Kötelező biztosítás desktopKötelező biztosítás mobil

Kötelező biztosítás 2020

Számolj és spórolj nálunk!

Egyszerű összehasonlítás, árgarancia
és értékes nyeremények egy helyen.

Számolj
és spórolj nálunk!

Akár új, akár használt gépjárművet vásárolunk kötelező felelősségbiztosításra szükségünk lesz. Tudtad, hogy néhány kattintással akár évi több tízezer forintot spórolhatsz? Találd meg a legkedvezőbb kötelező biztosítást az online kalkulátor segítségével! 

Kötelező biztosítás 2020

Számolj és spórolj nálunk!

Egyszerű összehasonlítás, árgarancia
és értékes nyeremények egy helyen.

Számolj
és spórolj nálunk!

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) nem választás kérdése, erre a neve is utal. Elsődleges célja, hogy a biztosító megtérítse azokat a károkat, amelyeket esetlegesen egymásnak okoznak a közlekedés szereplői. Ha nem kötjük meg a kötelező biztosítást, kivonhatják a járművet a forgalomból, illetve, ha enélkül okozunk balesetet, akkor saját zsebből kell fizetnünk a felmerülő károkat - ami akár több millió forint is lehet.

 

A következő közlekedési eszközökre kötelező biztosítást kötni:

 

 • személyautó,

 • teherautó,

 • motorkerékpár,

 • rendszám nélküli robogó,

 • utánfutó,

 • mezőgazdasági képek,

 • lakókocsi.

 

A biztosítók ajánlatai között éves szinten akár több tízezer forintos eltérések is lehetnek, így nem mindegy, hogy kit választunk. Mivel a piacon rengeteg ajánlat érhető el, az a legegyszerűbb, ha egy kötelező biztosítás kalkulátor segítségére bízzuk magunkat. Így nemcsak személyre szabott ajánlatok közül választhatunk, de azt is megtudhatjuk néhány kattintás után, hogy melyik biztosítónál köthetjük meg legolcsóbban a kötelező biztosítást. 

 

Ne felejtsük el, hogy a kedvező ár nem minden: válasszunk ismert biztosítót, akit könnyen el tudunk érni telefonon vagy akár személyesen a legközelebbi ügyfélszolgálatnál. 

 

A kötelező biztosítás megkötése online

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha online kötjük meg a kötelező biztosítást, hiszen ezt otthonról elintézhetjük néhány perc alatt. Fontos, hogy a biztosítás csak a szerződéskötés napjától kezdve él, így a biztosítást érdemes még azelőtt megkötni, hogy elhoznánk a járművet a kereskedésből.

 

Alapvetően két esetben fordulhat elő, hogy kötelező biztosítást kötünk:

 

 1. Amikor autót veszünk

Kereskedőtől vásárolt autónál sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem hasonlítják össze a biztosítók ajánlatait, hanem elfogadják azt, amelyiket a kereskedő ajánlja - pedig ez általában messze nem a legkedvezőbb. Érdemes magunkra vállalni a biztosítás kötés ügyintézését, mert akár több tízezer forintot is spórolhatunk. Arra ügyeljünk, hogy a szerződést még a gépjármű forgalomba hozatala előtt kössük meg.

 

Mivel mindenképpen meg kell kötnünk a biztosítást, érdemes előre gondolkodni, és ha Casco biztosítást is kötnénk, akkor utánajárni, hogy milyen kedvezményeket vehetünk igénybe, ha egyszerre több biztosításunkat is ugyanahhoz a biztosítóhoz visszük - ide kapcsolhatjuk akár a lakásbiztosítást is. 

 

 1. Biztosítási fordulónál, ha váltani szeretnénk

A hatályos jogszabályok szerint a biztosítási jogviszony utolsó napja a biztosítási évforduló is egyben. A biztosítási időszak pontosan egy év. A biztosítási évfordulónak két típusát különböztetjük meg: 

 

 • év végi forduló,

 • év közbeni forduló. 

 

2010. január 1-jétől változott a kötelező biztosítások évfordulójára vonatkozó törvény, ami azt jelenti, hogy 2010-től a forduló a szerződéskötéstől számítva egy év múlva esedékes. Év végi fordulónál az évforduló január 1., év közbeni váltásnál pedig bármelyik másik dátum lehet. A változástól függetlenül a biztosítóknak kötelezően közzé kell tenniük a díjaikat, minden évben legkésőbb október 30-ig. 

 

Ha az évforduló január 1-re esik, akkor a felmondásnak november hónapra kell esnie, ezután pedig a forduló napjáig van lehetőségünk eldönteni, hogy melyik biztosítónál kötjük meg az éves kötelezőt. Az évforduló előtti legalább 30 napos határidő az évközbeni váltásra is érvényes: ha lecserélnénk a biztosítónkat, akkor az évforduló előtt legalább 30 nappal el kell küldeni a felmondásról a nyilatkozatot.  

 

2019-es változás az adóterheknél

Szerződő ügyfeleknek fontos információ, hogy 2019. január 1-től a 30%-os KGFB baleseti adó a korábbi formájában megszűnt, és beépült a biztosítók által fizetett biztosítási adóba. 

 

Kötelező biztosító váltás

Előfordul, hogy egyik évről a másikra érezhetően megemelkedik a kötelező felelősségbiztosítás díja - ebben az esetben érdemes kedvezőbb ajánlat után nézni. A biztosítás váltás feltételeit azonban törvény rögzíti, így arra nincs lehetőség, hogy egyik napról a másikra bontsunk szerződést, és váltsunk, ha jobb ajánlatot találunk. 

 

Az évfordulós kötelező biztosítás váltás évente egy alkalommal lehetséges, és az sem mindegy, hogy az év melyik hónapjára esik. A régi szerződés felmondásának lehetőség szerint novemberre kell esnie, hiszen az évforduló előtt legalább 30, de legfeljebb 60 napos határidő van érvényben. Új szerződést köthetünk akár az évfordulón is, de érdemes a biztosító váltás ügyintézését egyszerre elintézni.

 

A kötelező biztosítás árak összehasonlítása sok időt vesz igénybe, hiszen a piacon sok ajánlat érhető el. Ezért érdemes a váltás előtt a biztosítókat összehasonlítani egy kalkulátorral, így könnyebben és gyorsabban találhatjuk meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

 


Hasonlítsd össze a legkedvezőbb kötelező biztosításokat a Bank360 oldalán keresztül, és válassz a személyre szabott ajánlatok közül! A kötelező biztosítás kalkulátorral megtalálhatod a legolcsóbb biztosítást, és akár online megkötheted a szerződést.


 

KGFB felmondása

Kötelező biztosítást a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal lehet felmondani. A biztosítási évforduló eltérhet attól függően, hogy mikor vásároltuk a járművet. A 2010 előtt vásárolt járműveknél egységesen január 1. a fordulónapja, ami azt jelenti, hogy legkésőbb december 1-jén lehet felmondani a szerződést. A 2010-ben, vagy utána vásároltaknál pedig az évforduló napja megegyezik a kötelező biztosítás hatályba lépésének a dátumával - innen kell 30 napot visszafelé számolnunk.

 

A kötelező biztosítást abban az esetben is felmondhatjuk, ha eladtuk az autót és már nincs szükségünk a szolgáltatásra. Ebben az esetben a biztosítás megszűnik, és a már befizetett éves díj egy részét visszakapjuk - időarányosan attól függően, hogy mennyi idő van még hátra az évből. 

 

Fontos, hogy a lemondásra csak írásban, postai úton van lehetőség, ami azt jelenti, hogy legkésőbb a lemondás utolsó lehetséges dátuma előtt néhány nappal érdemes elintézni a dolgot. Ha kicsúszunk a határidőből, és nem fizetjük be időben a biztosítási díjat, akkor az éves díj többszörösét fogja felszámolni a biztosító a nem fedezett időszakra - ez a fedezetlenségi díj.

 

Egyszerűbb, ha egy online brókernél intézzük a biztosító cserét, mert ő nemcsak az új szerződés megkötésében tud segíteni, de a korábbi biztosítás lemondását is el fogja intézni.

 

A meglévő KGFB lemondásához a következő dokumentumokra lesz szükség:

 

 • felmondólevél,

 • alapvető személyes adatok,

 • a jármű alapadatai,

 • a felmondani kívánt szerződés száma,

 • kötvényszám.

 

A lemondó nyilatkozat elküldése előtt érdemes egyeztetni a biztosítóval, nehogy valamelyik dokumentum kimaradjon a borítékból.

 

A lemondás után is őrizzük meg a kapcsolódó dokumentumokat: 

 

 • meg kell őrizned a feladott ajánlott levélről az igazolást,

 • a visszaérkezett tértivevényt,

 • vagy az ügyfélszolgálaton kapott átvétel igazolólapját.

 

Ha váltani szeretnénk, akkor azt még akkor érdemes eldönteni, amikor a biztosító elküldi az ajánlatot a következő évre - ez még a felmondási előtt megtörténik. Az ajánlat alapján el tudjuk dönteni, hogy maradni szeretnénk az adott biztosítónál, vagy inkább váltanánk. Ha nem mondjuk fel a KGFB-t 30 nappal az évforduló előtt, akkor a kötelező biztosítás automatikusan meghosszabbodik és a gépjármű marad a biztosítónál. A biztosító ilyenkor új ajánlatot ad. Korántsem biztos, hogy ez lesz a legjobb ajánlat a piacon - de legalább biztosítva lesz a gépjármű és nem kell fedezetlenségi díjat fizetni.

 

Mitől függ a kötelező biztosítás díja?

A kötelező felelősség biztosítás díját két tényező befolyásolja: az autó és az üzemben tartó, aki általában vezetni szokta a járművet. Összegyűjtöttük, hogy milyen tényezők befolyásolják az éves díjat.

 

 1. A gépjármű

A fizetendő összeget elsősorban az autó típusa és a teljesítménye határozza meg, ezenkívül figyelembe veszik a jármű korát is.

 

 1. A gépjármű üzemben tartója

A biztosítási díj függ attól is, hogy a tulajdonos és az üzemben tartó ugyanaz a személy-e. A kalkulációnál a biztosító figyelembe veszi az üzemben tartó korát, a lakóhelyét, valamint azt, hogy mióta van jogosítványa. Azt is figyelembe veszik, hogy milyen munkát végez és hogy a kötelező biztosítás mellett rendelkezik-e CASCO biztosítással is.

 

Az éves díjból néhány biztosító enged, ha például közalkalmazottak, köztisztviselők vagy nyugdíjasok vagyunk, illetve ha van 18 évnél fiatalabb gyermekünk. Azzal is lefaraghatunk a költségekből, ha ugyanannál a biztosítónál kötünk lakás- vagy életbiztosítást, illetve online rendezzük a befizetéseket. 

 

A bonus-malus rendszer

Szintén fontos szempont a kalkulációnál, hogy az üzemben tartó okozott-e már balesetet; ez utóbbit a bonus-malus besorolási rendszer alapján határozzák meg a biztosítók. Ez alapján a kármentesen vezetőket jutalmazzák, károkozásnál pedig megvonják az addig fennálló kedvezményeket, illetve pótdíjat is számolnak fel. Aki először lesz üzemben tartó, az A00 osztályba kerül, ezután pedig biztosítási időszakonként emelkedik egy-egy osztályt a besorolás - feltéve, hogy közben nem történt károkozás. A MNB oldalán a bonus-malus rendszerről részletesen olvashatsz.

Bonus-malus

 

Mire fizet a kötelező biztosítás?

A kötelező biztosítás azért van, hogy ha kárt okoznánk, akkor ne nekünk kelljen kifizetni az okozott kárt a vétlen félnek. Tehát ha mi okozunk balesetet és a mi gépjárművünk is megsérül, akkor a KGFB rajtunk nem segít - ebben az esetben nagy előny, ha van Casco biztosításunk is. A biztosító abban az esetben fizet, ha a károkozás igazolható. Kötelező biztosításnál a dologi kárnál a maximálisan kifizethető összeg 1,22 millió eurónak megfelelő forint, személyi káresetnél pedig 6,075 millió eurónak megfelelő forint. Ez a plafon, egyébként a hatályos jogszabályok alapján számítják ki, hogy milyen káreseményre mennyit fizet maximum a biztosító. 

 

A következő esetekben nem érvényesíthető a kötelező biztosítás:

 

 • ha a gépjárműben lévő műszaki cikkekben és alkatrészekben kár keletkezett,

 • toxikus vagy sugárzó anyagok hatására történő károk esetén,

 • arra az esetre, ha a kár egy álló járműre való fel- és lerakodás közben történt,

 • ha a baleset háborús övezetben történt, vagy lázadások helyszínén,

 • ha a járművel edzettünk vagy versenyeztünk,

 • ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt álltunk a baleset idején,

 • ha az autó forgalmi engedély nélkül volt forgalomban,

 • ha olyan munkagép a kár okozója, amely a baleset bekövetkeztekor nem volt közúti forgalomban.

 

A kötelező autó biztosítás nem terjed ki a károkozó járművében lévő tárgyakra, kivéve, ha azok valamelyik utas személyes használati tárgyai. Kizáró eset ezenkívül az is, amikor a káresemény baleset nélkül, környezetszennyezettségből adódóan keletkezik.

 

Ha sajnálatos módon mi okoznánk balesetet, akkor fényképezzünk le mindent, ami fontos lehet és jegyzeteljük le az eseményeket - különösen, ha személyi sérülés is történt. Ezzel megkönnyíthetjük a későbbi ügyintézés menetét. Ahhoz, hogy a kárrendezés minél gyorsabban menjen, mindkét félnek ki kell töltenie a baleseti bejelentő lapot - erről kék-sárga nyomtatványként is hallhattál, és jó, ha mindig az autóban tartunk belőle legalább két példányt.

 

A bejelentést 2019. január óta akár online is megtehetjük, egy mobilapplikáció segítségével. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által lefejlesztett e-kárbejelentő app elérhető magyar és angol nyelven, és letölthető Android és iOS alapú okostelefonokra is.

 

Együttkötés kedvezménye: mit jelent ez?

Gépjárműre köthető biztosításnál akkor kaphatunk kedvezményt, ha ugyanannál a biztosítónál kötjük meg a kötelező és casco biztosítást - ezt így hívjuk együttkötésnek. Kedvezményt nemcsak ennél a két terméknél kaphatunk, az együttkötés működhet például lakásbiztosítással, vagy akár bankszámlával is, ha a pénzintézet kínál ilyen szolgáltatást. Az igénybe vehető egyéb kedvezményekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kötelező biztosítás 2020

Számolj és spórolj nálunk!

Egyszerű összehasonlítás, árgarancia
és értékes nyeremények egy helyen.

Számolj
és spórolj nálunk!

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,65 / 46
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!