Újabb vagyonszerzési illeték alóli mentességet kapnak a csokot felvevők

Változik a vagyonszerzési illeték, újabb mentességet kapnak a csokosok

Újabb vagyonszerzési illeték alóli mentességet kapnak a csokot felvevők

Változik a vagyonszerzési illeték, újabb mentességet kapnak a csokosok

Bank360 tartalom
2022-10-28 Frissítve: 2022-10-27
2022-10-28
30154193

Az égbe emelkedő büntetőkamat maximalizálása után újabb kedvező hírt kapnak a csokosok. Az adótörvény parlament előtt lévő módosítása kiterjeszti a vagyonszerzési illeték alóli mentességüket. 

 

Az elmúlt hetekben egy jó hírt már kaptak a kormánytól a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybevevők. Abban az esetben ugyanis, ha nem teljesítik a vállalásukat, a határidő lejárta után késedelmi kamattal kell visszafizetniük a felvett támogatást. Ez a támogatás összegétől és a vállalástól függően a jegybanki alapkamattal vagy annak ötszörösével egyezik meg. 

 

A csok bevezetésekor ez még nem volt nagy teher, hiszen akkor egy százalék alatt volt az alapkamat. Most azonban, 13 százalékos alapkamattal már alapesetben is az olcsóbb személyi kölcsönök árával megegyező költség, az ötszörös szorzónál pedig már egészen horribilis összeg. Erre tekintettel a kormány nemrégiben 5 százalékban maximalizálta az egyes időszakokra alkalmazható késedelmi kamat mértékét. Ez a fenyegető veszély tehát elhárult a csokot felvevők feje fölül, és most ehhez még kaptak egy újabb kedvezményt.

 

A csok igénybevételével a gyermeket vállaló családosok már eddig sem egyszerűen csak a több milliós támogatáshoz vagy a kedvezményes, fix 3 százalékos otthonteremtési hitelhez juthattak hozzá. További nagyon jelentős előnyt adott számukra a vagyonszerzési illeték alóli mentesség.

 

Ez alapján az új és használt lakások megvásárlása a hatályos szabályok szerint mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól, ha ahhoz csokot használnak fel. Ezzel már egy átlagos lakás esetén is több millió forintot spórolhatnak meg a csokosok a jelenlegi lakásárakat figyelembe véve. 

 

A csok azonban nemcsak lakásvásárláshoz, hanem lakásbővítéshez is igénybe vehető. Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség, azonban más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőnek pedig ez alapján vagyonszerzési illetéket kell fizetnie jelenleg. Márpedig az ilyen csok felhasználás nem számít ritkaságnak, tipikusan ilyen helyzet állhat elő a tetőtér-beépítéseknél.

 

Tekintve, hogy a csok felhasználásával történő lakásszerzések utáni illetékmentesség a hatályos szabályok alapján kizárólag vásárlások esetében alkalmazható, a törvényjavaslat módosítja a az illetékmentésség jogcímet annak érdekében, hogy ezt a más tulajdonában álló lakás bővítésekor is megkaphassák a csokosok. Ha a jogszabályt a parlament elfogadja, amire minden esély megvan, már ilyen esetben is jár nekik a vagyonszerzési illeték megfizetése alóli mentesség.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!