Nyugdíj előtakarékossági számla

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) 2024

Nyugdíj előtakarékossági számla

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) 2024

Bank360 tartalom
2023-10-07 Frissítve: 2024-05-17
2023-10-07 Frissítve: 2024-05-17
35087425

A nyugdíjrendszerek jövőjére és a fenntarthatósági kérdésekre gondolva ma vétek elhanyagolni az öngondoskodást. Erre több, az állam által jutalmazott forma is létezik, ezek közül talán a legkevésbé ismert a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Erről a megtakarítási formáról gyűjtöttünk össze minden fontos információt. 2024 februárjától már magyar állampapírt is vásárolhatunk nyugdíj előtakarékossági célból.

 

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) az egyike azon három nyugdíj megtakarítási formának, amely után állami támogatást lehet igénybe venni, személyi jövedelemadó visszatérítés formájában. Az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás mellett a NYESZ esetében is 20 százalékos adó-visszatérítésre számíthatnak a számlatulajdonosok. 

 

Mi az a NYESZ?

 

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy speciális értékpapírszámla, mely egyben letéti és pénzszámlaként is működik. A NYESZ-t kifejezetten a hosszútávú nyugdíjmegtakarítások érdekében hozták létre. 

 

Hogy működik a nyugdíj előtakarékossági számla?

 

Mivel értékpapírszámláról van szó, a számla tulajdonosának értékpapírok vételéről és eladásáról is kell döntenie, amihez pénzügyi előismeret szükséges. Nem megfelelő befektetői tapasztalat nélkül akár negatív hozamot is elérhetünk, viszont egy jó befektető sokkal magasabb hozamot realizálhat, mintha a kiszámíthatóbb, de kisebb hozamot kínáló nyugdíjpénztárat választotta volna. Emiatt ezt a nyugdíj megtakarítási formát azoknak érdemes igénybe venni, akik otthonosan mozognak a befektetések világában. 

 

Mennyit kell befizetni a számlára?

 

A nyugdíj-előtakarékossági számlára csak a tulajdonos fizethet be. Azt, hogy milyen gyakran és mennyit szeretne befizetni, ő döntheti el, kivéve a számlanyitáskor, amikor legalább 5000 forint befizetésével lehet elkezdeni az öngondoskodást. A befizetéseknél érdemes számolni a számla fenntartásának a költségeivel is. 

 

Milyen költségekre kell számítani a NYESZ-nél?

 

A számlanyitási díj mellett a kereskedési díjakkal kell számolni, amelybe a vételi és az eladási díjak is beletartoznak. Az éves számlavezetési díj legfeljebb az egy évben jóváírt teljes állomány alapján számított napi átlag 1 százaléka lehet, de minimum 2000 forint. Az egyes szolgáltatóknál a díjak eltérhetnek. 

 

Mi a különbség a NYESZ és a NYESZ-R között?

 

A nyugdíj-előtakarékossági számlának két típusa van, a hagyományos NYESZ és a NYESZ-R. A két számla a működést tekintve nem különbözik egymástól, viszont ha több előtakarékossági számlát is nyitunk, az R-rel lehet jelölni azt a számlát, amelyik után az állami támogatást szeretnénk igénybe venni. Az adó-visszatérítés ugyanis csak egy számla után jár, vagyis NYESZ-R számlája is csak egy lehet ugyanannak a tulajdonosnak. 

 

Mennyi állami támogatás vehető igénybe a NYESZ után?

 

Akárcsak az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás esetében, az éves befizetett összeg 20 százalékát lehet visszaigényelni a személyi jövedelemadóból. A kedvezmény felső összege 100 000 forint, amit minden évben az szja-bevallás idején kell igényelni. A jóváírt visszatérítés a meglévő számla egyenlegét fogja gyarapítani. 

 

Miben különbözik a NYESZ többi nyugdíj megtakarítástól?

 

Ahogy fentebb már írtuk, a NYESZ egy speciális értékpapírszámla, aminél a jó hozam eléréséhez szükség van pénzügyi hozzáértéshez, befektetési tapasztalathoz. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári tagsághoz és a nyugdíjbiztosítások egy részéhez nem feltétlenül szükséges pénzügyi tapasztalat, mivel a befektetésekről a pénzügyi szolgáltató szakemberei döntenek. 

 

A maximálisan elérhető adó-visszatérítés összege is különbözik. A NYESZ esetében az évente maximálisan jóváírható összeg 100 000 forint, az önkéntes nyugdíjpénztár esetén 150 000 forint, a nyugdíjbiztosításnál pedig 130 000 forint ez az összeg. Több különböző nyugdíj megtakarítás esetén összesen 280 000 forint lehet az szja-visszatérítés maximális összege. 

 

Mikor lehet hozzáférni a számlán lévő pénzhez?

 

Attól függ, hogy mikor nyitotta meg a számlát a tulajdonos. A nyugdíjra jogosult tulajdonosok számára természetesen hozzáférhető a teljes összeg, viszont ha előbb szeretnénk felvenni az összegyűjtött pénzt, akkor erre a

 

  • 2012. december 31. előtt megnyitott számlák esetén leghamarabb három év múlva lesz lehetőség,
  • 2013. január 1. után megnyitott számla esetén pedig legalább 10 évet kell várni, hogy be lehessen zárni a számlát. 

 

Kell adót fizetni a megtakarítás után?

 

A fenti két esetben nem kell sem kamatadót, sem szociális hozzájárulást fizetni az állam felé a realizált kamatok után. A most nyitott számlák esetében ez azt jelenti, hogy a számlanyitástól számítva legalább 10 évet kell várni az adómentességig. Ennél korábban csak adófizetés terhe mellett lehet felvenni az összegyűlt pénzt, erről minden esetben a pénzügyi szolgáltatóval érdemes egyeztetni. 

 

Ha három éven belül bezárjuk a számlát, akkor nemcsak kamatadót és szociális hozzájárulást kell fizetni, hanem a korábban jóváírt adó-visszatérítést is vissza kell fizetni, 20 százalékkal növelt értékkel számolva. 

 

Hol lehet nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitni?

 

Mivel a nyugdíj megtakarítási eszközök közül ez a legkevésbé keresett, nem minden nagybank kínálja ezt a szolgáltatást. Az alábbiaknál lehet ilyen típusú számlát nyitni:

 

  • CIB Bank,
  • Erste Bank,
  • K&H Bank,
  • MBH Bank,
  • OTP Bank,
  • UniCredit Bank.

 

Már a Magyar Államkincstárnál is lehet NYESZ-t nyitni

 

2024. február 2-tól már nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál. Az itt vezetett NYESZ számlára bármely, az államkincstár által forgalmazott forintos állampapír megvásárolható. A számlavezetés ingyenes, az állampapírok vásárlásához külön kincstári díjat nem számítanak fel.

 

A NYESZ megnyitásához egy államkincstárnál lévő, normál értékpapír-nyilvántartási számla szükséges, ahova 5000 forintot kell befizetni. Majd a NESZ online azonnal megnyitható az Ügyfélkapun keresztül és személyesen a kincstár állampapír-értékesítési ügyfélszolgálatain. Ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is kezelhetjük megtakarításainkat.

 

Az éves befizetés 20 százalékát lehet visszaigényelni a személyi jövedelemadóból, maximum 100 ezer forintot. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ-R) utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. 

 

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!