Nehezebb lesz a most katázóknak a hitelfelvétel szeptembertől

Akadálypálya lesz a hitelfelvétel a katásoknak és a kata árváknak is

Nehezebb lesz a most katázóknak a hitelfelvétel szeptembertől

Akadálypálya lesz a hitelfelvétel a katásoknak és a kata árváknak is

Vrazsovits Rita
2022-08-03 Frissítve: 2022-10-21
2022-08-03 Frissítve: 2022-10-21
28719542
28718564

A jelenleg katázó egyéni vállalkozók és bt.-sek többsége váltani kényszerül szeptembertől, és ez alaposan megváltoztatja a hitelfevételi lehetőségeiket is.

 

Szeptembertől sok katás vállalkozásnak váltania kell az új kata szabályok miatt. Ez megnehezíti az egyéni vállalkozók és a augusztus végéig katázó társas vállalkozások tagjainak lakossági hiteligénylését. Lesznek, akik maradnak egyéni vállalkozók vagy viszik tovább a bt.-jüket, de más adózási formára állnak át, az érintettek egy része pedig valószínűleg munkavállalóként folytatja majd. 

 

Akármilyen utat is választanak, abban biztosak lehetnek, hogy a hiteligénylésük jó ideig akadályokba ütközik majd, akár magánszemélyként, akár vállalkozásként próbálnak kölcsönhöz jutni. Még azok is nehézségekre számíthatnak, akik szeptembertől maradnak a katában.

 

Mire számíthat hiteligénylésnél, aki átalányadózásra vált?

A jelenlegi katások hiteligénylésénél a legfontosabb kérdés az, hogyan veszik figyelembe szeptembertől a bankok a hitelbírálat során, ha egy katás egyéni vállalkozó más adózási formára áll át, és például az átalányadózást választja. Megkérdeztük a bankokat, hogy a módosítás hogyan érinti az egyéni vállalkozókat. 

 

A bankok hiteligénylésnél a saját vállalkozásból származó jövedelem igazolásához az elmúlt adóévről szóló NAV jövedelemigazolást kérik be az ügyfelektől. Ez önmagában még jó a katától búcsúzóknak, ha már tavaly is ebben az adózási formában működtek. Emellett azonban a hitelbírálatnál nem az adózási forma a meghatározó tényező, sokkal inkább az ügyfelek jövőbeni fizetési képességeit vizsgálják.  

 

Az adózási forma megváltozása önmagában tehát nem jelent hátrányt sem lakossági, sem vállalati hitel igénylésénél, viszont több olyan tényező is van, ami megnehezítheti a hiteligénylést. Az adózási forma megváltozása magasabb adóterhelést okoz, ami csökkenti a figyelembe vehető jövedelmet, és emiatt csökkenhet a potenciálisan felvehető hitel összege is. 

 

Az a törvények alapján szabályozott, hogy a NAV-tól milyen jövedelemről kap igazolást egy egyéni vállalkozó kata vagy átalányadó esetében. A jelenleg katázónak a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka minősül jövedelemnek. Több tag esetén annak fejenként egyenlő része, de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzata. Az új katában a 60 százalékos szabály nem változik, de mivel a társas vállalkozások kiesnek a katából, az utóbbi szabály már megszűnik.

 

Az átalányadónál tevékenységi formától függ, hogy a bevétel hány százalékát tekintik jövedelemnek adózási szempontból. Ez alapesetben a katához hasonlóan 60 százalék, azonban a meghatározott tevékenységi formáknál 10 százalékig is lemehet. Ez ugyan adózási szempontból kedvező, de a hitelfelvételnél nyilvánvalóan nem, hiszen a kisebb jövedelembe például egy nagyobb összegű lakáshitel törlesztőrészlete már aligha fér bele.

 

A katás jövedelemtől eltérően az átalányadózásnál ráadásul nemcsak magát az adózás szerinti jövedelmet nézik a bankok, hanem a befizetett adó és közterhek összegét is. Ez alapján a kimutatott jövedelem 60-70 százalékának egy hónapra eső része lehet a hitelkalkuláció alapja. Ahhoz azonban, hogy ezt ki lehessen számolni, legalább egy lezárt üzleti évre van szükség. 

 

A másik hátrány a megnövekedett adminisztráció: a szükséges igazolások beszerzése tovább tarthat, mivel a váltás előtti és utáni időszakra vonatkozóan is szükséges az adóbevallások és nyilatkozatok benyújtása.

 

A fentiek mellett azt is jelezte több bank a katásokra vonatkozó feltételrendszerrel kapcsolatban, hogy a törvényi változások, illetve a kényszerű adózásiforma-váltás miatt felülvizsgálják a jelenlegi hitelbírálati rendszert, az esetleges módosítások pedig kidolgozás alatt vannak.

 

Nyilvánvaló, hogy a bankok sokkal óvatosabbak lesznek a katások vagy volt katások esetében, hiszen a korábbi bevételeik most kevésbé adnak számukra biztos támpontot arra, mennyi lesz szeptembertől a jövedelmük. Lesz-e egyáltalában. Ez még azoknál is így lehet, akik folytatják a katázást, hiszen a bank okkal kalkulálhat azzal, hogy elvesztik az ügyfélkörük egy részét, mivel már csak magánszemélyektől lehet bevételük.

 

Még nagyobb hátrányba kerülhet, aki munkavállalónak áll

Az új kata szabályok miatt a vállalkozók egy része feltehetően úgy dönt, hogy a munkaerőpiacon helyezkedik el, és munkavállaló lesz, ha ezt meg tudja oldani. Ők az átalányadózást választókkal szemben hátrányba kerülhetnek hiteligénylésnél, mivel egy esetleges új munkaviszony első három hónapja próbaidőnek minősül a bankoknál, ebben az időszakban pedig nem folyósítanak hitelt. A szigorúbb hitelintézetek akár hat hónap egybefüggő munkaviszonyt is kérhetnek. 

 

Az egyik nagybank visszajelzése alapján a katás adózású vállalkozás megszűnése esetén az addig megszerzett jövedelem nem lehet jövőbeni tartozás visszafizetésének forrása, abban az esetben sem, ha a társadalombiztosítási jogviszony egy napra sem szűnik meg. Nekik ki kell várni a legalább három hónapos próbaidőt, mielőtt hiteligénylést adnának be valamelyik bankhoz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!