A javuló gazdasági kilátások és a mérséklődő kamatok hatására idén többen dönthetnek lakásvásárlás mellett. Az MBH Index szakértői 4-8 százalékos nominális áremelkedésre számítanak az idén. A vonzóbb elhelyezkedésű, falusi CSOK-képes, illetve stabil munkaerőpiacú településeken jobban nőhet a kereslet.
37465957
Nem könnyű eligazodni a gyermeket vállaló fiataloknak a 2024-től alaposan átszabott állami támogatásokban, mert a babaváró hitelt, a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt akár együtt is fel lehet venni, de több ponton is csak eltérő feltételekkel. Összefoglaltuk a legfontosabb eltéréseket.
37276618
Budapest V. kerületét is megelőzve Tihanyban adták el a legmagasabb átlagos négyzetméteráron a lakóingatlanokat. A legdrágább települések listájára Zsira és Pogány községek is felkerültek.
36893845
Felpörgették a forgalmat az év végén a bankokban a családtámogatási lehetőségüket 2024-től már elvesztő igénylők. Közülük aki még tehette, gyorsan felvette a szigorodás előtt a babaváró hitelt és a megszűnő városi CSOK-ot, aminek a helyére 2024-tól a CSOK Plusz lépett.
36690382
A magyar-osztrák határ menti Zsirán magasabb volt az eladott lakások átlagos négyzetméterára, mint Budán, jóval meghaladja az egymillió forintot. A legolcsóbban Nógrád vármegyében vehetünk lakást, itt a fajlagos ár ötöde a fővárosinak.
36534433
2024. január 1-től alaposan megváltoznak a hitelek feltételei. A lakáshitelek olcsóbbak lesznek, a fiatalok kisebb önrésszel is felvehetnek jelzálogkölcsönt. Szigorodik a babaváró, de megnő az összege, és elindul az akár 50 millió forintos kedvezményes hitelt is adó CSOK Plusz.
36463684
Csütörtökön éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a falusi CSOK-ról szóló rendelet, amely a 2024-re vonatkozó szabályokat véglegesíti. A legfontosabb módosítással a meglévő ingatlanjukat korszerűsítő, bővítő igénylők milliókat nyernek. Összefoglaljuk a tudnivalókat. 
36463642
A korábbinál is több támogatásra számíthatnak a 2630 preferált kistelepülésen élő vagy oda költöző családok, hiszem nemcsak a falusi CSOK összegei emelkednek, de e mellé a januárban induló CSOK Plusz hitelt is fel tudják venni, ha gyermeket vállalnak.
36439867
Több ponton módosulnak a 2024-es falusi CSOK-ra vonatkozó szabályok a kormany.hu oldalán csütörtök éjjel közzétett jogszabálytervezet alapján. A jelenleg ismert feltételeket még júliusban hirdette ki rendeletével a kormány. Azóta azonban több alkalommal is hozzányúltak a sima CSOK 2023-as és 2024-es szabályaihoz, amelyekkel most összefésülik az emelt összegű, 2024-es falusi CSOK-ot is. Emellett néhány újdonság is szerepel a tervezetben. Összefoglaljuk a változásokat.
36358066
Megjelent csütörtök éjjel a CSOK Plusz hitelprogramról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A részletszabályok zöme megfelel a múlt héten közzétett jogszabálytervezetnek, de van meglepetés is az új igénylők számára. Szintén érinti a CSOK-osokat, hogy jövőre megváltozik az illetékmentességük is.
36060058
A borok ára és minősége, illetve a lakóingatlanok ára között nincs szoros összefüggés. A legdrágább borokat termelő tokaji borvidéken a legolcsóbbak az ingatlanok. Pannonhalmán kastélyt, Bogláron luxusingatlant, Egerben vár melletti lakást vehet.
35992384
Új számítási módszertannal készül és új felületen hozzák létre az épületek energetikai tanúsítványait a tanúsító szakemberek novembertől. Az átállás az első másfél-két hétben nem volt zökkenőmentes. Már csak energetikai besorolással hirdethető meg egy ingatlan.
35916148
Tízmillió forintokat érő döntést kell hozni az idén azoknak a gyerekeseknek vagy/és gyereket vállalóknak, akik igénybe akarják venni CSOK-ot. A képletüket plusz változóként ráadásul a babaváró hitel átalakítása is bonyolítja. Megnéztük 11 verzióban, hogy életkortól, meglévő és vállalt gyerekszámtól függően ki mivel jár jobban.
35661997
A januárban induló CSOK Plusz főbb feltételei és támogatásai már ismertek, de a leendő igénylők még nem dőlhetnek hátra, hiszen a november közepére ígért részletes szabályokban még lehetnek buktatók számukra.
35525221
2024. januárjától igényelhető a CSOK Plusz, ez a támogatás lép a 2023 végén lezáruló CSOK helyébe. 50 millióra nő a kedvezményes hitel összege, és megszületett gyerekenként 10 milliót le lehet írni a kölcsönből, viszont nem lesz benne közvetlen támogatás gyerekszám alapján.
35331361
A lakásépítési kedv alulmúlja még a 2020-as koronavírus-járvány alattit is. Az első kilenc hónapban az új lakások építése 21 százalékkal, a bejelentett lakásépítések száma pedig 43 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
35522524
A piaci lakáshitelhez képest harmadával kisebb törlesztést kell fizetniük az 50 millió forintos CSOK Plusz hitelért 2024-től a három gyereket vállalóknak. Az újabb babát már nem akaró gyerekes családoknak viszont sietniük kell a számukra év végével megszűnő városi CSOK igénylésével.
35423776
Pontosították a CSOK Plusz szerdán bejelentett szabályait. Ezek szerint a CSOK Plusz jövőre azokon a kistelepüléseken is fel lehet majd venni, ahol az új falusi CSOK-ot. Ráadásul jövőre megmarad az illetékmentesség és az adóvisszatérítés lehetősége is, ami újabb milliókat jelent
35356027
A 2024-től élő CSOK Plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum. Utóbbit viszont később ellensúlyozza a nagy összegű hitelleírás a gyermekek megszületésekor. 
35331367
A jelenlegi városi csok év végi megszűnése miatt várt keresletélénkülésből eddig alig éreznek valamit az ingatlanközvetítők. Helyettük egyelőre inkább a befektetési céllal vásárlók adtak némi lendületet a lakáspiacnak.
35259496
Nemcsak a rendeleteket nézhetik árgus szemekkel azok, akik állami támogatással szeretnék megoldani a saját lakáshoz jutásukat. A jövőre kedvezőbbé váló falusi csokot most csak néhány banknál lehet igényelni, de több is fontolgatja, hogy elindul vele. A sima CSOK-ot minden nagybanknál meg lehet kapni, de aki még a jelenlegit akarja felvenni, annak nagyon figyelnie kell arra, hogy le ne maradjon a december 31-i benyújtási határidőről. Márpedig a CSOK Pluszról eddig elhangzottak alapján lesznek olyanok, akiknek sok millió forint lehet a tétje annak, hogy minden papírjuk meglesz-e a benyújtáshoz az év végéig.
34902571
Havi kétszázezer forintot is elérheti a vesztesége annak, akik jövőre a CSOK-tól és a babaváró hiteltől is elesik, és a hiányzó pénzt piaci kölcsönből kell előteremtenie a lakásvásárlásához vagy házépítéséhez.
34832338
Már meglévő gyerek után nem vehető fel támogatás a januártól induló CSOK Pluszban - derült ki Nagy Márton miniszter nyilatkozatából. A jelzáloghitelek kamatstopja várhatóan két lépcsőben szűnhet meg jövőre.
34832536
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a mostani formájában 2024-től megszűnik, és januártól már csak a kijelölt preferált kistelepüléseken lehet majd igénybe venni a támogatást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a program vége előtt igényelt csok-ot ne lehetne felhasználni 2024-ben vagy akár később is, sőt erre több lehetőség is van. Összegyűjtöttünk minden fontos kérdést azok számára, akik év végéig még szeretnének élni a csok támogatás adta lehetőségekkel.
34783048
Igénylő legyen a talpán, aki kiigazodik a CSOK-szabályok változásaiban. A kormány először december végével bezárta ezt a lehetőséget a városokban és a nagyobb településeken, majd most egyszerűsített az igénylés feltételein és adott egy nagy kedvezményt. Utóbbit azonban csak négy hónapra, mert onnantól visszaállnak a szeptember előtti szabályok. Ráadásul még azt sem lehet tudni, milyen új támogatás lép a megszűnő városi CSOK helyére. Csak az a biztos, hogy aki szerencsétlenül dönt a CSOK igényléséről, az sok milliót bukhat. Vagy azért, mert még felvette 2023-ban, vagy azért, mert nem.
34690471
Az állami családtámogatási rendszerbe idáig számolatlanul öntötte a pénzt a kormány, akkor is, ha az eredmények nem mindig úgy jöttek, ahogyan azt elképzelték. 2024-től azonban jelentősen szűkülnek a gyermekvállalást ösztönző támogatások, ami a 30-40 év közötti városi középosztály számára lesz a legfájdalmasabb. A szegényebb településeken élők hiába vállalnának több gyermeket, nagy részük nem tud hozzájutni a támogatásokhoz, sem 2024 előtt, sem pedig utána.
34124003
A két gyereket vállaló fiatal párok jövőre akár 30 millió, a háromgyerekesek 46 millió forint támogatást kaphatnak a kedvezményes hitellel együtt az otthonteremtésre, de már csak a falusi csok 2630 kistelepülésén. Az Ingatlannet.hu ingatlanközvetítő portál kínálatában megnéztük, hogy hol elég ez a házvásárlásra és -felújításra, és hol kell még kipótolni önerővel és piaci lakáshitellel.
34116092
A falusi CSOK 2630 településen igényelhető 2023-tól, és ez a lista marad 2024-től is az új feltételekkel járó támogatásra. Hivatalos lista megyénként és járásonként lebontva.
3617082
A nyári szünet után élénkíthetik a forgalmat a lakáspiacon az év végével megszűnő városi csokot még megszerezni akarók. Nagy rohamra nem számítanak az ingatlanközvetítők, mert a családok óvatosabbak lettek, a lehetséges igénylők közül pedig sokan már felvették a támogatást. 
33970346
Bele kell húzniuk azoknak, akik még igénybe akarják venni a 2023 végén megszűnő városi CSOK sok milliós támogatását és kedvezményes hitelét a lakásvásárláshoz vagy építkezéshez. Nekik segítünk a túlélőcsomagunkkal, amiben minden fontos tudnivaló szerepel az igényléshez.
33948902
Megjelent a rendelet 2024-től a kistelepüléseken igénybe vehető otthonteremtési támogatásokról. Eszerint a falusi csok jövőre a jelenlegi célja mellett új ház építésére vagy megvásárlására is felvehető lesz, a korszerűsítésre pedig több pénz juthat, mint eddig. A településlistán továbbra is 2630 település kapott helyet, aki nagyobb városban venne lakást, az már csak decemberig használhatja ki a lehetőséget.
33801128
A csok és a vele járó összes kedvezmény elvesztése jövőre egy 60 milliós lakás megvásárlásánál akár 30 millió forintnál is nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak húsz év alatt, mintha még az idén a csokot teljesen kihasználva venne ingatlant.
33734690
Sok millió forintos támogatási lehetőség sorsa maradt tisztázatlan a csok átszabásának bejelentése után. Amíg a feltételeket nem tisztázzák, addig jogosultak százezrei nem tudják, akkor buknak vagy nyernek milliókat, ha még az idén igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt.
33638642
Fél évük maradt maradt a családoknak arra, hogy gyermekvállalás fejében még felvegyék a CSOK-ot, az ahhoz járó kedvezményes lakáshitelt és a jelenlegi feltételek szerinti babaváró hitelt. Összefoglaltuk, mit kell ehhez teljesíteni, és milyen lehetőségek maradnak meg 2024-től.
33510011
Szigorít a családtámogatásokon a kormány. A babaváró hitel csak 30 év alatti nőknek jár majd, a CSOK-ból csupán a falusi változat marad meg a jövőben, az viszont jobb lesz. Az új szabályok 2024-től élnek, és a babavárónál lesz egy év átmenet.  
33509993
Megjelent az a kormányrendelet, amely több könnyítést is bevezet a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál. A családoknak több ideje lesz például a lakásfelújításra, és egy alkalommal az építési munkálatok és azok költségvetése is módosítható. Összefoglaltuk a változásokat.
32800007
A lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások és kedvezményes hitelek – csok, falusi csok, babaváró hitel. Azokon a helyeken, ahol alacsonyabbak a lakásárak, az ingatlanvétel nagyobb részben fedezhető belőlük, sőt, akár a teljes vételárra elég lehet az elérhető összeg, és még felújításra, bővítésre is maradhat keret. Ahol viszont magasabbak az ingatlanárak, szükség lehet plusz pénzre, például piaci lakáshitelre.
32501825
Több könnyítést is bevezet a kormány a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál a közzétett jogszabálytervezet szerint. Több idő lesz a lakásfelújításra és egy újabb település is bekerül a kedvezményezett körbe. Összefoglaltuk, mi változhat.
32228267
A megszűnt lakásfelújítási támogatás nagy űrt hagyott maga után, de azért maradtak még erre használható támogatások. Ilyen a falusi csokra és babaváró hitel. A piaci hiteleknél is vannak lakásfelújítási kedvezmények.
31621442
A lakásárak brutális emelkedése miatt az évek óta változatlan állami támogatások folyamatosan veszítenek az értékükből. A családosok hiába kapnak sokféle kedvezményt, egyre több saját forrás kell a vásárláshoz.
31555865
Akik vállalják a családtámogatások feltételeit, azokra 2023-ban is hull az állami pénzeső, akik viszont nem tudják vagy nem akarják ezeket érvényesíteni, szinte mindenből kimaradnak. A nem gyermekvállaláshoz kötött támogatási formák mára megszűntek vagy értelmüket vesztették, a több gyermekes vagy több gyermeket vállaló családok viszont szinte minden élethelyzetben találhatnak olyan pénzügyi forrásokat, amelyek megkönnyítik az anyagi helyzetüket.
31539209
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyedülálló szülőként is igénybe lehet venni, vagyis nem kell feltétlenül házasnak lenni az igényléshez. Megmutatjuk, mik a feltételek. 
31257272
Január elsejétől jelentősek a változások a hitelekben és az állami támogatásokban. Összeszedtük a legfontosabbakat: nőtt a thm plafon, megszűnt a hitelmoratórium és már három kamatstop is érvényes június végéig.
30805676
A babaváró hitel és falusi CSOK meghosszabbításával szemben véglegesnek látszik, hogy már csak december 31-ig lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.
30781604
Több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbított szerda esti rendeletében a kormány. A babaváró hitel, a falusi CSOK, valamint a lakásépítésekre igénybe vehető 5 milliós áfavisszaigénylés 2024 végéig meghosszabbodik. 
30781520
A kedvenc olvasmányukká válhat a Magyar Közlöny azoknak, akik már 2023-ban szeretnének babaváró hitelt és falusi CSOK-ot. A lejáró két támogatás meghosszabbítása biztosra vehető, de a feltételek az új rendeletekben lesznek.
30780113
Matolcsy György bevonná a lakossági megtakarításokat a válságkezelésbe. Megvizsgáltuk, hogy van-e miért aggódnunk, vagy a jegybankelnök elképzelése inkább lehetőség lenne a rezsiköltségek csökkentésére.
30596285
A Zöld Otthon Program doppingjával még tudott nőni a lakáshitelezés az első félévben, de enélkül már egyértelmű a kereslet csökkenése, ami a fogyasztási kölcsönöknél is látható.
29114765
Most lenne csak igazán igény a zöld lakáshitelekre, azonban egyelőre a bankok még csak a kezdeti lépéseknél járnak ebben. Kisebb kedvezmények már elérhetőek a rezsicsökkentő beruházások pénzeléséhez. 
28915352
A rezsiemelés bejelentése előtt kicsit lanyhult a lakásfelújítási kedv, de a energiaárak növekedése újra beindíthatja az érdeklődést a lakáskorszerűsítési lehetőségekre, támogatásokra.
28705619
A Facebookon jelentette be a kormány, hogy jövőre is megmarad a babaváró hitel és a csok. Az év végén lejáró lakásfelújítási támogatás sorsa még kérdéses.
28641296
A kormány rezsinövelése után megrohamozhatják az állami lakástámogatási programokat az igénylők. Az otthonfelújítási támogatásra és a falusi csokra már csak néhány hónapjuk maradt. 
28527689
Hiába drágultak májusban már jól láthatóan a hitelek, a legnépszerűbb kölcsönökből több fogyott. A lakáscélú szerződéseknél a zöld hitel roham még nagyon meglátszik a számokon, a babaváróban és a személyi kölcsönben inkább a kereslet stabilizálódásáról lehet beszélni az elmúlt hónapokban.
28123286
Nem csökken az érdeklődés a lakásfelújítási támogatás iránt egy friss kutatás szerint. Már csak az a kérdés, hogy az elvileg az év végéig tartó állami segítséget meghosszabbítja-e kormány valamilyen módon 2023-ra is.
25389505
A kormány bejelentette, hogy az eredetileg június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja. Így a támogatás további fél évig lesz elérhető 2678 településen.
25361053
Június végével megszűnik a kistelepüléseken elérhető, magasabb összegű családi otthonteremtési kedvezmény, illetve az áfa-kedvezmények egyik típusa is. Összefoglaltuk, mire és hogyan lehet még igénybe venni a hamarosan véget érő kedvezményeket.
21757609
Hiába fordítunk a lakásunk energiahatékonyságára akár milliókat is, ha azt nem jól csináljuk, elmaradhat a várt eredmény. De legalábbis rosszabb lesz, mintha okosan költenénk rá.
21703351
A lakásárak emelkedése még a megugró inflációt is többszörösen lekörözte. Akinek van lakóingatlana, az most nagyon jól járt, de aki még csak azután szeretne venni, az okkal szomorodhat el.
21606754

A 4,6 ezer milliárd forintos 2021 végi lakáshitel-állomány, mely a GDP 8,3%-át tette ki, nominális értéken meghaladta a 2010. évi csúcsot. 2008 óta nem engedélyeztek ilyen sok új lakáscélú hitelt, de még így is messze a 2000-es évek elejének devizahiteles csúcsa.

 

21211801
A kormánypárt és az ellenzék is a családtámogatások folytatását ígéri. Több program az idén magától kifut. Összesítettük, mi a tét a családtámogatásokban. 
20411956
Nem sok ideje maradt azoknak, akik extra állami támogatással szeretnének kistelepülésre költözni, vagy ott lévő ingatlanjukat korszerűsíteni. A június 30-ig 2679 faluban elérhető speciális kedvezmény mellett ugyaneddig vehető igénybe a falusi csokhoz kapcsolódó a kamattámogatott kölcsön és az adóvisszatérítés is.
18983668
Összegyűjtöttük, hogy az egyes támogatásoknál milyen feltételek vannak.
18736441
A jelenleg hatályos törvények szerint június és december végén több állami támogatás és kamattámogatott hitel is megszűnne. Orbán Viktor miniszterelnök a héten azonban azt ígérte, hogy ha kormányon maradnak, akkor velük együtt a családtámogatási elemek is maradnak.
18485572
A lekérdezés egyszerűen megoldható, az igazolás pedig kiváltható a KOMA-hoz való csatlakozással.
18301942
Az állami családtámogatások folyamatos bővülése igazi pénzesőt hozott a gyerekesek vagy gyermeket vállalók számára, de a programok közül 2022-ben több is véget ér. Így aki szeretne kihasználni minden lehetőséget, annak már sietnie kell. Összesítettük, mennyi pénzt lehet kapni támogatásként lakásépítésre vagy vásárlásra.
18109684
A Falusi csok 2022. június 30-ig érhető el, az otthonfelújítási támogatást viszont egészen 2022. december 31-ig fel lehet venni. Bár a falusi csok nagyobb összeggel képes hozzájárulni a vidéki otthonteremtéshez, az otthonfelújítási program a renoválási, bővítési részét tudja pótolni az év végéig, ha kevesebb gyermekkel tervez a család.
17996509
Várhatóan még 2022 első felében kimerül a Zöld Otthon Program 200 milliárd forintos kerete
17924398
Három gyermeknél az alapkamat ötszörösével számolt büntetőkamatot kell kifizetni.
16144273
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) két támogatási elemből áll: a vissza nem térítendő támogatásból és a kedvezményes lakáshitelből. A hitel önmagában nem igényelhető, csak a támogatással együtt, a vissza nem térítendő összeg azonban elérhető kölcsön nélkül is. Mire elég lakásvásárlásnál a támogatási összeg és milyen helyzetekben lehet csak a támogatással számolni? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a cikkben.
14642599
Az állami támogatás segítségével elvégzett felújítások általában több ügyintézéssel járnak, mintha csak önerőből vagy egy szabad felhasználású hitel segítségével vágnánk bele a munkálatokba. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a felújítás során derül ki, hogy az eredetileg tervezettnél több munkát kell elvégezni. Ez a falusi csoknál gyakori probléma, ezért utánajártunk, hogy mit tehetnek az igénylők, ha a felújítás alatt szeretnének módosítani a tervezett munkálatokat vagy a költségvetést.
12638573
Korábban már írtunk arról, hogy csok igénylésnél nemcsak a személyi feltételek miatt utasíthat el a bank, hanem a választott ingatlan nem megfelelő paraméterei miatt is. Ennek az egyik lehetséges oka, ha az ingatlan felépítése nem egyezik meg a térképmásolattal. Ez mikor fordulhat elő és mit tehetünk, hogy mégis befogadja a bank a falusi csok igénylést? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a cikkben.
12589025
A falusi csok és a lakásfelújítási támogatás között a felhasználást tekintve több átfedés is van, vagyis vannak sokan, akik ugyanarra a lakáscélra különböző állami támogatások közül is választhatnak. A Bank360 elemzői arra keresték a választ, hogy az arra jogosultaknak falusi csokból vagy lakásfelújítási támogatásból érdemes-e inkább nekivágni egy ingatlan korszerűsítésének.
12521153
Egyre több választási lehetősége van azoknak a családoknak, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni vagy felújítani. Több célra speciális állami támogatás vehető igénybe, de akár szabad felhasználású kölcsönből is megoldható a felújítás, ha úgy jön ki a lépés. Nem mindegy, hogy egy ilyen helyzetben melyiket választja a család, hiszen akár több százezer forintos eltérés is lehet a végösszeget tekintve. Megnéztünk néhány életszerű szituációt, ami segíthet a döntésben, illetve azt is összefoglaltuk, hogy mire érdemes odafigyelni a felújítás előtt.
12418904
A kormány családpolitikájának évek óta részét képezi a lakástámogatási rendszer folyamatos bővítése - laikusként egyre nehezebb eligazodni az elemek között. Melyik kire vonatkozik, mennyi pénzt jelent és mit kell tenni, hogy igénybe lehessen venni? Ezekre a kérdésekre választ adva segítünk eligazodni a jelenleg elérhető állami támogatások útvesztőiben.
11814242
Jövőre már 2 678 településen lesz igényelhető az akár 10 millió forintos állami támogatás.
11566322
A koronavírus-járványra való tekintettel a kormány ismét engedményeket tett a családtámogatások igénylésével kapcsolatban, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell megfelelni minden feltételnek. A Bank360.hu szakértőihez befutó kérdések alapján összefoglaltunk néhány esetet, amikor akár a figyelmetlenségen is múlhat az állami támogatás igénylése.
11556116
Szerda délelőtt derült ki, hogy lényeges kedvezményeket tesz a kormány az otthonteremtési támogatások tekintetében. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: meghosszabbítják a lejáró határidőket és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.
11445734
Azt gondolhatnánk, hogy a csok és falusi csok esetében a jövedelmi viszonyok, a megfelelő társadalombiztosítási státusz és a meglévő, bevállalt gyerekszám a legfontosabb szempont. Ha ezek megvannak, már csak kell egy ház és már szinte biztos a támogatás. Ez azonban nincs mindig így. A Bank360.hu hozott egy példát, hogy mi máson bukhat el egy csok vagy falusi csok kérelem.
11070080
A falusi csok a preferált kistelepüléseken és a külterületen található ingatlanok megvásárlásához és korszerűsítéséhez ad támogatást, emellett egy korábban megvásárolt ingatlan bővítése és korszerűsítése is megoldható a segítségével. Felmerül a kérdés, hogy akkor is elérhető-e a támogatás, ha az ingatlanra jelzálogjog van bejegyezve egy meglévő lakáshitel miatt - és ha igen, akkor mi a teendő az igénylésnél. Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
10595930
Az északkeleti régióban vágnak bele legtöbben falusi csokból a korszerűsítésbe, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéből kerül ki a legtöbb igénylő - derül ki a Bank360.hu elemzéséből. A program első évében az igénylők száma meghaladta a 11 ezret, az viszont nem egyértelmű, hogy a korszerűsített ingatlanok milyen fejlődésen mentek keresztül. A Bank360.hu elemzői annak jártak utána, hogy hová jutott a falusi ingatlanok korszerűsítésére fókuszáló program.
10560788
Akár hárommillió forinttal is támogathatja az állam januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítását - jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter néhány napja. Az állami támogatás a költségek legfeljebb felét fedezheti. Összefoglaltuk, mit lehet tudni a családtámogatási rendszer legújabb eleméről.
10560782
Bár lehet, hogy egyelőre más dolgok sokkal fontosabbnak tűnnek, mégis érdemes már fiatalon elkezdeni a jövő tervezését anyagi szempontból. Minél korábban kezdi el valaki tudatosan kezelni a pénzügyeit, annál kisebb ráfordítással tud jó eredményeket elérni. Ráadásul a magyar állam sok esetben támogatásokkal segít.
10259624
A Bank360.hu a termék indulása után szinte azonnal lehetővé tette, hogy a felhasználók megismerhessék a falusi csok visszafizetésének részleteit. Egy év elteltével a szakportál megnézte, hol érdeklődtek a legtöbben a kijelölt településeken felhasználható állami támogatás és hitel után.
10179506
2021 januártól újra lehet országszerte új lakás építésére áfa-visszatérítést igényelni, maximum 5 millió forintig. 2020-ban csak a falusi csok által érintett településeken építkezők élhettek ezzel a lehetőséggel. Mutatjuk mi változott.
10179392
Két gyermek után maximum 10 millió forint, három gyermek után pedig akár 15 millió forint állami kamattámogatott otthonteremtési kölcsön igényelhető a CSOK támogatás mellé.
9690782
Falusi CSOK és "hagyományos" CSOK is igényelhető a támogatott településeken. Cikkünkben összehasonlítjuk a két támogatási formát, és kiszámoljuk, hogy milyen esetben melyiket lehet érdemes választani.
9424004
A hazai bankok az állami támogatású hitelekhez sok esetben előírják a hitelfelvevő adótartozásmentességének és büntetlenségének bizonyító okiratát. A Bank360.hu most megnézte, melyik hitelhez kell erkölcsi bizonyítványt is csatolni, és melyik esetében elegendő csak egy nyilatkozat az eredeti dokumentum helyett. Bár az erkölcsi bizonyítvány beszerzése nem annyira bonyolult, mégis plusz feladatot jelenthet az ügyfeleknek.
9291548
Összefoglaltuk, milyen segítségre számíthatsz fiatal házasként. Minden tudnivaló az állami támogatásokról, kedvezményekről, kamattámogatott hitelekről és egyéb lehetőségekről. Azt is elmondjuk, hogy mit kell tenned az igényléshez.
8989499
A Falusi CSOK támogatás csak korszerűsítésre vagy bővítésre is igénybe vehető mind a 2486 településen. Elmondjuk, mik a feltételek és milyen felújítás végezhető el a falusi CSOK keretében anélkül, hogy új ingatlant vennénk.
8733119
A CSOK és a falusi CSOK részleteivel kapcsolatban a Bank360.hu csapata sok kérdésre válaszol, ezek közül összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló ötöt.
6786304
Az évek óta bővülő építőiparra a CSOK is élénkítő hatással van, hiszen nélküle a családok egy része nem gondolkodhatna az új otthon felépítésében. 2020-ra azonban a szakértők zöme fordulatra számít: várakozásaik szerint stagnálni fog az építőipar, amit elsődlegesen az egész ágazatot sújtó szakemberhiánynak tulajdonítanak. A probléma akár a CSOK és a falusi CSOK igénylőket is hátrányosan érintheti.
6786298
Rengeteg minden történt a CSOK-kal kapcsolatban 2019 során. Cikkünkben összefoglaljuk, mi változott, mire kell odafigyelni az igényléskor és mire számíthatunk 2020-ban.
6165099
Összetett feltételrendszernek kell megfelelnie mindenkinek, aki a CSOK segítségével szeretne új otthonra szert tenni. Ennek az egyik legfontosabb eleme a megfelelő ingatlan kiválasztása vagy megtervezése. A rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a lakásnak - ezektől nem lehet eltérni, különben a bank elutasítja az igénylést, és kezdhetünk elölről mindent. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne kerülhess ilyen helyzetbe.
6144912
A CSOK felvétele hosszú távú döntés, hiszen az állami támogatás segítségével megvásárolt ingatlanra tíz évre elidegenítési tilalom kerül. Ideális esetben tehát egy család legalább egy évtizeden keresztül él ugyanabban az ingatlanban, és a szerződésben vállaltak szerint nevelik a gyerekeket. Ebbe még a tudatos és hosszú távra tervező pároknak is beletörhet a bicskája; nem véletlen, hogy a Bank360 csapatához is egyre több olyan kérdés érkezik, ahol arról érdeklődnek, hogy mi történik, ha megváltoznak a körülményeik. Összegyűjtöttük, hogy milyen buktatókba futhatunk bele az igénylés után.
5818164
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) akár 25 millió forintot is jelenthet egy családnak ingatlanvásárlásnál vagy építkezésnél. Az állami támogatás és a kamattámogatott hitel eléréséhez szigorú feltételrendszernek kell megfelelni, nemcsak az igénylésnél, hanem később is, egészen a támogatási szerződés lejártáig. Ha időközben valami nem a tervek szerint alakul, akkor vissza kell fizetni a támogatást - a kérdés, hogy mikor és mennyit. A CSOK visszafizetés részleteinek jártunk utána.
5608029
A falusi CSOK iránt érdeklődők általában a preferált kistelepülések listáját nézik meg elsőként, hogy ellenőrizzék a jogosultságot, pedig nemcsak azon a 2486 településen elérhető a támogatás, hanem bizonyos külterületi ingatlanokra is felvehetjük a maximum 10 millió forintot. Összefoglaltuk, milyen feltételek mellett igényelhető a falusi CSOK, ha nem valamelyik falusi CSOK-os településen élünk.
5366010
Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első félévre vonatkozó lakossági lakáshitelezésre vonatkozó tanulmányát. Ebből kiderül többek között, hogy több lakáshitelt folyósítottak a bankok, mint tavaly ugyanebben az időszakban, viszont csökkent az államilag támogatott CSOK hitelek aránya a nagy egészhez képest. Lakáshitel körképünket a KSH összeállítása alapján készítettük el.
5355048
Ebben a cikkben azt nézzük meg, milyen lehetőségeket biztosít a Falusi CSOK és a 'sima' CSOK egy 20 milliós használt ház megvásárlására és mennyi támogatás igényelhető a gyerekek után.
5024847
A CSOK felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban sok kérdés fut be a Bank360 csapatához, ezért összefoglaltuk egy külön cikkben, hogy a CSOK melyik típusát pontosan milyen lakáscélra fordíthatod. Rendet teszünk a fogalmakkal kapcsolatban is: tisztázzuk, pontosan mi a különbség a felújítás, a korszerűsítés és a bővítés között, illetve hogy ezekre mennyi támogatást tudsz igénybe venni.
4886772
36 ezer igénylést adtak be közel két hónap alatt a Családvédelmi akcióterv valamelyik elemével kapcsolatban. Vajon hogyan teljesített az indulás után a babaváró hitel, a falusi CSOK és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása? Cikkünkben a júliusban induló Családvédelmi akcióterv részeredményeit foglaltuk össze.
4845039
Összefoglaltunk mindent, ami miatt fontos ez a hónap a bankok naptárában.
4193121
A babaváró hitel szabad felhasználású, így akár egy kölcsön kiváltására is költhető. Milyen esetekben éri meg kiváltani a meglévő lakáshitelt?
3948654
A Falusi CSOK 2486 településen érhető el. Ezek közül kiválasztottunk 15-öt, amelyben rengeteg lehetőséget látunk arra, hogy akár újrakezdjük az életünket.
3638655
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!