• Dollár árfolyam

Aktuális dollár deviza és valuta árfolyamok. Hasonlítsd össze a banki árfolyamokat, hogy kedvezőn tudj devizát vagy valutát váltani!

USD: 

Hol érdemes most t váltani?

Bank neve
Deviza
vétel
eladás
Valuta
vétel
eladás

Kapcsolódó szolgáltatások

Dollár árfolyam

A dollár árfolyam történelmi csúcsokat döntöget. Viszont különböző árfolyamot látunk a hírekben, a bankokban és a pénzváltóknál. Mi ennek az oka? Mikor melyik árfolyamot kell nézni? Hogyan lehet a legjobban kijönni átutalásnál, külföldi bankkártyás vásárlásnál és pénzváltásnál?

 

Különböző dollár árfolyamok

Első körben tisztázzuk az egyes árfolyamok jelentését, és a köztük lévő különbséget!

 

A dollár valuta és a deviza közötti különbség

 

Valuta

A dollár valuta az Amerikai Egyesült Államok fizetőeszköze készpénzben, legyen az bankjegy vagy pénzérme. A dollár valutaárfolyamot kell nézni, ha bankban vagy pénzváltónál készpénzt váltunk. A valutaárfolyam mindig magasabb. Ez azért van, mert készpénzt kell kezelni, ami költséges.

 

Deviza

Ha dollárt tartunk egy bankszámlán, akkor dollár devizánk van. A devizaárfolyamot kell nézni, amikor külföldre utalunk pénzt vagy külföldről utalnak nekünk dollárban. Ha külföldön vásárolunk egy forintszámlához tartozó bankkártyával dollárért, szintén a devizaárfolyam lesz az elszámolás alapja. Szintén devizát kell vennünk, amikor az interneten vásárolunk dollárért egy forint alapú bankkártyával.

 

Pénzpiaci dollár árfolyam

A hírekben szereplő dollár árfolyam mindig alacsonyabb, mint  a bankok vagy a pénzváltók által alkalmazott eladási. A hírekben a pénzpiaci dollár árfolyam szerepel, és ugyanúgy változik mint például a részvények ára. Természetesen a bankok és a  pénzváltók által alkalmazott dollár árfolyam is ehhez a pénzpiaci árfolyamhoz kötődik, és akár naponta többször is változhat.

 

Hivatalos MNB-árfolyam

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden munkanap 11 órakor meghirdeti az aznapi hivatalos dollár devizaárfolyamot, más néven a középárfolyamot. Ehhez az árfolyamhoz kell kötni az átváltásokat, átutalásokat. Általában ezt az árfolyamot használják az ingatlan- és munkaszerződések, és ez az alapja a napidíjaknak is.

  

Dollár vételi és eladási árfolyam

Vételi árfolyam: ahány forintért tőlünk vesznek egy dollárt. 

Eladási árfolyam: ahány forintért nekünk adnak el egy dollárt.

 

Az eladási árfolyam mindig magasabb, mint a vételi. A kettő közötti különbség a váltó haszna. A két árfolyam közötti különbség nagyobb a valuták esetében. Azaz kevesebbért veszik meg tőlünk a dollár készpénzt, és drágábban adják el, mint a devizát.

 

Természetesen nagy különbségek lehetnek a pénzváltóknál az egyes dollár árfolyamok között. Ezért érdemes nagyobb összeg váltása esetén előre tájékozódni.

 

Dollár váltás kedvező árfolyamon 

Egyre több bank kínál kedvezményes  - a középárfolyamos vagy ahhoz közelebbi - dollár átváltási árfolyamot a bankszámla csomagjaihoz. A Revolut és a Wise szintén középárfolyam közeli árfolyamon váltja a dollárt az ügyfeleinek.
 

Az amerikai dollár a világ pénze

A dollár használatát az Egyesült Államok Konföderációjának Kongresszusa fogadta el 1785. július 6-án. Az elmúlt több mint két évszázadban a dollár a világ pénzévé vált, hiszen mindenhol ismerik, beváltják, a szó szinte a pénz szinonímájának is tekinthető. 

 

A közismert bankjegye alapján zöldhasúnak is hívott dollár Magyarországon történelmi távlatokban is “a” külföldi pénzt jelenti - igaz, ma már azért az euró mellett, amit magyaráz az uniós tagságunk. Volt idő, amikor a birtoklása bűncselekménynek számított, illetve amikor a “dolláros” boltokban olyan árukat is meg lehetett érte venni, amit forintért egyébként nem. 

 

A külkereskedelemben, szerződésekben, külföldi utazásoknál és a lakossági megtakarításokban továbbra is nagyon fontos szerepet tölt be Magyarországon.

 

Általában csak dollárként szoktuk emlegetni, a dollár árfolyamról beszélünk, de “a” dollár az amerikai dollár vagy USA dollár. Az amerikai dolláron (USD) kívül széles körben használt és ismert a kanadai dollár (CAD) és az ausztrál dollár (AUD) is. Bankokban, pénzváltóknál ezekkel, illetve ezek árfolyamával is találkozhatunk. Az MNB hivatalos devizaárfolyamai között is megtalálható mindhárom dollár.

 

Az amerikai dollár az Amerikai Egyesült Államok hivatalos fizetőeszköze. Ezen felül Kelet-Timor, Ecuador, Salvador, Marshall-szigetek, Mikronézia, Palau, Panama is hivatalos fizetőeszközeként használja. 

 

Sok országban pedig nem hivatalos, illetve másodlagosan használt fizetőeszköz. Általában elmondható, hogy dollárral a zsebünkben van a legnagyobb esélyünk arra, hogy a világ bármely országában fizetni tudunk, illetve be tudjuk azt váltani a helyi pénzre.

 

Pennyk és zöldhasúak

1 amerikai dollár 100 centtel egyenlő. Pénzérmében az alábbi címletekben találkozhatunk vele:

 • 1 centes (penny)
 • 5 centes (nickel)
 • 10 centes (dime)
 • 25 centes (negyed dollár)
 • 50 centes (fél dollár)
 • 1 dolláros

 

Bankjegyekben az alábbi címletekkel találkozhatunk a mindennapokban:

 • 5 dolláros
 • 10 dolláros
 • 20 dolláros
 • 50 dolláros
 • 100 dolláros

 

Dollár vs. euró

Az amerikai dollár a világon a legjelentősebb tartalékvaluta és a legnagyobb forgalmú pénznem. A dollár az euró 2002-es forgalomba hozatalakor erősebb volt, mint az európai fizetőeszköz, ám hamar legyengült. 2022 nyarán az amerikai dollár újra paritásba került az euróval, azaz a dollár vs. euro árfolyam nagyjából 1:1.

 

Gyakori kérdések

 

Ha dollárt váltok egy pénzváltónál, melyik árfolyamot nézzem?

 

A dollár valuta eladási árfolyamot.

 

Ha külföldön dollárral fizetek a bankkártyámmal, melyik árfolyamon számolja el a bank?

 

A dollár deviza eladási árfolyamon, amely mindig magasabb, mint az vételi. Az aktuális deviza eladási árfolyam bank, számlacsomag és ügyfélfüggő.

 

Hova érdemes dollárt vinni a külföldi nyaralásra?

 

Ez célország függő. Természetesen az USA-ba, ezenkívül Dél-Amerikába, ott mindent dollárban számolnak. Ázsiában is preferálják az amerikai fizetőeszközt. Afrikában is elfogadják, de ott sok helyen az eurót szeretik jobban. Utazás előtt érdemes utánanézni, melyik országban mi a kedvezőbb. 

Mennyire volt hasznos a tanács? Értékeld!

4,44 / 115
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!