Hiteligénylés KATA-s vállalkozóként

Hiteligénylés KATA-sként

Hiteligénylés KATA-s vállalkozóként

Hiteligénylés KATA-sként

Vrazsovits Rita
2019-04-25 Frissítve: 2023-12-28
2019-04-25 Frissítve: 2023-12-28
3711015

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) százezreknek nyújtott kedvező és egyszerű adózási lehetőséget tíz évig. 2022. szeptember 1-től azonban az új kata törvény jelentősen szűkíti azt a vállalkozói kört, amely továbbra is igénybe tudja venni a katát. Így is több tízezren maradhatnak vagy jelentkezhetnek be a későbbiekben a kata hatálya alá.

 

A KATA-s létnek sok előnye van, főleg az egyszerű adminisztráció miatt, a hátrányok között viszont az elsők között a bonyolult hiteligénylést szokták említeni. Ennek az az oka, hogy ha egyéni vállalkozóként veszel fel hitelt magáncélra, akkor az alapfeltételek mellett bizonyos extra elvárásoknak is meg kell felelned. Nézzük, milyen feltételei és buktatói vannak a magáncélú KATA hitelnek!

 

KATA-s NAV jövedelemigazolás

 

Az egyéni vállalkozók számára a legfontosabb kérdés a jövedelemigazolás. A katások esetében az éves bevételi értékhatár 2022. szeptember 1-től 18 millió forint, addig 12 millió forint. Illetve 2019-től 12 millió forint lett az alanyi áfa mentesség értékhatára is (ez korábban 8 millió forint volt). Ez azt jelenti, hogy körülbelül havi 1 millió forintos bevétel a maximum (2022. szeptemberétől 1,5 miliió forint), amit ezzel a vállalkozói formával el tudsz érni plusz adóteher nélkül.

 

A hiteligényléshez a NAV által kiállított jövedelemigazolásra van szükség. Fontos, hogy a NAV csak a kiszámlázott jövedelmed 60 százalékát veszi figyelembe, így például ha egy hónapban átlagban 600 000 forintot számlázol ki, a jövedelemigazoláson csak 360 000 forint fog szerepelni.

 

2022. szeptember 1-től jelentősen változnak a kata feltételei, többek között nem lehet cégeknek számlázni és csak főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek katások. A katás jövedelemre vonatkozó szabályok azonban nem változnak, továbbra is a kiszámlázott jövedelem 60%-ról ad jövedelemigazolást a NAV, hitelezési szempontból ez tekintendő a katás jövedelmének.

 

Nézzük meg, hogyan működik ez a hitelfelvételnél! Egy KATA-s vállalkozás egy adóévben 5 millió forint bevételre tett szert. A NAV évi 3 millió forintról ad ki KATA jövedelemigazolást. Ez havi 250 000 Ft jövedelmet jelent. A KATA-s jövedelemre ugyanúgy vonatkoznak a JTM-szabályok, amelyek meghatározzák, mekkora havi törlesztőt vállalhatsz be egy hónapban.

Havi 250 000 Ft jövedelem egy 20 éves futamidejű lakáshitelel esetén a következő havi törtesztőkkel terhelhető:



13 500 000 Ft lakáshitel, 12 hónapos kamateriódussal, 

13 000 000 Ft lakáshitel, 5 éves kamateriódussal,

12 500 000 Ft lakáshitel, 10 éves kamateriódussal,

 

Minden hitel esetében azzal számoltunk, hogy a jövedelmünket a hitelező bankba utaljuk, és a lakáshitelen kívül nincs más hitelünk, ideértve a folyószámla és a hitelkártya hitelkeretét. A hosszú kamatperiódus előnyeiről itt írtunk.

 

Mennyi ideig kell vállalkozónak lennem ahhoz, hogy megkapjam a hitelt?

 

Ez a választott banktól függ. A szigorúbb bankok akár két teljes lezárt naptári évet is elvárhatnak, de a legtöbb esetben egy lezárt év elegendő az igényléshez. Az engedékenyebb bankoknál nem feltétlenül kell a teljes lezárt év, elegendő az is, ha már 12 hónapja vagy vállalkozó. Ez utóbbi esetben az okozhat problémát, hogy a lezárt tört évre vonatkozó jövedelmet 12-vel osztja el a bank, akkor is, ha a lezárt évben csak néhány hónapig voltál vállalkozó. Ez azért probléma, mert hiába keresel jól vállalkozóként, a bank csak az igazolt jövedelmed egy részét veszi figyelembe, és eleshetsz a kedvezőbb ajánlatoktól. Ideális esetben a bank ilyenkor figyelembe veszi a vállalkozás indítása előtt alkalmazottként megszerzett jövedelmet is.

 

Bank360 tipp: vállalkozás indítása előtt gondold végig, hogy tervezel-e a közeljövőben hitelfelvételt. Ha a válasz igen, akkor előbb nézz utána, hogy melyik banknál milyen feltételekkel tudsz KATA hitelt igényelni.

 


Magáncélra vennél fel kölcsönt? Hasonlítsd össze a legkedvezőbb szabad felhasználású személyi hiteleket a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával!


 

Ezek a KATA hitel feltételei

 

Hiteligénylésnél vannak olyan általános feltételek, amelyeknek mindenkinek meg kell felelnie:

 

  • rendelkezned kell a bank által elvárt jövedelemmel (ez általában havi 70 000 - 150 000 Ft között van),

  • nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján,

  • be kell mutatnod a szükséges dokumentumokat - nem elég nyilatkoznod

 

Ahhoz, hogy KATA-sként hitelt vehess fel, ezenkívül igazolnod kell a NAV által kiállított dokumentummal, hogy nincs köztartozásod sem magánszemélyként, sem vállalkozóként.

 

Ebben a cikkben a magáncélra felvett hitelek igényléséről írunk. KATA-sként vállalkozói hitel is igényelhető, de a folyamat és a feltételek teljesen mások.

 

A szükséges dokumentumok a KATA-s hiteligényléshez

 

KATA-s vállalkozóként a következő dokumentumokat biztosan be kell mutatnod a hiteligénylésnél:

 

  • érvényes magyar személyigazolvány vagy útlevél,

  • lakcímkártya,

  • vállalkozói igazolvány, vagy önkormányzati jegyző által kiállított igazolás, vagy a tevékenység folytatására kiadott engedély,

  • a NAV által kiállított, az utolsó lezárt üzleti évről szóló jövedelemigazolás,

  • köztartozás mentességről szóló igazolás, ezt szintén a NAV tudja kiállítani a számodra,

  • legutóbbi mobilszámla, befizetési igazolással együtt.

 

Ezenkívül további dokumentumokat is bekérhet a bank, ha szükségesnek tartja.

 

A KATA fix költségei

 

A kiszámlázott KATA-s jövedelemből lejönnek fix költségek. Be kell fizetned az iparűzési adót, amit az egyszerűség kedvéért vegyünk évi 50 000 forintnak - ennyit kell fizetned, ha a tételes adózást választottad. Ezenkívül befizeted havonta a 12 x 50 000 forint járulékot (vagy 12 x 75 000 forintot), ha főállású KATA-s vagy. Így a havi jövedelmed maximum 945 000 forint körül lehet. Ebből kötelezően már csak az éves kamarai hozzájárulás jön le, ami mindössze 5 ezer forint.

A KATA bevallás határideje minden évben február 25. Eddig kell eljuttatni a NAV-hoz az előző évi KATA-s jövedelmeket összegző nyomtatványt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!