Személyi kölcsön
 • Személyi kölcsön kalkulátor 2020

A Bank360 kalkulátora megmutatja, hogy mennyi lesz a törlesztőrészlet a kedvezményes THM időszakban és utána - így teljes képet látsz arról, hogy mennyit kell összesen visszafizetned.

Állítsd be a kalkulátort.
Hitel összege (Ft)info
Futamidő (hó)info
Nettó jövedelmed (Ft)info
 
További beállítások
Részletes kalkulátor

Ajánlatok listázása
info
Válassz bankotinfo
További beállítások bezárása
nagyito
Hitel összege (Ft):
Futamidő (hó):
Részletes kalkulátor
info
info

A kalkulátorban szereplő bankok listája

Ingyenes hitel összehasonlítás

A személyi kölcsön kalkulátor összehasonlítja a banki ajánlatokat 10 millió Ft hitelösszegig. A kalkuláció ingyenes.

 

Maximum 5,75% THM

2020. július 1-től a személyi kölcsönök THM-e 5,75% (jegybanki alapkamat + 5 százalékpont). 2021. január 1-től azonban ismét piaci kamatozásúvá válnak az idén felvett személyi kölcsönök. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátor már az új kondíciókat tartalmazza, tehát:

 • év végig a garantált THM plafonnal számol,
 • jövő év elejétől viszont már a piaci kamatokkal.
   

Törlesztési moratórium

A kormány 2021. június 30-ig meghosszabbított hitelmoratóriuma akkor alkalmazható, ha a hitelfelvevő az alábbi kategóriák egyikébe esik:

 • legalább egy gyermeket nevel,
 • nyugdíjas,
 • munkanélküli,
 • közfoglalkoztatott.

Ha a hitelfelvevő nem esik a fenti kategóriák egyikébe sem, a moratórium 2020. december 31-ig garantált.
 

A személyi kölcsön előnyei

 1. Szabadon felhasználható: míg a legtöbb hitel valamilyen előre meghatározott célhoz van kötve, a személyi kölcsönök túlnyomó része szabad felhasználásra igényelhető. Így nem kell beszámolnod a banknak arról, hogy mire költöd a kölcsönt. Teljesen rád van bízva a felhasználás. Ha új laptopra van szükséged, akkor azt, ha autóra, akkor azt is vehetsz belőle, ha pedig valamilyen felújítást hajtanál végre a lakáson, azt szintén megteheted. A szabadságnak persze ára van: a személyi kölcsönök között is van hitelcélhoz kötött termék, amely kedvezőbb kamatozással, azaz olcsóbban vehető fel. Ezzel szemben a szabad felhasználású kölcsönnek jellemzően nagyobb a kamata, mivel a banknak nagyobb kockázatot jelent, ha nem tudja megállapítani, mire költik a pénzét.
 2. Nem kell ingatlanfedezet: kisebb összegű - általában 10 millió Ft-ot nem meghaladó - személyi kölcsönök esetén nincs szükség nagy értékű ingatlanfedezet bevonására, így nem kell kockára tenned a családi otthonod. A banknak egyedül jövedelmi fedezetre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy neked rendszeres havi nettó jövedelemmel kell rendelkezned. Enélkül a bankok nem tudnak neked hitelt adni, mivel jogszabály mondja ki a rendszeres jövedelem szükségességét.
 3. Nagyon gyorsan igényelhető: a legtöbb banknál már két nap leforgása alatt megtörténik a hitelbírálat és a kölcsönösszeg folyósítása. Sőt, egyre több bank kínál ügyfeleinek digitális megoldásokat. Így például az OTP Banknál számítógépen keresztül a fotelből is igényelhetsz 45 perc alatt, míg a CIB Bank azt ígéri, hogy mobiltelefonos applikációjuk segítségével 7 perc alatt kölcsönhöz juthatsz.

Ezeknek az alapfeltételeknek mindenképpen meg kell felelni az igényléshez

Hiteligénylésnél a bankok elsőként arról döntenek, hogy hitelképes-e az igénylő, ezt a bankok az úgynevezett K.O. kritériumok alapján határozzák meg. A lista részben törvényi feltételeken, részben pedig a bankok belső szabályzatán alapszik.

A leggyakrabban vizsgált szempontok:
 

 • minimum életkor,

 • maximum életkor (NEM az igénylés pillanata számít, hanem a hitel lejártának az időpontja),

 • állandó lakhely igazolása,

 • megfelelő munkaviszony,

 • elvárt nettó jövedelem,

 • megfelelő elérhetőség,

 • azonosító okmány megléte,

 • bankszámla,

 • van-e aktív vagy passzív lejárt tartozása az ügyfélnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

Az egyes bankok által támasztott feltételekről a Bank360 oldalán részletes leírást olvashatsz. Tudd meg, melyik banknál vagy jogosult személyi kölcsönre!

Ezt vizsgálják a bankok a jövedelemmel kapcsolatban

A hiteligényléshez minden esetben szükség van igazolt jövedelemre, vagyis a bankok soha nem adnak kölcsönt csak ingatlan- vagy tárgyi fedezetre. A minimum jövedelemre vonatkozó feltételek bankonként eltérnek, és az sem egységes, hogy melyik bank milyen típusú jövedelmet fogad el fedezetként. A bírálatnál ezt a három szempontot vizsgálják:

 1. Milyen típusú jövedelemről van szó? Honnan származik? (pl. munkabér, vállalkozói jövedelem, nyugdíj stb.)

 2. Elsődleges vagy másodlagos (kiegészítő) jövedelemről van-e szó?

 3. Hány százalékban számítja be a bank az adott jövedelmet?

A bankok csak akkor fogadják be az igénylést, ha elsődleges jövedelmet igazolunk, a kiegészítő jövedelem önmagában nem elegendő. Ha olyan bevételünk van, amit nem tudunk igazolni, akkor az a banknak olyan, mintha nem létezne, tehát nem fogja figyelembe venni a hitelbírálatnál.

Az elfogadható jövedelmek listáját a bankok saját belső szabályzata határozza meg. 

Mennyi pénzt, mennyi időre? – Hitelösszeg, futamidő, kamat

A felvehető kölcsönösszeg pénzintézetenként változó, de a legtöbbször személyi kölcsönről beszélhetünk, ha 500 000 és 10 000 000 forint közötti összeget veszel fel. Az, hogy mennyi pénzt kaphatsz, hitelbírálattól függ, amelyet a jövedelmed és a kiadásaid alapján végeznek. Csak akkora törlesztőrészletet vállalhatsz be havonta, amekkorát még problémamentesen tudsz befizetni a rendszeres kiadásaid rendezése után. Tehát minél több bevételed van és minél alacsonyabb szinten vannak a kiadásaid, annál több hitelt vehetsz fel, feltételezve, hogy nem voltál korábban problémás adós.

Mennyi az ideális futamidő egy hitelhez?

A személyi kölcsönök futamidejét te választod meg, ennyi idő alatt fizeted vissza a kamatot és a tőketartozásod. A leghosszabb időtartam, amire személyi kölcsönt igényelhetsz, jellemzően 96 hónap. A fennálló tartozás havonta fizetett törlesztőrészletekkel csökkenthető. Elérhető azonban olyan kölcsön is, amely lehetővé teszi a heti törlesztést is, amennyiben az neked kényelmesebb.

Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a személyi kölcsönök kamatozása az elmúlt évekhez képest drámaian esett, így valóban nem csoda, hogy egyre többen fordulnak ehhez az alternatívához kölcsön igénylésénél. Minél alacsonyabb egy kölcsön kamata, annál olcsóbban tudod vele finanszírozni a céljaidat. Már Magyarországon is elérhetők a személyi kölcsönök akár 10 százalék alatti éves kamattal is, amire nagyon régóta nem láthattunk példát.

THM: a legjobb mutató az összehasonlításhoz

Ne a kamat legyen azonban az a mutató, ami alapján megállapítod, hogy melyik kölcsön a legolcsóbb! A hitelek összehasonlítására az úgynevezett teljes hiteldíj mutató (THM) szolgál. Ebből kiderül, hogy a teljes hitelösszeghez képest mekkora arányt képviselnek a költségek.

A THM-ben szerepel: 

 • a kamat,
 • a folyósítási díj,
 • az egyszeri költségek,

amelyek mind-mind drágítanak egy kölcsönt.

A THM alapján objektíven össze tudsz hasonlítani több kölcsönt, majd eldönteni, hogy melyik a kedvezőbb számodra. Tartsd azonban észben, hogy az elérhető teljes hiteldíj mutató (THM) esetén is alaposan össze kell hasonlítanod a kölcsönöket! A THM ugyanis nem tartalmaz olyan díjakat, amelyekkel előre nehéz kalkulálni, mint például a késedelmi kamat, büntetődíjak, vagy az árfolyam-ingadozásból származó költségváltozás, ahogy az a korábbi devizahiteleknél is tapasztalható volt.

Ha megnézzük THM alapján a Bank360 kalkulátorának ajánlatait, látható, hogy a THM 6,97 százalék és 14,00 százalék között mozog. Ez egy 3 millió forintos, 48 hónapos futamidőre felvett hitel esetében több mint 11 ezer forintos különbséget jelent a havi törlesztőnél.

 

A személyi kölcsön költségei: ezekkel is kell számolnod

 

A legjobb személyi kölcsön kiválasztásánál érdemes utánajárni annak, hogy milyen egyszeri díjakkal vagy adminisztrációs költségekkel terhel majd minket a bank. A folyósítási díjon kívül előfordulhat még elő- és végtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj, számlavezetési díj, vagy, ha volt csatolt szolgáltatás, amit igénybe kellett venni a hitelfelvételhez (például biztosítás), annak is merülhetnek fel költségei, amelyek összesen már tetemes összeget képezhetnek. Ezekről a díjakról a személyi kölcsön hirdetmény erre vonatkozó részében olvashatsz bővebben, amelyet a bank weboldalán vagy a bankfiókban vehetsz magadhoz.

 

A bankok folyamatosan versenyben vannak az ügyfelekért, így előfordulhat, hogy ezek közül a költségek közül elengednek egyet, vagy egyszerre akár többet is. Mielőtt meghoznád a végső döntést, a kalkulációnál ezt is érdemes figyelembe venni, mert lehet, hogy a hitel teljes díját figyelembe véve spórolhatsz is egy jó akcióval.

Önerő, fedezet, jövedelem – hogyan kaphatsz te is személyi kölcsönt?

Nem akarsz nagy összegű ingatlant, vagy kocsit bevonni fedezetként? A személyi kölcsönnél nem probléma, hiszen a banknak elég csak a rendszeres jövedelmedről igazolást adni. A banknak ugyanis azt kell megállapítania, hogy marad-e annyi pénzed hó végén, amiből a törlesztőt ki tudod még fizetni. Hogyan állapítja meg ezt?

 • Elsősorban a jövedelmedből, amelyet elsődleges jövedelemforrásnak hívnak. Ez a fizetésed, a bejelentett munkabéred, ha alkalmazott vagy, erről pedig a munkáltató állít ki igazolást. Vállalkozóknak is kell jövedelemigazolás, amelyet a NAV állít ki a vállalkozás előző éves teljesítménye alapján. Ha nyugdíjasként veszed fel a kölcsönt a nyugdíjas igazolványodra és a nyugdíjszelvényekre lesz szükség, hogy a bank kölcsönadhasson. A jövedelemigazolás nem lehet régebbi 30 napnál, és nem fogadható el a három hónapnál frissebb munkahelyről.

 • A bank kiegészítő vagy úgynevezett másodlagos jövedelemforrásokat is vizsgál: ide számít minden olyan bevétel, amit nem munkával keresel, mint például a GYES, GYED, családi pótlék, szociális járandóságok, ösztöndíj stb. Önállóan ezeket a bevételeket nem fogadja el a bank, de ha a jövedelemigazolásod mellé az ezeket hitelesen igazoló dokumentumokat is leadod, azzal javítod az esélyeidet a kölcsönhöz.

Szerencsére a jövedelmen túl nincs szükség se fedezetre, sem önerőre - azaz saját tőkére - így akár megtakarítás nélkül is belevághatsz az igénylésbe.

Amit mindenképpen meg fog nézni még a bank a hitelbírálat során, azok a kiadásaid. Ezeket is különbözőképpen igazolhatod, a leggyakoribb esetben egy hat hónapra visszamenőleges bankszámlakivonatot kér a hitelnyújtó pénzintézet. Ha abból sem tudja megállapítani a költési szokásaidat, közüzemi számlákra is szükség lehet.

Miért van erre szükség? Mert a bank csak akkora törlesztőrészletet engedélyezhet, amelyet még várhatóan problémamentesen tudsz kifizetni azok után, hogy a kötelező kiadásokat rendezted. A törlesztőrészlet kalkulálásához még egy nagyon fontos eszközt, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) használnak, amely szerint:

 • havi nettó 500 000 Ft jövedelem alatt a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a jövedelem 50 százalékánál
 • havi nettó 500 000 Ft jövedelem felett a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a jövedelem 60 százalékánál

Szükséges dokumentumok az igényléshez

Bár villámgyorsan lehet személyi kölcsönhöz jutni, még inkább felpörgetheted a folyamatot, ha már előre beszerzed az igényléshez szükséges papírokat és úgy keresed fel a választott bankot. Szükséged lesz

 • bármelyik fényképes személyigazolványra

 • lakcímkártyára

 • a már említett jövedelemigazolásra

 • és a bankszámlakivonatra.

Felmerülhetnek a bank oldalán speciális igények is, amennyiben indokolja a helyzeted, ha mondjuk vállalkozó vagy. Ilyenkor kérhetnek például

 • társadalombiztosítási igazolványt

 • a vállalkozás előző évéről szóló mérleget

 • őstermelő igazolványt

 • adótartozásról szóló állásfoglalást

Ezekről a dokumentumokról a bank másolatot készít, amelyet az aláírásoddal igazolsz. Más banknál, ahol lehetőséged van online hitelt igényelni, fénykép vagy scannelt változat készül.

Ne vesztegess időt: így néz ki az igénylés folyamata

Ha néhány lépésben kellene bemutatni a hiteligénylés folyamatát, akkor nagy vonalakban az alábbiakat kell végigjárnod, amíg a kölcsön a számládon nem landol:

 1. Ami a legfontosabb, hogy alaposan gondold át, milyen hitelre van szükséged és hogyan fogod majd fizetni a törlesztőrészletet. Bármikor jöhet egy nem várt esemény, ami miatt kieshetsz a munkából, ám a kölcsönt ilyenkor is fizetni kell. Erre legyen terved. Hasonlítsd össze a kölcsönöket és válaszd ki azt, amely számodra a legjobb.

 2. Ha megvan a szimpatikus hitel, nézd meg, mik az igénylés feltételei. Vizsgáld meg pontról pontra, hogy megfelelsz-e a hitelbírálati követelményeknek. Legyél tisztában a hitel díjaival is és ne spórold meg a részletek elolvasására szánt időt.

 3. Ha felmérted a hitel kritériumait, kezdd el begyűjteni a szükséges dokumentumokat a munkáltatódtól vagy NAV-tól, speciális esetben pedig érdeklődj a banknál az igazolás módjáról.

 4. Ha minden papírt összekészítettél, irány a bank és kezdődjön ténylegesen az igénylés. Add le a dokumentumokat, hogy a bank megkezdhesse a hitelbírálatot.

 5. A hitelbírálat eredménye után a bank tesz neked egy összegre, kamatra és futamidőre szóló ajánlatot. Ha ezt nem fogadod el, tovább kell keresgélned, ha pedig elfogadod, már érkezik is a számládra a kölcsön.

Ha gyorsabb megoldásra vágysz: igényelj hitelt online, videóazonosítással!

A személyi kölcsönök igénylése mára annyira leegyszerűsödött, hogy a bankok egymásra rálicitálva vállalnak egyre rövidebb határidőket az ügyintézés terén - ez azt jelenti, hogy az igényléstől számítva akár 24 órán belül a folyószámládon lehet az igényelt hitelösszeg. Ez annak köszönhető, hogy - bizonyos összeghatárig - a hiteligénylés teljes folyamata, a hiteligény megadásától a szerződés aláírásáig is történhet online, anélkül, hogy el kellene hagynunk az otthonunkat. Amellett, hogy így sokkal kényelmesebb az ügyintézés, néhány banknál kamatkedvezmény is elérhető azoknak, akik online indítják el az igénylési procedúrát. Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan tudsz akár egy nap alatt személyi kölcsönhöz jutni, ebben a cikkünkben bővebben is írtunk róla.

Ezért nem vehetsz fel személyi kölcsönt – a kizáró okok

Sajnos előfordulhat, hogy elutasítják a kérelmedet. Ez leggyakrabban az alábbi esetek miatt fordulhat elő:

Kizáró ok lehet, ha nem tudsz megfelelő jövedelmet igazolni. Ez abból adódhat, hogy nincs bejelentett munkahelyed, vagy valamiért nem tudsz jövedelemigazolást szerezni. A bank számára ez azt jelzi, hogy nincs annyi pénzed, amiből tudnád rendszeresen visszafizetni a hitelt.

A továbbiakban bankonként tekintjük át az igénylési feltételeket, hogy te még könnyebben eldönthesd, hogy melyik pénzintézettől szeretnél kölcsönt felvenni.

KHR-esként vehetek-e fel személyi kölcsönt?

Nem, ez szinte minden bank által kizáró okként jelenik meg a feltételek között. Ha szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján, tehát már meggyűlt a bajod korábban a hiteltörlesztéssel, akkor nem valószínű, hogy kölcsönt tudsz felvenni. Ha szeretnél többet megtudni a negatív adóslistáról, itt olvashatsz további részleteket.

OTP Bank szabad felhasználású személyi kölcsön – igénylés és feltételek

Természetesen az OTP Bank kínálatában is megtalálható a szabad felhasználású személyi kölcsön, amelyet az alábbi kondíciókkal vehetsz fel:

 • A felvehető kölcsönösszeg 700 000 - 7 000 000 Ft.

 • A választható futamidő legalább 24, maximum 84 hónap (7 év).

 • A THM 2020. december 31-ig 5,90%

 • 2021. január 1-től a THM 10,6-22,2%

Az OTP Bank fix kamatozás mellett kínálja a személyi kölcsönt, így nem kell a kamatkockázattól tartanod, végig megegyező nagyságú törlesztőrészleteket fizetsz majd. A hitel szabadon felhasználható, azaz nem kell elszámolnod a bank felé arról, hogy mire költötted a hitelt.

Melyek az igénylés feltételei, ha OTP-s személyi kölcsönt akarsz?

Az OTP Bank személy kölcsönét akkor igényelheted, ha

 • elmúltál 21 éves és nem leszel 70, mire lejár a futamidő (ekkor adóstárs segíthet),

 • állandó magyarországi lakcímed van,

 • van legalább hat hónap munkaviszonyod, amelyből hármat legalább a jelenlegi munkahelyeden szereztél,

 • hiteligényléshez szükséges rendszeres minimum jövedelem nettó 100 000 forint,

 • nyugdíjas igénylőknek legalább 75 000 forint jövedelmet kell igazolni,

 • a KHR negatív listáján való részvétel természetesen kizáró ok,

 • a fentebb részletezett dokumentumokkal rendelkezel.
   

Akkor van a legegyszerűbb dolgod, ha alkalmazott vagy és a banknál vezeted a folyószámlád, amelyre a fizetésed érkezik legalább hat hónapja. Ekkor mindössze a személyazonosító dokumentumokra van szükség, ha a bank nem kér további igazolásokat. Más esetben 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás is kelleni fog vagy az utolsó 3 havi bankszámlakivonat, amelyen szerepel a rendszeres jövedelem. 1 millió forint feletti igénylés esetén címedre vagy nevedre szóló telefonszámla és befizetési igazolás is kelleni fog, amiből a bank megállapítja, hogy rendszeresen és időben fizeted a számláidat.

Egyéni vállalkozóként az igazolványokon túl tevékenység folytatására kiadott engedélyre és NAV által kiállított, utolsó üzleti évről szóló jövedelemigazolásra van szükség. Ez utóbbitól eltekint a bank, ha itt vezeted a folyószámlát.

Nyugdíjasként ne felejtsd otthon a nyugdíjas igazolványt vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévi értesítőjét, vagy annak 30 napnál nem régebbi igazolásának másolatát.

Őstermelők és kistermelők szintén NAV-os jövedelmigazolás leadásával kezdhetik az igénylést az őstermelői igazolvány bemutatásával együtt. Ügyvédek esetében kamarai tagságot igazoló dokumentum is kelleni fog.

Nem probléma az sem, ha külföldön dolgozol, ekkor is ugyanazok a általános szerződése feltételek vonatkoznak rád, legfeljebb a munkáltatói igazolásod hiteles fordítására is szükség lesz. Az sem hátrány, ha csak határozott idejű munkaszerződésed van, igaz, ekkor csak akkora lehet a maximális futamidő, mint ahány hónapra a szerződésed szól.

Természetesen a bank kérhet további dokumentumokat tőled, amennyiben a hitelbírálat során úgy ítéli meg, hogy arra még szükség van.

Fontos tudnod, hogy ha nem vagy a bank ügyfele, az igényléshez nyitnod kell egy bankszámlát, amelynek természetesen havi költségei vannak.

 

Igényléstől a szerződés lezárásáig – hogyan működik a személyi kölcsön?

Az egész folyamat három egyszerű lépésben összefoglalható, amely alapján neked is egyszerű és átlátható lesz az egész hitelfolyamat:

 1. Igénylés: telefonon, a bankfiókban vagy online is megindíthatod a hiteligénylés folyamatát. A bankfiók munkatársa vagy a rendszer algoritmusa elvégez egy nagyon gyors előszűrést. Ez alapján megállapítható, hogy igényelhetsz-e egyáltalán kölcsönt. Ez nem vesz igénybe többet pár percnél. A bank munkatársával egyeztetett időpontban be kell menned a bankba és le kell adnod a fent részletezett dokumentumokat.

 2. Folyósítás: miután minden szükséges adat bekerült a rendszerbe, a bank hitelbírálatot végez. Ez szintén egy-két perc. Ha pozitív az eredmény és a konstrukció számodra is szimpatikus, a bank folyósítja a számládra a kölcsönösszeget. Az egész folyamat egy munkanapon belül is megtörténhet.

 3. Törlesztés: az OTP Bank által havonta automatikusan levonódik a törlesztőrészlettel megegyező összege a folyószámládról, ezért figyelj arra, hogy mindig legyen elég pénz a számládon. A törlesztés alatt van lehetőséged előtörlesztésre, vagy végtörlesztésre, azaz a tartozás teljes visszafizetésére is.
   

Ahogy írtuk, az igénylés nem csak telefonon és személyesen a bankfiókban történhet! Az OTP Bank lehetővé teszi – ma már nem csak ügyfeleinek – hogy OTPdirekt internetbankon keresztül online igényeld a hitelt. A 100 százalékig digitális megoldással az igényléstől számítva 1 órán belül a számládon lehet a pénz. Az OTP Bank online hiteligénylési lehetőségéről és a lépésekről itt írtunk részletesen.
 

Problémás a visszafizetés? Van megoldás!

Felmondtak neked? Az OTP Banknál van lehetőséged fizetési haladékot kérni, ha valamilyen oknál fogva nem tudod befizetni az adott törlesztőrészletet. Fontos, hogy probléma esetén minél hamarabb vedd fel a kapcsolatot a bankkal, hogy közösen megtalálhassátok a legjobb megoldást.

Ha nagy a baj, segíthet az OTP Bank Adósvédelmi Programja. Ennek részeként kérhető

 • futamidő hosszabbítás, más néven prolongáció,

 • törlesztés csökkentése átmenetileg, majd új törlesztőrészlet kalkulálása,

 • a két megoldás kombinálása,

 • ha túl nagy a teher, adósságrendező hitel felvételére is van lehetőség.

Tesco személyi kölcsön

Változás! A Tesco Személyi Kölcsön termékek 2020. április 6. óta nem igényelhetők. 

 

Létezik hitel munkáltatói igazolás nélkül?

Egy dolgot mindenképp érdemes megjegyezni: a bankok jövedelemigazolás nélkül nem tudnak hitelt adni.

Hogyan lehet ennek ellenére mégis kölcsönt szerezni? Megoldást jelenthet, ha adóstársat vontok be a hitelszerződésbe. Az adóstárs ugyanúgy átesik jövedelemvizsgálaton és hozzájárul ezzel a kölcsönösszeg megnöveléséhez. Ugyanakkor felelősséget is vállal azért, hogy a törlesztés folyamatos lesz. Adóstársnak leggyakrabban közeli rokont, házas- vagy élettársat vonnak be.

Akkor is elkerülhető a jövedelemigazolás, ha már jó ideje a hitelező bank ügyfele vagy. Ekkor ugyanis a folyószámlád alapján is meg tudja nézni a pénzintézet, hogy érkezik-e fizetés a számládra és mekkora. Nem minden bank dolgozik így, és ahol elérhető, ott is legalább hat hónapos kimutatás kell.

Sőt, van olyan lehetőség a piacon, ahová nem kell munkáltatói igazolás, csak jövedelem. A Provident jelenleg megelégszik egy bankszámlakivonattal. Itt a három hónapos munkaviszony sem feltétel, elég egy olyan kivonat, amelyen szerepel, hogy egy havi bért már kaptál.

Így találd meg a legjobb hitelt

Használd kalkulátorunkat és ismerd meg a bankok ajánlatait, hiszen a helyes döntésen akár több százezer forintod is múlhat! Listáinkon az egyes ajánlatokhoz tartozó akciókat is megtalálhatod, így további kamatkedvezményeket is igénybe vehetsz.

Van egy tippünk, ha még jobb ajánlatra van szükséged: a bankok a jövedelmedhez mérten állapíthatnak meg kamatfelárat, havi nettó 250 000 forinttól pedig megkaphatod a jobb ajánlatokat. Ha még ez sem elég, érkezzen jövedelmed a hitelező banktól kapott folyószámlára a további akciós kamatokért.

Mi ennek az oka? A banknak kevesebb kockázatot jelent, ha magas jövedelmed van, mert biztosítottabbnak látja a kölcsön visszafizetését, ha pedig a folyószámládat, amire a fizetésedet kapod, náluk vezeted, további bevételeket szereznek a számlavezetési díjakból.

 

Ha nem tudod fizetni a törlesztőt

Számtalan olyan élethelyzet adódhat, amelyek miatt problémás, vagy nem kivitelezhető, hogy időben törleszd az aktuális havi törlesztőrészletet. Bármikor jöhet egy nem várt betegség, amely miatt hosszabb időre kiesel a munkából és kevesebb jövedelemből kell gazdálkodnod, vagy még súlyosabb helyzetben akár munka nélkül is maradhatsz, de egy baleset, súlyos sérülés is keresztülhúzhatja a számításaidat. Mit lehet ilyenkor tenni?

A legjobb, ha rendelkezel egy nagyobb tartalékkal az ilyen helyzetekre felkészülve, így akkor sem okoz gondot a törlesztés, ha átmenetileg nem tudsz pénzt keresni. Ha valami miatt mégis késve tudsz csak fizetni, akkor számolnod kell a késedelmi kamattal és további díjakkal is, így ha úgy látod, hogy gond lesz a törlesztéssel, a lehető leghamarabb értesítsd a bankot. Ha időben szólsz a problémáról, akkor könnyebben fogtok tudni közös nevezőre jutni a törlesztéssel kapcsolatban.  

 

Maradj biztonságban: így működik a hitelfedezeti biztosítás

Hogy megelőzd a nehéz helyzeteket, hasznos lehet egy hitelfedezeti biztosítás, amelyet szinte minden kölcsön mellé felvehetsz. De mi is az a törlesztési biztosítás? Ilyen biztosítást a hitelszerződésed mellé köthetsz, ha több van, akár mindegyikhez is. Segítségével a biztosító átvállalja bizonyos ideig a törlesztőrészleted fizetését, ha a biztosítási szerződésben foglalt káresetek következnek be. Jellemzően ilyen események a munkahely elvesztése, baleset vagy betegség miatt meghiúsuló pénzkeresés, egészségromlás vagy haláleset. Ez utóbbiak bekövetkezte esetén a teljes fennálló hiteltartozást is kifizetheti a biztosító. Munkahely elvesztése esetén a biztosító több hónapra vállalja át a kölcsön törlesztőrészletének fizetését, az időtartam hossza biztosítónként eltérhet, de nagyjából 3 és 12 hónap közötti időtartamra számíthatsz.

A biztosítás azonban nincs ingyen. Általában a mindenkor esedékes havi törlesztőrészlet bizonyos százalékát kell kifizetned, így a szolgáltatás igénybevételével tovább nő a törlesztőrészleted is, viszont cserébe nyugodtan alhatsz: ha valami történik veled, a hitel miatt nem kell majd aggódnod.

Előtörlesztés, végtörlesztés – hogyan tudhatod le hamarabb a személyi kölcsönöd?

Ha az átlagosnál kicsit több pénz áll a házhoz, megéri átgondolni, hogy az extra pénzt a hiteledbe forgatod vissza, ezzel rövidítve a futamidőt. A bankoknál van lehetőség ugyanis arra, hogy előtörlessz, azaz kifizess egyben több törlesztőt előre, vagy végtörleszted a tartozásod, tehát a hátralevő adósságot egyben kifizeted.

Jellemzően 3 havi törlesztőrészlettől tudsz előtörleszteni, ennyi pénzzel kell rendelkezned. A bankoknak persze nem éri meg, hogy elesnek a későbbi kamatoktól, ezért az előtörlesztés és végtörlesztés díjjal jár. Személyi kölcsönöknél a legtöbb banknál az előtörlesztett összeg 1%-a az előtörlesztési díj, ha még több mint 1 év van hátra a futamidőből. Általában 0,5% a díj, ha kevesebb, mint 1 év van hátra a futamidőből.

Van azonban arra lehetőség, hogy olcsóbban, vagy ingyen törlessz elő: a bankok bizonyos akciók keretében elengedhetik a díjakat, vagy csökkenthetik az előtörlesztés költségét.

Használd tudatosan – mire érdemes személyi kölcsönt felvenni?

Már lakásod korszerűsítésére is vehetsz igénybe személyi kölcsönt, ráadásul egy szabad felhasználású hitel esetében nem kell tartanod azoktól a megkötésektől, amelyek például a lakástakarékpénztári megtakarításoknál jelentkeznek, így ezt a kölcsönt akár felújításra is fordíthatod. Cseréld le a nyílászárókat, újítsd fel a tetőt vagy vásárolj új padlószőnyeget, pár évente úgysem árt a csere, ráadásul spórolhatsz a rezsin is.

Persze csak óvatosan a költekezéssel, mert a hitelt vissza is kell fizetni: ha bajban vagy és olcsóbb hitelre van szükséged a jelenleginél, a személyi kölcsön hitelkiváltásra is nagyszerű megoldás lehet. Cseréld le drágább hiteledet egy alacsonyabb kamatozásúra és vedd át újra az irányítást a pénzügyeid felett!

OTP Bank, Raiffeisen vagy Erste Bank? Segítünk a választásban! Nézd meg a K&H, CIB, az MKB, a Budapest Bank, UniCredit, a Sberbank, vagy akár a Provident, a Takarékbank, a Cetelem és a Cofidis személyre szabott ajánlatait is, hogy a legjobb döntést hozd meg. Más hiteltermékek is érdekelnek? Próbáld ki gyorskölcsön, autóhitel, hitelkiváltás és lakáshitel kalkulátorainkat is ingyenesen, hogy minden téren a lehető legjobb döntést hozd meg.

Ne felejtsd el! A Bank360 ajánlatait böngészve még egyáltalán nem biztos, hogy hitelhez is jutsz. Kalkulátoraink eredményei tájékoztató jellegűek. Rendszeres jövedelmeden és a hitelbírálati eredményeken múlik, hogy kaphatsz-e kölcsönt a banktól. Minél megbízhatóbb ügyfél vagy, annál jobb ajánlatot kaphatsz, a kockázatosabb ügyfelek azonban magasabb kamatfelár mellett kaphatnak kölcsönt. Három hónapon túlmutatót, a minimálbérnél nagyobb elmaradásod van és már szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján? Talán még így is van segítség: a személyi kölcsön kalkulátor által összeállított listában keresd az aktív és passzív KHR-eseknek szóló ajánlatokat!

Referencia THM példa - mit jelent ez?

A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi - ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:

 • hitelösszeg,
 • futamidő
 • hitelkamat mértéke,
 • hitelkamat típusa (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő),
 • teljes hiteldíj mutató (THM),
 • termék értékesítéséhez vagy szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó halasztott fizetés formájában nyújtott hitel esetén a termék vagy szolgáltatás készpénzára és az önrész, valamint
 • a fogyasztó által fizetendő teljes összeg és a törlesztőrészlet összege.

A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk, a hitelkamatot pedig két tizedesjegyig ki kell írniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:

Személyi kölcsön reprezentatív példa: kölcsön összege 500 000 Ft, kölcsön futamideje 36 hónap, ügyleti kamat mértéke 6,95%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 7,97%, hitelkamat típusa fix, havi törlesztőrészlet 15 453 Ft, kölcsön teljes díja 63 590 Ft, fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 564 590 Ft.

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

Bank360 hitelkalkulátor:

A hitelkalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt és a hitelösszeget, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást, de mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ügyfélminősítéshez tartozó kondíciókat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2016. 05. 25-e óta 24,9%.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,48 / 7 354
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

X
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!