• Lakáshitel kalkulátor

A Bank360 lakáshitel kalkulátora egy kattintással összehasonlítja a legtöbb magyar bank ajánlatát. Bankonként csak a legkedvezőbb hitelt mutatjuk a hitelösszeg és futamidő alapján. Az eredményeket havit törlesztő, teljes visszafizetendő összeg és THM szerint is rendezheted.

Kalkulátor beállítás
Bank
Törlesztőrészlet
THM
Visszafizetendő
Hitel összege
Ft
Futamidő
hónap
Egyéb beállítások ...
Pontos nettó jövedelmed Ft
További beállítások
A kamatperiódus az az időszak, ami alatt nem változik a hitel kamata, tehát ez alatt az idő alatt végig egyforma kamattal lehet számolni.

A lakáshitel felhasználása
 

A lakáshitel egy lakáscélú kölcsön, a bank csak akkor folyósít hitelt, ha azt lakásvásárlásra vagy egyéb lakáscélra használjuk fel. Pénzintézetenként változó a lakáscél, de a legtöbb banknál az alábbiak:

 • új vagy használt lakás, vagy ház vásárlása

 • új lakás vagy ház építése

 • korszerűsítés

 • felújítás

 • bővítés

 • hitelkiváltás

 

Kell önerő és ingatlanfedezet
 

lakáshitelhez önerőre és ingatlanfedezetre van szükség. Az önerő minimum a vásárolni kívánt ingatlan értékének a 20 százaléka. Tehát jellemzően maximálisan 80 százalékos értékben kaphatjuk meg hitelösszeget a felajánlott ingatlan árához képest.


 

Kamat, futamidő, törlesztőrészlet
 

Kamat

Nagyon nem mindegy, hogy a legalább 10 éves időtávon mit választunk.  Ezért amit mindenképp át kell gondolnunk hitelfelvétel előtt, az a kamatozás fajtája, amely lehet

 1. fix
 2. változó

 

A fix kamatozás azt jelenti, hogy a kamat a futamidő végéig rögzített. Ez kiszámíthatóvá, jobban tervezhetőbbé teszi a kölcsön visszafizetését, azonban drágább is, mivel a fix kamatok magasabbak a változó kamatozásnál.

A változó kamatozás során a bank kamatperiódusokat állít fel, jellemzően 3, 5 vagy 10 éves időszakra. Ezek alatt a kamatozás nem változik, azonban periódusváltásnál a referenciamutató alapján emelkedhet, ami növeli a havonta fizetendő törlesztőrészletet.

 

Futamidő

Rövid futamidő: ha várható egy kamatemelési ciklus, az a változó kamatozású lakáshiteledre is kihat és hatalmasat emelkedhet a kezdeti értékhez képest a törlesztő. Ilyenkor – ésszerű keretek között -  érdemes lehet rövid futamidővel inkább többet fizetni havonta és gyorsan letudni a kölcsönt alacsonyabb kamatokkal. Nagy ráfizetés a hosszú távú futamidő a kamatok tekintetében is, hiszen az összes visszafizetés így növekszik.

Hosszú futamidő: sokkal kezelhetőbb törlesztőrészletet eredményez a hosszabb futamidő. Ha számíthatunk arra, hogy egy kamatemelési ciklus következik (márpedig erre elég nagy esély van 2 éven belül), akkor biztonságosan fixálhatjuk az éves hitelkamatot, így végig kiszámítható lesz törlesztőnk.


 

A lakáshitel igénylés menete
 

A hiteligénylés tényleges folyamatához az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 • személyes okiratok: személyi igazolvány, személyi azonosító jel lakcímkártya, adókártya

 • igazolt jövedelemről szóló igazolások, kiegészítő jövedelemről szóló igazolások

 • a banki formanyomtatványok

 • kiadásokról szóló bankszámlakivonat (legalább 6 havi), esetleg közüzemi számlák

 • adásvételi szerződés

 • ingatlan-nyilvántartási kérelem

 • értékbecslési szakvélemény

 • tulajdoni lap

 • alaprajz

 • bizonyos esetekben: építési engedély, hitelfedezeti biztosítás kötvénye

 • ha más banknál van hitel: törlesztési igazolás

Ha minden dokumentum rendben és a hitelbírálaton is zöld utat kaptunk, megkezdődhet a hitelösszeg folyósítása. A pénzt nem a mi folyószámlánkra utalja ki a bank: vagy az ügyletet kezelő ügyvédhez kerül, vagy egyenesen az eladó számlájára. A bank a folyósításért is díjat számíthat fel, amely általában a hitelösszeg bizonyos százaléka (jellemzően 1%), vagy fix díj.
 

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel a Magyar Nemzeti Bank által adott minősítés. Azt jelzi, hogy a hitel megfelel az alábbi feltételeknek:

 1. csak annuitásosan (azaz egyenlő havi törlesztőrészletekkel) törleszthető

 2. 3, 5 és 10 éves kamatperiódusokra osztott, vagy végig fix kamatozású

 3. gyorsan elbírálható és folyósítható

 4. a referenciaindexhez képest maximum 3,5 százalékkal magasabb kamatfelárral adható

 5. a kiszabható eseti díjak pedig limitáltak.

A fogyasztóbarát lakáshitelről itt írtunk bővebben.
 

 

5 állami támogatás a lakásvásárlásra
 

 1. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK): A hitellel kombinált támogatás feltétele, hogy a cél új vagy használt lakás illetve hát legyen (akár vásárlás, akár építés). Részletek ebben a cikkben.
 2. Adó-visszatérítési támogatás: új lakás vagy ház építése esetén igényelhető adó-visszatérítési támogatás, legfeljebb 5 millió forintot igényelhetünk vissza.
 3. Otthonteremtő lakáshitel: nem összekeverendő a CSOK-kal! Ebben a konstrukcióban a lakáshitelre 5 évig tart az akciós, 3 százalékos kamatozás, azonban csak akkor, ha a piaci kölcsönünk kamata 6 százalék fölé emelkedik.
 4. Lakáshitel elengedése: Az állam minden, harmadik és azt követő gyerek után betörleszt 1-1 millió forintot a család lakáshitelébe. Az előtörlesztési díjat is az állami fizeti ki.
 5. Lakástakarék (LTP): A törvénymódosítás értelmében csak az október 16-ig megkötött szerződésekre  adható az állami támogatás. A lakástakarékpénztárak állami támogatásának a megszűnéséről itt olvashatsz bővebben.

 

Előtörlesztés és a végtörlesztés
 

Amennyiben van nagyjából 3 havi törlesztőrészletnek megfelelő szabadon felhasználható pénzünk, választhatjuk az előtörlesztést. Ezzel rövidítjük a futamidőt és a kamat is csökken. A bank, előtörlesztési díjat számolhat fel, ha az előtörlesztés olyan időszakra esik, amikor a hitelkamat fix. Így alakul az előtörlesztési díj az előtörlesztés időpontja és a hitelszerződés szerinti lejártának időpontja közötti időtartam szerint:

 • ha ez több mint 1 év, akkor az előtörlesztett összeg 1 százaléka a díj

 • ha kevesebb mint 1 év, akkor az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka a díj

 • egy évben egyszer maximum 200 000 forintig 0 forint a díj

Részletek az előtörlesztésről a cikkben. Akár egyben is letudhatjuk a hátralevő adósságunkat, ezt végtörlesztésnek hívják és nagyjából ugyanazok érvényesek rá, mint az előtörlesztésre. A bankok itt is díjat számítanak fel, amely lehet fix összeg vagy a végtörlesztett tőke 1-2 százaléka.

 

Bank360 kalkulátor:
 

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt, a hitelösszeget és a kamatperiódust is, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást is. Mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ajánlatokat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2016. 05. 25-e óta 24,9%.

 

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor
 

A Bank360 kalkulátor számítási eredménye nem ad teljeskörű felvilágosítást a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekről, ezért a fogyasztó a további részletek és információk tekintetében tájékozódhat az MNB honlapján, valamint a bankok honlapján, vagy a bankfiókokban.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

5 / 1
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum