Megmenekülnek a csokosok a horror büntetőkamattól

Vége a csokos horrornak: 5 százalékban maximálják a büntetőkamatot

Megmenekülnek a csokosok a horror büntetőkamattól

Vége a csokos horrornak: 5 százalékban maximálják a büntetőkamatot

Bank360 tartalom
2022-09-30 Frissítve: 2022-11-07
2022-09-30 Frissítve: 2022-11-07
29581658

Nem ment könnyen, de a kormány is felismerte, hogy családi otthonteremtési kedvezmény szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált. Új rendeleteiben ezért ezeket 5 százalékban maximálja.

 

Fellélegezhetnek azok, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatását vették fel, vagy azt tervezik. A támogatás elnyerésének szabályai között ugyanis eddig olyan büntetőkamatok szerepeltek a feltételek nem teljesítése esetén, amelyek a kamatok elszállása miatt mostanra egészen horrorisztikus pénzügyi fenyegetést jelentettek a számukra.

 

Ha például nem sikerül teljesíteni a csokért vállalt gyermekszámot, akkor az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kell visszafizetni a lakás vásárlására, építésére vagy bővítésére kapott támogatást. Ez a csok indulásakor nem jelentett túlzott fenyegetést, hiszen az alapkamat egy százalék alatt volt. Mostanra azonban a jegybanki alapkamat 13 százalékra ugrott, így a büntetés jobb eseteben is az aktuális személyi kölcsönök kamatán ketyegne az adósoknak. Rosszabb esetben viszont már ennek ötszörösén, azaz 65 százalékon, ami már bőven az uzsorakamatszint felett van.

 

Ezt felismerve módosított a csok szabályain a kormány csütörtök este kiadott rendeleteiben. Az új szabályok szerint azokban az esetekben, ahol a Polgári Törvénykönyben (Ptk.) meghatározott késedelmi kamat, azaz a jegybanki alapkamat szerepel, ott ennek maximális mértéke 5 százalék lehet. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor a csok jogszabály a jegybanki alapkamat ötszörösében határozza meg a támogatás visszafizetésének büntetőkamatát.

 

Ez azt jelenti, hogy a támogatási feltételek nem teljesítése esetén a csokot felvevő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál. Tehát a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta között azokban az időszakokban is maximum 5 százalékkal számolják ezt a késedelmi kamatot, amikor az alapkamat vagy meghatározott esetekben annak ötszöröse meghaladná az öt százalékot.

 

Ez a kamatplafon a csokot ezután felvevőkre ugyanúgy vonatkozik, mint azokra, akik már megkapták a támogatást, és még ketyeg a határidejük. A feltételek nem teljesítése esetén nekik is ennek figyelembe vételével kell kiszámolni a visszafizetendő összeget.

      

További könnyítés a csokosoknak az, hogy amennyiben a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik.

 

A csok büntetést érintő változásokról bővebben az ATV műsorában beszéltünk. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!