Lakásbiztosítás desktopLakásbiztosítás mobil

Lakásbiztosítás 2021

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás

Tudj meg mindent
a lakásbiztosításról!

A lakásbiztosítások legfontosabb
jellemzői egy helyen

Tudj meg mindent
a lakásbiztosításról!

Egy jól megválasztott lakásbiztosítással megóvhatod a lakásod, és az ingóságaidat is. Havi pár ezer forint kiadással több milliós károkat is biztosíthatsz, legyen szó tűzesetről, viharkárról vagy betöréses lopásról.

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

Az ingatlanunk nemcsak egy ház vagy egy lakás, hanem az otthonunk, vagy egy hosszú távú befektetés. Bármikor előfordulhatnak kisebb és nagyobb balesetek, amikor kár keletkezik az ingatlanban vagy valamelyik vagyontárgyban - a veszteség ilyenkor néhány tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet. A váratlan helyzetekben egy jó lakásbiztosítás nagy anyagi terhet vesz le a vállunkról. Lakásbiztosítást nemcsak tulajdonosként köthetünk, hanem bérlőként vagy haszonélvezőként is.

 

A biztosítók ajánlatai között könnyű elveszni, egy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével viszont gyerekjáték a választás és a szerződéskötés is. Néhány adat megadása után személyre szabott ajánlatok között választhatsz, így könnyen megtalálhatod az ingatlanhoz leginkább passzoló lakásbiztosítást.

 

Lakásbiztosítás online kötés

A lakásbiztosítás a szerződés megkötésétől él, és általában határozatlan időtartamra szól, de évfordulóra felmondható. Emellett köthetünk akár határozott időtartamra is biztosítást. A biztosítás kötés legegyszerűbb módja, ha online intézünk el mindent, hiszen így ki sem kell mozdulnunk otthonról. Nem kell mást tennünk, mint megadni néhány alapadatot az ingatlannal kapcsolatban, ami 1-2 percet vesz igénybe. Meg kell adnunk az:

 

 • építés évét,

 • települést,

 • utca nevét és házszámot,

 • ingatlan típusát,

 • falazat típusát,

 • tetőszerkezet típusát,

 • ingatlan méretét,

 • előző biztosítás díját, ha volt ilyen.

 

A megadott adatok alapján a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, a lakásbiztosítások összehasonlítása után pedig könnyen kiválaszthatjuk, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb a számunkra. A kalkulációnál azt is figyelembe vesszük, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnénk-e biztosítani. Ezt szabadon eldönthetjük, illetve azt is, hogy egyáltalán kötünk-e lakásbiztosítást, ugyanis nem kötelező - bár erősen ajánlott, hiszen egy ingatlanban történt káresemény biztosítás nélkül akár több millió forintos kiadást is jelenthet.

 

A lakásbiztosítás árak összehasonlításánál érdemes figyelembe venni, hogy ha egy biztosítónál több szerződésünk is van, például Casco vagy kötelező biztosítás, akkor kedvezményes áron köthetjük meg a lakásbiztosítást. Az együttkötés lehetősége nemcsak a pénztárcánkat kímélheti meg, de az ügyintézés is egyszerűbbé válik, hiszen nem kell egyszerre több biztosítóval is kapcsolatban állni.

 

A lakásbiztosítás mire fizet?

A lakásbiztosítások között nagy különbség lehet abban a tekintetben, hogy melyik csomag pontosan milyen típusú káreseményekre fizet. Az alapszolgáltatás általában a következő káreseményeknél nyújt segítséget:

 

 • tűzkár esetén: tűz, robbanás vagy villámcsapás,

 • vihar vagy felhőszakadás okozta kár esetén (pl. beázás),

 • hónyomás, jégkár,

 • földrengés, földcsuszamlás,

 • kő- és földomlás, illetve üregbeomlás esetén,

 • idegen jármű ütközése, légijármű ütközése,

 • idegen tárgy rádőlése.

 

Az ingatlan valamely részén keletkezett vagyoni kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb lehetséges baleset vagy természeti katasztrófa esetére biztosítani az ingatlant.

 

Kiegészítő fedezetek lehetnek a következők:

 

 • lopáskár, rablás vagy vandalizmus,

 • csőtörés vagy vezetékes vízkár,

 • üvegkár,

 • villámcsapás okozta másodlagos kár,

 • oltás, mentés, romeltakarítás,

 • kárenyhítés költségei,

 • iratok elvesztése esetén pótlás, lakáskulcs elhagyása miatt történő zárcsere,

 • az ingatlanba bejelentett vállalkozás vagyontárgyai.

 

A lakásbiztosítás csomag kiegészülhet felelősség- és balesetbiztosítással is. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződésben megjelölt személyek valamelyikét baleset éri (pl. csonttörés), akkor a biztosító arra is fizet.

 

Milyen adatokat kell megadni a kárrendezéshez?

Ha kár keletkezik az ingatlanban vagy a biztosított ingóságban, akkor először a bejelentést kell megtennünk a biztosítónál - online is megtehetjük, vagy beadhatjuk az ehhez szükséges formanyomtatványt is. Ahhoz, hogy a biztosító fizessen, a szerződés adatain kívül további információkra is szükség van, elsősorban a káreseménnyel kapcsolatban. Röviden össze kell foglalnunk a keletkezett kárt, azon belül pedig minden vagyontárgyat, ami érintett a kártérítésben. Ha különösen értékes vagyontárgyak is megsérültek, akkor ezeknek az adatait külön is fel kell tüntetni. 

 

Szükség lehet továbbá tűzesetnél a tűzrendészeti hatóság igazolására, betörésnél, rablásnál a rendőrségi határozatra, nagyobb összegű épületkároknál pedig a három hónapnál nem régebbi tulajdoni lap bemutatása is szükséges lehet. 

 

Ha esetleg nem adtunk meg minden szükséges információt, akkor a bejelentés után a biztosító keresni fog bennünket a megadott elérhetőségen, illetve időpontot egyeztet, ha helyszíni szemlére is szükség van. A kárbecslés után a biztosító megállapítja a kártérítési összeget, és ha ezt elfogadjuk, akkor megtörténik a kárrendezés. Ha nem értünk egyet a biztosító döntésével, akkor élhetünk a fellebbezés lehetőségével.

 

A keletkezett kártól függően eldönthetjük, hogy felelősségi kárt jelentünk-e be - ez azt jelenti, hogy valaki elismeri a felelősségét a károkozásban. Ebben az esetben ki kell tölteni a felelősségelismerő nyilatkozatot, és alá kell íratni a károkozóval. Szintén külön nyilatkozat szükséges akkor, ha a biztosított ingóságban keletkezett kár. Ha az ingatlanban lévő nemesfémtárggyal történt valami, akkor a nemesfémtárgy kárbejelentőt kell kitölteni, és a helyszíni szemlén odaadni a kárszakértőnek.

 

A bejelentés során nem érdemes trükközni: ha nagyobb összeget írunk a papírra, mint amekkora kár ténylegesen keletkezett, azt a szakértők egyszerűen kimutatják - nekünk pedig a biztosítási csalás vádjával kell szembenéznünk. Szintén gyakori visszaélés típus a lakásbiztosításnál a szándékos károkozás, amit szintén büntet a törvény, ezért nem érdemes ezzel kísérletezni. 

 

Lakáshitel mellé kötelező lakásbiztosítás

Ha lakáshitel segítségével vásároltunk ingatlant, a bank kötelezővé teszi a biztosítás megkötését, és azt is megszabhatja feltételként, hogy milyen káreseményeknél nyújtson fedezetet a biztosítás. Bár a bank ajánlhat biztosítási csomagot, nem kötelező elfogadni. Ha találunk egy kedvezőbb ajánlatot, ami megfelel a bank feltételeinek, akkor megköthetjük máshol is a szerződést. A biztosítás kedvezményezettje a bank lesz, és évente ellenőrizni fogja, hogy rendben megkötöttük-e a szerződést.

 

Szintén kötelező biztosítást kötni, ha CSOK segítségével vásárolunk ingatlant. Ez vonatkozik a vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre is. A lakásvásárlásnál igénybe vehető állami támogatásokról itt olvashatsz bővebben.

 

Már fogyasztóbarát lakásbiztosítást is választhatsz

2019 őszén jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek mintájára a biztosítók is pályázhatnak termékeikkel a fogyasztóbarát lakásbiztosítás minősítésre. Elsőként az Union Biztosító rukkolt elő az Értem lakásbiztosítással, mely megfelel az MNB kritériumrendszerének.

 

A lakásbiztosítás indexálása

A lakásbiztosítások esetében a biztosítók minden évben automatikusan indexálják a szerződéseket, vagyis emelik a biztosítási összegeket és ehhez kapcsolódóan a díjakat. Így biztosíthatjuk, hogy az ingatlanunk és a biztosított ingóságaink az inflációt követve legyenek biztosítva. A biztosító minden évben értesíti a szerződő felet az indexálásról, legalább 60 nappal a biztosítási forduló előtt. Fontos, hogy az indexálást nem vagyunk kötelesek elfogadni, de erről írásban kell értesítenünk a biztosítót, legalább 30 nappal a forduló előtt.

 

Lakásbiztosítás felmondása

A lakásbiztosítást egy évre tudjuk megkötni, a szerződés felmondására pedig a biztosítási évforduló előtt van lehetőség. A felmondáshoz mindenképp szükség van a lakásbiztosítás felmondó nyilatkozatra, amelyen szerepelnie kell a következőknek:

 

 • név, 

 • cím,

 • születési hely,

 • születési idő,

 • szerződésszám vagy kötvényszám,

 • biztosító neve,

 • biztosítás típusa.

 

Ahogy a kötelező és a Casco biztosításnál, ebben az esetben is legalább 30 nappal, a biztosítási évforduló előtt kell felmondani a szerződést, írásban. A szerződésbontáshoz ki kell töltened a lakásbiztosítás felmondása nyomtatványt. Előfordulhat, hogy a felmondás után túlfizetésünk marad; ekkor az a biztos, ha írásban kérjük a fennmaradó összeg visszafizetését. 

 

Fontos, hogy a díjnemfizetéssel jogszerűen nem bontható fel a szerződés. A biztosító 60 nap türelmi időszakot ad a fizetési határidőtől számolva; ha ez alatt sem fizet a biztosított, akkor a lakásbiztosítást törli a biztosító, a díjat viszont továbbra is behajthatja, vagy a 60 napos időszakra, vagy akár az egész évre vonatkozóan. A nemfizetés semmilyen formában nem jelent megoldást, hiszen további késés esetén a tartozásunk átkerülhet egy követeléskezelő céghez, ami további költségekkel jár.

 

A lakásbiztosítás felmondása év közben akkor sem lehetséges, ha nem éves díjat fizetünk, hanem negyedévente vagy félévente fizetjük be a díjat, hiszen a szerződés egy évre szól. Egyetlen eset van, amikor év közben jogszerűen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat: ha érdekmúlás történik, tehát például eladtuk a tulajdonunkban álló ingatlant, vagy bérlőként kiköltöztünk belőle.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,66 / 120
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!