Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat Magyarországon: 9%

Jegybanki alapkamat

Jegybanki alapkamat Magyarországon: 9%

Bank360 tartalom
2020-03-25 Frissítve: 2024-02-28
2020-03-25 Frissítve: 2024-02-28
7759802

A jegybanki alapkamat Magyarországon az a referencia kamatláb, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizet a kereskedelmi bankoknak a nála elhelyezett kéthetes lejáratú kötvények után. Jelenleg a jegybanki alapkamat 9% - ez az érték 2024. február 28. óta van érvényben.

 

Mi a jegybank?

Magyarországon a jegybank szerepét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tölti be. Az ő feladata az ország monetáris politikájának a meghatározása. Ez egy nagyon összetett feladat, amely során rengeteg dolgot kell egyszerre figyelembe venni.

 

  • A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, valamint a hosszú távú gazdasági növekedés biztosítása. Ehhez alacsony szinten kell tartani az inflációt, azaz stabilizálni kell az árakat. Az MNB a fogyasztói árak 3%-os átlagos emelkedésében határozta meg az inflációs célt. 

  • Meg kell őrizni a forint értékét a többi devizával szemben. Azaz a forint árfolyam befolyásolása is lehet adott esetben a jegybank feladata.

  • Magyarországon a jegybank hitelező funkciót is betölt, például kölcsönt ad a bajbajutott bankoknak.

  • Ügyelnie kell a pénzügyi rendszer stabilitására.

  • Felügyelnie kell a kereskedelmi bankok tevékenységét és a banki ügyleteket.

  • Fenn kell tartania a gazdasági rendszer működését.

 

Ki határozza meg a jegybanki alapkamatot?

Magyarországon a jegybanki alapkamat meghatározása a monetáris tanács feladata. A monetáris tanács időszakonként ülésezik, tagjai az MNB elnöke, az MNB alelnökei és vezető közgazdászok.

 

Mikor fog jegybanki alapkamatot emelni az MNB?

Nem lehet tudni. Az utóbbi években szinte az egész világon rekord alacsonyra csökkentek a jegybanki alapkamatok. A koronavírus miatti gazdasági válság hatásainak mérséklésére tovább csökkentette több jegybank az irányadó alapkamatokat. Senki sem tudja, meddig marad a jelenlegi állapot. 

 

Magyarországon az alapkamat a 2011. december 21-i 7,0 %-ról 2016. május 25-ig fokozatosan 0,9%-ra csökkent, majd a jegybank 2020. június 24-én 0,75%-ra, majd 2020. július 22-vel 0,6%-ra csökkentette. Az előző pénzügyi válság alatt a rekord 11,5% volt 2008. októberben. Látható tehát, hogy 12 év alatt nagyon sokat tud változni a jegybanki alapkamat mértéke.

 

A Monetáris Tanács 2024. február 27-ei kamatdöntése alapján a jegybanki alapkamat 2024. február 28-tól 9 százalékra módosult.

 

Milyen hatása van a jegybanki alapkamat emelkedésének a hitelekre?

Közvetlen hatása nincs a jegybanki alapkamat emelkedésének a hitelkamatokra. Közvetett viszont annál is több. Ugyanis a jegybanki alapkamat növekedésével a változó kamatozású hitelek referencia kamatai is nőnek. A Magyarországon felvett hitelek referencia kamatait a következő mutatók határozzák meg:

 

  • BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb)

  • BIRS - (Budapest Interest Rate Swap - Budapesti Kamatswap Ügyletek)

  • Államadósság Központ Kezelő által meghatározott referenciahozam (ÁKK)

 

A BUBOR a rövid kamatperiódusú, legfeljebb 12 hónapra rögzített kamattal felvehető jelzáloghitelek kamatszintjét befolyásolja, a BIRS és az ÁKK referenciahozamai pedig a hosszabb kamatperiódusú kölcsönök kamatszintjére van hatással.

 

Melyik hitel kamatai nem változnak?

 

A fix kamatozású hitelek törlesztőit nem befolyásolja a jegybanki alapkamat növekedése. Ezek közé tartoznak:

 

A Bank360 kalkulátoraiban a “További beállítások” menüpontban kiválaszthatjuk, hogy milyen kamatperiódussal szeretnénk felvenni a hitelt. Fix kamatozású hitelről akkor beszélhetünk, ha a kamatperiódus hossza megegyezik a futamidővel. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!