Kamatemelés

Megígérte, betartotta: újra fél százalékot emelt az MNB

Kamatemelés

Megígérte, betartotta: újra fél százalékot emelt az MNB

Varga Zsombor
2022-02-22 Frissítve: 2022-03-08
2022-02-22 Frissítve: 2022-03-08
19023823

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma ismét fél százalékkal emelte az alapkamatot,  ami így már 3,4 százalékos értéket tesz ki holnaptól - derült ki a Monetáris Tanács februári kamatdöntő ülését követően. Az 50 bázispontos (fél százalékos) emelés megfelel az MNB év elején hangsúlyozott iránymutatásának, így a januári szintén fél százalékos emelés után februárban is ugyanilyen mértékben emelkedett az alapkamat, ami a következő hónapokban is kitarthat.

 

Az alapkamat emelése a téli nagyobb kamatemelések utáni visszarendeződést jeleníti meg. Novembertől ugyanis a jelenleg 4,3 százalékon tartózkodó egyhetes betéti kamat a valódi irányadó ráta, ez határozza meg végül a lakosság számára elérhető kölcsönajánlatok feltételeit is, ami a hiteleknél folyamatos kamatemeléseket jelentett az elmúlt hónapokban. Az egyhetes betéti kamatot korábban jóval erőteljesebben emelte az MNB, de a bejelentésnek megfelelően az alapkamat a nyárig utol fogja érni az egyhetes betét kamatát.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Így a 4,3 százalékos átmeneti irányadó kamatot fél százaléknál kisebb mértékben tervezi emelni a jegybank, amely januárban 30 bázisponttal növelte az egyhetes betéti kamatot. A jegybank a kamatfolyosót is az alapkamathoz hasonló mértékben, fél százalékkal emelte, és így a kamatfolyosó teteje már akár 5,4 százalékos egyhetes betéti kamatot is lehetővé tenne. Az MNB ezt az akár 1 százalék feletti emelési lehetőséget viszont csak hirtelen bekövetkező áru- vagy pénzpiaci kockázatok mellett használná ki a korábbi kommunikáció alapján, alapesetben a januári 30 bázispontos emelés folytatódhat az egyhetes betéti kamatban.

 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatemelés közzététele utáni háttérbeszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy az inflációs mutatók a várakozásokon felül tovább emelkedtek januárban. A fogyasztói árindex növekedése később tetőzhet, februárban az infláció megközelítheti a 8,5 százalékos éves értéket is, ami meghaladná a januári 7,9 százalékot. Az öngerjesztő inflációs folyamatok elkerülése és az inflációs kockázatok mérséklése érdekében a jegybank tovább folytatja az alapkamat havi ütemű, magasabb mértékű emelését, hogy az felzárkózzon az egyhetes betéti kamathoz. 

Kiemelten fontos az MNB-nek, hogy minden rövid lejáratú pénzügyi eszközben hatékony legyen a kamatemelés. Virág Barnabás megismételte, hogy a lakossági betétek is egy fontos részpiacot jelentenek, és az MNB megengedhetetlennek értékeli a monetáris politikai hatékonyság szempontjából, hogy a betéti kamatok csak mérsékelt ütemben emelkedtek a központi kamatemelésekhez képest. Az MNB aktívan figyeli a következő hónapokban a betéti kamatokat, és ezután értékeli majd a banki átárazási folyamatokat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!