Katás bt. végelszámoláa: a cég vége

Katás cég megszüntetése: a bt. végelszámolása

Katás bt. végelszámoláa: a cég vége

Katás cég megszüntetése: a bt. végelszámolása

Tóth Katalin
2022-08-05 Frissítve: 2022-08-31
2022-08-05 Frissítve: 2022-08-31
28747433
28718564

A katás adózás lehetőségeinek megkurtítása óta sokaknak fáj a feje amiatt, hogy milyen adózást választhatnak a kata helyett, és mennyivel kell majd többet fizetniük. A katázó bt.-sre azonban az utolsó hónap bevételeinek optimalizálása mellett még egy adminisztratív megpróbáltatás is vár, a bt. végelszámolása, azaz a katás cég megszüntetése.

 

Ha a kata lehetőségének augusztus végi megszűnése után valaki nem akarja fenntartani az addigi katás bt.-jét, akkor végelszámolással kell megszüntetnie. Ilyen helyzet állhat elő például akkor, ha főfoglalkozású katás vagy átalányadós egyéni vállalkozóként szeretné folytatni a vállalkozási tevékenységét.

 

Céget létrehozni egyszerű, szabályosan megszüntetni tőle azonban nem okvetlen az. Szerencsére van egy könnyített út, amit most a katás bt.-k túlnyomó része meg tud valósítani. 

 

Ráadásul a kormány most éppen erre a megoldásra ösztönzi azokat, akik eddig társaság tagjaként katáztak, de szeptembertől ezt már nem tehetik. Ők például  főállású egyéni vállalkozóként katázhatnak tovább vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként. Mindkettőhöz az kell azonban, hogy az egyéni vállalkozás megkezdésekor ne legyenek korlátlanul felelős tagjai gazdasági társaságnak (ne legyenek bt. beltagjai).

 

Az új szabály szerint ha a legfeljebb 2022. augusztus 31-éig katázó betéti társaság, közkereseti társaság az egyszerűsített végelszámolását az adóhatóságnak szeptember 30-ig bejelenti, akkor a kisadózóként bejelentett tagja a bejelentés napjától felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba. Tehát nem kell kivárnia az egyéni vállalkozással a végelszámolás lezárultát. (A katából kiszorulóknak nyújtott kedvezményekről itt írtunk részletesebben.)

 

Az egyszerűsített végelszámolás szabályai: 

 

Egy katás cég egyszerűsített végelszámolással fejezheti be a tevékenységét, ha:

 1. nem kötelezett könyvvizsgálatra, például katás betéti társaság, és 
 2. 150 nap alatt le tudja bonyolítani a végelszámolást.

 

Előnyök:

 

 • Az egyszerűsített végelszámolás sokkal kevésbé munkaigényes és jóval olcsóbb, mint az általános végelszámolási szabályok szerinti eljárás.
 • Ilyen esetben nem kell ügyvédet fogadni és végelszámolót kinevezni, a végelszámoló a cég ügyvezető is lehet.
 • Az egyszerűsített végelszámolás kezdetét nem kell a cégbíróságnak bejelenteni, és közzétenni a Cégközlönyben. 
 • Az ügyvezető és a többi tulajdonos menetközben dönthet úgy is, hogy a végelszámolást megszünteti, és a cég folytatja működését.

 

Az egyszerűsített végelszámolás folyamata

 

 1. Első lépésként a tulajdonosoknak taggyűlést kell tartaniuk, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteniük, és dönteniük kell arról, hogy a végelszámolást megindítják.
 2. Ezután be kell küldeniük a NAV-nak a T201T adatlapot kitöltve.
 3. Ha nem folyik a cég ellen adóeljárás, vagy nincs adótartozása, akkor a NAV várhatóan 30 napon belül megadja az engedélyt az egyszerűsített végelszámolásra.
 4. A NAV automatikusan értesíti a cégbíróságot, amely közzéteszi, hogy cégünk végelszámolás alatt áll.
 5. Az esetleges hitelezőknek, szállítóknak 40 nap áll rendelkezésükre, hogy bejelentsék követeléseiket. A tartozásokat, kifizetetlen munkabéreket ezalatt az időszak alatt rendezni kell.
 6. A vállalkozás katás státusza a végelszámolás kezdő napja előtti naptól megszűnik, ezért a könyvelőnknek záró bevallásokat, valamint záró mérleget és eredménykimutatást kell készítenie és azt 30 napon belül beküldenie.
 7. A következő napon pedig nyitómérleget és eredménykimutatást kell készítenie a már nem katás cégnek a végelszámolási időszakra. 

 

Könyvvizsgálói jóváhagyás

Arról, hogy a záró mérleget és a nyitó mérleget jóvá kell-e hagynia könyvvizsgálónak vagy sem, eltérnek a vélemények. Ha óvatosak akarunk lenni, fogadjunk könyvvizsgálót. A helyzet ugyanis az, hogy ha cégünk kikerül a katás adóalanyiság alól, akkor onnantól a számviteli törvény (2000. évi C. törvény) hatálya alá tartozik, és ehhez a váltáshoz könyvvizsgáló közreműködésére van szükség a törvény szerint.

 

Más szakértők azonban úgy vélekednek, hogy a kialakult joggyakorlat szerint, ha csak azért kerül át egy vállalkozás katából a számviteli törvény hatálya alá, hogy a végelszámolás megtörténhessen, akkor nincs szükség könyvvizsgálóra.

 

Ebben irányadó lehet az az új előírás, ami a katából a társasági adóra átálló társaságok esetét szabályozza. A rendelet ugyanis kimondja, hogy a 2022. augusztus 31-én katás közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, ügyvédi iroda nem köteles a számviteli törvény szerinti nyitó mérlegét könyvvizsgálóval ellenőriztetni. Itt azonban a nyitómérlegről van szó, tehát ez a szabály nem teszi egyértelművé a végelszámolási zárómérleg könyvvizsgálói elfogadásának szükségességét.

 

Mi történik a katás időszak után?

 

 • A végelszámolás kezdetétől az addig katás cégünk is a társasági adó (tao) szerint adózik, így a végelszámolási időszak alatt ugyanúgy kell adóbevallásokat benyújtania, mint bármely nem katás cégnek. 
 • Ha lejárt a hitelezők rendelkezésére álló 40 nap, sikerült teljesítenünk adminisztratív kötelezettségeinket, és nem merült fel vitatott tartozás, peres ügy vagy egyéb probléma, akkor a bt. közgyűlését ismét össze kell hívni, és jegyzőkönyvben rögzíteni kell, hogy elhatároztuk a végelszámolás befejezését, és rendelkeznünk kell a bt. vagyonának felosztásáról. 
 • Itt már nem vagyunk messze a céltól, szándékunkat, hogy be kívánjuk fejezni a végelszámolást, ismét a T201T nyomtatványon kell jeleznünk a NAV-nak, a cégbíróságnak pedig be kell küldenünk a vagyonfelosztási tervezetet, a megfelelő űrlapon.
   
 • Ha nincsen adó vagy tb tartozásunk, akkor a NAV 30 napon belül valószínűleg jóváhagyja a végelszámolás befejezését, erről értesít minket és a cégbíróságot is, amely törli a bt.-nket a cégnyilvántartásból. 
 • A könyvelőnknek viszont ez alatt a 30 nap alatt el kell készítenie a záró társasági adó bevallást, valamint a zárómérleget és eredménykimutatást a végelszámolás zárónapjával, amelyet közzé kell tennünk az cégbíróság online felületén.

 

Gyakori kérdések

 

Automatikusan megszűnik a katás bt. 2022. augusztus 31.-ével?

Nem. A katás kisadózói státusz szűnik meg automatikusan, maga a bt. nem. (A bt. ekkortól átkerül a társasági adó hatálya alá, ha nem jelentik be kivára). A végelszámolásról a tulajdonosoknak kell dönteniük, és a cégnek kell bejelentenie a fent leírt módon.

 

Mi történik, ha nem szüntetem meg a katás bt.-m?

A társasági adó (tao) szerint adózik tovább, és onnantól adóbevallást kell készíteni. Lehetőség van arra is, hogy bejelentkezzen a másik kedvezményes adózási formára, a kivára.

 

Minden katás bt. választhatja az egyszerűsített végelszámolást?

Nem, csak azok, amelyek nem kötelezettek könyvvizsgálatra, és 150 nap alatt el tudják végezni a végelszámolást. Ez a legtöbb bt.-re igaz.

 

Egyéni vállalkozóknak is kötelező a végelszámolás?

Nem, ők a NAV felületén online kezdeményezhetik a vállalkozás megszüntetését. De az egyéni vállalkozó kata adóalanyisága nem szűnik meg automatikusan augusztus végével. Dönthet ügy, hogy továbbra is katás marad, és bejelentkezik az új kata alá. Vagy folytathatja a tevékenységét bejelentkezéssel átalányadósként, illetve hagyományos adózással.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!