Vállalati hitel

Széchenyi Hitel, NHP Hajrá: tarolnak a fővárosi vállalkozások

Vállalati hitel

Széchenyi Hitel, NHP Hajrá: tarolnak a fővárosi vállalkozások

Veres Patrik
2020-10-24 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-24 Frissítve: 2022-01-18
10595591

A Bank360.hu Széchenyi Hitel és NHP Hajrá Kalkulátora alapján megvizsgáltuk, melyik termék iránt érdeklődnek leginkább a hazai vállalkozások, de az is kiderül, hogy honnan jön a legtöbb érdeklődés. 

 

Október elejéig 700 milliárd forint összegben kötöttek NHP Hajrá szerződéseket a bankok több mint 10 000 vállalkozással. A Bank360.hu korábban írta: az 1 500 milliárd forintos keret közel fele már elfogyott. 

 

A jegybanki adatok szerint a folyósított hitelek 

 

  • 53 százalék forgóeszközhitel
  • 30 százaléka beruházási hitel vagy lízing, 
  • 13 százalék pedig hitelkiváltási célú kölcsön. 

 

Az NHP Hajrá és az új Széchenyi Hitel Kalkulátorokat kínáló Bank360.hu-n végzett kalkulációk eredményéből viszont kirajzolódik, hogy a kezdeti érdeklődés és a ténylegesen felvett hitelek között nagy a különbség. Erről a júniustól szeptemberig beérkezett adatok árulkodnak.

 

Nem meglepő: Budapestről kérik a legtöbben a segítséget

Az érdeklődések nagy többséggel érkeztek Budapestről, 30,6 százalék a fővárosból kalkulál a gazdaságélénkítő hitelekre. Nagyobb részarányt egyik település sem szerzett: 1 százalék felett mindössze 10 település van: 

 

  1. Szekszárd, 
  2. Debrecen, 
  3. Székesfehérvár, 
  4. Győr, 
  5. Tata, 
  6. Szeged, 
  7. Pálháza, 
  8. Nyíregyháza, 
  9. Dunakeszi 
  10. és Szolnok 

 

vállalkozásai érdeklődtek jelentősebben. Megyékre vetítve pedig így néz ki az érdeklődések eloszlása: 

 

Nem a munkahelymegtartás a legfontosabb cél

Az MNB-s adatok szerint forgóeszközhitelt igényel a legtöbb vállalkozás. Viszont a Bank360.hu ügyfélérdeklődéseinek csak a 9,09 százalékát tette ki ez a termék. A cég NHP Hajrá kalkulátorát használók elsöprő mértékben, 85,77 százalékban a beruházási hiteleket keresték, azaz fejlesztenének, növekedési lehetőséget keresnek ebben a helyzetben. A hitelkiváltásra mindössze a kalkulációk 5,14 százaléka célzott. 

 

Jelentős az eltérés a felhasználási szándék tekintetében az NHP Hajrá és a KAVOSZ Széchenyi Hitele között. A Széchenyi-konstrukciók közül szintén a beruházási hitel iránt volt a legnagyobb az érdeklődés (63,67%), másodikként viszont a folyószámlahitel futott be 22,12 százalékkal, forgóeszközhitelre pedig 4,14 százalék kalkulált.

 

50 millió forint már elég lenne

A kalkuláló vállalkozások 23,38 százaléka 50 millió forintra keresett ajánlatokat, 16,72 százalék 20 millió forintot, 8,45 százalék pedig 10 millió forintot vett volna fel. A legnagyobb hitelösszeg, amelyre kalkuláltak, 600 millió forint volt.

 

Változó, hogy milyen szektorból veszik fel a hitelt

A bankok korábban nyilatkozta a Bank360.hu-nak: vegyes az ágazatok érintettsége. A pénzintézetek többsége nem tudott kiemelni olyan területet, amelyről nagyobb arányban érkeznek igénylések. Ahol volt ilyen, ott a mezőgazdaság és az élelmiszeriparban termelő vállalkozások voltak érintettek, illetve a kereskedelem, gépjárműjavítás és ingatlanfejlesztés terén működő vállalkozások is nagyobb arányban igényelnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!