• CSOK Plusz

2024. januárjától igényelhető a CSOK Plusz, ez a támogatás lép a 2023 végén lezáruló CSOK helyébe. 50 millióra nő a kedvezményes hitel összege, és a kedvezmény igénylésétől számítva a második megszületett gyermek, majd minden ezután született gyermek után 10-10 milliót le lehet írni a kölcsönből. Itt egy helyen összefoglaltuk és folyamosan frissítjük a CSOK Plusz támogatás minden fontos részletét.

 

Elérhető támogatás összege:info
A településen nem érhető
A kiválasztott településen nem érhető el magasabb támogatás használt lakásra.
Állítsd be a kalkulátort.
Hitel összege (Ft)info
Futamidő (év)info
Nettó jövedelmed (Ft)info
info
További beállítások
Részletes kalkulátor
Ajánlatok listázása
info
Hitel típusa:info
Válassz kamatperiódust: info

Válassz bankot: info
További beállítások bezárása
Egy gyermek vállalása esetén
CSOK hitel nem érhető el
nagyito
Hitel összege (Ft):
Futamidő (év):
Részletes kalkulátor
Kondíciók frissítésének dátuma: 2023.12.01.
Kiválasztott kamatperiódus:info
info
Az összehasonlításnál pénzintézet termékváltozatát vettük figyelembe.
Az összehasonlítás nem tartalmazza a piac összes ajánlatát.

Kapcsolódó szolgáltatások

Mi a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz a 2024-től a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő új támogatási forma, amellyel házaspárok gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyermekre a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek, valamint a támogatást felvevők illetékmentességre és áfa visszatérítésre is jogosultakká válnak. 

A 2023. november 23-án, a kormany.hu oldalán közzétett jogszabálytervezetet ebben a cikkben foglaltuk össze.

 

Miben különbözik a CSOK és a CSOK Plusz?

  • A CSOK-ot 2023 végéig lehet igényelni, a CSOK Pluszt pedig 2024 januárjától.
  • A CSOK-ot csak meglévő gyermekre is fel lehet venni, a CSOK Plusz azonban csak gyermekvállalással igényelhető, de a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe.
  • A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, a CSOK Pluszt csak házastársak.
  • A CSOK-hoz jár közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel, a CSOK Pluszhoz csak kedvezményes, de nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként.

 

Kik vehetik fel a CSOK Pluszt?

A CSOK Pluszt csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig, 2025. december 31-ig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket.

A kölcsönt a házaspárok csak közösen vehetik igénybe és csak egyszer. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a kölcsönt már visszafizették korábban. Tulajdonrészt a lakásban csak az igénylő házaspár szerezhet. A személyi feltételek között szerepel, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, függetlenül az igényelt hitelösszegtől, ami a jelenlegi CSOK feltételeknél szigorúbb. Ezen belül az igénylést megelőző 180 napra eltérő, valamivel szigorúbb szabályok vonatkoznak. Emellett továbbra is érvényes az, hogy büntetett előélettel és 5000 forintnál nagyobb köztartozással nem lehet állami támogatást igénybe venni.

 

Milyen településeken lehet igényelni a CSOK Pluszt?

A CSOK Plusz az ország összes településén vásárolandó, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz igényelhető. A 2630, külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is felvehető.

 

Mikortól igényelhető a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz 2024. január 1-től igényelhető. 2023. december 31-ig még az eredeti CSOK feltételei alapján nyújthatják be igénylésüket az arra jogosultak.

 

Milyen támogatott hitelt ad a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

  • 1 gyerekre maximum 15 millió forint, 
  • 2 gyerekre maximum 30 millió forint, 
  • 3 gyerekre maximum 50 millió forint.

 

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyereke is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

 

Jár-e közvetlen támogatás a CSOK Pluszhoz?

A CSOK-kal szemben a CSOK Pluszhoz nem jár közvetlen, a sikeres igénylés után a hiteltől függetlenül felvehető egyösszegű támogatás. A felvett hitel tőketartozásából azonban a második, majd azt követően minden újabb megszülető gyermek esetén 10-10 millió forintot elengednek állami támogatásként.

 

A kedvezményes hitelen és hitelengedésen felül mit ad a CSOK Plusz?

A CSOK Pluszt igénylőknek az első évben csak a hitel kamatát kell fizetniük, a tőketörlesztés csak a második évben indul, ezért az első évben alacsonyabb lesz a törlesztőrészletük.

Az első gyermek megszületésekor egyéves hitelfizetési moratóriumot kérhetnek az igénylők. Ebben az esetben a hitel futamideje meghosszabbodik egy évvel.

 

Milyen lakóingatlanhoz lehet igényelni a CSOK Pluszt?

A CSOK Pluszt új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez egyaránt fel lehet venni, mindegyikre ugyanakkora támogatás jár, azt a gyerekszám határozza csak meg. 

Első közös lakás vásárlása esetén a CSOK Pluszt maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése (újabb gyermek születése) esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet.

 

Mekkora önrész kell a CSOK Plusz hitelhez?

A kormány első közös otthon esetében 10 százalék, a családbővítésnél 20 százalékos önrészt javasol az ingatlan értékéhez képest, azonban ezt a Magyar Nemzeti Banknak kell lehetővé tennie a hitelfedezeti mutatóról (HTM) szóló rendeletében. A hitelező bankoknak nem kötelező ezt alkalmazniuk, a konkrét hitelbírálat eredményeként ettől felfelé eltérhetnek, azaz kérhetnek nagyobb önrészt, azonban a jelenlegi 20 százalék helyett lehetőségük lesz akár 10 százaléknyi önrészre is hitelezniük a fennmaradó 90 százalékos összeget az első közös otthon megszerzése esetén. Az önrész egy másik támogatás, a babaváró hitel segítségével is előteremthető, amely 2024-től már 10 helyett 11 millió forint kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal házaspároknak. 

 

A CSOK Plusz igénylőknek is járnak-e az illeték- és áfakedvezmények?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint a CSOK Plusz esetében is megmarad az igénylők illetékmentessége és adókedvezménye. Ezt azt jelenti, hogy a CSOK Pluszt igénylőknek nem kell megfizetnie a lakásvásárlás esetén a vagyonszerzési illetéket 80 millió forintos ingatlanértékig (ez egyébként alapesetben a megvásárolt ingatlan értékének 4 százaléka). Továbbá visszaigényelhetik az új lakások teljes, jelenleg 5 százalékos áfáját, saját építkezés esetén pedig 5 millió forintig a vásárolt termékek és szolgáltatások áfáját.

 

Mennyi idő alatt kell teljesíteni a gyermekvállalást az igénylőknek?

A minisztérium közlése szerint a CSOK-hoz hasonlóan a CSOK Pluszt igénylő házaspároknak a támogatást folyósítását követően 

  • az első gyermek megszületésére 4,
  • a második gyermek megszületésére 8,
  • a harmadik gyermek megszületésére 10 évük lesz.

Gyakori kérdések

Igénybe veheti a CSOK Pluszt, aki korábban felvette a CSOK-ot vagy a falusi CSOK-ot?

Bizonyos esetekben igen, de fontos, hogy egyszerre nem lehet két kamattámogatott lakáshitele senkinek. Aki korábban felvette a vissza nem térítendő támogatást, de a kölcsön lehetőségével nem élt, az akkor veheti fel a CSOK Pluszt, ha már teljesítette a CSOK-os gyermekvállalást vagy már visszafizette a korábban felvett támogatási összeget. 

Aki korábban már vett fel kamattámogatott lakáshitelt, és azt jelenleg törleszti, az akkor igényelhet CSOK Pluszt, ha a meglévő kölcsön kamattámogatását visszafizeti és vállalja a piaci kamatot a korábbi hitelnél. 

Nem veheti igénybe a CSOK Pluszt az, akit a kérelem benyújtását megelőző három évben valami lakástámogatás visszafizetésére köteleztek. 

 

Mekkora egyéb költségre lehet számítani az igénylésnél?

A bankok az igénylésnél a hitelösszeg legfeljebb 0,75 százalékát, de legfeljebb 300 ezer forintot számolhatnak fel az egyéb díjakra, például a folyósításra. Ebben nincs benne az értékbecslés és a helyszíni szemle díja.

 

Hány éves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni az igényléshez?

Legalább 2 évet, ezen belül az igénylést megelőző 180 napra szigorúbb feltételek vonatkoznak. Ez utóbbi időszakban munkavállalói vagy vállalkozói jogviszony szükséges a sikeres igényléshez, de elfogadják a a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet is. Közmunkásként továbbra sem lesz lehetőség igénybe venni a támogatást. 

A tb-jogviszonyra vonatkozó feltételeket nem kell teljesíteni azoknak, akik otthongondozási vagy ápolási díjra jogosultak, illetve megváltozott munkaképességűek. 

 

Lehet külföldi munkaviszonnyal CSOK Pluszt igényelni?

Igen, lehet, azonban nyilatkozni kell arról, hogy a szerződés megkötését követő fél éven belül Magyarországon fog jogviszonyt létesíteni. 

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,85 / 13
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

X
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!