UtasbiztosításUtasbiztosítás mobil

Utasbiztosítás 2021

Tudj meg mindent
az utasbiztosításról!

Minden információ egy helyen!

Tudj meg mindent
az utasbiztosításról!

Mindegy, hogy várost nézni, síelni, vagy nyaralni indulsz, az utasbiztosítás már napi pár száz forintból megvásárolható, és segít, ha baj történik - így egy távoli országban sem kell attól tartanod, hogy magadra maradsz baleset, betegség vagy más probléma esetén.

Miért fontos az utasbiztosítás?

Egy személyre szabott utasbiztosítás baj esetén nemcsak az anyagi segítséget garantálja, hanem azt is, hogy szakértők találjanak megoldást a problémákra, amelyekkel egyébként egyedül kellene megbirkóznunk. Nincs két egyforma utasbiztosítás ajánlat a piacon, így fontos, hogy átlássuk a teljes kínálatot, különben előfordulhat, hogy nem az utazásunkhoz megfelelő módozat mellett döntünk. 

 

Ha külföldi utazáshoz keresünk biztosítást, akkor a legjobb, ha egy utasbiztosítás kalkulátort használunk, mert így nemcsak időt és pénzt spórolhatunk, hanem az személyes igényekhez is igazíthatjuk a biztosítást. Mindezt online, anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk otthonról. Ezen az oldalon összegyűjtöttünk minden fontos információt az utasbiztosításokról, és elmondjuk, mire kell odafigyelned szerződéskötésnél.

Az utasbiztosítások szolgáltatásai

Ha utasbiztosítást kötünk, az alábbi négy szolgáltatás közül választhatjuk ki azokat, amelyekre szükségünk lehet.

 

 1. Asszisztencia szolgáltatás
   

Ha váratlan helyzetbe kerülsz egy idegen országban, és segítségre vagy információra van szükséged, akkor nagy hasznát veheted az asszisztencia szolgáltatásnak. Egy betegség vagy baleset esetén telefonon kérhetsz segítséget a biztosítótól, ahol elmondják, hogy melyik problémával hova érdemes fordulnod megoldásért. Hasonlóképpen segít a biztosító, ha a saját vagy bérelt autóval történik baj, és a biztosítási csomag tartalmazza sz autós asszisztencia szolgáltatást. Így nem kell kutatnod az információk után, hanem azonnal a rendelkezésedre áll a szakszerű segítség a bajban. 

 

 1. Klasszikus életbiztosítás, balesetbiztosítás, betegségbiztosítás
   

Ezek a szolgáltatások általában együtt járnak az asszisztencia szolgáltatással. Ha megbetegszel vagy megsérülsz az utazás alatt, akkor a biztosító nemcsak értesíti a hozzátartozóidat, hanem azt is kifizetik, ha valaki kiutazik hozzád. A biztosító szükség esetén azt is finanszírozza, ha a biztosítási esemény miatt hamarabb hazautazol a tervezettnél. 

 

Az alapszolgáltatás tartalmazza azokat az eseményeket, amelyeket a hagyományos életbiztosítás is - többek között:

 

 • haláleset
 • rokkantság csonttörés

  esetére is köthetsz biztosítást. Ha már előre tudod, hogy veszélyes tevékenységet fogsz végezni (búvárkodás, rafting, sziklamászás stb.), akkor ezt figyelembe véve érdemes megkötni a biztosítást. Így valamivel többet kell fizetned, cserébe azonban a veszélyesebb helyzetekben sem kell attól tartanod, hogy támogatás nélkül kell megoldást találnod.
   
 1. Poggyászbiztosítás
   

Ha repülővel utazol, akkor érdemes igénybe venni a poggyászbiztosítást, hiszen nincs annál bosszantóbb, amikor a reptéren elkeverednek, megsérülnek vagy elvesznek a csomagjaink. Természetesen nem oldja meg azonnal a problémát a biztosítás, hiszen az elveszett értékeket újra meg kell venni - különösen ha az odaúton történik a baj -, de legalább utólag pótolja a veszteséget.

 

Arra érdemes odafigyelni a szerződéskötésnél, hogy vannak olyan értékek, amelyekre nem vehető igénybe ez a szolgáltatás. Kizáró tényező például, ha nemesfémet, gyűjteményeket, szőrméket vagy nagyobb összegű készpénzt szállítasz. A sporteszközök szállítására korlátozottan lehet biztosítást kötni.

 

 1. Jogvédelem
   

Nyaralás alatt kerülhetünk olyan szituációba, amikor hirtelen ügyvédre vagy egy szakértőre van szükségünk. Ezekre az esetekre kínálják a biztosítók a jogvédelmi szolgáltatást, amely szerződésben meghatározott összegig fedezi az óvadék, a perköltség és az illeték díját, ha erre van szükség. Ezt a szolgáltatást nem minden módozat tartalmazza, ezt külön kell kérni a biztosítás kötésnél.

Az utasbiztosítás megkötése online

Utasbiztosítást ma már nemcsak személyesen köthetünk, hanem online is, utóbbi mindössze néhány percet vesz igénybe. Nem kell plusz időt szánnunk az ügyintézésre, hiszen a biztosítást akár a reptéren is megköthetjük, várakozás közben, mert az utasbiztosítás esetében a kockázatviselés lényegében azonnal bekövetkezik.

 

Ha otthon elmulasztottuk az ügyintézést, akkor sincs gond, hiszen akár a célországból is elintézhetünk mindent. Utóbbi esetben fontos, hogy az ügyfél még az utazás előtt kösse meg a szerződést, mert visszamenőleg nem fogunk tudni szerződni - így hiába történt a nyaralás alatt a káresemény, csak a szerződéskötés napjától számíthatunk a biztosító segítségére.

 

Olvassuk el az apróbetűs részt

Mivel online nincs ott az ügyintéző, aki részletesen elmondaná a feltételeket, nekünk kell minden részletnek utánaolvasni. Mindenképpen nézzük meg, hogy pontosan milyen eseményekre vonatkozik a biztosítás, illetve hogy milyen limitek vannak. Ha repülővel utazunk, érdemes ellenőrizni a poggyászra vonatkozó feltételeket, és összevetni a poggyász tartalmát azokkal a tárgyakkal, amelyekre szól a biztosítás. Ha számunkra fontos értéket viszünk magunkkal, gondoskodjunk a biztosításáról.

 

Az utasbiztosítás kalkulátorral több tucat ajánlatot hasonlíthatunk össze egyszerre, amihez mindössze néhány alapadatot kell megadnunk a tervezett utazással kapcsolatban.

 

 1. Meg kell adnunk, hogy milyen utazásra indulunk. Itt arra kell gondolni, hogy hagyományos, városnézős utat tervezünk, vagy valamilyen extrém sportot is szeretnénk űzni. Online kalkulációnál választhatunk a síelés, a búvárkodás, a vízi sportok és a hegymászás között. Figyeljünk arra, hogy a terveinkhez illeszkedő biztosítást válasszunk, mert ez befolyásolja a biztosítás díját.
   
 2. Ki kell választanunk, hogy milyen járművel fogunk utazni - motor, autó, repülő vagy egyéb jármű is megjelölhető.
   
 3. Meg kell adnunk az utazás kezdő- és végpontját.
   
 4. Hova utazunk? Az úti célunk is meghatározza a biztosítási díjat, mivel a pénzintézetek különböző kategóriákba sorolják be az országokat. A legtöbb biztosítónál Európa kategória és egyéb kategória szerepel. Szerződéskötés előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott országot a biztosító melyik kategóriába sorolja. Ha az utazás során különböző kategóriájú országokba utazunk, akkor az egyéb kategóriát kell kiválasztani a kalkulációnál. Lehetséges belföldi utasbiztosítást is kötni. 

 

Ha olyan országba szeretnénk utazni, amelyet a biztosító veszélyesnek ítél meg, akkor nem fogunk tudni biztosítást kötni. A kormány honlapján folyamatosan frissülő Konzuli tájékoztatás érhető el, ahol az utazásra nem javasolt térségeket és a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országokat és térségeket tartják számon.

 

A fenti adatok megadása után a kalkulátor listázza az elérhető ajánlatokat, nekünk pedig nincs más teendőnk, mint kiválasztani a számunkra legkedvezőbbet.

 

Mi történik, ha késik a járatom?

A légiforgalom növekedése miatt egyre többször fordul elő járatkésés - biztosítás kötésnél érdemes erre is felkészülni. Az Európai Unió 261/2004/EK rendelete lehetőséget biztos minden európai országból induló, vagy ide érkező utasnak, hogy kártérítést igényeljen a légitársaságtól legalább három órás késés esetén, de emellett érdemes biztosítást is kötni.

 

A biztosító abban az esetben is garantálja a kártérítést, ha törlik a járatot minden előzetes értesítés nélkül, vagy rajtunk kívülálló ok miatt visszautasítják a beszállást. A késésről vagy a járattörlésről minden esetben kérjünk igazolást a légitársaságtól.

 

Már befizettem az utat, de mégsem tudok utazni. Így elveszett a pénzem?

Nem feltétlenül, feltéve, ha kötöttünk útlemondás biztosítást, más néven sztornó biztosítást. Ennek akkor van jelentősége, ha az utazás előtt egy váratlan esemény miatt mégsem tudunk elutazni. Értelemszerűen ez a megoldás akkor működik, ha már az utazás előtt megkötjük a biztosítást.

 

Az útlemondásra nemcsak betegség vagy haláleset lehet az indok: biztosítási esemény lehet például egy válás, vagy egy sikertelen érettségi is, hiszen ezek is meghiúsíthatják a rég várt utazást. Nem fizet viszont a biztosító, ha a koronavírus-járvány miatti félelem miatt mondjuk le az utat, vagy a célországba való beutazást megtiltják a hatóságok.

 

Az útlemondás biztosítás abban az esetben is segíthet, ha az úton történik olyan váratlan esemény, ami miatt meg kell szakítani az utazást, és elkerülhetetlen, hogy haza utazzunk. 

 

Nem fizeti a biztosító a többletköltségeket, ha a koronavírus-járvány miatt külföldön karanténba kerülünk, kivéve ha a szerződési feltételek alapján erre jogosultak vagyunk. Ha az utazásunk azért hiúsul meg, mert itthon karanténba kerülünk, szintén csak akkor fizet a biztosító, ha ez az esemény szerepel a biztosítási események között.

 

Mitől függ az utasbiztosítás díja?

A fizetendő díj többek között függ attól, hogy milyen hosszú időre kötjük meg a biztosítást, illetve, hogy milyen járművel utazunk. Arra is minden esetben rákérdez a biztosító, hogy mit fogunk csinálni az utazás során: ha csak várost nézünk, az értelemszerűen olcsóbb, mintha valamilyen extrém sportot is szeretnénk űzni - ezzel kapcsolatban érdemes őszintén nyilatkozni, hiszen ha nem így teszünk, akkor egy esetleges baleset vagy sérülés esetén csak a szerződésben megjelölt káreseményekre fizet a biztosító. Ezenkívül az úticélunk is befolyásolhatja a fizetendő összeget, általában az Európai Unión kívüli országokba drágább a biztosítás.

 

A kárigény bejelentése: kihez forduljak?

Ha megtörtént a baj, legyen az egyik első teendőnk, hogy felhívjuk a biztosítót - különösen baleset vagy betegség esetén, amikor minden perc számít. Ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy külföldi utazáskor milyen szolgáltatásokra vagyunk jogosultak, akkor is érdemes megkérdezni a biztosítót, hiszen az információnyújtás az asszisztencia szolgáltatás része. A biztosítókat 0-24-ben hívhatjuk - indulás előtt mindenképpen mentsük el ezt a fontos telefonszámot.

 

Mi a teendő betegség esetén?

Ha európai uniós állampolgárként egy másik EU-s országban betegszünk meg, akkor minden olyan orvosi ellátásra jogosultak vagyunk, amely nem várhat addig, amíg haza nem érünk. Tehát attól nem kell tartanunk, hogy nem látnak el biztosítás nélkül, ha életveszélybe kerülünk. A sürgősségi betegszállítás és mentőszolgálat ingyenes, de csak abban az esetben, ha indokolt, más esetben ezért fizetni kell. Emiatt érdemes biztosítást kötni, hiszen így nemcsak vészhelyzetben leszünk védve, hanem kisebb balesetek vagy betegség esetén is.

 

Orvosi ellátás külföldön

Ha nincs vészhelyzet, de szeretnénk elmenni orvoshoz az utazás alatt, akkor bonyolultabb a helyzet, hiszen az egyes országokban eltérően működnek az ellátási rendszerek. Vannak bizonyos alapellátások, amelyeket ingyenesen igénybe vehetünk, de csak azoknál az orvosoknál, akik szerződésben állnak az adott ország egészségbiztosítójával. Ha nincs vészhelyzet, de szeretnénk elmenni egy szakorvoshoz, akkor beutalóra van szükségünk ahhoz, hogy ellássanak. 

 

Gyógyszerkiváltás külföldön

Ha vényköteles gyógyszerre van szükségünk, és receptet szeretnénk íratni, akkor készüljünk úgy, hogy néhány országban ezért külön receptdíjat kell fizetni - ez így van például Ausztriában is. Emellett akkor is fizetnünk kell, ha esetleg több napos kórházi kezelést kapunk - ebben az esetben napidíjat kell fizetnünk.

 

Fogászati ellátás külföldön

Az egyik legkellemetlenebb eset, ha egyik pillanatról a másikra kezd el fájni a fogunk, és sürgősségi fogászati ellátást kell keresnünk, hiszen ez még Magyarországon sem egyszerű, nemhogy külföldön. Szerencsére az utasbiztosításnál ezt is figyelembe tudjuk venni, de arra figyeljünk oda, hogy csak akkor térít a biztosító, ha sürgős esetről van szó. Tehát nem vehetjük igénybe térítéssel a fogászati szolgáltatást fogszabályozásra, fogkő eltávolításra, fogpótlásra vagy protézishez. Utóbbi esetekben meg kell várnunk a hazautazást, vagy a saját költségünkön tudunk ellátást kérni.

 

Balesetem volt, mit tegyek?

Nehezebb a helyzet, ha valamilyen baleset ér bennünket, hiszen a baj gyorsan történik meg, és reagálnunk is ugyanilyen gyorsan kell. Közúti balesetnél fontos, hogy értesítsük a rendőrséget, akár mi okoztuk a balesetet, akár nem, különösen ha megsérült az autó is. Ha személyi sérülés is történt, akkor természetesen a mentők értesítése a legfontosabb. Közvetlenül ezután hívjuk fel a biztosítót is, és jelentsük a káreseményt. 

 


Bank360 Tipp: utazás előtt nézzük meg, hogy melyek a segélyhívó számok, és mentsük el ezeket a telefonunkba. Perceket veszíthetünk, ha egy baleset után kezdjük el keresni a számot, amelyet hívnunk kellene. Szintén érdemes előre elmenteni az utasbiztosító telefonszámát.


 

Mire fizet a poggyászbiztosítás?

A legtöbb utasbiztosítás tartalmaz poggyászbiztosítás elemet is, amely az eltűnt, sérült vagy ellopott poggyász után fizet. Ha leszállás után nem találjuk a csomagunkat, vagy sérülten kapjuk vissza, mindenképpen jelezzük ezt a légitársaság képviseletének. Így lesz egy pontos jegyzőkönyv, ami később a biztosítónál megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell külön bizonyítanunk a sérülés eredetét. Poggyászkár esetén fontos tudni, hogy milyen értékeket pakoltunk be indulás előtt a bőröndbe, hiszen ez alapján fog fizetni a biztosító.

 

Szintén fizethet a biztosító, ha a saját vagy bérelt gépjárműből lopják el a poggyászunkat. Ehhez feltétlenül be kell jelenteni a káreseményt a rendőrségnél, és erről a biztosítónak megfelelő igazolást kell kérni - általában a feljelentés elegendő. Ezenfelül meg kell felelni a biztosítási feltételeknek, amelyek például kiköthetik, hogy csak a lezárt csomagtérből ellopott poggyászok után kapunk kártérítést. 

 

Poggyászkár értékhatár és értéklimit

A biztosítók poggyászkár esetén általában kétféle értékhatárt szabnak meg:

 1. egyenkénti értékhatár,
 2. összes poggyászkárra vonatkozó limit.

 

Az egyenkénti értékhatár kategóriánként változhat, tehát más-más vonatkozhat műszaki cikkekre vagy ruhadarabokra. Például ha a műszaki cikkenkénti limit 250 ezer forint, maximum ennyit fizet a biztosító akár egy milliós laptop vagy fényképezőgép után. Az utasbiztosítások apróbetűs feltételei általában kizárják az ékszert, műtárgyakat és készpénzt a biztosított tárgyak köréből. A mobiltelefonokra szintén külön feltételek vonatkoznak.

 

A poggyászlimit a biztosítási időszak alatt bekövetkezett összes káreseményre vonatkozik. Ha az az összeg 500 ezer forint, a kárigény mértékétől függetlenül összesen ennyit fizet a biztosító.

 

Külön biztosítás nagy értékű tárgyakra

Nagy értékű, vagy speciális poggyászra érdemes külön biztosítást kötni. Érdemes figyelembe venni, hogy az utasbiztosítás nem vonatkozik munkaeszközökre. A hangszerek például annak minősülhetnek, és így nem érvényes rájuk az utasbiztosítás poggyászkár eleme.

 

Meg kell őrizni a számlákat 

Ha valamit elloptak Öntől és a biztosítóval akarja az ebből származó kárát megtéríteni, akkor bizonyítania kell, hogy Ön volt az ellopott dolog tulajdonosa. Biztosítási kötvénye előírhatja, hogy a dolog megvásárlásakor kapott számlát követeléséhez csatolja, a vásárlás időpontjától függetlenül. Ha már nincsen meg az eredeti számla, akkor az ellopott dolog fotójára lehet szüksége, tehát utazás előtt fotózza le mindazt, amit magával visz az útra.

 

Az elvárható a gondosság fogalma

A biztosító elutasíthatja a poggyászkár megtérítését, ha a biztosított nem „elvárható óvatossággal” vigyázott a holmijára. Az elvárható gondosság megítélése mindig egyedileg történik, de valószínűleg nem fog fizetni a biztosító a strandon elhagyott holmik után. Ugyanígy kizáró ok lehet a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó gondatlanság. 

 

Ne adjunk fel a poggyászban az értékes holmit

A repülőn mindenképpen a kézipoggyászában tartsuk az értékeket, mert a legtöbb utasbiztosítás nem fedezi a csomagokban feladott úgynevezett magas kockázatú értéktárgyakat (nagy értékű műszaki cikk, ékszerek, műtárgyak, gyűjtemény, készpénz, értékpapírok stb.)

Milyen dokumentumok szükségesek a kárbejelentéshez?

Utasbiztosításnál egyrészt be kell mutatni a biztosítási kötvényt, ezenkívül a további dokumentumokat is kérni fognak a térítéshez. A külföldi tartózkodás alatt mindenképpen tegyük el az alábbi papírokat:

 

 • orvosi igazolás,
 • jegyzőkönyv a balesetről (ha balesetbiztosítási káresemény történik),
 • eredeti számlák (pl. gyógyszerekről),
 • eredeti rendőrségi jegyzőkönyv (ha van ilyen),
 • halálesetnél szükség van a halotti anyakönyvi kivonatra.

Európai Egészségbiztosítási Kártya: miben segít?

Kezdjük a legfontosabbal, és oszlassuk el a tévhitet: az Európai Egészségbiztosítási Kártya (az köznyelvben kék TAJ kártya) nem helyettesíti az utasbiztosítást. Természetesen jó, ha nálunk van külföldön, de csak abban az esetben nyújt segítséget, ha vészhelyzetbe kerülünk. 

 

A következő helyzetekben nem segít az EU-s Egészségbiztosítási kártya:

 

 • ha megsérül vagy eltűnik a poggyász,
 • ha sürgősségi fogászati ellátásra van szükség,
 • a kártya nem biztosít asszisztencia szolgáltatást,
 • nem biztosít jogvédelmet,
 • nem biztosít tolmács szolgáltatást,
 • nem tartalmaz felelősségbiztosítást.

 

Fontos, hogy baleset vagy betegség esetén csak és kizárólag az állam által fenntartott egészségügyi intézményben látnak el. 

 

Lehetnek költségeink

Ezenkívül az EU-n belül is eltérően működnek az országok egészségbiztosítási rendszerei, így az ellátás részben vagy egészben önköltséges lehet. Az Európai Egészségbiztosítási kártya nem összekeverendő az EU kék kártyával. Utóbbit azok vehetik igénybe, akik harmadik országbeli állampolgárként utaznak az Európai Unióba, és megfelelnek az igénylés feltételeinek.

 


Bank360 Tipp: mielőtt elutaznánk egy EU-s országba, nézzünk utána, hogy milyen feltételekkel használhatjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és ehhez igazodva válasszunk utasbiztosítást.


 

Magyar nyelvű ügyfélszolgálat

A biztosítókat ideális esetben éjjel-nappal, a világ bármely pontjáról felhívhatjuk, és magyar nyelven egyeztethetünk velük, ha szükséges. Ha minél hamarabb szeretnénk választ kapni egy kérdésre, vagy az asszisztencia szolgáltatást vennénk igénybe, akkor a telefonos ügyfélszolgálat a leggyorsabb megoldás.

 

Ha nem szeretnénk telefonálni, az online ügyfélszolgálat is kényelmes ügyintézést biztosít, ami szintén elérhető több biztosítónál is. Online ügyintézésnél mindössze néhány adatot kell megadni:

 

 • foglalási szám vagy kötvényszám,
 • e-mail cím,
 • a biztosított neve,
 • üzenet, amit szeretnénk elküldeni.

 

Emellett arra is van lehetőség, hogy újabb biztosítást kössünk online vagy hogy lemondjuk a már megkötött biztosítást - utóbbihoz egy rövid indoklást is elvárnak a pénzintézetek.

 

Extrém sportok

Amikor utasbiztosítást választunk, a szerződéskötés előtt mindig felmerül a kérdés, hogy fogunk-e sportolni az utazás alatt, és ha igen, akkor mit. Ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a biztosítási feltételek attól is függenek, hogy a terveink között szerepelnek-e extrém sportok, vagy csak várost nézünk és egy kellemes túrázást iktatunk be a programba.

 

Utasbiztosításnál általában megkülönböztetjük a nyári és a téli extrém sportokat. Összegyűjtöttünk néhány példát mindkét kategóriára. Nyári extrém sportok, amelyekre érdemes kiegészítő biztosítást kötni:

 • bungee jumping,
 • tengeri kajak (a parttól 5 km távolságra),
 • airboard,
 • szabadidős motorcsónakázás, vitorlázás,
 • windsurf, jetski,
 • könnyűbúvárkodás (15-40 méterig),
 • parasailing (motorcsónakkal vontatott ejtőernyő),
 • quad,
 • vadvízi kenu, rafting,
 • vízisí, wakeboard.

 

A téli extrém sportok közé sorolják általában a következőket:

 

 • hegymászás,
 • hótalpas túrázás,
 • monosí,
 • síbob,
 • snowblade,
 • snowboard.

 

Ha ezek közül tervezünk űzni akár egyet is, mindenképpen érdemes külön extrém sport biztosítást kötni rá, még akkor is, ha már van tapasztalatunk az adott területen. Egy hegyi balesetnél, ahol szükség lehet speciális mentőfelszerelésre, mentőhelikopterre, több napos kórházi ellátásra és hazaszállításra, akár több milliós tétel is lehet a végösszeg.

 

Az extrém sportok listája biztosítónként eltérő lehet, így érdemes még szerződéskötés előtt megnézni, hogy melyik tevékenységnél milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe szükség esetén. Ez azért is fontos, mert a legtöbb utasbiztosítás nem módosítható az utazás alatt

 

Síbiztosítás

A standard utasbiztosítás nem terjed ki a téli sportokra, így a síelésre sem. Egy komolyabb síbaleset ellátás akár több millió forintba is kerülhet. Akár már egy napi pár száz forintos síbiztosítás fedezi a mentés, kórházba szállítás, kezelés, ellátás és hazaszállítás mellet és a sífelszerelés biztosítását is.

 

Utasbiztosítás hitelkártyákhoz és bankkártyákhoz 

Sok hitelkártyához illetve bankkártyához tartozik valamilyen alapszintű utasbiztosítás. A pontos feltételekről érdemes az utazás előtt tájékozódni. Fontos kérdés például, hogy a hitelkártya utasbiztosítás térít-e az autó meghibásodása esetén illetve milyen mértékben fizet egy síelés közben elszenvedett baleset után.

 

Több fintech banki szolgáltató, így a Revolut is kínál utasbiztosítás szolgáltatást, melyek feltételei sokszor kedvezőbbek a hagyományos biztosítók ajánlatainál.

 

Gyakori kérdések

 

Módosítható az utasbiztosítás az utazás alatt?

Általában nem, csak meghosszabbítható. Tehát nem lehet új kockázati elemeket - például extrém sport tevékenységet - adni a kockázati elemekhez.

 

A külföldi tartózkodás alatt is megköthető az utasbiztosítás?

Nem. Az utasbiztosítás csak akkor érvényes, ha még Magyarországon kötik meg külföldi káreseményekre.

 

Kell külön poggyászbiztosítást kötni utazáskor?

Nem. A legtöbb biztosítás tartalmaz poggyászkár elemet. Nagy értékű vagy speciális poggyászra (például hangszer vagy sífelszerelés) viszont érdemes külön biztosítást kötni.

 

Belföldi utazásokra lehet utasbiztosítást kötni?

Igen. Több biztosító is kínál ilyen szolgáltatást.

 

Lehet egy útra több biztosítónál is utasbiztosítást kötni?

Igen, lehet, de jogszabály tiltja az úgynevezett káronszerzést, tehát egy káreseménykor a kártérítés összege nem haladhatja meg a kárösszeget.

 

Elég lehet a hitelkártya mellé kapott utasbiztosítás?

Minden hitelkártyához kapcsolódó utasbiztosítások általában a hagyományos biztosításoknál kedvezőtlenebb feltételekkel biztosítanak. Egyéni mérlegelés kérdése, hogy a térített káresemények és a térítési összegek elegendőek-e az adott utazáshoz.

 

Mely országokba kötelező az utasbiztosítás?

Több ország megköveteli a beutazás illetve vízumkiadás egyik feltételeként a megfelelő utasbiztosítás megkötését. A pontos feltételektől az adott célország képviseleténél lehet tájékozódni. Az EU és a Európai Gazdasági Térség országaiba magyar állampolgároknak nem kötelező az utasbiztosítás.

 

Mi számít Európának utasbiztosítás kötésekor?

Ez biztosítónként változik. Általában az európai országok mind beletartoznak. Egyes biztosítóknál az európai államokhoz tartozó Atlanti-óceáni szigetek, a kaukázusi országok és Törökország is. A szerződési feltételek minden esetben pontosan tartalmazzák, mi számít Európának.

 

Terhesség alatt lehet utasbiztosítást kötni?

Biztosítónként változnak a kockázatvállalási feltételek, általában maximum a terhesség 28. hetéig, és csak sürgős orvosi beavatkozás esetén vállalják az orvosi költségek megtérítését. A legtöbb utasbiztosítás nem érvényes a harmadik trimeszterben bekövetkező eseményekre. Mindenképp érdemes a biztosítás megkötése előtt tájékozódni.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,82 / 44
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!