Gyakori kérdések

 • Egy banktól miért csak egy jelzáloghitel ajánlat szerepel?

  A Bank360 kalkulátorában minden hitelintézettől csak egyetlen ajánlat szerepel, a legkedvezőbb. A hitelkalkulátor találatait aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

 • Elmúltam 40 éves, így igényelhetem a CSOK-ot?

  A CSOK-nál a szülőkre csak akkor vonatkozik életkori szabályozás, ha előre vállalt gyermek után veszik fel a támogatás - ebben az esetben a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Ha már megszületettek a gyerekek, akkor mindegy, hogy hány éves a házaspár.

 • Felhasználhatom a CSOK-ot jelzáloghitel kiváltására?

  Nem, a CSOK-kal erre nincs lehetőség. Ha korábbi hiteled kiváltására keresel megoldást, hasonlítsd össze a legkedvezőbb jelzáloghiteleket a Bank360 adósságrendező kalkulátorával.

 • Igénybe vehető-e egy időben a CSOK és a babaváró támogatás?

  Igen, semmi akadálya, hogy a babaváró hitelt is felvegyétek. Mindkét támogatási forma a Családvédelmi akcióterv része, az igénylést és a felhasználást tekintve viszont nincs közük egymáshoz. A CSOK esetében a vissza nem térítendő támogatást és a kamattámogatott jelzáloghitelt csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni. A babaváró támogatás pedig egy kamatmentes, szabad felhasználású személyi kölcsön, amit arra költhetsz el, amire szeretnél. Az egyetlen közös pontja a két támogatási formának a gyermekvállalás, de a feltételek eltérőek. Ezekről bővebben írtunk a CSOK-ot és a babaváró támogatást bemutató cikkeinkben.

 • Igényelhet-e egy házaspár CSOK-ot, ha az egyik fél külföldön dolgozik?

  Igen, abban az esetben, ha a házaspár egyik felének van hazai TB jogviszonya. Egy vagy két gyermek esetén legalább 180 nap, három gyermek esetén legalább 2 éves TB jogviszonyra van szükség. Ha az itthon élő fél nem rendelkezik elegendő TB jogviszonnyal, akkor a külföldön dolgozó félnek kell nyilatkoznia arról, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül itthon fog TB jogviszonyt szerezni – vagyis itthon kell munkát vállalnia.

 • Igényelhetem a támogatás nélkül a CSOK hitelt?

  Nem, erre nincs lehetőség. A hitelt csak abban az esetben lehet felvenni, ha a vissza nem térítendő támogatást is igénybe veszed.

 • Igényelhetem csak a támogatást hitel nélkül?

  Igen, a hiteligénylés nem feltétele a vissza nem térítendő támogatás igénylésének.

 • Igényelhetem használt lakás vásárlására a CSOK kedvezményes hitelt?

  A jelenlegi szabályozás szerint csak új lakás vásárlására igényelhető a kamattámogatott hitel. 2019. július 1-től viszont használt lakás vásárlására is igénybe vehető lesz, ha legalább két gyermek után veszik fel a támogatást.

 • Igényelhetünk CSOK-ot, ha nem vagyunk házasok?

  A közhiedelemmel ellentétben CSOK-ot azok is igényelhetnek, akik nem fiatal házasok. A különbség annyi, hogy azok, akik házasságban élnek, és az igénylés pillanatában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét, azok előre vállalt gyermekek után is igénybe vehetik a CSOK-ot. Egyéb esetekben a már megszületett gyermekekre vehető igénybe a támogatás. Azok számára is elérhető a vissza nem térítendő támogatás, akik:

  • már 40 év feletti házasok,

  • bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek,

  • „sima” élettársi kapcsolatban élnek,

  • elvált szülők,

  • egyedülálló szülők.
    

 • Két gyermekünk van, és szeretnénk harmadikat. Mennyi CSOK-ot igényelhetünk?

  Attól függ, hogy a meglévő két gyermekre már vettél-e igénybe valamilyen támogatást, például szocpolt vagy CSOK-ot. Ha még nem, akkor a CSOK-ot abban az esetben igényelheted három gyermekre, ha házasok vagytok.

 • Ki számít gyereknek a CSOK igénylés szerint?

  Magzat vagy ikermagzat a terhesség 12. hetét követően, valamint az igénylő eltartottja, aki nem múlt el 25 éves, vagy elmúlt már 25 éves, de megváltozott munkaképességű.

  Fontos, hogy az örökbe adási folyamat 2 évvel meghosszabbítja a teljesítési határidőt.
   

 • Külföldön dolgozó házaspár igényelhet-e CSOK-ot?

  Igen, abban az esetben, ha nyilatkoznak arról, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül itthon TB jogviszonnyal fognak rendelkezni. Vagyis haza kell települniük, és itthon kell munkát vállalniuk ahhoz, hogy igénybe tudják venni a támogatást.

 • Meddig tart a jelzáloghitel igénylése? Milyen gyorsan jutok a pénzhez?

  Jelzáloghitel esetében, mivel a hitelösszeg is magasabb, mint a személyi kölcsönöknél, hosszabb várakozási idővel kell kalkulálni. Míg a fedezet nélküli személyi hitelnél akár egy-két nap alatt hitelhez juthatsz, a jelzáloghitel esetében két héttől akár egy hónapig is terjedhet az átlagos várakozási idő. A banknak az a célja, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan a te tulajdonodban maradjon, ezért alaposan kivizsgálja, hogy valóban fizetőképes vagy-e, illetve az leszel-e akár egy évtized múlva is. A hitelbírálat részletessége mellett pedig sokszor az is késlelteti a hitelhez jutást, ha hiányzik egy szükséges dokumentum, vagy hiányosan töltötted ki a papírt. Így amennyire tudsz, felkészülten, minden szükséges dokumentum birtokában indítsd el az igénylést, hogy ez már ne legyen később hátráltató tényező.

 • Megoldható a jelzáloghitel munkáltatói jövedelemigazolás nélkül?

  A válasz erre a kérdésre igen egyszerű: nem. Igazolnod kell, hogy mekkora az a jövedelem, amiből fizetni tudod a törlesztőrészleteket. A munkabéren túl ide számít az osztalékként kapott kifizetés 1 hónapra vonatkoztatott, arányos része, a béren kívüli juttatási rendszer keretösszegének arányos része, az egyéb béren kívüli juttatások, ha azt a munkavállaló nem a munkavégzéséért felmerült költség ellenében kapott (például ha kifizeti a munkaadó az üzemanyagunkat), illetve a jövedelempótló járadékok és a Rezidensi Támogatás Program ösztöndíja, plusz a Fiatal Szakorvosok Támogatási Program támogatása.

 • Miért kell közjegyzői okiratba foglalni a jelzálogszerződést?

  Azért kell közjegyzői okiratba foglalni a jelzálogszerződést, mert ha közjegyző előtt is hitelesíted a hitelszerződésedet, akkor ha nem fizetsz rendesen, a követelés bírósági eljárás nélkül, közvetlenül is végrehajthatóvá válik. Így komplikáció és fizetési nehézség esetén a bank sokkal egyszerűbben pénzéhez juthat.

 • Mik a jelzáloghitel igénylésének feltételei?

  A hitelfelvételhez meg kell felelned bizonyos személyes tényezőknek, például fontos az életkorod, vagy a megfelelő jövedelemmennyiség. Emellett a fedezetként felajánlott ingatlannak is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, így szükség van: tulajdoni lapra, megfelelő piaci / forgalmi értékre (minimum 4-6 millió forintot kell érnie az ingatlannak), arra, hogy az ingatlan állapota megfeleljen a tulajdoni lapon szereplő részleteknek, legyen egy jogerős használatbavételi engedélyed, ne legyen az ingatlan ellen bírósági eljárás folyamatban, az ingatlan legyen önállóan forgalomképes, legyen tehermentes, illetve feleljen meg a bank által támasztott értékállósági és eladhatósági feltételeknek.

 • Mikor érdemes jelzáloghitelt választani?

  Először is nem választhatsz jelzáloghitelt, ha nincs fedezetnek megfelelő ingatlanod. Ehhez szükség van egy tehermentes ingatlanra, aminek az értéke minimum 4-6 millió forint. Ha ez megvan, választhatsz lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelt. A jelzáloghitel azért kedvezőbb egy fedezet nélküli kölcsönnél, mert alacsonyabb kamatokkal számolhatsz, ugyanis a bank szemében nem vagy olyan kockázatos – legrosszabb esetben ott az ingatlan, amit pénzzé tud tenni. Persze a bank célja nem az ingatlan megszerzése, hanem hogy kamatostul visszakapja a kölcsönadott hitelt törlesztőrészletek formájában, amelyet a havi jövedelmedből tudsz teljesíteni.

 • Milyen célra igényelhetünk CSOK-ot?

  A CSOK a családok lakáscélú terveit támogatja, ezen belül igényelhető bővítésre, építkezésre, valamint új vagy használt lakás vásárlására. Bővítésnek számít, ha növeljük a már meglévő ingatlan alapterületét. Ezt megtehetjük oldalirányú bővítéssel, vagy tetőtér-beépítéssel.
   

 • Milyen hosszú TB jogviszonnyal kell rendelkezni ahhoz, hogy igénybe vehessem a CSOK-ot?

  Egy vagy két gyermek esetén legalább 180 nap folyamatos jogviszonyra van szükség, maximum 30 napos megszakítással. Ha három vagy több gyermek után veszed igénybe a támogatást, akkor legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, legfeljebb 30 napos megszakítással.

 • Mire érdemes figyelni jelzáloghitel igényléskor?

  Már a kölcsön igénylése előtt részletesen tájékozódhatsz a hitelkalkulátorból az egyes ajánlatok igénylésének feltételeiről, az akció feltételeiről, arról, milyen feltételek és díjak mellett lehet előtörleszteni, és hogy milyen induló költségeid vannak. Ezen kívül a kölcsön igénylésekor nagyon fontos alaposan átolvasni a banki hirdetményt, amiben tájékozódhatsz a költségekről – például kezelési költség, kamatok, kamatváltozás, kamatperiódus, a bujtatott feltételekről, illetve az esetleges egyéb költségekről. Itt láthatod előre, ha véletlenül megcsúsznál a törlesztéssel, mekkora büntetőkamatot kell fizetned, illetve azt is, az egyes szerződésmódosítási tételeknek mekkora ára van (ez az egyik banki hirdetményben például 50 ezer forint). Az egyes bankok oldalán legtöbb esetben elérhetők mintaszerződések is, ezeket is érdemes előre tanulmányozni, hogy amikor már élesben nézzük át a saját szerződésünket, ismerős legyen a banki szakszöveg, a részletek és az összes költség.

 • Mire használhatom fel a jelzáloghitelt?

  A jelzáloghitelnek két fajtája van, a lakáscélú, illetve a szabad felhasználású. Lakáscélú jelzáloghitelből finanszírozhatsz lakás- és telekvásárlást, lakásépítést, felújítást, vagy korszerűsítést. A lakáscélú jelzáloghitel maximális futamideje általában 35 év, azaz ennyi ideig kell fizetned a törlesztőrészleteket. Szabad felhasználású jelzáloghitelből bármire költhetsz, amire szeretnél. Így jobb feltételek mellett kaphatsz kölcsönt, mint az ugyancsak szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében, hiszen fedezetként ott az ingatlan, de kevésbé jó feltételek mellett juthatsz hitelhez, mint a lakáscélú jelzáloghitel esetében. A hitelintézet ugyanis így nem tudja ellenőrizni a hitelcélt, és ez nagyobb kockázatot jelent számára. A szabad felhasználású jelzáloghitelek általános futamideje 20-25 év. Emellett pedig hitelkiváltásra is felhasználhatod a jelzáloghiteledet. A már meglévő hiteledet jobb feltételekkel rendelkező, olcsóbb hitelre cserélheted. Használd a hitelkalkulátort itt az oldalon, és nézd meg, találsz-e olcsóbb megoldást!

 • Mitől függ az ingatlanom értéke?

  Az ingatlanodnak kétféle értéke van, ha jezáloghitelről van szó. Egyrészt van forgalmi és van hitelbiztosítéki értéke. A forgalmi érték az a piaci ár, amiért az ingatlan abban a pillanatban eladható. Ezt befolyásolja például az ingatlan elhelyezkedése, az állapota, az, hogy mikor épült, illetve a kerselet-kínálat. A hitelbiztosítéki érték csupán általában a forgalmi érték 70-90 százaléka, és az értékbecslő határozza meg. Az értékbecslő arra is figyel, a jövőben mi befolyásolhatja az ingatlan értékét, így védi ki az esetleges értékcsökkenést. A hitelbiztosítéki érték határozza meg többek között, hogy mekkora kölcsönt fogsz kapni, mert ezen az értéken veszi figyelembe fedezetként a bank az adott ingatlant. És ez az az összeg, amin a bank értékesítheti az ingatlanod, ha nem fizeted a törlesztőrészleteket.

 • Most költöztem haza külföldről, így is igénybe vehetem a CSOK-ot?

  Igen, a külföldről hazatelepülő magyarok is igényelhetik a CSOK-ot, abban az esetben, ha rendelkeznek megfelelő társadalombiztosítással, és emellett vállalják, hogy az igényléstől számított fél éven belül itthon is biztosítottá válnak.

 • Negatív KHR-es vagyok. Ez kizáró ok a CSOK igénylésnél?

  A CSOK kamattámogatott hitel nem vehető igénybe KHR-es ügyfélként, de a vissza nem térítendő támogatásnál nem kizáró ok a tartozás.

 • Nincs állandó munkahelyem, de fizetem a TB-t. Így igényelhetem a CSOK-ot?

  Az egészségbiztosítási jogviszony nem egyenlő a társadalombiztosítotti jogviszonnyal. A CSOK igényléséhez az utóbbi szükséges, így ebben az esetben nem igényelhető a CSOK.

 • Részmunkaidős állásom van. Így igénybe vehetem a CSOK-ot?

  Igen, a részmunkaidő nem kizáró ok. A lényeg, hogy teljesítsd a TB jogviszonnyal kapcsolatos feltételeket.

 • Segítség! Mi alapján válasszak jelzáloghitelt?

  A jelzáloghitel esetében fontos előre tisztázni, mi az a hitelcél, amire a kölcsön kell. Ha lakásvásárlásra, vagy felújításra, korszerűsítésre kell a hitel, akkor lakáscélú jelzáloghitelt ajánlott választanod, ennek ugyanis kedvezőbbek a feltételei, mint a szabad felhasználásúnak. Minden másra ott a szabad felhasználású jelzáloghitel. A választás során érdemes eldönteni, mi a legfontosabb számodra, a törlesztőrészletek nagysága, a THM, a futamidő hossza, és az alapján mérlegelni.

  Ha hitelkalkulátort használsz, össze tudod vetni a bankok ajánlatait, illetve rendezheted úgy a találatokat, hogy a számodra fontos szempont, például a futamidő hossza szerint rangsorold azokat. Általában érdemes hosszabb futamidőben gondolkodni, hogy a családi kassza mindenképp, biztonsággal nélkülözni tudja a törlesztőrészletet az adott hónapban. És ha úgy alakul, később lesz lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre, mert ezek díjainak megfizetésével még mindig jobban járhatsz, mint egy magasabb kamatozású, rövidebb lejáratú hitellel.

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve