Lakásbiztosítás

Lakásbiztosítás 2023

Lakásbiztosítás

Lakásbiztosítás 2023

Bank360 tartalom
2021-06-30 Frissítve: 2022-12-28
2021-06-30 Frissítve: 2022-12-28
14994814

Az ingatlanod gyakran nemcsak egy ház vagy egy lakás, hanem az otthonod vagy egy hosszú távú befektetés is. Bármikor előfordulhatnak kisebb és nagyobb balesetek, amikor kár keletkezik az ingatlanban vagy más vagyontárgyban,

a veszteség ilyenkor néhány tízezer forinttól több millió forintig is terjedhet.

 

A váratlan helyzetekben egy megfelelő lakásbiztosítás nagy anyagi terhet vesz le a válladról, hiszen nem zsebből kell fizetni a kárt, hanem egy biztosító segít ebben.

Mint minden biztosítás esetén, a lakásbiztosításnál is fontos, hogy olyan biztosítót válassz, amelyet ismersz és amelyet hitelesnek tartasz. Érdemes lehet nemcsak saját lakásra, hanem bérleményre is biztosítást kötni, hiszen ott is történhetnek balesetek, lakásbiztosítást pedig nemcsak tulajdonosként, hanem haszonélvezőként, vagy ha bérled az ingatlant, akkor bérlőként is köthetsz.

 

Lakásbiztosítás online kötés

A biztosítás kötés legegyszerűbb módja, ha online intézel el mindent, hiszen így ki sem kell mozdulnod otthonról. Nem kell mást tenned, mint megadni néhány alapadatot az ingatlannal kapcsolatban, ami 1-2 percet vesz igénybe. Meg kell adnod többek között az:

 

 • építés évét,

 • címet,

 • ingatlan típusát,

 • falazat típusát,

 • tetőszerkezet típusát,

 • ingatlan méretét.

 

A megadott adatok alapján a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, a lakásbiztosítások összehasonlítása után pedig könnyen kiválaszthatod, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb a számodra. A kalkulációnál az is szabadon beállítható, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnéd-e biztosítani. 

 

A lakásbiztosítási díjak összehasonlításánál érdemes figyelembe venni, hogy ha egy biztosítónál több szerződésed is van, például casco vagy kötelező biztosítás, akkor gyakran kedvezménnyel köthetsz lakásbiztosítást. Az együttkötés lehetősége nemcsak a pénztárcádat kímélheti meg, de az ügyintézés is egyszerűbbé válik, hiszen nem kell egyszerre több biztosítóval is kapcsolatban állnod.

 

A lakásbiztosítás mire fizet?

A lakásbiztosítások között nagy különbség lehet abban a tekintetben, hogy melyik termék pontosan milyen típusú káreseményekre fizet. Az alapszolgáltatás általában a következő káreseményeknél nyújt segítséget:

 

 • tűz, robbanás vagy villámcsapás, idegen jármű ütközése,

 • vihar vagy felhőszakadás okozta kár esetén,

 • más természeti károk, mint például hónyomás, jégkár,

 • földcsuszamlás,

 • kő- és földomlás, illetve üregbeomlás esetén,

 • idegen tárgy rádőlése.

 

Az ingatlan valamely részén keletkezett vagyoni kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb esemény esetére biztosítani az ingatlant, illetve az ingóságokat, mint például:

 

 • lopáskár, rablás vagy vandalizmus,

 • csőtörés vagy vezetékes vízkár,

 • üvegkár,

 • villámcsapás okozta másodlagos kár,

 • az ingatlanban folytatott vállalkozás vagyontárgyai.

 

A lakásbiztosítási termék tartalmazhat felelősség- és baleset- és életbiztosítási fedezetet is. A balesetbiztosításban, ha a szerződésben megjelölt személyek valamelyikét baleset éri (például háztartási baleset esetén egy csonttörés), akkor a biztosító arra is fizet.

 

Milyen adatokat kell megadni a kárrendezéshez?

Ha kár keletkezik az ingatlanban vagy a biztosított ingóságban, akkor először a bejelentést kell megtenni a biztosítónál – ezt leggyorsabban és legkényelmesebben online teheted meg.

 

Ahhoz, hogy a biztosító fizessen, a szerződés adatain kívül további információkra is szükség van, elsősorban a káreseménnyel kapcsolatban.

 

 • Röviden össze kell foglalni a káreseményt, azon belül pedig fel kell sorolni minden vagyontárgyat, ami érintett a kártérítési ügyben.
 • Általában a kárról fotókat is szükséges küldeni vagy feltölteni, ezzel gyorsítható a kárrendezés.
 • Ha különösen értékes vagyontárgyak is megsérültek, akkor ezeknek az adatait külön is fel kell tüntetni. Ez az okosotthonok esetében mindig ajánlott. 

 

Szükség lehet továbbá:

 • tűzesetnél a tűzrendészeti hatóság igazolására,
 • betörésnél, rablásnál a rendőrségi határozatra,
 • nagyobb összegű épületkároknál pedig a három hónapnál nem régebbi tulajdoni lap bemutatására

 

Ha esetleg nem adtál meg minden szükséges információt, akkor a bejelentés után a biztosító keresni fog a megadott elérhetőségen, illetve időpontot egyeztet, ha helyszíni szemlére is szükség van.

 

Kárfelmérés

A kárfelmérés után a biztosító megállapítja a kártérítési összeget, és ha ezt elfogadod, akkor megtörténik a kárrendezés. Ha nem értesz egyet a biztosító döntésével, akkor élhetsz a fellebbezés lehetőségével. Több biztosítónál is van már lehetőség az online kárfelmérésre, vagyis akár a kárszakértő személyes jelenléte nélkül is megvalósítható a folyamat, különböző digitális applikációk segítségével.

 

Egyes biztosítóknál a kárügy alakulása akár online is nyomon követhető, így az ügyfél mindig tudja, hogy milyen státuszban van a kárbejelentése a biztosítójánál.

 

Felelősségi kár

A keletkezett kártól függően eltérhet a bejelentés tartalma, ugyanis ha felelősségi kár keletkezett, akkor azt is jelezni kell a biztosító felé. A felelősségi kár azt jelenti, hogy valaki elismeri a felelősségét a károkozásban. Ebben az esetben ki kell tölteni a felelősségelismerő nyilatkozatot, és alá kell íratni a károkozóval.

 

Lakáshitel mellé kötelező a lakásbiztosítás

Ha lakáshitel segítségével vásároltál ingatlant, a bank kötelezővé teszi a biztosítás megkötését, és azt is megszabhatja feltételként, hogy milyen káreseményeknél nyújtson fedezetet a biztosítás.

 

A zálogjogot a hitelt felvevő biztosított jelentheti be a biztosítási szerződés megkötésekor vagy akár a meglévő szerződésre. 

 

Szintén kötelező biztosítást kötni, ha CSOK segítségével vásároltál ingatlant. Ez vonatkozik a vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre is. A lakásvásárlásnál igénybe vehető állami támogatásokról itt olvashatsz bővebben.

 

A lakásbiztosítás értékkövetése

A lakásbiztosítások esetében a biztosítók minden évben automatikusan indexálják a szerződéseket, vagyis emelik a biztosítási összegeket és ehhez kapcsolódóan változnak a díjak is. Így biztosítható, hogy az ingatlanod és a biztosított ingóságaid az inflációt követve legyenek biztosítva.

 

A biztosító minden évben értesíti a szerződő felet az indexálásról, legalább 60 nappal a biztosítási forduló előtt. Az indexálástól függetlenül azonban fontos a meglévő lakásbiztosításunk rendszeres felülvizsgálata, abban az esetben, ha történt ingatlanban az elmúlt időszakban jelentős hozzáépítés, felújítás, új bútort, elektronikai eszközt vagy bármilyen értékesebb tárgyat vásároltunk. Ezek mind növelik lakás értékét. Ha volt ilyen, akkor ajánlott a szerződés módosítása, hogy biztosan a teljes lakás védve legyen.

 

Lakásbiztosítás felmondása

 

A lakásbiztosítási szerződés felmondására a biztosítási feltételek szerint van lehetőség. A felmondáshoz mindenképp szükség van a lakásbiztosítás felmondó nyilatkozatra, amelyen szerepelnie kell a következőknek:

 

 • név, 

 • cím,

 • születési hely,

 • születési idő,

 • szerződésszám vagy kötvényszám,

 • biztosító neve,

 • biztosítás típusa.

 

Ahogy a kötelező és a casco biztosításnál, ebben az esetben is legalább 30 napos felmondási idővel kell felmondani a szerződést, írásban. 

 

2022-ben már fogyasztóbarát lakásbiztosítást is választhatsz

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek mintájára a biztosítók is pályázhatnak termékeikkel a fogyasztóbarát lakásbiztosítás minősítésre. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kritériumrendszerét itt találod, ma már több biztosító is árul a feltételeknek megfelelő biztosítást.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!