Nehezen jut hitelhez, aki KHR-es

KHR lista 2024 - aktív és passzív lista, lekérdezés

Nehezen jut hitelhez, aki KHR-es

KHR lista 2024 - aktív és passzív lista, lekérdezés

Veres Patrik
2017-06-25 Frissítve: 2024-06-05
2017-06-25 Frissítve: 2024-06-05
235946

A KHR lista nyilvántartja a magánszemélyek és vállalkozások hitel visszafizetési múltját. A Központi Hitelinformációs Rendszer segítségével a bankok megosztják egymás között az adatokat, így minden egyes hitelfelvétel előtt sokkal pontosabb hitelképességi vizsgálatot lehet elvégezni.

 

Mi az a KHR és miért kell rá odafigyelni?

A KHR egy adatbázis, amelyet azért hoztak létre közösen a bankok és más hitelintézetek, hogy a hitelbírálat során megoszthassák egymással az ügyfelekről szóló információkat, ezzel csökkentve a kockázatát annak, hogy a bank nem látja viszont a pénzét, a hiteligénylők pedig túlzottan eladósodnak. Elődje a BAR-lista (Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer) volt.

 

A rendszer segítségével egyszerűen megvizsgálhatja bármelyik pénzintézet a hitelképességed: ha eddig jó adós voltál, könnyebben jutsz majd kölcsönhöz, fordított esetben viszont az összes intézet tudni fogja, hogy kockázatos neked hitelezni.

 

Összességében tehát a KHR az ügyfél és a hitelintézet érdekeit is védi, illetve kiszűri azokat, akik korábban visszaélést vagy bűncselekményt követtek el valamely pénzintézettel szemben. A rossza adós listára felkerülni rá nagyon könnyű, lekerülni viszont nehéz.

 

Így kerülhetsz te is a negatív KHR listára

 

A rendszer nyilvántartja a hiteltartozásaikat rosszul fizető ügyfeleket - ők kerülnek fel a negatív KJR listára. Három módja van annak, hogy felkerülj:
 

 1. Nem fizeted időben a hiteled, tehát mulasztasz a törlesztéssel.

A vonatkozó törvény pontosan meghatározza, milyen mértékű és milyen időtartamú tartozás után lehet felkerülni a KHR listára. Ehhez az alábbi két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:  

 1. a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben kell tartoznod, és

 2. folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem teszel eleget a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeidnek.

A két feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie, viszont a pénzintézet a várható mulasztással kapcsolatos úgynevezett KHR adatátadásról - tehát, hogy felkerülsz a listára - köteles legkésőbb 30 nappal előre írásban figyelmeztetni. Ha rendezed a tartozást, (vagy legalább kevesebbel tartozol a minimálbér összegénél) nem kerülsz fel a KHR negatív adóslistájára.
 

 1. Akkor is felkerülsz a feketelistára, ha bankkártyával vagy hitelkártyával élsz vissza, és a bíróság is megállapítja, hogy bűncselekményt követtél el. Ez lehet például visszaélés más kártyaadataival, vagy illetéktelen kártyahasználat. A visszaélés részletes adatai a bűncselekmény után még 5 évig a rendszerben lesznek.

   

 2. Felkerülsz, ha csalsz, hamis dokumentumokat, vagy hamis okiratokat mutatsz be. Ekkor szintén a bűncselekménytől számított 5 évig tárolják az adataidat a KHR csalás nyilvántartásában.

 

Van kiút, ha KHR-esként kölcsönre van szükséged! Használd a Bank360 gyorskölcsön kalkulátorát, hiszen van olyan hitel, ahol a KHR nem kizáró ok!

 

Aktív és passzív KHR lista
 

A KHR negatív adóslistáján kétféle állapotot lehet megkülönböztetni:

 

 • aktív státusz

 • passzív státusz

 

Aktív státuszú az az ügyfél, akinek lejárt tartozása van, tehát teljesíti a mulasztás két feltételét. Aktív státuszból csak akkor lehet kilépni, ha törleszted az adósságod, vagy behajtják a tartozást, illetve átütemezitek a hiteltörlesztést.

 

A passzív KHR listára akkor kerülsz, ha rendezted a tartozásod . Ezen a tartozás rendezése utáni egy évig szerepelsz, majd onnan is törölnek.

 

Ha rajta vagy a passzív KHR listán, látják a bankok, hogy már legalább egyszer rossz adós voltál, így valószínűleg kedvezőtlenebb feltételekkel juthatsz majd hitelhez.

 

Hogyan lehet lekerülni?

 

Ha aktív státuszba kerülted, ezt kell tenned, hogy lekerülj:

 

 1. Ha rendezed a tartozásod, passzív státuszba kerülsz

 2. A passzív státuszból egy év múlva (hátralék elengedésnél öt év múlva) törölnek.

 3. Ezzel lekerülsz a negatív adóslistáról.

 

A fenti természetesen csak akkor igaz, ha a folyamat közben nem kerülsz vissza aktív státuszba.

 

Rajta vagy a negatív listán? Így is kaphatsz hitelt!

 

Magyarországon mindegyik bank visszautasítja az aktív KHR-es ügyfeleket, kivéve a Provident, ahol ilyen feltételek mellet is lehetséges kölcsönt felvenni.

 

Viszont ha rendezed a tartozásod és kikerülsz az aktív státuszból, a passzív KHR hitel lehetőségek megnyílnak előtted.

 

Állami támogatások KHR-esként - babaváró és CSOK

 

Babaváró hitelt kaphatnak a passzív KHR-es ügyfelek, legalábbis a vonatkozó rendelet értelmében, ugyanis maga a hitelbírálat a bankok saját belső feltételei szerint zajlik. Emiatt a gyakorlatban inkább az a jellemző, hogy a bankok nem hiteleznek azoknak sem, akik passzív státusszal vannak jelen az adóslistán, vagyis szigorúbban járnak el, mint amit a rendelet megenged. Aktív KHR státuszú hitelkérelmezők számára ez a lehetőség is kizárt.

 

CSOK hitel igénylés esetében viszont már a passzív KHR lista kizáró ok. Vissza nem térítendő, állami CSOK támogatást ugyanakkor lehet igényelni akár aktív KHR-es ügyfélként is, ha megfelelünk a többi feltételnek. A hagyományos CSOK esetében erre 2023. december 31-ig volt lehetőség, azóta nem elérhető ez a támogatási forma. A falusi CSOK támogatást továbbra is igénybe lehet venni, a hozzá kapcsolható kamattámogatott lakáscélú hitelt azonban csak akkor, ha semmilyen formában nem vagyunk rajta a negatív adóslistán, sem aktív, sem passzív tartozással. 

 

A CSOK Plusz támogatott kölcsön nem vehető igénybe sem passzív, sem aktív KHR-es státusszal.

 

KHR lista lekérdezés ingyen

 

Ha tudni szeretnéd, hogy milyen adatokat tartanak nyilván rólad és a hitelszerződésedről, lehetőséged van ezek megismerésére díjmentesen. Bármikor ingyenes, hivatalos tájékoztatást kérhetsz a bankodtól, vagy a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-től.

 

Mi történik, ha nem adod meg az adataidat?

 

A KHR automatikusan rendel hozzá adatokat a profilodhoz. Ezeket a személyes adatokat tárolják:
 

 • Születési név

 • Születési hely

 • Születési dátum

 • Anyja születési neve

 • Viselt név

 • Állampolgárság

 • Személyi igazolvány szám

 • Útlevél szám

 • Vezetői engedély szám

 • Egyéb azonosító okmány száma, típusa

 • Lakcím

 • Levelezési cím

 • E-mail cím

 • A rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (adós, adóstárs)

 

Pozitív KHR lista

 

Ahogy fentebb írtuk, nagyon egyszerűen felkerülhetsz a KHR a listára: ha van bármilyen hitelszerződésed biztos lehetsz benne, hogy te is szerepelsz rendszerben, mivel ezen szerződések bejegyzése törvényi kötelességük a bankoknak. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy megbízhatatlan adós vagy. Azok is a lista részét képezik, akik töretlen rendszerességgel, mindig időben rendezik a tartozásaikat. Ők az úgynevezett pozitív KHR listán szerepelnek.

 

A pozitív hiteltörténet előnyei:
 

 • Alacsonyabb kamatok. A jó ügyfél alacsonyabb kockázat, így olcsóbban is lehet hitelezni.

 • Egyszerűbb az igénylési procedúra. Ha nincs mibe belekötni, akkor nem húzódik el a folyamat.

 • A bank is gyorsabban tud dolgozni, mert egyszerűbb a hitelbírálat, tehát hamarabb jutsz pénzhez.

 

A rendszer tehát tárolja minden egyes hitelszerződésedet. Ha a pozitív listán vagy, nyilatkozhatsz arról, hogy a rögzített hiteladatok a bankok számára lekérdezhetőek-e egy hitelbírálat során, vagy nem. Kiválaszthatod, hogy a szerződés lezárásával azonnal töröljék az adataidat a rendszerből, vagy még öt évig megtarthatják. Természetesen ez a választási lehetőség nem áll fent, ha rajta vagy a negatív adóslistán ebben az esetben a kényes adatok automatikusan nyilvánosak minden hitelintézet előtt.

 

Érdemes lehet átgondolnod, hogy a bank pozitívabban viszonyul az olyan ügyfelekhez, akiknek nincs rejtegetnivalójuk a KHR-ben, így a hitelbírálatnál pozitívum lehet, ha elérhetővé teszed az adataidat, arról nem is beszélve, hogy a saját érdeked is, hogy a pénzintézet a lehető legtöbb információ alapján mérje fel, hogy mennyire kockázatos számodra és számára a hitelezés.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!