Új kata-törvény

Bukják a cégek a katát szeptembertől, csak az egyéni vállalkozók maradhatnak

Új kata-törvény

Bukják a cégek a katát szeptembertől, csak az egyéni vállalkozók maradhatnak

Bank360 tartalom
2022-07-11 Frissítve: 2022-08-05
2022-07-11 Frissítve: 2022-08-05
28269767

Keményen landolnak a katások a nyár végén. Szeptembertől csak a főállású egyéni vállalkozók maradhatnak ebben a kedvezményes adózási formában. Viszont őket is kitörheti a frász, mert cégeknek nem adhatnak el vagy szolgáltathatnak semmit. Ha mégis, bukják a katát ők is.

 

Benyújtotta a pénzügyminiszter a teljesen új kata-törvényt, melynek részletei a parlament.hu oldalon is elérhetők. A kormány nem sokat cifrázta, néhány sorban összefoglalható a változás, az a néhány sor viszont annál ütősebb:

  • Szeptembertől csak a főállású egyén vállalkozások katázhatnak, a cégek (bt.-k, kkt.-k) már nem.
  • A katás bevételi összeghatár 12 millió forintról 18 millió forintra nő.
  • Nem lesz emelt összegű kata (75 ezer forint), csak az eddig 50 ezer forint marad. 
  • A katás kizárólag magánszemélyek részére adhatnak el vagy szolgáltathatnak bármit is (kivéve a taxisok); ha mégis megteszik, bukják a katát.  

 

A szigorúbb kata-törvényről akár már július 12-én, kedden dönthetnek a parlamentben. (Frissítés: a parlament elfogadta a törvényt, az ebben lévő új kata szabályokat itt írtuk le részletesen.)

 

Mindenkinek havi 50 ezer forintot kell fizetnie

Az adó mértéke a törvény hatályba lépése után minden katás kisvállalkozónak fixen 50 ezer forint lesz. Ezzel megszűnik az a lehetőség, hogy a magasabb társadalombiztosítási, illetve munkanélküli ellátások reményében havonta magasabb, 75 ezer forintot fizessenek be. A 25 ezres kata is megszűnik, de ezt lényegében az az előírás eleve megszünteti, hogy csak főállású egyéni vállalkozó lehet katás szeptembertől. A 25 ezer forintot ugyanis jelenleg nem főállás esetén kell (lehet) fizetni.

A havi 50 ezer forintot továbbra is minden hónap 12. napjáig kell befizetni a NAV-nak. A meghatározott bevételi határértéket túllépő bevétel-részt után is megmarad a 40 százalékos adó, amit 2023. február 25-éig köteles megállapítani, bevallani és megfizetni.

 

50 százalékkal nő az összeghatár

Aki benne maradhat a katában, annak jó hír az, hogy a bevételi összeghatár 18 millióra forintra nő a jelenlegi 12 millió forintról. Az áfamentesség 12 milliós összeghatárát ez nem érinti. Ezt meghaladó értékesítés esetén megmaradnak a fent leírt szabályok.

 

Cégeknek nem számlázhatnak a katások

Az új kata-törvény alighanem legnagyobb vihart és gyakorlati gondot jelentő része az lesz, hogy a katás nem adhat el vagy szolgáltathat semmit cégeknek, vállalkozásoknak. A tervezet kimondja, hogy vállalkozó elveszti a kata jogosultságát “a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot". (Az Art. az adózás rendjéről szóló törvény.)

Ez lefordítva azt jeleneti, hogy ha akárcsak egyetlen áfás számlát is kiállít egy cégnek vagy jogi személynek, már bukja is a katát. Valójában persze már akkor akkor is, ha például nyugta ellenében bevételt szerez, de a NAV az áfás számlából tudhatja meg, hogy kinek értékesített vagy szolgáltatott. Innentől alighanem jöhet majd a kata-frász. Azaz a katásoknak először azt kell tisztázniuk egy eladás vagy szolgáltatás előtt, hogy ki a vevő vagy megrendelő. Ha akárcsak a legkisebb dolgot, szolgáltatást is cég, illetve jogi személy venné meg tőlük, nem adhatják oda vagy csinálhatják meg bevétel ellenében, különben bukják a katájukat.

 

Szeptember 25-ig lehet dönteni

Az új kata szabályai 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot. A kisadózóknak a kata választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok az egyéni vállalkozók, akik ezután nem akarnak vagy nem tudnak a kata szerint adózni, választhatják az átalányadóra váltást is. Ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

 

A katából mindenképpen kieső cégek két dolgot tehetnek: vagy automatikusan bekerülnek szeptembertől a normál társasági adó hatálya alá, vagy választhatják a kivát (kisvállalati adót), amire még augusztusban érdemes bejelentkezniük, hogy résmentesen áttérhessenek szeptember 1-től erre. Ezenfelül végelszámolással megszüntethetik a katás céget.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!