Casco és kötelező együttkötés

Casco és kötelező együttkötés kedvezménye

Casco és kötelező együttkötés

Casco és kötelező együttkötés kedvezménye

Bank360 tartalom
2019-10-12 Frissítve: 2022-02-23
2019-10-12 Frissítve: 2022-02-23
5160888

 

A casco biztosítás nem olcsó. Ha összehasonlítjuk a kötelező biztosítással, a CASCO akár kétszer akkora költséget is jelenthet az autósnak. Persze a kétfajta biztosítás más és másra is való. Míg a kötelezőnél arra kötünk biztosítást, hogy az általunk okozott baleset esetén a pórult járt autós kárát rendezze a biztosító, a CASCO-nál a magunk ügyét intézzük. Vagyis ha összetörik az autónk, ha ellopják vagy ha csak felpattan a szélvédőre egy kavics, a CASCO biztosítás fedezi a kárt a biztosítót terhelő rész erejéig.

 

A kötelező biztosítás mellett tehát a CASCO nyújt valódi védelmet a legtöbb káresemény esetére, hiszen bármilyen törés vagy lopáskár bekövetkeztekor a biztosító részben kifizeti a kárt. Azért részben, mert  az ügyfél és a biztosító osztozik a káron: az ügyfél, azaz az autós önrészt vállal. A kötelező minimumnál magasabb önrészt is választhat, ekkor a biztosítás díja értelemszerűen alacsonyabb lesz, illetve köthet önrész biztosítást, amellyel kiválthatja az önrész kifizetését.

 

Mitől függ a biztosítás díja?

 

A biztosítás díja függ az autó típusától, a teljesítéményétől, a beszerelt extráktól, a sofőr korától, hogy férfi vagy nő, budapesti, városi vagy községben él és hogy mikor szerezte a jogosítványát. Számít, hogy mennyire vezet biztonságosan, okozott-e balesetet a közelmúltban, illetve milyen szorzót kap a bonus-malus rendszerben. Ha megbízható vezető, akkor jutalmat kap (csökken a díj), ha nem túlságosan megbízható, akkor büntetést (nő a díj).

 

Példánkban egy negyvenéves nő Opel Zafirájának számoltuk ki a lehetséges CASCOját. Az autó hatéves, a tulajdonos budapesti és nem okozott balesetet az elmúlt két évben. Lassan húsz éve rendelkezik jogosítvánnyal. Az egyszerűség kedvéért nem vettünk figyelembe sem kedvezményt sem büntetést a bonus-malus rendszerben.

 

Az éves díjban nagy a szórás: 72 ezer forintra jött ki a legolcsóbb CASCO a Genertel biztosítónál ugyanarra az ügyletre. A legdrágább a Signal ajánlata, ez majdnem 174 ezer forint. Ez az összeg akár a duplája is lehet a KGFB-nek, érdemes meggondolni tehát, hogy melyiket választja az autó tulajdonosa.

 

Kedvezmények

 

A fenti számítás azonban még nem jelenti azt, hogy a teljes biztosítási díjat ki is kell fizetni. Az egyes biztosítók ugyanis hajlandóak kedvezményeket adni bizonyos feltételek megléte esetén. Az egyik ilyen kedvezmény a családos kedvezmény, amikor is a családban élő gyerekek után 10 és 25 százalék közötti kedvezményt ad a biztosító. A biztosítók maguk határozzák meg ezt a nagycsaládos kedvezményt, és köthetik annak mértékét a gyerekek korához, számához egyaránt.

 

Akkor is adnak kedvezményt a biztosítók, ha náluk van az ügyfél kötelező biztosítása. Szintén kapható kedvezmény a CASCO és a KGFB együttes megkötése esetén. 

 

Csökkentheti a CASCO díját ha ugyanannál a biztosítónál van a lakásbiztosítás. Szintén kedvezményt jelenthet egy adott banknál vezetett bankszámla is. Ha a biztosító széles palettáról kínálja megtakarítási, befektetési és egyéb termékeit, akár azok megléte vagy együttes megkötése is érhet pár százalékot a CASCO díjában.

 

A nagy biztosítók előnyben

 

Könnyű belátni, hogy az a biztosító tud efféle kedvezményt adni, amelyik a legtöbb fajta biztosítás típust kínálja. Amelyik CASCO-t kínál, ad kötelező gépjármű felelősség biztosítást is, így egyszerű az együttkötés, ám ez még nem minden. A legtöbb biztosítónak van lakásbiztosítása is, de a nagyobb társaságok akár bevonhatják más termékeiket is. Ez ugyanakkor nem kötelező és nem általános, elképzelhető, hogy egy nagy biztosító csak a kötelezőjét köti össze a kedvezményes CASCO-val.

 

Allianz

 

Az Allianz például 10 százalék kedvezményt ad arra, ha az autó KGFB szerződése is az Allianznál van, további  2 százalék kedvezményt kap az ügyfél akkor is, ha a Takarékbanknál vezeti a számláját. Egyéb termékeit ugyanakkor nem vonja be a rendszerbe, így más Allianz termékért - például életbiztosításért - nem jár kedvezmény.

 

Genertel

 

A Genertel egységesen 10 százalék kedvezményt ad a nála megkötött kötelező és lakásbiztosításra, illetve arra is, ha más gépjármű casco biztosítása a Genertelnél van. Ezek a biztosítások azonban nem vonhatók össze, vagyis sokfajta termékre érvényes a kedvezmény, ám az csak 10 százalék lehet, hiába van több Genertel-biztosítása a tulajdonosnak.

 

K&H

 

A K&H Biztosító igazán gáláns, ha saját ügyfeleiről van szó. Ha a casco mellett a kötelező biztosítás is a K&H-nál van, akkor 20 százalék kedvezményt ad a biztosító a casco díjából, emellett további 5 százalék kedvezmény jár abban az esetben, ha a gépjármű tulajdonosa a banknál vezeti a számláját.

 

KÖBE

 

A KÖBE más stratégiát alkalmaz. Egyenként nem nyújt komoly kedvezményt, inkább több, egyenként kisebb mértékű kedvezményt ad. A CASCO kedvezmény mindössze 5 százalék a KÖBE a kötelező biztosításért cserébe, ezt is csak akkor, ha legalább öt évig volt bármilyen KÖBE-biztosítása az ügyfélnek. Ezen 5 évnek ugyanakkor nem kell egybefüggőnek lennie. Hozzá kell tenni azt is, hogy a KÖBE nagyon sokfajta kedvezményt ad, és ha valaki mindet igénybe veszi, akkor akár 80 százalék fölötti kedvezményt is össze tud szedni a szerencsés autótulajdonos - erre azért kevés az esély. Kedvezmény jár például a közalkalmazotti vagy köztisztviselői státuszért, de akkor is ad kedvezményt a KÖBE, ha valaki mozgássérült igazolvánnyal rendelkezik.

 

Uniqa

 

Az Uniqa ügyfelei 10 százalék kedvezményt kapnak, ha rendelkeznek kötelező biztosítással is a biztosítónál a CASCO biztosításba vont autó esetében. Ugyancsak él a kedvezmény, ha a kötelező nincs ugyan az Uniqánál, de más, folyamatos díjas, legalább 15 ezer forint éves díjú szerződéssel rendelkezik az ügyfél. Ilyen lehet a lakásbiztosítás, de bármilyen más konstrukció is, akár életbiztosítás is. Ez egészen egyedi ajánlat, mert a Uniqa bármilyen folyamatos díjas biztosítás megléte esetén ad kedvezményt.

 

Groupama

 

A Groupama sem aprózza el a hűséges ügyfelek jutalmazását. 10 százalék kedvezményt kapnak azok, akik a kötelező biztosításukat is a Groupamánál kötötték meg, és 10 százalék kedvezmény jár a biztosítónál kötött lakásbiztosítás esetében is. Ez a kettő ráadásul össze is vonható, vagyis összesen akár az ötödével is csökkenthető a casco díja.

 

Ahol nincs kedvezmény

 

Az Union, a Waberer és a Signal nem nyújt ilyen fajta kedvezményt az ügyfeleknek. 

 

Nem biztos, hogy az olcsó a legjobb

 

Mielőtt lecsapnánk a legolcsóbb CASCO-ra, érdemes végignézni a szolgáltatást is, ami a díjért cserébe jár. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a személyes preferenciák és jellemzők miatt összességében egy magasabb díjú ajánlat lesz igazán nekünk való. Érdemes megnézni, a gazdasági totálkár hány százalékos értékű kár után jár, az üvegkárba beletartoznak-e a tükrök, illetve benne van-e a biztosításban a poggyász, a gyerekfelszerelés vagy egyéb tartozék.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!