• Vállalkozói hitel kalkulátor 2024

Egy saját vállalkozás elindítása vagy fejlesztése gyakran csak hitellel lehetséges. A Bank360 vállalkozói hitel kalkulátora segít neked abban, hogy a legfontosabb szempontok szerint hasonlíthasd össze a bankok ajánlatait vállalkozók részére.

A már működő mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű, szabad felhasználású, állami kamat- és kezességi díj-támogatásban részesített folyószámlahitel, amely kedvező lehetőség vállalkozása átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására.

Vállalakozói hitel kalkulátor Vállalakozói hitel kalkulátor
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

Vállalkozói hitel – ismerd meg a részleteket

Bizonyára a te fejedben is megfordult, hogy a vállalkozásodat magánszemélyek által igényelhető hitelből finanszírozd, ami részben megoldást jelenthet. Azonban az esetek többségében a vállalkozói hitel nagyobb mozgásteret biztosít, azaz több pénzt szerezhetsz a céljaid megvalósításához.

Nem egyszerű megtalálni az ideális vállalkozói hitelt, főleg nem akkor, ha induló vállalkozásról van szó. A Bank360 vállalkozói hitel kalkulátora segíthet neked abban, hogy átlásd a lehetőségeket és megismerd a bankok ajánlatait. Hamarosan néhány kattintással böngészhetsz a legjobb banki ajánlatok között, ám addig is ismerd meg a vállalkozó hitel lehetőségeket! Add meg elérhetőségedet és tájékoztatni fogunk, amikor elindult a vállalkozói hitel kalkulátor!

Vállalati kamatstop

A 2022. október 22-ei kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter jelentette be, hogy a kormány 2023. június végéig a kis- és középvállalati (kkv) szektorban is kamatstopot vezet be. A kamatstop 2022. november 15-től lépett életbe, eszerint a már felvett változó kamatozású kölcsönök referenciakamatait a 2022. június 28-i szinten fagyasztja be a kormány. A kamatstop automatikus, abba nem kell bejelentkeznie az érintett vállalatoknak.

Ha gyorsan kell pénz a vállalkozásodhoz – erre jó a vállalkozói hitel

Mihez kezdhetsz vállalkozóként, ha be akarod indítani a saját üzletedet, de nincs meg hozzá a megfelelő tőke? Vagy éppen fejlesztenél, de többe kerülnek az eszközök, mint amennyit megengedhetsz magadnak? Erre az esetre nyújthat neked és vállalkozásodnak segítséget egy vállalkozói hitel, amelyet direkt ilyen helyzetekben érdemes igénybe venni.

A vállalkozói hitel felvételénél ugyanolyan fontos a körültekintő választás, mintha személyi kölcsönt vagy lakáshitelt igényelnél, hiszen hosszú évekig meg fogja határozni a céged pénzügyi életét. A vállalkozói hitel kiválasztásánál a legfontosabb kérdés, hogy tisztázd: pontosan mit szeretnél megvalósítani, és ahhoz mennyi pénzre van szükséged?

Vállalkozói hitelt a következő célokkal igényelhetsz:

 • működési költségek átmeneti finanszírozásának fedezésére (pl. árbevétel előtt felmerülő áfa-, bér- és járulékok kifizetése),
 • alapanyag vagy készletvásárlás előfinanszírozására,
 • induló vállalkozás beindítására (működési múlt nélkül),
 • növekedéshez, bővüléshez kapcsolódó forráshiány kiegészítésére,
 • pályázatok előfinanszírozására.

Befektetés a jövőbe - a vállalkozói hitel segíti a céltudatos cégeket

Mielőtt a bankba rohannál, azt tanácsoljuk, hogy gondold végig a vállalkozásod pontos igényeit és pénzügyi körülményeit, hogy az ajánlatokat végigolvasva már egyszerűbb legyen a választás. Ahhoz, hogy megtaláld a vállalkozásod számára a legjobb hitelajánlatot, a következőket érdemes figyelembe venned:

 • milyen célra szeretnéd felhasználni az igényelt összeget?
 • mennyi pénzre van szükséged?
 • mennyi önerővel rendelkezel?
 • milyen hosszú futamidő lenne a legideálisabb a céged számára?
 • mekkora törlesztőrészlet visszafizetése fér bele a cég havi költségvetésébe?

Ha ezekre a kérdésekre megvannak a válaszok, nézzük, milyen lehetőségeid vannak, hogy a vállalkozásodat úgy tudd fejleszteni, ahogyan azt megálmodtad.

Vállalkozói hitelek csoportosítása – találd meg a hozzád valót!

A vállalkozói hitel bonyolultabb, mint egy lakossági hitel, így több szempontot is figyelembe kell venni a hitel kondícióinak kiválasztása során. A megfelelő hitel kiválasztásához a sokszor pontosan meg kell határozni, hogy mire fogja a vállalkozás felhasználni a kölcsönt, hogy mekkora tőkeinjekcióra van szüksége a megvalósításhoz, és hogy anyagilag fel van-e készülve a hitel törlesztésére.

Nézzük, mik a vállalkozói hitel főbb jellemzői:

 • Lejárat ideje: futamidő szerint megkülönböztetünk rövid lejáratú (1 évnél rövidebb) és hosszú lejáratú (1 évnél hosszabb) hiteleket.
 • Hitelcél: megkülönböztetünk kötött és szabad felhasználású vállalkozói hiteleket.
 • Fedezet: egy vállalkozói kölcsön lehet jelzáloghitel, egyéb tárgyi fedezet mellett nyújtott hitel vagy fedezet nélküli hitel. Esetleg szükség lehet a tulajdonos kezességvállalására is. 
 • Folyósítás pénzneme: lehet forintalapú és devizaalapú.
 • Kamatozás: lehet fix és változó is, ugyanúgy, mint a magánszemélyek által felvehető kölcsönöknél.
 • Támogatott hitel: a támogatott hitelt jellemzően olcsóbban veheted igénybe, mintha csak a piacon elérhető ajánlatok közül választanál. A támogatás jelenthet kamattámogatást és forrásoldali támogatást is.

A vállalkozói kölcsönök valamelyik formája nagy valószínűséggel elérhető a te vállalkozásod számára, mérettől és az alapítás dátumától függetlenül. Találhatsz kedvező ajánlatot a piacon egyéni vállalkozóként, ha célod a folyamatos fejlődés és bővülés, ezenkívül akkor is igényelhetsz kezdő vállalkozói hitelt, ha még nem rendelkezel lezárt üzleti évvel. A piacon a legtöbb hitelintézetben elérhetőek az úgynevezett támogatott hitelek: a növekedési hitelek például kiváló forrást jelenthetnek a nagyobb beruházásokhoz és gépvásárlásokhoz, a mikrohitel pedig kezdő vállalkozóknak kedvező opció a kezdeti nehézségek áthidalásához.

Az alábbiakban részletesen is kifejtjük a 2018-ban elérhető vállalkozói hiteleket, hogy megkönnyítsük számodra a választást.

Íme, a legnépszerűbb vállalkozói hiteltípusok

Attól függően, hogy mihez van szüksége a plusz tőkére a vállalkozásodnak, különböző lehetőségeid vannak.

Folyószámlahitel

A vállalati folyószámlahitel a szabadon felhasználható kölcsönök közé tartozik. Az, hogy a kölcsönt biztosító pénzintézet mekkora összeget fog hitelezni a vállalkozásod számára, elsősorban az éves nettó árbevételtől, és persze a vállalkozás igényeitől függ. Általában 500 ezer és 50 millió forint közötti összeg igényelhető. Mivel a hitelintézetek a folyószámlahitelt általában 12 hónapra adják, az igénylés előtt érdemes összesítened a vállalkozás egy évre vonatkozó bevételeit és kiadásait, és ez alapján meghatározni, hogy mekkora hitelre lesz szüksége a vállalkozásodnak.

Forgóeszközhitel

A forgóeszközhitelek általában a cég mindennapos működéséhez nyújt rövidtávú pénzügyi segítséget. Futamideje általában egy évnél rövidebb. A céges forgóeszközök közé soroljuk a különböző készleteket, a követeléseket, az értékpapírokat és a pénzeszközöket. Bizonyos pénzintézeteknél a forgóeszközhitel akár hitelkiváltásra is felhasználható. Forgóeszközhitelt általában 1-3 éves futamidőre lehet igényelni, 1 millió forinttól akár 100 millió forintig.

Beruházási hitel

A céges beruházási hiteleket jellemzően új vagy használt gépek, berendezések vagy ingatlanok vásárlására fordítják a cégek, de ha a vállalkozás más módon történő bővítése a cél, az is megoldható beruházási kölcsönből. Ezt a finanszírozási formát a hosszútávon megtérülő beruházásoknál érdemes igénybe venni. A beruházási hitelek futamideje 1-10 év, az igényelhető hitelösszeg pedig 1-100 millió forint között lehet. Ehhez a hiteltípushoz legalább 20 százalékos önerőt is biztosítania kell a vállalkozásnak.

Projekthitel    

A projekthitel olyan közép- és hosszú lejáratú hitel, amely nagyobb, külön projektcég által kivitelezett projektek finanszírozására szolgál. Ennél a konstrukciónál maga a projekt a biztosíték és annak várható bevételei, szerződései és eszközei. Előnye ennek a hiteltípusnak, hogy a befektető is bevonható. A finanszírozást a projekt paraméterei határozzák meg, így a kondíciók is egyediek.

Így lehet neked is kedvezményes vállalkozói hiteled

A vállalkozások számára elérhetőek államilag támogatott hitelek is, amelyekkel a piaci ajánlatoknál kedvezőbb feltételeket érhetsz el. A támogatott hitel azt jelenti, hogy az igényelt hitelt olcsóbban kapod meg, mintha a piacon elérhető ajánlatok között kellene választanod. A legjellemzőbb támogatási fajta a kamattámogatás: ilyen támogatott hitelek például a Széchenyi hitelek.

Ezenkívül létezik forrásoldali támogatás is, ilyen a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram, amely újra elérhető lesz 2019. január 1-jétől a vállalkozások számára. A jegybank ingyenes forrást biztosít a kereskedelmi bankoknak, amiből azok 2,5 százalékos kamattal hitelezhetik a vállalkozásokat.

A közelmúlt legnépszerűbb vállalati hitelei közé tartoztak a 0%-os, vagyis kamatmentes hitelek, amelyeket Európai Uniós támogatással 2016 májusában a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) hirdettek meg, és elsődlegesen a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődését szolgálják. A versenyképesség növelésére igénybe vehető kamattámogatott hitelekre vonatkozó programot ideiglenesen szüneteltették, mivel olyan sok KKV nyújtott be hiteligénylést, hogy kimerült az erre fordítható keret.

Növekedési Hitelprogram – a legfontosabb tudnivalók

A Növekedési Hitelprogram (NHP) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által támogatott, a kis- és középvállalkozások számára felvehető kedvező kamatozású, forint alapú hitel. A koronavírus járvány okozta válság következtében az MNB 2020. április 7-én az NHP újraindításáról és a feltételek módosításáról döntött. Az új termék a Növekedési Hitelprogram Hajrá nevet kapta, jelenleg a következő információkat lehet róla tudni:

 • 2020. április 20-tól lehet igényelni a kölcsönt,

 • a kamat a teljes futamidő alatt fixen 2,5 százalék,

 • az MNB a refinanszírozási hitelt kamatmentesen adja a bankoknak, és 4%-os „kamattámogatást” is biztosít nekik 2021 közepéig,

 • a hitelt fejlesztésre, beruházásokra és forgóeszközök finanszírozására, bérfizetésre és akár hitelkiváltásra is felhasználható lesz,

 • a futamidő akár 20 év is lehet,

 • a maximálisan igényelhető hitelösszeg 20 milliárd forint,

 • a program keretösszege 1500 milliárd forint - 2020 novemberében az MNB döntése szerint 1000 milliárd forinttal nőtt a keretösszeg, így összesen 2500 milliárd forint áll rendelkezésre. 
   

A Növekedési Hitelprogram egy forrásoldalról támogatott hitel, ami azt jelenti, hogy a kamat fix 2,5 százalék a teljes futamidő alatt. Ez a 2,5 százalék szintén tartalmazza a pénzintézet költségeit, például a folyósítási díjat és a kezelési költséget stb. Fontos, hogy a hitel felvételével összefüggő külső költségek viszont a hitel igénylőjét, vagyis a vállalkozást terhelik (ezek közé tartozik pl. az ügyvédi díj, a tulajdoni lap, a hivatalos igazolások, a közjegyzői díj, jelzálog bejegyzési díj stb.).

A Növekedési Hitelprogramban kínált kedvezményes hitelek a Magyar Nemzeti Bankkal a programban történő részvételre szerződött kereskedelmi bankokon keresztül érhetőek el.

Széchenyi hitelek – melyiket mire vehetem fel?

A Széchenyi kártya program 2002-ben indult el. Az akkori banki hiteleknél olcsóbb hitelt nyújtott a kis- és a középvállalkozásoknak. Azóta bővült a program, számos hitel közül válogathatnak a cégek. 2022 nyarán indult el a MAX termékcsalád.

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX: ahogy a neve is elárulja, a folyószámlahitelek közé tartozik, és a rendelkezésre álló hitelkeret erejéig biztosítja a készpénz felvételt, ha arra van szüksége a vállalkozásoknak. Az igényelhető összeg 1-250 millió forint közötti összeg lehet. Legfőbb előnyei közé tartozik, hogy államilag támogatott hitelről van szó, az igénylésnek nem feltétele az ingatlanfedezet, emiatt pedig a hitelbírálat is gyorsabb és egyszerűbb, mint az ingatlanfedezetet elváró ajánlatok esetében.

Széchenyi Likviditási Hitel MAX: célja a forgóeszköz finanszírozása. Forgóeszköznek minősülnek a készletek, a követelések, az értékpapírok és a különböző pénzeszközök. Az igényelhető hitelösszeg 1 és 250 millió forint között lehet. 

Széchenyi Beruházási Hitel MAX: ezt a támogatott hiteltípust a vállalkozásod beruházásainak a finanszírozására tudod felhasználni, ilyen lehet például egy termelőeszköz, egy gép vagy egy ingatlan megvásárlása. Az igényelhető hitelösszeg legfeljebb 400 millió forint. Az igénylés feltétele, hogy a vállalkozásod rendelkezzen a beruházáshoz szükséges legalább 10 százalékos önerővel.

Széchenyi Mikrohitel MAX: ez a konstrukció a korábbi leírás szerint a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőségekkel rendelkező, akár kezdő kisvállalkozások számára is elérhető kölcsön lenne. A kamat évente mindössze 1 százalék, a futamidő pedig akár 10 év is lehet. A felvehető hitelösszeg maximum 50 millió forint, ami beruházásokra, korábban felvett beruházási hitelek kiváltására és forgóeszközök beszerzésére is fordítható. 

Széchenyi Lízingkonstrukció MAX: pénzügyi lízingügyletek finanszírozására. A beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár 10 éves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5 százalék.

Így juthat a vállalkozásod Széchenyi hitelhez – az igénylés menete

A Széchenyi hitelek igénylése a következőképpen zajlik:

 1. Válaszd ki az a Széchenyi konstrukciót, amely a legnagyobb segítséget nyújtja a vállalkozásodnak a kitűzött célok elérésében.
 2. Ellenőrizd, hogy a vállalkozás és a hiteligény megfelel-e az adott hitel feltételeinek.
 3. Nézd meg, hogy mely hitelintézetek forgalmazzák a kiválasztott Széchenyi hitelt, és válaszd ki, hogy melyik bankhoz, takarékszövetkezethez fogod benyújtani a kérelmet.
 4. Találd meg a vállalkozáshoz legközelebb lévő Regisztráló Irodát a választott hitelintézet irodakeresője segítségével.
 5. Gyűjtsd össze az igényléshez szükséges dokumentumokat és adatokat.
 6. Egyeztess időpontot a választott bankkal, hogy be tudd adni a vállalkozás hiteligénylését.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged a Széchenyi hitelekhez

A hitelekhez bekért dokumentumok az alapján módosulhatnak, hogy melyik Széchenyi hitelt igényli meg a vállalkozásod.

Az igényléshez biztosan szükséged lesz a következő dokumentumokra, attól függetlenül, hogy melyik Széchenyi hitelt választod a vállalkozás számára:

 • Igénylési lap a vállalkozási formának és a konstrukciónak/hiteltípusnak megfelelően.
 • Az elmúlt év (vagy akár több) gazdálkodási adatai (SZJA/EVA/KATA bevallás, éves beszámoló, főkönyvi kivonatok).
 • Bővített nemleges adóigazolás.
 • Az igénylő/cégjegyzésre jogosult személyes okmányai.
 • Kezes vagy kezesek okmányai fénymásolatban.
 • Nyilatkozat és kezesi záradék.

Az igényléshez további iratokra is szükség lehet, ezek a következők:

 • Cégkivonat, Társasági szerződés vagy Vállalkozói igazolvány
 • Bankszámlakivonat
 • Előző 12 havi számlaforgalmi igazolás
 • Fejlesztési hitelek igénylése esetén szükséged lesz Üzleti tervre
 • ASZK esetén: MÁK (Magyar Államkincstár) által kiadott igazolás az Ügyfél-azonosító számról

A választott Széchenyi hitelhez szükséges benyújtandó dokumentumok listáját megtalálod az adott hitelhez kapcsolódó hiteligénylő lap utolsó oldalán. A hitelhez szükséges igénylőlapot letöltheted a KAVOSZ weboldaláról, amit innen is elérsz.

2023-ban is marad a Széchenyi Kártya Program

A kormány 2022. október 22-i bejelentése alapján a jelenleg élő Széchenyi Kártya Program 2023-tól is fennmarad. Január elsejétől azonban a jelenlegi, maximum 3,5 százalékos kamat emelkedni fog, maximum 5 százalékra. Az emelés a januártól felvett kölcsönökre vonatkozik, az év végéig felvett fix kamatozású Széchenyi Hitelek kamata a jelenlegi marad. Az 5 százalékos kamat június végéig garantált, azt követően az akkori helyzetnek megfelelően döntenek a hitelprogram folytatásáról és a kamat mértékéről.

Minden, amit a Mikrohitel Programról tudnod érdemes

A Mikrohitel Program a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványon, vagyis a Helyi Vállalkozói Központokon és az ő partnereiken keresztül vehető igénybe. A célja kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások finanszírozása, a piacon elérhető vállalkozói hitelekkel összehasonlítva olcsónak számít. A mikrohitelt az induló, gazdasági múlttal még nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik. Íme, a legfontosabb tudnivalók:

 • a mikrohitelnél fix kamattal tudsz számolni a törlesztés ideje alatt, ez 3,9 százalék,
 • a maximálisan felvehető összeg 10 millió forint,
 • induló, vagy működő vállalkozások új beruházására, vagy forgóeszközök finanszírozására lehet fordítani,
 • a futamidő beruházási céllal felvett hitel esetén legfeljebb 8 év, forgóeszköz esetén pedig legfeljebb 3 év lehet,
 • tőketörlesztésre maximum 6 havi türelmi idő lehetséges, ebben az időszakban csak a kamatokat kell fizetnie a vállalkozásodnak,
 • az ÁFA összege nem finanszírozható a felvett hitelből, ezt minden esetben önerőből kell finanszíroznia a vállalkozásnak,
 • a hitelhez minden esetben szükség van fedezetre: ez elsődlegesen lehet ingatlan, másodlagosan ingóság, készlet vagy kezesség. Bizonyos esetekben a kezességet a döntéshozó Bizottság megköveteli kiegészítő fedezetként.
 • a felvett hitelt a szerződéskötést követő 2 hónapon belül fel kell használni; egyedi esetekben ez az időtartam meghosszabbítható,
 • az összeg felhasználását minden esetben adásvételi szerződéssel vagy számlákkal kell leigazolni.

A Mikrohitel legfontosabb feltételei

 • nem állhat a vállalkozás csődeljárás, felszámolás vagy végelszámolás alatt
 • a vállalkozásnak nem lehet adó- és köztartozása
 • a foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg a 9 főt
 • a vállalkozás előző évi nettó árbevétele nem haladta meg a 200 millió forintot
 • a vállalkozás székhelye Magyarországon van
 • a vállalkozás legalább 75 százalékban magyar tulajdonban van
 • az elvárt saját erő mértéke legalább 20 százalék, amely kizárólag készpénz lehet (nem elfogadott az ingatlan, a jármű stb.)

Mikrovállalkozásként korábban volt lehetőség vissza nem térítendő támogatás igénylésére is. A kombinált mikrohitel a Széchenyi-program egyik hiteltípusa, de jelenleg ez a típusú kölcsön nem elérhető, az ehhez tartozó pályázatokat felfüggesztették.

Mit jelent az önerő és a fedezet a vállalkozói kölcsönnél?

Az elvárt önerőt vállalkozói hitel igénylésénél több tényező is befolyásolja, de jellemzően 20-30 százalék között van. Meghatározó, hogy a vállalkozás éves szinten mekkora profitot tud kitermelni, hiszen ettől függ, hogy mekkora törlesztőrészletet fog tudni vállalni. Minél kisebb a profit, annál kevesebb hitelt fogsz tudni igényelni. Az önerő mértékét az is befolyásolja, hogy milyen hosszú futamidőre tudod felvenni a hitelt, a futamidő hosszára pedig hatással van az is, hogy milyen beruházáshoz van szükséged a kölcsönre – ingatlanvásárlás esetén például hosszabb futamidőre számíthatsz, mint gépvásárlásnál, hiszen utóbbinál általában 3-5 éves amortizációval lehet számolni.

Szintén hatással van az elvárt önerő mértékére a fedezeti háttér is, hiszen minél jobban tudja fedezni a vállalkozás az igényelt hitel kockázatát, annál nagyobb lehet a hitelezett összeg aránya az önerőhöz képest. A legjobb megoldás a fedezetre az ingatlan, de bizonyos feltételekkel a telek is beszámítható az önerő értékébe.

Így igényelhet a te céged is vállalkozói hitelt – mutatjuk a lépéseket

Ha hiteligénylésen gondolkodsz a vállalkozásod számára, az első és legfontosabb a hitelcél pontos meghatározása, illetve annak a kiszámítása, hogy mekkora törlesztőrészletet fog tudni a cég biztonságosan fizetni. Ha ez megvan, mindenképpen tájékozódj az aktuálisan elérhető ajánlatokról. Ezt megteheted közvetlenül a bankoknál, kérheted hiteltanácsadó segítségét, vagy használhatod a Bank360 kalkulátorát is, amely a legjobb vállalati kölcsönöket listázza neked. A részletes tájékozódás segíthet eldönteni, hogy melyik hitel a legmegfelelőbb a vállalkozásod számára, és hogy várhatóan megfelelsz-e a kritériumoknak vagy sem. Ezután következik az úgynevezett előminősítés, amin ha megfelel a vállalkozás, elkezdődhetnek a tárgyalások a hitelfelvételről.

Arra fel kell készülnöd, hogy a pénzintézetek sok szempontból fogják megvizsgálni a vállalkozásodat hiteligényléskor. Még a gyors és egyszerű hiteligénylési folyamatot ígérő konstrukciók esetében is sok időt vehet igénybe a megfelelő dokumentumok és adatok összegyűjtése. A bankok a következő tényezőket, adatokat veszik figyelembe, amikor egy vállalkozás hiteligénylését bírálják el:

 • a vállalkozás fő tevékenysége
 • a vállalkozás vagyona (ingatlan, jármű, gép stb.)
 • a vállalkozás árbevétele (főként a bankszámlára érkező)
 • a vállalkozás eddigi lezárt éveinek mérlege, eredménykimutatása
 • a vállalkozás főkönyvi kivonatai
 • van-e a vállalkozásnak meglévő hitele
 • van-e a vállalkozásnak bármilyen lejárt tartozása
 • volt, vagy van-e a vállalkozás bármelyik tulajdonosának akár magánemberként, akár más vállalkozáson keresztül lejárt tartozása, illetve folyt vagy folyik-e ellenük végrehajtás
 • volt, van-e a cég ellen végrehajtás vagy felszámolás
 • a felvenni kívánt hitelt mire szeretné fordítani a vállalkozásod

Érdemes bevonni a hitelkérelem összeállításába a vállalkozás könyvelőjét, vagy pénzügyi vezetőjét, illetve a választott bank képviselőjét, hogy az igényléshez szükséges adatok és dokumentumok biztosan megfeleljenek az elvárásoknak, és ne legyen szükség hiánypótlásra tartalmi vagy formai hiányosság miatt.

A hitelbírálat során három fő elemet vizsgálnak:

 1. A vállalkozás által benyújtott üzleti tervet. Fontos, hogy ez megfelelően átgondolt és kidolgozott legyen. Tartalmaznia kell, hogy a vállalkozás mire tervezi fordítani a kapott kölcsönt, illetve, hogy a beruházás hogyan és miért fog megtérülni. Ezek fontos információk a hitelintézetek számára, ezért érdemes több időt és energiát fektetni egy jó üzleti terv elkészítésébe.
 2. A vállalkozás gazdasági-pénzügyi mutatóit, az általa felajánlott fedezeteket. Ezek közé tartozik a főkönyvi kivonat, bankszámlakivonatok, valamint a partner- és vevőlista.
 3. A vállalkozás tulajdonosának, vagy tulajdonosainak és vezetőinek személyét, szakmai életútját. Ide kapcsolódóan szükség lehet a vállalkozás kulcsembereinek a végzettségére, a szakmai tapasztalataira, valamint a szakmai életútjuk legfontosabb eredményeire.

A pozitív hitelbírálatot a hitelszerződés követi, ami szinte minden esetben közjegyzői okiratba foglalva történik. A hitelszerződés aláírása után kerül sor a hitel folyósítására.

Céges kölcsönök állami támogatás nélkül – így is van választék

Ha a támogatott kölcsönök igénylése valamiért nem járható út a vállalkozásod számára, akkor sem kell lemondanod a kitűzött célokról. A nem támogatott hitelek között is találhatsz a vállalkozásod számára ideális mikrohitelt, forgóeszközhitelt, projekthitelt, beruházási vagy folyószámlahitelt attól függően, hogy mihez van szükséged pénzre.

Találd meg a legolcsóbbat: ezek a vállalkozói hitel költségei

Akárcsak a lakossági kölcsönöknél, valószínűleg a vállalati hiteleknél is az első mutató, amire a hitelintézetek felhívják a figyelmed a reklámokban, az a hitelkamat. Ennél viszont pontosabb információt ad a felvett hitel díjával kapcsolatban a THM, vagyis a teljes hiteldíjmutató, ami a kamat mellett magában foglalja többek között a kezelési költséget is.

Ezek a költségek a futamidőre vonatkoznak, de valószínűleg már a hiteligénylés előkészítése közben is kell kiadásokkal számolnod. Ilyen kiadás lehet, ha a megfelelő hitel kiválasztásához és az előkészítéshez hiteltanácsadó segítségét veszed igénybe, ezenkívül szintén pénzbe kerülhet az igényléshez szükséges dokumentumok, igazolások beszerzése.

Így használd fel a hitelt, hogy később busásan megtérüljön a cégednek

Vállalkozói hitelt akkor éri meg felvenni, ha olyan dologra tudja költeni a vállalkozásod, ami a jövőben fejleszteni, bővíteni, növelni tudja azt. Ha jelenleg a vállalkozás veszteséget termel, és a költségek megterhelőek, nem javasoljuk a hitelt, hiszen hiába nyújt átmeneti segítséget a problémák leküzdéséhez, ha a veszteséges működés tovább folytatódik, és ezen felül még törlesztőrészletet is vissza kell fizetni.

A vállalkozás típusától, tevékenységétől függően a következőkbe lehet fektetni céges hitelből:

 • tárgyi eszköz vásárlása, ami hatékonyabbá teszi a munkavégzést,
 • használt eszköz vásárlása,
 • építés vagy átalakítás az irodában/telephelyen,
 • készletvásárlás,
 • kisebb vagy nagyobb beruházás megvalósítása,
 • használt vagy új céges gépjármű vásárlása.

Vállalkozói hitel – megoldás lehet a növekedésre

Ha úgy döntesz, hogy a vállalkozásod kitűzött céljainak megvalósításához a hitelt választod, sok lehetőség közül választhatsz, így a döntést érdemes alaposan megfontolnod. A vállalkozói hitel igénylése meghatározó lépés attól függetlenül, hogy kezdő vállalkozásként szeretnél mikrohitelt felvenni, vagy többéves vállalkozói múlttal a hátad mögött kezdesz bele egy nagyobb beruházásba, és ehhez van szükséged a kölcsönre. Ha szeretnéd megismerni a legkedvezőbb céges hiteleket, add meg az adataidat, és értesíteni fogunk, amint elérhető lesz vállalati hitelkalkulátorunk.

Értékeld a Bank360 vállalkozói hitel információit!

4,03 / 245
bezárás Köszönjük szépen az érdeklődését!
Értékeld a Bank360-at!