Bank360
 • Hitelek
 • Támogatások
 • Bankszámlák
 • Megtakarítások
 • Vállalat
 • Hitelkalkulátor
Bank360 - Első lépés a jó döntéshez

Lakásbiztosítási kalkulátor 2024

Hasonlítsd össze a biztosítók ajánlatait, és kösd meg online lakásbiztosításodat!

Ingatlan alapadatok

Mire szeretnél biztosítást kötni?
Mi az ingatlan típusa?
Hány fő él az ingatlanban?
Mekkora az ingatlan hasznos alapterülete?
m2
Mi az ingatlan használati
módja?

Ingatlan egyéb adatok

Miből épült az ingatlan?
Milyen a tetőzete?
Mikor épült?
Melléképületet szeretnél biztosítani?

Ingatlan biztosítási adatok

Van jelenleg lakásbiztosításod?
Mikortól szeretnéd, hogy induljon a biztosításod?
Hol található az ingatlan?
Kérjük, válassz!
Mikor születtél?
Ajánlatok megtekintése gomb megnyomásával elfogadom és tudomásul veszem, hogy a Bank360 Közvetítő Kft. az online kalkulátorral megköthető összes biztosítási terméket tanácsadás nélkül értékesíti, és elfogadom a  Bank360 Közvetítő Kft. Közvetítést megelőző tájékoztatóját. Kijelentem, hogy az igényfelmérés során megadott adatok helyesek és minden általam lényegesnek tartott paramétert tartalmaznak, így az igényfelmérés megfelel a valós, jelenleg fennálló biztosítási igényemnek.

További igényfelmérés

Alap szolgáltatás

Az összes biztosításban szerepelnek alap térítések, ezt a felsorolást itt megtekintheted. Az alap szolgáltatások listája nem módosítható.

Kiegészítő szolgáltatások érdekelnek?
A biztosítók által ajánlott ingóság összeggel számolok
Biztosítasz értéktárgyakat?
(200.000 Ft felett)
Ajánlatok megtekintése gomb megnyomásával elfogadom és tudomásul veszem, hogy a Bank360 Közvetítő Kft. az online kalkulátorral megköthető összes biztosítási terméket tanácsadás nélkül értékesíti, és elfogadom a  Bank360 Közvetítő Kft. Közvetítést megelőző tájékoztatóját. Kijelentem, hogy az igényfelmérés során megadott adatok helyesek és minden általam lényegesnek tartott paramétert tartalmaznak, így az igényfelmérés megfelel a valós, jelenleg fennálló biztosítási igényemnek.

Minden, amit tudni kell a lakásbiztosításról

Az ingatlanod gyakran nemcsak egy ház vagy egy lakás, hanem az otthonod vagy egy hosszú távú befektetés is. Bármikor előfordulhatnak kisebb és nagyobb balesetek, amikor kár keletkezik az ingatlanban vagy más vagyontárgyban, a veszteség ilyenkor néhány tízezer forinttól több millió forintig is terjedhet.

A váratlan helyzetekben egy megfelelő lakásbiztosítás nagy anyagi terhet vesz le a válladról, hiszen nem zsebből kell fizetni a kárt, hanem a biztosító állja ezt a költséget a szerződésed alapján.

A lakásbiztosítás egy olyan vagyonbiztosítás, amely lakóházban vagy lakásban és a benne lévő vagyontárgyakban keletkezett kár esetén fizet a tulajdonosnak illetve a szerződést megkötőnek.

A lakásbiztosítás összege és tartalma rendkívül széles lehet, szinte minden lehetséges káresemény ellen bebiztosíthatjuk a tulajdonunkban vagy használatunkban lévő ingatlant. A lakásbiztosításhoz kapcsolódóan számos olyan kiegészítő biztosítás is köthető, amely már nem csupán az ingatlant védi, hanem a szerződőt vagy annak családtagjait is. Érdemes lehet nemcsak saját lakásra, hanem bérleményre is biztosítást kötni, hiszen ott is történhetnek balesetek, lakásbiztosítást pedig nemcsak tulajdonosként, hanem haszonélvezőként, vagy ha bérled az ingatlant, akkor bérlőként is köthetsz.

A biztosítás kötés legegyszerűbb módja, ha online intézel el mindent, hiszen így ki sem kell mozdulnod otthonról. Nem kell mást tenned, mint megadni néhány alapadatot az ingatlannal kapcsolatban, ami 1-2 percet vesz igénybe. 

Meg kell adnod többek között az:

 • az építés évét,
 • a címet,
 • az ingatlan típusát,
 • a falazat típusát,
 • a tetőszerkezet típusát,
 • az ingatlan méretét.

A megadott adatok alapján a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, a lakásbiztosítások összehasonlítása után pedig könnyen kiválaszthatod, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb a számodra. A kalkulációnál az is beállítható, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnéd biztosítani.

A lakásbiztosítási díjak összehasonlításánál érdemes figyelembe venni, hogy ha egy biztosítónál több szerződésed is van, például casco vagy kötelező biztosítás, akkor gyakran kedvezménnyel köthetsz lakásbiztosítást. Az együttkötés lehetősége nemcsak a pénztárcádat kímélheti meg, de az ügyintézés is egyszerűbbé válik, hiszen nem kell egyszerre több biztosítóval is kapcsolatban állnod.

A biztosítási összegeket te határozhatod meg, annak alapján, hogy mekkora lenne a biztosítani kívánt vagyontárgyak újbóli felépítésének vagy újbóli beszerzésének költsége. Ebben segítenek a biztosító munkatársai. Érdemes átgondolni, akár egy listát készíteni, hogy milyen vagyontárgyakat szeretnél biztonságban tudni, és ez alapján meghatározni például az ingóságaid biztosítási összegét. A biztosító az ingatlan hasznos alapterülete alapján javasol biztosítási összeget, átlagos egységáron. A szerződés megköthető ezzel az ajánlott összeggel, de meg is emelhető, ha nem felel meg neked, mert például magas minőségű anyagokból épült a lakásod.

A biztosítók az újjáépítési érték alapján számolják ki, hogy milyen összegre biztosítanak egy ingatlant. Azt kalkulálják ki, hogy ha káresemény miatt megsemmisülne a ház vagy a lakás, akkor mennyiből lehetne újjáépíteni. Emiatt előfordulhat, hogy a piaci árnál magasabb biztosítási összeggel kalkulálnak, de az is, hogy annál alacsonyabbal, hiszen egy ingatlan forgalmi értékét leginkább az elhelyezkedése határozza meg. (Például egy 100 négyzetméteres ház egy nógrádi faluban lehet, hogy 12 millió forintba kerül, a főváros XII. kerületében viszont 150 millióba.) 

2024 márciusában első alkalommal (aztán pedig évente minden márciusban) egy hónapig szabadon felmondható a meglévő lakásbiztosítás annak évfordulójától függetlenül, és új köthető. Ezért ebben az időszakban érdemes lakásbiztosítás kalkulátor segítségével egyszerűen megnézni, hogy nem találunk-e a mi elvárásaiknak megfelelőbb, olcsóbb biztosítást a meglévőnél.

Első alkalommal 2024 márciusában derül ki, mennyire mozgatja meg a biztosítottakat az extra felmondás lehetősége. A biztosítók akciókkal igyekeznek megvédeni a meglévő lakásbiztosításaikat, illetve újakat szerezni. A kampányt már februárban megkezdték, különböző extra kedvezményeket kínálnak. Innentől minden évben szabad lesz a biztosítóváltás márciusban, függetlenül attól, hogy egyébként mikor van a szerződésünk évfordulója. Ha a váltás mellett döntünk, alaposan nézzük meg a felmondás és új kötés feltételeit, határidőit, nehogy emiatt maradjunk le a lehetőségről.

A felmondási lehetőség a lakáscélú ingatlanokra határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási (lakásbiztosítási) szerződésekre vonatkozik - köztük azokra is, amelyek csak az ingatlanban lévő ingóságokra (vagyontárgyakra) terjednek ki -, a határozott idejűekre nem. (Ilyenekből jóval kevesebb van, és ezek legfeljebb 3 évig nem mondhatók fel.) Szabadon felmondhatjuk a jelzáloghitelhez kapcsolódó hitelfedezeti lakásbiztosításokat is, és köthetünk újat, ha találunk számunkra megfelelőbbet. A díjfizetésben nem lehet elmaradásunk. A felmondást írásbeli nyilatkozattal tehetjük meg március 1. és 31. között, 30 napos felmondási határidővel. Mivel azonban 2024-ben március utolsó és április első napja húsvét, a felmondás biztosítókhoz beérkezésének határideje 2024. április 2. éjfél.

A lakásbiztosítás felmondására a biztosítási feltételek szerint van lehetőség. Kizárólag írásos nyilatkozattal mondhatjuk fel a biztosítási szerződést, ennek tartalmaznia kell

 • a szerződő fél személyes adatait,
 • a biztosító nevét,
 • a biztosítás típusát,
 • a szerződés- vagy kötvényszámot,
 • és a felmondás okát is beleírhatjuk (ami a leggyakrabban évfordulóra történő felmondás vagy érdekmúlás volt, most már beírhatjuk azt is, hogy évközi vagy márciusi felmondás).

Az aláírt felmondási nyilatkozatot

 • elküldhetjük postai levélben a biztosítónak címezve,
 • átadhatjuk személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán, értékesítési pontjain vagy az ügynökének, akivel kapcsolatban vagyunk,
 • elküldhetjük e-mailben a biztosító által megadott címre (elektronikus aláírással ellátott elektronikus okiratba foglaltan, vagy az aláírt nyilatkozatot beszkennelve vagy lefotózva csatoljuk az e-mailhez),
 • a nyilatkozatot megtehetjük az online ügyfélszolgálati fiókunkon keresztül is, ha rendelkezünk ilyennel.

A lakásbiztosítások márciusi szabad felmondásának lehetősége kiterjed a csak ingóságokra kötött vagyonbiztosításokra is. Ilyeneket jellemzően akkor kötnek, amikor az ingatlanra már van biztosítás, például a társasházaknál, de az nem terjed ki a bennük lakók ingóságaira, amelyeket ezért külön biztosítanak. Hasonló a helyzet az albérleteknél is, ahol az albérlő ingóságaira külön biztosítás köthető a lakásra egyébként meglévő biztosítás mellett.

Felmondhatjuk a lakásbiztosítást akkor is, ha jelzáloghitel vagy valamilyen állami támogatás van bejegyezve az ingatlanra, például CSOK-ot vettünk fel, ezáltal hitelbiztosítéki záradék van a biztosítási szerződésén. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy meglévő hitel adatait az új lakásbiztosítási szerződésre is fel kell vezetni, a biztosítási dokumentumot pedig be kell mutatni a banknak. (Ellenkező esetben a hitelintézet fel is mondhatja a kölcsönszerződést.) Fontos, hogy a biztosítási fedezet folytonos legyen, vagyis a felmondott és az új biztosítási szerződés között ne legyen olyan időszak, amikor nincs biztosításunk a lakásra.

A lakásbiztosítások széles körben védelmet nyújthatnak a lehetséges károkra a tulajdonunkban vagy a használatunkban lévő ingatlanra, és az abban lévő vagyontárgyakra. Már az alapcsomagok tartalmazzák a leginkább félt természeti és tűzkárokra szóló fedezetet. A lakásbiztosítások között nagy különbség lehet abban a tekintetben, hogy melyik termék pontosan milyen típusú káreseményekre fizet.

Az alapszolgáltatás általában a következő káreseményeknél nyújt segítséget:

 • tűz, tűz nélküli füst vagy hő okozta kár, robbanás vagy villámcsapás,
 • vihar, árvíz, csapadék és vezetékes víz okozta kár esetén,
 • más természeti károk, mint például hónyomás, jégkár,
 • földrengés, földcsuszamlás,
 • kő- és földomlás, illetve üregbeomlás esetén,
 • idegen tárgy rádőlése, idegen jármű ütközése.

Az ingatlan valamely részén keletkezett vagyoni kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb esemény esetére biztosítani az ingatlant, illetve az ingóságokat, mint például:

 • lopáskár, rablás vagy vandalizmus,
 • üvegkár,
 • villámcsapás okozta másodlagos kár,
 • az ingatlanban folytatott vállalkozás vagyontárgyai.

A lakásbiztosítási termék tartalmazhat felelősség-, baleset- és életbiztosítási fedezetet is. A balesetbiztosításban, ha a szerződésben megjelölt személyek valamelyikét baleset éri (például háztartási baleset esetén egy csonttörés), akkor a biztosító arra is fizet.

A lakásbiztosítás nem fedezi a lakásbiztosítási szerződés kezdete előtt vagy vége után keletkezett károkat, valamint azokat, amelyek nem a szerződésben felsorolt káreseményekből keletkeztek, vagy kizártak az egyes biztosítási események meghatározásában. Ezért jól gondoljuk át, hogy milyen alap- és kiegészítő biztosítások fedezhetik káresemény bekövetkeztekor a kárunkat.

A biztosító akkor sem fizet, ha a kárt szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozták. Például ha véletlen balesetben lángra kap valami a konyhában, akkor fizet a biztosító. Ha viszont gondatlanul, nem megfelelő tárolóban tartott benzin miatt gyullad ki a lakás, akkor mentesülhet a biztosító a kártérítés alól. Akkor sem fizet a biztosító, ha a tulajdonos felgyújtja a lakást. Ugyanakkor a biztosítónak kell bizonyítania, hogy szándékosság, gondatlanság történt, csak így mentesülhet a kárfizetés alól.

A lakásbiztosítások általában a háztartási ingóságok közé sorolják a kerékpárt (vagy más sporteszközöket) és a babakocsit, így ha ezeket ellopják, fizethet a biztosító. Például ha otthon, zárt helyről vagy társasházban, zárt tárolóban tartott biciklit lopnak el, azt fedezi a lakásbiztosítás. A kertben, szabad ég alatt tárolt biciklire általában már kiegészítő biztosítást kell kötni, de köthető kiegészítő sporteszköz biztosítás az utcán lelakatolt kerékpárra is. Fontos tudni, hogy a biztosító előírhatja, milyen lakattal kell lezárni a biciklit és mennyi a maximális kártérítési összeg, amit lopás esetén kifizet. 

Egy nagyobb összegű ingatlanberuházás (például hozzáépítés, tetőtér-beépítés vagy korszerűsítés) vagy az ingóságok esetében újabb műszaki cikkek, a korábbinál értékesebb bútorok vásárlása, mind növelik a vagyonunk értékét. Ezért legalább 1-2 évente érdemes összehasonlítani a lakásbiztosítási szerződésben szereplő biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyaink értékével.

Ha ez alapján szükséges, kezdeményezzük a szerződés módosítását az alulbiztosítottság elkerülése érdekében. (Erről lejjebb részletesen olvashatsz.) Az évenkénti indexálás (azaz a biztosítási összeg és díj infláció miatti emelése) nem okvetlen elegendő a  vagyontárgyak változása vagy értéknövekedése esetén. A lakásbiztosításod módosítását a márciusi lakáskampány során, vagy a biztosítási évfordulód előtt 30 nappal kezdeményezheted.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat (MFO) is lehet kötni a biztosítóknál. Ezek egységes minimum feltételeknek megfelelő, egymással összehasonlítható termékek. A piacon lévő 14 biztosítóból már 13 társaság értékesít MFO-t: az Alfa (volt Aegon), az Uniqa, a Genertel, a CIG Pannónia, az Allianz, a Generali, a Colonnade, a Groupama, a KöBE, a Wáberer, az Union, a K&H és a Posta Biztosító.

Az MFO alapcsomagja elemi károkat és általános, a háztartásokat tipikusan érintő káreseményeket biztosít, összesen húszat:

 1. tűz,
 2. füst és koromszennyezés,
 3. robbanás,
 4. villámcsapás,
 5. villámcsapás másodlagos hatása,
 6. vihar,
 7. felhőszakadás,
 8. jégverés,
 9. hónyomás,
 10. árvíz,
 11. földrengés,
 12. földcsuszamlás, kő-, szikla- és földomlás,
 13. ismeretlen építmény, ismeretlen üreg beomlása,
 14. idegen jármű ütközése
 15. idegen tárgy rádőlése,
 16. vízkár (beázás, kívülről érkező víz, vezetékes vízkár, elfolyt víz),
 17. betöréses lopás, rablás, besurranás,
 18. rongálás, vandalizmus,
 19. üvegtörés,
 20. és tartalmaz felelősségbiztosítást.

Az alapcsomag mellé kiegészítő biztosításokat válaszhatunk igény szerint, ezek azonos névvel szerepelnek a biztosítók kínálatában. Az alább felsorolt kiegészítő fedezetekre lehet – biztosítónként változó kínálatban - biztosítást kötni.

Választható kiegészítő fedezetek:

 • értéktárgy (például ékszer, képzőművészeti alkotás) kiegészítő biztosítása 200 ezer forint érték felett
 • készpénz,
 • különleges üveg,
 • dugulás-elhárítás költségei,
 • építés-, szerelésbiztosítás,
 • lakóépületek rejtett hibáiból eredő károk,
 • Assistance szolgáltatás,
 • épülettartozékok lopása,
 • szolgáltatások kimaradásából eredő károk,
 • graffiti,
 • klímaberendezés biztosítás,
 • zárcsere kulcsvesztés vagy kulcstörés miatt és kulcsok pótlása,
 • kerti bútor,
 • kerti dísznövénybiztosítás,
 • lábon álló növényzet biztosítása,
 • sporteszköz és sportfelszerelés,
 • hobbi- és kisállatbiztosítás,
 • síremlék és kegyeleti biztosítás,
 • kiterjesztett garancia,
 • okos eszközök biztosítás (beleértve okosotthon eszközöket),
 • elmaradt bérleti díj biztosítás,
 • elveszett okmányok pótlása,
 • balesetbiztosítás,
 • munkanélküliségi biztosítás.

Az MFO-nál elektronikusan is intézhető a szerződés kötése és felmondása, a kárbejelentés és a kárrendezés. Az elektronikus kapcsolattartásért és díjfizetésért a biztosító kedvezményt adhat az ügyfélnek

2023 április végétől kötelező a lakáscélú hitelek felvételekor a hitelezőnek vagy a hitelközvetítőnek bemutatni elektronikus eszközön az MNB MFO kalkulátorán, hogy a hitel fedezetéül bevont ingatlanra mennyiért, milyen biztosítások köthetők. Az ügyfél azonban nem köteles ezek közül választani, a saját összehasonlítása alapján szabadon köthet lakásbiztosítást, de ennek olyannak kell lennie, amit a bank a jelzáloghitelhez elfogad. 

A lakásbiztosítás díját a biztosító az általad megadott adatok alapján határozza meg, figyelembe véve többek között a biztosítási összegeket, az ingatlan címét, hogy állandóan lakott-e vagy nem, a főépület korát, típusát, építési anyagát. A díjat befolyásolja a választott fizetési gyakoriság is, a legkedvezőbb díj éves fizetéssel érhető el. A fizetendő díjat befolyásolják az igénybe vehető kedvezmények - ezekről alább olvashatsz.

A biztosító jelentős díjkedvezményt adhat az ügyfélnek

 • a díjfizetés módjától és gyakoriságától függően (általában az elektronikus és éves fizetéssel érhető el a legnagyobb kedvezmény).
 • Elektronikus kapcsolattartás (e-mail, mobiltelefon) és a biztosító online felületén történő ügyintézés esetén.
 • Elektronikus kárbejelentés esetén.
 • Önrész vállalása esetén.
 • Az úgynevezett tartamkedvezmény is díjkedvezményt jelent, ebben az esetben vállaljuk, hogy a biztosító által megszabott ideig, 2, 3 vagy több évig nem mondjuk fel a biztosítási szerződést és határidőben befizetjük a díjat, cserébe díjkedvezményt kapunk.
 • Partnerkedvezményt is kaphatunk, ha a biztosítónál vagy partnervállalatánál már van valamilyen biztosításunk.

A biztosítók az első, 2024 márciusi lakásbiztosítási kampányban többféle kedvezményt, sőt ajándékot kínálnak a most lakásbiztosítást váltó vagy újrakötő ügyfeleiknek. Az alábbi kedvezmények közül választhatsz:

Az Alfánál (volt Aegon) április 15-ig az Oké lakásbiztosítást 50 százalékos díjkedvezménnyel lehet online megkötni. E mellé ajándék kiegészítő fedezet nyújtanak (választható például napelem-napkollektorra vagy besurranás miatti kárra biztosítás-kiegészítés). Az 50 ezer forintos éves díj feletti új szerződésekhez okoskamerát adnak ajándékba, ha a díjat április 30-ig be is fizetik.

Az Allianznál az Otthonom lakásbiztosítás kötésekor 3 év hűséggel 20 százalékos, online szerződéskötéssel és a biztosítónál meglévő más biztosítással 10-10 százalékos kedvezmény szerezhető. Emellett az ügyfelek március 1. és május 2. között plusz szolgáltatásokat is választhatnak. Ez lehet ingyenes jogi tanácsadás az ingatlannal kapcsolatos ügyekben és az online térben elszenvedett személyiségi jogi vagy vagyoni jogsérelem esetén. A főépületre vonatkozóan 25 százalékos extra biztosítási limitet biztosítanak, ha kár esetén a biztosítási díj nem fedezné az újjáépítés költségét. Emellett most néhány ezer forintos díjért kiegészítő, diagnosztikai egészségügyi szolgáltatás is választható, aminek keretében a biztosító nagyértékű (400 ezer forint/év) CT és MRI vizsgálatokat szervez ügyfeleinek és családtagjaiknak.

Colonnade legfeljebb 26 százalékos kedvezményt nyújt az Édes Otthon lakásbiztosításhoz a díjfizetés módja és gyakorisága alapján, az elektronikus kapcsolattartás és kárrendezés vállalása esetén. További kedvezmény járhat a szerződő életkora és az ingatlan építési éve alapján (maximum 18 százaléknyi).

Generali április 31-ig a 3 éves hűséggel, online megkötött és fizetett Házőrző lakásbiztosítására egy évig 37-48 százalékos díjkedvezményt biztosít (szolgáltatási csomagtól függően) az alapdíjhoz képest. Az MFO terméknél maximum 31 százalék kedvezmény szerezhető. Minden ügyfélnek épületkár esetén plusz 10 százalék biztosítási védelmet adnak ajándékba 2024. április és 2025. március között. Ha a biztosítási összeg nem lenne elegendő az épület újjáépítéséhez, akkor a biztosítási összeget legfeljebb 10 százalékkal meghaladó összeget vesznek figyelembe a kifizetésnél.

A Generalihoz tartozó Genertel lakásbiztosításához is jár a plusz 10 százalékos védelem az épületkáros kifizetésekre. A cég a 3 évre vállalt hűséget és a már meglévő biztosítást 10-10 százalékos díjkedvezménnyel ismeri el, valamint a díjfizetés módjára is kedvezményt számol fel (akár 23 százalékot). Az MFO biztosításnál összesen legfeljebb 33 százalékos díjkedvezmény érhető el. A Genertel az április 28-ig létrejött szerződésekhez egy házfigyelő okoskamerát ad ajándékba, ha azt 3 éves hűséggel, féléves vagy éves, elektronikus díjfizetéssel és legalább 35 ezer forint éves díjra kötik.

Gránit Biztosító Házmester lakásbiztosítását a digitális bankként működő Gránit Bank weboldalán és mobil applikációjában 15 százalékos kedvezménnyel lehet megkötni.

Groupamánál kötött Vesta lakásbiztosításhoz akár 50 százalékos díjkedvezmény is elérhető, az MFO biztosításhoz pedig 35 százalékos. (Az előbbi terméknél 16 százalékos kedvezmény jár, ha van több groupamás szerződés a családban, 15 százalék, ha 3 éves hűségidőt vállalunk, 10 százalék, ha évente egy összegben fizetünk díjat, 5 százalék, ha rendelkezünk OTP-s folyószámlával és 4 százalék, ha az e-ügyintézést választjuk.) A biztosító kár esetén az ügyünk intézéséhez “dedikált kármenedzsert” rendel, aki segítséget nyújt kárrendezésben és választ ad a felmerülő kérdéseinkre.

K&H Biztosító online szerződéskötés esetén összesen legfeljebb 60 százalékos kedvezményt nyújt a lakásbiztosítás díjából (20 százalék a tavaszi kampánykedvezmény, ami április 11-ig érvényesíthető; 25 százalék jár az online kötésért és 5-15 százalék a díjfizetés gyakorisága alapján). Partnerkedvezmény is érvényesíthető (10-25 százalék), ha a biztosítónál vagy a banknál van már 1-3 szerződésünk. További 10 százalék kedvezményre jogosult az, akinek a biztosított ingatlana BB vagy jobb besorolású energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik a szerződés aláírásakor.

Az Uniqa Biztosítónál is feltornászhatók 50 százalék körülire a kedvezmények. Május 2-ig 20 százalékos, balesetbiztosítással együtt kötve 25 százalékos kedvezmény szerezhető a HomeGuard lakásbiztosítás díjából. Azzal is spórolhatunk a díjból, ha 3 éves hűséggel szerződünk (10 százalékot), az email-es kapcsolattartást választjuk (10 százalék), vagy ha okosan megválasztjuk a díjfizetés gyakoriságát (6-8 százalék). A kampányban most egyes épületgépészeti károk helyreállításának többletköltségét is vállalják, amelyeknél a helyreállítás az építési szabályok időközbeni változása miatt csak az eredeti állapottól eltérően végezhető el. Továbbá a prémium HomeGuard csomag mellé all risks, azaz minden kockázatra kiterjedő fedezet is választható. Egyszerűbb károk esetén 3 napos szolgáltatási garanciát vállalnak az elhárításra, ellenkező esetben kötbért fizetnek. Az MFO biztosításnál összesen 34-43 százalékos kedvezmény szerezhető.

Az Unionnál az Union24 otthonbiztosítást május 1-jéig 10 százalékos díjkedvezménnyel lehet megkötni. Emellett a szokásos kedvezmények várják a szerződőket: a díjfizetés módja és gyakorisága alapján 7-9 százalékkal, már meglévő szerződéssel 5 százalékkal, kettőnél több kiegészítő fedezet választásával szintén 5 százalékkal csökkenthető az alapdíj. Ha önrészt is vállalunk az esetleges kárelhárításból, akkor a díjból további 7,5-20 százalékos kedvezményt kaphatunk. A biztosító a 24 órás asszisztencia keretében nyújtott vészelhárítás költségeit 50 ezer forintig vállalja át.

Posta Biztosító többféle nyereményjátékot hirdetett a márciustól április végéig tartó időszakra. Minden lakásbiztosítással rendelkező ügyfelük között 10 millió forint készpénzt sorsolnak ki. Május 5-ig a PostaÉdesOtthon biztosítás alapcsomagjához egy választható szolgáltatást egy évig ingyenesen adnak. A biztosító MFO-termékét legfeljebb 14 százalékos díjkedvezménnyel lehet megkötni a díjfizetés módjától és gyakoriságától függően, valamint az elektronikus kapcsolattartás választása esetén.

A CIG Pannóniánál az online megkötött Lakótárs lakásbiztosításhoz kapcsolódik akció: ha a szerződésben a kockázatviselés kezdete április 1. és május 2. közé esik, akkor egy hónap biztosítási díjat elengednek az ügyfeleknek.

A MBH Bank is a CIG Pannónia Lakótárs biztosítását értékesíti. Itt az online és a bankfiókokban május 2-ig megkötött szerződésekhez jár az egy hónapos díjengedmény. Az online szerződők között még fél-fél millió forint értékű bútor utalványt is kisorsolnak.

A Signal Iduna és a KöBE biztosítók a honlapjukon elérhető információk szerint nem készültek akcióval a márciusi átkötési időszakra. A KöBE otthonbiztosításánál a díjfizetés módja és gyakorisága mellett a kármentességet is díjkedvezménnyel ismeri el. A kármentes időszak(ok) után 5-15 százalékos engedmény járhat. Emellett a biztosító kockázati kedvezményt (például az épület kora alapján), önrész és tagsági kedvezményt is nyújthat. (Ezeket a kalkulációnál szorzó formájában alkalmazza.)

Otthoni vészhelyzet vagy a háztartási gépek meghibásodása esetén gyakran nem tudjuk, kihez forduljunk segítségért. Márpedig sokszor sürgős lenne a segítség, hiszen kizártuk magunkat a lakásból vagy beletört a kulcs az ajtó zárjába, betört az ablak és beesik az eső, vagy eldugult a lefolyó és nem lehet WC-re menni. lyenkor jön jól a lakásbiztosítás 24 órás asszisztencia szolgáltatása (ez általában kiegészítő biztosításként választható), amelynek telefonszámát felhívva segítséget kérhetjük. A biztosító szakembert küld és bizonyos értékhatárig vállalja az azonnali hibaelhárítás költségét. Egyes biztosítóknál elérhető az orvosi asszisztencia is, amely orvosi, egészségügyi kérdésekben, illetve váratlan helyzetekben nyújthat segítséget. (Például ha nyaralás alatt lázasodik be a gyerekünk, és nem tudjuk, hol van a közelben gyerekügyelet, akkor telefonon segítséget kérhetünk a biztosítótól).

Ha kár keletkezik az ingatlanban vagy a biztosított ingóságban, akkor először a bejelentést kell megtenni a biztosítónál – ezt leggyorsabban és legkényelmesebben online teheted meg. Ahhoz, hogy a biztosító fizessen, a szerződés adatain kívül további információkra is szükség van, elsősorban a káreseménnyel kapcsolatban.

 • Röviden össze kell foglalni a káreseményt, azon belül pedig fel kell sorolni minden vagyontárgyat, ami érintett a kártérítési ügyben.
 • Általában a kárról fotókat is szükséges küldeni vagy feltölteni, ezzel gyorsítható a kárrendezés.
 • Ha különösen értékes vagyontárgyak is megsérültek, akkor ezeknek az adatait külön is fel kell tüntetni. Ez az okosotthonok esetében mindig ajánlott.

Szükség lehet továbbá:

 • tűzesetnél a tűzrendészeti hatóság igazolására,
 • betörésnél, rablásnál a rendőrségi határozatra,
 • nagyobb összegű épületkároknál pedig a három hónapnál nem régebbi tulajdoni lap bemutatására

Ha esetleg nem adtál meg minden szükséges információt, akkor a bejelentés után a biztosító keresni fog a megadott elérhetőségen, illetve időpontot egyeztet, ha helyszíni szemlére is szükség van.

Nagyobb károk esetén a biztosító kárszakértője helyszíni szemlét tart, felméri a kárt és megállapítja annak okát. A kárfelmérés után a biztosító meghatározza a kártérítési összeget, és ha ezt elfogadod, akkor megtörténik a kárrendezés. Ha nem értesz egyet a biztosító döntésével, akkor élhetsz a fellebbezés lehetőségével. Több biztosítónál is van már lehetőség az online kárfelmérésre, vagyis akár a kárszakértő személyes jelenléte nélkül is megvalósítható a folyamat, különböző digitális applikációk segítségével. Egyes biztosítóknál a kárügyintézés akár online is nyomon követhető, így az ügyfél mindig tudja, hogy milyen státuszban van a kárbejelentése a biztosítójánál.

A lakásbiztosítás rendszerint felelősségbiztosítást is tartalmaz, vagy kiegészítő biztosításként választható. Ez nagy segítséget nyújthat nekünk, ha kárt okozunk, például társasházban leáztatjuk az alattunk lakó lakását, vagy a házunk előtti járdán elcsúszó és sérülést szenvedő ember kárigényt támaszt velünk szemben. Ekkor a biztosító - a szerződésben meghatározott módon és mértékben - helyettünk fizethet kártérítést vagy sérelemdíjat. Kárbejelentésnél a felelősségi kárt is jelezni kell a biztosító felé. A felelősségi kár azt jelenti, hogy valaki elismeri a felelősségét a károkozásban. Ebben az esetben ki kell tölteni a felelősségelismerő nyilatkozatot, és alá kell írni a károkozónak.

Ha lakáshitel segítségével vásároltál ingatlant, a bank kötelezővé teheti a lakásbiztosítás megkötését, és azt is megszabhatja feltételként, hogy milyen káreseményeknél nyújtson fedezetet a biztosítás. A bank zálogjogát te, a hitelfelvevő jelentheted be a biztosítási szerződés megkötésekor vagy utólag, a már meglévő szerződésre. Ez azt jelenti, hogy kár esetén a kárkifizetés jogosultja nem te, hanem a bank lesz. Ezzel a jogukkal azonban csak ritkán élnek a bankok.

Szintén kötelező biztosítást kötni, ha CSOK segítségével vásároltál ingatlant. Ez vonatkozik a vissza nem térítendő támogatásra és a kamattámogatott hitelre is. A lakásvásárlásnál igénybe vehető állami támogatásokról itt olvashatsz bővebben.

A lakásbiztosítások esetében a biztosítók minden évben a KSH megelőző évi fogyasztói és építőipari árindexéhez igazodva automatikusan indexálják a szerződéseket, vagyis emelik a biztosítási összegeket és ehhez kapcsolódóan változnak a díjak is. Így biztosítható, hogy az ingatlanod és a biztosított ingóságaid az inflációt követve legyenek biztosítva.

A biztosító minden évben értesíti a szerződő felet az indexálásról, legalább 60 nappal a biztosítási forduló előtt. Az indexálástól függetlenül azonban fontos a meglévő lakásbiztosításunk rendszeres felülvizsgálata, abban az esetben, ha történt ingatlanban az elmúlt időszakban jelentős hozzáépítés vagy beépítés, felújítás, új bútort, elektronikai eszközt vagy bármilyen értékesebb tárgyat vásároltunk. Ezek mind növelik lakás értékét. Ha volt ilyen, akkor ajánlott a biztosítási szerződés módosítása, hogy a teljes lakás védve legyen.

Ha mégsem jelezzük a biztosítónak, hogy változás történt az ingóságokban, vagy az épület hasznos alapterülete nőtt, akkor rosszul is járhatunk, ha káresemény történik. Akkor is rosszul járhatunk, ha a biztosítás megkötésekor alulbecsüljük az ingatlan és az ingóságok értékét, hogy kisebb legyen a biztosítási összeg és a fizetendő díj. Alulbiztosításnak nevezik, ha a biztosított ingatlan és vagyontárgyak tényleges értéke meghaladja a szerződéses biztosítási összeget. Ilyen esetben azonban a biztosító a kárt csak arányosan (pro rata) téríti meg, azaz olyan mértékben, ahogyan a biztosítási összeg aránylik a vagyontárgy tényleges értékéhez (azaz az újraépítésének vagy az újra beszerzésének költségéhez). Ilyen esetben a biztosító kárkifizetése nem fogja fedezi teljesen a kárunkat.

Túlbiztosításnak nevezik azt, ha magasabb összegre értékeled az ingatlanodat és a vagyontárgyaidat, mint amennyi az újjáépítési és újrabeszerzési értékük. A biztosító azonban a magasabb biztosítási összegre sem fizet annál nagyobb kártérítést, mint amennyi a reális helyreállítási, pótlási költség, így feleslegesen fizetsz magasabb biztosítási díjat.

Több biztosítás megkötése egyazon kockázatra lehetséges, de nem nagyon érdemes több szerződésre díjat fizetni, mert kár esetén a vagyontárgy értékénél több kifizetést nem kapunk több szerződésre sem, a biztosítók ugyanis megosztják egymás között a kártérítési összeget, illetve díjat sem fizetnek vissza. (Például lehet egy vagyontárgyra külön biztosítást is kötni, amelyre vagyoncsoportként kiterjed a lakásbiztosításunk is.)

A lakásbiztosítás mellé kiegészítő biztosítások megkötése javasolt, például a biztosított ingatlanban élők részére családi életbiztosítás vagy balesetbiztosítás. A biztosítók kínálatától függően az igényeinkhez igazíthatjuk a kiegészítő fedezeteket, így például a napelemekre és napkollektorokra, értékes műtárgyakra, a háztartási gépek törésére és rövidzárlatára, kisállatokra vagy épp a kerti bútorokra és a kerti növényekre is köthetünk biztosítást.

Más a helyzet, ha társasházban lakunk, és a társasháznak is van biztosítása és nekünk, a saját lakásunkra és ingóságainkra is van biztosításunk.

Ha társasházba költözünk, mielőbb nézzünk utána, hogy milyen biztosítással rendelkezik a társasház és az mire terjed ki, hogy a saját lakásunkat és a benne lévő ingóságokat is mielőbb biztonságba tudjuk. Egy társasháznak általában az épület szerkezetére, a tetőre, falakra, ajtókra és ablakokra, a közös használatú terekre, a szellőző- és vezetékrendszerre terjed ki a biztosítása, az azokban okozott károkat téríti a biztosító (ez leggyakrabban tűz, elektromos tűz, földrengés, földcsuszamlás, villámcsapás, vihar és csapadék, árvíz, vezetékes víz okozta, vezetéktörés, idegen tárgy rádőlése vagy idegen jármű ütközése miatti kár, vagy szerkezetileg beépített üveg törése lehet). 

A társasház biztosítása kiterjedhet – a lakóközösség döntése szerint - a magánlakásokra is, de ha annak biztosítási összegét alacsonynak tartjuk, akkor saját lakásbiztosítást is köthetünk magasabb összegre és olyan kiegészítő fedezetekkel, amelyekre szükségünk van. Többszörös biztosítás esetén sem kaphatunk azonban kár esetén, például lakástűznél több kifizetést – a kárkifizetést egymás között megosztó – biztosítóktól, mint amennyibe a lakás helyreállítása kerül. A lakásban található ingóságokra nekünk kell biztosítást kötni. (Az évi egyszeri, márciusi extra felmondás lehetősége ezekre a szerződésekre is kiterjed.)

A társasház vagyonbiztosítása nagyon gyakran kiegészül felelősségbiztosítással, amely egy harmadik személynek, vagy a lakók egymásnak okozott kárát fedezi (ilyen például amikor a lakásunkban történt csőtörés miatt leázik a szomszéd). A ház biztosítása kiegészíthető például rongálás vagy vandalizmus, valamint betöréses lopás és rablás fedezetekkel is.

A biztosítási szerződést megszüntethetjük felmondással.

 1. Eddig a legtöbb biztosításnál csak a biztosítási évfordulóra, az előtt legalább 30 nappal mondhattuk fel a biztosítási szerződést.
 2. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) megjelenésével a naptári negyedév végére is felmondható egyes biztosítóknál az MFO-szerződés (az Allianz Összhang, a Colonnade MFO, a Generali Házőrző, a Genertel Start, a Gránit Megóv-lak, a Groupama Vesta Q és a KöBE MFO termékeknél). A felmondást a biztosítónak meg kell kapnia legalább a negyedév végét megelőző 30. nap előtt. (Új szerződés esetén legkorábban a negyedik negyedév végére lehet a szerződést felmondani.)
 3. Nagy változás lesz a 2024-től valamennyi, lakáscélú ingatlant érintő vagyonbiztosításnál, hogy az évfordulón kívül minden év márciusában költségmentesen felmondhatjuk a biztosításunkat, és akár átszerződhetünk egy másik társasághoz. Erről az extra felmondási lehetőségről a biztosítóknak minden év február 15-ig kell tájékoztatniuk az ügyfeleket. Ezzel a lehetőséggel tehát először 2024-ben lehet élni, és onnantól minden év márciusában egy hónapig. Érdemes előre készülni rá, és a kedvezményes időszak előtt, illetve alatt összehasonlítani a biztosítók ajánlatait, egyedi akcióit, mert ezzel akár sok ezer forintot is spórolhatunk magunkat. 

Felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat például a magas díjak miatt: ha a biztosító írásban értesít arról, hogy a biztosítási szerződés évfordulójának napjától kezdődően módosítja a fizetendő díjat a kárhányad és kárgyakoriság növekedése vagy a közterhek változása miatt, de azt mi nem fogadjuk el. Akkor is felmondhatjuk a szerződést, ha a biztosító inflációkövető díj- és biztosítási összeg emelésről értesít, és azt nem fogadjuk el. Az értesítést követően, de még az évforduló előtt bármikor felmondhatjuk írásban a szerződést. (Inflációkövető emelésnél a szerződés felmondása helyett azt is választhajtjuk, hogy írásban kérjük a biztosítótól a szerződésünk eredeti biztosítási összegekre és díjra történő visszaállítását. Kár esetén a kifizetés is ehhez igazodik.)

2024-től kezdődően március hónapban indoklás nélkül is felmondhatjuk a szerződést, de ebben az esetben figyelnünk kell arra, hogy a felmondás be is érkezzen március 31-ig (2024-ben a húsvét miatt április 2-ig) a biztosítóhoz.

A biztosító is felmondhatja a szerződést 30 napos hatállyal, ha például a szerződést érintő lényeges körülményekről csak a szerződéskötés után szerez tudomást, és ezek a biztosítási kockázat jelentős növekedését eredményezik. (Ebben az esetben a biztosító felmondás helyett szerződésmódosítást is ajánlhat.)

Megszűnik a biztosítási szerződés, ha eladjuk (ez az érdekmúlás) vagy megsemmisül a biztosított ingatlan (ez a lehetetlenülés). Ezekről a változásokról azonban értesítenünk kell a biztosítónkat, jelezve egyben ezekre hivatkozással a szerződés megszűnését.

Akkor is megszűnik a szerződés, ha nem fizetjük a biztosítási díjat és letelt a fizetésre megszabott 30 napos póthatáridő is. (A szerződés az esedékesség napjára visszamenőleges hatállyal szűnik meg. Akkor nem szűnik meg automatikusan, ha a biztosító bírósági úton érvényesíti a követelését.)

Bármikor megszüntethető a szerződés közös megegyezéssel is, de csak akkor, ha sikerül erről megegyeznünk a biztosítóval.

Ha az adott biztosítónál váltanánk át egy másik, akár olcsóbb biztosításra, vagy új fedezetek (biztosítandó vagyontárgy) bevonása miatt változtatnánk, akkor felmondás helyett szerződésmódosítást kezdeményezhetünk.

Lakásbiztosítási hírek

Öregszik a nyugdíjpénztárak tagsága, nehézségek várhatnak a szektorra
2024-06-12

Öregszik a nyugdíjpénztárak tagsága, nehézségek várhatnak a szektorra

Hiába voltak pazar hozamok tavaly, a biztosítók és a nyugdíjpénztárak is nehéz helyzetben vannak. Az előbbiek főleg a különadótól szenvednek, az utóbbiaknál a tagság elöregedése jelent problémát. 

Elolvasom
Elképesztő számokat közölt az MNB a lakásbiztosítási kampányról
2024-06-11

Elképesztő számokat közölt az MNB a lakásbiztosítási kampányról

Hihetetlen mértékben nőtt a lakásbiztosítási szerződések száma az első negyedévben. A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Elolvasom
Csúnya károkat okoztak a májusi viharok, sokat fizetnek a lakásbiztosításokra
2024-06-05

Csúnya károkat okoztak a májusi viharok, sokat fizetnek a lakásbiztosításokra

Az idei viharszezon első hónapjában a biztosítók több mint 1,7 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékoltak lakásbiztosítási károkra. Az infláció miatt a helyreállítások drágábbak, mint korábban.

Elolvasom
2024-05-15
Az átlagos jövedelmű, kétgyerekes családok a CSOK legnagyobb vesztesei

A CSOK Plusz főként a nagyértékű, fővárosi használt lakások megvásárlását segíti, az új gyermeket nem vállaló, átlagos jövedelmű, kétgyermekes családok számára viszont lényegesen romlott a lakáshoz jutás esélye a támogatási rendszer átalakítása után.

Elolvasom
2024-05-15
Öt fontos kérdés, amire még figyelniük kell a lakásbiztosítást váltóknak

Nem dőlhet hátra az a csaknem ötszázezer ügyfél, aki leváltotta márciusban a lakásbiztosítását. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkinek érvényes a felmondása, aki véletlenül két biztosítónál is kötött így szerződést, az pedig mindkét cégnek fizethet.

Elolvasom
2024-04-26
Ezt tette az infláció a magyar lakásárakkal

Tavaly az utolsó negyedévben hajszálnyival mérséklődtek a lakásárak Magyarországon, éves szinten azonban az előző negyedévi 4,4 százalékról 5,8 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme - közölte az MNB. Az inflációt is figyelembe véve az utolsó negyedévben már “csak” 1,8 százalékkal értek kevesebbet a lakások, mint egy évvel korábban.

Elolvasom
2024-04-15
Csaknem félmillió lakásbiztosítást cseréltek le a múlt hónapban

Sikerült megmozdítani a lakosságot, csaknem 100 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, 188 ezren váltottak biztosítót, és 176 ezren dolgoztatták át a szerződésüket a saját biztosítójuknál a márciusi kampányban. A díjak kétszámjegyű mértékben csökkentek, 10-20-30 százalékkal olcsóbban is tudtak egyes ügyfelek új szerződést kötni.

Elolvasom