetjük a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően, sőt, még állami támogatást is kaphatunk rá. Egy biztos: ha állni hagyjuk, az inflációval minden egyes évben veszít az értékéből.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!