Gyakori kérdések

 • Hogyan ellenőrizhetem az önkéntes nyugdíjpénztári számlám egyenlegét?

  Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál már online, a neten keresztül is van lehetőséged megnézni, hogy áll az egyéni számlád. Ehhez szükséged lesz belépési azonosítóra és jelszóra, amit regisztráció során kaphatsz meg. Ha nem mozogsz otthonosan a digitális térben, akkor sem kell aggódnod, hiszen a nyugdíjpénztárak rendszeresen küldenek papíralapú egyenlegközlőt, amelyen szintén szerepel, hogyan alakul a megtakarított pénzed sorsa.

 • Hogyan juthatok hozzá az önkéntes nyugdíjpénztári számlámon lévő összeghez?

  Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a nyugdíjmegtakarítást a nyugdíjas kor elérésével tudod felhasználni. Azonban szerencsére az önkéntes nyugdíjpénztárnál hamarabb is hozzájuthatsz a megtakarítás egy részéhez az alábbi módon: az első 10 év az úgy nevezett felhalmozási időszak. Ezalatt csak úgy kaphatod meg a megtakarításodat, ha megszűnik a tagságod. 10 év után viszont felveheted a pénzt, ebben az esetben a hozam adómentes lesz, de a tőke után még fizetned kell a járulékokat. A hozamot aztán három évente veheted ki adómentesen, ha szeretnéd. A tagság kezdetétől számított 20 év múlva viszont már tőke is adómentes lesz. A nyugdíjkorhatár elérésekor határozhatsz arról, hogy egy összegben vagy járadék formájában, vagy a kettőt vegyítve veszed fel a megtakarítást.

 • Hogyan lehetek önkéntes nyugdíjpénztár tagja?

  Bárki lehet pénztári tag, aki eléri a 16. életévét, elfogadja a szabályokat és befizeti a havi tagdíjat. A tagsághoz belépési nyilatkozatot kell tenni. Érdemes innentől, vagy az első munkahely megszerzésekor megnyitni a nyugdíjszámlát, hiszen minél hamarabb elkezdesz takarékoskodni a nyugdíjas éveidre, annál kevesebbet kell félretenned rendszeresen.

  Megkeresnéd a magas nyugdíjhoz vezető legjobb utat? Használd a Bank360 kalkulátorát és találd meg a számodra legmegfelelőbb szolgáltatót!

 • Követhetem a választott portfólióm teljesítményét?

  Természetesen, bár azt nem javasoljuk, hogy a napi vagy akár havi változások miatt eltérj a stratégiádtól, hiszen hosszú távon nem lehet kiszámítani, hogy mit hoz a piacokon a jövő, itt pedig akár több évtizedig is dolgozik a pénzed. Az avatatlan befektető pedig az esetek többségében rosszkor cserél befektetést és csak bukik. Mindazonáltal van lehetőséged követni a választott portfóliód teljesítményét. Online figyelheted a portfóliók teljesítményét a pénztár honlapján, így mindig tudhatod, hogy növekszik-e a megtakarításod értéke, vagy csökken. Az árfolyamot nem csak a pénztár honlapján, hanem a Magyar Nemzeti Bank weboldalán is figyelheted.

 • Mekkora állami támogatás igényelhető a önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseim után?

  Az egyéni befizetéseid után 20 százalékos SZJA adó-visszatérítést kaphatsz. A visszatérítés maximális összege 150 000 forint évente, persze ez attól is függ, hogy mennyi adót tudsz visszaigényelni az összevont adóalapból. A 150 000 forintot úgy kaphatod meg, ha egy évben az egyéni befizetéseid és/vagy a támogatói adomány eléri a 750 000 forintot. Nagyon fontos, hogy a munkáltató által cafeteria keretében fizetett összegek után nem igényelheted a visszatérítést.

 • Mennyire kell értenem a befektetésekhez, ha önkéntes nyugdíjpénztárnál szeretnék nyugdíjra gyűjteni?

  Szerencsére az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások éppen megfelelnek azoknak is, akik nem akarják magukat nagyon beleásni a pénzügyek világába. A pénzedet profi szakemberek kezelik majd annak megfelelően, hogy neked mekkora a kockázattűrő képességed. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál különböző portfóliók közül kell kiválasztanod azt, ami számodra a legmegfelelőbb, biztonságos, közepes kockázati szintű és kockázatos portfóliók közül. Persze minél nagyobb kockázatot vállalsz annál több pénzt használhatsz fel nyugdíjas éveid alatt, ám ugyanakkor veszíthetsz is. Szerencsére nem kell egyedül bogarásznod a különböző portfóliók között: a Bank360 segítségével gyorsan megnézheted, hogy a számodra megfelelő kockázati szinten milyen termékek érhetők el, a Magyar Nemzeti Bank vagy a pénztár oldalán pedig azt is megnézheted, hogy a múltban hogyan teljesítettek ezek a portfóliók (persze a múltbéli teljesítményből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a jövőre nézve).

 • Mi az önkéntes nyugdíjpénztár?

  Az önkéntes nyugdíjpénztár egy nyugdíjcélú megtakarítási forma. Segítségével az aktív éveidben a jövedelmedből tehetsz félre befizetésekkel, így felkészültebb leszel, amikor eljönnek a nyugdíjas évek. A nyugdíjpénztáraknál nyugdíjszámlát nyithatsz, ezekre pedig rendszeresen, például havonta, befizethetsz bizonyos összeget. Ez a pénz különböző kockázatú befektetési alapokba kerül, és jó esetben növelik a befektetéseid értékét, így több pénzt kapsz vissza, mint amennyit elhelyezel aktív éveid során. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaid után adójóváírást is kaphatsz az államtól, évente maximum 150 000 forintot igényelhetsz vissza.
   

  A Bank360 kalkulátorával könnyedén áttekintheted a pénztárak ajánlatait és kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb portfóliót. 

 • Miért éri meg a munkáltatómnak, ha cafeteriaként fizet be nekem az önkéntes nyugdíjpénztárba?

  Nem csak te, hanem a munkáltatód is kap adókedvezményt, ha a munkabér mellett juttatásként fizet be a te önkéntes nyugdíjpénztári számládra. Alacsonyabb járulékfizetési kötelezettséget von maga után. A munkáltató költségként számolhatja el például tagdíjat és az adóterheket.

 • Milyen befektetési alapok közül választhatok az önkéntes nyugdíjpénztáraknál?

  Mivel az önkéntes nyugdíjpénztár célja, hogy mindenki számára érthető és egyszerű megtakarítási formát nyújtson, ezért neked nem kell azzal bíbelődnöd, hogy kiválogatod a szerinted jó hozammal kecsegtető befektetési alapokat. Erre más nyugdíjmegtakarítási termékek szolgálnak, mint a nyugdíjbiztosítás vagy a Nyugdíj Előtakarékossági Számla, ismertebb nevén a NYESZ. Nyugdíjpénztári tagként neked csak arról kell döntened, hogy mekkora a kockázattűrő képességed. A pénztárak alacsony, mérsékelt és magas kockázatú portfóliókat alakítanak ki, neked ezek közül kell kiválasztani azt, ami számodra a legmegfelelőbb. A biztonságosabb eszközökkel alacsony hozamot érhetsz el, de nem kell attól tartanod, hogy elveszíted a pénzed. A kockázatos eszközök többet hoznak a konyhára, de megvan az esélye annak, hogy csökken a megtakarításod értéke. Hasznos, ha megfogadod: fiatalon érdemesebb kockázatos portfóliókba tenni a megtakarítást, de a nyugdíjkorhatárhoz közeledve már inkább biztosra kell játszani és a biztonságos portfóliókat érdemes választani, hogy ne kockáztasd a felgyűlt vagyont.

 • Milyen költségei vannak az önkéntes nyugdíjpénztárnak?

  A három államilag is támogatott nyugdíjmegtakarítási forma közül az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legolcsóbb megoldás. A havi befizetés már akár 3 000 -5 000 forint is lehet, azonban a pénztár költségeit is meg kell fizetnünk, melyek jellemzően sávosan alakulnak, azaz minél több pénzt helyezünk el a megtakarítási számlán, annál kevesebbet különítenek el a fenntartásra szánt tartalékokba. A sávok eltérők a pénztáraknál, akár több százezer forintos különbségek is lehetnek a legolcsóbb sáv határánál. Bármennyit is fizessünk be, a költségekre elvont rész nem lehet magasabb a befizetett összeg 10 százalékánál. Ha pénztárat váltanánk, 3 000 forintot kell fizetnünk. Ha idő előtt szeretnél hozzájutni a pénzhez, 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást és 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetned. 

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!