Kötelező biztosítás váltás

Több tízezer forintot spórolhatnak az autósok egy jó döntéssel

Kötelező biztosítás váltás

Több tízezer forintot spórolhatnak az autósok egy jó döntéssel

Bagyinszki Dániel
2021-11-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-26 Frissítve: 2022-01-18
17345212

Máig sok autós számára jelenti az új év első napja a kötelező biztosítás fordulónapját, az átkötés ideje azonban novemberre esik. A biztosítóknak legkésőbb a fordulónap előtti 30. napig meg kell kapnia a szerződés felmondásáról szóló dokumentumot, ezért összegyűjtöttük, mire kell figyelnie azoknak, akik most váltanak biztosítót. 

 

November 11-ig minden autósnak kézhez kellett kapnia a jövőre esedékes kötelező gépjármű felelősségbiztosításra (kgfb) vonatkozó díjtarifát. Ez alapján összehasonlíthatja az ügyfél a jövőre esedékes díjait más biztosítók áraival, és ha drágának találja az aktuális biztosítóját, még dönthet a váltás mellett.

 

Kik válthatnak most?

Kedvezőbb kgfb-re évente egyszer van lehetőségünk váltani - a fordulónap következtével. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) becslése szerint még több mint félmillió személyautó van, amelynél az év elejével esedékes a kötelező váltás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján közülük körülbelül 100 ezren fognak biztosítót váltani. 

 

Mire érdemes figyelni a váltásnál?

A meglévő kötelező biztosítási szerződést december 1. éjfélig lehet felmondani, az új megkötésére pedig a felmondás után, az év végéig van lehetőség. A felmondás hiányában a jelenlegi szerződésünk újul meg és azt visszük magunkkal a következő évre. 

 

A kötelező biztosítás megkötése után, vagy akár azzal egyidőben érdemes a casco biztosítást is megfontolni, ami vétlen vagy ismeretlen fél kárát is megtéríti.

 

A biztosítók sem tétlenkednek ebben az időszakban, érdemes tehát szétnézni a kedvezmények terén is. Akár olyan tényezőkön is múlhat egy olcsóbb biztosítás, mint az időjárásnak megfelelő abroncshasználat, egy másik biztosítás ugyanannál a társaságnál, de az online kapcsolattartás is kedvezményre jogosíthat - további lehetőségekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Mire van szükség a váltáshoz?

A biztosítóhoz az alábbi adatokat kell eljuttatni: felmondó nyilatkozat, személyes adatok, a biztosított jármű alapadatai, illetve a felmondani kívánt szerződés száma. A felmondás elküldése után meg kell őriznünk a feladott ajánlott levélről szóló igazolást vagy tértivevényt, vagy az ügyfélszolgálaton kapott átvétel igazolólapját. 

 

Ennél kényelmesebb módja az ügyintézésnek, ha egy online brókernél intézzük az átkötést, aki elintézi az átkötéssel járó adminisztrációt, miután kiválasztottuk a kínálatából a következő egy évre szóló, szimpatikus ajánlatot.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!