A legnagyobb kihívás a biztosítók számára az infláció és a gazdasági környezet alakulása – mondja Zatykó Péter, az Alfa Biztosító elnök-vezérigazgatója. Az extraprofitadó kivezetése sok fejlesztésre adna lehetőséget, a lakásbiztosítási kampánynál félő, hogy az árverseny a minőség rovására megy majd.
37952809
Mindössze 368 forinttal emelkedett 2023 utolsó negyedévében egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja. Az éves díjnövekedés a korábbi nagyobb, de csökkenő drágulás miatt a budapestieknél 12, a vidékieknél 11 százalék volt.
37550725
Az infláció a kárkifizetések növekedése miatt az autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak díjára is hat. Egy év alatt ezek 12 százalékkal nőttek ugyan, mostanra viszont már szinte teljesen leállt a drágulás. Az átlagos kgfb díj szeptember végén 52,5 ezer forint volt.
36080527
A Magyar Lízingszövetség legfrissebb, második negyedéves jelentése szerint folytatódott az előző évi növekedés a hazai lízingpiacon, a finanszírozott összeg már elérte a 429,11 milliárd forintot. Ennek ellenére sincs ok azonban az elégedettségre, mivel a szerződések száma tovább csökkent szinte minden eszköznél.
34241561
Magyarországon már a százezret is meghaladhatja a nem játék drónok száma. Hiába kötelező ezeket regisztrálni, csak a töredéküknél tették meg, és hasonló a helyzet a kötelező biztosításukkal is. Pedig ha engedély nélkül szállt fel a jármű, ezer eurókban mérik a bírságot, ha pedig még kárt is okoz, még nagyobb lehet a számla. Ha viszont megfelelő felelősségbiztosítást kötnek a drónra, és rendben vannak a vizsgák, engedélyek, a biztosító fizet a károsultaknak. Ezt még a nyaralás előtt sem késő megtenni, mert egy drónbaleset külföldön még nagyobb bajjal járhat. 
34214378
Tíz év alatt meghétszereződött a nagy teljesítményű személyautók száma Magyarországon, az általuk okozott káresetek pedig több mint négyszeresükre ugrottak. A közutak rémei tavaly is a pótkocsis kamionok voltak, ezek okozták saját hibájukból a legnagyobb károkat. A személyautók közül a legnagyobb teljesítményűek a legveszélyesebbek, de a nagymotorosok még náluk is nagyobb rombolásra képesek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.
33968342
Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve. A biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától – olvasható az MNB friss KGFB-indexében.
33135143
Több ezer euró lehet a bérelt autók biztosításának az önrésze. Ha történik valami az autóval a bérlés ideje alatt, mélyen a zsebébe nyúlhat az ügyfél, ha nincs önrészbiztosítása.
32717339
Egyre több biztosítás köthető meg már akár mobiltelefon keresztül is szinte pillanatok alatt. A biztosítók és összehasonlító kalkulátoros szolgáltatók kínálata mellett a mobilbankokba is beköltöznek ezek a termékek.
32302532
Tavaly év végén már 47,3 ezer forint volt egy átlagos autó kötelező felelősségbiztosítása, a kárkifizetések viszont még gyorsabban nőnek, mint a díjak - derül ki az MNB friss KGFB-indexéből.
31773659
Jövőre jön a lakásbiztosítási váltási kampány, emellett szeretnék kiterjeszteni a kötelező felelősségbiztosítást az olyan elektromos mikromobilitási eszközökre is, mint például a gombamód terjedő e-rollerek. 
31744709
A január 1-jei évfordulósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díját március 1-ig rendezni kell, ha el akarják kerülni az autósok a büntetést. Aki nem fizet, naponta akár 1400 forintos büntetést is kaphat, a biztosítóváltás is meghiúsulhat.
31689314
Egyre többe kerül a feledékenység az autósoknak: izzasztó költségekbe futhatnak bele azok, akik nem kötötték meg időben a kötelező biztosítást. Az inflációval emelkedő fedezetlenségi díjakon túl is csőstül jöhet a baj.
30997364
Közzétette az MNB a harmadik negyedéves KGFB-indexet, ez alapján a biztosítási díjak az előző év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek, a kárkifizetések pedig 12 százalékkal nőttek.
30586943
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli. 
30463082
A járvány elmúltával többet használjuk az autónkat, ezért több a baleset is. Ez pedig a kötelező felelősségbiztosítások árában és a kárkifizetésekben is meglátszik a friss adatok szerint. 
29580551
A második autónk akkor is nulláról kezdi velünk a kötelező biztosításos életét, ha a másik kocsinkkal eminensen balesetmentesek vagyunk - és nem ez az egyetlen kgfb matek, amire figyelnünk kell eladáskor és vételkor.
29040815
Egyre népszerűbb repülőtéren bérelt autót használni nyaraláskor vagy üzleti úton. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.
20722654
Évente több ezer autóban tesznek kárt a kátyúk. A javítás költségeit nem egyszerű visszaszerezni, többnyire le is nyelik az autósok. Van pedig erre jó megoldás, nem érdemes veszni hagyni a kártérítést.
19951840
Március 15-én jár le a helyi adók befizetésének határideje, és eddig kell a gépjárműadót is rendezni. Ezt már nem az önkormányzatnak, hanem az államnak fizetjük, ezért ne megszokásból csináljuk. Megmutatjuk, mit kell tenni.
19660789
Rövidesen be kell fizetni a gépjárműadó első részletét. Ne megszokásból csináljuk, mert már nem az önkormányzatok intézik, hanem a NAV. Jó tudni, mi a teendő év közben vett vagy eladott autó esetében. Megmutatjuk, hogy nem hibázhatja el.
18888751
Mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, ha autósként elfelejtenénk befizetni a kötelező biztosításunkat, vagy időben újat kötni a fordulónapra felmondott szerződésünk helyett. Sok autósnak most járt le határideje, összeszedtük, mennyibe kerülhet a feledékenység.
18064834
Az autó vészhelyzet alatt lejáró műszakijára hivatkozva a biztosító nem utasíthatja el a kárkifizetést. Ha azonban egy baleseti kár az autó súlyosan elhanyagolt állapota miatt következett be, akkor a biztosító követelheti ennek a megtérítését érvényes kötelező és műszaki esetén is.
17740276
Máig sok autós számára jelenti az új év első napja a kötelező biztosítás fordulónapját, az átkötés ideje azonban novemberre esik. A biztosítóknak legkésőbb a fordulónap előtti 30. napig meg kell kapnia a szerződés felmondásáról szóló dokumentumot, ezért összegyűjtöttük, mire kell figyelnie azoknak, akik most váltanak biztosítót.
17345212
Hiába a kilábalás a válságból, a személygépkocsi-értékesítést a nyáron még egyáltalán nem érte el ez a fellendülési hullám.
16151098
Az autósoknak számos költséggel kell kalkulálniuk: a benzinár-emelkedés ellen nem sokat tehetnek, egy jól megválasztott biztosítással azonban sokat spórolhatnak. A biztosítók között nagy a verseny a kgfb ügyfelekért, ezért különféle együttkötési és egyéb kedvezményekkel igyekeznek meggyőzni a gépjármű-vezetőket, hogy az ő társaságukat válasszák. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen akciókra számíthat, aki most váltaná le a kötelezőjét.
15937744
Akár új, akár használt gépjárművet vásárolunk, kötelező felelősségbiztosításra szükségünk lesz. Tudj meg mindent a termékről és lehetőségeidről!
14994811
A válság elmúltával ismét felélénkült itthon az autópiac, májusban 10 695 személygépkocsit értékesítettek a Datahouse adatai alapján. Az eladott autók száma így jóval meghaladja a tavalyi májusban, lezárások mellett értékesített 6471 gépkocsit, de a koronavírus előtti években tapasztalt tavaszi kiugrás még várat magára, ugyanis 2019 májusában még 3500-zal több autót adtak el az ideihez képest.
14853172
A kötelező felelősségbiztosítás díja sok esetben kedvezőbb, ha azt együtt kötjük a cascoval. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel és mekkora mértékű kedvezmények érhető el most a kgfb a biztosítóknál.
14771392
Ahogy a válság egyre inkább visszaszorul, ismét fellendülőben van az autópiac. Áprilisban már 10 521 személygépkocsit értékesítettek összesen a Datahouse adatai szerint. Ez néhány ezerrel még mindig kevesebb, mint amit a járvány előtti években rendszerint eladtak ebben a hónapban, de így is jelentősen több, mint a tavaly április lezárások melletti mindössze 6 183 darabos értékesítés.
14377309
A személygépkocsikhoz képest alacsonyabb volt az árváltozás 2020. negyedik negyedévében az egyéb járműkategóriákban. Ha nem vagyunk elégedettek a díjakkal, érdemes lehet új biztosítás után nézni.
13221607
Új kötelező felelősségbiztosítási árindexet vezet be a Magyar Nemzeti Bank: tavaly 44 523 forint volt a biztosítások átlagdíja. A negyedévente frissülő mutató alapján könnyebben cserélhetjük olcsóbbra a drága biztosítást.
12400568
A kötelező biztosítást évente újra kell kötni. A biztosító, amellyel leszerződtünk minden évben értesíti az autó üzemeltetőjét a lejáratról, vagyis nem kell fejben tartani a határidőt. Ha nem teszünk semmit, a szerződés automatikusan meghosszabbodik, vagyis nem fordulhat elő, hogy az autónk kötelező biztosítás nélkül marad. De akkor mi a jelentősége az évfordulónak? Ezt járja körbe a Bank360.hu.
11140721
Rengeteg biztosító kínál díjkedvezményt cascoból, ha náluk kötjük a kötelezőt is, de más kedvezményt is kihasználhatunk. Megvizsgáltuk a szolgáltatók ajánlatait.
11068568
A kötelező biztosítás szabályai viszonylag egyértelműek. Ha vásárolunk egy autót, az általunk okozott károk fedezésére kötelező biztosítást kell kötni. Annak függvényében, hogy a múltban okoztunk-e kárt, balesetet, illetve hány éve vezetünk balesetmentesen, a kgfb biztosítás díja alacsonyabb vagy magasabb lehet.
10574405
Nem lehet a jövőben kiárazni vagy irreális mértékben büntetni a nehezen besorolható és a kárt okozó autókat a kötelező biztosításból. A Magyar Nemzeti Bank körlevelet adott ki nemrég a témában: e szerint januártól a biztosítóknak a jegybank által elvárt módon kell korrigálniuk a díjaikat.
10522211
Életünk során számos kockázatra köthetünk biztosítást, emellett megtakarítást is felhalmozhatunk vele. Biztosíthatjuk az életünket, az egészségünket, a hiteleinket, a jövedelmünket, valamint a számunkra fontos vagyontárgyakat is - az autókra például egyszerre több biztosítást is köthetünk, mivel a kötelező biztosítás kiegészíthető casco biztosítással. Több biztosítás fizetése esetén akár különböző kedvezményeket is kiaknázhatunk, amelyekkel évente akár több ezer forintot is megtakaríthatunk - ezeket a lehetőségeket foglaltuk össze a cikkben.
10256543
Kevés annyira dühítő dolog történhet velünk, mint amikor visszamegyünk a parkoló autónkhoz és azt látjuk, hogy valaki meghúzta az oldalát. És se betétlap, se tanú, a térfigyelő kamerák meg nem működnek. Mi ilyenkor a teendő, mire számíthatunk, ki fogja kifizetni az autóban keletkezett kárt?
10223438
A kötelező biztosítás lényege, hogy az általunk okozott kárt helyettünk a biztosító fogja állni. Másik oldalról nézve: ha összetörik az autónkat, nem nekünk kell fizetni a javíttatást. A gyakorlatban azonban nem mindig ennyire egyértelmű a dolog, sőt az is előfordulhat, hogy vétlen autósként még nekünk kell a zsebünkbe nyúlni.
9607226
A törlesztési moratórium lehetővé teszi, hogy elcsúsztathassuk a törlesztést néhány hónappal. Akkor érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha az állásunk elvesztése, vállalkozói bevételeink elapadása miatt nagy nehézséget okoz a törlesztés, hiszen így nem kerülünk adósságspirálba. De mi a helyzet a biztosítással? Vajon arra is lehet moratóriumot kérni?
8332892
A téli hónapokra sokan lerakják az autójukat. Hiába kisebb a forgalom, mégis, arányaiban több a baleset. Ez érthető: csúszósak az utak, gyakori a köd, korán sötétedik és sokszor hirtelen változik az időjárás.
6480196
Néhány napjuk van az autósoknak arra, hogy az év végén lejáró kötelező gépjármű felelősségbiztosításukat (KGFB) felmondják. Bár 2010-ben megszűnt a kötelező jellegű év végi biztosítási forduló, még mindig nagyon sok autós kötelezője jár le 2019. december 31-vel. Ha ők új biztosítót választanának, akkor december 1-ig kell az első lépést megtenniük: ez a kötelező biztosítás felmondásának végső határideje.
6043803
A kötelező biztosítás díját a szerződéskötéstől számított 60 napon belül be kell fizetnie a gépjármű üzembentartójának / tulajdonosának - ez a törvény által biztosított türelmi időszak. Ha nem éves díjfizetést választott, akkor az éves díj első részletét kell befizetnie. Ha az ügyfél nem fizeti be az első díjat, a biztosító automatikusan felmondja a KGFB szerződést, ezzel a gépjármű kötelező biztosítás nélkül marad.
5914362
Sokszor hónapokat kell várni, amíg a biztosító kifizeti a balesetben elszenvedett károkat. Gyors kárrendezés igénybevételével lehet gyorsítani a folyamatot, de a biztosító által fizetett összeg a lehet jóval kevesebb is a tényleges kárnál. Hogyan zajlik a gyors kárrendezés, és mikor érheti meg?
5890314
A novemberben megjelent, év végi fordulós kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjainak elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy jövőre jelentősen, átlagban 15 százalékkal drágulnak a biztosítások. Az autósok jelentős része év végén vált kgfb-t, vagyis a most megjelent adatok jól szemléltetik a teljes kötelező biztosítási piac alakulását.
5823159
Kötelező biztosítás nélkül nem vezethetünk autót, és egy sor másik járművet sem. Mivel olyan költségről van szó, amit mindenképpen ki kell adnunk, érdemes összehasonlítani a díjakat, és a lehető legkedvezőbbet kiválasztani. Összegyűjtöttük, mi minden befolyásolhatja a kötelező biztosításunk díját.
5409957
Frissült az E-kárbejelentő alkalmazás és weboldal. Az új funkció keretében már a CASCO kárrendezést is el lehet indítani elektronikusan. Az új verzióval bejelenthető a vontató illetve vontatmány károkozása. Ezenkívül már elektronikus formában is be lehet jelenteni a járműveken kívül okozott dologi kárt, valamint a külföldi vagy kötelező biztosítás nélküli gépjármű által okozott káresemények kárügyintézése is megkezdhető.
5366028
A kötelező biztosítás díja attól is függ, hány káreseményt - például balesetet - okoztunk az előző biztosítási időszakban. Ez a díjak kockázatarányos megállapítása. Leegyszerűsítve: minél kevesebb kárt okoztunk, annál kedvezőbb lehet a következő KFGB díj. A károkozás büntetését illetve a kármentesség jutalmazását a bonus-malus rendszer szabályozza. Ez egy biztosítóktól független osztályozási rendszer, melyet minden KGFB biztosításnál kötelező figyelembe venni.
5300187
A casco biztosítás nem olcsó. Ha összehasonlítjuk a kötelező biztosítással, a CASCO akár kétszer akkora költséget is jelenthet az autósnak. Persze a kétfajta biztosítás más és másra is való. Míg a kötelezőnél arra kötünk biztosítást, hogy az általunk okozott baleset esetén a pórult járt autós kárát rendezze a biztosító, a CASCO-nál a magunk ügyét intézzük. Vagyis ha összetörik az autónk, ha ellopják vagy ha csak felpattan a szélvédőre egy kavics, a CASCO biztosítás fedezi a kárt a biztosítót terhelő rész erejéig.
5160888
A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást a nevéből fakadóan kötelező megkötni, így mindenképpen ki kell választanunk egy biztosítót, akivel leszerződünk. A kötelező biztosítás szerződést egy évre tudjuk megkötni, ezért váltani is csak egy alkalommal tudunk. Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy melyik biztosítót választjuk. Összefoglaltuk, hogyan lehet kötelező biztosítást váltani, és mit tehetünk, hogy a lehető legkedvezőbb ajánlatot találjuk meg.
5024880
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!