Gyakori kérdések

 • Azonnal pénzre van szükségem. Felvehetem hamarabb a szerződéses összeget?

  Az állami támogatással kiegészített megtakarítást nem tudod előre felvenni, azonban ma már van lehetőség úgynevezett “áthidaló hitelt” felvenni. Az áthidaló hitel célja, hogy még a megtakarítási időszak lejárta előtt fix kamatozású hitelhez jussanak azok, akik nem tudnak várni a megtakarítási időszak lejártáig lakáscéljaikkal. A hitel maximuma a szerződéses összeg mértéke lehet, azaz gyakorlatilag megkapod előre a megtakarítást. A törlesztőrészlet fix, tartalmazza a befizetendő megtakarítást és a hitel kamatát.

 • Egy banktól miért csak egy hitelajánlat szerepel?

  A Bank360 kalkulátorában minden hitelintézettől csak egyetlen ajánlat szerepel, a legkedvezőbb. A hitelkalkulátor találatait aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

 • Egy banktól miért csak egy jelzáloghitel ajánlat szerepel?

  A Bank360 kalkulátorában minden hitelintézettől csak egyetlen ajánlat szerepel, a legkedvezőbb. A hitelkalkulátor találatait aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

 • Felhasználási célokat milyen módokon és határidőkön belül szükséges igazolni?
  Lakáscél Felhasználás előtt leadandó dokumentumok Felhasználás után leadandó dokumentumok Megjegyzés
  Lakás/telek vásárlása Adásvételi szerződés, és az adott ingatlanra vonatkozó 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap Tulajdonjog bejegyző határozat és/vagy tulajdonjog bejegyzést igazoló tulajdoni lap másolat ezek hiányában legalább széljegyzett tulajdoni lap 90 napon belül. Amennyiben a lakás-előtakarékoskodó, vagy a kedvezményezett 90 napon belül csak széljegyzett tulajdoni lapot tud csatolni, a bejegyző végzés vagy a tulajdonjog bejegyzést igazoló tulajdoni lap későbbi becsatolása kötelező.
  Lakás/telek vásárlás az eladó számlaadási kötelezettsége mellett Adásvételi szerződés, és az adott ingatlanra vonatkozó 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap. Tulajdonjog bejegyző határozat és/vagy tulajdonjog bejegyzést igazoló tulajdoni lap másolat ezek hiányában legalább széljegyzett tulajdoni lap és számla 90 napon belül. Amennyiben a lakás-előtakarékoskodó, vagy a kedvezményezett 90 napon belül csak széljegyzett tulajdoni lapot tud csatolni, a bejegyző végzés vagy a tulajdonjog bejegyzést igazoló tulajdoni lap későbbi becsatolása kötelező.
  Lakáscélú hitel előtörlesztés Lakáscélú kölcsönök kiváltása esetén a tartozást nyilvántartó hitelintézetnek a lakáscélú hitelről kiállított igazolása Lakáscélú kölcsönök kiváltása esetén a tartozást nyilvántartó hitelintézetnek a lakáscélú hitel törlesztéséről szólóigazolása 30 napon belül.  
  Korszerűsítés vagy felújítás 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdonilap-másolat. Lakáscélú felhasználás igazolásaként számlák, 120 napon belül. A kiutalást elfogadó nyilatkozat dátuma utáni számla fogadható csak el.
  Építés vagy bővítés 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdonilap-másolat és építési engedély Lakáscélú felhasználás igazolásaként az építési engedély érvényességi időtartamán belül keletkezett számlák, 18 hónapon belül. A kiutalást elfogadó nyilatkozat dátuma utáni számla fogadható csak el.

   

 • Hány éves kortól lehet saját bankszámlám?

  A legtöbb pénzintézet akár már egészen 6 éves kortól is lehetőséget biztosít arra, hogy számlát nyiss. Természetesen ilyenkor a szülő, a törvényes nevelő lesz a valódi számlatulajdonos, te pedig használhatod. A számlához bankkártya is jár. A bankok különleges kedvezményekkel várják a diákokat, vagy azokat, akik még nem töltötték be a 26-ik életévüket. Egy-egy ilyen diákszámlával akár közel 0 forintért is bankolhatsz. A kiskorúak akkor válhatnak a számla tulajdonosává, ha betöltik a 18. életévüket.

 • Hogyan bankolhatok kedvezményesen?

  A kedvezményes bankszámlák igénybevételéhez különféle feltételeket kell teljesítened. Általában a bankok minimálbér vagy annál magasabb fizetés utalását írhatják elő. Azt is megszabhatják, hogy hány tranzakciót kell a kedvezményhez elvégezni, vagy akár azt is, hogy milyen összegben (egyben vagy külön) érkezzen pénz a számlára. Van olyan eset, ahol extra szolgáltatás igénybevételét írhatják elő, mint például értesítő SMS vagy netbank szolgáltatás. Ezeknek további díjai lehetnek, így mindenképpen számoljuk ki, hogy megéri-e igényelni a szolgáltatásokat. Érdemes figyelni az akciókat is, ugyanis időszakosan kaphatunk kedvezményeket is, például egy újonnan induló számlacsomagnál, de akkor is jól járhatunk, ha diákok vagyunk, vagy a bank által meghatározott korcsoportba tartozunk, például 26 év alatt vagyunk. 

 • Hogyan ellenőrizhetem az önkéntes nyugdíjpénztári számlám egyenlegét?

  Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál már online, a neten keresztül is van lehetőséged megnézni, hogy áll az egyéni számlád. Ehhez szükséged lesz belépési azonosítóra és jelszóra, amit regisztráció során kaphatsz meg. Ha nem mozogsz otthonosan a digitális térben, akkor sem kell aggódnod, hiszen a nyugdíjpénztárak rendszeresen küldenek papíralapú egyenlegközlőt, amelyen szintén szerepel, hogyan alakul a megtakarított pénzed sorsa.

 • Hogyan épül fel egy szabályos magyar bankszámlaszám?

  Két fajta bankszámlaszámmal, vagy más néven pénzforgalmi jelzőszámmal találkozhatsz Magyarországon. Kétszer nyolc, vagy háromszor nyolc számjegyű lehet egy szabályos számlaszám, attól függően, hogy a bank melyiket használja. Az első három számjegy a bank hivatalos azonosítószáma, az azokat követő 4 számjegy a bankfiók azonosítója, a nyolcadik számjegy ellenőrző szám, a 9. és 16.vagy 24. szám között pedig a saját azonosítóink vannak, amelyről a bankszámlát lehet beazonosítani. A 16. és a 24. szám szintén ellenőrző szám. 

 • Hogyan érdemes bankszámlát választani?

  Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb bankszámlát választhasd ki, ismerned kell a saját használati szokásaidat. Mindent a neten intéznél? Szeretnéd, hogy bármikor és bárhol elérhető legyen a bankod a mobilod segítségével? Használd a digitális számlacsomagokat alacsony díj mellett és intézd ügyeidet online! Vagy éppen minél kevesebbet szeretnéd használni a számlád, de azért örülnél, ha lenne? Erre is találhatsz megoldást. A használat mellett érdemes az árakon is elgondolkozni, hiszen a bankszámlák fenntartása pénzbe kerül, és amíg az egyiket akár évi pár ezer forintból is megúszhatod, vannak olyanok, amelyek több tízezer forintba kerülnek évente. A jó választáshoz ezért érdemes használnod egy bankszámla-kalkulátort, ahol igényeid és pénztárcád szerint válogathatsz a bankszámlák között. 

 • Hogyan fizethetem vissza a hitelkártya tartozásom?

  A legbiztonságosabb, ha csoportos beszedési megbízással engedélyezed a banknak, hogy a türelmi időszakban levonja a folyószámládról a pénzt. Így nem kell attól tartanod, hogy kifutsz az időből és minden automatikusan történik. Persze arra érdemes odafigyelned, hogy legyen elegendő a számlád egyenlege a levonáshoz, hiszen ebben az esetben sikertelen lenne az utalás. A csoportos beszedési megbízásnak jellemzően minimális díja van, de inkább ezt fizesd, mint a késedelmi kamatot. Ha oda tudsz figyelni, hogy határidőn belül rendezd, akkor manuálisan is utalhatod az összeget, vagy befizetheted a bankfiókban.

 • Hogyan fizethető a számlanyitási díj, a havi megtakarítás és a havi számlavezetési díj?

  A díjakat csekken, csoportos beszedési megbízással és átutalással, továbbá bankfiókban is van lehetőséged befizetni. Vedd figyelembe, hogy a különböző befizetési módoknak eltérő díja is lehet. 

 • Hogyan juthatok hozzá az önkéntes nyugdíjpénztári számlámon lévő összeghez?

  Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a nyugdíjmegtakarítást a nyugdíjas kor elérésével tudod felhasználni. Azonban szerencsére az önkéntes nyugdíjpénztárnál hamarabb is hozzájuthatsz a megtakarítás egy részéhez az alábbi módon: az első 10 év az úgy nevezett felhalmozási időszak. Ezalatt csak úgy kaphatod meg a megtakarításodat, ha megszűnik a tagságod. 10 év után viszont felveheted a pénzt, ebben az esetben a hozam adómentes lesz, de a tőke után még fizetned kell a járulékokat. A hozamot aztán három évente veheted ki adómentesen, ha szeretnéd. A tagság kezdetétől számított 20 év múlva viszont már tőke is adómentes lesz. A nyugdíjkorhatár elérésekor határozhatsz arról, hogy egy összegben vagy járadék formájában, vagy a kettőt vegyítve veszed fel a megtakarítást.

 • Hogyan kerülhetem el a kamatfizetést, ha hitelkártyát használok?

  Nagyon egyszerűen: fizesd vissza időben a tartozásod. A hitelkártyánál ciklusok vannak, amíg kamatmentesen fizetheted vissza a tartozásodat. Ez a türelmi időszak 30-45 nap közé esik általában és akkor nem kell kamatot fizetned, ha ez alatt az idő alatt a teljes tartozásodat visszafizeted. Ha késel, a tartozásod után kamatot kell fizetned. Csökkentheted ezt a díjat, ha határidőn belül törleszted a bank által meghatározott minimumot. Ekkor alacsonyabb kamattal számol a bank. Arra is figyelj oda, hogy ne lépd túl a hitelkeretedet, hiszen ezért is díjat számítanak fel.

 • Hogyan lehet olcsóbb a bankszámlám?

  Ahhoz, hogy olcsóbb legyen a számlavezetés, érdemes kihasználnod a különböző kedvezményeket, amelyeket a bankok feltételekhez kötnek. Ezek lehetnek különböző pénzügyi aktivitások, mint például bizonyos számú átutalás, egy funkció rendszeres használata, vagy valamekkora jövedelem érkeztetése, amelyeket minden hónapban teljesíteni kell azért, hogy az alacsonyabb összegért bankolhass.


  Jellemzően a legtöbbet akkor spórolhatod, ha digitális csatornákat választasz, mivel ilyenkor van a legkevesebb dolga a banknak, hiszen te kezeled a saját számládat. Akkor is olcsóbb lehet a számlavezetés, ha nem kérsz papíralapú értesítéseket, számlakivonatokat, vagy a presztizsértékű dombornyomott kártya helyett sima elektronikus kártyát használsz.  Nagyot dobhat a költségeken az SMS-értesítés is a tranzakciók után, hiszen egy-egy üzenet 15-30 forintért érkezik a telefonodra. Azzal is sokat spórolhatsz, ha csak az ingyenes két alkalommal veszel fel készpénzt a kártyáddal és nem használod az ATM-et annál többször.


  A legolcsóbb bankszámlák felkutatásához használd a Bank360 bankszámla-kalkulátorát és hasonlítsd össze a bankok ajánlatait! 

 • Hogyan lehetek önkéntes nyugdíjpénztár tagja?

  Bárki lehet pénztári tag, aki eléri a 16. életévét, elfogadja a szabályokat és befizeti a havi tagdíjat. A tagsághoz belépési nyilatkozatot kell tenni. Érdemes innentől, vagy az első munkahely megszerzésekor megnyitni a nyugdíjszámlát, hiszen minél hamarabb elkezdesz takarékoskodni a nyugdíjas éveidre, annál kevesebbet kell félretenned rendszeresen.

  Megkeresnéd a magas nyugdíjhoz vezető legjobb utat? Használd a Bank360 kalkulátorát és találd meg a számodra legmegfelelőbb szolgáltatót!

 • Hogyan működik a hitelkártya?

  Hitelkártyával ugyanúgy fizethetsz, mint egy hagyományos betéti kártyával. A különbség mindössze annyi, hogy fizetéskor nem a sajátodat, hanem a bank pénzét használod egy megállapított hitelkeretből. A pénzt természetesen vissza kell fizetned, máskülönben kamatot számítanak fel. A visszafizetésre a bank jellemzően 10-15 napot ad, amikor ingyenesen törlesztheted vissza az adósságot. A hitelkártyák egyik nagy előnye, hogy vásárlásaiddal pontokat szerezhetsz és/vagy pénzvisszatérítést kaphatsz. A pénzintézet bizonyos százalékot ír jóvá, például 1 százalékot az élelmiszerre költött pénzből, 2 százalékot a kijelölt üzleti partnereknél történő vásárlás után. Így gyakorlatilag pénzt kereshetsz a hitelkártya használatával, de persze veszíthetsz is, ha nem fizeted vissza a hitelt időben. Ha hitelkártyát választasz, használd a Bank360 kalkulátorát és találd meg a legjobbat!

 • Hogyan szerezhetek pénzt autóvásárlásra?

  Ha ma bemész a bankba azzal a céllal, hogy autóhitelt vegyél fel, az esetek elsöprő többségében nem a hagyományos autóhitel konstrukciók fogadnak. Nagyjából 2008 óta a bankok áttértek lízingelésre, azaz a bank megvásárolja a járművet, majd mint annak tulajdonosa, kamattal megemelt díjért cserébe használati jogot biztosít számodra. A havonta fizetendő díj folyamatosan csökkenti az autó vételárát, így a futamidő lejártával és a törlesztés után fennmaradó összeg kifizetésével a bank átadja neked a tulajdonjogot.
   

  Egy másik, több szempontból kedvezőbb megoldás lehet, ha szabad felhasználású személyi kölcsönt veszel fel céljaid megvalósításához (kalkulátorunkban is ilyen lehetőségekkel találkozhatsz). Ezek a hiteltermékek sokkal rugalmasabbak, hiszen nincs megszabva hitelcél, bármire fordíthatod azt, így nem csak a gépjárművet, de az azzal kapcsolatos dokumentumok elkészítését és egyszeri díjak megfizetését is rendezheted belőle. Ráadásul a mai kamatkörnyezetben ezek a hitelek sokkal olcsóbbak tudnak lenni, mint a tipikus autóhitelek úgy, hogy legtöbbször sem önerő, sem fedezet nem kell a hitelfelvételhez, mindössze rendszeres jövedelem.

 • Hogyan tudhatom meg, hogy mennyi pénzt kell visszafizetnem a hitelkártya használata után?

  Több lehetőséged is van, hogy követhesd hitelkártya-kiadásaidat. A bank erről rendszeresen küldhet neked postán egyenlegközlőt, amely tételesen tartalmazza, hogy mikor, mennyiért és hol vásároltál. Az egyenlegközlő végén az is szerepel, hogy mennyi az össztartozásod és azt mennyi időn belül kell visszafizetned. Ugyanígy a bank SMS-értesítést is küldhet, ha kéred. Ekkor a kamatmentes időszak lejárta előtt egy szöveges üzenetben kaphatod meg, hogy mennyi pénzt kell visszafizetned. A legegyszerűbb, ha netbankon keresztül követed a kiadásaidat. Így mindig az aktuális egyenlegedet látod és pontosan megnézheted, hogy mikor mire költöttél és mennyit kell visszafizetned.

 • Hogyan tudok anélkül bankszámlát nyitni, hogy bemennék a fiókba?

  Senkinek sincs kedve órákon át várakozni egy bankfiókba, ezért jó hír, hogy ma már lehetőségünk van ennek kikerülésére, ha számlát szeretnénk nyitni. Ma már szinte minden pénzintézet kínál online számlanyitást. Ez azt jelenti, hogy egy internetezésre alkalmas eszközön ellátogatunk akár a bank weboldalára, akár egy összehasonlító oldalra, mint a Bank360, és ott megadjuk az adatainkat további kapcsolatfelvétel végett. A bank munkatársai felveszik velünk a kapcsolatot, adatot egyeztetnek, majd futár segítségével eljuttatják a kitöltésre váró dokumentumokat az otthonunkba. Ez a folyamat több napot is igénybe vehet. Ennél sokkal kényelmesebb és modernebb, az úgynevezett videós bankszámlanyitás, ahol a folyamat során a bank ügyintézőjével egy interneten keresztül történő videós beszélgetés során nyitjuk meg a számlát. Ez nem vesz igénybe sok időt, bárhonnan elvégezhetjük, a szerződéseket pedig elektronikusan tölthetjük ki. Jelenleg ilyen szolgáltatást a Gránit Bank, az MKB Bank és a Cetelem kínál. 

 • Hogyan tudok nemzetközi számlára utalni?

  Ahhoz, hogy nemzetközi számlára utalhass, ismerned kell a kedvezményezett IBAN-számlaszámát. Ez az alapszámlaszám, kiegészítve ország és bankspecifikus adatokkal. A sikeres nemzetközi utaláshoz tehát tudnod kell a külföldi bank IBAN-azonosítóját, ami az országkódból, ellenőrzőszámból és az alap számlaszámból áll. Ha biztosra akarsz menni, akkor a külföldi bank SWIFT-kódját is megadod, amely segít azonosítani a pénzintézetet. Ezeket a legtöbbször a banki weboldalak kapcsolati aloldalán találhatod meg. A magyar pénzintézetek kódjait kigyűjtöttük neked, így itt könnyedén keresheted.

 • Hogyan tudok videós azonosítással online számlát nyitni?

  Jelenleg a legegyszerűbb számlanyitási mód az online számlanyitás videóazonosítással, hiszen bárhonnan, percek alatt megnyithatod így bankszámládat az erre alkalmas pénzintézeteknél. Az online számlanyitáshoz egy online kapcsolattal és egy kamerával rendelkező eszközre van szükséged. Asztali számítógép, okostelefon, laptop és tablet is alkalmas például a számlanyitásra. A bank felületén kell elindítanod a folyamatot, ahol kiválasztod az igényelt bankszámlát, személyre szabod - például azt, hogy milyen bankkártyával igényeled -, online kitöltöd a nyilatkozatokat, majd egy ügyintéző segítségével elvégzitek a videóchaten keresztül történő azonosítást, ahol az okmányaidat is bemutathatod. Ha minden rendben zajlik, mindössze pár perc alatt letudható a folyamat. Te használhatod a számlát, a bank pedig postai úton is értesít arról, hogy megnyílt a bankszámla.

 • Hogyan válasszak hitelkártyát?

  Több szempontból is megközelítheted a kérdést: egyrészt választhatsz a kártya éves díja alapján, hiszen tetemes összeget is kitehet a plasztikkal járó költség. Pár ezer forinttól akár több tízezer forintig is terjedhet az éves díj a második évtől. Ha minél olcsóbb kártyát keresünk, érdemes a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató alapján keresgélni, hiszen ez tartalmazza a kamaton felül a kártyával kapcsolatos, rendszeresen felmerülő díjakat. Inkább a visszatérítés nagysága érdekel? Vizsgáld meg, hogy hol költöd a legtöbbet és keress ahhoz hitelkártyát! Egyes kategóriákban akár 5 százalékos pénzvisszatérítést is kaphatsz, évente pedig több tízezer forintot spórolhatsz így. A legjobb döntéshez használd a Bank360 hitelkártya-kalkulátorát!

 • Ingyen szeretnék készpénzt felvenni. Mit kell tennem hozzá?

  Törvényileg garantált két ingyenes készpénzfelvétel havonta. Ahhoz, hogy te is élhess ezzel a lehetőséggel, a bankodnál kell erre regisztrálnod és nyilatkoznod, az ingyenes készpénzfelvétel nem automatikus. A nyilatkozatot személyesen is megteheted a bankfiókban, de már az internetbankon keresztül is leadhatod.

  A felvehető összeg maximum 150 000 forint, ennyit tudsz a két díjmentes készpénzfelvétellel összesen magadhoz venni. A két felvételt bármelyik automatával megteheted, nem kell a bankod saját ATM-ét használnod. Egyszerre csak egy bankszámlával használhatod a két ingyenes pénzfelvételt, az összes többi számládnál annak hirdetményében meghatározott díjai alapján tudsz felvenni pénzt. Ugyanez igaz akkor is, ha elhasználtad a két lehetőséget az adott hónapra.

 • Jelen kell lennie a kedvezményezettnek szerződéskötéskor?

  Nem, mivel az előtakarékoskodó írásban nyilatkozik a kedvezményezett személyéről a szerződéskötés során.

 • Jövedelemigazolás nélkül kaphatok autóhitelt?

  Szinte biztos, hogy nem. Jövedelem hiányában a banknak nagyon kockázatos hitelezni, hiszen nem látja garantáltnak, hogy tudod majd fizetni a törlesztőrészleteket. Ezért nem valószínű, hogy akár lízingelni tudsz így, akár személyi kölcsönt felvenni az autóvásárlási céljaidra. Találkozhatsz azonban olyan banki ajánlatokkal, ahol nem kérnek munkáltatói igazolást, viszont nem biztos, hogy az autóvásárláshoz megfelelő hitelösszeget kapsz majd.

 • Kaphatok-e hitelt munkáltatói igazolás nélkül?

  Szinte biztos, hogy a bankok nemmel válaszolnak erre a kérdésre, hiszen a nem jelzálog alapú kölcsönök esetében ez az egyetlen biztosítékuk, hogy viszontlátják a pénzüket. Ugyanakkor vannak ma már olyan hitelintézetek, amelyek hajlandóak kivételezni. Gyorskölcsönt talán még kaphatsz, azonban a feltételek sokkal szigorúbbak lesznek, mint a jövedelemmel igazolt igénylésnél. Ez azt jelent, hogy csak kisebb, maximum nagyjából 500 000 forintos hitelt vehetsz fel igen magas kamatra. Amennyiben kopogtatnál a bankoknál egy ilyen ajánlatért, ne felejtsd otthon a személyazonosító irataid mellett az elmúlt három hónapra kapott közüzemi számláidat, telefonszámládat és bankszámlakivonatodat, amelyek segítik a bankot a hitelbírálat során. Számodra is megfelelő hitelajánlatot keresel? Használd Gyorskölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobbat! Lakáshitelre van szükséged? Hasonlítsd össze az ajánlatokat és igényeld a számodra legmegfelelőbbet!

 • Kell adóznom a lakástakarék után?

  A lakás-takarékpénztári megtakarítást nem terheli sem EHO, sem kamatadó.

 • Ki jelölhető kedvezményezettként lakástakarék szerződésen?

  A kedvezményezett a szerződő közeli hozzátartozója lehet: gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, házastárs. A kedvezményezettnek kell rendelkeznie magyar adószámmal, adóazonosító jellel és adókártyával.

 • Ki vehet fel áthidaló hitelt?

  Áthidaló hitelt 18 év feletti magánszemély vehet fel, aki nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján. Az áthidaló hitel felvétele viszont ugyanolyan folyamat, mint egy általános jelzáloghitel igénylése, azaz szükség van önerőre és fedezetre, illetve igazolt jövedelemre.

 • Ki veheti igénybe az LTP-t?

  Lakástakarék szerződés természetes személy nevére köthető, de szerződést csak a 18. életévét betöltött cselekvőképes magyar vagy uniós állampolgár nyithat jövedelemtől és családi állapottól függetlenül. Egy adószám alatt csak egy lakástakarék szerződés lehet, tehát nem köthetsz magadnak több szerződést. Lehetőség van arra, hogy kedvezményezett számára takarékoskodj, aki szintén igénybe veheti az állami támogatást. Kedvezményezett gyakorlatilag bárki lehet a közeli hozzátartozók közül, akinek nincs a nevén LTP. Így elérhető az, hogy több ember megtakarítását egy közös lakáscélra fordítsátok.

 • Kiutalják a pénzt, de nincs lakáscélom. Mit tegyek?

  Két lehetőség közül választhatsz: kérheted a szerződés meghosszabbítását (10 évnél rövidebb futamidejű módozatnál) vagy kérheted a szerződéses összeg rendelkezésre tartását. A betéti kamatot a rendelkezésre tartási idő alatt is jóváírja a betétünk után a lakástakarékpénztár és emellett a havi 150 Ft számlavezetési díjat kell megfizetned. Amennyiben ebben az időszakban is helyezel el betétet a lakásszámlán, erre is jóváírja a betéti kamatot és állami támogatást (amennyiben rövidebb a futamideje a szerződésnek, mint 10 év, ugyanis 10 év futamidő után már nem jár állami támogatás). A rendelkezésre tartási időszak alatt a lakáselőtakarékoskodó a kiutalásra vonatkozó igényét bármikor jelezheti a pénzintézet felé.

 • Köthetek több szerződést?

  Saját nevedre csak egyetlen LTP-szerződést köthetsz, viszont megtakaríthatsz általad választott kedvezményezettnek, aki közeli családtag lehet. Így érhető el, hogy azonos célra egyszerre több szerződéssel takaríts meg és az állami támogatást is igénybe tudd venni mindegyik után. A szabályozás szerint nem kell tulajdonrészt sem szerezned abban az ingatlanban, amelyre a megtakarításokat fordítottátok.

 • Követhetem a választott portfólióm teljesítményét?

  Természetesen, bár azt nem javasoljuk, hogy a napi vagy akár havi változások miatt eltérj a stratégiádtól, hiszen hosszú távon nem lehet kiszámítani, hogy mit hoz a piacokon a jövő, itt pedig akár több évtizedig is dolgozik a pénzed. Az avatatlan befektető pedig az esetek többségében rosszkor cserél befektetést és csak bukik. Mindazonáltal van lehetőséged követni a választott portfóliód teljesítményét. Online figyelheted a portfóliók teljesítményét a pénztár honlapján, így mindig tudhatod, hogy növekszik-e a megtakarításod értéke, vagy csökken. Az árfolyamot nem csak a pénztár honlapján, hanem a Magyar Nemzeti Bank weboldalán is figyelheted.

 • Lejárt a lakástakarékom. Köthetek újat?

  Semmi sem akadályozza új szerződés kötését, ha a korábbi lejárt. Az állami támogatást évente lehet igénybe venni.

 • Meddig tart a jelzáloghitel igénylése? Milyen gyorsan jutok a pénzhez?

  Jelzáloghitel esetében, mivel a hitelösszeg is magasabb, mint a személyi kölcsönöknél, hosszabb várakozási idővel kell kalkulálni. Míg a fedezet nélküli személyi hitelnél akár egy-két nap alatt hitelhez juthatsz, a jelzáloghitel esetében két héttől akár egy hónapig is terjedhet az átlagos várakozási idő. A banknak az a célja, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan a te tulajdonodban maradjon, ezért alaposan kivizsgálja, hogy valóban fizetőképes vagy-e, illetve az leszel-e akár egy évtized múlva is. A hitelbírálat részletessége mellett pedig sokszor az is késlelteti a hitelhez jutást, ha hiányzik egy szükséges dokumentum, vagy hiányosan töltötted ki a papírt. Így amennyire tudsz, felkészülten, minden szükséges dokumentum birtokában indítsd el az igénylést, hogy ez már ne legyen később hátráltató tényező.

 • Meddig tart az igénylés? Milyen gyorsan jutok a pénzhez?

  A hiteligénylés a szükséges dokumentumok bemutatását követően indul. Első lépésként a bank ellenőrzi a jövedelemigazolást, az adatokat, és azt, hogy nem szerepelsz-e a KHR listáján, vagyis régi nevén nem vagy-e barlistás (BAR-listás). Egyes bankoknál és egyes hiteleknél is eltérő átfutási idővel kell számolni. Ha a hitelező banknál vezeted a folyószámládat, akár már pár órával az igénylés után hozzájuthatsz a pénzhez. De általában 4-5 napos átfutási időre számíts.

 • Megkaphatom több szerződés után is az állami támogatást?

  Mivel egy személy nevéhez csak egy lakástakarék megtakarítás kapcsolódhat, ezért a támogatás mértéke sem haladhatja meg az évi 72 ezer forintot a maximális 240 000 forintos éves befizetés mellett. Azonban van lehetőség kedvezményezettként közeli családtagok számára megtakarítani, ekkor viszont nem számít, hogy neked, mint megtakarítónak már van egy szerződése. Az állami támogatást a kedvezményezett veszi majd igénybe. Úgy tudsz tehát több szerződést kötni és nagyobb állami támogatást igénybe venni, ha bevonod a közeli hozzátartozóidat is lakáscéljaid elérésébe.

 • Megoldható a jelzáloghitel munkáltatói jövedelemigazolás nélkül?

  A válasz erre a kérdésre igen egyszerű: nem. Igazolnod kell, hogy mekkora az a jövedelem, amiből fizetni tudod a törlesztőrészleteket. A munkabéren túl ide számít az osztalékként kapott kifizetés 1 hónapra vonatkoztatott, arányos része, a béren kívüli juttatási rendszer keretösszegének arányos része, az egyéb béren kívüli juttatások, ha azt a munkavállaló nem a munkavégzéséért felmerült költség ellenében kapott (például ha kifizeti a munkaadó az üzemanyagunkat), illetve a jövedelempótló járadékok és a Rezidensi Támogatás Program ösztöndíja, plusz a Fiatal Szakorvosok Támogatási Program támogatása.

 • Mekkora állami támogatás igényelhető a önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseim után?

  Az egyéni befizetéseid után 20 százalékos SZJA adó-visszatérítést kaphatsz. A visszatérítés maximális összege 150 000 forint évente, persze ez attól is függ, hogy mennyi adót tudsz visszaigényelni az összevont adóalapból. A 150 000 forintot úgy kaphatod meg, ha egy évben az egyéni befizetéseid és/vagy a támogatói adomány eléri a 750 000 forintot. Nagyon fontos, hogy a munkáltató által cafeteria keretében fizetett összegek után nem igényelheted a visszatérítést.

 • Mekkora az áthidaló kölcsön futamideje?

  Az áthidaló kölcsön futamideje tarthat a kiutalási időpontig, de csak abban az esetben, ha a hitelösszeg kisebb, vagy megegyező a szerződéses összeggel. Amennyiben a hitelösszeg magasabb, úgy a betörlesztésre kerülő lakáskölcsön futamidejéig kell törleszteni.

 • Mekkora havi megtakarítás fizethető LTP-nél?

  Minimum 5 000 forint és maximum 20 000 Ft között bármekkora havi megtakarítást választhatsz. Amennyiben ennél többet szeretnél havonta félrerakni, köss több szerződést kedvezményezettek megjelölésével.

 • Mekkora hozama van a lakás-takarékpénztári betéteknek?

  Önmagában nagyon alacsony a betéti kamat, az igazán nagy lökést az állami támogatás adja, amellyel elérhető akár a 10 százalék feletti éves hozam is. Ez nagyrészt attól is függ, hogy milyen hosszú megtakarítási időszakot választunk, mivel minél rövidebb időre szerződünk (a legrövidebb időszak 4 év) annál magasabb lesz a hozam. Számít a módozat is, hiszen a kedvezményes hitellel támogatott lakás-takarékpénztár betéti kamata alacsonyabb, de választhatjuk a jobban kamatozó módozatot is, ha lemondunk a  kedvezményes hitelről.

 • Mekkora jövedelemmel kell rendelkeznem, hogy hitelt kaphassak?

  Ez függ a felvett összegtől, a futamidőtől, a kamatoktól, és attól, hogy mennyit költesz általában a jövedelmedből. A bank megvizsgálja ugyanis az összes igazolt jövedelmed (például járhat még családi pótlék, vagy lehet vállalkozásból származó bevétel), és ebből levonja az esetlegesen más hitel törlesztésére fordított összegeket, majd a levonja a megélhetési költségeket (amit leggyakrabban a KSH-Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján határoz meg), és így marad a szabadon felhasználható jövedelemösszeg. Bankonként változik, hogy a szabadon felhasználható jövedelem hány százalékát engedik a hitel törlesztőrészletére fordítani. Van amelyik bank ajánlatában havi nettó 70 000 forintot, egy másik pedig havi nettó 110 000 forint jövedelmet ír elő. Összességében a bankoknak meg kell felelniük a Magyar Nemzeti Bank által támasztott jövedelemarányos törlesztőrészlet korlátozásnak, amely megszabja, hogy mekkora lehet a maximális törlesztőd.

 • Mennyi hitelt kaphatok személyi kölcsönnél?

  Ez nagyon eltérő egyes esetekben. Függ pédául a jövedelmedtől, az életkorodtól, vagy más meglévő hiteleidtől. Leggyakrabban a havi igazolható jövedelmed 3-6-szorosát lehet megkapni hitelként, de maximum egy éves jövedelmednek megfelelő összeget kaphatsz.

 • Mennyi időm van visszafizetni a hitelkártya-tartozást?

  A bank havonta vizsgálja, hogy mennyi pénzt költöttél és mennyit kell visszafizetned. Az elszámolási időszak jellemzően egy hónap. A visszafizetésre a bank türelmi időt ad, ami 30-45 nap. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy kamatmentesen visszafizethesd a tartozásodat. Ha nem sikerül rendezni, a pénzintézet kamatot kezd el felszámítani a tartozásodra, amit átviszel a következő hónapra. Ha a legolcsóbb hitelkártyát keresed, érdemes a Bank360 kalkulátorával összehasonlítani a lehetőségeket!

 • Mennyi időn belül érkezik meg az utalásom?

  Ma már napon belül is jóváíródnak az átutalások, így nem kell több mint egy napot várni, hogy beérkezzen a pénz. Egy nap 10 olyan ciklus van a banki munkanapokon, amikor jóváíródnak az utalások. A ciklusok 7:30 és 15:30 között oszlanak el, illetve van egy utolsó záróciklus 17:00-kor, amíg lehet küldeni megbízásokat. Ez azt jelenti, hogy az átutalások nagyjából minden órában megérkezhetnek, de maximum 2 óra alatt a ciklusokon belül. 2019-ben indul az azonnali átutalás rendszere, amely segítségével még ennyit sem kell várni, a pénz azonnal megérkezik a számlánkra.

 • Mennyi időn belül kapom meg a pénzt a felhalmozási idő leteltével?

  A szolgáltatóknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy kifizessék neked a megtakarítás és esetlegesen a hitel összegét az úgynevezett értékelési fordulónaptól. Ettől a naptól vizsgálja a szolgáltató, hogy mekkora összegből mely ügyfeleket kell kifizetnie. Ez alatt az idő alatt további befizetéseket tehetsz, amelyek ugyanúgy kamatoznak.

 • Mennyi időn belül kell nyilatkoznom a felhasználási célról?

  A kiutalási értesítő kézhezvételétől számított egy hónapon belül nyilatkozni kell a felhasználási célról. Amennyiben nem nyilatkozik a felhasználásról a lakáselőtakarékoskodó, akkor a pénzintézet küld egy figyelmeztető levelet, majd egy másikat. Amennyiben a lakáselőtakarékoskodó nem válaszol a második levélre sem, akkor a lakástakarékpénztár úgy értelmezi, hogy nem fogadja el a kiutalást és nem tart igényre a kedvezményes lakáskölcsönre a lakáselőtakarékoskodó.

 • Mennyi pénzt használhatok fel hitelkártyával?

  Hitelkártya igénylésénél a bank ugyanúgy vizsgálja a jövedelmed, mintha személyi kölcsönt vennél fel. A hitelkeret megállapításához a bank figyelembe veszi, hogy mekkora a rendszeres jövedelmed, majd annak megfelelően állapítja meg a hitelkeretet. A havonta elkölthető összeg jellemzően nem több, mint a fizetésed két-háromszorosa.

 • Mennyi szerződő és kedvezményezett jelölhető egy szerződésen?

  Csak egy szerződő és egy kedvezményezett szerepelhet egy szerződésen. Egy szerződő viszont több szerződést is köthet attól függően, hogy hány közeli hozzátartozója van. Egy személy egy időben csak egy állami támogatásra jogosult, tehát csak egy lakástakarék szerződésben jelölhető meg kedvezményezettként. A szerződésben a szerződő és a kedvezményezett lehet ugyanaz a személy is.

 • Mennyire biztonságos megtakarítási forma az LTP?

  Magyarországon jelenleg az egyik legbiztonságosabb megtakarítás, a befizetett összeg ugyanis nem veszhet el: garanciát vállal rá az Országos Betétbiztosítási Alap, a törvény pedig azt garantálja, hogy az állam nem változtat a szerződés megkötése után a 30 százalékos támogatáson és a betéti, illetve hitelkamatok sem változnak.

 • Mennyire kell értenem a befektetésekhez, ha önkéntes nyugdíjpénztárnál szeretnék nyugdíjra gyűjteni?

  Szerencsére az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások éppen megfelelnek azoknak is, akik nem akarják magukat nagyon beleásni a pénzügyek világába. A pénzedet profi szakemberek kezelik majd annak megfelelően, hogy neked mekkora a kockázattűrő képességed. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál különböző portfóliók közül kell kiválasztanod azt, ami számodra a legmegfelelőbb, biztonságos, közepes kockázati szintű és kockázatos portfóliók közül. Persze minél nagyobb kockázatot vállalsz annál több pénzt használhatsz fel nyugdíjas éveid alatt, ám ugyanakkor veszíthetsz is. Szerencsére nem kell egyedül bogarásznod a különböző portfóliók között: a Bank360 segítségével gyorsan megnézheted, hogy a számodra megfelelő kockázati szinten milyen termékek érhetők el, a Magyar Nemzeti Bank vagy a pénztár oldalán pedig azt is megnézheted, hogy a múltban hogyan teljesítettek ezek a portfóliók (persze a múltbéli teljesítményből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a jövőre nézve).

 • Mi az a lakástakarék (LTP)?

  A lakástakarék olyan havi befizetésekhez kötött megtakarítási forma, amelyet legtöbbször lakásvásárlásra, felújításra vagy bővítésre használhatsz fel. Jelenleg négy szolgáltató kínálja ezt a megtakarítási formát: a Fundamenta Lakáskassza, az Erste Lakástakarék, az OTP Lakástakarék és az Aegon Lakástakarék, amelyek különböző szerződéseket kínálnak 4 évtől 10 évig terjedő felhalmozási időre. A lakástakarék nagy előnye, hogy a banki kamat mellett 30 százalékos államilag támogatás is jár rá, a szerződés lejárta után pedig dönthetsz úgy, hogy az összegyűjtött pénz mellé kedvező kamatozású hitelt is felveszel lakáscéljaid eléréséhez. A legkisebb befizethető összeg 2400 forintnál kezdődik és 20 000 forint a maximum. Válogass a legjobb lakástakarékok között a bank360.hu lakástakarékpénztár kalkulátorával! 

 • Mi az önkéntes nyugdíjpénztár?

  Az önkéntes nyugdíjpénztár egy nyugdíjcélú megtakarítási forma. Segítségével az aktív éveidben a jövedelmedből tehetsz félre befizetésekkel, így felkészültebb leszel, amikor eljönnek a nyugdíjas évek. A nyugdíjpénztáraknál nyugdíjszámlát nyithatsz, ezekre pedig rendszeresen, például havonta, befizethetsz bizonyos összeget. Ez a pénz különböző kockázatú befektetési alapokba kerül, és jó esetben növelik a befektetéseid értékét, így több pénzt kapsz vissza, mint amennyit elhelyezel aktív éveid során. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaid után adójóváírást is kaphatsz az államtól, évente maximum 150 000 forintot igényelhetsz vissza.
   

  A Bank360 kalkulátorával könnyedén áttekintheted a pénztárak ajánlatait és kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb portfóliót. 

 • Mi fog történni azután, hogy igényeltem itt az oldalon a hitelt?

  A kölcsönkalkulátorban kiválasztott ajánlatnál a ’Tovább’ gombra kattintva az adott bank oldalára jutsz át. Ott általában az online felületen meg kell adnod a kért adatokat, majd egy ügyintéző kapcsolatba lép veled, hogy segítsen tisztázni minden szükséges részletet.

 • Mi kell a hitelkártya igényléséhez?

  Hitelkártyát egyszerűen igényelhetsz, ha már elmúltál 18 éves, hiszen mindössze rendszeres jövedelemre van szükséged. Legalább három hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezned, és a bank által meghatározott minimumot is el kell érnie a havi jövedelmednek. Az igénylés során szükséged lesz fényképes igazolványra és lakcímkártyára is. 

 • Mi kell egy átutalás elindításához?

  A banki átutaláshoz neked kell adnod egy megbízást a banknak, hogy juttassák el az általad megnevezett összeget a fogadó félhez, aki a kedvezményezett. Ezt a megbízást személyesen a bankfiókban, telefonon egy ügyintézővel beszélve, vagy internetbankon keresztül adhatod le. Az átutaláshoz három információra lesz szükség: a kedvezményezett nevére, a számlaszámára és arra, hogy mennyi pénzt akarsz utalni. Az utalás pár óra vagy egy nap alatt megérkezik, attól függően, hogy milyen átutalási formát választottál. Az átutalás részleteiről is olvashatsz nálunk bővebben.

 • Mi történik a szerződéssel, ha a szerződő elhalálozott?

  lyenkor a szerződő helyébe lép a kedvezményezett. Ehhez egy nyilatkozatot kell írnia a kedvezményezettnek, amit benyújt a lakástakarékpénztárhoz, így hagyatéki eljárás nélkül tudja folytatni a szerződést. Amennyiben nem került megjelölésre kedvezményezett a szerződésben, akkor az örökös lép a szerződő helyébe. Több örökös esetén meg kell egyezniük egymással az örökösöknek, hogy ki folytatja a szerződés, mivelhogy csak egy szerződő jelölhető meg a szerződésben. Abban az esetben, ha az örökös is rendelkezik lakástakarék megtakarítással, akkor a két szerződés összevonható, és nem kell visszafizetni a korábban megigényelt állami támogatást, de ez csak akkor lehetséges, ha mindkét szerződés egy pénzintézetnél van.
   

  Ha 4 éven belül halálozik el a szerződő (azaz még nem telt el négy év a szerződés futamidejéből) és nem akarják folytatni a szerződést az örökösök, akkor csak a megtakarítást és a betéti kamatokat kapják meg. Amennyiben letelt az állami támogatás kiutalásához szükséges 4 év, akkor lakáscélra felhasználhatják az örökösök a megtakarítást az állami támogatást és ezek kamatait.

 • Mi történik, ha felmondom az LTP szerződést?

  Erre természetesen megvan a lehetőséged, idő előtt bármikor felmondhatod, ráadásul az a helyzet, hogy még így is igen jól, komolyabb büntetés nélkül jöhetsz ki a dologból. Csak az állami támogatást és a kamatait kell visszafizetned, de csakis akkor, ha négy év letelte előtt szünteted meg a szerződésed. A megtakarításod és kamatai így is megmaradnak. Ha viszont négy éve már megvan a például 10 évre kötött szerződésed, felhasználhatod az állami támogatással együtt lakáscélra, csak igazolnod kell azt. A felmondásnak nagyjából akkora díja van, mint a szerződésmódosításnak, körülbelül 2000 forint. A megtakarítás felmondási ideje két hónap, tehát ennyi idő múlva jutsz hozzá a pénzedhez. Van azonnali hatályú, gyorsított kifizetéses felmondásra is lehetőség, de ez jóval drágább, a megtakarítás néhány százalékát, általában hármat csippent le a szolgáltató.

 • Mi történik, ha nem fizetem az LTP számlavezetési vagy számlanyitási díját?

  Ha nem fizeted be a számlára a havi számlavezetési díjat vagy a számlanyitási díjat, akkor ezek a havi megtakarításból kerülnek levonásra, így kitolódik a futamidő, vagy csak alacsonyabb szerződéses összeget tudsz elérni a kitűzött futamidő végére.

 • Mi történik, ha nem tudom fizetni a törlesztőrészleteimet?

  Először is érdemes kapcsolatba lépni a hitelintézettel, és beszámolni a fizetési nehézségekről. A hitelezők saját konstrukciókat (például a hátralék részletekben történő kifizetése, vagy a futamidő kitolásával) kínálnak a bajba jutott adósok számára, azonban ez nem mindig jelent megoldást a problémára.

  Ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, büntetőkamatot, vagy más néven késedelmi kamatot kell fizetned. Ennek mértéke attól függ, mi szerepel a szerződésben, mekkora büntetőkamatot állapított meg a bank. Akik már minimum 3 hónapja nem fizetik a hitelüket, és tartozásuk összege nagyobb, mint az aktuális minimálbér, felkerülnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), korábbi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) listájára. Aki a listára egyszer felkerül, nagyon nehezen juthat később hitelhez. Legrosszabb esetben pedig a bank értékesítheti a fedezetként elzálogosított ingatlant, hogy pénzéhez jusson. Ilyenkor az ingatlan nem a piaci áron, hanem sokszor alacsonyabb áron kel el.

  Ha végrehajtás alatt áll az ingatlan, magáncsődvédelmet kérhet az az adós, akinek legalább 90 napon túli és legalább félmilliós hátraléka van, illetve veszélyben van a lakhatása. Így az adós 5-7 éven keresztül segítséget kaphat, szigorú ellenőrzés mellett. Ahhoz, hogy valaki csődvédelembe kerüljön és eredeti ingatlanjában maradhasson, az ingatlannak meg kell felelnie bizonyos méltányossági szempontoknak (nem lehet aránytalanul nagy, vagy túl értékes), és ott is kell élnie.

  Emellett aki csődvédelmet kér, másik lakásba is költöztethetik, ahol szerényebb körülmények közé kerülhet, mint amiben azelőtt élt, ha túl nagynak, vagy túl értékesnek ítélték az adott ingatlant. A segítségért (az adósnak csökkentett törlesztőrészleteket kell csak fizetnie) cserébe a magáncsőd eljárásba került adós kap egy vagyonfelügyelőt, aki folyamatosan ellenőrzi a vagyoni helyzetét, beleszólhat a kiadásokba. Az is előfordulhat, hogy a tartozás csökkenését azzal segítik, hogy egyes nem mindennapi, létfontosságú használati tárgyat eladnak. Illetve a Nemzeti Eszközkezelő programja (NET-program) is a súlyosan eladósodott jelzáloghiteleseknek nyújt segítséget. Az Eszközkezelő megvásárolja a feltételeknek megfelelő adósok ingatlanját, majd bérbe adja nekik, hogy ott maradhassanak. Később az adósok visszavásárolhatják az ingatlant.

 • Mi történik,ha rosszul adom meg az adatokat banki átutaláshoz?

  Amennyiben elrontod a számlaszámot vagy a kedvezményezett nevét, segíthetnek a banki automatikus rendszerek, amelyek kijavítják helyesre az adatokat, amennyiben beazonosítható a kedvezményezett (ez jellemzően 1-2 szám vagy karakter elgépelésénél működik). Amennyiben nem lehet beazonosítani a kedvezményezettet, egy idő után a bank visszahelyezi az összeget a számládra külön díj felszámítása nélkül. Megkülönböztethetünk két esetet: ha megszűnt számlára vagy hibás számlára utalsz. A különbség annyi, hogy a nem létező számláknál hosszabb ideig tart a visszautalás, mert az nem automatikusan, hanem manuálisan történik, így 1-2 órával tovább tarthat.

 • Miért érdemes hitelkalkulátort használni?

  A Bank360 oldalán található hitelkalkulátor segítségével megnézheted, melyik hitel számodra a legkedvezőbb. A találatokat aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg. A bankok ajánlatainál az ’i’ gombra kattintva egy legördülő menüt találsz, ahol megnézheted a hitelkamatokat és költségeket, az igénylés feltételeit, az akció feltételeit, a szükséges dokumentumok listáját, a jogi részleteket, és egy előtörlesztési útmutatót is találsz arra az esetre, ha a futamidő lejárta előtt fizetnéd vissza a hiteled. A banki ajánlatoknál a ’Tovább’ gombra kattintva pedig az adott pénzintézet hiteligénylési felületére jutsz át.

 • Miért éri meg a munkáltatómnak, ha cafeteriaként fizet be nekem az önkéntes nyugdíjpénztárba?

  Nem csak te, hanem a munkáltatód is kap adókedvezményt, ha a munkabér mellett juttatásként fizet be a te önkéntes nyugdíjpénztári számládra. Alacsonyabb járulékfizetési kötelezettséget von maga után. A munkáltató költségként számolhatja el például tagdíjat és az adóterheket.

 • Miért kell közjegyzői okiratba foglalni a jelzálogszerződést?

  Azért kell közjegyzői okiratba foglalni a jelzálogszerződést, mert ha közjegyző előtt is hitelesíted a hitelszerződésedet, akkor ha nem fizetsz rendesen, a követelés bírósági eljárás nélkül, közvetlenül is végrehajthatóvá válik. Így komplikáció és fizetési nehézség esetén a bank sokkal egyszerűbben pénzéhez juthat.

 • Mik a jelzáloghitel igénylésének feltételei?

  A hitelfelvételhez meg kell felelned bizonyos személyes tényezőknek, például fontos az életkorod, vagy a megfelelő jövedelemmennyiség. Emellett a fedezetként felajánlott ingatlannak is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, így szükség van: tulajdoni lapra, megfelelő piaci / forgalmi értékre (minimum 4-6 millió forintot kell érnie az ingatlannak), arra, hogy az ingatlan állapota megfeleljen a tulajdoni lapon szereplő részleteknek, legyen egy jogerős használatbavételi engedélyed, ne legyen az ingatlan ellen bírósági eljárás folyamatban, az ingatlan legyen önállóan forgalomképes, legyen tehermentes, illetve feleljen meg a bank által támasztott értékállósági és eladhatósági feltételeknek.

 • Mik a személyi kölcsön igénylésének feltételei?

  A hiteligénylés általános feltételei nagyjából megegyeznek, ám sok bank eltérő elvárásokat támaszt például a havi nettó jövedelemmel kapcsolatban. Először is mindenképp szükséged van jövedelemigazolásra és megfelelő mértékű jövedelemre (általában havi nettó 60-70 ezer forint a minimum). Fedezet nélküli személyi kölcsön esetén általában minimum 3-6 hónapos munkaviszonyra van szükség az igényléshez. Azt, hogy mi az a legnagyobb összeg, amit a hitelfelvevőként kaphatsz, a bankok az igazolt jövedelmed és havi kiadásaid alapján határozzák meg. Sok bank meghatározza az igényléskor a maximum korhatárt (vagy bizonyos kor felett adóstárs bevonását kéri) és azt is, hogy az igénylő nem szerepelhet a KHR listán (az igénylő nem lehet barlistás / BAR listás). A bank360 oldalán található hitelkalkulátorban láthatod, az egyes bankok milyen egyéb feltételeket szabnak: például egyes akciós kondíciók csak azok számára elérhetők, akik az adott banknál vezetik a számlájukat, és a fizetésük is arra a számlára érkezik.

 • Mikor érdemes jelzáloghitelt választani?

  Először is nem választhatsz jelzáloghitelt, ha nincs fedezetnek megfelelő ingatlanod. Ehhez szükség van egy tehermentes ingatlanra, aminek az értéke minimum 4-6 millió forint. Ha ez megvan, választhatsz lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelt. A jelzáloghitel azért kedvezőbb egy fedezet nélküli kölcsönnél, mert alacsonyabb kamatokkal számolhatsz, ugyanis a bank szemében nem vagy olyan kockázatos – legrosszabb esetben ott az ingatlan, amit pénzzé tud tenni. Persze a bank célja nem az ingatlan megszerzése, hanem hogy kamatostul visszakapja a kölcsönadott hitelt törlesztőrészletek formájában, amelyet a havi jövedelmedből tudsz teljesíteni.

 • Milyen bankkártyát érdemes választanom?

  Alapvetően két bankkártya-típus közül választhatsz, a sztenderd elektronikus kártya és a dombornyomott plasztik között. Ez utóbb egy presztizskártya, amit jellemzően magas költésű ügyfelek vesznek igénybe drága számlacsomag mellett. Korábbi előnyei mára szinte elapadtak. A dombornyomás miatt biztonságosabb vásárlást biztosított, több helyen csak ilyen kártyát fogadtak el (például az interneten) és olyan extrák járnak hozzá, mint az utasbiztosítás.


  Azonban, ahogy a kártyák és az internetes POS-terminálok elterjedtek világszerte, úgy lett egyre általánosabban elfogadott az elektronikus, chippel ellátott kártya is, így ma már szinte semmilyen különbség sincs a két típus között. Éppen ezért többet fizetni sem feltétlenül érdemes egy ilyen kártyáért. Sőt, aki még ennél is többet akar spórolni, az már digitalizálhatja is a kártyáját, így egyáltalán nincs szüksége plasztikra, amivel tovább csökkentheti a díjakat.

  Az újabb bankkártyák képesek érintésmentes fizetésre, így elég csak a terminálhoz érinteni a kártyát. NFC-képes telefonok szintén ismerik ezt a funkciót, így a kártyát digitalizálva használhatjuk mi is az érintéses fizetést.

 • Milyen befektetési alapok közül választhatok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál?

  Mivel az önkéntes nyugdíjpénztár célja, hogy mindenki számára érthető és egyszerű megtakarítási formát nyújtson, ezért neked nem kell azzal bíbelődnöd, hogy kiválogatod a szerinted jó hozammal kecsegtető befektetési alapokat. Erre más nyugdíjmegtakarítási termékek szolgálnak, mint a nyugdíjbiztosítás vagy a Nyugdíj Előtakarékossági Számla, ismertebb nevén a NYESZ. Nyugdíjpénztári tagként neked csak arról kell döntened, hogy mennyire vagy "bevállalós", azaz mekkora a kockázattűrő képességed. A pénztárak alacsony, mérsékelt és magas kockázatú portfóliókat alakítanak ki, neked ezek közül kell kiválasztani azt, ami számodra a legmegfelelőbb. A biztonságosabb eszközökkel alacsony hozamot érhetsz el, de nem kell attól tartanod, hogy elveszíted a pénzed. A kockázatos eszközök többet hoznak a konyhára, de megvan az esélye annak, hogy csökken a megtakarításod értéke. Hasznos, ha megfogadod: fiatalon érdemesebb kockázatos portfóliókba tenni a megtakarítást, de a nyugdíjkorhatárhoz közeledve már inkább biztosra kell játszani és a biztonságos portfóliókat érdemes választani, hogy ne kockáztasd a felgyűlt vagyont.

 • Milyen célra érdemes személyi köcsönt felvenni?

  A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül, a jövedelmünk nagysága alapján lehet igényelni, és maximum 5 000 000 forinthoz lehet hozzájutni. Ez elég arra, hogy egy váratlan családi kiadást, egészségügyi költségeket, javíttatásokat ki lehessen belőle fizetni. Sokan esküvőre, nászútra is felvesznek személyi kölcsönt.

 • Milyen dokumentumok szükségesek LTP szerződés megkötéséhez?

  Ha a szerződő természetes magánszemély, akkor személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya szükséges a szerződés megkötéséhez.

 • Milyen hitelt kaphatok az LTP mellé?

  Alapvetően minden lakástakarék mellé ajánlanak a szolgáltatók hitelt a szerződés lejártakor, amelyet a megtakarítással együtt kapsz meg igény esetén. Fontos azonban, hogy nem kötelező hitelt felvenned a megtakarításod mellé. Ez a hitel szintén csak a lakáscélra fordítható, így a te döntéseden múlik, hogyan érheted el könnyebben a céljaidat. Az LTP-k típusai közül a hitellel kombinált ajánlatok kedvezőbb kamatozású hitelt biztosítanak, így ha csak kölcsönnel tudnád megvalósítani lakásvágyaid, érdemes lehet ezt a típust választani. Minél hosszabb futamidőt választasz, annál több hitelt vehetsz fel kifizetés idején. Ne felejtsd el: ahogy más hiteltermékeknél is, itt is van hitelbírálat, vizsgálják a hitelképességed, tehát szükség lesz fedezetre és jövedelemre.

 • Milyen költségei vannak az LTP-nek?

  Két fajta díjat számolhat fel a szolgáltató:

  1. számlanyitási díjat

  2. számlavezetési díjat
    

  A számlavezetési díj egységesen 1800 forint évente, tehát 150 forint havonta. A számlanyitási díj a szerződés összegének bizonyos százaléka, általában nem több, mint 1%. Azonban ez az egy százalék is rengeteget jelenthet, ha hosszú futamidőt választunk magas havi befizetés mellett, könnyen akár 80 000 forint is lehet számlanyitás díja. Érdemes ezért figyelni a különféle szolgáltatói akciókat, amikor elengedik a számlanyitási díjat.
   

  Költség merülhet még fel csekkes befizetés esetén (200 Ft), szerződésmódosításnál, vagy a kiutalásnál, de ez szolgáltatóként változó.

 • Milyen költségei vannak az önkéntes nyugdíjpénztárnak?

  A három államilag is támogatott nyugdíjmegtakarítási forma közül az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legolcsóbb megoldás. A havi befizetés már akár 3 000 -5 000 forint is lehet, azonban a pénztár költségeit is meg kell fizetnünk, melyek jellemzően sávosan alakulnak, azaz minél több pénzt helyezünk el a megtakarítási számlán, annál kevesebbet különítenek el a fenntartásra szánt tartalékokba. A sávok eltérők a pénztáraknál, akár több százezer forintos különbségek is lehetnek a legolcsóbb sáv határánál. Bármennyit is fizessünk be, a költségekre elvont rész nem lehet magasabb a befizetett összeg 10 százalékánál. Ha pénztárat váltanánk, 3 000 forintot kell fizetnünk. Ha idő előtt szeretnél hozzájutni a pénzhez, 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást és 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetned. 

 • Milyen költségei vannak egy hitelkártyának?

  Ahogy egy betéti kártyának is, úgy a hitelkártyának is vannak egyszeri és rendszeresen felmerülő díjai. Ilyen egyszeri tétel például a kártya gyártási költsége. A hitelkártyának éves díja is van, amely több ezer forint lehet. Egyes pénzintézetek bizonyos költési szint felett ezt elengedik. Hitelkártyával készpénzt is vehetünk fel ATM-ből, ugyanakkor ez az egyik legdrágább művelet, így ezt semmiképpen nem ajánljuk. Fizetünk a kártya után zárlati díjat, felszámíthatják a csoportos beszedési megbízások utáni költségeket is és természetesen késedelmes fizetés esetén kamatot is fizetünk. Akkor is díjat vet ki a bank, ha meghaladjuk a megszabott hitelkeretünket. A megfelelő kártya kiválasztásával csökkenthetjük ezeket a kiadásokat pénzvisszatérítés segítségével. A legjobb ajánlatok felkutatásához használjuk a Bank360 hitelkártya-kalkulátorát!

 • Milyen költségekkel számoljak, ha jelzáloghitelt veszek fel?

  Mielőtt hitelt veszel fel, olvasd át nagyon részletesen a banki hirdetményt a választott kölcsönről. Itt megtalálhatod az összes bujtatott költséget, amit azelőtt kell kifizetned, hogy megkapnád a hitelt.

  Körülbelül ezekre számíthatsz:

  • Értékbecslési díj: 30 000 forint körül

  • Tulajdoni lap lekérésének díja: 1 000 forint

  • Térképmásolat lekérésének díja: 3 000 forint

  • Közjegyzői munkadíj: 60-100 000 forint

  • Földhivatali eljárás díja: 12 000 forint körül

  • Előtörlesztési díj: a törlesztett összeg 1-2 százaléka

  • Végtörlesztési díj: a törlesztett összeg 1-2 százaléka

  Érdemes tájékozódni a banki hirdetményben az egyéb költségekről is, amik csak esetlegesek: például a szerződés módosításának díja, akár ügyletenként 50 000 forint is lehet.

 • Milyen támogatást ad az állam a lakástakarékhoz?

  A havi befizetések után igénybe vehetsz 30 százalék állami támogatást is, amely maximum 72 000 forint lehet évente, feltéve, hogy a legmagasabb havi összeget, 20 000 forintot fizetsz be havonta, tehát összesen 240 000 forintot. A többi állami kedvezménnyel szemben ezt nem adóból igényled vissza. Kisebb összegű befizetés esetén az állami támogatás mértéke is alacsonyabb. A lakástakarék ráadásul kamatadó és EHO-mentes. Összességében nézve az LTP-megtakarítás ilyen kamatkörnyezetben nagyon impozáns, akár 10 százalék feletti hozamot is termelhet az állami támogatásnak köszönhetően, ha rövid futamidőt választasz. Fontos, hogy a 30 százalékos támogatás mindig csak az adott évben befizetett díjakra vonatkozik és nem a teljes összegre.

 • Milyen típusai vannak az LTP-nek?

  Két fajta LTP-t különböztethetünk meg, “hitel” és “hozam” módozatokat:

  1. hitellel kombinált megtakarítás, amely esetén kedvezőbb feltételek mellett vehetsz fel hitelt lakáscélra a megtakarítás mellé.

  2. Nem kérsz mellé hitelt, ekkor magasabb a betéti kamat.

 • Mire érdemes felhasználni a hitelkártyát?

  Kezdjük inkább azzal, hogy mire nem: a fizetésed "meghosszabbítására". A hitelkártyán lévő pénz ugyanolyan kölcsön, mint egy személyi hitel vagy lakáshitel. Vissza kell fizetni. Ha azért igényelnél hitelkártyát, hogy legyen még elkölthető pénzed a fizetésed után, gyorsan felejtsd el a gondolatot. Ameddig nem tudod gond nélkül visszafizetni a hitelkereted legalább kétszeresét, ne nyúlj a hitelkártyához, még akkor sem, ha egyébként felelősségteljesen használod. Elég egyetlen megcsúszás, hogy a tőketartozáson felül a kamatokat is elkezdje felszámítani a bank. Érdemes észben tartanod: a hitelkártyát nem a fizetésükből nehezen kijövőknek, hanem a tehetősebbeknek találták ki.


  A hitelkártya ugyanakkor jó módja lehet a banki költségeid csökkentésének, hiszen pénzvisszatérítéssel több tízezer forintot is jóváírhatnak, ráadásul pontokat is gyűjthetsz, amit beválthatsz például repülőjegyre. A legjobb kedvezményeket keresed? Használd a Bank360 hitelkártya-kalkulátorát!

 • Mire érdemes figyelni jelzáloghitel igényléskor?

  Már a kölcsön igénylése előtt részletesen tájékozódhatsz a hitelkalkulátorból az egyes ajánlatok igénylésének feltételeiről, az akció feltételeiről, arról, milyen feltételek és díjak mellett lehet előtörleszteni, és hogy milyen induló költségeid vannak. Ezen kívül a kölcsön igénylésekor nagyon fontos alaposan átolvasni a banki hirdetményt, amiben tájékozódhatsz a költségekről – például kezelési költség, kamatok, kamatváltozás, kamatperiódus, a bujtatott feltételekről, illetve az esetleges egyéb költségekről. Itt láthatod előre, ha véletlenül megcsúsznál a törlesztéssel, mekkora büntetőkamatot kell fizetned, illetve azt is, az egyes szerződésmódosítási tételeknek mekkora ára van (ez az egyik banki hirdetményben például 50 ezer forint). Az egyes bankok oldalán legtöbb esetben elérhetők mintaszerződések is, ezeket is érdemes előre tanulmányozni, hogy amikor már élesben nézzük át a saját szerződésünket, ismerős legyen a banki szakszöveg, a részletek és az összes költség.

 • Mire érdemes figyelni személyi kölcsön igényléskor?

  Már a kölcsön igénylése előtt részletesen tájékozódhatsz a hitelkalkulátorból az egyes ajánlatok igénylésének feltételeiről, az akció feltételeiről, arról, milyen feltételek és díjak mellett lehet előtörleszteni, és hogy milyen induló költségeid vannak. Ezen kívül a kölcsön igénylésekor nagyon fontos alaposan átolvasni a banki hirdetményt, amiben tájékozódhatsz a költségekről – például kezelési költség, kamatok, kamatváltozás, kamatperiódus, a bujtatott feltételekről, illetve egy-egy reprezentatív példát is találsz, ahol már előre ki van számítva egy adott összeg esetében mennyit kell majd visszafizetned a megállapított példa futamidő szerint. Itt láthatod előre, ha véletlenül megcsúsznál a törlesztéssel, mekkora büntetőkamatot kell fizetned, illetve azt is, az egyes szerződésmódosítási tételeknek mekkora ára van. Például ha nem szerződésszerű levelet kapsz, azaz valamilyen az előre tervezettől eltérő ügyben kell levelet küldenie a banknak neked, annak költsége pár száz forint körül mozog. Ha át szeretnéd ütemezni a hiteledet, annak pedig már 8-10 000 forint körül van az ára. Az egyes bankok oldalán legtöbb esetben elérhetők mintaszerződések is, ezeket is érdemes előre tanulmányozni, hogy amikor már élesben nézzük át a saját szerződésünket, már ismerős legyen a banki szakszöveg, a részletek és az összes költség.

 • Mire figyeljek feltétlenül, amikor a négy szolgáltató ajánlatai közül választok?

  Kalkulátoraink segítségével érdemes előbb megbizonyosodnod arról, hogy melyik szerződéssel veheted majd fel azonos havi befizetés mellett a legnagyobb összeget a szerződés lejártakor. Döntsd el, hogy magasabb hozamot, vagy kedvezményes hitelt szeretnél majd. Ha hitellel tudod csak megvalósítani a céljaidat, akkor válaszd az ennek megfelelő hitel LTP-t, vagy fordítva, menj a magasabb betéti kamatra, ha nincs szükséged a hitelre. Azt is jó, ha tudod, hogy milyen megtakarítási időszak lehet számodra a legjobb megoldás, de azt mindenképp tartsd észben, hogy minél hosszabb ideig takarítasz meg, annál alacsonyabb lesz az EBKM mértéke, ami százezer forintokkal rövidíthet meg, ezért ajánlott 4 éves futamidőre kötni a szerződést. Mérd fel azt is, hogy mennyi pénzt tudsz havonta félrerakni erre a célra. Ha teljesen ki akarod használni az állami támogatást, akkor 20 000 forintra lesz szükséged minden hónapban, de ha beéred kevesebb támogatással, akkor ennél kevesebbet, akár 2500 forintot is félrerakhatsz a szerződés részleteitől függően.
   

  Szintén jó, ha résen vagy az akciókat illetően: a lakástakarék-pénztárak ugyanis szedhetnek számlanyitási díjat, amely futamidőtől függően akár több havi befizetésre is rúghat, márpedig nem mindegy, hogy az a 20 vagy akár 80 ezer forint inkább a megtakarításba megy, vagy a számlanyitásra. A szolgáltatók időről időre hirdetnek akciókat, amelyek során gyakran elengedik a számlanyitási díjat, vagy valamilyen ajándékkal - mondjuk tablettel - kedveskednek az ügyfeleknek. Figyeld, hogy mikor milyen kedvezményekhez juthatsz, de attól óva intünk, hogy a kedvezmények és az akciók miatt válassz szolgáltatót, mindig jól fontold meg, hogy kinél kötsz szerződést.

 • Mire használhatom fel a jelzáloghitelt?

  A jelzáloghitelnek két fajtája van, a lakáscélú, illetve a szabad felhasználású. Lakáscélú jelzáloghitelből finanszírozhatsz lakás- és telekvásárlást, lakásépítést, felújítást, vagy korszerűsítést. A lakáscélú jelzáloghitel maximális futamideje általában 35 év, azaz ennyi ideig kell fizetned a törlesztőrészleteket. Szabad felhasználású jelzáloghitelből bármire költhetsz, amire szeretnél. Így jobb feltételek mellett kaphatsz kölcsönt, mint az ugyancsak szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében, hiszen fedezetként ott az ingatlan, de kevésbé jó feltételek mellett juthatsz hitelhez, mint a lakáscélú jelzáloghitel esetében. A hitelintézet ugyanis így nem tudja ellenőrizni a hitelcélt, és ez nagyobb kockázatot jelent számára. A szabad felhasználású jelzáloghitelek általános futamideje 20-25 év. Emellett pedig hitelkiváltásra is felhasználhatod a jelzáloghiteledet. A már meglévő hiteledet jobb feltételekkel rendelkező, olcsóbb hitelre cserélheted. Használd a hitelkalkulátort itt az oldalon, és nézd meg, találsz-e olcsóbb megoldást!

 • Mire használhatom fel a lakás-takarékpénztárban összegyűlt pénzt?

  A lakás-takarékpénztári megtakarítást és a hozzá felvehető kedvezményes kölcsönt lakáscélra, tehát

  • lakásfelújításra,

  • ingatlanvásárlásra,

  • házépítésre,

  • átalakításra, átépítésre vagy bővítésre

  • tanyai lakóingatlanok vásárlására, felújítására és bővítésére

  • lakáshitel kiváltásra

  • vásárolható belőle lakáshasználati és bérleti jog

  • közműépítésre és átalakításra

  • nyugdíjasházba történő beköltözésre

  • lakáscélú lízingre

   

  Fontos, hogy csak lakóingatlanokként bejegyzett ingatlanoknál és lakóteleknél használható fel, tehát például üdülőingatlan, művelhető föld vásárlása esetén nem. Ahogy nem használható garázs építésére sem, vagy olyan bővítési, átépítési munkálatokhoz, amelyek során nem beépítés történik.

 • Mitől függ az ingatlanom értéke?

  Az ingatlanodnak kétféle értéke van, ha jezáloghitelről van szó. Egyrészt van forgalmi és van hitelbiztosítéki értéke. A forgalmi érték az a piaci ár, amiért az ingatlan abban a pillanatban eladható. Ezt befolyásolja például az ingatlan elhelyezkedése, az állapota, az, hogy mikor épült, illetve a kerselet-kínálat. A hitelbiztosítéki érték csupán általában a forgalmi érték 70-90 százaléka, és az értékbecslő határozza meg. Az értékbecslő arra is figyel, a jövőben mi befolyásolhatja az ingatlan értékét, így védi ki az esetleges értékcsökkenést. A hitelbiztosítéki érték határozza meg többek között, hogy mekkora kölcsönt fogsz kapni, mert ezen az értéken veszi figyelembe fedezetként a bank az adott ingatlant. És ez az az összeg, amin a bank értékesítheti az ingatlanod, ha nem fizeted a törlesztőrészleteket.

 • Mivel igazolhatom a lakáscélú felhasználást?

  Minden esetben szükség lesz az érintett lakás tulajdoni lapjára. Ha a megtakarításból lakást vagy telket vásároltál, akkor adásvételi szerződéssel tudod igazolni a felhasználást. Ha lakáshitel törlesztésére fordítottad, akkor egy banki igazolás és a hitelszerződés lesz az igazoló dokumentum. Ha építkeztél, felújítottál, bővítettél, akkor annyi számlát kell bemutatnod a felhasznált anyagokról, amennyi pénzt felvettél a szerződésed után, viszont az igénybe vett szolgáltatást magát nem kell bizonyítani.

 • Muszáj fedezetként bevonni az autómat?

  Bizonyos esetekben a bank nem csak ingatlant kérhet fedezetként, hanem ingóságot is, így kötheti például a hitelezést régi gépjárműved, vagy akár az új autó fedezetként való bevonásához, ha nem látja biztosítottnak a hitel visszafizetését. Azonban egyes hitelkonstrukcióknál, mint például a szabad felhasználású személyi kölcsönöknél, az esetek többségében fedezet nélkül, csak jövedelem alapján is vehetsz fel hitelt, amelyet autóvásárlásra fordíthatsz.

 • Muszáj felvennem az LTP mellé kínált kedvezményes hitelt?

  Az LTP megtakarításod mellé kínált kedvezményes hitelt nem kötelező felvenni. Rajtad, a te döntéseden múlik, hogy élsz-e vele, vagy csak a megtakarítás összegéből valósítod meg a lakáscélokat.

 • Muszáj, hogy a hitelkártyát kibocsátó bank ügyfele legyek?

  Egyáltalán nem szükséges. A hitelkártya igénylésnek nem feltétele, hogy a bank ügyfele legyél, így például sem folyószámlával, sem hitelszámlával nem kell rendelkezned náluk ahhoz, hogy igényelhesd a pénzintézet hitelkártyáját.

 • Nem tudom a bank nevét, csak a számlaszámot. Utalhatok így is?

  Az átutaláshoz három dolgot kell ismerned: a kedvezményezett nevét, a számlaszámát és a küldeni kívánt összeget. Ha tehát nem tudod, hogy melyik banknál vezeti a számlát a fogadó fél, nem probléma. Egyszerűen kiderítheted ugyanakkor, hogy melyik bankhoz tartozik a számlaszám. Minden bank rendelkezik egy három számjegyű azonosítóval, amely a bankszámlaszám első három számjegye. Használd táblázatunkat és azonosítsd be a számok alapján a bankot!

 • Segítség! Mi alapján válasszak hitelt?

  Hitelt az alapján választhatsz, mi a legfontosabb számodra, az alacsony THM vagy a törlesztőrészlet, esetleg a teljes visszafizetendő összeg nagysága. Az sem elhanyagolható szempont, melyik pénzintézetnél bankolsz: sok esetben kedvezőbb feltételekkel juthasz hitelhez, ha vállalod, hogy a futamidő alatt az adott banknál vezetsz számlát, oda érkezik a jövedelmed. Emellett az alapján is dönthetsz, az adott ajánlat vajon fix vagy változó kamatozású-e, illetve hogy mekkora előtörlesztési díjat vagy büntetőkamatot kell fizetned adott esetben. Érdemes hitelkalkulátort használni és összevetni a bankok ajánlatait.

 • Segítség! Mi alapján válasszak jelzáloghitelt?

  A jelzáloghitel esetében fontos előre tisztázni, mi az a hitelcél, amire a kölcsön kell. Ha lakásvásárlásra, vagy felújításra, korszerűsítésre kell a hitel, akkor lakáscélú jelzáloghitelt ajánlott választanod, ennek ugyanis kedvezőbbek a feltételei, mint a szabad felhasználásúnak. Minden másra ott a szabad felhasználású jelzáloghitel. A választás során érdemes eldönteni, mi a legfontosabb számodra, a törlesztőrészletek nagysága, a THM, a futamidő hossza, és az alapján mérlegelni.

  Ha hitelkalkulátort használsz, össze tudod vetni a bankok ajánlatait, illetve rendezheted úgy a találatokat, hogy a számodra fontos szempont, például a futamidő hossza szerint rangsorold azokat. Általában érdemes hosszabb futamidőben gondolkodni, hogy a családi kassza mindenképp, biztonsággal nélkülözni tudja a törlesztőrészletet az adott hónapban. És ha úgy alakul, később lesz lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre, mert ezek díjainak megfizetésével még mindig jobban járhatsz, mint egy magasabb kamatozású, rövidebb lejáratú hitellel.

 • Tudom módosítani, szüneteltetni a szerződést?

  Meglehetősen flexibilis konstrukcióról van szó: bármikor változtathatsz a kiutalási időszak előtt a futamidőn, a szerződés összegén, sőt, még a kedvezményezettet is megváltoztathatod. Fizetési haladékot is kérhetsz, de a megtakarítás alatt csak egyszer, azt is egy éves időtartamra.

 • Vegyem fel a megtakarításom mellé a kedvezményes hitelt is?

  A kérdés egyáltalán nem egyszerű: egyrészt függ attól, hogy mik a céljaid és mit engedhetsz meg magadnak, elég-e a pénz, amit csak a megtakarításban felhalmoztál? Másrészt pedig vannak olyan gazdasági helyzetek, amikor hiába a kedvezmény, jobban megéri a piacról felvenni lakáshitelt. Ilyen a mostani, alacsony kamatkörnyezet is, vagy említhetjük a fogyasztótbarát lakáshiteleket és a CSOK-ot is, amelyek miatt nem feltétlenül éri meg jobban a kedvezményes hitellel kombinált LTP-t választani. Természetesen ahogy fordul a kocka, és a kamatok megint elkezdenek növekedni, ismét előnyösebbé válnak ezek a konstrukciók. Mindenképp hasonlítsd össze a hiteltermékeket kalkulátorunk segítségével is, hogy a legjobb döntés szülessen.

 • Vehetek fel autóhitelt jogosítvány nélkül?

  Több megoldás is van, amivel autóhitelhez juthatsz jogosítvány nélkül is. A legkézenfekvőbb, hogy szabad felhasználású személyi kölcsönt veszel fel, amelynek kamatozása és rugalmassága is sokkal kedvezőbb a lízingkonstrukcióknál, ráadásul a te tulajdonodba kerül az autó. Személyi kölcsön igényléséhez nincs szükség jogosítványra. 
   

 • Véletlenül valaki másnak a számlájára utaltam. Hogyan szerezhetem vissza a pénzt?

  Nem egyszerű visszaszerezni a félreutalt összeget, nagyban függ attól is, hogy jó szándékú emberhez került-e a pénzed. Ilyenkor ugyanis a banknak nincs joga visszavonni, vagy "leemelni" a pénzt a téves számláról, csak abban az esetben, ha az is jóváhagyja, akihez megjött a pénzed. A bankoknak jelezheted a visszahívási igényedet, akik továbbítják ezt a téves számla tulajdonosa felé és kérik a jóváhagyását. Nincs további dolgod, ha jóváhagyja. Amennyiben ez nem történik meg, polgári peres úton kötelezheted a személyt arra, hogy adja vissza a pénzed. A bank ilyenkor már kiadhatja a személyes adatokat a másik félről. 

  Jó, ha tudod: az utalás nem történik meg azonnal, 1-2 óra kell hozzá, hogy a bank feldolgozza a kérésedet. Ha ez alatt az idő alatt kiszúrod, hogy hibás számlára utaltál, még időben visszahívhatod a pénzt.

 • Visszafizethetem a hitelem a futamidő lejárta előtt?

  A futamidő lejárta előtt is visszafizetheted a hitelt, ezt előtörlesztésnek, vagy végtörlesztésnek hívják. Előtörlesztésről akkor beszélhetünk, ha a hitelfelvevő minimum 3 havi törlesztőrészletet előre kifizet. Ha valaki a teljes fennmaradó tartozást kifizeti, akkor végtörlesztésről beszélünk. Az előtörlesztésnek kétféle következménye lehet. Egyrészt maradhat az előre meghatározott futamidő, de csökkennek a törlesztőrészletek, másrészt pedig rövidülhet a futamidő, ez esetben marad az eredeti törlesztő. Általában a bankok előtörlesztési díjat számolnak fel ezért, érdemes ennek mértékéről előre tájékozódni. Az előtörlesztési díj lehet egy előre meghatározott fix összeg, vagy az előtörlesztett összeg néhány százaléka is.