UtasbiztosításUtasbiztosítás mobil

Utasbiztosítás 2021

Tudj meg mindent
az utasbiztosításról!

Minden információ egy helyen!

Tudj meg mindent
az utasbiztosításról!

Mindegy, hogy várost nézni, síelni, vagy nyaralni indulsz, az utasbiztosítás már napi pár száz forintból megvásárolható, és segít, ha baj történik - így egy távoli országban sem kell attól tartanod, hogy magadra maradsz betegség vagy más probléma esetén.

Miért fontos az utasbiztosítás?

Utasbiztosítás nélkül elindulni nyaralni olyan, mint mentőmellény nélkül a tengerbe ugrani. Ha minden rendben van, akkor nincs rá szükség, de ha mégis kellene, akkor életet menthet. Egy személyre szabott utasbiztosítás baj esetén nemcsak az anyagi biztonságot garantálja, hanem azt is, hogy szakértők találjanak megoldást a problémákra, amelyekkel egyébként egyedül kellene megbirkóznunk.

 

Nincs két egyforma ajánlat a piacon, így fontos, hogy átlássuk a teljes kínálatot, különben előfordulhat, hogy nem az utazásunkhoz illő módozat mellett döntünk. Ha külföldi utazáshoz keresünk biztosítást, akkor a legjobb, ha egy utasbiztosítás kalkulátort használunk, mert így nemcsak időt és pénzt spórolhatunk, hanem az igényekhez is igazíthatjuk a biztosítást. Mindezt anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk otthonról. Ezen az oldalon összegyűjtöttünk minden fontos információt az utasbiztosításokról, és elmondjuk, mire kell odafigyelned szerződéskötésnél.

 

Az utasbiztosítások szolgáltatásai

Ha utasbiztosítást kötünk, az alábbi négy szolgáltatás közül választhatjuk ki azokat, amelyekre szükségünk lehet.

 

 1. Asszisztencia szolgáltatás

Ha váratlan helyzetbe kerülsz egy idegen országban, és segítségre vagy információra van szükséged, akkor nagy hasznát veheted az asszisztencia szolgáltatásnak. Egy betegség vagy baleset esetén telefonon kérhetsz segítséget a biztosítótól, ahol elmondják, hogy melyik problémával hová érdemes fordulnod megoldásért. Így nem kell kutatnod az információk után, hanem azonnal a rendelkezésedre áll a szakszerű segítség a bajban. 

 

 1. Klasszikus életbiztosítás, balesetbiztosítás, betegségbiztosítás

Ezek a szolgáltatások általában együtt járnak az asszisztencia szolgáltatással. Ha megbetegszel vagy megsérülsz az utazás alatt, akkor a biztosító nemcsak értesíti a hozzátartozóidat, hanem azt is kifizetik, ha valaki kiutazik hozzád. A biztosító szükség esetén azt is finanszírozza, ha a biztosítási esemény miatt hamarabb hazautazol a tervezettnél. 

 

Az alapszolgáltatás tartalmazza azokat az eseményeket, amelyeket a hagyományos életbiztosítás is - többek között haláleset, rokkantság vagy csonttörés esetére is köthetsz biztosítást. Ha már előre tudod, hogy veszélyes tevékenységet fogsz végezni (búvárkodás, rafting, sziklamászás stb.), akkor ezt figyelembe véve érdemes megkötni a biztosítást. Így valamivel többet kell fizetned, cserébe azonban a veszélyesebb helyzetekben sem kell attól tartanod, hogy támogatás nélkül kell megoldást találnod.

 

 1. Poggyászbiztosítás

Ha repülővel utazol, akkor érdemes igénybe venni a poggyászbiztosítást, hiszen nincs annál bosszantóbb, amikor a reptéren elkeverednek, megsérülnek vagy elvesznek a csomagjaink. Természetesen nem oldja meg azonnal a problémát a biztosítás, hiszen az elveszett értékeket újra meg kell venni - különösen ha az odaúton történik a baj -, de legalább utólag pótolja a veszteséget.

 

Arra érdemes odafigyelni a szerződéskötésnél, hogy vannak olyan értékek, amelyekre nem vehető igénybe ez a szolgáltatás. Kizáró tényező például, ha nemesfémet, gyűjteményeket, szőrméket vagy nagyobb összegű készpénzt szállítasz. A sporteszközök szállítására korlátozottan lehet biztosítást kötni.

 

 1. Jogvédelem

Nyaralás alatt kerülhetünk olyan szituációba, amikor hirtelen ügyvédre vagy egy szakértőre van szükségünk. Ezekre az esetekre kínálják a biztosítók a jogvédelmi szolgáltatást, amely szerződésben meghatározott összegig fedezi az óvadék, a perköltség és az illeték díját, ha erre van szükség. 

 

Ezt a szolgáltatást nem minden módozat tartalmazza, ezt külön kell kérni a biztosítás kötésnél.

 

Az utasbiztosítás megkötése online

Utasbiztosítást ma már nemcsak személyesen köthetünk, hanem online is, utóbbi mindössze néhány percet vesz igénybe. Nem kell plusz időt szánnunk az ügyintézésre, hiszen a biztosítást akár a reptéren is megköthetjük, várakozás közben. Ha otthon elmulasztottuk az ügyintézést, akkor sincs gond, hiszen akár a célországból is elintézhetünk mindent. Utóbbi esetben fontos, hogy az ügyfél még az utazás előtt kösse meg a szerződést, mert visszamenőleg nem fogunk tudni szerződni - így hiába történt a nyaralás alatt a káresemény, csak a szerződéskötés napjától számíthatunk a biztosító segítségére.

 

Mivel online nincs ott az ügyintéző, aki részletesen elmondaná a feltételeket, nekünk kell minden részletnek utánaolvasni. Mindenképpen nézzük meg, hogy pontosan milyen eseményekre vonatkozik a biztosítás, illetve hogy milyen limitek vannak. Ha repülővel utazunk, érdemes ellenőrizni a poggyászra vonatkozó feltételeket, és összevetni a poggyász tartalmát azokkal a tárgyakkal, amelyekre szól a biztosítás. Ha számunkra fontos értéket viszünk magunkkal, gondoskodjunk a biztosításáról.

 

Az utasbiztosítás kalkulátorral több tucat ajánlatot hasonlíthatunk össze egyszerre, amihez mindössze néhány alapadatot kell megadnunk a tervezett utazással kapcsolatban.

 

 1. Meg kell adnunk, hogy milyen utazásra indulunk. Itt arra kell gondolni, hogy hagyományos, városnézős utat tervezünk, vagy valamilyen extrém sportot is szeretnénk űzni. Online kalkulációnál választhatunk a síelés, a búvárkodás, a vízi sportok és a hegymászás között. Figyeljünk arra, hogy a terveinkhez illeszkedő biztosítást válasszunk, mert ez befolyásolja a biztosítás díját.

 

 1. Ki kell választanunk, hogy milyen járművel fogunk utazni - motor, autó, repülő vagy egyéb jármű is megjelölhető.
   

 2. Meg kell adnunk az utazás kezdő- és végpontját.
   

 3. Hova utazunk? Az úti célunk is meghatározza a biztosítási díjat, mivel a pénzintézetek különböző kategóriákba sorolják be az országokat. A legtöbb biztosítónál Európa kategória és egyéb kategória szerepel. Szerződéskötés előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott országot a biztosító melyik kategóriába sorolja. Ha az utazás során különböző kategóriájú országokba utazunk, akkor az egyéb kategóriát kell kiválasztani a kalkulációnál. Lehetséges belföldi utasbiztosítást is kötni. 

 

Ha olyan országba szeretnénk utazni, amelyet a biztosító veszélyesnek ítél meg, akkor nem fogunk tudni biztosítást kötni. A kormány honlapján folyamatosan frissülő Konzuli tájékoztatás érhető el, ahol az utazásra nem javasolt térségeket és a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokat és térségeket tartják számon.

 

A fenti adatok megadása után a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, nekünk pedig nincs más teendőnk, mint kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet.

 

Mi történik, ha késik a járatom?

A légiforgalom növekedése miatt egyre többször fordul elő járatkésés - biztosítás kötésnél érdemes erre is felkészülni. Az Európai Unió 261/2004/EK rendelete lehetőséget biztos minden európai országból induló, vagy ide érkező utasnak, hogy kártérítést igényeljen a légitársaságtól legalább három órás késés esetén, de emellett érdemes biztosítást is kötni.

 

A biztosító abban az esetben is garantálja a kártérítést, ha törlik a járatot minden előzetes értesítés nélkül, vagy rajtunk kívülálló ok miatt visszautasítják a beszállást. 

 

Már befizettem az utat, de mégsem tudok utazni. Így elveszett a pénzem?

Nem feltétlenül, feltéve, ha kötöttünk útlemondás biztosítást. Ennek akkor van jelentősége, ha az utazás előtt egy váratlan esemény miatt mégsem tudunk elutazni. Nemcsak betegség vagy haláleset lehet az indok: biztosítási esemény lehet például egy válás, vagy egy sikertelen érettségi is, hiszen ezek is meghiúsíthatják a rég várt utazást. Az útlemondás biztosítás abban az esetben is segíthet, ha az úton történik olyan váratlan esemény, ami miatt meg kell szakítani az utazást, és elkerülhetetlen, hogy haza utazzunk.

 

Értelemszerűen ez a megoldás akkor működik, ha már az utazás előtt megkötjük a biztosítást.

 

Mitől függ az utasbiztosítás díja?

A fizetendő díj többek között függ attól, hogy milyen hosszú időre kötjük meg a biztosítást, illetve, hogy milyen járművel utazunk. Arra is minden esetben rákérdez a biztosító, hogy mit fogunk csinálni az utazás során: ha csak várost nézünk, az értelemszerűen olcsóbb, mintha valamilyen extrém sportot is szeretnénk űzni - ezzel kapcsolatban érdemes őszintén nyilatkozni, hiszen ha nem így teszünk, akkor egy esetleges baleset vagy sérülés esetén csak a szerződésben megjelölt káreseményekre fizet a biztosító. Ezenkívül az úticélunk is befolyásolhatja a fizetendő összeget.

 

A kárigény bejelentése: kihez forduljak?

Ha megtörtént a baj, legyen az egyik első teendőnk, hogy felhívjuk a biztosítót - különösen baleset vagy betegség esetén, amikor minden perc számít. Ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy külföldi utazáskor milyen szolgáltatásokra vagyunk jogosultak, akkor is érdemes megkérdezni a biztosítót, hiszen az információnyújtás az asszisztencia szolgáltatás része. A biztosítókat 0-24-ben hívhatjuk - indulás előtt mindenképpen mentsük el ezt a fontos telefonszámot.

 

Mi a teendő betegség esetén?

Ha európai uniós állampolgárként egy másik EU-s országban betegszünk meg, akkor minden olyan orvosi ellátásra jogosultak vagyunk, amely nem várhat addig, amíg haza nem érünk. Tehát attól nem kell tartanunk, hogy nem látnak el biztosítás nélkül, ha életveszélybe kerülünk. A sürgősségi betegszállítás és mentőszolgálat ingyenes, de csak abban az esetben, ha indokolt, más esetben ezért fizetni kell. Emiatt érdemes biztosítást kötni, hiszen így nemcsak vészhelyzetben leszünk védve, hanem kisebb balesetek vagy betegség esetén is.

 

Ha nincs vészhelyzet, de szeretnénk elmenni orvoshoz az utazás alatt, akkor bonyolultabb a helyzet, hiszen az egyes országokban eltérően működnek az ellátási rendszerek. Vannak bizonyos alapellátások, amelyeket ingyenesen igénybe vehetünk, de csak azoknál az orvosoknál, akik szerződésben állnak az adott ország egészségbiztosítójával. Ha nincs vészhelyzet, de szeretnénk elmenni egy szakorvoshoz, akkor beutalóra van szükségünk ahhoz, hogy ellássanak. 

 

Ha vényköteles gyógyszerre van szükségünk, és receptet szeretnénk íratni, akkor készüljünk úgy, hogy néhány országban ezért külön receptdíjat kell fizetni - ez így van például Ausztriában is. Emellett akkor is fizetnünk kell, ha esetleg több napos kórházi kezelést kapunk - ebben az esetben napidíjat kell fizetnünk.

 

Az egyik legkellemetlenebb eset, ha egyik pillanatról a másikra kezd el fájni a fogunk, és sürgősségi fogászati ellátást kell keresnünk, hiszen ez még Magyarországon sem egyszerű, nemhogy külföldön. Szerencsére az utasbiztosításnál ezt is figyelembe tudjuk venni, de arra figyeljünk oda, hogy csak akkor térít a biztosító, ha sürgős esetről van szó. Tehát nem vehetjük igénybe térítéssel a fogászati szolgáltatást fogszabályozásra, fogkő eltávolításra, fogpótlásra vagy protézishez. Utóbbi esetekben meg kell várnunk a hazautazást, vagy a saját költségünkön tudunk ellátást kérni.

 

Balesetem volt, mit tegyek?

Nehezebb a helyzet, ha valamilyen baleset ér bennünket, hiszen a baj gyorsan történik meg, és reagálnunk is ugyanilyen gyorsan kell. Közúti balesetnél fontos, hogy értesítsük a rendőrséget, akár mi okoztuk a balesetet, akár nem, különösen ha megsérült az autó is. Ha személyi sérülés is történt, akkor természetesen a mentők értesítése a legfontosabb. Közvetlenül ezután hívjuk fel a biztosítót is, és jelentsük a káreseményt. 

 


Bank360 Tipp: utazás előtt nézzük meg, hogy melyek a segélyhívó számok, és mentsük el ezeket a telefonunkba. Perceket veszíthetünk, ha egy baleset után kezdjük el keresni a számot, amelyet tárcsáznunk kellene. Szintén érdemes előre elmenteni az utasbiztosító telefonszámát.


 

Segítség, elveszett a poggyászom!

Ha leszállás után nem találjuk a csomagunkat, vagy sérülten kapjuk vissza, mindenképpen jelezzük ezt a légitársaság képviseletének. Így lesz egy pontos jegyzőkönyv, ami később a biztosítónál megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell külön bizonyítanunk a sérülés eredetét. Poggyászkár esetén fontos tudni, hogy milyen értékeket pakoltunk be indulás előtt a bőröndbe, hiszen ez alapján fog fizetni a biztosító.

Milyen dokumentumok szükségesek a kárbejelentéshez?

Utasbiztosításnál egyrészt be kell mutatni a biztosítási kötvényt, ezenkívül a további dokumentumokat is kérni fognak a térítéshez. A külföldi tartózkodás alatt mindenképpen tegyük el az alábbi papírokat:

 • orvosi igazolás,
 • jegyzőkönyv a balesetről (ha balesetbiztosítási káresemény történik),
 • eredeti számlák (pl. gyógyszerekről),
 • eredeti rendőrségi jegyzőkönyv (ha van ilyen),
 • halálesetnél szükség van a halotti anyakönyvi kivonatra.

Európai Egészségbiztosítási Kártya: miben segít?

Kezdjük a legfontosabbal, és oszlassuk el a tévhitet: az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. Természetesen jó, ha nálunk van külföldön, de csak abban az esetben nyújt segítséget, ha vészhelyzetbe kerülünk. 

 

A következő helyzetekben nem segít az EU-s kártya:

 

 • ha megsérül vagy eltűnik a poggyász,

 • ha sürgősségi fogászati ellátásra van szükség,

 • a kártya nem biztosít asszisztencia szolgáltatást,

 • nem biztosít jogvédelmet,

 • nem biztosít tolmács szolgáltatást,

 • nem tartalmaz felelősségbiztosítást.

 

Fontos, hogy baleset vagy betegség esetén csak és kizárólag az állam által fenntartott egészségügyi intézményben látnak el. Ezenkívül az EU-n belül is eltérően működnek az országok egészségbiztosítási rendszerei, így az ellátás részben vagy egészben önköltséges lehet.

 

Az EU kék kártya nem összekeverendő az egészségbiztosítási kártyával. Előbbit azok vehetik igénybe, akik harmadik országbeli állampolgárként utaznak az Európai Unióba, és megfelelnek az igénylés feltételeinek.

 


Bank360 Tipp: mielőtt elutaznánk egy EU-s országba, nézzünk utána, hogy milyen feltételekkel használhatjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és ehhez igazodva válasszunk utasbiztosítást.


 

Magyar nyelvű ügyfélszolgálat

A biztosítókat ideális esetben éjjel-nappal, a világ bármely pontjáról felhívhatjuk, és magyar nyelven egyeztethetünk velük, ha szükséges. Ha minél hamarabb szeretnénk választ kapni egy kérdésre, vagy az asszisztencia szolgáltatást vennénk igénybe, akkor a telefonos ügyfélszolgálat a leggyorsabb megoldás.

 

Ha nem szeretnénk telefonálni, az online ügyfélszolgálat is kényelmes ügyintézést biztosít, ami szintén elérhető több biztosítónál is. Online ügyintézésnél mindössze néhány adatot kell megadni:

 

 • foglalási szám vagy kötvényszám,

 • e-mail cím,

 • a biztosított neve,

 • üzenet, amit szeretnénk elküldeni.

 

Emellett arra is van lehetőség, hogy újabb biztosítást kössünk online vagy hogy lemondjuk a már megkötött biztosítást - utóbbihoz egy rövid indoklást is elvárnak a pénzintézetek.

 

Extrém sportok

Amikor utasbiztosítást választunk, a szerződéskötés előtt mindig felmerül a kérdés, hogy fogunk-e sportolni az utazás alatt, és ha igen, akkor mit. Ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a biztosítási feltételek attól is függenek, hogy a terveink között szerepelnek-e extrém sportok, vagy csak várost nézünk és egy kellemes túrázást iktatunk be a programba.

 

Utasbiztosításnál általában megkülönböztetjük a nyári és a téli extrém sportokat. Összegyűjtöttünk néhány példát mindkét kategóriára.

 

Nyári extrém sportok, amelyekre érdemes kiegészítő biztosítást kötni:

 

 • bungee jumping,

 • tengeri kajak (a parttól 5 km távolságra),

 • airboard,

 • szabadidős motorcsónakázás, vitorlázás,

 • windsurf, jetski,

 • könnyűbúvárkodás (15-40 méterig),

 • parasailing (motorcsónakkal vontatott ejtőernyő),

 • quad,

 • vadvízi kenu, rafting,

 • vízisí, wakeboard.

 

A téli extrém sportok közé sorolják általában a következőket:

 

 • hegymászás,

 • hótalpas túrázás,

 • monosí,

 • síbob,

 • snowblade,

 • snowboard.

 

Ha ezek közül tervezünk űzni akár egyet is, mindenképpen érdemes biztosítást kötni rá, még akkor is, ha már van tapasztalatunk az adott területen. Egy hegyi balesetnél, ahol szükség lehet speciális mentőfelszerelésre, mentőhelikopterre, több napos kórházi ellátásra és hazaszállításra, akár több milliós tétel is lehet a végösszeg.

 

Az extrém sportok listája biztosítónként eltérő lehet, így érdemes még szerződéskötés előtt megnézni, hogy melyik tevékenységnél milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe szükség esetén. 

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,88 / 34
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!