Gyakori kérdések

 • A hitelkártya tartozásra és a folyószámlahitelre is vonatkozik a moratórium?

  Igen, a moratórium ideje alatt ezeknek a hiteleknek a törlesztését is felfüggesztik. Ennek a menetéről a bankok tájékoztatják az ügyfeleket.

 • A március 19. után felvett hitelekre is igénybe vehető a moratórium?

  Nem, a rendelet kifejezetten a március 19. előtt megkötött hitelszerződésekre vonatkozik. A moratórium idején vesz fel hitelt, az nem tudja szüneteltetni a törlesztést - kivéve, ha erre egyébként is van lehetőség a hitel sajátossága miatt (pl. babaváró hitel).

 • A moratórium végén nőni fog a törlesztőrészletem?

  Nem, erről a vonatkozó rendelet gondoskodik. A moratórium után ugyanakkora havi törlesztőrészletet kell fizetni, mint előtte. Ez a futamidő hosszabbodásával fog járni.

 • A törlesztési moratórium kötelező jellegű?

  A moratórium március 19-én lépett életbe, és minden adósra vonatkozik, de nem kell ezzel a lehetőséggel kötelezően élni. Ha az adós biztosítottnak látja a hitel törlesztését, akkor dönthet úgy, hogy a továbbiakban is fizeti a kölcsönt. Erről azonban minden esetben értesíteni kell a folyósító hitelintézetet.

 • A vállalati hitelekre is érvényes a moratórium?

  Igen, a moratórium a vállalati hitelekre is érvényes, szintén 2021. június 30-ig.

 • Előtörleszteni lehet a moratórium közben?

  Igen, ezt a rendelet nem tiltja. Az előtörlesztésre a kölcsön-/ hitelszerződés feltételei érvényesek.

 • Ez azt jelenti, hogy 9 hónapnyival kevesebb törlesztőt kell fizetni?

  Nem, a törlesztési moratórium csak időleges halasztást jelent. A következő hónapokban nem kifizetett tőketartozást és kamatot a moratórium után, a – meghosszabbított – futamidő hátralévő részében ki kell fizetni.

 • Ha egyszer lemondtam a moratórium lehetőségéről, kérhetem mégis?

  Igen, a moratórium időszakában végig lehet élni ezzel a lehetőséggel.

 • Hogyan fizethetem vissza a hitelkártya tartozásom?

  A legbiztonságosabb, ha csoportos beszedési megbízással engedélyezed a banknak, hogy a türelmi időszakban levonja a folyószámládról a pénzt. Így nem kell attól tartanod, hogy kifutsz az időből és minden automatikusan történik. Persze arra érdemes odafigyelned, hogy legyen elegendő a számlád egyenlege a levonáshoz, hiszen ebben az esetben sikertelen lenne az utalás. A csoportos beszedési megbízásnak jellemzően minimális díja van, de inkább ezt fizesd, mint a késedelmi kamatot. Ha oda tudsz figyelni, hogy határidőn belül rendezd, akkor manuálisan is utalhatod az összeget, vagy befizetheted a bankfiókban.

 • Hogyan kerülhetem el a kamatfizetést, ha hitelkártyát használok?

  Nagyon egyszerűen: fizesd vissza időben a tartozásod. A hitelkártyánál ciklusok vannak, amíg kamatmentesen fizetheted vissza a tartozásodat. Ez a türelmi időszak 30-45 nap közé esik általában és akkor nem kell kamatot fizetned, ha ez alatt az idő alatt a teljes tartozásodat visszafizeted. Ha késel, a tartozásod után kamatot kell fizetned. Csökkentheted ezt a díjat, ha határidőn belül törleszted a bank által meghatározott minimumot. Ekkor alacsonyabb kamattal számol a bank. Arra is figyelj oda, hogy ne lépd túl a hitelkeretedet, hiszen ezért is díjat számítanak fel.

 • Hogyan működik a hitelkártya?

  Hitelkártyával ugyanúgy fizethetsz, mint egy hagyományos betéti kártyával. A különbség mindössze annyi, hogy fizetéskor nem a sajátodat, hanem a bank pénzét használod egy megállapított hitelkeretből. A pénzt természetesen vissza kell fizetned, máskülönben kamatot számítanak fel. A visszafizetésre a bank jellemzően 10-15 napot ad, amikor ingyenesen törlesztheted vissza az adósságot. A hitelkártyák egyik nagy előnye, hogy vásárlásaiddal pontokat szerezhetsz és/vagy pénzvisszatérítést kaphatsz. A pénzintézet bizonyos százalékot ír jóvá, például 1 százalékot az élelmiszerre költött pénzből, 2 százalékot a kijelölt üzleti partnereknél történő vásárlás után. Így gyakorlatilag pénzt kereshetsz a hitelkártya használatával, de persze veszíthetsz is, ha nem fizeted vissza a hitelt időben. Ha hitelkártyát választasz, használd az ingyenes hitelkártya kalkulátort és találd meg a legjobbat!

 • Hogyan tudhatom meg, hogy mennyi pénzt kell visszafizetnem a hitelkártya használata után?

  Több lehetőséged is van, hogy követhesd hitelkártya-kiadásaidat. A bank erről rendszeresen küldhet neked postán egyenlegközlőt, amely tételesen tartalmazza, hogy mikor, mennyiért és hol vásároltál. Az egyenlegközlő végén az is szerepel, hogy mennyi az össztartozásod és azt mennyi időn belül kell visszafizetned. Ugyanígy a bank SMS-értesítést is küldhet, ha kéred. Ekkor a kamatmentes időszak lejárta előtt egy szöveges üzenetben kaphatod meg, hogy mennyi pénzt kell visszafizetned. A legegyszerűbb, ha netbankon keresztül követed a kiadásaidat. Így mindig az aktuális egyenlegedet látod és pontosan megnézheted, hogy mikor mire költöttél és mennyit kell visszafizetned.

 • Hogyan válasszak hitelkártyát?

  Több szempontból is megközelítheted a kérdést: egyrészt választhatsz a kártya éves díja alapján, hiszen tetemes összeget is kitehet a plasztikkal járó költség. Pár ezer forinttól akár több tízezer forintig is terjedhet az éves díj a második évtől. Ha minél olcsóbb kártyát keresünk, érdemes a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató alapján keresgélni, hiszen ez tartalmazza a kamaton felül a kártyával kapcsolatos, rendszeresen felmerülő díjakat. Inkább a visszatérítés nagysága érdekel? Vizsgáld meg, hogy hol költöd a legtöbbet és keress ahhoz hitelkártyát! Egyes kategóriákban akár 5 százalékos pénzvisszatérítést is kaphatsz, évente pedig több tízezer forintot spórolhatsz így. A legjobb döntéshez használd a Bank360 hitelkártya-kalkulátorát!

 • Magánkölcsönre vonatkozik a moratórium?

  Nem, a rendelet szerint az üzletszerűen folyósított kölcsönökre vonatkozik a kormány intézkedése.

 • Meddig él a törlesztési moratórium?

  Törlesztés moratórium 2022. december 31-ig tartott. A megszűnéssel kapcsolatos részletekről ebben a cikkben írtunk. 

 • Mely hitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium?

  A moratórium a hitelintézetek által nyújtott lízing, hitel- és kölcsönszerződésből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségre is vonatkozik. Nem kell törleszteni a személyi kölcsön, lakáshitel, egyéb jelzáloghitel, áruhitel és diákhitel tartozásokat sem.

 • Mennyi időm van visszafizetni a hitelkártya-tartozást?

  A bank havonta vizsgálja, hogy mennyi pénzt költöttél és mennyit kell visszafizetned. Az elszámolási időszak jellemzően egy hónap. A visszafizetésre a bank türelmi időt ad, ami 30-45 nap. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy kamatmentesen visszafizethesd a tartozásodat. Ha nem sikerül rendezni, a pénzintézet kamatot kezd el felszámítani a tartozásodra, amit átviszel a következő hónapra. Ha a legolcsóbb hitelkártyát keresed, érdemes a Bank360 kalkulátorával összehasonlítani a lehetőségeket!

 • Mennyi pénzt használhatok fel hitelkártyával?

  Hitelkártya igénylésénél a bank ugyanúgy vizsgálja a jövedelmed, mintha személyi kölcsönt vennél fel. A hitelkeret megállapításához a bank figyelembe veszi, hogy mekkora a rendszeres jövedelmed, majd annak megfelelően állapítja meg a hitelkeretet. A havonta elkölthető összeg jellemzően nem több, mint a fizetésed két-háromszorosa.

 • Mi fog történni azután, hogy igényeltem itt az oldalon a hitelt?

  A kölcsönkalkulátorban kiválasztott ajánlatnál a ’Tovább’ gombra kattintva az adott bank oldalára jutsz át. Ott általában az online felületen meg kell adnod a kért adatokat, majd egy ügyintéző kapcsolatba lép veled, hogy segítsen tisztázni minden szükséges részletet.

 • Mi kell a hitelkártya igényléséhez?

  Hitelkártyát egyszerűen igényelhetsz, ha már elmúltál 18 éves, hiszen mindössze rendszeres jövedelemre van szükséged. Legalább három hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezned, és a bank által meghatározott minimumot is el kell érnie a havi jövedelmednek. Az igénylés során szükséged lesz fényképes igazolványra és lakcímkártyára is. 

 • Mi számít bele a lakossági fogyasztási hitel kategóriába?

  A fogyasztási hitelek közé négy fő terméket sorolhatunk be: ezek a személyi kölcsön, az áruhitel, a hitelkártya és a folyószámlahitel.

 • Mi van akkor, ha a hitelem pont a moratórium ideje alatt jár le?

  A rendelet szerint - ha erről nem születik külön megállapodás a bankkal - a veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2021. június 30-ig meghosszabbodik.

 • Miért vezettek be törlesztési moratóriumot?

  A törlesztési moratórium bevezetését a kormány a koronavírus járvány terjedése miatt tartotta indokoltnak. A járvány okozta válsághelyzetben több iparág került nehéz helyzetbe, ami a lakossági és a vállalati hitelek törlesztését is megnehezítette vagy ellehetetlenítette volna.

 • Milyen költségei vannak egy hitelkártyának?

  Ahogy egy betéti kártyának is, úgy a hitelkártyának is vannak egyszeri és rendszeresen felmerülő díjai. Ilyen egyszeri tétel például a kártya gyártási költsége. A hitelkártyának éves díja is van, amely több ezer forint lehet. Egyes pénzintézetek bizonyos költési szint felett ezt elengedik. Hitelkártyával készpénzt is vehetünk fel ATM-ből, ugyanakkor ez az egyik legdrágább művelet, így ezt semmiképpen nem ajánljuk. Fizetünk a kártya után zárlati díjat, felszámíthatják a csoportos beszedési megbízások utáni költségeket is és természetesen késedelmes fizetés esetén kamatot is fizetünk. Akkor is díjat vet ki a bank, ha meghaladjuk a megszabott hitelkeretünket. A megfelelő kártya kiválasztásával csökkenthetjük ezeket a kiadásokat pénzvisszatérítés segítségével. A legjobb ajánlatok felkutatásához használjuk a Bank360 hitelkártya-kalkulátorát!

 • Mire érdemes felhasználni a hitelkártyát?

  Kezdjük inkább azzal, hogy mire nem: a fizetésed meghosszabbítására. A hitelkártyán lévő pénz ugyanolyan kölcsön, mint egy személyi hitel vagy lakáshitel. Vissza kell fizetni. Ha azért igényelnél hitelkártyát, hogy legyen még elkölthető pénzed a fizetésed után, gyorsan felejtsd el a gondolatot. Ameddig nem tudod gond nélkül visszafizetni a hitelkereted legalább kétszeresét, ne nyúlj a hitelkártyához, még akkor sem, ha egyébként felelősségteljesen használod. Elég egyetlen megcsúszás, hogy a tőketartozáson felül a kamatokat is elkezdje felszámítani a bank. Érdemes észben tartanod: a hitelkártyát nem a fizetésükből nehezen kijövőknek, hanem a tehetősebbeknek találták ki.


  A hitelkártya ugyanakkor jó módja lehet a banki költségeid csökkentésének, hiszen pénzvisszatérítéssel több tízezer forintot is jóváírhatnak, ráadásul pontokat is gyűjthetsz, amit beválthatsz például repülőjegyre. A legjobb kedvezményeket keresed? Használd a Bank360 hitelkártya-kalkulátorát!

 • Mit jelent a törlesztési moratórium?

  A moratórium egy latin eredetű kifejezés, valaminek a felfüggesztését, időleges elhalasztását jelenti - ebben a helyzetben a törlesztési felfüggesztésére vonatkozik. Jogi értelemben a moratórium haladékot, türelmi időt jelent. Tehát ebben az időszakban nincs szó a tartozás elengedéséről, hiszen a felfüggesztés idején nem kifizetett törlesztőrészletet később, a moratórium után ki kell fizetni. 

 • Mit tehetek, ha rajta vagyok a KHR negatív adóslistáján?

   

  Ebben az esetben nincs lehetőség hitelkiváltó hitel igénylésére. A legjobb, amit tehetünk, hogy egyeztetünk a bankkal, és a meglévő tartozásunkat rendezzük, lehetőség szerint minél hamarabb. A tartozás kifizetése után átkerülünk a passzív adóslistára, ahol a bankok még további 1 évig fogják látni a korábbi tartozásunkat. A legtöbb banknál csak ezután igényelhetünk újabb hitelt, addig nem. 

 • Muszáj, hogy a hitelkártyát kibocsátó bank ügyfele legyek?

  Egyáltalán nem szükséges. A hitelkártya igénylésnek nem feltétele, hogy a bank ügyfele legyél, így például sem folyószámlával, sem hitelszámlával nem kell rendelkezned náluk ahhoz, hogy igényelhesd a pénzintézet hitelkártyáját.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!