Utasbiztosítás összehasonlítás egyszerűen

 

Egy személyre szabott utasbiztosítás baj esetén nemcsak az anyagi segítséget garantálja, hanem azt is, hogy szakértők találjanak megoldást a problémáidra, amelyekkel egyedül kellene megbirkóznod. Nincs két egyforma utasbiztosítás ajánlat a piacon, így fontos, hogy átlásd a teljes kínálatot, különben előfordulhat, hogy nem az utazásodhoz megfelelő módozat mellett döntesz.

 

Ezen az oldalon összegyűjtöttünk minden fontos információt az utasbiztosításokról, és elmondjuk, mire kell odafigyelned szerződéskötésnél.

 

 1. Az utasbiztosítások szolgáltatásai
 2. Utasbiztosítás kötés online
 3. Utasbiztosítás a koronavírus-járvány alatt
 4. Mitől függ az utasbiztosítás díja?
 5. Utasbiztosítás járatkésésre
 6. Útlemondás - sztornó biztosítás
 7. Utasbiztosítás betegségre
 8. Utasbiztosítás balesetre
 9. Poggyászbiztosítás
 10. Extrém sportok
 11. Síbiztosítás
 12. Utasbiztosítás hitelkártyákhoz és bankkártyákhoz
 13. A kárigény bejelentése
 14. Gyakori kérdések

 

Az utasbiztosítások szolgáltatásai

 

Ha utasbiztosítást kötsz, az alábbi négy szolgáltatás közül választhatod ki azokat, amelyekre szükséged lehet.

 

 1. Asszisztencia szolgáltatás
   
  • Betegség vagy baleset esetén telefonon kérhetsz segítséget a biztosítótól, ahol elmondják, hogy melyik problémával hova érdemes fordulnod megoldásért.
  • Hasonlóképpen segít a biztosító, ha a saját vagy bérelt autóval történik baj, és a biztosítási csomag tartalmazza az autós asszisztencia szolgáltatást. Így nem kell kutatnod az információk után, hanem azonnal a rendelkezésedre áll a szakszerű segítség a bajban.
    
 2. Klasszikus életbiztosítás, balesetbiztosítás, betegségbiztosítás

  Ezek a szolgáltatások általában együtt járnak az asszisztencia szolgáltatással. Ha megbetegszel vagy baleset ér az utazás alatt, akkor a biztosító nemcsak értesíti a hozzátartozóidat, hanem azt is kifizetik, ha valaki kiutazik hozzád. A biztosító szükség esetén azt is finanszírozza, ha a biztosítási esemény miatt hamarabb hazautazol a tervezettnél.

  Az alapszolgáltatás tartalmazza azokat az eseményeket, amelyeket a hagyományos életbiztosítás is - többek között az alábbi káreseményekre is köthetsz biztosítást.:
   
  • haláleset
  • rokkantság
  • csonttörés

   Ha már előre tudod, hogy veszélyes tevékenységet fogsz végezni (búvárkodás, rafting, sziklamászás stb.), akkor ezt figyelembe véve érdemes megkötni a biztosítást. Így valamivel többet kell fizetned, cserébe azonban a veszélyesebb helyzetekben sem kell attól tartanod, hogy támogatás nélkül kell megoldást találnod.
    
 3. Poggyászbiztosítás

  Ha repülővel utazol, akkor érdemes igénybe venni a poggyászbiztosítást, hiszen nincs annál bosszantóbb, amikor a reptéren elkeverednek, megsérülnek vagy elvesznek a csomagjaink. Természetesen nem oldja meg azonnal a problémát a biztosítás, hiszen az elveszett értékeket újra meg kell venni - különösen ha az odaúton történik a baj -, de legalább utólag pótolja a veszteséget.

  Arra érdemes odafigyelni a szerződéskötésnél, hogy vannak olyan értékek, amelyekre nem vehető igénybe ez a szolgáltatás. Kizáró tényező például, ha nemesfémet, gyűjteményeket, szőrméket vagy nagyobb összegű készpénzt szállítasz. A sporteszközök szállítására korlátozottan lehet biztosítást kötni.

   
 4. Jogvédelem

  Utazás vagy nyaralás alatt kerülhetsz olyan szituációba, amikor hirtelen ügyvédre vagy egy szakértőre van szükséged. Ezekre az esetekre kínálják a biztosítók a jogvédelmi szolgáltatást, amely szerződésben meghatározott összegig fedezi az óvadék, a perköltség és az illeték díját, ha erre van szükség. Ezt a szolgáltatást nem minden módozat tartalmazza, ezt külön kell kérni a biztosítás kötésnél.

 

Utasbiztosítás kötés online

 

Utasbiztosítást ma már nemcsak személyesen, hanem online is köthetsz, utóbbi mindössze néhány percet vesz igénybe. Nem kell plusz időt szánnod az ügyintézésre, hiszen a biztosítást akár a reptéren is megkötheted, várakozás közben - a kötést követően pedig lényegében azonnal megkezdődik a kockázatviselés.

 

Akkor sincs gond,ha otthon elmulasztottad az ügyintézést, hiszen akár a célországból is elintézhetsz mindent. Utóbbi esetben fontos, hogy az még az utazás előtt kössd meg a szerződést, mert visszamenőleg nem fogsz tudni szerződni - így hiába történt a nyaralás alatt a káresemény, csak a szerződéskötés napjától számíthatsz a biztosító segítségére.

 

Olvasd el az apróbetűs részt

 

Mivel online nincs ott az ügyintéző, aki részletesen elmondaná a feltételeket, neked kell minden részletnek utánaolvasni. Mindenképpen nézd meg, hogy:
 

 1. pontosan milyen káreseményekre vonatkozik a biztosítás,
 2. milyen limitek vannak. Ha repülővel utazol, érdemes ellenőrizni a poggyászra vonatkozó feltételeket, és összevetni a poggyász tartalmát azokkal a tárgyakkal, amelyekre szól a biztosítás. Ha számodra fontos értéket viszel magaddal, gondoskodj a biztosításáról!

 

Az utasbiztosítás kalkulátorral több tucat ajánlatot hasonlíthatsz össze egyszerre, amihez mindössze néhány alapadatot kell megadnod a tervezett utazással kapcsolatban.

 

 1. Add meg, hogy milyen utazásra indulsz. Itt arra kell gondolni, hogy hagyományos, városnézős utat tervezel, vagy valamilyen extrém sportot is szeretnél űzni. Online kalkulációnál választhatsz a síelés, a búvárkodás, a vízi sportok és a hegymászás között. Figyelj arra, hogy a terveidhez illeszkedő biztosítást válassz, mert ez befolyásolja a biztosítás díját.
 2. Válaszd ki, hogy milyen járművel fogsz utazni - motor, autó, repülő vagy egyéb jármű is megjelölhető.
 3. Add meg az utazás kezdő- és befejező időpontját
 4. Add meg a célországot, azaz hova utazol! Az úticél is meghatározza a biztosítási díjat, mivel a pénzintézetek különböző kategóriákba sorolják be az országokat. A legtöbb biztosítónál Európa kategória és egyéb kategória szerepel. Szerződéskötés előtt mindig tájékozódj, hogy az adott országot a biztosító melyik kategóriába sorolja. Ha az utazás során különböző kategóriájú országokba utazol, akkor az egyéb kategóriát kell kiválasztani a kalkulációnál. Lehetséges belföldi utasbiztosítást is kötni. 

 

A fenti adatok megadása után a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, neked pedig nincs más teendőd, mint kiválasztani a számodra legkedvezőbbet.

 

Melyik országba nem lehet utasbiztosítást kötni?

 

Ha olyan országba szeretnél utazni, amelyet a biztosító veszélyesnek ítél meg, akkor nem fogsz tudni biztosítást kötni. Többféle okból ítélhet meg veszélyesnek egy országot egy biztosító, ilyenek például a háború vagy háborús veszély, zavargások, feszült politikai helyzet és a járványok. A koronavírus-járvány miatt kialakult korlátozások miatt biztosítónként változik, hogy melyik országra lehet utasbiztosítát kötni.

 

A kormány honlapján folyamatosan frissülő Konzuli tájékoztatás érhető el, ahol az utazásra nem javasolt térségeket és a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokat és térségeket tartják számon.

 

Utasbiztosítás  a koronavírus-járvány alatt

 

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az utasbiztosítási piacot. Naponta változik, melyik országba lehet beutazni, milyen igazolások szükségesek és kell-e karantén. Az utasbiztosítás megkötése előtt feltétlenül olvasd el, hogy pontosan milyen feltételek vonatkoznak a koronavírus miatt bekövetkező káreseményekre. Az alábbiak szempontok segítenek kiválasztani a megfelelő biztosítást.

 

 1. Lehet-e kötni utasbiztosíást a célországba
  A legfontosabb szempont, hogy egyáltalán engedi-e a biztosító az utasbiztosítás kötését a célorszába. A helyzet folyamatosan változik, ezért érdemes az utazás előtt pár nappal ellenőrizni a feltételeket.
 2. Milyen feltételeket szab a célország a beutazáshoz. Kérnek-e PCR tesztet, elég-e a védettségi igazolvány, milyen oltást fogadnak el, valamint szükséges-e a karantén. A védettségi igazolványnál kérhetnek hivatalos fordítást, illetve kérhetik az oltást igazoló dokumentumot vagy annak hivatalos fordítását.
 3. Milyen kérdőív kitöltését írják elő a hatóságok a beutazást megelőzően, illetve a légitársaságok a beszállás előtt. Elég-e online kitölteni a kérdőívet, vagy ki kell nyomtatni. 
 4. Ha repülővel utazol, milyen feltételeket szab a repülőtársaság a beszálláshoz (PCR teszt vagy védettségi igazolvány, online vagy nyomtatott kérdőív).
 5. Milyen feltételeket szab a biztosító az utasbiztosítás megkötéséhez. Előírhatják a negatív PCR tesztet vagy kérhetnek védettségi igazolványt. Biztosítónként változnak a feltételek.
 6. Pontosan milyen, a koronavírushoz köthető káreseményekre fizet a biztosító, és az ilyen esetekben mik a biztosítási feltételek.

 

Általánosságban az alábbiakat érdemes tudni:

 

Útlemondás a koronavírus-járvány alatt

 

Nem fizet a biztosító, ha a koronavírus-járvány miatti félelem miatt mondod le az utat.

 

Ugyanígy nem fizet az utasbiztosítás, ha a célországba való beutazást megtiltják a hatóságok. Ez független attól, hogy a célország beli vagy az itthoni hatóság tiltja meg a beutazást. Hasonlóképpen nem fizet az utasbiztosítás, ha magyar hatóságok megtiltják a kiutazást Magyarországról.

 

Nem fizet a biztosító akkor sem, ha a megfelelő tesztek, igazolványok, igazolások vagy kitöltött kérdőívek hiánya miatt megtagadják a hatóságok a beutazást a célországba, vagy nem engedi a beszállást a légitársaság a repülőre. 

 

Utasbiztosítás és a karantén

 

Nem fizeti a biztosító a többletköltségeket, ha a koronavírus-járvány miatt külföldön karanténba kerülsz, kivéve ha a szerződési feltételek alapján erre jogosult vagy.

 

Ha az utazás azért hiúsul meg, mert itthon karanténba kerülsz, szintén csak akkor fizet a biztosító, ha ez az esemény szerepel a biztosítási események között.

 

Mitől függ az utasbiztosítás díja?

 

A fizetendő díj általában az alábbiaktól függ:

 

 1. Milyen hosszú időre kötöd meg a biztosítást
 2. Milyen járművel utazol (repülőgép, autó stb.)
 3. Milyen célból utazol (például tengerparti nyaralás, városnézés). Minden esetben rákérdez a biztosító, hogy mit fogsz csinálni az utazás során: ha csak várost nézel, az értelemszerűen olcsóbb, mintha valamilyen extrém sportot is szeretnél űzni. Érdemes ezzel kapcsolatban őszintén nyilatkozni, hiszen ha nem így teszel, akkor egy esetleges baleset vagy sérülés esetén csak a szerződésben megjelölt káreseményekre fizet a biztosító. 
 4. Hova utazol. Az úticélod is befolyásolhatja a fizetendő összeget, általában az Európai Unión kívüli országokba drágább a biztosítás.

 

Utasbiztosítás járatkésésre

 

A légiforgalom növekedése miatt egyre többször fordul elő járatkésés - biztosítás kötésnél érdemes erre is felkészülni. Az Európai Unió 261/2004/EK rendelete lehetőséget biztosít minden európai országból induló, vagy ide érkező utasnak, hogy kártérítést igényeljen a légitársaságtól legalább három órás késés esetén, de emellett érdemes utasbiztosítást is kötni.

 

A biztosító abban az esetben is garantálja a kártérítést, ha törlik a járatot minden előzetes értesítés nélkül, vagy rajtad kívülálló ok miatt visszautasítják a beszállást. A késésről vagy a járattörlésről minden esetben kérj igazolást a légitársaságtól!

 

Útlemondás biztosítás - sztornó biztosírás

 

Mit történik, ha már befizetted az utat, de mégsem tudsz elutazni? Elveszett a pénzed? Nem feltétlenül, feltéve, ha kötöttél útlemondás biztosítást, más néven sztornó biztosítást. Ennek akkor van jelentősége, ha az utazás előtt egy váratlan esemény miatt mégsem tudsz elutazni. Értelemszerűen ez a megoldás akkor működik, ha már az utazás előtt megkötöd a biztosítást.

 

Mikor érvényes a sztornó biztosítás?

 

Az útlemondásra nemcsak betegség vagy haláleset lehet az indok: biztosítási esemény lehet például egy válás, vagy egy sikertelen érettségi is, hiszen ezek is meghiúsíthatják a rég várt utazást. A koronavírus-járvány miatti félelem ugyanakkor nem indok a a kártérítés igénylésére. 

 

Utazás megszakítása az utazás vége előtt

 

Az útlemondás biztosítás abban az esetben is segíthet, ha az úton történik olyan váratlan esemény, ami miatt meg kell szakítani az utazást, és elkerülhetetlen, hogy hazautazzunk. 

   

  Utasbiztosítás betegségre külföldön

   

  Ha európai uniós állampolgárként egy másik EU-s országban betegszel meg, akkor minden olyan orvosi ellátásra jogosult vagy, amely nem várhat addig, amíg haza nem érsz. Tehát attól nem kell tartanod, hogy nem látnak el biztosítás nélkül, ha életveszélybe kerülsz. A sürgősségi betegszállítás és mentőszolgálat ingyenes, de csak abban az esetben, ha indokolt, más esetben ezért fizetni kell. Emiatt érdemes uatsbiztosítást kötni, hiszen így nemcsak vészhelyzetben leszel védve, hanem kisebb balesetek vagy betegség esetén is.

   

  Orvosi ellátás külföldön

   

  Ha nincs vészhelyzet, de szeretnél elmenni orvoshoz az utazás alatt, akkor bonyolultabb a helyzet, hiszen az egyes országokban eltérően működnek az ellátási rendszerek. Vannak bizonyos alapellátások, amelyeket ingyenesen igénybe vehetsz, de csak azoknál az orvosoknál, akik szerződésben állnak az adott ország egészségbiztosítójával. Ha nincs vészhelyzet, de szeretnél elmenni egy szakorvoshoz, akkor beutalóra lesz szükséged ahhoz, hogy ellássanak. 

   

  Gyógyszerkiváltás külföldön

   

  Ha vényköteles gyógyszerre van szükséged, és receptet szeretnél íratni, akkor készülj úgy, hogy néhány országban ezért külön receptdíjat kell fizetni - ez így van például Ausztriában is. Emellett akkor is fizetni kell, ha esetleg több napos kórházi kezelést kapsz - ebben az esetben napidíjat kell fizetni.

   

  Fogászati ellátás külföldön

   

  Az egyik legkellemetlenebb eset, ha egyik pillanatról a másikra kezd el fájni a fogad, és sürgősségi fogorvosi ellátást kell keresned, hiszen ez még Magyarországon sem egyszerű, nemhogy külföldön.

   

  Szerencsére a legtöbb utasbiztosítás térít bizonyos összeget a sürgősségi fogorvosi ellátásra. Fontos hangsúlyozni, hogy csak akkor térít a biztosító, ha sürgős esetről van szó. Tehát nem veheted igénybe térítéssel a fogászati szolgáltatást fogszabályozásra, fogkő eltávolításra, fogpótlásra vagy protézishez. Utóbbi esetekben meg kell várnod a hazautazást, vagy a saját költségeden tudsz ellátást kérni. 

   

  Szintén fontos tisztában lenni azzal, hogy mi az utasbiztosítás limitje fogászati ellátásra összességében és foganként.

   

  Európai Egészségbiztosítási Kártya: miben segít?

   

  Kezdjük a legfontosabbal, és oszlassuk el a tévhitet: az Európai Egészségbiztosítási Kártya (a köznyelvben kék TAJ kártya) nem helyettesíti az utasbiztosítást. Természetesen jó, ha veled van külföldön, de csak abban az esetben nyújt segítséget, ha vészhelyzetbe kerülsz

   

  A következő helyzetekben nem segít az EU-s Egészségbiztosítási kártya:

   

  • ha megsérül vagy eltűnik a poggyász,
  • sürgősségi fogászati ellátásra van szükséged,
  • asszisztencia szolgáltatás igénybevételekor,
  • jogvédelmre van szükséged,
  • tolmácsra van szükséged,
  • felelősségbiztosításra van szükséged.

   

  Fontos, hogy baleset vagy betegség esetén csak és kizárólag az állam által fenntartott egészségügyi intézményben látnak el. 

   

  Lehetnek költségeid

   

  Az EU-n belül is eltérően működnek az országok egészségbiztosítási rendszerei, így az ellátás részben vagy akár teljes egészében önköltséges lehet.

   

  Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem összekeverendő az EU kék kártyával. Utóbbit azok vehetik igénybe, akik harmadik országbeli állampolgárként utaznak az Európai Unióba, és megfelelnek az igénylés feltételeinek.

   


  Bank360 Tipp: mielőtt elutaznál egy EU-s országba, nézz utána, hogy milyen feltételekkel használhatod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és ehhez igazodva válassz utasbiztosítást.
   

   


   

  Utasbiztosítás, ha baleset történik

   

  Nehezebb a helyzet, ha valamilyen baleset ér, hiszen a baj gyorsan történik meg, és reagálnod is ugyanilyen gyorsan kell. Közúti balesetnél fontos, hogy értesítsd a rendőrséget, akár te okoztad a balesetet, akár nem. Ez különösen akkor fontos, ha megsérült az autó is, mindegy, hogy a sajátod vagy bérelt. Ha személyi sérülés is történt, akkor természetesen a mentők értesítése a legfontosabb. Közvetlenül ezután hívd fel a biztosítót is, és jelentsd a káreseményt. 

   


  Bank360 Tipp: utazás előtt nézd meg, hogy melyek a segélyhívó számok, és mentsd el ezeket a telefonodba. Perceket veszíthetsz, ha egy baleset után kezded el keresni a számot, amelyet hívnod kellene. Szintén érdemes előre elmenteni az utasbiztosító telefonszámát


   

  Mire fizet a poggyászbiztosítás?

   

  A legtöbb utasbiztosítás tartalmaz poggyászbiztosítás elemet is, amely az eltűnt, sérült vagy ellopott poggyász után fizet. Ha leszállás után nem találod a csomagodat, vagy sérülten kapod vissza, mindenképpen jelezd ezt a légitársaság képviseletének. Így lesz egy pontos jegyzőkönyv, ami később a biztosítónál megkönnyíti a dolgodat, hiszen nem kell külön bizonyítanod a sérülés eredetét. Poggyászkár esetén fontos tudni, hogy milyen értékeket pakoltál be indulás előtt a bőröndbe, mert ez alapján fog fizetni a biztosító.

   

  Szintén fizethet a biztosító, ha a saját vagy bérelt gépjárműből lopják el a poggyászodat. Ehhez feltétlenül be kell jelenteni a káreseményt a rendőrségnél, és erről a biztosítónak megfelelő igazolást kell kérni - általában a feljelentés elegendő. Ezenfelül meg kell felelni a biztosítási feltételeknek, amelyek például kiköthetik, hogy csak a lezárt csomagtérből ellopott poggyászok után kapunk kártérítést. 
   

   

  Poggyászkár értékhatár és értéklimit

   

  A biztosítók poggyászkár esetén általában kétféle értékhatárt szabnak meg:

  1. egyenkénti értékhatár,
  2. összes poggyászkárra vonatkozó limit.

   

  Az egyenkénti értékhatár kategóriánként változhat, tehát más-más vonatkozhat műszaki cikkekre vagy ruhadarabokra. Például ha a műszaki cikkenkénti limit 250 ezer forint, maximum ennyit fizet a biztosító akár egy milliós laptop vagy fényképezőgép után. Az utasbiztosítások apróbetűs feltételei általában kizárják az ékszert, műtárgyakat és készpénzt a biztosított tárgyak köréből. A mobiltelefonokra szintén külön feltételek vonatkoznak.

   

  A poggyászlimit a biztosítási időszak alatt bekövetkezett összes káreseményre vonatkozik. Ha az az összeg 500 ezer forint, a kárigény mértékétől függetlenül összesen ennyit fizet a biztosító.

   

  Külön biztosítás nagy értékű tárgyakra

   

  Nagy értékű, vagy speciális poggyászra érdemes külön biztosítást kötni.

   

  Érdemes figyelembe venni, hogy az utasbiztosítás nem vonatkozik munkaeszközökre. A hangszerek például annak minősülhetnek, és így nem érvényes rájuk az utasbiztosítás poggyászkár eleme.

   

  Őrizd meg a számlákat!

   

  Poggyászkár bejelentésekor bizonyítani kell, hogy te voltál az ellopott vagy eltűnt értékek tulajdonosa. Ezt általában úgy tudod megtenni, hogy az eltűnt értékek számláját csatolod a kárigényhez. A vásárlás időpontja nem számít. Ha nincs meg az eredeti számla, akkor bizonyos esetekben az ellopott vagy eltűnt értékek fotója is elég lehet, de ezeket nem mindegyik biztosító fogadja el.

   

  Az elvárható gondosság fogalma

   

  A biztosító elutasíthatja a poggyászkár megtérítését, ha a biztosított nem „elvárható óvatossággal” vigyázott a holmijára. Az elvárható gondosság megítélése mindig egyedileg történik, de valószínűleg nem fog fizetni a biztosító a strandon elhagyott holmik után. Ugyanígy kizáró ok lehet a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó gondatlanság. 

   

  Ne adj fel a poggyászban értékes holmit

   

  A repülőn mindenképpen a kézipoggyászában tartsd az értékeket, mert a legtöbb utasbiztosítás nem fedezi a csomagokban feladott úgynevezett magas kockázatú értéktárgyakat (nagy értékű műszaki cikk, ékszerek, műtárgyak, gyűjtemény, készpénz, értékpapírok stb.)

   

  A kárigény bejelentése utasbiztosításnál

   

  Ha megtörtént a baj, legyen az egyik első teendőd, hogy felhívod a biztosítót - különösen baleset vagy betegség esetén, amikor minden perc számít. Ha bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy külföldi utazáskor milyen szolgáltatásokra vagy jogosult, akkor is érdemes megkérdezni a biztosítót, hiszen az információnyújtás az asszisztencia szolgáltatás része. A biztosítókat 0-24-ben hívhatod - indulás előtt mindenképpen mentsd el ezt a fontos telefonszámot.

   

  Milyen dokumentumok szükségesek a kárbejelentéshez?

   

  Utasbiztosításnál egyrészt be kell mutatni a biztosítási kötvényt, ezenkívül további dokumentumokat is kérni fognak a térítéshez. A külföldi tartózkodás alatt mindenképpen tedd el az alábbi papírokat:

   

  • orvosi igazolás,
  • jegyzőkönyv a balesetről (ha balesetbiztosítási káresemény történik),
  • eredeti számlák (pl. gyógyszerekről),
  • eredeti rendőrségi jegyzőkönyv (ha van ilyen),
  • halálesetnél szükség van a halotti anyakönyvi kivonatra.

   

  Magyar nyelvű ügyfélszolgálat

   

  Bár a vonatkozó törvény nem írja elő, a biztosítókat általában éjjel-nappal, a világ bármely pontjáról felhívhatod, és magyar nyelven egyeztethetsz velük, ha szükséges. Ha minél hamarabb szeretnél választ kapni egy kérdésre, vagy az asszisztencia szolgáltatást vennéd igénybe, akkor a telefonos ügyfélszolgálat a leggyorsabb megoldás.

   

  Ha nem szeretnél telefonálni, az online ügyfélszolgálat is kényelmes ügyintézést biztosít, ami szintén elérhető több biztosítónál is. Online ügyintézésnél mindössze néhány adatot kell megadni:

   

  • foglalási szám vagy kötvényszám,
  • e-mail cím,
  • a biztosított neve,
  • üzenet, amit szeretnél elküldeni.

   

  Emellett arra is van lehetőség, hogy újabb biztosítást köss online vagy hogy lemond a már megkötött biztosítást - utóbbihoz egy rövid indoklást is elvárnak a pénzintézetek.

   

  Extrém sportok

   

  Amikor utasbiztosítást választasz, a szerződéskötés előtt mindig felmerül a kérdés, hogy fogsz sportolni az utazás alatt, és ha igen, akkor mit. Ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a biztosítási feltételek attól is függenek, hogy a terveid között szerepelnek-e extrém sportok, vagy csak várost nézel és maximum egy kellemes túrázást iktatsz be a programba.

   

  Utasbiztosításnál általában megkülönböztetjük a nyári és a téli extrém sportokat. Összegyűjtöttünk néhány példát mindkét kategóriára.

   

  Nyári extrém sportok, amelyekre érdemes kiegészítő biztosítást kötni:

  • bungee jumping,
  • tengeri kajak (a parttól 5 km távolságra),
  • airboard,
  • szabadidős motorcsónakázás, vitorlázás,
  • windsurf, jetski,
  • könnyűbúvárkodás (15-40 méterig),
  • parasailing (motorcsónakkal vontatott ejtőernyő),
  • quad,
  • vadvízi kenu, rafting,
  • vízisí, wakeboard.

   

  A téli extrém sportok közé sorolják általában a következőket:

   

  • hegymászás,
  • hótalpas túrázás,
  • monosí,
  • síbob,
  • snowblade,
  • snowboard.

   

  Ha ezek közül tervezel űzni akár egyet is, mindenképpen érdemes külön extrém sport biztosítást kötni rá, még akkor is, ha már van tapasztalatod az adott területen. Egy hegyi balesetnél, ahol szükség lehet speciális mentőfelszerelésre, mentőhelikopterre, több napos kórházi ellátásra és hazaszállításra, akár több milliós tétel is lehet a végösszeg.

   

  Az extrém sportok listája biztosítónként eltérő lehet, így érdemes még szerződéskötés előtt megnézni, hogy melyik tevékenységnél milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe szükség esetén. Ez azért is fontos, mert a legtöbb utasbiztosítás nem módosítható az utazás alatt. 
   

   

  Síbiztosítás

   

  A standard utasbiztosítás nem terjed ki a téli sportokra, így a síelésre sem. Egy komolyabb síbaleset ellátása akár több millió forintba is kerülhet. Akár már egy napi pár száz forintos síbiztosítás fedezi a mentés, kórházba szállítás, kezelés, ellátás és hazaszállítás mellett a sífelszerelés biztosítását is.

   

  Utasbiztosítás hitelkártyákhoz és bankkártyákhoz 

   

  Sok hitelkártyához illetve bankkártyához tartozik valamilyen alapszintű utasbiztosítás. A pontos feltételekről érdemes az utazás előtt tájékozódni. Fontos kérdés például, hogy a hitelkártya utasbiztosítás térít-e az autó meghibásodása esetén illetve milyen mértékben fizet egy síelés közben elszenvedett baleset után.

   

  Több fintech banki szolgáltató, így a Revolut is kínál utasbiztosítás szolgáltatást, melyek feltételei sokszor kedvezőbbek a hagyományos biztosítók ajánlatainál.

   

  Gyakori kérdések

   

  Módosítható az utasbiztosítás az utazás alatt?

   

  Általában nem, csak meghosszabbítható. Tehát nem lehet új kockázati elemeket - például extrém sport tevékenységet - adni a kockázati elemekhez.

   

  A külföldi tartózkodás alatt is megköthető az utasbiztosítás?

   

  Nem. Az utasbiztosítás csak akkor érvényes, ha még Magyarországon kötik meg külföldi káreseményekre.

   

  Kell külön poggyászbiztosítást kötni utazáskor?

   

  Nem. A legtöbb biztosítás tartalmaz poggyászkár elemet. Nagy értékű vagy speciális poggyászra (például hangszer vagy sífelszerelés) viszont érdemes külön biztosítást kötni.

   

  Belföldi utazásokra lehet utasbiztosítást kötni?

   

  Igen. Több biztosító is kínál ilyen szolgáltatást.

   

  Lehet egy útra több biztosítónál is utasbiztosítást kötni?

   

  Igen, lehet, de jogszabály tiltja az úgynevezett káronszerzést, tehát egy káreseménykor a kártérítés összege nem haladhatja meg a kárösszeget.

   

  Elég lehet a hitelkártya mellé kapott utasbiztosítás?

   

  Minden hitelkártyához kapcsolódó utasbiztosítások általában a hagyományos biztosításoknál kedvezőtlenebb feltételekkel biztosítanak. Egyéni mérlegelés kérdése, hogy a térített káresemények és a térítési összegek elegendőek-e az adott utazáshoz.

   

  Mely országokba kötelező az utasbiztosítás?

   

  Több ország megköveteli a beutazás illetve vízumkiadás egyik feltételeként a megfelelő utasbiztosítás megkötését. A pontos feltételektől az adott célország képviseleténél lehet tájékozódni. Az EU és a Európai Gazdasági Térség országaiba magyar állampolgároknak nem kötelező az utasbiztosítás.

   

  Mi számít Európának utasbiztosítás kötésekor?

   

  Ez biztosítónként változik. Általában az európai országok mind beletartoznak. Egyes biztosítóknál az európai államokhoz tartozó Atlanti-óceáni szigetek, a kaukázusi országok és Törökország is. A szerződési feltételek minden esetben pontosan tartalmazzák, mi számít Európának.

   

  Terhesség alatt lehet utasbiztosítást kötni?

   

  Biztosítónként változnak a kockázatvállalási feltételek, általában maximum a terhesség 28. hetéig, és csak sürgős orvosi beavatkozás esetén vállalják az orvosi költségek megtérítését. A legtöbb utasbiztosítás nem érvényes a harmadik trimeszterben bekövetkező eseményekre. Mindenképp érdemes a biztosítás megkötése előtt tájékozódni.

  Promóció

  Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

  Kapcsolódó cikkek

  Help text
  Help text
  Help text
  Help text
  Help text
  Help text
  Help text
  Help text
  Help text

  Születési dátum

  bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
  Értékeld a Bank360-at!