Kötelező biztosítás díja

Mitől függ a kötelező biztosítás díja?

Kötelező biztosítás díja

Mitől függ a kötelező biztosítás díja?

Vrazsovits Rita
2019-10-30 Frissítve: 2023-03-03
2019-10-30 Frissítve: 2023-03-03
5409957

 

Kötelező biztosítás nélkül nem vezethetünk autót, és egy sor másik járművet sem. Mivel olyan költségről van szó, amit mindenképpen ki kell adnunk, érdemes összehasonlítani a díjakat, és a lehető legkedvezőbbet kiválasztani. Összegyűjtöttük, mi minden befolyásolhatja a kötelező biztosításunk díját.

 

  1. A közlekedési eszköz típusa

 

Mielőtt bármi mást figyelembe vennénk, az első fontos tényező, hogy milyen típusú közlekedési eszközre kötjük meg a KGFB-t, ugyanis a díjat ez is befolyásolja. A következő járművekre minden esetben kötelező biztosítást kötni:

 

  • személyautó,

  • teherautó,

  • motorkerékpár,

  • rendszám nélküli robogó,

  • utánfutó,

  • mezőgazdasági képek,

  • lakókocsi.

 

Értelemszerűen a kisebb járművekre olcsóbb, a nagyobbakra pedig drágább megkötni a kötelezőt: egy kis robogóra akár már évi 10 000 forint alatt is találhatunk ajánlatot, ezzel szemben egy teherautóra évente akár milliós tétel is lehet a KGFB. Személyautóknál általában néhány tízezer forintos díjjal számolhatunk.

 

  1. A díjszámítás alapja a teljesítmény

 

Járműre kötött biztosításoknál korábban a hengerűrtartalom (cm3) volt a díjszámítás alapja, ma viszont már a teljesítmény (kW) az elsődleges tényező, amellyel a biztosítók számolnak. Értelemszerűen minél nagyobb egy jármű teljesítménye, annál többe fog kerülni a biztosítás.

 

Ettől függetlenül a KGFB kalkulátorban érdemes megadni a hengerűrtartalmat és a jármű egyéb paramétereit is, hogy a lehető legtöbb adat alapján lehessen összehasonlítani az ajánlatokat. 

 

  1. Bonus-malus rendszer

 

A kötelező biztosítás díját az is befolyásolja, hogy mióta van jogosítványunk, illetve, hogy mennyire biztonságosan vezetünk. Ha még sosem okoztunk kárt, akkor nincs mitől tartanunk, viszont jelentősen megdobhatja a biztosítási díjat még az is, ha az elmúlt időszakban balesetet okoztunk - még akkor is, ha csak kisebb koccanásokról van szó.

 

A vezetési előéletünkről a bonus-malus besorolásunk árulkodik, amelyet a biztosító szerződéskötés előtt mindig ellenőriz a Központi kárnyilvántartási rendszerben (Kánya rendszer). A rendszer a kármentes vezetést jutalmazza (bonus), a károkozást pedig bünteti (malus). A büntetésnek mindenképpen anyagi vonzata van biztosításkötésnél: megvonhatja a biztosító a kedvezményeket, vagy pótdíjat szabhat ki, ha kockázatosnak tartja a szerződéskötést. A rendszer 1 alap (A00), valamint 10 bonus (B) és 4 malus (M) osztályból (más szóval fokozatból vagy kategóriából) áll. Az elérhető legjobb besorolás a B10, a legrosszabb pedig a M04. 

 

A bonus-malus rendszerről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 

  1. Kedvezmények

 

A kalkulátor segítségével azt is ellenőrizhetjük, hogy milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak, ha kötelező biztosítást kötünk. Akár több tízezer forintot is spórolhatunk, ha olyan biztosítót választunk, ahol összevonhatjuk a kedvezményeket. Nézzük meg, hogyan tehetjük olcsóbbá a kötelezőt!

 

Közalkalmazotti kedvezmény

 

Közalkalmazottként és köztisztviselőként jogosultak lehetünk kedvezményre, ha kötelező biztosítást kötünk. 15 százalékos kedvezményre számíthatunk, ha a KÖBE vagy a Signal szolgáltatását választjuk, ezenkívül 10 százalékos kedvezményt adnak a következő biztosítók: Union, Uniqa és a Posta Biztosító is.

 

Nyugdíjas kedvezmény

 

Szintén kedvezményre jogosultak a nyugdíjasok, ha rendelkeznek érvényes nyugdíjas igazolvánnyal: a Signal 15 százalék, a Posta Biztosító pedig 5 százalék kedvezményt biztosít.

 

Kiskorú gyermekkel olcsóbb a biztosítás

 

Gyermekkedvezményre akkor lehetünk jogosultak, ha a szerződés pillanatában van legalább egy kiskorú gyermekünk. Ezt a lehetőséget több biztosítónál is igénybe vehetjük:

 

  • Allianz Biztosító: 5 százalék,

  • Groupama Biztosító: 2 százalék

  • K&H Biztosító: 5 százalék,

  • KÖBE: 15 százalék,

  • Posta Biztosító: 5 százalék,

  • Signal: 15 százalék,

  • Union: 10 százalék,

  • Uniqa: 10 százalék. 
     

CASCO-val együtt olcsóbb lehet

 

Több biztosító is kedvezményt ad, ha náluk kötjük meg a kötelező és a CASCO biztosítást is:

 

  • Allianz: 10 százalék,

  • Genertel: 10 százalék,

  • K&H: 20 százalék,

  • KÖBE: 5 százalék,

  • Uniqa: 10 százalék,

  • Groupama: 10 százalék.

 

A biztosítótól függ, hogy a kedvezmény a kötelező vagy a CASCO díjára vonatkozik - mivel a CASCO általában drágább, mint a KGFB, értelemszerűen akkor járunk jobban, ha az 5-10 százalék a CASCO díjából jön le. Az együttkötésnél igénybe vehető kedvezményekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

Szintén igénybe vehetünk kisebb mértékű kedvezményeket, ha nemcsak a kötelező és a CASCO biztosítást kötjük meg ugyanannál a biztosítónál, hanem például lakásbiztosítást is ott választunk.

 

Egyéb kedvezmények

 

A biztosítási díjat kis mértékben alakíthatják a fizetés jellemzői is: nem mindegy például, hogy átutalással vagy csekken fizetjük ki a biztosítást, valamint az sem, hogy milyen időközönként tesszük ezt meg. Legjobban akkor járunk, ha az átutalást választjuk, és egy összegben fizetjük ki az egész évre vonatkozó összeget. Fizethetünk félévente vagy negyedévente is, de ebben az esetben az éves díj néhány ezer forinttal drágább lesz.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!