Gyakori kérdések

 • Egy banktól miért csak egy jelzáloghitel ajánlat szerepel?

  A Bank360 kalkulátorában minden hitelintézettől csak a legkedvezőbb ajánlat szerepel. A hitelkalkulátor találatait aszerint rendszerezheted, mi a legfontosabb a számodra: az alacsony THM, a törlesztőrészlet, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

 • Meddig tart a jelzáloghitel igénylése? Milyen gyorsan jutok a pénzhez?

  Jelzáloghitel esetében a hitelösszeg általában magasabb, mint a személyi kölcsönöknél, ezért hosszabb várakozási idővel kell kalkulálni. Míg a fedezet nélküli személyi hitelnél akár egy-két nap alatt hitelhez juthatsz, a jelzáloghitel esetében két héttől akár egy hónapig is terjedhet az átlagos várakozási idő. A banknak az a célja, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan a te tulajdonodban maradjon, ezért alaposan kivizsgálja, hogy valóban fizetőképes vagy-e, illetve az leszel-e akár egy évtized múlva is. A hitelbírálat részletessége mellett pedig sokszor az is késlelteti a hitelhez jutást, ha hiányzik egy szükséges dokumentum, vagy hiányosan töltötted ki a papírt. Így amennyire tudsz, felkészülten, minden szükséges dokumentum birtokában indítsd el az igénylést, hogy ez már ne legyen később hátráltató tényező.

 • Megoldható a jelzáloghitel munkáltatói jövedelemigazolás nélkül?

  A válasz erre a kérdésre egyszerű: nem. Igazolnod kell, hogy van havi rendszeres jövedelmed, amiből fizetni tudod a törlesztőrészleteket. A munkabéren túl ide számít az osztalékként kapott kifizetés egy hónapra vonatkoztatott, arányos része, a béren kívüli juttatási rendszer keretösszegének arányos része, az egyéb béren kívüli juttatások, ha azt a munkavállaló nem a munkavégzéséért felmerült költség ellenében kapott (például ha kifizeti a munkaadó az üzemanyagunkat), illetve a jövedelempótló járadékok és a Rezidensi Támogatás Program ösztöndíja, plusz a Fiatal Szakorvosok Támogatási Program támogatása.

 • Melyek a lakáshitel leggyakoribb feltételei?

  1. Be kell vonni fedezetként egy ingatlant, amelyre jelzálogjogot terhel a bank. 
  2. Az ingatlan értékének legalább 20 százalékát önerőből kell előteremteni. 
  3. Rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni.
 • Miért kell közjegyzői okiratba foglalni a jelzálogszerződést?

  Mert a közjegyző előtt hitelesített hitelszerződés kapcsán felmerült követelés bírósági eljárás nélkül, közvetlenül is végrehajthatóvá válik.  Magyarul ha nem fizetsz rendesen, a a bank sokkal gyorsabban és egyszerűbben juthat a pénzéhez.

 • Mik a jelzáloghitel igénylésének feltételei?

  A hitelfelvételhez meg kell felelned bizonyos személyes tényezőknek, például fontos az életkorod, vagy a megfelelő jövedelemmennyiség. Emellett a fedezetként felajánlott ingatlannak is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, így szükség van: tulajdoni lapra, megfelelő piaci / forgalmi értékre, arra, hogy az ingatlan állapota megfeleljen a tulajdoni lapon szereplő részleteknek, legyen egy jogerős használatbavételi engedélyed, ne legyen az ingatlan ellen bírósági eljárás folyamatban, az ingatlan legyen önállóan forgalomképes, legyen tehermentes, illetve feleljen meg a bank által támasztott értékállósági és eladhatósági feltételeknek.

 • Mikor emelkedhet a lakáshitel havi törlesztője?

  A hitel kamata kamatfordulókor emelkedhet. Minél rövidebb a kamatperiódus, annál többször történhet ez meg a futamidő alatt

 • Mikor érdemes jelzáloghitelt választani?

  Először is nem választhatsz jelzáloghitelt, ha nincs fedezetnek megfelelő ingatlanod. Ehhez szükség van egy tehermentes ingatlanra. Ha ez megvan, választhatsz lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelt. A jelzáloghitel azért kedvezőbb egy fedezet nélküli kölcsönnél, mert alacsonyabb kamatokkal számolhatsz, ugyanis a bank szemében nem vagy olyan kockázatos – legrosszabb esetben ott az ingatlan, amit pénzzé tud tenni. Persze a bank célja nem az ingatlan megszerzése, hanem hogy kamatostul visszakapja a kölcsönadott hitelt törlesztőrészletek formájában, amelyet a havi jövedelmedből tudsz teljesíteni.

 • Mindenképpen kell ingatlanfedezet a lakáshitel igényléshez?

  Igen. A lakáshitel úgynevezett lakáscélú jelzáloghitel, melynek egyik alapfeltétele az ingatlanfedezet bevonása.

 • Mire érdemes figyelni jelzáloghitel igényléskor?

  Már a kölcsön igénylése előtt részletesen tájékozódhatsz a hitelkalkulátorból az egyes ajánlatok igénylésének feltételeiről, az akció feltételeiről, arról, milyen feltételek és díjak mellett lehet előtörleszteni, és hogy milyen induló költségeid vannak. Ezen kívül a kölcsön igénylésekor nagyon fontos alaposan átolvasni a banki hirdetményt, amiben tájékozódhatsz a költségekről – például kezelési költség, kamatok, kamatváltozás, kamatperiódus, a bújtatott feltételekről, illetve az esetleges egyéb költségekről. Itt láthatod előre, ha véletlenül megcsúsznál a törlesztéssel, mekkora büntetőkamatot kell fizetned, illetve azt is, az egyes szerződésmódosítási tételeknek mekkora ára van. Az egyes bankok oldalán legtöbb esetben elérhetők mintaszerződések is, ezeket is érdemes előre tanulmányozni, hogy amikor már élesben nézzük át a saját szerződésünket, ismerős legyen a banki szakszöveg, a részletek és az összes költség.

 • Mire használható a lakáshitel?

  A lakáshitel teljes összegét kizárólag lakáscélra lehet felhasználni. Ez lehet használt vagy új ingatlan vásárlása, új ingatlan építése, vagy meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése vagy bővítése. A pontos feltételek bankonként változnak.

 • Mire használhatom fel a jelzáloghitelt?

  A jelzáloghitelnek két fajtája van, a lakáscélú, illetve a szabad felhasználású. Lakáscélú jelzáloghitelből finanszírozhatsz lakás- és telekvásárlást, lakásépítést, felújítást, vagy korszerűsítést. A lakáscélú jelzáloghitel maximális futamideje  30 év, azaz ennyi ideig kell fizetned a törlesztőrészleteket. Szabad felhasználású jelzáloghitelből bármire költhetsz, amire szeretnél. Így jobb feltételek mellett kaphatsz kölcsönt, mint az ugyancsak szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében, hiszen fedezetként ott az ingatlan, de kevésbé jó feltételek mellett juthatsz hitelhez, mint a lakáscélú jelzáloghitel esetében. A hitelintézet ugyanis így nem tudja ellenőrizni a hitelcélt, és ez nagyobb kockázatot jelent számára. A szabad felhasználású jelzáloghitelek maximális futamideje 30 év. Emellett hitelkiváltásra is felhasználhatod a jelzáloghiteledet. A már meglévő hiteledet jobb feltételekkel rendelkező, olcsóbb hitelre cserélheted. Használd a hitelkalkulátort itt az oldalon, és nézd meg, találsz-e olcsóbb megoldást!

 • Mitől függ a lakáshitel kamata?

  A lakáshitel kamatát több tényező is befolyásolja: 

  1. A felvett hitel - magasabb hitelösszegre kedvezőbb kamatot ajánlhatnak a bankok. 
  2. Futamidő - hosszabb futamidőre általában kedvezőbb kamatot kapunk 
  3. Kamatperiódus - a fix kamatozású hitelek kamata általában magasabb 
  4. Kamatkörnyezet - ez jelenleg igen kedvező. 
  5. Kockázati besorolás - például minél több havi fix jövedelemmel rendelkezik valaki, annál több kamatkedvezményt kaphat 
  6. Kedvezmények teljesítése - jövedelem utaltatása a bankba, biztosítás kötése stb.
 • Mitől függ az ingatlanom értéke?

  Jelzáloghitel felvételkor az ingatlanodnak kétféle értéke van. Egyrészt van forgalmi és van hitelbiztosítéki értéke. A forgalmi érték az a piaci ár, amiért az ingatlan abban a pillanatban eladható. Ezt befolyásolja például az ingatlan elhelyezkedése, az állapota, az, hogy mikor épült, illetve az aktuális -kínálat. A hitelbiztosítéki érték csupán általában a forgalmi érték 70-90 százaléka, és az értékbecslő határozza meg. Az értékbecslő arra is figyel, a jövőben mi befolyásolhatja az ingatlan értékét, így védi ki az esetleges értékcsökkenést. A hitelbiztosítéki érték határozza meg többek között, hogy mekkora kölcsönt fogsz kapni, mert ezen az értéken veszi figyelembe fedezetként a bank az adott ingatlant. És ez az az összeg, amin a bank értékesítheti az ingatlanod, ha nem fizeted a törlesztőrészleteket.

 • Muszáj, hogy lakáshitelt nyújtó bank ügyfele legyek?

  Nem feltétlenül szükséges, ugyanakkor a bankok kedvezményeket adhatnak, ha a lakáshitelt igénylő ügyfél a banknál vezetett folyószámlára utaltatja a jövedelmét illetve a banknál tartja a vagyonát.

 • Segítség! Mi alapján válasszak jelzáloghitelt?

  A jelzáloghitel esetében fontos előre tisztázni, mi az a hitelcél, amire a kölcsön kell. Ha lakásvásárlásra, vagy felújításra, korszerűsítésre kell a hitel, akkor lakáscélú jelzáloghitelt ajánlott választanod, ennek ugyanis kedvezőbbek a feltételei, mint a szabad felhasználásúnak. Minden másra ott a szabad felhasználású jelzáloghitel. A választás során érdemes eldönteni, mi a legfontosabb számodra, a törlesztőrészletek nagysága, a THM, a futamidő hossza, és az alapján mérlegelni.

  Ha hitelkalkulátort használsz, össze tudod vetni a bankok ajánlatait, és úgy rendezheted a találatokat, hogy a számodra fontos szempont szerint rangsorold azokat. 

  Fontos, hogy a családi kassza mindenképp, biztonsággal fizetni nélkülözni tudja a törlesztőrészletet minden egyes az adott hónapban. Ha hosszabb futamidőben gondolkozol, alacsonyabb lesz a havi törlesztő, de összességében többet fogsz visszafizetni. És ha úgy alakul, később lesz lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre, mert ezek díjainak megfizetésével még mindig jobban járhatsz, mint egy magasabb kamatozású, rövidebb lejáratú hitellel.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!