Lakásbiztosítás desktopLakásbiztosítás mobil

Lakásbiztosítás 2020

Kattintson és tarifáljon 2 perc alatt

Akár 50% kedvezményt is kaphat
egyedi akciónknak köszönhetően

Kattintson és tarifáljon
2 perc alatt

Egy jól megválasztott lakásbiztosítással megóvhatod a lakásod, és az ingóságaidat is. Havi pár ezer forint kiadással több milliós károkat is biztosíthatsz. Hasonlítsd össze a biztosítók ajánlatait és kösd meg pár perc alatt online a számodra legkedvezőbb biztosítást!

Lakásbiztosítás 2020

Kattintson és tarifáljon 2 perc alatt

Akár 50% kedvezményt is kaphat
egyedi akciónknak köszönhetően

Kattintson és tarifáljon
2 perc alatt

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

 

Az ingatlanunk nemcsak egy ház vagy egy lakás, hanem az otthonunk, vagy egy hosszú távú befektetés. Bármikor előfordulhatnak kisebb és nagyobb balesetek, amikor kár keletkezik az ingatlanban vagy valamelyik vagyontárgyban - a veszteség ilyenkor néhány tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet. A váratlan helyzetekben egy jó lakásbiztosítás nagy anyagi terhet vesz le a vállunkról. Lakásbiztosítást nemcsak tulajdonosként köthetünk, hanem bérlőként vagy haszonélvezőként is.

 

A biztosítók ajánlatai között könnyű elveszni, egy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével viszont gyerekjáték a választás és a szerződéskötés is. Néhány adat megadása után személyre szabott ajánlatok között választhatsz, így könnyen megtalálhatod az ingatlanhoz leginkább passzoló lakásbiztosítást.

 

Lakásbiztosítás online kötés

 

A lakásbiztosítás a szerződés megkötésétől él, és általában egy évig érvényes. A biztosítás kötés legegyszerűbb módja, ha online intézünk el mindent, hiszen így ki sem kell mozdulnunk otthonról. Nem kell mást tennünk, mint megadni néhány alapadatot az ingatlannal kapcsolatban, ami 1-2 percet vesz igénybe. Meg kell adnunk az:

 

 • építés évét,

 • települést,

 • utca nevét és házszámot,

 • ingatlan típusát,

 • falazat típusát,

 • tetőszerkezet típusát,

 • ingatlan méretét,

 • előző biztosítás díját, ha volt ilyen.

 

A megadott adatok alapján a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, a lakásbiztosítások összehasonlítása után pedig könnyen kiválaszthatjuk, hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb a számunkra. A kalkulációnál azt is figyelembe vesszük, hogy csak az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is szeretnénk-e biztosítani. Ezt szabadon eldönthetjük, illetve azt is, hogy egyáltalán kötünk-e lakásbiztosítást, ugyanis nem kötelező - bár erősen ajánlott, hiszen egy ingatlanban történt káresemény biztosítás nélkül akár több millió forintos kiadást is jelenthet.

 

A lakásbiztosítás árak összehasonlításánál érdemes figyelembe venni, hogy ha egy biztosítónál több szerződésünk is van, például Casco vagy kötelező biztosítás, akkor kedvezményes áron köthetjük meg a lakásbiztosítást. Az együttkötés lehetősége nemcsak a pénztárcánkat kímélheti meg, de az ügyintézés is egyszerűbbé válik, hiszen nem kell egyszerre több biztosítóval is kapcsolatban állni.

 

A lakásbiztosítás mire fizet?

 

A lakásbiztosítások között nagy különbség lehet abban a tekintetben, hogy melyik csomag pontosan milyen típusú káreseményekre fizet. Az alapszolgáltatás általában a következő káreseményeknél nyújt segítséget:

 

 • tűzkár esetén: tűz, robbanás vagy villámcsapás,

 • vihar vagy felhőszakadás okozta kár esetén (pl. beázás),

 • hónyomás, jégkár,

 • földrengés, földcsuszamlás,

 • kő- és földomlás, illetve üregbeomlás esetén,

 • idegen jármű ütközése, légijármű ütközése,

 • idegen tárgy rádőlése.

 

Az ingatlan valamely részén keletkezett vagyoni kár számtalan forrásból származhat, így érdemes a lehető legtöbb lehetséges baleset vagy természeti katasztrófa esetére biztosítani az ingatlant.

 

Kiegészítő fedezetek lehetnek a következők:

 

 • lopáskár, rablás vagy vandalizmus,

 • csőtörés vagy vezetékes vízkár,

 • üvegkár,

 • villámcsapás okozta másodlagos kár,

 • oltás, mentés, romeltakarítás,

 • kárenyhítés költségei,

 • iratok elvesztése esetén pótlás, lakáskulcs elhagyása miatt történő zárcsere,

 • az ingatlanba bejelentett vállalkozás vagyontárgyai.

 

A lakásbiztosítás csomag kiegészülhet felelősség- és balesetbiztosítással is. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződésben megjelölt személyek valamelyikét baleset éri (pl. csonttörés), akkor a biztosító arra is fizet.

 

Kárbejelentés

 

Ha kár keletkezik az ingatlanban vagy a biztosított ingóságban, akkor először a bejelentést kell megtennünk a biztosítónál - online is megtehetjük, vagy beadhatjuk az ehhez szükséges formanyomtatványt is. Ha bűncselekmény gyanúja merül fel (pl. betörés, lopás), akkor  rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvenni. Ha esetleg nem adtunk meg minden szükséges információt, akkor a bejelentés után a biztosító keresni fog bennünket a megadott elérhetőségen, illetve időpontot egyeztet, ha helyszíni szemlére is szükség van. A kárbecslés után a biztosító megállapítja a kártérítési összeget, és ha ezt elfogadjuk, akkor megtörténik a kárrendezés. Ha nem értünk egyet a biztosító döntésével, akkor élhetünk a fellebbezés lehetőségével.

 

A keletkezett kártól függően eldönthetjük, hogy felelősségi kárt jelentünk-e be - ez azt jelenti, hogy valaki elismeri a felelősségét a károkozásban. Ebben az esetben ki kell tölteni a felelősségelismerő nyilatkozatot, és alá kell íratni a károkozóval. Szintén külön nyilatkozat szükséges akkor, ha a biztosított ingóságban keletkezett kár. Ha az ingatlanban lévő nemesfémtárggyal történt valami, akkor a nemesfémtárgy kárbejelentőt kell kitölteni, és a helyszíni szemlén odaadni a kárszakértőnek.

 


Hasonlítsd össze a legkedvezőbb ajánlatokat az online lakásbiztosítás kalkulátorral, a Bank360 oldalán keresztül. Nincs más dolgod, mint megadni a biztosítani kívánt ingatlan paramétereit, és máris láthatod a személyre szabott ajánlatokat.


 

Lakáshitel mellé kötelező lakásbiztosítás

 

Ha lakáshitel segítségével vásároltunk ingatlant, a bank kötelezővé teszi a biztosítás megkötését, és azt is megszabhatja feltételként, hogy milyen káreseményeknél nyújtson fedezetet a biztosítás. Bár a bank ajánlhat biztosítási csomagot, nem kötelező elfogadni. Ha találunk egy kedvezőbb ajánlatot, ami megfelel a bank feltételeinek, akkor megköthetjük máshol is a szerződést. A biztosítás kedvezményezettje a bank lesz, és évente ellenőrizni fogja, hogy rendben megkötöttük-e a szerződést.

 

A lakásbiztosítás indexálása

 

A lakásbiztosítások esetében a biztosítók minden évben automatikusan indexálják a szerződéseket, vagyis emelik a biztosítási összegeket és ehhez kapcsolódóan a díjakat. Így biztosíthatjuk, hogy az ingatlanunk és a biztosított ingóságaink az inflációt követve legyenek biztosítva. A biztosító minden évben értesíti a szerződő felet az indexálásról, legalább 60 nappal a biztosítási forduló előtt. Fontos, hogy az indexálást nem vagyunk kötelesek elfogadni, de erről írásban kell értesítenünk a biztosítót, legalább 30 nappal a forduló előtt.

 

Lakásbiztosítás felmondása

 

A lakásbiztosítást egy évre tudjuk megkötni, a szerződés felmondására pedig a biztosítási évforduló előtt van lehetőség. A felmondáshoz mindenképp szükség van a lakásbiztosítás felmondó nyilatkozatra, amelyen szerepelnie kell a következőknek:

 

 • név, 

 • cím,

 • születési hely,

 • születési idő,

 • szerződésszám vagy kötvényszám,

 • biztosító neve,

 • biztosítás típusa.

 

Ahogy a kötelező és a Casco biztosításnál, ebben az esetben is legalább 30 nappal, a biztosítási évforduló előtt kell felmondani a szerződést, írásban. A szerződésbontáshoz ki kell töltened a lakásbiztosítás felmondása nyomtatványt. Előfordulhat, hogy a felmondás után túlfizetésünk marad; ekkor az a biztos, ha írásban kérjük a fennmaradó összeg visszafizetését. 

 

Fontos, hogy a díjnemfizetéssel jogszerűen nem bontható fel a szerződés. A biztosító 60 nap türelmi időszakot ad a fizetési határidőtől számolva; ha ez alatt sem fizet a biztosított, akkor a lakásbiztosítást törli a biztosító, a díjat viszont továbbra is behajthatja, vagy a 60 napos időszakra, vagy akár az egész évre vonatkozóan. A nemfizetés semmilyen formában nem jelent megoldást, hiszen további késés esetén a tartozásunk átkerülhet egy követeléskezelő céghez, ami további költségekkel jár.

 

A lakásbiztosítás felmondása év közben akkor sem lehetséges, ha nem éves díjat fizetünk, hanem negyedévente vagy félévente fizetjük be a díjat, hiszen a szerződés egy évre szól. Egyetlen eset van, amikor év közben jogszerűen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat: ha érdekmúlás történik, tehát például eladtuk a tulajdonunkban álló ingatlant, vagy bérlőként kiköltöztünk belőle.

Lakásbiztosítás 2020

Kattintson és tarifáljon 2 perc alatt

Akár 50% kedvezményt is kaphat
egyedi akciónknak köszönhetően

Kattintson és tarifáljon
2 perc alatt

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,7 / 27
bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve