Alapkamat emelés

10 éve nem emelt ekkorát az MNB az alapkamaton

Alapkamat emelés

10 éve nem emelt ekkorát az MNB az alapkamaton

Varga Zsombor
2022-01-25 Frissítve: 2022-09-20
2022-01-25 Frissítve: 2022-09-20
18459916

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma fél százalékkal emelte az alapkamatot, ami így már 2,9 százalékos értéket tesz ki holnaptól - derült ki a Monetáris Tanács idei első kamatdöntő ülését követően. A fél százalékos (50 bázispontos) emelés magasnak számít, utoljára 2011 decemberében emelt ilyen nagy mértékben a magyar központi bank. Ráadásul az MNB további, hasonló mértékű kamatemeléseket tervez.

 

Hiába a nagymértékű emelés, az elmúlt hónapok monetáris politikai változásai után az alapkamat kevésbé számít, így a lépés elsősorban jelzésértékű: az MNB felkészült rá, hogy további szigorítással tegyen a magas infláció mérsékléséért. A valódi irányadó ráta ugyanis november közepe óta az egyhetes betéti eszköz, amelynek kamata már a 4 százalékot is elérte. Az elmúlt egy hónapban egyébként lassított a kamatemelésen az MNB, összesen 70 bázisponttal emelte decemberben az egyhetes betét kamatát, januárban azonban már nem folytatta az emeléseket.

Most azonban újra lehetőség van az emelésre, ugyanis a kamatfolyosó két széle is éppen 50 bázisponttal emelkedett a Monetáris Tanács döntése alapján. Így a kamatfolyosó alja továbbra is megegyezik a 2,9 százalékos alapkamat mértékével, ami azonban fontosabb, hogy a teteje már 4,9 százalékos értéken van. Vagyis a jelenleg 4 százalékos irányadó rátában még 90 bázispontot lehet emelni a Monetáris Tanács következő üléséig. Az alapkamat az MNB kommunikációja alapján idővel utol fogja érni az egyhetes betét kamatát, de még bizonytalan, hogy mikor és milyen érték mellett.

 

Az eddigi kamatemelések már november végétől jelentősen megdrágították az újonnan felvehető lakáshiteleket, emellett idén már egyre több bank emelt kamatot a személyi kölcsönöknél is, a hiteldrágulás pedig várhatóan tovább folytatódik. Ugyanakkor június végéig a változó kamatozású lakáshiteleseknek nem emelkedhet a törlesztője az októberi kamatszint szerintinél magasabbra, addig így nekik nem számítanak az emelések.

 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a háttérbeszélgetésen megerősítette, hogy a kamatemelések folytatódnak, az alapkamat magasabb mértékű emelése pedig már előrevetíti az alapkamat egyhetes betéthez felzárkózását. Bár az egyhetes betét is tovább fog emelkedni, féléven belül az alapkamat várhatóan utoléri az egyhetes betét kamatát, és az alapkamat újra a legfontosabb monetáris kamatszint lesz.

 

A jegybank megfigyelése alapján az év végi áremelések jelentősen magasabbak voltak az előző éveknél, így lehetséges, hogy az év eleji szokásos átárazások részben már megtörténtek, és így januárban már kevésbé növelik az inflációt. Azonban az is elképzelhető, hogy továbbra is nagy árnyomás fogja jellemezni a gazdaságot, az év eleji esetleges magasabb átárazásokra felkészülve pedig a jegybank az alapkamat erőteljesebb emelésébe kezd.

 

Ennek megfelelően a következő hónapokban magasabb mértékben fog folytatódni az alapkamat emelkedése, a mai fél százalékos kamatemeléshez hasonló lépésekre kell számítani. Mindenképp nagyobb emelések jönnek az alapkamatban, mint a decemberi 30 bázispontos emelés. Az egyhetes betét kamata szintén emelkedni fog, de várhatóan egy hónapban csak egyszer, az emelések mértékében pedig a most csütörtöki lépés lesz az irányadó a következő időszakra. Ha egyes részpiacok hirtelen megváltozása túl nagy kockázatot okozna, az egyhetes betét ennél erőteljesebben is emelkedhet.

 

A Bank360 értékelése szerint ilyen, akár gyakoribb emelést is szükségessé tevő helyzet lehet például, ha a forint gyengülne az euróval szemben. Mindkét eszközben kamatemelés várható, de a két kamatszint fél éven belüli tervezett egyesülése előrevetíti, hogy az egyhetes betét kamata csak kisebb mértékben fog emelkedni.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!