Hivatalos dokumentumokat böngész és ír két nő

Így ne bukd el a lakástámogatások millióit! Minden, amit a tb-jogviszonyról tudni kell

Hivatalos dokumentumokat böngész és ír két nő

Így ne bukd el a lakástámogatások millióit! Minden, amit a tb-jogviszonyról tudni kell

Vrazsovits Rita
2022-02-09 Frissítve: 2023-02-09
2022-02-09 Frissítve: 2023-02-09
18736441

Az állami lakástámogatások többségéhez összefüggő társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, ennek az időszaknak a hossza azonban támogatásonként eltérő. A babaváró hitel a legszigorúbb, de a többi támogatási formánál is érdemes átnézni a részletszabályokat, mielőtt belevágnánk az igénylésbe. Összefoglaltuk, melyik kedvezményhez mennyi és milyen tb-jogviszony kell.

 

A kedvező feltételekkel felvehető állami támogatásokhoz és kölcsönökhöz rendszerint elvárás a folytonos társadalombiztosítási (tb) jogviszony. A választott támogatástól függően fél évtől akár három évig is terjedhet az az időszak, amit igazolni kell. Ez a Bank360.hu szakértőinek a tapasztalatai alapján az igénylők egy részének problémát okoz: vagy azért, mert nincs meg a megfelelő jogviszony, ritkább esetben pedig félreértik az elvárt tb-jogviszony fogalmát. Összegyűjtöttük, hogy az egyes támogatásoknál milyen feltételek vannak, és azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az igénylésnél. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Mit jelent az, hogy valakinek társadalombiztosítási jogviszonya van?

 

Mielőtt sorra vennénk, hogy melyik állami támogatáshoz milyen feltételt kell teljesíteni, érdemes körbejárni a biztosítotti kategóriákat, ugyanis ezekkel kapcsolatban is számos tévhit kering. 

 

Jogilag a biztosított állampolgároknak 12 altípusát különböztetjük meg: köztük vannak például a munkavállalók, vállalkozók, egyházi személyek, őstermelők, de ide tartoznak az álláskeresési támogatásban részesülők és a szövetkezeti tagok is - a teljes lista a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán olvasható. Ha a törvény szerint biztosított valaki, az a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosult, előfordulhat azonban, hogy az állami családtámogatásoktól mégis elesnek. Kivételt jelenthet például, ha valaki álláskeresési támogatásban részesül vagy közfoglalkoztatott, ezeket a jogviszonyokat ugyanis nem minden esetben fogadja el az állam - ezeket meg fogjuk nézni támogatásonként is. 

 

A biztosítotti kategória mellett az állampolgárok egy része kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult - vagyis ők nem esnek ugyanabba a kategóriába, mint a biztosítottak. Köztük vannak például a csed-ben vagy gyed-ben részesülő szülők, a nyugdíjasok, a tanulók, a hajléktalanok, illetve azok is, akik egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek. Utóbbi kategóriába azok tartoznak, akik nem biztosítottak, és semmilyen jogcímen nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak tehát nem rendelkeznek tb-jogviszonnyal, egy részük mégis igénybe veheti az állami támogatásokat - ilyenek lehetnek például a nappali tagozaton tanulók. 

 

Röviden összefoglalva tehát a biztosítotti státusz nem jelent garanciát arra, hogy jogosultak vagyunk minden támogatásra, illetve a biztosítotti státusz hiánya sem feltétlenül jelenti azt, hogy elesünk minden támogatástól. Ahhoz, hogy jobban átlássuk a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételeket, egyesével megnéztük a népszerű állami támogatások kritériumait. 

 

Csok: nem mindegy, melyik típusát választjuk

 

A családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) attól függ az elvárt tb-jogviszony, hogy mekkora támogatást veszünk igénybe. Használt lakás vásárlásánál 180 nap folytonos jogviszonyt kell igazolni, ha hagyományos csokból történik a vásárlás. Falusi csok igénylése esetén egy és két gyermek után felvett támogatásnál legalább egy évet, három vagy több gyermek esetén pedig legalább két évet vár el az állam. Újépítésű ingatlan vásárlása vagy felépítése esetén egy vagy két gyermek után felvett támogatásnál 180 nap van előírva, három vagy több gyermek esetén viszont legalább kettő, akárcsak a falusi csoknál. 

 

Több igénylő esetén elég, ha az egyik fél teljesíti a feltételeket. A közfoglalkoztatottak maximális, 10 millió forintos csok támogatási összeget nem tudják igénybe venni, de akkor sem érhető el a maximum, ha nappali tagozatos hallgatói jogviszonya van az igénylőnek. Arról, hogy közmunkásként milyen feltételekkel lehet állami lakástámogatást felvenni, ebben a cikkben írtunk

 

A külföldi munkaviszonyt tekintve kivételes szabály vonatkozik a csok-osokra: az igénylést követően legfeljebb 180 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a feltételeknek megfelelő tb-jogviszonyt szerezzenek.

Babaváró hitel: itt a legszigorúbbak a feltételek

 

A kamatmentes, legfeljebb 10 millió forintos babaváró hitel felvételéhez legalább három éves folytonos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni - ez a legszigorúbb feltétel az elérhető állami támogatások közül. Ezen belül két időszakot kell elkülöníteni:

 

  • a kölcsönkérelem benyújtását megelőző három évben elfogadják a biztosítotti státuszt, a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyt, a külföldi munkaviszonyt és akár a gyed-et is,

  • a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napon szűkül a kör: kiesnek a tanulók és az álláskeresési támogatásban részesülők, emellett a közfoglalkoztatottként eltöltött idő legfeljebb egy évet tehet ki a háromból. Emellett a külföldről hazatérők számára fontos részlet, hogy az igénylés pillanatában már legalább 90 napja hazai tb-jogviszonnyal kell rendelkezni a sikeres bírálathoz. 

 

Láthatjuk, hogy utóbbira szigorúbb feltételek vonatkoznak, a feltételeket azonban elég, ha csak a házaspár egyik tagja teljesíti. A babaváró hitelhez szükséges tb-jogviszonyról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Otthonfelújítási támogatás és hitel

 

Az otthonfelújítási támogatás és hitel igényléséhez legalább egy éves folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni, melynek az igénylést megelőző 180 napja nem lehet közfoglalkoztatotti jogviszony. 

 

Hogyan kell számolni a folytonos tb-jogviszonyt?

 

A támogatásokról szóló rendeletek minden esetben folytonos jogviszonyt írnak elő. Ez azt jelenti, hogy abban egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Fontos, hogy a 30 nap több kisebb szünetből is összeadódhat, ezért érdemes figyelni arra munkahelyváltásnál, hogy a jogviszony folytonos maradjon. 

 

A 30 napos szabály alól kivétel a babaváró hitel esetében az, ha felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig egybefüggően hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs - ez az időszak azonban nem számít bele a három évbe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!