Casco biztosítás

Casco biztosítás

Casco biztosítás

Casco biztosítás

Bank360 tartalom
2021-06-30 Frissítve: 2024-05-08
2021-06-30 Frissítve: 2024-05-08
14994808

Casco biztosítás: miért érdemes megkötni?

 

Miután megkötöttük a kötelező biztosítást, a “másik oldalról” is bebiztosíthatjuk az autónkat (és magunkat), ha a Casco biztosítás mellett döntünk. Ezt azért érdemes megtenni, mert a KGFB csak a vétlen fél kárát fizeti meg - így ha mi okoztuk a bajt és a mi autónk is megsérült, akkor a kötelező biztosításunk csak a másik fél kárát téríti meg, a miénket nem. 

 

A Casco viszont ettől függetlenül megtéríti a gépjárműben keletkező anyagi károkat, akkor is, ha mi okoztuk a bajt, vagy ismeretlen a károkozó. A Casco a legtöbb esetben opcionális, de van olyan eset, amikor a Casco megkötése elkerülhetetlen: ha az autót hitelből vesszük meg, vagy lízingszerződést kötünk, akkor szinte minden esetben előírja a finanszírozó a biztosítás megkötését. 

 

A Casco biztosítás megtéríti a töréskárokat, abban az esetben is, ha mi okoztuk a kárt, és akkor is, ha ismeretlen a károkozó. A biztosító elemi és tűzkárokra is fizet, ezenkívül lopásra is köthetünk biztosítást. Kiegészítőként köthetünk a Casco biztosítás mellé többek között poggyászbiztosítást, extratartozék- és balesetbiztosítási modult is, így akkor sem kell aggódnunk, ha egy utazás során megsérülne a gépjármű, és a benne lévő holmink is.

 

Mivel egy gépjárműben viszonylag nagy eséllyel keletkezik kár, a Casco biztosítás nem olcsó mulatság; egy Casco kalkulátor segítségével azonban személyre szabott ajánlatok közül válogathatunk, és évente akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy jó választással.

 

Ezen az oldalon összegyűjtöttük a Casco biztosítással kapcsolatos legfontosabb információkat, és azt is megmutatjuk, hogy mennyit segít a számunkra legideálisabb termék megtalálásában, ha online összehasonlítjuk a piacon elérhető biztosításokat.

 

Kösd meg a Casco biztosítást online!

 

A Casco kötés történhet teljesen online, attól függetlenül, hogy év közbeni vagy évfordulós szerződéskötésről van szó.  Egyes biztosítóknál még az autó szemlézése is megoldható online.  Szemlére  általában akkor van szükség, ha használt gépjárműre szeretnénk biztosítást kötni. A szemlézés alapján dönti el a biztosító, hogy tudja-e vállalni az adott gépjárműre a kockázatot, azaz megköti-e velünk a casco szerződést.

 

Új gépjárműre a biztosítást akár azelőtt is elintézhetjük, hogy kigurultunk volna a szalonból. 

 

Ha a kötelező és a Casco biztosítást ugyanott kötjük meg, kedvezményt kaphatunk, de ebben az esetben is érdemes egy Casco biztosítás kalkulátor ajánlatait összehasonlítani - lehet, hogy találunk még kedvezőbbet. Szintén faraghatunk a díjakból és relatíve olcsó Casco biztosítást harcolhatunk ki, ha ugyanannál a pénzintézetnél egyszerre több szerződésünk is van, például a Casco mellett a lakásbiztosítás vagy életbiztosítás.

 

CASCO váltás

 

A Casco biztosítás váltás hasonlóképpen működik, mint a kötelező váltás. Alapesetben évente egyszer van lehetőségünk másik biztosítót választani, ugyanúgy, mint az évfordulós KGFB váltásnál. Fontos, hogy a Casconál is figyelni kell arra, hogy legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal beérkezzen a biztosítóhoz a felmondáshoz szükséges dokumentum.

 

Ha eladtuk a gépjárművet, akkor a biztosítási év közben is van lehetőség a szerződés felmondására. Ebben az esetben is néhány napon belül jeleznünk kell a biztosító felé, hogy változás történt. A megvásárolt új gépjármű átírásnál mindenekelőtt a KFGB-t kell megkötnünk. Ha emellé szeretnénk Cascot is, akkor van lehetőség biztosítás együttkötésre.

 

Akkor is megszűnik a casco, ha az autót véglegesen kivonták a forgalomból, a biztosítónak ebben az esetben be kell bemutatni a kivonási igazolást.

 

 

Mitől függ a CASCO díja?

 

A Casco biztosítás díjszámítás alapvetően három tényező függvénye: 

 

 • a gépjármű értéke,

 • az általunk választott önrészesedés,

 • fizetési mód és gyakoriság.

 

Az első nem szorul magyarázatra, hiszen a szerződéskötésnél meghatározott árról van szó - akár új, akár használt gépjárműre szerződünk.

 

Az önrészesedés mértékét a szerződő fél határozza meg, a tulajdonában lévő gépjármű típusától függően több lehetőség közül választhat. A választott mértéket a szerződés tartalmazza, amely:

 

 • egy konkrét összeg, ami azt mutatja meg, hogy egy esetleges káreseménynél mekkora összeget fogunk kifizetni, illetve

 • százalékos formában mutatja meg, hogy a kártérítés hány százalékát vállaljuk be. Értelemszerűen minél magasabb ez az összeg vagy arány, annál alacsonyabb lesz a biztosítás díja.

 

A kettő közül a nagyobb érték lesz az, amit a biztosító levon a kifizetés összegéből, tehát azt nekünk kell majd viselnünk, ha kár keletkezne az autóban. Az önrész emelésével kedvezőbbé tehetjük a biztosítási díjat, de ennek csak abban az esetben van értelme, ha valóban rendelkezünk azzal az összeggel, amekkora önrészt vállaltunk. Ha kevesebb önrészt szeretnénk vállalni, akkor drágább lesz a biztosítás. Ha az elszenvedett kár nem éri el a vállalt önrészt, akkor a biztosító nem fizet.

 

Nézzünk meg egy példát! Ha a balesetben félmillió forintos kár keletkezett, és a vállalt önrész 100 000 forint, illetve 10%, akkor a biztosító a magasabb összeget, tehát a 100 000 forintot fogja levonni a kárkifizetésből. Ez alapján nekünk kell kifizetni a 100 000 forintos önrészt, a fennmaradó 400 000 forintot pedig a biztosító állja. Ha 10 helyett 30 százalékos önrészt vállalunk, akkor az fél millió forintos kárnál 150 000 forint, tehát a káreseménynél a százalékban megadott önrészt kell kifizetnünk, mert az a magasabb.

 

A fizetési mód és a gyakoriság is hatással van az éves díjra: ha a csoportos beszedést vagy az átutalást választjuk a csekkes megoldás helyett, illetve nem havonta, hanem évente fizetjük a Cascot, akkor akár 5-15 százalékkal is olcsóbban köthetünk biztosítást. 

 

Mivel a biztosítási időszak határozatlan idejű szerződéseknél egy év, az árat is egy évre határozzák meg. A következő biztosítási fordulónál magasabb díjra számíthatunk, ha történt kifizetés az előző évben.

 

A biztosítók között akár több százezer forintos különbségek is lehetnek, különösen, ha új gépjárműre kötünk CASCO-t, így mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat egy kalkulátorral.

 

CASCO felmondása

 

A határozatlan időre kötött Casco szerződést megszüntetni általában két esetben van lehetőség:

 

 • a Casco felmondás történhet az évfordulón: ebben az esetben a forduló előtt legalább 30 nappal írásban kell nyilatkoznunk a felmondásról,

 • a másik lehetséges ok a felmondásra, ha eladtuk a gépjárművet, amelyre a biztosítás vonatkozott. Ebben az esetben a már befizetett Casco díj időarányosan visszajár, ahogyan a kötelező biztosításnál is.

 

A felmondó nyilatkozatnak minden esetben tartalmaznia kell az alábbi adatokat:

 

 • szerződésre vonatkozó adatok,

 • rendszám,

 • a felmondás oka.

 

Ezenkívül az adásvételi szerződés másolatára is szükség van, ha eladás miatt szüntetjük meg a biztosítást. 

 

Ha az évfordulós felmondás nem történik meg időben, és nem fizetjük be az éves díjat, akkor a nemfizetés nemcsak a szerződés megszűnésével jár együtt: a biztosítónak emellett joga van behajtani a kifizetetlen díjat is. Ha a felszólítás ellenére sem fizetjük be a biztosítási díjat, akkor a biztosítás visszamenőleges hatállyal megszűnik: az utolsó biztosított nap az lesz, amikor a gépjármű még fedezve volt. 

 

Kárbejelentés

 

Az autó biztosítás két leggyakoribb káreseménye a baleset (töréskár) és a lopás: Casco biztosításnál a következőkre érdemes odafigyelni:

 

 1. Lopás

 

Elsőként minden esetben a rendőrséget értesítsük, hiszen rendőrségi jegyzőkönyv nélkül a biztosító sem fog tudni segíteni. A rendőrség értesítése után minél hamarabb keressük fel a biztosítót is, és kérdezzünk rá a teendőkre, hogy később az adminisztráció gördülékenyen menjen.

 

Gépjármű lopásnál a biztosító akkor fog fizetni, ha feljelentést tettünk a rendőrségen, és a feljelentést, jegyzőkönyvet bemutatjuk. A kártérítési összeget az Eurotax katalógus alapján határozzák meg. Az online is elérhető katalógus nem az újkori vételárat mutatja meg, hanem a káresemény idején aktuális piaci értéket. Az Eurotax oldalán a főbb paraméterek megadása után néhány ezer forintért le lehet kérni a gépjárművek becsült eladási árát.

 

Ha lízingszerződéssel vettük az autót, akkor gondot jelenthet, hogy a biztosító nem az újkori árat, hanem a káresemény idején érvényes árat téríti meg, hiszen ebben az esetben nagyobb lehet a tartozásunk, mint a biztosító által kifizetett összeg. Erre az esetre köthetünk úgynevezett GAP biztosítást, ami (általában fiatalabb autók esetén) fedezi az eredeti vételár és a káridőponti érték közötti különbséget.

 

 1. Baleset (töréskár)

 

Balesetnél az első és legfontosabb lépés, hogy megnézzük, történt-e személyi sérülés. Ha igen, akkor elsőként a mentőket kell értesíteni, és csak ezután a rendőrséget. Utóbbit minden esetben ki kell hívni a helyszínre, ha másik jármű (akár külföldi gépjármű) részt is vett a balesetben, illetve akkor is, ha nem tudjuk eldönteni, hogy ki volt a vétkes a balesetnél. Természetesen a biztosító felkeresése sem várhat: abban az esetben is tájékoztassuk az eseményről, ha nem kötöttünk balesetbiztosítást a Casco mellé.

 

Az elakadásjelző háromszöggel és a vészvillogó bekapcsolásával tudjuk biztosítani, hogy a balesetben megsérült jármű jól látható legyen, saját biztonságunkról azzal tudunk gondoskodni, ha fényvisszaverő mellényt veszünk fel, kiszállunk a járműből és az út mellett, szalagkorlát mögött várjuk meg a segítséget. Ezenkívül azzal tudjuk segíti a biztosító munkáját, ha fényképeket készítünk a káreseményről. 

 

Teljes körű Casco biztosításnál is számolnunk kell az önrész kifizetésével, ami nagyobb kár esetén akár több százezer forint is lehet.

 

Az autó javítása

 

Az autó megjavítása csak olyan szervizben történhet (általában márkaszerviz), amit a biztosító elfogad, máskülönben nem fog fizetni. Ezek a szervizek általában drágábban dolgoznak, mint például a kisebb helyi műhelyek, vagy mint az ismerős, aki bármit megjavít. Ez egyrészt nem akkora gond, hiszen a biztosító ezeket a drágább szervizdíjakat figyelembe véve számítja ki a kártérítést, másrészt viszont magasabb lehet a fizetendő önrész, ha a százalékos értéket kell befizetnünk.

 

Javítás esetén előfordulhat az is, hogy a beszerelt új alkatrész megnöveli az autó értékét, így értékemelkedés történik. Ilyenkor az értékemelkedés összegét levonja a biztosító a fizetendő összegből - tehát kevesebbet fog fizetni a javítási költségből. 

 

Mi történik, ha totálkáros a jármű?

 

Ha a balesetben érintett gépjármű totálkáros lesz, azt kétféleképpen is érthetjük.

 

 1. Gazdasági totálkárról akkor beszélünk, ha a jármű annyira megsérült, hogy többe kerülne megjavítani, mint a jármű forgalmi értékének a roncsértékkel csökkentett összege.

 2. Műszakilag totálkáros a gépjármű akkor, ha annyira megsérült, hogy javíthatatlanná vált. 

 

Totálkár esetén a kártérítés összegét nem a javítás költségei szerint határozzák meg, hanem úgy, hogy a gépjármű káridőponti értékéből (itt is az Eurotax katalógust használják) levonják azt az összeget, amennyiért a biztosító becslése szerint a roncsot értékesíteni lehet. A biztosító a különbözetet fizeti ki a károsultnak. Ha a károsult nem tudja eladni a roncsot a biztosító által kalkulált áron, akkor kérheti, hogy módosítsanak az értéken - ezt azonban igazolnia kell a biztosító felé. 

 

A totálkáros autóról értesíteni kell a közlekedési hatóságot, hogy vonja ki a forgalomból. 

 

Vitás helyzetek

 

Ha egy szituációban nekünk okoztak kárt, de vitás helyzet alakul ki, általában akkor is kérhetjük a javítást a Casco terhére - így nem kell megvárnunk amíg a károkozó kötelező biztosítója rendezi a kártérítést a mi Casco biztosítónkkal. Erről érdemes a biztosítónknál előzetesen érdeklődni. 

 

Mit jelent a Casco önrész?

 

Nézzük meg, pontosan mit takar a Casco önrész. Az önrész meghatározása a szerződéskötésnél történik. Több lehetőség közül választhatunk, de általában tartalmazni fog a szerződés egy konkrét összeget és százalékos értéket. A százalékos érték azt mutatja meg, hogy a biztosítási eseménynél keletkezett kár hány százalékát fogja levonni a biztosító a kifizetés összegéből, vagyis te hány százalékát fogod kifizetni a kárnak. Ugyanez a helyzet a konkrét összegnél is: ez az az összeg, amit te vállalsz, hogy kifizetsz, ha káresemény történik. 

 

A Casco önrész függ attól, hogy milyen gépjárműre kötsz biztosítást; a biztosítók általában a gépjármű értékét figyelembe véve előre meghatározzák, hogy milyen önrész variációkkal kötheted meg a szerződést. A Casco összehasonlítás egy kalkulátorral a legegyszerűbb, hiszen még az önrész mértékét is segít neked kiszámolni, így néhány perc alatt megtudhatod, mekkora önrészt érdemes vállalnod.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!