Fogalomtár

 
 • Adós

  Adósnak nevezzük azt a jogi vagy természetes személyt, aki szerződéses megegyezés során a kölcsönt felveszi, tehát valamilyen tartozása keletkezik a hitelező felé. A kölcsön felvételével az adós kötelezettséget vállal arra, hogy a kölcsönt a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően visszafizeti annak kamataival és más költségeivel együtt. Az adós felelősséget vállal a visszafizetésre. Erre biztosítékot jövedelme jelenthet, illetve hitelkonstrukciótól függően ingatlantulajdona és más ingóságai jelentenek fedezetet. 

 • Adósminősítés / Ügyfélminősítés

  Az adósminősítés során a pénzintézet elemzi, milyen kockázata van az adott tartozás visszafizetésének. Minél jobban szerepel valaki a vizsgálaton, minél jobb hitelminősítési kategóriába tartozik, annál olcsóbban kaphat hitelt, hiszen annál alacsonyabb a bank kockázata. A vizsgálat során a bank megvizsgálja a hiteligénylő jövedelmét, és összeveti azzal, mekkora hitelt akar felvenni.

 • Adósságrendezési hitel

  A különböző korábbi hiteleket egyetlen hitellel is kiválthatod, illetve akár egyetlen, magas kamatú hiteledet is egy új, alacsony kamatozású hitelbe forgathatod át, így rendezve adósságaidat. Adósságrendezésre csak forinthitelt igényelhetsz. A legtöbb banknál csak ingatlanfedezetű hitellel válthatod ki már meglévő hitele(i)det, de már van lehetőség arra is, hogy személyi kölcsön legyen az adósságrendezési hitel, abban az esetben, ha magas a jövedelmed.

 • Adósságrendező jelzáloghitel

  A már meglévő hitele(i)det jobb feltételekkel rendelkező, olcsóbb hitelre cserélheted, azaz kiválthatod egy másik hitellel a kifejezetten erre a célra kínált adósságrendező kölcsönökkel. Az adósságrendező, vagy más néven hitelkiváltó kölcsön felvétele hasonló módon történik, mint a korábbi jelzáloghiteled esetén, azaz a bank hitelbírálatot végez: megvizsgálják, mekkora a jövedelmed és megnézik a jelzálogként felajánlott ingatlan értékét is. Amennyiben sikeres a hitelbírálat és kiválthatod a hiteledet, a bank egyből ahhoz a pénzintézethez utalja a kölcsönt, ahol tartozásod van. Az adósságrendező hitelek előnye, hogy az évekkel korábban felvett hitelekhez képest sokkal alacsonyabb kamatozásúak, így a havi törlesztőrészleted is alacsonyabb lesz. Használd a hitelkalkulátort itt az oldalon, és nézd meg, találsz-e olcsóbb megoldást! Jó, ha tudod, hogy csak olyan kölcsönt válthatsz ki, ahol a törlesztésben nincs semmiféle elmaradás, tartozás, igazolnod kell a banknak a problémamentes hitelmúltadat. Olcsóbbra cserélnéd meglévő hiteled? Hasonlítsd össze az ajánlatokat a Bank360 adósságrendező hitelkalkulátorával.

 • Adóstárs

  Amennyiben úgy ítéli meg, hogy nem rendelkezel megfelelő jövedelemmel és fedezettel a hitel visszafizetéséhez, a bank megszabhatja hitelfelvételnél olyan természetes személyek bevonását is a hitelszerződésbe, aki szintén részesül hitelcélból, például velünk lakik az új lakásban, vagy használja a kiszemelt autót. Ilyen esetben a bevont természetes személy adóstárssá válik, tehát ő is teljes anyagi felelősséget vállal vagyonával a kölcsön visszafizetéséért. Az adóstárs tipikusan házastárs, vagy az a személy, aki tulajdonolja vagy résztulajdonosa a fedezetként bevont ingatlannak egy jelzáloghitel esetében. Az adóstárs hitelképességét szintén vizsgálja a pénzintézet. KHR-es személyek az esetek nagy többségében nem lehetnek adóstársak, csak zálogkötelezettek, azaz csak fedezetet nyújthatnak. Szükség szerint akár több adóstársat is be kell vonnod a hitelszerződésbe, akik egyaránt felelnek a teljes vagyonukkal a visszafizetésért.

 • Aktív KHR-státusz

  Amennyiben nem sikerül a hiteled törlesztőrészleteit fizetni, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) hitelmulasztási nyilvántartásába kerülsz, a negatív adóslistára. Így a bankok láthatják, hogy nem a legjobb a hiteltörténeted. A listán két állapotot különböztetünk meg: aktívat és passzívat. Akkor lesz a státuszod aktív a KHR-ben, amikor a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeidnek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettél eleget. A két feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie. A napok számlálása akkor indul, amikor a mulasztás a minimálbér összegét meghaladta. Ha korábban is fennállt a késedelem, de az még nem érte el a minimálbér összegét, akkor az nem számít bele a 90 napos periódusba. Ezt érdemes észben tartania annak, aki további hitelt venne fel, de hamarosan átlépi tartozásával a minimálbért, KHR-esként ugyanis jócskán beszűkülnek a hitelfelvétel lehetőségei. Fontos továbbá, hogy a minimálbér összegét meghaladó mértékű mulasztásnak a 90 nap alatt egyetlen napra sem szabad a minimálbér összege alá csökkennie, máskülönben a 90 napos periódus számlálása újraindul. A bank a várható mulasztással kapcsolatos KHR adatátadásról köteles legkésőbb 30 nappal előre írásban figyelmeztetni. Amennyiben még az adatok átadása előtt rendezed a tartozásod, nem kerülsz fel a listára.

 • Alapkamat

  Az irányadó kamat, amelyet időről időre határoz meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a makrogazdasági adatok figyelembevétele mellett. Ez az a ráta, amelyik hatással van a banki hitelek kamataira és a betéti kamatokra is. Minél alacsonyabb az alapkamat, annál alacsonyabb lehet a hiteled kamata is, mivel a pénzintézetek sokszor a BUBOR-hoz kötik a kölcsönöket, annak mértékét pedig az alapkamat határozza meg. A kamatfelár változását befolyásolhatja az is, hogy milyen adós vagy, így nem biztos, hogy egy rossz adós érezni fogja törlesztőjén az alapkamat esetleges csökkenését.

 • Állami támogatás

  Azt, aki lakástakarékon keresztül próbálja megvalósítani otthonteremtéssel kapcsolatos céljait, 30 százalékos garantált állami támogatással jutalmazza az állam a megtakarításai után. A támogatás mértéke egy évben nem lehet több, mint 72 000 forint és mindig az adott évben befizetett összegre vonatkozik, tehát nem a teljes befizetett összeg 30 százalékát kapod támogatásként. A támogatás mértéke változik, ha a befizetéseink rendszertelenek, vagy szüneteltetjük azt. A támogatást maximálisan akkor tudod kihasználni, ha a havi befizetésed eléri a maximális 20 000 forintot. Ha ennél is több támogatást szeretnél igénybe venni, akkor több lakástakarékpénztári megtakarítást kell indítanod, hiszen minden egyes megkötött LTP-szerződéssel jár az állami ajándék. A támogatást minden olyan célra felhasználhatod, amelyre a lakástakarékot is, így például lakásvásárlásra, felújításra, vagy lakáshitel elő- és végtörlesztésére, hitelkiváltásra.

 • Annuitás

  Az annuitás folyamatos időközönkénti, de nem végtelen idejű, egyenlő arányú pénzáramlást jelent. Hitelek esetében az annuitásos törlesztés egyenletes törlesztést jelent, tehát a hitelfelvevő a futamidő során meghatározott kamatperiódus minden egyes havában ugyanakkora törlesztőrészletet fizet, a törlesztőrészlet tehát folyamatosan ugyanannyi lesz. A teljes futamidő, vagy az egyes kamatperiódusok alatt a törlesztőrészletek nagysága megegyezik, így minden alkalommal ugyanannyit kell fizetni. Az annuitásos törlesztés nagyban segíti a hitelfelvevőt abban, hogy hosszabb távon tudjon előre tervezni. Devizahitel esetében az annuitásos törlesztőrészlet nagysága az árfolyamingadozás miatt változhat. A hitel visszafizetésekor kamatot, kezelési költséget és tőketartozást fizetünk vissza. A törlesztés során a megfizetendő kamat és kezelési költség egyre kisebb részét teszi ki a tartozásnak, és nagyobb arányú lesz a tőketartozás. 

 • Árfolyamkockázat

  Az árfolyamkockázat két különböző deviza közötti árfolyamingadozás kockázatát jelenti. Hitelekkel kapcsolatban is megmutatkozik ez a kockázat: a külföldi valutában - például korábban svájci frankban - felvett devizahitelek esetében nő a hitel törlesztőrészlete, ha a forint értéke gyengül a devizával szemben. Ha a forint erősödik a hitel devizájával szemben, a törlesztőrészlet csökken. A svájci frankban felvett hitelek bedőlése és a forintosítás óta a bankokat eltiltotta a Magyar Nemzeti Bank a devizaalapú lakossági hitelezéstől, így ilyen terméket a jelzáloghitelek között már nem találhatunk, más hitelfajtáknál viszont találhatunk például euró alapú kölcsönöket. Az árfolyamkockázat ellen fix kamatozású hitelekkel védekezhetünk. Fix kamatozású hitelek esetén ugyanis nem változik a kamat a futamidő alatt, így nem kell attól tartani, hogy hónapról hónapra változik a törlesztőrészlet nagysága. A fix kamatozású hitelek általában néhány százalékponttal magasabb kamattal rendelkeznek, mint a változó kamatozásúak. 

 • Árfolyamkockázat elleni védelem

  Az árfolyamkockázat az egyes devizák átváltási árfolyamának ingadozása miatti kockázat. Devizahitel esetén a forintban fizetett törlesztőrészlet akár jelentős mértékben növekedhet az induló összeghez képest. A forint gyengülése azt eredményezi, hogy a devizahitel törlesztőrészlete nőni fog, míg a forint erősödése a törlesztőrészlet csökkenését eredményezi. Árfolyamkockázat elleni védelmet nyújthat a fix kamatozású hitel, ami bár magasabb törlesztőrészletekkel jár, mint a változó kamatozású hitel, már egy kismértékű árfolyamváltozásnál megérheti a fix kamatozásút választani. Arra azonban figyelni kell, hogy egy hosszú futamidejű (akár 15-20 éves) lakáshitel esetén például már nem mindegyik pénzintézethez fordulhatunk fix kamatozású hitelért.

 • Áruhitel

  Az áruhitel vagy áruvásárlási kölcsön arra az esetre nyújt anyagi segítséget, ha a vásárolni kívánt terméket nem tudod vagy akarod a vásárlás során kifizetni. Az üzletben lévő szakemberektől gyors hitelbírálatot kérhetsz, majd a szükséges dokumentumok bemutatásával pozitív bírálat esetén elviheted a terméket. A helyszínen gyakran kell valamekkora önrészt is fizetned, a fennmaradó összeget pedig kamattal terhelve rendszeresen kell törlesztened. Áruhitelt már nem csak szaküzletben, hanem online is kérhetsz. Az áruhitel gyakran egy hitelkártyán kerülhet hozzád, amelynek további díjai lehetnek.

 • Átépítés

  Olyan építési jellegű munka, ami nem tartozik az építés, a korszerűsítés, felújítás, bővítés kategóriájába.

 • Áthidaló kölcsön

  Olyan kölcsön, amelyet már a lakástakarék-számla létrehozásától felvehetünk lakáscéljainkra. A hitelösszeg általában nem magasabb, mint a szerződéses összeg, tehát gyakorlatilag hitel formájában kapjuk meg előre a megtakarítást, így nem kell várni a megtakarítási időszak végéig.

 • Átlagos nettó hozamráta

  Az elmúlt évekre vonatkozó éves nettó hozamrátából számított hozamráta, amit mértani átlagolással számolnak ki. Az átlagos mutató úgy értelmezhető, mintha az elmúlt években, amilyen időtávra a számítás készült, végig annyi lett volna a teljesítmény.

 • Átlagos referencia-hozamráta

  Mértani átlagolással számított hozamráta a referencia-hozamrátákból bizonyos időtávon. Mivel átlagról van szó, visszamenőleg egyenletesen láthatod a pénztár referencia-hozamrátáját.

 • ATM

  Automated Teller Machine. Elektronikus terminál, amivel készpénzt fizethetsz be vagy ki, lekérdezheted a számlaegyenleged és csekket is befizethetsz. Automatákat elszórva találhatsz a frekventáltabb helyszíneken és a bankfiókokban. 

 • Átmeneti fizetési nehézség

  Átmeneti fizetési nehézségről akkor beszélhetünk, ha a pénzügyi helyzetünk stabilitása megbomlik egy nem várt esemény következtében, ám hosszú távon a probléma nem áll fenn. Ilyen nehézség lehet például egy nem várt betegség, időszakos munkanélküliség vagy váratlan kiadások

 • Autóhitel

  Új vagy használt személygépjármű vásárlására fordítható kölcsön. A hitelkonstrukciók többsége lízing, amely általában forint vagy euró alapú. A bankok mellett más hitelintézetek, lízingcégek, kereskedők is kínálhatnak autóhitelt. A futamidő alatt jellemzően nem válhat tulajdonossá a lízingbe vevő, csak a szerződés lejárta, és a fennmaradó vételár megfizetése után. Minél fiatalabb autót akarsz vásárolni, annál alacsonyabb önrészt kérhetnek a bankok. Autóvásárláshoz használhatunk ugyanakkor személyi kölcsönt is. Személyi kölcsönnel történő vásárlás esetén a bank helyett mi leszünk az autó tulajdonosai. Legtöbbször önerőre sincs szükség, így az autó teljes vételárát finanszírozhatjuk kölcsönből. Lízinggel szemben a személyi kölcsönből fennmaradó tőkét fordíthatjuk a forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumok kiváltására is. Autóhitelre van szükséged? Hasonlítsd össze a bankok kínálatát a Bank360 autóhitel kalkulátorának segítségével!

 • Bank

  Pénzügyi szolgáltatások széles választékát kínáló intézmény. Egyik fő tevékenysége a hitelezés, azaz a felhalmozott használaton kívüli pénzeszközöket oda helyezik ki, ahol azt fel tudják használni. A bank a hitelt kamat fejében nyújtja, amely többi között az egyik legfontosabb bevételi forrása. Másik jelentős bevételi forrása és tevékenysége a betétgyűjtés, azaz a megtakarítások gyűjtése és kezelése, ami azt jelenti, hogy a banknál tartott pénzt az intézet felhasználja, kihelyezi olyan feladatokhoz, ahol azt lehet működtetni (aktivizálni). Ezen túl még a pénzforgalom bonyolításából, pénzügyi tranzakciók kezeléséből, az ügyfél által fizetett kezelési költségből keletkezik bevétele, illetve befektetési szolgáltatások nyújtásából. A banki működést Magyarországon is a jog szabályozza, a pénzügyi intézmények felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

 • Banki átutalás

  A banki átutalás egy olyan fizetési művelet, amely során a bankot megbízzuk egy meghatározott összeg elküldésével. A fogadó fél kedvezményezett, míg te a megbízó vagy a műveletben. Több módon is utalhatsz: adhatsz megbízást a bankfiókban személyesen, telefonon keresztül, az ügyintézőnek lediktálva az adatokat, vagy internetbankon keresztül. Az utalás díja a személyes megbízás esetén a legmagasabb és interneten keresztül a legolcsóbb, ugyanígy az átutalás ideje is a személyesen leadott megbízás esetén a leghosszabb (1 munkanap), neten pedig 2-4 óra. Az átutalásokról szóló részletes bejegyzésünkből többet is megtudhatsz, vagy megkeresheted a legjobb bankszámlát kalkulátorunkkal.

 • Banki munkanap

  Minden olyan naptári nap, amelyen a bank bankműveletet végez.

 • Bankkártya

  Készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, amelyet áruk, szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére használhatsz, készpénzt vehetsz fel, vagy helyezhetsz el vele bankszámládon az erre kijelölt helyeken. A bankkártyán szerepel a kibocsátó bank neve, a típusát (hitel- vagy betéti kártya), a jogosult használó nevét, egy aláírás panelt, a bankkártya számát, lejárati idejét, az azonosításra szolgáló mágnescsíkot és egy elektronikus chipet, amely szintén azonosításra szolgál, továbbá egy ellenőrző számot, ami a kártya verifikálásra szolgál.

 • Bankszámla

  A bankszámla egy gyűjtőfogalom, mivel több fajta bankszámla is létrehozható. Megkülönböztetünk folyószámlát, hitelszámlát, betétszámlát és egyéb felhasználású számlákat, mint például letéti számla vagy fedezeti számla. A köznyelvben a bankszámla egyet jelent a lakossági folyószámlával, amelyen a pénzintézet nyilvántartja a rajta lévő összeget és lebonyolítja a pénzügyi forgalmat.

 • Bankszámlakivonat

  Meghatározott időszakra vonatkozó banki értesítés, amely a bankszámlán bekövetkezett tranzakciókról tájékoztat egy bizonyos időszakra vonatkozóan. Nem csak a tranzakciókat tartalmazza, hanem a számla adatait is, például számlaszámot. Szerepel rajta az időszakra vonatkozó összes terhelés és jóváírás, a felszámított díjak és kamatok, továbbá az időszak végén aktuális egyenleg is.

 • Bankszámlaszám

  Egy 16 vagy 24 számjegyből álló számsor, amellyel a bank azonosítani tudja a számlát. A számlaszámból több dolog is kiderül. Az első három számjegy azonosítja a bankodat, a következő 4 számjegy a fiókazonosító, a nyolcadik számjegy egy ellenőrző szám, a 9-től 16-ig vagy 24-ig tartó számjegyek pedig az ügyfélazonosításra szolgálnak. Az utolsó, 16. vagy 24. számjegy szintén ellenőrző szám.

 • BAR

  Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidítése. A BAR a bankok által közösen működtetett rendszer volt, amelyen minden hitelintézet hozzáférhetett azon adatokhoz, amelyből kiderült, ha egy ügyfél mulasztásos, rossz adós, ún. "BAR-listás" volt. A BAR feladatait 2006-tól a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) vette át. 

 • Bázispont

  A bázispont egy aritmetikai egység, amely segítségével könnyeben tudjuk értelmezni a százalékváltozásokat. A százalékpont századrésze, azaz 1 százalék 100 bázisponttal egyenértékű. Legtöbbször a pénzügyi eszközök értékének változását írják le bázispontokkal, továbbá segítségével könnyebben tudunk összehasonlítani több ilyen eszközt is kamatuk, értékük alapján. Tisztázó funkciója van, így felismerhetők a százalékok közti különbségek. Kétféleképpen értelmezhetjük például azt a hírt, hogy "3 százalékkal emelték az 5 százalékos kamatot", mert egyrészt ez jelenthet 8 százalékot és 5,15 százalékos kamatlábat is, míg, ha azt mondjuk, hogy 300 bázisponttal emelkedett a kamatláb, az egyértelműen 8 százalékot jelent. 

  A Magyar Nemzeti Bank havonta változtathatja például az alapkamatot és azokat a referenciaértékeket, amelyekhez a hitelek kamatozása is kötött. Változtatás esetén a jegybank szintén a bázispontok mozgatásával fejezi ki, hogyan változtatott az adott kamaton.

 • Beépítésre szánt terület

  A település közigazgatási területének beépített, illetve további beépítésre szolgáló területe. 

 • Belterület

  A település összefüggő, beépített vagy beépítésre szánt területeit tartalmazó rész. Az ingatlan-nyilvántartásban belterületként tüntetik fel.

 • Bérjellegű jövedelem

  Megváltozott munkavállalói státuszból származó rendszeres jövedelem. Ilyen például a nyugdíj, a rokkantnyugdíj, özvegyi nyugdíj, vagy valamilyen állami támogatás.

 • Betéti hozam

  A lakástakarék szerződés egyik legfontosabb eleme, a megtakarítás éves kamata. Mértéke módozattól függően nagyjából 1 és 4 százalék között van. Ezt a mértéket a szerződés időtartama alatt nem lehet megváltoztatni.

 • Biztosíték

  Azokat a biztosítéki szerződéseket jelenti, amelyeket az adós vagy valamely harmadik személy által az adós szerződésből származó kötelezettségei teljesítésének biztosítására nyújtott, a szerződésben felsorolt, vagy a szerződés mellékleteként kötöttek meg.

 • Bonitás

  A bonitás az ügyfél hitelképességét jelenti. A pénzintézet ezt a hitelbírálat során vizsgálja, amikor kölcsönt akarsz felvenni. A bank bonitásvizsgálat során megnézi a háztartás kiadásait és bevételeit, illetve vizsgálja a fogyasztási szokásokat is. Mindennek az a célja, hogy a hitelező megbizonyosodjon arról, hogy képes leszel-e fizetni a hitel törlesztőrészleteit. Ennek érdekében kéri a bank a jövedelemigazolásodat és nézi meg például a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) a hiteltörténeted, azaz, hogy időben fizetted-e a korábbi tartozásaidat. Amennyiben marad elég szabadon felhasználható jövedelmed, amelyből tudod fizetni a törlesztőt, pozitív lesz az elbírálás. Ha valamilyen feltételnek nem felelsz meg, vagy nem elég nagy a hitelkérelemhez a jövedelmed, akkor negatív, azaz nem kaphatsz hitelt a banktól. A pénzintézetek a hitel nagyságát is a jövedelmedhez igazítják a törvényi kötelességük szerint. Ehhez a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót használják.

 • Bruttó hozamráta

  A hozam százalékos mértéke, amelyet a nyugdíjpénztár elért a befektetéseken. A mutató arra szolgál, hogy megismerd a vagyonkezelő teljesítményét. A költségeket, amelyeket fizetsz, nem tartalmazza.

 • BUBOR

  Budapest Interbank Offered Rate, azaz Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb. A bankok kamatjegyzéseket adnak be egy másik kamatjegyző bank részére különböző futamidőkre, különböző devizákra. Ezen napi ajánlatok alapján az MNB a legmagasabb és legalacsonyabb értékek elhagyása után átlagolással határozza meg a BUBOR adott napi százalékos értékét, amelyet minden banki munkanapon 11 órakor publikál. A hitelintézetek a kölcsönöd kamatának megállapításakor ezt az értéket, és az erre még rátehető marzsot határozzák meg. Tehát ha azt látod, hogy a hitel kamata 1 éves Forint BUBOR + 3 százalék, a BUBOR mértéke pedig 0,29%, akkor kamat 3,29% lesz.

 • Büntetőkamat / Késedelmi kamat

  A büntetőkamat, vagy más néven késedelmi kamat késedelmes visszafizetés esetén felszámított büntető díj. Akkor kell büntetőkamatot, vagy más néven késedelmi kamatot fizetned, ha nem tudod időben befizetni a hiteled törlesztőrészletét és kicsúszol a szerződésben foglalt törlesztési határidőből. Az így létrejövő "hosszabb futamidő" miatt számít fel a bank ilyen díjat. A mértéke attól függ, mi szerepel a szerződésben, mekkora büntetőkamatot állapított meg a bank. A büntetőkamat minimuma a jegybanki alapkamat (a bejegyzés írásakor 0,90%), általában az alapkamat többszöröse. Késedelmi kamatot akkor is kell fizetned, ha amúgy a kölcsön kamatmentes. Arról, hogy milyen módon lehet számítani a késedelmi kamatot, törvény határoz, de a felek megegyezés szerint eltérhetnek a szerződés tartalmától, ám azt újabb szerződésbe kell foglalni. 

 • Casco

  A casco biztosítási szerződés, a gépjárművedben keletkezett károkat téríti meg, legyen szó akár saját hibából, akár más hibájából származó sérülésről, rongálódásról. Fedezetet nyújthat a természeti és a lopás általi károk kezelésére is, attól függően, hogy a teljes kockázati palettát szeretnénk lefedni biztosításunkkal, vagy csak bizonyos események bekövetkeztére szeretnénk biztosítani járművünket. Szabad felhasználású személyi kölcsön felvételénél a bank nem írja elő és nem építi be a hiteltermékbe a cascot, de új autó esetén azért érdemes gondoskodni a biztonságról, ha a kötelező biztosítás nem elég.

 • Co-branded kártyák

  Más néven iker-márkás kártyák. Olyan hitelkártyák, ahol nem csak a bank hitelét használhatod, hanem a bank partnereinek kedvezményeivel is élhetnek. A bank és a partner közötti együttműködés alapján nagyobb árengedményt, még több visszatérítést, extra szolgáltatást vagy speciális akciókat érhetsz el. A plasztikkártyák kinézetükben viselik a partner márkajegyeit a bank logója mellett. Ma a piacon több fajta co-branded kártya is elérhető: van, amellyel repülőjegyekre válthatod a gyűjtött pontot, máshol a tankolásból kaphatsz nagyobb árengedményt. Akár valamilyen nemesebb ügy érdekében is gyűjthetsz a vásárlásaiddal, az erre használható kártyákat szponzor kártyának hívják.

 • Cselekvőképes személy

  Cselekvőképes mindenki, aki az ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel rendelkezik. Aki cselekvőképes, maga köthet szerződést vagy tehet más jognyilatkozatot.

 • Cselekvőképtelen személy

  Cselekvőképtelen az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét nem töltötte be. A cselekvőképtelen nevében a törvényes képviselő jár el.

 • Csoportos beszedési megbízás

  Engedély, amelyet te, mint bankszámla-tulajdonos adsz meg egyszerre a számlavezető bankodnak és annak a szolgáltatónak, amelynek a változó összegű számláit akarod fizetni. Az engedéllyel a szolgáltató rendszeresen levonhatja a bankszámládról például a közműdíjakat vagy a telefonszámlát, az általad megadott összeghatárig. A tranzakció automatikusan történik, nem neked kell rendszeresen indítani.

 • CVC-kód

  A nemzetközi kártyatársaságok ellenőrző számot vezettek be a bankkártya verifikálására. A Mastercard által Card Validation Code-ként (CVC-kód) nevezett ellenőrző szám a kártya aláíráspaneljére nyomtatott három jegyből álló számkombináció.

 • Devizabelföldi személy

  Az a természetes személy, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolványa (személyi igazolványa), a tizennégy éven aluli magyar állampolgár, bevándorolt és letelepedett esetében pedig a személyi azonosítóról kiadott hatósági igazolványa van, illetve azokkal rendelkezhet.

 • Devizakülföldi személy

  Az illetékes magyar hatóság által kiadott, érvényes hatósági igazolvány nélküli természetes személy, aki ezzel nem is rendelkezhet.

 • EBKM

  Egységesített betéti kamatláb mutató. Olyan mutató, amely alapján összehasonlíthatóvá válnak a más és más feltételek mentén kamatozó termékek a tényleges hozamok alapján. Így például meg tudod nézi az EBKM alapján, hogy melyik megtakarítással lesz nagyobb valószínűséggel több pénzed a megtakarítási idő végén. Az EBKM bevezetésére azért volt szükség, mert a pénzintézetek nem határozták meg egységes módon a kamatokat. Nem szabad az EBKM-et tökéletes mutatóként kezelni, mivel több elemet nem tartalmaz, amelyek költséget jelentenek: nem lehet számolni például az egyedi esetekben felmerülő díjakkal, mint például a szerződésmódosítás díja, de nem számol olyan költségekkel sem, mint például a folyósítási díj. Sőt, az EBKM a kötelezően kapcsolódó termékek (például életbiztosítás) díját sem tartalmazza, amelyek jelentősen módosíthatják a fizetendő díjakat.

 • Egyenlítő lakáshitel

  A Budapest Bank egyedi jelzáloghitel ajánlata, amely az alábbi módon működik: amennyiben vállalod, hogy megtakarításaidat és fizetésedet is a banknál vezetett számlákon tartod, a pénzintézet a hitelkamattal megegyező kedvezményt ad a fizetési számládon tartott pénzre. A törlesztőrészletet ugyanakkor fizeted tovább, de a kamatkedvezményből adódóan felhalmozott összeget a bank nem vonja le a törlesztőből, hanem arányosan csökkenti a futamidőt, tehát rövidebb ideig fizeted majd vissza a hiteled. Az Egyenlítő másik módozata alapján ugyanígy a banknál tartod a megtakarításaidat, amely a jelzáloghitel kamatával megegyező hozamot termel, ám ezt a bank nem fizeti ki neked, hanem beleforgatja a törlesztőrészletbe, így kevesebbet fizetsz havonta. A Budapest Bank naponta nézi a bent lévő megtakarítást, ami azt jelenti, hogy akár ennyi időre is otthagyhatjuk a pénzt, csökkentve a törlesztőt.

 • Egyetemleges jelzálogjog

  Ugyanazon követelés biztosítására különböző tulajdoni lapokon nyilvántartott ingatlanokra bejegyzett jelzálogjog. Minden egyes tulajdoni lapon a jelzálogjog bejegyzésnek utalást kell tartalmaznia az egyetemlegességre. Valamennyi a kötelembe bevont ingatlanra azonos összegű jelzálogjogot jegyeznek be.

 • Egykeresős háztartás

  Olyan háztartás, ahol a háztartásban élő adós és adóstársak közül csak egy fő rendelkezik igazolható és a bank által elfogadható jövedelemmel.

 • Egyszemélyes ügylet

  A kölcsönügyletben csak a kölcsönigénylő szerepel adósként, adóstárs hiányában.

 • EHO

  Az egészségügyi hozzájárulás (eho) egy adóhoz hasonló fizetési kötelezettség, amelyet a kamatadóhoz hasonlóan a tőkejövedelmet kifizető (bank, pénzügyi szervezet), vagy a magánszemély számolja el az állam felé. Míg korábban ezt az adónemet is be kellett fizetni a hozamok és egyes gazdasági tevékenységek után, addig 2017-től nem terheli eho a kamatjövedelmet és a tartós befektetési számlából (TBSZ) jövedelem lekötési hozamát. Ez azt jelenti, hogy tőzsdei ügyletekből származó hasznod után sem kell befizetned ezt az összeget, de ennyivel kevesebb terheli például a nyugdíjmegtakarításaidat is. A kedvezményezettek sora itt még nem zárul le: a vendéglátósoknak sem kell tovább fizetniük ezt a kötelezettséget és a lakáskiadással foglalkozó magánembereknek sem. Eho sújtja például a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes juttatásokat vagy a kamatkedvezményből származó jövedelmet. Az eho jelenleg kétkulcsos, 22 százalék és 14 százalék. Ezt akár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által összeállított adóbevallási tervezet segítségével - elkészített személyi jövedelemadó bevallásban adott határidőig állapíthatsz meg és fizethetsz be.

 • Előtörlesztés

  Minden banknál van lehetőség előtörlesztésre, azaz a futamidő lejárta előtt is vissza lehet fizetni a kölcsönt. Előtörlesztésről akkor beszélhetünk, ha a hitelfelvevő minimum 3 havi törlesztőrészletet előre kifizet. Ha valaki a teljes fennmaradó tartozást kifizeti, akkor végtörlesztésről beszélünk. Az előtörlesztésnek kétféle következménye lehet. Egyrészt maradhat az előre meghatározott futamidő, de csökkenni fognak a törlesztőrészletek, másrészt pedig rövidülhet a futamidő, ez esetben marad az eredeti törlesztő. Általában a bankok előtörlesztési díjat számolnak fel ezért, érdemes ennek mértékéről előre tájékozódni. Előtörlesztési szándékodat írásban kell jelezni a bankodnál.

 • Előtörlesztési díj

  Ha egyszerre több részletet is vissza tudnál fizetni a hitelező bankodnak, lehetőséged van előtörleszteni, amivel rövidül a futamidőd. Ha azonban előtörlesztesz, tehát a szerződésben foglalt határidőnél korábban (futamidő lejárta előtt) szeretnéd a hiteledet törleszteni, a bank extra díjat számíthat fel neked. Attól függően, hogy mi szerepel a hitelszerződésedben, ez lehet egy előre meghatározott fix összeg, vagy az előtörlesztett összeg néhány százaléka. A 2010 márciusa után kötött nem lakáscélú szerződéseknél részleges vagy teljes előtörlesztés (végtörlesztés) esetén külön díjat nem számolnak fel, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az 1 000 000 forintot és az ezt megelőző tizenkét hónapban előtörlesztés nem volt. Akkor is megúszhatod az előtörlesztési díjat, ha sikerül valamilyen akciót kifognod a hitelfelvételnél, ugyanis a bankok gyakran elengedik az esetei díjakat, amennyiben náluk veszel fel kölcsönt.

 • Előzetes hitelbírálat

  Kiválasztottad a legjobb hitelt, de nem vagy benne biztos, hogy megkapod? Új, vagy használt lakás vásárlása esetén kérhetsz előzetes hitelbírálatot, amelynek segítségével még a hitelkérelem előtt felmérik a bankok, hogy mennyire vagy hitelképes és mekkora lehet a maximálisan felvehető kölcsön összege. Ezzel elkerülheted, hogy járulékos költségeket fizess ki a hitelintézeteknek, vagy lakásvásárlás esetén elveszítsd a foglalót, az értékbecslés díját és az ügyvédi munkadíjat, ha nem vagy hitelképes. A vizsgálat időtartama néhány napot is igénybe vehet, utána pedig igazolást állít ki a bank a felvehető hitelösszeg nagyságáról, amely fél évig felhasználható. Az előzetes hitelbírálat ugyanolyan, mint az "éles", tehát a bank vizsgálja a kiadásaidat és a bevételeidet, megnézi a háztartás pénzügyi helyzetét és a fogyasztási szokásaidat is, majd az eredményeket összevetve megállapítja, hogy mennyi pénzt adhat neked. Az előzetes hitelbírálathoz szükség van jövedelemigazolásra, személyazonosságot igazoló dokumentumra és bankszámlakivonatokra, továbbá egyéb speciális dokumentumokra, ha a bank úgy ítéli meg.

 • Elszámolási időszak (hitelkártya)

  Egyhavi időszak, amíg a kártyát használtad. Ez idő alatt hitelkártyás vásárlásaid után tartozásod keletkezik, amelynek nagyságáról az elszámolási időszak végén a számlakivonatból értesülhetsz. A számlakivonatot megkaphatod papíralapon postázva, SMS-ben vagy online is utánanézhetsz a netbankodon keresztül. Az elszámolási időszak után van néhány napod arra, hogy visszafizesd a teljes tartozásodat kamatmentesen, vagy a minimum összeg befizetésével elkerüld a büntető díjakat. 

 • Építési engedély

  Építési engedélyre akkor is szükség van, ha saját telken kezdenél bele a munkálatokba. Az engedélyhez egy engedélyezés tervet kell készítened, amelyet az építési hatóság hagy jóvá. Ez után kapod meg az építési engedélyt, amivel az építkezés is megkezdődhet. Az építési engedélyt csak tulajdonos kérheti és két évre szól, ám hosszabbítható.

 • Építési kölcsön

  Az építési kölcsön egy lakásépítési célra felhasználható hitel, amelyet a bank fokozatosan folyósít a hitelfelvevőnek attól függően, hogy mely szakaszban tart az építkezés és az egyes részeket sikerült-e megfelelően befejezni. Abban az esetben vehetsz fel építési hitelt, amennyiben Magyarországon építési engedéllyel építkezel saját telekre és van tervdokumentáció is. A bankok legtöbbször három vagy négy szakaszban folyósítanak, a szakaszok elkészültekor értékbecslő méri fel, hogy tényleg megvalósult-e például az önerő felhasználása és megépültek-e a felépítmény szükséges részei. A vizsgálathoz számlákat is be kell mutatnod. Az építkezéshez a szakaszok és a telekigény miatt jelentős önerő is szükséges, de az építési hitelt összevonhatod állami otthonteremtési kedvezményekkel is, amellyel orvosolhatod ezt a problémát. Építési hitelre van szükséged? Böngészd át a Bank360.hu építési hitelkalkulátorával a legjobb ajánlatokat!

 • Értékbecslés

  Az értékbecslés során egy hivatalos értékbecslő végez helyszíni vizsgálatot, amely során megállapítja a hitel felvételéhez szükséges fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingóság értékét, amelyről hivatalos dokumentumot állít ki. 

 • Értékelési fordulónap

  A megtakarítási időszak utáni kiutalási időszak első napja, amikor az intézet meghatározza, hogy mely szerződéses összegeket tudja kifizetni az időszakra megállapított összegből.

 • Esedékességi nap

  Az esedékességi nap a kölcsön törlesztésére vonatkozó fizetési kötelezettség teljesítésének napja, amelyet az adós és a hitelező között kötött ügyfélszerződés határoz meg. Ez vagy egy banki nap a hónapban, vagy ha nem arra esik, az azt követő legközelebbi banki munkanap, amikor a pénzintézet megterheli az ügyfél számláját és leveszi onnan az esedékes törlesztőrészletet. Abban az esetben, ha a bankszámlán nincs elég pénz az összeg teljes levételére, a bank büntető kamatot, vagy késedelmi kamatot vethet ki, amit az elmaradt törlesztő és a büntetések megfizetésével lehet rendezni. Az esedékesség napját a legtöbb esetben az ügyfél határozhatja meg a banknál. A későbbiekben, amennyiben már nem megfelelő az esedékességi nap, van lehetőség arra, hogy a bankkal megegyezve újabb napot jelöljön ki közösen az ügyfél és a pénzintézet. Ilyenkor a hitelszerződés módosul és az új időpont kerül bele.

 • Fedezet

  Abban az esetben, ha a bank nem látja biztosítottnak, hogy az adós biztosan visszafizeti a tartozását, kérhet fedezetet a kölcsönre. Ez a fedezet általában az adós tulajdona (például ingatlan vagy valamilyen ingóság), adóstárs bevonása vagy kezes esetén pedig egy harmadik fél tulajdona. Fedezet bevonásával az adós beleegyezik abba, hogy a hitel vissza nem fizetése esetén a fedezet tulajdonjoga a hitelezőre, azaz a bankra száll. 

 • Fedezetlen hitel

  A fedezetlen hitel olyan hitel, amely mögött nincs tárgyi vagy ingatlanfedezet. A banknak persze ilyen hiteltermékek esetében is van biztosítéka: a folyószámládra érkező rendszeres havi jövedelmed jelenti a fedezetet. Mivel a pénzintézet nem engedheti meg magának, hogy ne kapja vissza a kölcsönt, ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, a bank automatikusan zárolja és a hitel visszafizetésére fordíthatja a fizetésed egy részét, amennyiben náluk bankolsz. Fedezetlen hitelnél a pénzintézet megvizsgálja, hogy van-e rendszeres havi jövedelmed és mennyire vagy fizetőképes. Ezek vizsgálata általában rövidebb időt vesz igénybe más hiteltermékekkel szemben, így a fedezetlen hitelek egyik előnye, hogy gyorsabban kaphatsz pénzt. A futamidő általában rövidebb, 10 év alatti. Az igényléshez munkáltatói jövedelemigazolás és bankszámlakivonat szükséges a személyazonosításra szolgáló dokumentumokon túl.

 • Fennálló tartozás igazolás / Tőketartozás igazolás

  A tőketartozás igazolásra hitelkiváltás során vagy a hiteled végtörlesztése esetén van szükséged, és a meglévő hiteledet folyósító bank állítja ki a dokumentumot. Az igazolásból kiderül, mekkora a teljes tartozásod (beleértve a tőkét, a kamatot, a kezelési költséget, esetleges járulékos díjakat és egyéb költségeket), és annak devizanemét. Emellett pedig fontos adatok is megtalálhatóak az igazoláson, úgy mint a hitelügylet száma, a hitelszerződés időpontja és lejárata, illetve a szerződő felek adatai. Az igazolás nem lehet 30 napnál régebbi. A tőketartozás igazolásáért a bankok akár díjat is elkérhetnek az ügyféltől. A díj nagysága általában nem nagyobb, mint 10 ezer forint. Hitelkiváltás esetén nem csak erre az igazolásra van szükség, hanem a szokásos hiteligénylési procedúrának megfelelően például jövedelemigazolásra is.

   

 • Finanszírozási arány

  A finanszírozási arány egy olyan százalékban meghatározott érték, ami a fedezetül felajánlott ingatlan elhelyezkedésétől, típusától, az adós minősítésétől és a bírálati módtól függ. A finanszírozási arány azt mutatja meg, hogy az ingatlan értékének hány százaléka kapható meg kölcsönként a pénzintézettől. A fedezetként felajánlott ingatlanok hitelbiztosítéki és forgalmi értékének hányadosa. Az aktuális szabályozás szerint a bankok csak az ingatlan értékének maximum 80 százalékáig adhatnak forinthitelt, ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden esetben oda is adják hitelként az érték nyolcvan százalékát. Ez azt jelenti számodra, hogy legtöbbször rendelkezned kell önerővel, tehát saját pénzzel, amelyet a hitelcélra fordítasz. Mivel a bank maximum a forgalmi érték 80 százalékát adja oda, ezért jellemzően neked 20 százalék önrésszel kell rendelkezned.

 • Fix kamatozás

  Egy kamatperióduson belül, ami alatt nem változik a kamat, fix kamatozással tudsz számolni. Minél hosszabb egy kamatperiódus, annál magasabb kamatra számíthatsz, ilyenkor a bank előre belekalkulálja az esetleges veszteségét is a kamatozásba.

 • Fix törlesztőrészlet

  Fix kamatozású hitel felvétele esetén a törlesztőrészleteid a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak, így kiszámíthatóbbá válik a hiteled visszafizetése. A fix kiadású, hosszú távra felvett kölcsönök viszont drágábbak a rövidebb, változó kamatozású hitelekhez képest, amelyeknél csak a szerződésben meghatározott kamatperiódusok ideje alatt fixálódik a kamat, de periódusonként adott a lehetőség a bank számára, hogy változtasson a kamaton, amely a törlesztőrészleted nagyságát is befolyásolja. A döntésednél érdemes fontolóra venned, hogy a hitelkamatok jelentős részét meghatározó jegybanki alapkamat milyen irányba mozoghat a futamidő alatt, hiszen egy csökkenő csatornában akár még jobban is járhatsz egy változó kamatozású hitellel, de ez fordítva is igaz: emelkedő jegybanki alapkamat mellett alacsonyabb szinten fixálhatod a törlesztődet egy fix kamatozású hitellel. 

 • Fizetési nehézségek

  Fizetési nehézségről akkor beszélhetünk, amikor átmeneti, vagy huzamosabb ideig tartó pénzügyi problémád van, amely rengeteg dologból fakadhat, de tipikusan ez a helyzet áll be egy betegségtől, a munkahely nem várt elvesztésétől, törlesztőrészletek hirtelen megugrásától. Ilyenkor az egyik első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy felhívod a hitelező bankodat és érdeklődsz a hiteledre vonatkozó halasztási lehetőségekről. Szintén fontos, hogy kezdd el a pénzügyeid szigorú monitorozását és vizsgáld meg, milyen felesleges luxuskiadáson tudnál fogni pénzt, vagy milyen új bevételi forrásokra tudnál szert tenni.

 • Földhivatal

  A Földhivatal az ingatlanokkal kapcsolatos adminisztrációval és nyilvántartással foglalkozó hivatal. Jegyeznek például adás-vételt, CSOK-támogatást, de a lakásvásárláshoz szükséges dokumentumok egy részét is innen szerezhetjük be, mint például a tulajdoni lap másolatát. Az ingatlan-nyilvántartásban szerepel a tulajdoni lapon kívül az arról megszüntetett adatokról szóló bejegyzések, ingatlannyilvántartási térkép, amely tartalmazza  többek között a település azonosítóját, a település közigazgatási és fekvéshatárait, a földrészletek határvonalát és helyrajzi számát, az alrészletek határvonalát, jelét és megnevezését, a dűlőnevet, utcanevet és házszámot és a pincék bejáratait. Szerepel a nyilvántartásban ezen kívül egy okirattár is, amely okiratokat, azok hiteles másolatait, kérelmeket és megkereséseket tartalmaz. A Földhivatal adatait a Takarnet nevű internetes rendszeren keresztül is le tudják kérni a bankok. Ez egyes esetekben díjmentes is lehet, azonban van, hogy külön díjat számítanak fel az adatok lekéréséért.

 • Folyósítás napja

  Ez az a nap, amikor a hitel összege a hitelfelvevő számlájára kerül. Szintén ettől a naptól kezdve számítja a hitelező a kamatot, innentől lép életbe a hitelszerződés.

 • Folyósítási díj / Folyósítási jutalék

  A folyosítási díj egyszeri kiadás, a hitelfelvétel kezdeti költsége.

 • Folyószámlahitel

  Az átmeneti pénzhiány kezelésére folyószámlahitelt is felvehetsz. A bank ilyenkor engedélyezi, hogy a folyószámlád egyenlege negatívba forduljon. Előzetes hitelbírálattal akár hitelkeret is kapcsolható a folyószámlához. Ennek segítségével akkor is fizethetsz, ha egyébként már nem lenne ehhez elegendő egyenleged, de a bank a felhasznált összeg után kamatot, a fel nem használt összeg után rendelkezésre tartási jutalékot számol fel.

 • Forgalmi (piaci) érték

  A forgalmi érték az a piaci ár, amiért az ingatlan abban a pillanatban eladható. Ezt befolyásolja például az ingatlan elhelyezkedése, az állapota, az, hogy mikor épült, illetve a kereslet-kínálat az ingatlanpiacon. A jelenlegi szabályozás szerint a maximálisan felvehető hitelösszeg maximum a forgalmi érték 80 százaléka lehet. A forgalmi értéket a bank által küldött értékbecslő állapítja meg. Az értékbecslő általában a piaci árhoz közelítő összeggel számol. Amennyiben - például egy adásvételi tranzakció során - nagy eltérés lenne a forgalmi érték és az ajánlat között (leginkább áron aluli értékesítés), az értékbecslő nem hagyja jóvá a megegyezést a felek között. A 80 százalék ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a bank valóban ekkora hitelösszeget engedélyez majd. Lehetséges, hogy a finanszírozási arány ennél jóval alacsonyabb lesz.

 • Futamidő

  A hitelfelvétel során kötött szerződésben meghatározott időtartam, ami alatt vissza kell fizetned a hitelt. A futamidő nincs kőbe vésve, az eredeti szerződés módosításával meg lehet változtatni a futamidőt. Rövid lejáratú futamidőnek nevezzük általában az 1 éven belüli, közép lejáratúnak az 1 és 5 év közötti, és hosszú lejáratúnak az 5 évnél hosszabb futamidejű hitelt. A futamidő hossza befolyásolja a törlesztőrészletek nagyságát is.

 • Gépjármű eredetiségvizsgálat

  Minden eladásnál vagy vásárlásnál kötelező a gépjármű eredetvizsgálat, amely azt a célt szolgálja, hogy kiszűrjék a rendszerből az illegálisan forgalomban lévő járműveket. Eredetiséget a jármű egyedi azonosítói alapján, például az alváz- és a motorszám szerint lehet megállapítani. Költsége nagyjából 20 000 forint, ennek fizetéséről a felek egyeznek meg.

 • Gépjárműfedezet

  Olyan fedezeti forma, ahol a felvett kölcsön fedezete a hitelfelvevő saját tulajdonú autója. Az autó maximum 12 éves lehet és kizárólag magyarországi forgalomba hozatal teljesülésekor vonhatod be fedezetnek.

 • Gyorskölcsön

  Olyan hiteltermék, amely jellemzően kis összegű, rövid futamidejű és egyszerűen igényelhető, ami azt jelenti, hogy általában nem kell fedezet vagy kezes, elég egy 3 havi jövedelemigazolást, vagy közüzemi számlát bemutatni az igényléshez. A folyósítás egyes esetekben akár már egy napon belül is megtörténhet, netbanki megoldásokkal pedig a hitelbírálattal együtt 60 percen belül a folyószámlánkon lehet a kölcsön. A legtöbbször szabad felhasználásúak, azaz nincsenek hitelcélhoz kötve. A gyorskölcsönök legnagyobb része szabad felhasználású, azaz a kölcsönből bármilyen megkötés nélkül finanszírozhatod céljaidat. Leginkább nem várt kiadások fedezésére alkalmas, mint például orvosi kezelés, vagy tönkrement műszaki cikkek pótlása. Ha gyorskölcsönre van szükséged, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a Bank360 gyorskölcsön kalkulátorával. Gyorskölcsön felvételére azoknak is van lehetősége, akik szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján. 

 • Használatbavételi engedély

  A használatbavételi engedély segítségével a tulajdonos beköltözhet, használatba veheti a felépített ingatlant, mivel arról hatóságilag állapították meg, hogy biztonságos és az előírásoknak megfelelően működnek a berendezések is.. Ennek hiányában nem lehet az ingatlant használatba venni, például beköltözni. A használatba vételi engedély olyan határozat, amely igazolja, hogy a lakás minden helyi építési előírásnak megfelel. Az engedélyt azok után kaphatod meg az építésügyi hatóságtól, hogy az építményről megállapítják annak biztonságosságát és rendeltetésszerűségét. Van lehetőség arra is, hogy különböző szakaszokban, az építmények megépítése után azokról külön állapítsa meg a hatóság, hogy használatba vehetők és biztonságosak. Jelzáloghitel esetén a bankok gyakran a dokumentum meglétéhez kötik az utolsó részlet folyósítását a hitelösszegből. Az engedélyhez kérelmet kell benyújtani.

 • Használt gépjármű

  A használt autó olyan gépjármű, amelynek korábban már volt tulajdonosa és használatban volt. Használt autót olcsóbban vehetünk, mintha szalonból hoznánk ki egy újat, azonban a rizikó is nagyobb, hogy valami probléma van a járművel, amit nem feltétlenül veszünk észre időben. Ez jelentős extra költséget jelenthet, amellyel nem lehet előre kalkulálni. Különbséget tehetünk akkor, ha autókereskedőtől vagy magánszemélytől vásárolunk: a kereskedéseknek ugyanis meg kell felelniük a fogyasztóvédelmi szabályoknak, míg magánszemélyek legfeljebb a jóindulatuk alapján vállalhatnak a szerződésben garanciát vagy jótállást. Ha használt autót veszel, a vásárlás után sem pihenhetsz: át kell íratni a te nevedre, azaz új törzskönyvet állítanak ki az autóról, amelyben a te neved szerepel. Ezen túl kötelező felelősségbiztosításra és eredetiségvizsgálatra is szükség van a forgalomba helyezéshez, amelyek további költségeket jelentenek.

 • Használt lakás vásárlása

  Olyan ingatlan vásárlása, amelyet nem az építtetőtől, hanem a lakás előző tulajdonosától vásárolsz. A használt lakásra is vonatkoznak jogszabályi követelmények, amelyeknek meg kell felelni, így például rendelkezni kell használatbavételi engedéllyel.

 • Heti visszafizetés

  Míg hagyományosan a hitel törlesztőrészleteit havi rendszerességgel fizetjük vissza, addig a Provident kínál olyan kisebb összegű kölcsönt, amelyet heti rendszerességgel kell törlesztened, kisebb összegekre lebontva. A hitel folyósítása és a heti törlesztőrészletek kifizetése banki átutalás útján történik, a futamidő pedig 42, 57, 72 és 110 hetes lehet.

 • Hirdetmény

  A hitelintézet által kiadott azon tájékoztató, amely tartalmazza a termékre vonatkozó összes információt, mint például feltételek, kamatokat, költségeket és jutalékokat. Ezek a hirdetmények nem csak a bankfiókokban kérhetők ki, hanem megtalálhatóak a bankok weboldalán is.

 • Hitelbiztosítéki érték / Menekülési érték

  A hitelbiztosítéki érték csupán általában a forgalmi érték 70-90 százaléka, és az értékbecslő határozza meg. Az értékbecslő arra is figyel, a jövőben mi befolyásolhatja az ingatlan értékét. A hitelbiztosítéki érték határozza meg többek között, hogy mekkora kölcsönt fogsz kapni, mert ezen az értéken veszi figyelembe fedezetként a bank az adott ingatlant. És ez az az összeg, amin a bank értékesítheti az ingatlanod, ha nem fizeted a törlesztőrészleteket.

 • Hitelcél

  Kétféle módon tudsz hitelt igényelni. Előre meghatározott céllal, vagy cél nélküli szabad felhasználással. Célhoz rendelt hitel esetén a hitelintézet konkrétan meghatározza, hogy mire használhatod fel a kölcsönt, mint például lakásépítés, ingatlanvásárlás, áruvásárlás, vagy adósságrendezés. Ezt a meghatározott kört hívjuk hitelcélnak. Ha nem szeretnéd, hogy a pénzintézet megszabja, hogy mire költheted el a hitelt, akkor érdemesebb másik konstrukciót választanod. A szabad felhasználású hiteleknél nincs megszabva ilyen kitétel, így a hitelösszeget szabadon felhasználhatod arra, amire csak akarod. Általában a hitelcélhoz kötött kölcsönök kamatai alacsonyabbak a szabad felhasználásúaknál, amelyek így drágábbak. Hitelcél megjelölése esetén a banknak kevesebb kockázata van, mert tudja, hogy mire megy el a pénze, így ahhoz képest tudja kalkulálni a kamatot. 

 • Hitelfedezeti biztosítás

  Egyes hitelek esetén a bank kikötheti, hogy a felvételhez biztosítást köss. Egy bizonyos életkor felett, vagy egykeresős családnál, esetleg adóstárs híján hitelfedezeti biztosításra lehet szükséged. A biztosítás kedvezményezettje ebben az esetben a bank lesz a hitel előtörlesztéséhez szükséges összegben.

 • Hitelfelvétel

  Hitelfelvételnek nevezzük azt a folyamatot, amikor kölcsönért fordulunk a bankhoz, amely aztán megvizsgálja, hogy megfelelünk-e az előírt feltételeknek és megkaphatjuk-e a kért hitelt. A bank által támasztott követelmények igen széles skálán mozoghatnak. Megszabhatják a korhatárt, a szükséges jövedelmet, a fedezet mértékét, vagy akár azt is, hogy egy vagy több magánszemély vegye fel a kölcsönt. Ha túlteljesítjük ezeket a kritériumokat, jobb feltételekkel vehetünk fel kölcsönt, például alacsonyabb lesz a kamat. Ha alig-alig sikerül teljesíteni a feltételeket, kedvezmények nélkül, sőt, akár rosszabb feltételek mellett kaphatjuk meg a hitelt.

 • Hitelfolyósítás

  Attól függően, hogy milyen hitelt veszel fel, a folyósítás (azaz a kölcsön eljuttatása) is más és más szabályok szerint történhet. A legnagyobb különbség a folyósítások között, hogy hova érkezik meg a pénz. Ha például hitelkiváltás a célod a felvett hitellel, a kölcsönt a bank automatikusan ahhoz a pénzintézethez utalja, ahol ki akarod váltani a hiteled. Szabad felhasználású személyi kölcsön esetén viszont az általunk választott számlára utal a bank, ha nincs a feltételek között, hogy a hitelező banknál lévő folyószámlára kell érkeznie a kölcsönnek. Ha viszont lakásvásárlás az előírt hitelcél, a bank vagy az eladó számlájára, vagy az ügyvéd által elkülönített számlára utalja a hitelösszeget. Lakásépítés esetén pedig több részletben, az építkezés szakaszaihoz mérten kapod meg a kölcsönt, legtöbbször négy részre osztva a teljes összeget.

 • Hiteligénylés

  A hiteligénylés az a folyamat, amely során hitelhez folyamodsz a kiválasztott banknál. A bank360 oldalán található hitelkalkulátor segítségével könnyedén kiválaszhatod a számodra legkedvezőbb hitelajánlatot. A listát módosíthatod aszerint, melyik tényező a legfontosabb számodra, a törlesztőrészlet nagysága, a THM, vagy a visszafizetendő összeg.

 • Hitelkalkulátor

  A Bank360 oldalán található hitelkalkulátor segítségével megnézheted, melyik a számodra legkedvezőbb hitel. A találatokat aszerint rangsorolhatod, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg. A bankok ajánlatainál az ’i’ gombra kattintva egy legördülő menüt találsz, ahol megnézheted a hitelkamatokat és költségeket, az igénylés feltételeit, az akció feltételeit, a szükséges dokumentumok listáját, a jogi részleteket, és egy előtörlesztési útmutatót is találsz arra az esetre, ha a futamidő lejárta előtt fizetnéd vissza a hiteled. A banki ajánlatoknál a ’Tovább’ gombra kattintva pedig az adott pénzintézet hiteligénylési felületére jutsz át. Kalkulátorainkat különböző hitelcéljaid alapján is használhatod: szabad felhasználású személyi kölcsönre van szükséged bármilyen célra? Használd a személyi kölcsön kalkulátorunkat. Pénzre van szükséged, de gyorsan? Neked csináltuk gyorskölcsön kalkulátorunkat, hogy a keresgélés se vegyen el sok időt. Ha autót vennél, autóhitel kalkulátorunk segít megtalálni az ideális kölcsönt. Olcsóbbra cserélnéd a mostani hiteled? Keress adósságrendező hitelt akár fedezettel, akár fedezet nélkül. Ha új otthonra vágysz, nézd meg, mit kínál lakáshitel, építési hitel, és szabad felhasználású hitelekhez készített kalkulátorunk.

 • Hitelkártya (credit card)

  Olyan bankkártya, amellyel a bank pénzét költheted el bármilyen termékre és szolgáltatásra a meghatározott hitelkeretek között. A hitelkártyán lévő pénzt akkor is felhasználhatod, ha nincs fedezeted. Mint minden kölcsönt, úgy a hitelkártyáról elköltött pénzt is vissza kell fizetned, akár egyben vagy részletekben. A bank általában meghatároz egy periódust (jellemzően 45 napot), amíg kamatmentesen fizetheted vissza a teljes tartozást, azaz ingyen használhattad a bank pénzét. Amennyiben részletekben fizeted vissza a tartozást, kamatot, ha pedig nem rendezed időben a tartozást, késedelmi kamatot számít fel a bank.
   

  A hitelkártyák egyik előnye, hogy a bankok a kártya használata során pénzvisszatérítést adnak, vagy pontokat, amelyeket bizonyos szolgáltatásokra válthatsz be.
   

  Válaszd ki a legjobb hitelkártyát, és keress pénzt a vásárlással hitelkártya-kalkulátorunk segítségével!

 • Hitelkeret (hitelkártya)

  Minden hitelkártyához tartozik egy hitelkeret, ameddig költhetsz. A hitelkeret nagyságát a jövedelmed határozza meg. Hitelkereted általában a jövedelmed többszöröse, de legalább 100 000 forint. A hitelkeretet a kártya használata során is módosíthatod: kérheted annak csökkentését vagy növelését, ez utóbbinál viszont ismét ellenőrzi a bank, hogy jövedelmed alapján módosítható-e felfelé a kereted.

 • Hitelkeret túllépés (hitelkártya)

  Más néven hitelkeret túlhívás. Ha az engedélyezett hitelkeretednél többet költesz, büntetést kell fizetned a banknak, amely több ezer forint. Éppen emiatt érdemes odafigyelni hogy az elszámolási időszak végén még maradjon a keretedből és ne az utolsó napon levont kártyadíjak miatt kelljen fizetned. Néhány banknál van lehetőség díjmentesen túllépni a keretet egy bizonyos szintig, amikor nem számítanak fel büntetést.

 • Hitelkondíciók

  Azok a feltételek, amelyekkel igénybe veheted a bank hitelét. A hitelkondíciók változhatnak annak függvényében, hogy milyen kép alakul ki rólad az adósvizsgálat során. A feltételek akkor is módosulhatnak, amikor már megtörtént folyósítás, de erről a bank köteles tájékoztatni. A hitelkondíciókat a banki termék tájékoztatójában, hirdetményében találhatod meg.

 • Hitelösszeg

  Az, hogy mekkora hitelt kaphatsz, több tényezőtől függ, de a két legjellemzőbb a fedezet értéke és az adósbesorolásod. Amennyiben a hiteled fedezete például egy ingatlan, úgy annak értéke alapján lehet magasabb vagy alacsonyabb a kapott hitel összege. A megfelelő megállapításhoz értékbecslést végez a bank, amivel a forgalmi értéket és a hitelbiztosíték értékét határozza meg. A jelenlegi szabályozás alapján jelzáloghitel esetében a kölcsön maximális összege a forgalmi érték 75-80 százaléka lehet. Azt is figyelik a pénzintézetek, hogy a jövedelmed fedezetet nyújt-e a hitelre. Ehhez megvizsgálják, hogy adósként a bevételed mekkora részét tudod a hitel törlesztésére fordítani, miután kifizetted a kiadásaidat.

 • Hitelterv

  Olyan terv, amely alapján megállapítható, hogy a felvett hitel mikorra törleszthető vissza és ez alatt az idő alatt milyen költségekkel számolhatunk.

 • IBAN számlaszám

  International Bank Account Number, azaz nemzetközi bankszámlaszám. Az IBAN számlaszám segítségével oldható meg a nemzetközi átutalás. Az IBAN számlaszám annyiban különbözik az eredeti számlaszámtól, hogy az elején szerepel egy országkód és egy kétszámjegyű ellenőrzőszám, majd következik az alap bankszámlaszám. Így néz ki egy IBAN számlaszám nemzetközi utalásokhoz: HU42 1177 3058 0568 9984 0000 0000

 • Igazolt jövedelem

  Igazolt jövedelemnek nevezzük azokat a bevételeidet, amelyeket hivatalos dokumentumok segítségével tudsz igazolni a bank felé. Amikor hitelt veszel fel, a banknak jogszabályban rögzített kötelessége, hogy megvizsgálja, mekkora jövedelemmel rendelkezel. Csak azt a bevételedet fogadhatja el a bank jövedelemként, amelyet igazolni is tudsz, tehát hivatalos dokumentumokkal tudsz bizonyítani. Ilyen hivatalos igazolás például a bankszámlakivonat vagy a munkáltatói igazolás, amelyekkel a fizetésedet tudod igazolni, de a nyugdíjszelvény, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott igazolást is elfogadhatja a pénzintézet, ha nyugdíjasként vagy vállalkozóként vennél fel kölcsönt. Nem csak a munkaviszony alapján kapott jövedelem számít a hitelfelvételnél: úgynevezett kiegészítő jövedelmet is igazolhatsz a banknál. Ilyen jövedelem például a GYES, a GYED vagy a családi pótlék, de az értékpapírok vagy a cégekből kivett osztalékok is beleszámítanak a kiegészítő, vagy más néven másodlagos jövedelemforrásokba.

 • Igazolt nettó jövedelem

  Azok a bevételek, amelyeket hivatalos dokumentummal tudsz igazolni.

 • Ingatlanfedezet

  Ha jelzáloghitelről beszélünk, elengedhetetlen, hogy ingatlanfedezetről is beszéljünk, jelzáloggal megterhelhető ingatlan nélkül ugyanis nincs jelzáloghitel. Fontos, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan tehermentes legyen, illetve a forgalmi értékének (azaz hogy mekkora a piaci ára) el kell érnie az 4-6 millió forintot. Azt, hogy mennyi hitelt kaphatsz, a jövedelmed mellett az ingatlan értékétől is függ. A legutolsó szabályozás szerint egy ingatlant forgalmi értékének maximum 80 százalékáig lehet jelzáloggal terhelni.

 • Járulékos költségek

  Olyan egyéb költségek, amelyek hitelfelvételkor jelentkeznek. Ilyen költség például a hitelbírálati díj, az értékbecslési költség, folyósítási jutalék vagy a közjegyzői hitelesítés. Autóhitel felvételénél a járulékos költségek közé tartozik például az eredetiségvizsgálat vagy az átvizsgálás.

 • Jelzáloghitel

  A jelzáloghitel olyan kölcsön, aminek ingatlan a fedezete. Egy vagy több ingatlanod is lehet a fedezet, ezekre a bank jelzálogot jegyez be. Így itt a személyi kölcsönnel ellentétben nem a jövedelmed, hanem maga az ingatlan lesz a hitelfelvétel feltétele. Ha nem tudod fizetni a hiteledet, a banknak jogában áll értékesíteni az ingatlanod, hogy pénzénél maradjon. Abban az esetben, ha te nem rendelkezel megfelelő ingatlannal, a bank előírhatja kezes vagy adóstárs bevételét a hitelszerződésbe, akik saját ingatlanjaikkal felelnek a kölcsön megfizetéséért. A jelzáloghitelek általában hosszú lejáratúak – akár 35 évig is törleszthetsz. A hitelösszeg pedig 1 millió forinttól indul. Megkülönböztethetünk lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelt is, illetve hitelkiváltásra is lehet használni a jelzáloghitelt. A jelzáloghitelek kamatai általában alacsonyabbak, mint a csak jövedelmi fedezetű kölcsönöké, viszont a bank önrészt is kér.

   

 • Jóváírás

  A bankszámla azon könyvelt tétele, amellyel a számlán lévő összeg emelkedik.

 • Jövedelem

  A legtöbb esetben a jövedelmet az a bér teszi ki, amit a munkádért kapsz. A jövedelmet a bank fedezetként írja el feltételnek hiteligénylés esetén. Bankonként eltér azonban, hogy a munkabér mellett milyen más bevételt fogadnak el, például örökséget vagy nyereményt, lakásbérbeadásból származó jövedelmet, vagy saját vállalkozásból származó bevételt a hitelbírálat folyamán. A pénzintézetek ugyanis két típusra osztják a jövedelmeket, amelyeket elfogadnak hiteligénylésnél: az elsődleges jövedelem az alkalmazottak munkabére, a nyugdíjasok nyugdíja vagy a vállalkozók bevétele. Ám ezeken túl a bank elfogad úgynevezett kiegészítő jövedelmet is, amely önállóan nem lehet fedezet hitelfelvételnél, de segíthet a pozitív hitelbírálatban. Ilyenek a különböző szociális támogatások, ösztöndíjak vagy éppen befektetések. Minden jövedelmet - akár elsődleges, akár kiegészítő - igazolnod kell a banknak a megfelelő dokumentumokkal. 

 • Jövedelemigazolás

  Jövedelemigazolással tudod igazolni a banknak, hogy rendelkezel havi jövedelemmel és van rendszeres bevételed. Ma már gyakorlatilag nem kaphatsz hitelt jövedelemigazolás nélkül, még akkor sem, ha nagy értékű fedezettel, mondjuk egy ingatlannal rendelkezel. Bankonként és a kölcsön formájától függően is változik, milyen időtartamról kérnek igazolást a pénzintézetek, de általában 3 vagy 6 hónapról szóló igazolásra van szükséged. A jövedelemigazolással a bank azt is meg tudja állapítani, hogy mi lehet a hitelösszeg maximuma. Szintén változó, hogy mit fogadnak el jövedelemigazolásként a bankok, de általában megfelel a munkáltatói igazolás, ha alkalmazott vagy, egy bankszámla-kivonat, amelyen látható, hogy fizetés érkezett a számládra. Vállalkozás esetén a NAV által kibocsátott jövedelemigazolással és nemleges adótartozásról szóló igazolással vehetsz fel hitelt általában. Nyugdíjasok nyugdíjrészletezővel, nyugdíjas igazolvánnyal vagy bankszámlakivonattal tudják igazolni, hogy van jövedelmük

 • Kamat

  A kamat annak az ára, hogy hitelhez juss. Ha egy bank pénzt ad neked kölcsön, fizetned kell a szolgáltatásért – amíg nálad a pénz, addig ő azt nem használhatja, nem fektetheti be, nem kamatoztathatja más, akár jövedelmezőbb módon. A kamatláb mutatja azt, hogy a hitelként felvett összeg hány százalékát teszi ki a fizetendő kamat. Rendszerint egy évre vonatkoztatják, így megtudhatjuk, hogy egy év alatt a kölcsön hány százalékát kell kamatként fizetni.

 • Kamatadó

  Azok a pénzügyi eszközök, amelyekből kamatjövedelmed származik, legtöbbször adókötelesek. Ezt az adót a köznyelv kamatadónak hívja, de hivatalosan ez is személyi jövedelemadó, melynek mértéke 15 százalék. Egyes konstrukciók, mint például a lakástakarék-pénztári megtakarítás hozama adómentes. A kamatadót vagy a kifizető (bank, pénzügyi intézmény) fizeti be az államkincstárba, vagy a magánszemély feladata ezt kiszámolni és bevallani.

 • Kamatfelár

  Egy kölcsön kamata két részből tevődik össze: az egyik a referenciakamat, amelyet nem a bank határoz meg, hanem a gazdaság teljesítménye alapján meghatározott mutatók, mint például az alapkamat, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa vizsgál meg és módosít időről időre. Ezekhez a bankoknak igazodniuk kell. A második összetevő pedig a referenciakamaton felül fizetendő kamat, amelynek nagysága az adósminősítésen múlik. Ez a kamatfelár, amely a bank megítélése szerint lehet magasabb vagy alacsonyabb: ha a hitelező úgy látja, hogy nem biztos a kölcsön visszafizetése, kockázatosabb kölcsönfelvevőként határoz meg, aki magasabb felárat fizet. A biztonságosabb ügyfelek - például a magas jövedelmű, jó törlesztési történettel rendelkezők - alacsonyabb kamatfelárat kaphatnak kölcsönfelvételkor. Azonban ha korábban már megcsúsztál a visszafizetéssel, vagy nem elég magas a jövedelmed, a bank megállapíthat magasabb kamatot is.

 • Kamatkövető hitel

  A kamatkövető hitel az MKB egyedi jelzáloghitel-konstrukciója. A termék egyedülállónak mondható, mivel ugyanazon fedezet mellett egyszerre több célra vehetsz fel lakáshitelt: így például egyszerre lehet áthidaló és lakásépítési hiteled, vagy lakásvásárlási és felújítási hitelt is igényelhetsz. A kölcsönt felhasználhatod használt vagy új lakás vásárlására, felújítására, építésre és bővítésre, továbbá lakótelek vásárlására, sőt hitelkiváltásra is van lehetőséged vele. A minimális futamidő két év, maximálisan pedig harminc év lehet. A hitel referenciakamathoz és kamatperiódusokban rögzített kamatfelárhoz kötött. A kamatfelár kamatperiódusának hossza öt év. Más hitelhez hasonlóan ennél a konstrukciónál is elérhetsz kedvezményes kamatozást, ha teljesítesz különböző feltételeket: például 5 millió forint felett igényelsz hitelt, van MKB folyószámlád és használod a bank prémium számlacsomagjainak valamelyikét a hitel futamideje alatt. Ráadásul a feltételek teljesítésével az MKB az egyszeri díjak egy részétől is eltekint az akció idejéig.

 • Kamatperiódus

  A hiteltermékek esetében kamatperiódusnak nevezzük azt az időszakot, amely alatt a kölcsönöd kamata nem változik. Ez számodra azt jelenti, hogy egy kamatperióduson belül fixált hitelkamattal tudsz számolni, nem kell ugyanis a törlesztőrészlet változó nagysága miatt aggódnod. Kamatperiódusokat hosszú futamidejű kölcsönöknél állapít meg a bank. A leggyakoribb periódusok három, öt vagy tíz évesek lehetnek. Egy-egy ilyen periódus lejáratakor a bank felülvizsgálja a kamatfelárat és újabbat állapíthat meg a makrogazdasági teljesítmény fényében. Minél rövidebb egy kamatperiódus, annál alacsonyabb kamatlábra számíthatsz, itt ugyanis a banknak nem kell belekalkulálnia az esetleges árfolyamváltozásból fakadó veszteség elkerülését. A kamatperiódus hosszúsága változtatható, amelyről te és a bank közösen dönthettek, majd az új feltételeket egy új szerződésben fektetitek le. A teljes futamidőre fixált kamatozású hiteleknél nincsenek kamatperiódusok, hanem végig azonos kamatszint alapján fizeted a törlesztőt.

 • Kártyaletiltás

  Ha a bankkártyádat vagy hitelkártyádat elveszíted vagy ellopják, van lehetőséged arra, hogy véglegesen letiltsd a kártyát. Ha ez egyszer megtörtént, a kártyás senki sem tudja majd használni. Ezt a bankodtól kérheted telefonon keresztül vagy a netbankon keresztül. A letiltást azonnal megcsinálják és díjat számítanak fel érte, majd az új kártyád legyártása is pénzbe kerül. 

 • Kedvezményes lakáshitel

  Minden lakástakarékpénztári megtakarítás mellett lehetőség van úgynevezett kedvezményes lakáshitelt is felvenni, ha a megtakarítási összegből nem tudjuk megvalósítani lakáscéljainkat. Ezeket a kölcsönöket a lakástakarékpénztárak különböző kondíciók mellett kínálják. A szerződéskötés előtt választhatunk, hogy milyen módozatú lakáskasszát szeretnénk kötni: vagy a betéti hozam lesz magasabb, vagy a kedvezményes lakáshitel feltételei lesznek kedvezőbbek, például nagyobb összeget vehetünk fel a megtakarítási időszak után. A lakástakarék mellé felvett kedvezményes hitelt csak lakással kapcsolatos célokra használhatjuk fel, illetve adósságkiváltásra, amennyiben korábban felvett lakáshitelt szeretnénk végtörleszteni belőle. A kedvezményes lakáshitel igénylési feltételei megegyeznek a hagyományos jelzáloghitelével. A kölcsön opcionális, nem kell feltétlenül felvenni lakástakarék mellé.

 • Kedvezményezett

  Amikor lakástakarékpénztári szerződést akarunk kötni, nem csak a saját nevünkre szerződhetünk a lakástakarékpénztárral. Lehetőségünk van arra is, hogy kedvezményezettnek teszünk félre a későbbiekre. A kedvezményezett olyan természetes személy, akit a megtakarító jelöl meg, mint a szerződéses összegre jogosult személy. Ez azt jelenti, hogy ugyan a szerződő helyezi el a betéteket, azaz fizeti havonta a lakástakarék díját, de azt végül a kedvezményezett használhatja fel. Kedvezményezett lehet vagy a megtakarító közeli hozzátartozója, vagy gyámsága alatt álló gyermek. Az által, hogy kedvezményezettet jelölünk meg, lehetőségünk van arra, hogy több lakástakarékot indítsunk és így az ezzel járó állami kedvezményből is többszörösen részesüljünk. A jogszabályok ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy több kedvezményezett megtakarítását egy közös lakáscélra használjuk fel.

 • Kényszerhitel

  A folyószámlahitel túllépése után automatikusan jelentkező kölcsön. Jellemzően nagyon magas kamatozású más piaci kölcsönökhöz képest.

 • Késedelmes tartozás

  Amennyiben nem tudod a törlesztőrészleteket huzamosabb ideig fizetni, fizetési elmaradás alakul ki, amely legrosszabb esetben az otthonod elvesztéséhez is vezethet. Késedelmes tartozás alakul ki, ha a fizetésképtelenség több mint 90 napig fennáll. Amennyiben a tartozás mértéke meghaladja a legkisebb összegű havi minimálbért, az adós felkerül a KHR negatív adóslistájára, ezzel nagyban csökkentve a lehetőségét annak, hogy a jövőben is hitelhez jusson. Érdemes még ezek bekövetkezte előtt felvenni a kapcsolatot a hitelkibocsátó bankoddal és érdeklődni a megoldások után

 • Készpénzes kifizetés

  Több banki hitelkonstrukciónál, de leginkább a fedezetlen személyi kölcsönöknél van lehetőség a számlafolyósítás helyett a kölcsönösszeg készpénzes kifizetéstét kérni. A készpénzes kifizetés lehetőségéről a hirdetményekben és tájékoztatókban találhatsz bővebb információt.

 • Készpénzfeltvétel

  A bankszámla egyik legfontosabb jellemzője, hogy milyen díjak mellett tudunk készpénzt felvenni. A költségek ajánlatonként eltérők lehetnek, de jellemzően legalább két ingyenes felvétel mindenhol adott. Amennyiben automatából (ATM) többször veszünk fel, a felvett összeg 0-2,5 százalék közötti részével kalkulálhatunk díjként attól függően, hogy saját bankunk ATM-éből, vagy idegen banki automatából vettük fel. Pénztári készpénzfelvételnél a költségek alacsonyabbak lehetnek, általában 1 százalék alattiak. Érdemes időről időre megvizsgálni, hogy van-e olcsóbb készpénzfelvételt nyújtó számla az elérhető ajánlatok között, hiszen tetemes összeget fizethetünk ki csak azért, mert a pénzünket akarjuk használni.

 • Kezdőnap

  Az a hitelszerződésben meghatározott időpont, amelytől kezdődik a kölcsön törlesztése. Az első kamatperiódus kezdete is erre a napra esik. A kezdőnap nem lehet a hónap 29., 30. vagy 31. napja.

 • Kezelési költség

  A bankok a megbízások után - így a hitelügyletek esetében is - kezelési költséget, adminisztrációs díjat számolnak fel. Ez a költség lehet egy fix összeg, a tranzakció összegéből származó százalék, ám legtöbbször a kettőt vegyesen alkalmazzák egy fix felső határ megállapításával. A kezelési költség díjmértékét a banki termék hirdetményében találhatod. 

 • Kezes

  Amennyiben a hitelfelvevőnek nincs elegendő jövedelme és/vagy fedezete a hitel felvételéhez, bevonhat kezest a szerződésbe. A kezes a hitelfelvevő helyett vállalja teljes vagyonával, hogy visszafizeti az adósságot, amennyiben a hitelfelvevő később nem tud fizetni. Kezes bárki lehet, családtag vagy harmadik fél. Kétféle kezesség van: sortartó és készfizető. A sortartó kezes addig kötelezhető a tartozás megfizetésére, amíg a hitelintézet meg nem állapítja és igazolja, hogy az eredeti igénylő fizetésképtelen. Készfizető kezes az, akitől bármikor követelheti a bank a tartozást akkor is, amikor az még behajtható lenne az eredeti hitelfelvevőtől. Leggyakrabban házastársat, vagy közeli rokont jelölnek ki kezesként, akivel a hitelfelvevő például osztozik a jelzálogként felajánlott ingatlanon. A banknak akár arra is van lehetősége, hogy több kezes bevonását kérje a hitelszerződésben, ha csak így látja biztosítottnak a kölcsön visszafizetését.

 • KHR (BAR) lista

  Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR). Erre a listára azok kerülnek fel, akik már minimum 3 hónapja nem fizetik a hitelüket, és lejárt tartozásuk összege nagyobb, mint az aktuális minimálbér. Lehet valaki aktív, illetve passzív barlistás, aki aktív, még nem fizettet, aki passzív, már rendezte elmaradását. A passzív státusszal még egy évig kell szerepelni a listán, utána lekerül a hiteles. Szinte lehetetlen a hitel bárosoknak: aki a listára egyszer felkerül, nagyon nehezen kaphat a bankoktól kölcsön.

 • Kiutalási időszak

  Korábban három hónap volt, mostanra már két hónapra rövidült az időszak, amely az értékelési fordulónaptól tart egészen addig, amíg ki nem utalják a szerződéses összeget.

 • Korlátozottan cselekvőképes személy

  Az a kiskorú, aki a 14. életévét már betöltötte és nem cselekvőképtelen. A korlátozottan cselekvőképes személy jognyilatkozatához a törvényes képviselő jóváhagyása szükséges

 • Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

  A hatályos jogszabályok alapján kétféle autóbiztosítást lehet (és kell) kötni. Kötelező gépjármű felelősségbiztosítást és/vagy cascot. A különbség a két biztosítási forma között nem feltétlenül egyértelmű:  a kötelező biztosítás - ahogy az nevéből is kikövetkeztethető - minden járműre kötelezően kötendő. A kötelező felelősségbiztosítás annyiban különbözik a cascotól, hogy míg az utóbbit saját autónk védelmére köthetjük önként, a kgfb-t muszáj megkötni, és akkor lép életbe, amikor mi okozunk kárt valakinek. Ekkor a kár összegét a biztosító fizeti meg. A szabályozás szerint nem a tulajdonos a szerződésre kötelezett, hanem az üzembentartó, így amennyiben lízingeljük az autót a banktól, nem úszhatjuk meg a biztosítási díjat. A tulajdonos akkor fizet, amennyiben ő az üzembentartó is. Kgfb-nél nincsenek módozatok, egy fajtát köthetünk, míg casconál akár külön alkatrészre is köthetünk biztosítást

 • Közeli hozzátartozó

  Az előtakarékoskodó házastársa, gyermeke, szülei, nagyszülei, unokái, testvérei, féltestvérei, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülő lehetnek a közeli hozzátartozók.

 • Közjegyző

  Több fontos dokumentumra is szükség van ahhoz, hogy lakáshitelhez jussunk. Ezek közé tartozik például a közjegyzői okirat, amelyet a bank mindenképpen kérni fog. A dokumentum kiállítása közjegyző hatáskörébe tartozik, így a szükséges közjegyzői okirat kiállításáért hozzá kell fordulni. A közjegyző aláírásával hitelesíti például a jelzáloghitel-szerződésben foglalt kötelezettségeket, amelyeket a hitelfelvevőnek kell teljesítenie. A közjegyző szerepe azért fontos a hitelfelvétel folyamatában, mert esetlegesen adódó jogvitákban a közjegyző által hitelesített dokumentum alapján a hatóság egyértelműen tud eljárni, illetve bírósági tárgyalás nélkül, közvetlenül kerülhet behajtásra a tartozás. A közjegyzői okirat kiállításáért a közjegyző díjat számít fel, amely arányosan nő a hitelösszeg nagyságával. A közjegyzői okirat hitelszerződések esetében jellemzően kétoldalú az adós és a hitelező között. A kétoldalú okirat esetében a bank és az ügyfelek is jelen vannak a közjegyző mellett. Megfelelő közokirattal vagy magánokirattal meghatalmazottat is lehet küldeni, ha nem tudnak a szerződő felek jelen lenni. 

 • Közjegyzői okirat

  Olyan okirat, amit közjegyző hitelesít: tanúsítja, hogy az adatok és a tények a valóságnak megfelelnek. Jelzáloghitel szerződésnél kétféle közjegyzői okiratot használhatnak a bankok. Egyrészt van az egyoldalú, ami csak a jelzáloghitel igénylőjének a kölcsönszerződésben vállalt kötelezettségét tartalmazza, és a többoldalú, amiben maga a kölcsönszerződés szerepel, mint az okirat tárgya. A közjegyzői okirat elkészítéséért a közjegyző díjat számít fel. A díj arányosan nő a hitelösszeg nagyságával, így minél nagyobb a hitelösszeg, annál többe kerül a közjegyzői okirat kiállítása. Közjegyzői okiratot szinte minden nagy összegű hitelszerződésnél kérnek a bankok, mivel megkönnyíti a jogi ellentétek rendezését nem fizetés esetén, ha esetleg arra kerül sor, mivel így a bank bírósági per nélkül teljesítheti a követelés végrehajtását. A szerződőt meghatalmazott is képviselheti, ha a szerződő nem tud jelen lenni, de csak közokiratba vagy közjegyző által elfogadott magánokiratban történő meghatalmazással történhet,

 • Lakáscélú felhasználás

  Ha kölcsönt szeretnénk felvenni, amelyet aztán valamilyen ingatlanra szeretnénk költeni, lakáscélú felhasználásról beszélhetünk Lakáscélú felhasználásnak minősül:
   

  • a kedvezményezett részére történő lakótelek vásárlása,
  • lakás, ház vagy tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje
  • lakásbérleti, lakáshasználati jog vásárlása,
  • nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása
  • lakásra, családi házra vagy tanyai lakóingatlanra vonatkozó lízingszerződés megkötéséhez szükséges önerő finanszírozása
  • közműfejlesztés
  • haszonélvezeti jog
  • bővítés, felújítás, átépítés
  • lakáshitel kiváltása
    

  A bank ilyen körökben határozhatja meg, hogy a felvenni kívánt kölcsönt mire használhatjuk fel. Szemben tehát egy szabad felhasználású hitellel, egyes kölcsönöket csak lakáscéllal vehetünk fel és semmi másra nem költhetjük el. Az előre meghatározott felhasználás előnye, hogy a bank alacsonyabb kamattal kínálhat kölcsönt, mivel tudja, mire fogják költeni a pénzét.

 • Lakáscélú jelzáloghitel

  Jelzáloghitelnek nevezzük, ha úgy veszel fel kölcsönt, hogy egy ingatlant ajánlasz fel fedezetként a banknak. Az ingatlanra jelzálog kerül, így a pénzintézet biztosítékot kap a hitel visszafizetésére. Az, hogy mennyi hitelt kaphatsz, nagyban függ az adott fedezeti ingatlantól. Bankja válogatja, mekkora értékű ingatlantól áll veled szóba, de általában 4-6 millió forint értékűnél már lehet hitelt kapni. Egy hitelügyletbe három ingatlan vonható be egyszerre, azaz három ingatlanra is kerülhet jelzálog, így értelemszerűen nő a hitelként felvehető összeg mértéke. Lakáscélú jelzáloghitelből finanszírozhatsz lakás- és telekvásárlást, lakásépítést, felújítást, korszerűsítést, illetve már meglévő lakáshiteledet kedvezőbbre válthatod ki vele. A lakáscélú jelzáloghitel maximális futamideje általában 35 év, azaz ennyi ideig kell fizetned a törlesztőrészleteket. Azonban lehetőséged van elő- illetve végtörlesztésre, így hamarabb is visszafizetheted a kölcsönt, vagy adott esetben így csökkentheted a törlesztőrészletet. Lakásvásárláshoz keresed a legmegfelelőbb hitelt? Használd a Bank360 lakáshitel kalkulátorát, hogy megtaláld a számodra legjobb ajánlatot!

 • Lakáselőtakarékoskodó

  Az a természetes személy, aki

  • saját nevére nyithat lakástakarékot

  • kedvezményezettje javára nyithat lakástakarékot

 • Lakástakarék

  Olyan megtakarítási forma, amely garantált állami támogatással és kedvezményes lakáshitellel segíti a lakásfinanszírozást. Minden magyar állampolgár, természetes személy igényelheti kortól, családi állapottól és jövedelemtől függetlenül. A megtakarítást csak lakáscélra (lakás vásárlása, felújítása, vagy hitelkiváltás) lehet felhasználni, amely mellé opcionálisan veheted fel a kedvezményes lakáshitelt, ha a megtakarítási összeg nem elég lakáscéljaid eléréséhez. Az állam garantált 30 százalékos állami támogatást ad az adott évben befizetett összegre, amely havonta történő betételhelyezéssel és annak kamataival gyarapodik. A betét maximum havi 20 000 forint lehet, a legrövidebb megtakarítási időszak pedig 4 év. A felhasználást dokumentumok segítségével igazolnod is kell. Lehetőség van hamarabb is igénybe venni a megtakarítás várható végösszegét áthidaló hitel segítségével, ekkor előre megkapod a szerződéses összeget.

 • Lakossági folyószámla

  Pénzforgalom lebonyolítására használt bankszámlatípus, amivel pénzt vehetsz fel, helyezhetsz el, átutalhatsz vagy le is köthetsz. Az egyenlege lehet negatív is és hitelkeret is kapcsolódhat hozzá. A bank a számlára érkező összegeket jóváírja és végrehajtja a számlatulajdonos által adott megbízásokat.

 • Likviditás

  A likviditás fizetőképességet vagy pénzzé tehetőséget jelent. Likviditás alatt egyrészt azt értjük, hogy milyen gyorsan tudod az eszközeidet pénzzé tenni, másrészt pedig azt, hogy képes vagy-e a fizetési kötelezettségeidet az adott követelményeknek (határidő, törlesztőrészlet nagysága) megfelelően teljesíteni. Tehát a párnacihában, befőttes üvegben tartott pénz likvid eszköznek minősül, hiszen azt bármikor előveheted, ha fizetned kell valamilyen számlát vagy vásárolnod kell a boltban. Ha más eszközzel fizetnénk (például valamilyen vagyontárggyal, festménnyel, értékpapírokkal) az eszközünk likviditásának egyik meghatározó jellemzője, hogy milyen veszteségek mellett tudjuk elcserélni (például piaci ár alatt értékesítünk valamit). Amikor döntést kell hoznod arról, hogy készpénzben vagy más formában takarítasz meg, arról döntesz, hogy mekkora likviditásra van szükséged és mennyire fontos az értékmegőrzés. A készpénz a leglikvidebb eszközök egyike, de az értéke gyorsan romolhat például az infláció miatt, hiszen hozamot nem termel.

 • Likviditási probléma

  A likviditási probléma az az állapot, amikor a fizetőképességed nem megfelelő, így nem tudsz eleget tenni a hitelszerződésben foglalt kötelességeidnek (például törlesztőrészetek időben történő visszafizetése). A likviditás azt jelenti, hogy gyorsan, veszteségek nélkül tudod felhasználni a pénzed, például kölcsön esetén törlesztőrészlet befizetésére. A leglikvidebb eszköz a készpénz, amellyel azonnal tudod rendezni ezeket a felmerülő költségeket. A likviditási probléma tehát azt jelenti, hogy nem tudod ezeket a kintlévőségeket időben rendezni, mivel nincs olyan pénz, amihez azonnal hozzá tudsz nyúlni. Ha tudod, hogy problémát okoz majd a hitel visszafizetése a jövőben, érdemes még a probléma bekövetkezte előtt felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel, hogy együtt keressetek közös megoldást, ami akár fizetési halasztás is lehet, így nyersz egy kis időt, hogy likvid eszközökhöz juss, azaz pénzt szerezz valahonnan.

 • Lízing

  Ha autóvásárláshoz keresel finanszírozási segítséget, a leggyakoribb konstrukció, amivel találkozhatsz, az a lízing. Lízingelés során két fél között, a lízingbe adó tulajdonos és a lízingbe vevő ügyfél között jön létre megállapodás eszközhasználatról, ebben az esetben egy autó használatáról. A lízingbe adó tulajdonos általában egy bank, a lízingbe vevő pedig az, akinek az új autóra szüksége van. A lízingbe adó vásárolja meg az autót, de vállalja, hogy használatra átadja a lízingbe vevőnek, aki ezért lízingdíjat fizet általában havonta, ami a kamat értékével növelt vételár egy része. A szerződés lejártával a lízingbe vevő kifizetheti a vételár fennmaradó részét, ezzel ő lesz az eszköz tulajdonosa, amennyiben erről a felek megállapodtak. Ebben a konstrukcióban tehát a tulajdonjog nem téged illet, viszont a járulékos költségeket (kötelező biztosítás, forgalomba helyeztetés) a használatba vevőnek kell fizetnie, tehát neked.

 • Minimálbér

  A legalacsonyabb bér, amelyet egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló megkaphat. Évente határozzák a meg a szintjét, a kormányrendelet értelmében a minimálbér összege 2017 január 1-től havibér esetén 127.500 Ft.

 • Minimum visszafizetendő összeg

  Nem muszáj a hitelkártya-tartozás teljes összegét törlesztened a türelmi időszak alatt, de van egy minimum, amit mindenképpen be kell fizetned, különben késedelmi kamatot számítanak fel. A kötelező minimum összeg befizetésével elkerülheted, hogy büntető díjakat szabjon ki a bank, ugyanakkor a fennálló tartozásodra felszámítják a kamatot, amíg nem törleszted vissza.

 • NAV jövedelemigazolás

  Megvan a legjobb kölcsön, amit fel szeretnél venni, de nem vagy alkalmazott? Ha vállalkozóként akarsz hitelt felvenni, az egyik legfontosabb dokumentum, amit a banknak be kell nyújtanod az előző évről szóló NAV jövedelemigazolás. A bank ugyanis ebből állapítja meg a rendszeres havi jövedelmedet, amely alapján meg tudja határozni, hogy mekkora hitelt vehetsz fel. Jellemezően a bankok nem veszik figyelembe a jövedelemigazolásban szereplő teljes összeget, hanem csak annak egy részéből, például 80 százalékból indulnak ki és ebből kalkulálják a havi bevételedet.

 • Negatív bankszámlaegyenleg

  A bankszámla egyenlege mínuszba fordulhat, ha több a számlán a követelés, mint a jóváírás. Ilyenkor általában automatikusan folyószámlahitelt kapsz a banktól előzetes hitelbírálat után, amelyre a bank kamatot számít fel.

 • Nettó hozamráta

  A nyugdíjpénztári vagyonkezelésből származó hozamráta, amelyet úgy kaphatsz meg, ha a bruttó hozamrátából levonod a költségeket. A nettó hozamráta és az inflációs adatok összehasonlításával megkaphatod, hogy mennyi volt a reálhozam, azaz infláció felett teljesítettek-e befektetéseid.

 • OBA

  Országos Betétbiztosítási Alap, melynek feladata a hazai betétek védelme. Az OBA vállal garanciát arra, hogy egy pénzintézet csődje esetén elvégzi a kártalanítást, ügyfelenként 100 000 eurós összeghatárig. Az OBA euróban összesíti a befagyott betétek értékét, de a kifizetés forintban történik. Az átváltás alapja a kártalanítás kezdő napját megelőző napon érvényes jegybanki euró árfolyam. A garancia vonatkozik névre szóló banki betétekre, lakástakarék-befizetésekre, kötvényekre és letéti jegyekre. Az összes magyar székhelyű hitelintézet OBA-tag, a védelem a külföldi fiókokra is kiterjed.

  Az OBA-val kapcsolatos információkról bővebben honlapjukon, a www.oba.hu oldalon olvashatsz.

 • Önerő

  Az összeg, amely az adós rendelkezésére áll a hitelen túl az önerő. A bankok nagyobb összegű hitelcélok esetén állapíthatják meg az önerő szükségességét, amely általában a vételár 20 százaléka. Ezzel az összeggel az ügyfélnek rendelkeznie kell, a fennmaradó részt pedig a bank hitel formájában bocsájtja rendelkezésre. Nem csak a meglévő pénzed számíthat önerőnek: ide tartoznak bizonyos állami támogatások, más kölcsönök vagy megtakarítások is, építési esetén pedig a kifizetett telek ára vagy az építkezés során már kifizetett munkák is beletartoznak ebbe a körbe. Ez a saját összeg nem szükséges minden hiteligénylésnél, jelzáloghitelnél viszont feltétel, mivel a hitelösszeg maximum a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 80 százaléka lehet. Fontos, hogy a pénzintézetek nem feltétlenül adják meg minden esetben a teljes nyolcvan százalékot, amely jogszabályba foglalt felső határ.

 • Otthoni szolgáltatás

  Az otthoni szolgáltatás a Provident egyedi szolgáltatása, amely akkor lehet hasznos, ha nem akarsz a bankfiókban történő várakozással időt tölteni. Segítségével a hitelbírálathoz kapcsolódó ügyintézés, illetve pozitív hitelbírálat esetén a szerződés megkötése, a kölcsönösszeg átadása készpénzben, valamint a törlesztőrészletek befizetése is az általad megjelölt helyszínen történik akár hétvégén vagy banki munkaidőn túl is. A pénzintézet munkatársa elmegy az általad megjelölt helyre és a látogatás során segít a felmerülő kérdések megválaszolásában is, azon túl, hogy kiviszi a szükséges dokumentumokat és a hitelösszeget készpénzben. A szolgáltatás külön díjhoz kötött, amelyet a pénzintézet az igénylés előtt közöl. Ezzel elkerülheted, hogy hosszú percekig kelljen sorba állnod az ügyfélszolgálaton, de megspórolod a fiókba történő utazást is és akár a teljes hiteligénylési folyamat, majd az azt követő visszafizetés is történhet az otthonodban.

 • Passzív KHR-státusz

  Amennyiben nem sikerül a hiteled törlesztőrészleteit a szerződésben foglaltak szerint fizetni, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) hitelmulasztási nyilvántartásába kerülsz, a negatív adóslistára (korábban ezt a listát BAR-listának hívták). A KHR listát a pénzintézetek közösen működtetik azzal a céllal, hogy lássák az ügyfelek hiteltörténetét és elkerüljék a túl kockázatos, nem fizető ügyfeleket. A listán két állapotot különböztetünk meg: aktívat és passzívat. Akkor lesz a státuszod aktív a KHR-ben, amikor a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeidnek nem tettél eleget és lejárt tartozásod van. Azonban, ha aktív KHR-esként kiegyenlítetted a lejárt tartozásod, átkerülsz passzív státuszba, ahol egy évig maradnak meg az adataid (ha az adósság átstrukturálásra került, öt évig). A passzív KHR-státusz továbbra is megnehezíti a hitelfelvételt, de van olyan pénzintézet, amely - rosszabb kondíciókkal ugyan - de hitelez passzív KHR-listásoknak is. A lehetőségekért érdemes a Bank360 gyorskölcsön kalkulátorát használni, hiszen egyes kölcsönöknél az aktív KHR nem kizáró ok.

 • Paypass

  A Paypass a Mastercard kártyatársaság által elnevezett érintéses fizetéses technológia. Segítségével a bankkártyát ki sem kell adnunk a kezünkből és egyetlen érintéssel (vagy közeltartással) fizethetünk kis összeget anélkül, hogy a kártyát a terminálba helyeznénk és megadnánk a PIN-kódot, majd bizonylatot írnánk alá. A folyamat teljesen biztonságos. A kiskereskedelmi zsargonban gyakran hallott "Paypass-os a kártya?" kérdés tehát hibás, hiszen a Paypass egy márka, így például a Visa kártyával rendelkezők payWave-et használnak fizetésre. A Magyar Nemzeti Bank által is elfogadott és használt megnevezés ezekre a betéti vagy hitelkártyákra az "érintéses" vagy "egyérintéses" kártya.

 • Reálhozam ráta

  Az éves inflációs adatokkal (akár 10-15 évre visszamenőleg) kiigazított nettó hozamráta. Ebből a mutatóból derül ki, hogy a befektetéseid értéke vajon meghaladta-e az infláció mértékét. 

 • Referencia hozamráta

  A referencia hozamráta az a mutató, amihez a nyugdíjpénztár teljesítményét (bruttó hozamrátát) tudod hasonlítani. A nyugdíjpénztár kiválaszt valamilyen referenciamutatót ahhoz az eszközhöz, eszközcsoporthoz, amelybe a megtakarításaidat fekteti. A mutató úgy választja meg, hogy az tükrözze a nyugdíjpénztár portfólióját, annak összetételét. Például ilyen referenciamutató lehet a BUX-index, azaz a magyar tőzsde teljesítménye. A nyugdíjpénztár bruttó hozamrátáját és a referenciamutatót összehasonlítva azonos időtávon megállapíthatod, hogy a pénztár teljesítménye jobb vagy rosszabb volt-e a piac változásaihoz képest.

 • Referenciakamat

  Azt a kamatlábat nevezzük referenciakamatnak, amelyhez más kamatoknak kell igazodniuk, például a hitel- vagy a betéti kamatoknak. Magyarországon ilyen kamat a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa által meghatározott alapkamat, amely irányadó ráta más bankközi kamatok, például a BUBOR számára. A hitelkamatok mértékét szintén nagyban befolyásolhatja a referenciakamat. Ez azt jelenti, hogy ha az alapkamat elkezd nőni, a hitel és betéti kamatok is növekedésnek indulnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a lakáshiteled törlesztőrészlete nőni fog. Ha az alapkamat 1 százalékpontot emelkedik, az nagyjából 7-8 százalékkal emeli meg a forinthiteles törlesztőrészleteid nagyságát. Ugyanez fordítva is igaz: ha csökken az alapkamat, a törlesztőrészleteid is alacsonyabbak lesznek. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezet alapján látható, hogy a hitelek nagyon olcsóak a korábbi évekhez képest. Mivel az alapkamat egyszer emelkedésnek indul, arra lehet számítani, hogy az olcsóság helyét folyamatosan veszik át a drágább kamatok. 

 • Scoring

  Scoringnak nevezzük azt a folyamatot. amely során a személyes adataid és a korábbi fizetési magatartásod alapján kikalkulált pontszámból a bank megállapítja, hogy mennyire vagy hitelképes. Az eredmény lehet negatív vagy pozitív. Negatív eredmény esetén kevesebb az esélye, hogy vehetsz fel kölcsönt a banktól, míg pozitív státuszban akár még jobb ajánlatot is kaphatsz a hitelintézettől. Manapság már a lehető legtöbb adatpont alapján próbálják felmérni a bankok, hogy milyen adós is lehetsz: például a családi állapotodat, a lakhelyedet, munkahelyváltási szokásaidat is figyelik többi között. Magyarországon az úgynevezett Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tárolják a bankok a hiteligénylők adatait, ám a magyar adatvédelmi szabályok miatt a korábban leírtaknál sokkal kevesebb adat kerülhet be a rendszerbe, ráadásul a hitelfelvevő meg is tagadhatja az adatai szerepeltetését.

 • SWIFT-kód

  A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság)nevének rövidítéséből származik. A bankok azonosítására alkalmas kódrendszer. 8 vagy 11 karakterből áll. 4 karakter a bankot határozza meg, 2 jelöli az országkódot, 2 a hely azonosítására, 3 pedig opcionálisan jelölheti az ügyosztályt és a fiókot. A OTPVHUHB például a budapesti székhelyű OTP-t jelöli.

 • Szabad felhasználású jelzáloghitel

  Jelzáloghitelnek nevezzük, ha úgy veszel fel kölcsönt, hogy egy ingatlant ajánlasz fel fedezetként a banknak. Az ingatlanra jelzálog kerül, így a pénzintézet biztosítékot kap a hitel visszafizetésére. Az, hogy mennyi hitelt kaphatsz, nagyban függ az adott fedezeti ingatlantól. Bankja válogatja, mekkora értékű ingatlantól áll veled szóba, de általában 4-6 millió forint értékűnél már lehet hitelt kapni. Egy hitelügyletbe több ingatlan vonható be egyszerre, azaz több ingatlanra is kerülhet jelzálog, így értelemszerűen nő a hitelként felvehető összeg mértéke. Szabad felhasználású jelzáloghitelből bármire költhetsz, amire szeretnél. Így jobb feltételek mellett kaphatsz kölcsönt, mint az ugyancsak szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében, hiszen fedezetként ott az ingatlan, de kevésbé jó feltételek mellett juthatsz hitelhez, mint a lakáscélú jelzáloghitel esetében. A hitelintézet ugyanis így nem tudja ellenőrizni a hitelcélt, és ez nagyobb kockázatot jelent számára. A szabad felhasználású jelzáloghitelek általános maximális futamideje 20-25 év, és lehetőség van elő- illetve végtörlesztésre is. Ilyen hitelre van szükséged? Keresd meg a legjobb ajánlatot a Bank360 szabad felhasználású jelzáloghiteleket tömörítő kalkulátorával!

 • Szabadon felhasználható jövedelem

  A szabadon felhasználható jövedelem az a jövedelem, ami megmarad az összes havi kiadás kifizetése után. A szabadon felhasználható jövedelem fontos eleme a hitelbírálatnak:  a bank megvizsgálja az összes igazolt jövedelmet (például a fizetés mellett járhat családi pótlék, bármilyen szociális támogatás, vagy lehet vállalkozásból származó bevétel, osztalék), és ebből levonja az esetlegesen más hitel törlesztésére fordított összegeket, majd levonja a megélhetési költségeket (amit leggyakrabban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján határoznak meg), és így marad a szabadon felhasználható jövedelemösszeg, amelyből kiderül, hogy van-e a háztartásnak további kapacitása a hitelfelvételre, annak törlesztésére. Bankonként változik, hogy a szabadon felhasználható jövedelem hány százalékát engedik a hitel törlesztőrészletére fordítani.

 • Számlanyitási díj

  A számlanyitási díj olyan költség, amelyet szerződéskötéskor fizet az ügyfél a szolgáltatónak. Egyszeri tétel, amelyet gyakran akár el is engednek a pénztárak bizonyos akciók során. Lakástakarékpénztári szerződés esetén ennek mértéke általában a teljes szerződéses összeg egy százaléka, amely módozattól és betéti összegtől függően akár 80 ezer forint is lehet. A számlanyitási díjat kötelezően be kell fizetni, amennyiben ez nem történik meg, a lakástakarékpénztár levonja a megtakarított összegből. A szolgáltatók bizonyos akciók keretein belül hajlamosak eltekinteni a számlanyitási díjtól, ám ezért cserébe gyakran valamilyen másik szolgáltatásukat kell igénybe venned, amelynek szintén lehetnek költségei, így érdemes alaposan megvizsgálni, hogy milyen feltételei vannak a kedvezménynek. A számlanyitási díj nagyságától függően befolyásolhatja, hogy melyik lakástakarékpénztárral érdemes leszerződni.

 • Számlavezetési díj

  Számlavezetési díjat minden lakástakarékpénztári szerződés esetén fizetni kell a betét mellett. A díj nagyságát törvényileg szabályozva van, így minden lakástakarékpénztárnál ugyanannyi lehet a díj. A megtakarítási idő alatt évente maximum 1800 forint lehet a számlavezetési díj. Ez havonta 150 forintos költséget jelent, amelyet rendszeresen fizetsz a betét mellett. Időarányosan számítják fel töredék megtakarítási év esetén. Abban az esetben, ha nem fizeted a számlavezetési díjat, a lakástakarékpénztár a megtakarítási összegből vonja azt le. A számlavezetési díj az egyik költségtétel, amellyel lakástakarék nyitása esetén számolnod kell. Egyszeri tétel még a számlanyitási díj, amelynek összege változó lehet. A számlanyitási díjjal ellentétben a számlavezetési díjat nem szokták elengedni különböző akciók keretében sem. A számlavezetési díjból a lakástakarékpénztár a számlavezetés adminisztrációs költségeit, a számla fenntartását fedezi.

 • Személyi kölcsön

  A személyi kölcsön egy szabad felhasználású hitel, azaz a felvett pénzt bármire elköltheted anélkül, hogy arról be kelljen számolnod a hitelező pénzintézetnek. Általában 100 000 és 5 000 000 forint közötti összeget igényelhetsz, az átlagos futamidő, ami alatt vissza kell fizetned a kölcsönt, 12-84 hónap, azaz általában maximum 7 év áll rendelkezésedre a törlesztéshez. Ha nem fizeted időben a részleteket, a bank hozzáférhet a bankszámládhoz, és leveheti a törlesztőrészletnek megfelelő összeget (amennyiben rendelkezésre áll az az összeg). A személyi kölcsönt csak egy bizonyos jövedelemmennyiség felett lehet igényelni, ez szolgál fedezetként a hitel felvételéhez. Ebben különbözik például a szabad felhasználású jelzáloghiteltől, amelynél a hiteligénylő ingatlanja a fedezet a hitelfelvételhez, nem pedig a jövedelme. Ha személyi kölcsönre van szükséged, használd a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorát a legjobb banki ajánlatokért.

 • Szerződéses összeg

  Minden, a betételhelyezés, betéti kamat, az állami támogatás, az arra jóváírt kamat, és egyes esetekben a megigényelt hitel együttes összege, amelyet a szerződés lejártakor kapunk meg lakástakarékpénztári megtakarításunk után. A szerződéses összeg nagysága hatással van a megtakarítás elején fizetendő számlanyitási díjra, mivel ez általában a szerződéses összeg egy százaléka. Így minél magasabb a szerződéses összeg annál többet - akár 80 000 forintot is - fizethetünk számlanyitási díjként.  A teljes szerződéses összegnek a része a kedvezményes lakáskölcsön. Ezért a kölcsön kiutalásának a feltétele, hogy hitelképes legyen az ügyfél. Ennek hiányában csak a megtakarítást, a betéti kamatokat és az állami támogatást tudja felhasználni. A szerződéses összeghez nem csak a megtakarítási idő végén juthat hozzá az ügyfél. Ha szükség van rá, már a szerződéskötéskor ki lehet kérni az összeget áthidaló hitel formájában.

 • Szponzorkártya

  Vagy más néven affinity kártya. Olyan iker-márkás kártya, amelyet egy bank és egy non-profit szervezet (sportegyesület, jótékonysági szervezet) közösen állít ki, a a kártyával lebonyolított forgalom vagy a visszatérítés bizonyos százaléka a non-profit szervezethez kerül támogatásként.

 • THM

  A THM jelentése teljes hiteldíj mutató. A hitel összes költségének a hitel teljes összegéhez viszonyított éves, százalékos aránya. A Magyar Nemzeti Bank honlapján olvasható fair banki szabályok szerint a THM nem lehet nagyobb a jegybanki alapkamat (most 0,90%) 24 százalékkal növelt mértékénél. Hitelfelvétel során minél alacsonyabb a THM, annál jobb.

 • Törlesztőrészlet

  A törlesztőrészlet az az összeg, amit meghatározott időközönként kell fizetned a kölcsönért cserébe. Egyszerre fizeted a kamatot, a tőketörlesztést és a kezelési költséget az előre meghatározott futamidő alatt. Kivéve a türelmi idős hitel esetében, ugyanis a türelmi idő alatt csak a kamatot és a kezelési költséget fizeted, a tőkéből még nem törlesztesz.

 • Törzskönyv

  A törzskönyv a gépjárműhöz tartozó tulajdonjogot igazoló hivatalos dokumentum, amelyet 1999 óta minden autó megkap forgalomba helyezéskor, vagy tulajdonosváltás után. Amennyiben autóhitellel veszel gépkocsit, a törzskönyv a banknál marad egészen addig, amíg ki nem fizeted az autó vételárát. Ezek után írathatod át a saját nevedre. Ha elveszett a törzskönyv, okmányirodában lehet kérni a pótlását díj ellenében. Bonyolultabb a helyzet, ha el akarjuk adni az autót és nincs meg a törzskönyv. Ennek eltűnését jelenteni kell az okmányirodában, hiszen a törzskönyv hiányában az autót nem lehet az új tulajdonos nevére írni. Csak akkor lehetséges enélkül eladni az autót, ha előtte bejelentjük az okmányirodában a törzskönyv eltűnését, ahol erről jegyzőkönyvet vesznek fel. Ennek segítségével értékesíthető az autó, az új tulajdonos pedig készíttethet új törzskönyvet.

 • Tranzakciós illeték

  2013-ban vezették be a tranzakciós illetéket. Hatálya kiterjed a lakossági és vállalati banki, postai tranzakciókra, tehát az átutalási megbízásra, beszedési megbízásra, bankkártyás vásárlásra, csekkbeváltásra, készpénzkifizetésre, készpénzátutalásra, a kölcsöntörlesztésre, a pénzváltási tevékenységre, valamint a banki díj és jutalék felszámítására is. A tranzakciós illetéket neked kell fizetned, ha elektronikusan mozgatod a pénzed, mivel a bankok áthárították ezt a nekik szánt adót az ügyfelekre. A tranzakciós illeték mértéke 0,3%, de maximum 6000 forint, azaz 100 000 forint mozgatása esetén 300 forint. Pénzfelvétel esetén 0,6% a díj, de amennyiben kérjük a banktól, havonta kétszer ingyenesen vehetünk fel összesen 150 000 forintot bármelyik automatából.

 • Tulajdon

  Autók esetén két jogi státuszt kell megkülönböztetned: tulajdonost és üzembentartót. A tulajdonos megvásárolta, birtokolja az eszközt, és joga van arra, hogy azt használatra adja oda egy másik félnek, aki üzembentartó lesz. Ha tulajdonosként az üzembentartói jogot átadod másnak, akkor azt a kocsi forgalmi engedélyében is szerepeltetni kell. Az üzembentartással kapcsolatos feladatokat, mint például a felelősségbiztosítás fenntartása és a gépjárműadó megfizetése innentől nem a tulajdonos kötelessége. Ennek részleteiről a felek szerződésben egyeznek meg.

 • Tulajdoni lap

  Az egyik legfontosabb dokumentum lakáshitel igénylésekor, mivel bankok minden esetben bekérik a fedezetként felajánlott ingatlanról a harminc napnál nem régebbi hiteles másolatát a tulajdoni lapnak, amelynek hiányában nem folyósítanak hitelt. A tulajdoni lap alapján megállapíthatók az ingatlannal kapcsolatos legfontosabb információk. Tulajdoni lapot a Földhivatal rendszeréből, a TakarNetről tudunk lekérni, évente kétszer díjmentesen, majd a harmadik lekérdezéstől a nem hiteles tulajdoni lap másolat díja 1 000 Ft/tulajdoni lap. A lekérdezéshez ügyfélkapus regisztráció szükséges. Fontos lehet, hogy közvetlenül a Földhivataltól kérjük a tulajdoni lapot, mivel más szolgáltatók napokat is csúszhatnak, ám adás-vételnél számíthat a lekérdezés időpontja. Nem csak online, de személyesen is lekérhetjük az adatokat a Földhivatalnál. Egyes esetekben a bank segítségét is kérhetjük az adatok letöltésében, ám ezért a pénzintézet díjat számíthat fel.

 • Türelmi idő

  Türelmi időnek nevezzük azt az időszakot, amely akkor kezdődik, amikor már felvetted a hitelt, és elkezded a kölcsön visszatörlesztését. Ekkor ugyanis még nem a tőketartozásodat (azaz nem a felvett összeget) törleszted, hanem csak a hiteled kamatát és a kezelési költségét. A türelmi idő lejárta után el kell kezdened törleszteni a hitel tőkerészét is. Ez azt jelenti, hogy a türelmi idő alatt a törlesztőrészleted sokkal alacsonyabb lehet, mint akkor, amikor a tőketartozást is törlesztened kell: például, ha 2 éves türelmi idővel veszel fel kölcsönt és türelmi időt kérsz, akkor a hitelfelvételtől számított első két évben csak a kamatot és az adminisztrációval járó díjakat kell megfizetned a banknak. Nem csak kölcsönök esetén, hanem hitelkártyáknál is használatos a kifejezés: itt az elszámolási időszak első napjától az utolsóig tartó visszafizetési periódust jelöli.

 • Türelmi időszak (hitelkártya)

  Amennyiben a hiteltartozás teljes összegét visszafizeted az úgynevezett türelmi időszakban, nem kell kamatot fizetned, azaz ingyen használtad a bank pénzét. A türelmi időszak jellemzően 30-45 nap. Tehát, ha például havonta rendezed az adósságodat, az elszámolás utolsó napjától fogva 15 napod van a tartozás visszafizetésére. Ha nem fizeted vissza a teljes összeget, a bank kamatot számol fel.

 • Új gépjármű

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pontosan meghatározza, mi számít új gépjárműnek: az a beépített erőgéppel hajtott szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm³-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot és amely – az értékesítés teljesítésekor – legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől legfeljebb 6 hónap telt el. Más, egyszerűbb megfogalmazásban az új autónak nincs korábbi tulaja, te vagy az első. A járművet forgalomban még nem használták, vagy csak a leendő tulajdonos beleegyezésével és kizárólag szállítási okokból. Új autó vásárlásánál is gondoskodnod kell a törzskönyvről és a forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumokról, eredetiségvizsgálatra viszont nincs szükség. Érvényes rá a teljes garanciaidő, az alkatrészei pedig újak. Új gépjármű vásárlásához személyi kölcsönt vehetsz igénybe, vagy lízingelhetsz is, ekkor viszont nem a te tulajdonodban lesz az autó.

 • Új lakás vásárlása

  Általánosan elmondható az új lakás jellemzőiről, hogy korábban még senki sem használta rajtunk kívül, az épület állaga teljesen új, ahogy a berendezések is használatlanok. Viszont az újabb állami támogatásoknak köszönhetően a jogszabály szigorúan rendelkezik arról, hogy melyik ingatlanvásárlás számít új lakás vásárlásának. Ez alapján fontos, hogy lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, az alapozási munkálatoktól számítva teljesen újonnan épített ingatlan számít az új lakás kategóriájába, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

  • a lakás 2008. július 1-én vagy azt követően kiállított használatbavételi engedéllyel rendelkezik,
  • közművesített,
  • egyedi fűtéssel rendelkezi,
  • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, illetve WC-vel és fürdőhelyiséggel rendelkezik.

  Új lakás vásárlására hitelen kívül más otthonteremtési kedvezményt is igénybe vehetsz, összevonva a különböző fedezeti lehetőségeket. 

 • Változó kamatozás

  Legtöbb esetben, a nem fix kamatozású hitelnél változó kamatozással számolhatsz a hitelfelvétel során. Ez azt jelenti, hogy több éves futamidőnél előre nem látható méreteket ölthet a kamat, amit már nehéz lehet kifizetned. A bankok a jogszabályi feltételeknek és a szerződéseteknek megfelelően a pénz- és devizapiaci változásokat követve változtathatják meg a kamatot.

 • Változó törlesztőrészlet

  Változó kamatozású hitelekénél a futamidő alatt nem állandó a kamat mértéke, amely azt is jelenti, hogy a törlesztőrészleted nagysága is változik. Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a változó törlesztőrészlet jó vagy éppen rossz. A bankok a hitelkamatokat leginkább a jegybanki alapkamat alapján határozzák meg. Ha a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy dönt, hogy ideje emelni az alapkamaton, akkor a hitelkamatod is nőhet, ami a törlesztőrészlet emelkedésében csapódik le nálad. Ha azonban a jegybank tovább csökkenti az irányadó rátát, akkor a te törlesztőrészleted is kevesebb lehet. Természetesen nagyon nehéz előre megjósolni, hogyan alakul majd a jegybanki alapkamat, de egy hosszabb futamidejű lakáshitel esetén mindenképp érdemes számításba venni, hogy merre indulhat, hiszen lehet, hogy egy kiszámíthatóbb fix kamatozású hitel olcsóbb megoldást jelent egy emelkedő kamatkörnyezetben.

 • Végtörlesztés

  Minden banknál van lehetőség előtörlesztésre, azaz a futamidő lejárta előtt is vissza lehet fizetni a kölcsönt. Ha valaki viszont a teljes fennmaradó tartozást kifizeti egyben, akkor végtörlesztésről beszélünk, amire szintén van lehetőség minden hitel esetében. Ennek egyes hitelintézeteknél különböző díjai vannak, amely a végtörlesztett összeg egy bizonyos százaléka. Ugyanakkor van olyan bank, ahol a korábbi szabályozásban előírt kétszeri ingyenes előtörlesztési lehetőséget a régebbi szerződéseknél megtartotta, és csak a 2016. márciusa után kötött szerződések esetében kér végtörlesztési díjat. Végtörlesztés esetén a fedezetként felajánlott ingatlanról is leveszik a jelzálog-bejegyzést. Vannak esetek, amikor a végtörlesztés díjmentes: például, ha a törlesztendő összeg már kevesebb, mint 1 millió forint, vagy ha fogyasztóbarát lakáshitelt akarunk lakástakarékszámlához adott hitellel kiváltani.

 • Végtörlesztési díj

  A végtörlesztési díj az a díj, amit akkor kell a banknak befizetned, ha a futamidő lejárta előtt a hitel teljes tőketartozását kifizeted, azaz végtörlesztesz. A végtörlesztési díj a fennálló tőketartozás maximum 1 százaléka, vagy amennyiben a hitel más pénzintézet által kerül kiváltásra, akkor a fennálló tőketartozás maximum 2 százaléka. Több esetben nem számíthatja fel a bank a végtörlesztési díjat: például akkor, amikor a tartozás már 1 millió forint alatt van és az utóbbi három hónapban nem történt előtörlesztés. Akkor sem kell fizetni, ha biztosítási szerződés alapján kapott biztosítási pénzből történik meg a törlesztés. Más költségek is merülhetnek fel ilyenkor, így érdemes alaposan utánajárni a végtörlesztés mikéntjének pénzintézetenként. A bankok különböző akciók keretein belül csökkenthetik, vagy akár teljesen el is engedhetik a végtörlesztés díját, erről érdemes a hitelező pénzintézetnél érdeklődni.

 • Videós azonosítás

  Ma már nem feltétlenül kell személyesen megjelenned a bankfiókban, ha számlát szeretnél nyitni. A jogszabályi módosítások lehetővé tették a pénzintézetek számára, hogy online, videón keresztül azonosítsd magad számlanyitáshoz, így akár otthonról egy laptop előtt ülve is megteheted ezt. A számlanyitás során videóchaten keresztül kommunikálsz a bank ügyintézőjével és ilyen módon mutatod be az okmányaidat is, amelyeket fényképen rögzítenek. A videós számlanyitás során online töltheted ki a különböző szerződéseket és belegyezési nyilatkozatokat is, így sokkal egyszerűbb az adminisztráció.

 • Visszatérítés

  A hitelkártyák egyik nagy előnye, hogy vásárlásaid során a bank visszatérít valamennyit a kiadásaidból bizonyos összegig, így gyakorlatilag pénzt keresel a vásárlással. Pénzintézetenként változó, hogy miből mekkora összeget fizetnek vissza, de jellemzően évente vagy negyedévente írják jóvá a számládon az összegyűjtött pénzt. A bank meghatározhat különböző kategóriákat, amelyek esetében nagyobb visszatérítést ad: például míg a bevásárlásaidra egy százalékot, addig a kulturális kiadásidra három százalékot kaphatsz vissza. Nem csak pénzvisszatérítésre, pontgyűjtésre alkalmas kártyát is használhatsz.

 • Zálogkötelezett

  Azt a természetes személyt nevezzük zálogkötelezettnek, vagy dologi adósnak, aki kizárólag a fedezetként felajánlott, általa tulajdonolt ingatlannal felel a a kölcsönért, jövedelmével viszont nem. A hitelért cserébe fedezetként felajánlott ingatlan tulajdonosa a zálogkötelezett. Az adós lehet egyszerre zálogkötelezett is például akkor, amikor fedezetként a megvásárolni kívánt ingatlant vonják be. Azzal, hogy valaki zálogkötelezett lesz, bekerül a hitelszerződésbe. Jellemzően közeli hozzátartozókról van szó, például olyan emberekről, akik szintén egy háztartásban élnek az adóssal, de akár harmadik fél is beléphet a hitelszerződésbe. A zálogkötelezett ingatlana akkor kerülhet veszélybe, ha az adós nem fizeti rendesen a törlesztőrészleteket. Amikor nem sikerül megállapodni a bankkal a visszafizetésről és megszűnik a törlesztés, az ingatlan árverezésre kerül, az így keletkező összeg pedig a bankhoz kerül. Zálogkötelezett csak természetes személy lehet.