Személyi kölcsönnél elfogadott jövedelmek

Ezeket a jövedelmeket fogadják el a bankok személyi kölcsön igénylésnél

Személyi kölcsönnél elfogadott jövedelmek

Ezeket a jövedelmeket fogadják el a bankok személyi kölcsön igénylésnél

Vrazsovits Rita
2020-01-15 Frissítve: 2021-03-25
2020-01-15 Frissítve: 2021-03-25
6507985

A személyi kölcsön igénylés legfontosabb feltétele a megfelelő jövedelem, amelyet igazolnunk is kell a bank felé. Felmerül a kérdés, hogy pontosan milyen típusú jövedelmet vár el a bank: a munkabér, a vállalkozói jövedelem és a nyugdíj csak a legáltalánosabb jövedelemtípusok, ezen felül egy sor másik bevételünk is lehet, amelyet szintén elfogadnak a bankok. Utánajártunk annak, amit mindig tudni akartál: hogy melyik hitelintézet pontosan milyen típusú jövedelmet vár el a hiteligénylőktől.

 

Elsődleges és másodlagos jövedelem: mi a különbség?

 

Az elfogadható jövedelmeket két nagy csoportra oszthatjuk:

 

  1. Elsődleges jövedelem

 

Elsődleges jövedelem nélkül nem tudunk személyi kölcsönt igényelni, ugyanis ez az első, amit a bankok megvizsgálnak. Az elsődleges jövedelmek közé soroljuk többek között a nettó munkabért, a vállalkozói jövedelmet és a nyugdíjat - ezeket minden esetben igazolni kell.

Ha olyan jövedelmünk van, amit nem tudunk igazolni, az a bank számára olyan, mintha nem létezne. Néhány bank ezeken kívül mást is elfogad elsődleges jövedelemként, de alapvetően ezek valamelyikére van szükség ahhoz, hogy pozitív legyen a hitelbírálat.

 

  1. Másodlagos jövedelem

 

A másodlagos vagy kiegészítő jövedelmek közé azokat a bevételeket soroljuk, amelyeket önmagában nem fogad el a bank, csak akkor, ha van mellette elsődleges jövedelem is. Ide tartoznak többek között a szociális juttatások, az ösztöndíjak és a munkához kapcsolódó plusz juttatások. A bankok saját hatáskörben döntik el, hogy a bevételek közül melyeket fogadják el.

 

Ha az igénylőnek elsődleges és kiegészítő jövedelme is van, akkor ezek összeadódnak - így nagyobb eséllyel jutunk hozzá az igényelt hitelösszeghez.

 

Ezeket a jövedelmeket minden bank elfogadja

 

A munkabért kivétel nélkül minden hitelintézet elfogadja elsődleges jövedelemként - természetesen csak akkor, ha ezt munkáltatói jövedelemigazolással vagy bankszámla kivonattal - melyen látszik a rendszeres jövedelmünk - igazolni tudjuk. Szintén minden bank elsődleges jövedelemforrásként kezeli az öregségi nyugdíjat, amit általában a nyugdíjszelvénnyel kell igazolni.

 

A vállalkozói jövedelmet is elfogadja minden hitelintézet elsődleges jövedelemként, de nem minden típusát. A személyi jövedelemadó szerint adózó és a KATA-s egyéni vállalkozók jövedelmét kivétel nélkül elfogadják a bankok. Fontos tényező hiteligénylésnél, hogy a NAV csak a bevétel 60 százalékáról fogja kiállítani az igazolást, vagyis a bankok ezt fogják figyelembe venni. Az EVA-s jogviszony az MKB és az UniCredit Banknál gondot jelenthet. Az EVA mint adózási forma egyébként 2020. január 1-jével megszűnt, tehát aki 2019-ben evás volt, az kénytelen volt váltani. A hiteligénylésnél viszont még az evás jövedelmet kell igazolni, 2019-re vonatkozóan a NAV is erről fogja kiállítani az igazolást.

 

Az őstermelői jövedelmet a bankok válaszai alapján két bank biztosan elfogadja elsődleges jövedelemként, ők az OTP és a Budapest Bank.

 

Táblázatba foglaltuk, hogy melyik bank milyen jövedelmeket fogad el:

 

Munkabér táblázat


Munkához kapcsolódó kiegészítő jövedelmek

 

A munkabért kiegészítő cafeteria elemek másodlagos jövedelemként jöhetnek szóba, de nem minden banknál. A CIB Bank, a Budapest Bank, az UniCredit Bank, a TakarékBank és a K&H is elfogadják a cafeteriát, de utóbbi csak az összeg 70 százalékát veszi figyelembe a bírálatnál. Emellett a rendszeres bónuszt is elfogadják több banknál, az MKB-nál és a Budapest Banknál elsődleges jövedelemként.

 

A szövetkezeti tagságból származó jövedelmet egyedüliként az OTP Bank fogadja el, elsődleges jövedelemként, a magánszemélyként szerzett megbízási díjat azonban több bank is elfogadja: MKB, OTP (elsődleges), CIB (másodlagos) és a TakarékBank.

 

Az ügyvédi és a közjegyzői jövedelmet az OTP és a TakarékBank fogadja el, előbbi biztosan elsődleges jövedelemként.

 

Melyik bank fogadja el a külföldi jövedelmet?

 

Külföldi jövedelemmel akár itthon is igényelhetünk hitelt, de erre csak néhány bank ad lehetőséget. A külföldi munkabért elsődleges jövedelemként fogadja el az MKB, az OTP Bank és a Budapest Bank. Ezt a jövedelemtípust a TakarékBank is elfogadja, de azt nem részletezik, hogy elsődleges vagy másodlagos jövedelemként tekintenek-e rá. Ugyanezek a bankok fogadják el a külföldi nyugdíjat is, a többi banknál azonban külföldi bérrel nem juthatunk hitelhez.

 

A külföldi vállalkozói jövedelmet csak egyetlen bank fogadja el fedezetként, a Budapest Bank.
 

Munkabér kiegészítés

Nemcsak az öregségi nyugdíjat számítják be a bankok

 

Az öregségi nyugdíj mellett további nyugdíjtípusokból is származhat jövedelmünk, de ezek közül nem mindet fogadják el a bankok. 

 

A korbetöltött rokkantsági nyugdíj elsődleges jövedelemnek számít, de nem minden banknál: a Raiffeisen Bank, a Budapest Bank, az UniCredit Bank, az Erste Bank, a Gránit Bank, a Sberbank és a TakarékBank is elfogadja. A hagyományos rokkantsági nyugdíjat az előbb felsorolt bankok mellett a CIB Bank és a K&H is beszámítja, a Budapest Bank viszont csak kiegészítő jövedelemként veszi számításba, és csak az összeg 33 százalékáig. 

 

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban egyedüliként az UniCredit Bank erősíti meg, hogy elsődleges jövedelemként is elfogadják. A CIB és a Budapest Bank kiegészítő jövedelemként számol vele. A TakarékBanknál is figyelembe veszik az özvegyi nyugdíjat a bírálatnál.

 

Ha korábban volt nyugdíjbiztosításunk, és az összegyűjtött megtakarítást rendszeres életjáradékként folyósítja a biztosító, akkor ezzel a jövedelemmel is számolhatunk négy banknál: az MKB és az OTP elsődleges jövedelemként, a K&H Bank kiegészítő jövedelemként veszi figyelembe. A TakarékBanknál is számít az így szerzett jövedelem a hitelbírálatnál.
 

nyugdíj táblázat


A GYES és a GYED önmagában kevés a hiteligényléshez

 

Sok kérdés érkezik a Bank360-hoz azzal kapcsolatban, hogy a CSED, GYED, GYES stb. jövedelmekre lehet-e hitelt felvenni. Számukra nem szolgálhatunk jó hírrel, ugyanis ezek egy bank kivételével vagy kiegészítő jövedelemként jöhetnek szóba a bankoknál, vagy még annak sem. Nézzük meg egyesével, hogy melyik banknál melyik jövedelemmel járhatunk sikerrel:

 

  • gyermekgondozást segítő ellátás (GYES): csak kiegészítő jövedelemként fogadja el a CIB, az MKB, a K&H, a TakarékBank és a Budapest Bank. Utóbbinál csak az összeg 33 százalékát fogják beszámítani a bírálatnál.

  • gyermekgondozási díj (GYED): a GYES-t elfogadó bankok mellett az OTP is elfogadja a GYED-et, a Budapest Bank pedig akár elsődleges jövedelemként is figyelembe veszi ezt az összeget.

  • csecsemőgondozási díj (CSED): a CSED-et ugyanazok a bankok fogadják el, mint a GYED-et.

  • terhességi gyermekágyi segély (GYÁS): egyedüliként a Budapest Bank fogadja el ezt a jövedelmet, de csak az összeg 33 százalékát veszik figyelembe a bírálatnál.

  • családi pótlék: a családi pótlékot öt hitelintézetnél veszik számításba, kizárólag kiegészítő jövedelemként: CIB, MKB, Budapest Bank (33%-ig), Sberbank és TakarékBank.

  • házastársi vagy élettársi tartásdíj: csak az OTP Bank fogadja el kiegészítő jövedelemként. 

 

A Budapest Banknál egyformán kezelik a hozzátartozói ellátásból származó jövedelmet; ide a korábban említett özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj tartozik. A bank a hozzátartozói jövedelmet csak kiegészítő jövedelemként veszi számításba, és csak az összeg 33 százalékával számolnak.

 

Az árvaellátást a Budapest Bank mellett két bank is elfogadja: az OTP Banknál elsődleges jövedelemként, a K&H Banknál pedig kiegészítőként. Szintén a családtámogatási eszközökhöz sorolható a hivatásos nevelőszülői státuszból származó jövedelem, amit elsődleges jövedelemként vesz figyelembe az MKB, az OTP és a Budapest Bank.


GYES GYED táblázat

 

Passzív jövedelmek: osztalék és lakáskiadás

 

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet az MKB és a Budapest Bank is elfogadja elsődleges jövedelemként, az OTP viszont csak kiegészítőként. Az osztalékkal az MKB és az OTP Bank számol elsődleges jövedelemként, a Budapest Bank, a Sberbank és a K&H pedig kiegészítőként - utóbbi csak az összeg 70 százalékát veszi figyelembe. A TakarékBank is elfogadja mindkét bevételi forrást, de az nem egyértelmű, hogy elsődleges vagy másodlagos jövedelemként számolnak-e vele.


passzív jövedelem táblázat

Az ösztöndíjat elfogadják a bankok?

 

Az ösztöndíjak közül egyedül a PhD képzésben résztvevők ösztöndíja jöhet szóba hitelfedezetként: az OTP Bank elsődleges jövedelemként is elfogadja, a Budapest Bank azonban csak kiegészítőként, ezenkívül a TakarékBank is beszámítja. A PhD-s ösztöndíj az első két évben 140 ezer forint, a második két évben pedig 180 ezer forint, ha államilag támogatott képzésben vesz részt a hallgató.

 

Olimpikon voltál, esetleg balettművész?

 

Az olimpiai járadék népszerű jövedelem a bankok körében, önmagában elfogadja az MKB, az OTP és a Budapest Bank is. Emellett biztosan figyelembe veszik kiegészítő jövedelemként a CIB Banknál, a K&H-nál és a TakarékBanknál.

 

A balettművészeti életjáradékot egyedüliként a CIB Bank fogadja el, kiegészítő jövedelemként.

balett tábla

 

Egészségügyi járadékok

 

Az egészségügyi állapotunktól függően különböző járadékokra lehetünk jogosultak. Az engedékenyebb bankoknál akár ezekkel a bevételi forrásokkal is kiegészíthetjük a jövedelmünket:

 

  • vakok személyi járadéka: az OTP elsődleges, a CIB Bank pedig kiegészítő jövedelemként fogadja el - rajtuk kívül a TakarékBanknál számítják be ezt a járadékot.

  • egészségkárosodási és baleseti járadék: mindkettőt elfogadja az OTP Bank és a TakarékBank, előbbinél biztosan beszámítják elsődleges jövedelemként is.

egészségügyi táblázat

Melyik banknál fogadják el a legtöbb jövedelemtípust?

 

A táblázatból egyértelműen látszik, hogy a legtöbb jövedelemforrással az OTP Bank, a Budapest Bank és a TakarékBank számol, ha személyi kölcsön igénylésre kerül sor. A bankok válasza alapján a kiegészítő jövedelmek közül a GYES, a CSED, az olimpiai járadék és a cafeteria azok az elemek, amelyek a legtöbb pénzintézetnél számításba jöhetnek. A Raiffeisen Bank, a Gránit Bank, a Sberbank és az Erste Bank jogi akadályokra hivatkozva nem osztott meg részleteket az elfogadott jövedelmekkel kapcsolatban. Több pénzintézetnél további, ritkább jövedelemtípust is elfogadnak, ezek az alábbiak: 

egyéb

 

A jövedelempótló biztosítás által kifzetett havi fix összeget ugyan nem fogadják el a jövedelemként a bankok, mégis nagy segítség lehet, ha nem tudjuk fizetni a törlesztőt. A biztosítási összeg nemcsak hiteltörlesztésre vehetjő igénybe, hanem bármely célra felhasználható megkötés nélkül. Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás online köthető, és nem szükséges hozzá orvosi vizsgálat.

 

Jövedelembiztosítás kötése

 

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!