Gyakori kérdések

 • CSOK-kal van lehetőség házat építeni?

  Igen, a CSOK támogatás és kamattámogatott hitel is fordítható ingatlan építésre. Ebben az esetben az új ingatlanra vonatkozó támogatási összeget lehet igényelni:

  • 1 gyermek esetén 600 000 Ft,

  • 2 gyermek esetén 2 600 000 Ft,

  • 3 gyermek esetén 10 000 000 Ft.

  A kedvezményes hitelösszeg két gyermek után maximum 10 millió, három gyermek után maximum 15 millió forint lehet. A CSOK-ot 2023. december 31-ig lehetett igénybe venni, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető erre a célra. 

 • Elmúltam 40 éves, így igényelhetem a CSOK-ot?

  A CSOK-nál a szülőkre csak akkor vonatkozik életkori szabályozás, ha előre vállalt gyermek után veszik fel a támogatás - ebben az esetben a feleségnek 41 év alattinak kell lennie. Ha már megszületettek a gyerekek, akkor mindegy, hogy hány éves a házaspár. A CSOK támogatás hagyományos formája 2023. december 31-én véget ért, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és a falusi CSOK elérhető. 

  2024. január 1. és 2025. december 31. között akkor is igénybe lehet venni a CSOK Pluszt, ha a feleség elmúlt 41 éves, de igazolja a legalább 12 hetes várandósságát. 

 • Falusi CSOK és babaváró támogatás igényelhető együtt?

  Igen. A falusi CSOK és babaváró támogatás egymástól függetlenek.

 • Felhasználhatom a CSOK-ot jelzáloghitel kiváltására?

  Nem, a CSOK-kal erre nincs lehetőség. Ha korábbi hiteled kiváltására keresel megoldást, hasonlítsd össze a legkedvezőbb jelzáloghiteleket a Bank360 adósságrendező kalkulátorával.

 • Hogyan igényelhetem a babaváró hitelt?

  A babaváró hitel az egyik legnépszerűbb állami támogatás, a maximum 11 millió forint kamatmentes kölcsönt az indulás óta több százezer fiatal házaspár vette fel. Ismerd meg a támogatás feltételeit!

 • Igénybe vehető-e egy időben a CSOK és a babaváró támogatás?

  Igen, semmi akadálya, hogy a babaváró hitelt is felvegyétek. Mindkét támogatási forma a Családvédelmi akcióterv része, az igénylést és a felhasználást tekintve viszont nincs közük egymáshoz. A CSOK esetében a vissza nem térítendő támogatást és a kamattámogatott jelzáloghitelt csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni. A babaváró támogatás pedig egy kamatmentes, szabad felhasználású személyi kölcsön, amit arra költhetsz el, amire szeretnél. Az egyetlen közös pontja a két támogatási formának a gyermekvállalás, de a feltételek eltérőek. Ezekről bővebben írtunk a CSOK-ot és a babaváró támogatást bemutató cikkeinkben.

  A CSOK-ot 2023. december 31-ig lehetett igénybe venni, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető. 

 • Igényelhet-e egy házaspár CSOK-ot, ha az egyik fél külföldön dolgozik?

  Igen, abban az esetben, ha a házaspár egyik felének van hazai TB jogviszonya. Egy vagy két gyermek esetén legalább 180 nap, három gyermek esetén legalább 2 éves TB jogviszonyra van szükség. Ha az itthon élő fél nem rendelkezik elegendő TB jogviszonnyal, akkor a külföldön dolgozó félnek kell nyilatkoznia arról, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül itthon fog TB jogviszonyt szerezni – vagyis itthon kell munkát vállalnia.

  A CSOK-ot 2023. december 31-ig lehetett igénybe venni, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető. Mindkét támogatási formához legalább 2 éves tb-jogviszonyra van szükség. 

 • Igényelhetem a támogatás nélkül a CSOK hitelt?

  Nem, erre nincs lehetőség. A hitelt csak abban az esetben lehet felvenni, ha a vissza nem térítendő támogatást is igénybe veszed.

  A CSOK-ot 2023. december 31-ig lehetett igénybe venni, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető.

 • Igényelhetem használt lakás vásárlására a CSOK kedvezményes hitelt?

  Igen, a kölcsönt új és használt lakásra is igénybe lehet venni. 

  2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető erre a célra.

 • Igényelhetünk CSOK-ot, ha nem vagyunk házasok?

  A közhiedelemmel ellentétben CSOK-ot azok is igényelhetnek, akik nem fiatal házasok. A különbség annyi, hogy azok, akik házasságban élnek, és az igénylés pillanatában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét, azok előre vállalt gyermekek után is igénybe vehetik a CSOK-ot. Egyéb esetekben a már megszületett gyermekekre vehető igénybe a támogatás. Azok számára is elérhető a vissza nem térítendő támogatás, akik:

  • már 40 év feletti házasok,

  • bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek,

  • „sima” élettársi kapcsolatban élnek,

  • elvált szülők,

  • egyedülálló szülők.

  A 2024-től elérhető CSOK Plusz hitelprogramban csak fiatal házaspárok vehetnek részt.

 • Két gyermekünk van, és szeretnénk harmadikat. Mennyi CSOK-ot igényelhetünk?

  Attól függ, hogy a meglévő két gyermekre már vettél-e igénybe valamilyen támogatást, például szocpolt vagy CSOK-ot. Ha még nem, akkor a CSOK-ot abban az esetben igényelheted három gyermekre, ha házasok vagytok.

 • Ki számít gyereknek a CSOK igénylés szerint?

  Magzat vagy ikermagzat a terhesség 12. hetét követően, valamint az igénylő eltartottja, aki nem múlt el 25 éves, vagy elmúlt már 25 éves, de megváltozott munkaképességű.

  Fontos, hogy az örökbe adási folyamat 2 évvel meghosszabbítja a teljesítési határidőt.
   

 • Kik igényelhetnek CSOK Pluszt?

  A CSOK Pluszt azok a fiatal házaspárok vehetik igénybe, ahol a feleség 41 év alatti, és a pár még tervez gyermeket vállalni, attól függetlenül, hogy már van-e gyermeke. 2024. január 1. és 2025. december 31. között átmenetileg azok is igénybe vehetik a kölcsönt, akik már elmúltak 41 évesek, de igazolják a legalább 12 hetes várandósságukat.

  Az igénylés feltétele továbbá legalább az egyik félnek 2 éves tb-jogviszony igazolása, és nem lehet büntetett előéletű a pár egyik tagja sem. További feltétel, hogy a pár egyik tagjának se legyen 5000 forintot meghaladó köztartozása.

 • Külföldön dolgozó házaspár igényelhet-e CSOK-ot?

  Igen, abban az esetben, ha nyilatkoznak arról, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül itthon TB jogviszonnyal fognak rendelkezni. Vagyis haza kell települniük, és itthon kell munkát vállalniuk ahhoz, hogy igénybe tudják venni a támogatást.

 • Mi a CSOK Plusz hitelprogram?

  A CSOK Plusz hitelprogram kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakáshitelt nyújt fiatal házaspároknak. Egy gyermek vállalása esetén 15, két gyermek vállalása esetén 30, három gyermek vállalása esetén pedig legfeljebb 50 millió forintot lehet igényelni.

  A futamidő első évében nem kell elkezdeni törleszteni a tőketartozást, csak a kamatot, illetve az első gyermek megszületésekor lehet kérni egy évre a törlesztés felfüggesztését. Az igényléstől számítva a második, és minden további gyermek után a fennálló tartozás 10-10 millió forinttal csökken. 

 • Milyen célra igényelhetünk CSOK-ot?

  A CSOK a családok lakáscélú terveit támogatja, ezen belül igényelhető bővítésre, építkezésre, valamint új vagy használt lakás vásárlására. Bővítésnek számít, ha növeljük a már meglévő ingatlan alapterületét. Ezt megtehetjük oldalirányú bővítéssel, vagy tetőtér-beépítéssel.
   

 • Milyen hosszú TB jogviszonnyal kell rendelkezni ahhoz, hogy igénybe vehessem a CSOK-ot?

  Egy vagy két gyermek esetén legalább 180 nap folyamatos jogviszonyra van szükség, maximum 30 napos megszakítással. Ha három vagy több gyermek után veszed igénybe a támogatást, akkor legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, legfeljebb 30 napos megszakítással.

  A CSOK-ot 2023. december 31-ig lehetett igénybe venni, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető. Mindkét támogatáshoz legalább két éves tb-jogviszonyra van szükség. 

 • Most költöztem haza külföldről, így is igénybe vehetem a CSOK-ot?

  Igen, a külföldről hazatelepülő magyarok is igényelhetik a CSOK-ot, abban az esetben, ha rendelkeznek megfelelő társadalombiztosítással, és emellett vállalják, hogy az igényléstől számított fél éven belül itthon is biztosítottá válnak.

  A CSOK-ot 2023. december 31-ig lehetett igénybe venni, 2024. januártól a CSOK Plusz hitel és preferált kistelepüléseken a falusi CSOK elérhető.

 • Negatív KHR-es vagyok. Ez kizáró ok a CSOK igénylésnél?

  A CSOK kamattámogatott hitel nem vehető igénybe KHR-es ügyfélként, de a vissza nem térítendő támogatásnál nem kizáró ok a tartozás.

 • Nincs állandó munkahelyem, de fizetem a TB-t. Így igényelhetem a CSOK-ot?

  Az egészségbiztosítási jogviszony nem egyenlő a társadalombiztosítotti jogviszonnyal. A CSOK igényléséhez az utóbbi szükséges, így ebben az esetben nem igényelhető a CSOK.

 • Részmunkaidős állásom van. Így igénybe vehetem a CSOK-ot?

  Igen, a részmunkaidő nem kizáró ok. A lényeg, hogy teljesítsd a TB jogviszonnyal kapcsolatos feltételeket.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!