A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után két számjegyű pluszban állnak.
38395594
Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el. A 15 éves 7 százalékos hozam is jól mutat, ami kimagasló, 2 százalékot meghaladó reálhozamot eredményezett a pénztári tagoknak.
37964953
Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik.
37575934
Több százmilliárd forintnyi kamatot fizetnek ki februárban és márciusban a Prémium Magyar Állampapírokra. Az új lakossági állampapírok viszont már nem olyan vonzók, mint egy éve. Mibe érdemes fektetni ezt a pénzt és mire kell figyelni a döntésnél?
37550731
Folyamatosan bombázzák a fiatal és középkorú munkavállalókat a nyugdíjcélú megtakarítási ajánlatokkal a pénzügyi cégek. A választás nem könnyű, de van néhány szabály, amelyet betartva meg lehet találni az öngondoskodás megfelelő módját. Ebben segítenek a Pénzkérdés szakértői.
37424728
Az idén is elindult a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár, a Horizont tagdíjbefizetésre ösztönző kampánya. A tagok 70 százalékának kell fizetni ahhoz, hogy elkerülje a végelszámolást, ami az elmúlt években sikerült.
37276489
A jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként őrizhetjük meg vásárlóerőnket hosszú távon is és hogyan alapozhatjuk meg jövőnket kényelmesen. A mindennapi pénzügyi döntéseink komoly hatással vannak jövőnkre, és bár a pénz nem nő fán, a jólét magjait könnyen el lehet ültetni. Ebben segíthet a nyugdíjpénztár. Így indulhatsz el a gondoskodás és pénzügyi egyensúly útján.
37128055
Az önkéntes nyugdíjpénztári alapok háromnegyede, a magánkasszák több mint négyötöde magasabb hozamot ért el, mint a tavalyi infláció. Nem volt ritka a 25 százalékos árfolyamemelkedés sem. 
36811426
Már csak napjai maradtak a befizetésre annak, aki minél nagyobb adóvisszatérítést szeretne kapni jövőre az idei befektetései alapján, vagy meg szeretné úszni a kamatadót. Több százezer forint lehet a tét, és az utalás vagy befizetés határideje szolgáltatónként változhat. 
36439855
Közeleg az év vége, ami az ünnepekre történő készülődés mellett azt is jelenti, hogy mindössze néhány napunk maradt arra, hogy maximalizáljuk az elérhető adójóváírásokat. A legmagasabb összeget, 150 000 forintot az önkéntes pénztárakba történő befizetésekkel lehet elérni, ráadásul a szolgáltatók zöme különböző nyereményjátékokkal is próbálja motiválni az ügyfeleket. Az év végi befizetési lehetőségekről gyűjtöttünk most össze minden tudnivalót.
36389215
Sokkolta a lakosságot az idén a magas infláció, azokat is érdekelni kezdte az öngondoskodás, akik korábban nem hallottak róla. A rendszeres kis összegű megtakarításnak is van értelme, tízből négyen azonban még minimális mennyiségű pénzt sem tudnak félretenni. 
36011245
A 2022-es fekete év után az idei eddig az óriás hozamoké a nyugdíjpénztáraknál, kilenc hónap alatt csaknem a tavalyi veszteség dupláját visszanyerték, és még az inflációt is leelőzhetik. A működésük azonban veszteséges maradt, és a taglétszám is csökken. 
35915608
A 2022-es sokk után az idén folyamatosan javulnak az önkéntes nyugdíjpénztári vagyonportfóliók hozamai. A befizetések bővülése azonban elmaradt az inflációtól. Sokkal jobban növekedtek az egészségpénztári megtakarítások, amelyekből egyre többen a lakáshitelüket törlesztik.
35627995
Borúlátóbbak, de egyben sokkal előrelátóbbak lettek a magyarok a pénzügyeikben. Idén átlagosan 40 616 forintot tettek félre havonta a megtakarítani tudók, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
35311204
Tévhit, hogy a nyugdíjas éveire csak az tud félretenni, aki az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezik. A nyugdíj megtakarítás mindössze havi néhány ezer forinttal is elindítható, és minél előbb szánjuk rá magunkat erre a lépésre, annál jobb, hiszen a pénzünk annál tovább kamatozik. Az alábbiakban az egyik legolcsóbb nyugdíj előtakarékossági megoldás, az önkéntes nyugdíjpénztár költségeit gyűjtöttük össze. Ezt a megtakarítást adókedvezménnyel is támogatja az állam, amit az év végéig plusz befizetéssekkel is ki tudunk használni.
35259406
Fontos az öngondoskodás a 30-59 évesek számára, akik szívük szerint már 57 évesen letennék a munkát. Akiknek van megtakarítása, átlagosan 2,2 millió forinttal rendelkeznek.
35259394
Két számjegyű és nem az infláció, mi az? Kevesen gondolták volna tavaly ilyenkor, hogy erre a nyugdíjpénztárak nyeresége lesz a jó válasz 2023-ban. Márpedig a harmadik negyedévben is nőtt a nyugdíjpénztári alapok árfolyama, a legtöbb portfólió történelmi csúcson jár, és két számjegyű pluszban van az év eleje óta. Ráadásul a költségek is nagyon kedvezőek ennél a megtakarításnál. 
35135788
A nyugdíjrendszerek jövőjére és a fenntarthatósági kérdésekre gondolva ma vétek elhanyagolni az öngondoskodást. Erre több, az állam által jutalmazott forma is létezik, ezek közül talán a legkevésbé ismert a nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ. Erről a megtakarítási formáról gyűjtöttünk össze minden fontos információt.
35087425
A kormány, az MNB és a szektor is aggódik az önkéntes nyugdíjpénztárak jövője miatt. A tagok egyre idősebbek, a fiatalok nem lépnek be. Ha nem lesz változás, komoly kockázatokkal néznek szembe ezek az intézmények.
34974613
Mennyit költöttél az elmúlt évben különféle előfizetésekre? Zene, újság, filmnézés? És mennyit költöttél arra, hogy a saját életed filmjében főszereplőként hosszú távon (is) a vágyott jólét vegyen körül? Ha a válaszod, hogy legalább ugyanannyit vagy többet, jó úton haladsz. Sokan viszont úgy vélik, hogy mivel a nyugdíj messze van, nem kell róla túl korán gondolkodni, gondoskodni. Ez hiba. A valóság ugyanis az, hogy e tekintetben egy kis odafigyelés és tervezés hatalmas előnyökkel járhat. Akár csak havi párezer forinttal előfizethetsz a jövődre. Mutatjuk hogyan.
34902550
Hozzáigazította a valósághoz a nyugdíjemelés mértékét a kormány. Az általa vártnál magasabb infláció miatt az év eleji 15 százalék után az év egészére még 3,1 százalékkal növeli a nyugdíjakat, hogy az emelés mértéke beérje a tényleges inflációt.
34901956
Az egészségpénztárakon nem fog a válság, egyre többen vannak a tagok, és sokat is fizetnek. A dráguló magánorvosi szolgáltatásoknál jól jön az adóvisszatérítés, de a lakáshitel fizetésén is sokat lehet spórolni. Népszerűségüket az is mutatja, hogy fennállásuk óta először már több tagjuk van, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknak.
34459345
Kiválóan sikerült az idei első félév a nyugdíjpénztárak számára. A portfóliók szárnyaltak, és június végére a 2022-es fekete év veszteségeit teljesen ledolgozták. Aggasztó viszont, hogy csökken a taglétszám.
34445941
Összekapták magukat a magyarok a pénzügyi krízisben. A pénzt nem szórják el, befektetik, a hitelt meggondolják, spórolnak, ahol tudnak. A GDP és a hitelezés ennek nem örül, de az értékpapírszámlák szépen híztak a második negyedévben is. Három hónap alatt csaknem kétezer milliárd forintot tett félre a lakosság.
34318628
Nagyon hamar magukhoz tértek a tavalyi sokkból a nyugdíjpénztárak, amelyek a nyár közepére ismét csúcson járnak, a vagyonportfóliók értékei visszakapaszkodtak a 2021 novemberében elért rekordokig. A legtöbb pénztártag már visszanyerte az elszenvedett bukását.  
34110764
A cafeteria elemek közül a SZÉP Kártya a legnépszerűbb, de emellett pedig számos juttatás van még, köztük több adómentes is, amelyekről érdemes tudnia a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is. Összegyűjtöttük a többi lehetőséget is. 
33927011
A nyugdíjpénztárakat nem érinti a lakossági megtakarításokat terhelő - 2023 nyarán 13% szocho-val megemelt – kamatadó. Adómentes bevétel az önkéntes nyugdíjpénztár tagjának egyéni számláján, a fedezeti alapból történő befektetések hozamaként jóváírt összeg.
33825296
A magánnyugdíjpénztárak többsége két számjegyű hozammal zárta az első félévet, az önkéntesek több mint harmadánál is 10 százalék fölötti árfolyam-emelkedés volt június végéig. A nyugdíjpénzek lassan már a magas inflációval is felveszik a versenyt.
33772457
Megkapták a nyugdíjpénztárak, amit régóta kértek: a rossz hozamú évek után is levonhatnak utólag működési díjat a nem fizető tagságtól. Az idei év azonban szerencsére eddig kiválóan alakul, sok portfólió már most két számjegyű pluszban áll. 
33510023
Az MNB friss kockázati jelentése szerint csak 14 százalékkal nőtt tavaly a lakosság vagyonának az értéke, az év végére viszont 24,5 százalékosra ugrott az infláció. A háztartások legnagyobb vagyona továbbra is az ingatlan. 
33342395
A tavalyi gigantikus veszteség csaknem harmadát ledolgozták a nyugdíjpénztárak az első negyedév végére, azóta pedig még tovább javult a helyzet. A pénztárak működése is stabilizálódhat, a taglétszám viszont csökkent.
33157220
Sok pénzt félretettek az első negyedévben azok, akik tudtak. A nagy devizázási lázat felváltotta az idén az állampapírok, befeketési alapok és banki kötvények iránti lelkesedés, még a készpénz feltétlen hívei is elkezdtek valamilyen befektetést keresni a magas inflációban. A hitelpiacon nettó törlesztővé vált a lakosság, a drága bankhitel keveseknek kell.
32954000
Május 22-ig még van lehetőség véglegesíteni vagy benyújtani az szja-bevallást. Az adatokat a családi kedvezmények és a különböző megtakarítási formákkal elérhető szja-visszatérítés miatt is érdemes átnézni. A rendszeres nyugdíjmegtakarítók most akár 280 ezer forint sorsáról is dönthetnek.
32840411
A 2008-as válságig kell visszamenni az életbiztosításoknál, hogy olyan rossz évet találjunk, mint a tavalyi. A magas infláció ellenére csak egy százalékkal nőtt a díjbevétel, és elmaradt a decemberi befizetési hajrá. A lakosság inkább állampapírba és befektetési alapba tette a pénzét. 
32717366
  Egy friss törvénymódosítási tervezet alapján több működési bevételhez juthatnának a negatív hozam miatt ínséges időket élő önkéntes nyugdíjpénztárak. A működési költségeikre a nem fizető tagok számláiról is szabadabban vonhatnak el majd pénzt.
32654660
Tovább kell dolgozni és többet kell megtakarítani a ma fiataljainak ahhoz, hogy elkerüljék a megélhetési gondokat a nyugdíjas éveikre. Az Allianz világfelmérése szerint Magyarországon is jelentős reformokra lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljük a demográfiai és abból következő nyugdíjválságot. A 75 vizsgált ország közül a középmezőny második felében végeztünk.
32396150
Reálhozam még nincs, de az árfolyamok elindultak felfelé a legtöbb nyugdíjpénztári portfólióban. A tavalyi gigászi mínuszból az idei első negyedévben sikerült lefaragni. A magánnyugdíjpénztáraknál már minden pluszban zárt.
32369552
A nyugdíj megtakarítás talán az egyik legfontosabb dolog, amit sokan halogatnak, pedig érdemes szem előtt tartanunk felnőtt életünk során. Hiszen ha a nyugdíjazásunkat követően már nem szeretnénk keményen dolgozni, időskorunk anyagi biztonságának érdekében az aktív éveinkben folyamatosan épített, növelt megtakarításokra lesz szükségünk. A mai bejegyzésben ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány tippet megosztani.
31964753
A határidő előtti napra sikerült teljesíteni a 33,5 ezer tagú Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt. Ez a kötelezettség évről-évre veszélyt jelent a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknak.  
32069429
Az adóhivatal elérhetővé tette a 2022-es szja bevallások tervezetét. Ezt érdemes mindenkinek átnéznie, különösen akkor, ha pénztártag vagy más nyugdíjcélú megtakarítása van. Akkor is van vele tennivaló, ha ingatlaneladás után kell adózni valakinek. Megmutatjuk, kinek és mit kell csinálnia.
31934972
Az önkéntes nyugdíjpénztárak -6,8 százalékos hozammal zártak 2022-ben, az utolsó negyedév azonban jól sikerült, így minden ötödik alap pozitív eredménnyel zárt. Hosszú távon némi reálhozamot is elértek a nyugdíjalapok - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
31900526
Az utolsó negyedévben jól hajráztak, de így is rekord mínuszban zártak a hazai nyugdíjpénztárak. A működésük is veszteségessé vált, amin tagdíjemelésekkel próbálnak segíteni. A taglétszám eközben csökken és rohamosan öregszik.
31686788
Több mint 3400 milliárd forintot tettek félre tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, sőt még a hozamok is jól alakultak, de így is kevesebbet ért a vagyonuk, mint egy évvel korábban. Sokan nézik ölbe tett kézzel, ahogy az infláció elégeti a megtakarításukat.
31628081
Nem szünteti meg, csak éppen csúnyán elinflálja az állam a legtöbb adókedvezményt és támogatást. A családi pótlék összege 15 éve változatlan, de olyan kedvezmény is akad, amelyik több mint 25 éve nem emelkedett, és a negyedét sem éri már annak, mint a bevezetéskor.
31596473
Elindult a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár tagdíjbefizetésre ösztönző kampánya. Lassan gyűlik a pénz, a tagok 70 százalékának kell fizetni ahhoz, hogy az intézmény elkerülje a végelszámolást. A megmaradt négy magánnyugdíjpénztárnak ez folyamatos veszélyt jelent.
31596464
Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést. 
31258700
2022-ben nem volt olyan nyugdíjpénztári alap, amelyik reálhozamot ért volna el, sőt a leendő nyugdíjasok többsége veszteséget szenvedett el. Százezrek zárhatták két számjegyű mínuszban az évet a nyugdíjpénztárak tagjai közül.
31077167
Heti egy kávé árából hosszútávon már rengeteg célt megvalósíthatsz, ha jól csinálod! Mutatjuk mire érdemes figyelni.
30822395
Megemeli az önkéntes nyugdíjpénztárakból való kilépéskor, a felhalmozott vagyon felvételekor fizetendő költség maximális mértékét a kormány. Az átutalás költségét viszont már nem lehet majd pluszban felszámolni.
30702749
Az év utolsó hónapjában az egyik leghasznosabb módja a pénz elköltésének, ha valamilyen nyugdíjmegtakarításba tesszük, mert azzal még adójóváírást is kapunk. Nem mindegy azonban, hogy mikor indítjuk el a befizetést.
30669845
Az idei év első három negyedéve sok pénztártagnak kétszámjegyű veszteséget hozott, akik azonban nem ijedtek meg, és tovább növelték befizetéseiket. Idén rekord mértékű új befektetésekre számíthatunk. A magyar megtakarítók a jelek szerint megtanulták, hogy a nyugdíjmegtakarításoknál hosszú távon kell hozamot elérni.
30513083
Nyugdíjba fektetni hosszú távú befektetés, amely adókedvezménnyel és hosszútávú hozamokkal is gyarapíthatja a vagyonod.
30394751
Sorban állnak az emberek, hogy a 20 százalékos infláció idején 10 százaléknál valamivel jobb kamatú állampapírt vegyenek, miközben van olyan befektetés is, amire szó nélkül megadja az állam a 20 százalékos hozamot is.
30339836
Kisebb összeggel is el lehet kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, az erre megspórolt pénzt rugalmasan változtathatjuk, ha megfelelő befektetési formát választunk.
30113861
Az egész világon és Magyarországon is kiemelkedő vagyongyarapodást hoztak a befektetőknek az elmúlt évek. Ez a folyamat azonban 2022-ben durván megfordult, és az elkövetkező években sem várható az aranyévek visszatérése.
29980505
A jó évek után most negatív hozamokat láthatnak a nyugdíjpénztárakban takarékoskodók is. Megijedni azonban nincs miért, mert ezek hosszú távú megtakarítások, és a korábbi válságok példái is azt mutatják, hogy visszanyerik a pénzt ezek a befektetések.
29492849
Hiába működnek régóta a nyugdíjpénztárak, sokan nincsenek tisztában minden előnyükkel. Az adókedvezményt kínáló nyugdíj-előtakarékosság mellett még akár tagi kölcsönt is felvehetünk a pénztárunktól. 
28916624
Az ügyfelek április végén búcsút mondhattak a Budapest Banknak, és hamarosan az alapkezelői piacról is eltűnik a Budapest név. Ahogyan a bankból, ebből is MKB Alapkezelő lesz.
28766837
Az idén az első félévben nehéz pályán negatív teljesítményt ért el a legtöbb nyugdíjpénztári portfólió, de fölösleges ezért pánikba esnünk. A tisztes hozamba általában belesimulnak a rövidtávú visszaesések.
28500095
Sokan az első munkahelyükön vagy egy új cégnél lévő cafatéria rendszer egyik lehetőségeként találkoznak először az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással. Ilyenkor befektetési portfóliót kell választani. Segítünk a döntésben. 
28039091
A megugró inflációt a cégek főleg béremelésekkel próbálják ellensúlyozni a dolgozóiknál. Ha azonban nem emelik a cafetériát is, akkor az elértéktelenedhet. A munkaadók azonban kezdenek erre jobban ráébredni.
24844357
Könnyen elvesztheti reálértékét a fizetésünkhöz képest a nyugdíjra spórolt megtakarításunk, ha annak összegét nem növeljük az inflációval és a béremelésünkkel arányosan.
23846464
Néhány napunk maradt, hogy jóváhagyjuk vagy módosítsuk az szja-bevallásunkat. Ha megakadunk vele, innen kérhetünk segítséget.
21644644
Mitől zöld egy befektetés, és hogyan tudunk meggyőződni arról, hogy tényleg ilyenbe tesszük-e a pénzünket? A zCastban arról is szó esik, miként zöldíthetjük a költéseinket.
21148444
A magyarok 54 százaléka a nyugdíjkorhatár betöltésével teljesen abbahagyná a munkát. Ehhez képest azonban túl kevesek takarítanak meg annak érdekében, hogy ezt meg is tehessék.
20972974
Nem egy-két évre tesszük a pénzünket a nyugdíjpénztárakba, ezért megnéztük, mire voltak képesek az elmúlt 10-15 évben az inflációval szemben.
20939728
Magas infláció idején úgy is tud veszíteni az értékéből a nyugdíjcélú megtakarításunk a jövedelmünkhöz képest, hogy észre sem vesszük. Érdemes ezért a befizetéseinkkel is követni a pénzromlás mértékét.
20822347
A februári közepi nagy átutalások után adóbevallásban további 50 milliárdot kértek vissza az érintettek családi szja-visszaigényléssel. Még egy bő hónapig áll nyitva a lehetőség a gyerekesek előtt.
20658340
Az önkéntes pénztárak közül az egészségpénztárak befizetései nőttek a legjobban, jócskán meghaladva még a szárnyaló inflációt is. Az egészségükre nemcsak többet, hanem többen is költöttek.
20608078
Rosszul teljesítettek tavaly a magánnyugdíjpénztárak. Az összesített hozamukat az mentette meg, hogy a megtakarított összeg nagy részét a kockázatosnak számító, tavaly nagy nyereséget elérő portfóliókban helyezték el.
19906351
Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan alacsony hozamot értek el, néhány portfólió azonban így is kiemelkedően nyereséges évet produkált.  Megnéztük, mi volt a legsikeresebbek titka.
19792120
A vevők és a boltok is tolonganak az élelmiszeres SZÉP-kártyákért. Az összes nagy lánc beszállt a kártyatulajdonosok keretéért folyó harcba, a vásárlók pedig öntik a pénzt az élelmiszerekre, amíg lehet.
19787812
Az önkéntes nyugdíjpénztárak alacsony átlaghozamot értek el 2021-ben, ami mögött veszteséges és kiemelkedően nyereséges portfóliók is akadtak. A veszteséges alapok éppen a kockázatkerülők voltak, ezzel szemben a lakossági állampapírok egyre magasabb hozamot nyújtanak.
19764565
Már az éves átlagos nettó hozam is csökkent, de a megugró inflációhoz képest átlagosan jelentős reálveszteséget könyveltek el 2021-ben a nyugdíjpénztárak. Volt 7,34 százalékos veszteség is, a másik véglet 26,18 százalékos nyereség.
19633648
Mindkét öngondoskodási formánál fontos a hosszú távú, évtizedes megtakarítási időszak.
18355978
Néhány nappal az év vége előtt is meg tudjuk még szerezni a lehető legnagyobb adókedvezményt a nyugdíj megtakarításra vagy egészségpénztárba befizetett extra összeggel. Mielőtt utalunk, érdemes számba venni az egyes kedvezményeket, és most az sem, kapunk-e családi szja visszatérítést, és ha igen, marad-e még visszaigényelhető adónk.
17841655
Mikor? Most! Miért? Mert lépned kell, ha pénzügyileg biztonságos időskori éveket szeretnél. Anyagi függetlenséged a kezedben van.
17602471
- Pedig vonzóak az adókedvezmények. A magyarok közel felének nincs semmilyen nyugdíjmegtakarítása - derül ki egy európai kutatásból, amely szerint ezzel jóval az átlag alatt vagyunk a felmérésbe bevont 16 ország között.
17546815
Hidd el önbizalmat ad és büszkeséggel tölt el, ha elindulsz ezen az úton. Lehet, hogy elsőre nehéznek tűnik, de nem is olyan bonyolult, és ha belevágsz, nem fogod megbánni.
17305306
A kor csak egy szám – tartja a mondás, és nagyon igaz ez a nyugdíj-megtakarításoknál is. Nem számít, hogy hány éves vagy, ha még nincs nyugdíjpénztári megtakarításod, akkor – kortól függetlenül – itt az idő az első lépések megtételéhez. Mutatjuk hogyan érdemes!
17036302
Hosszú távra terveznél és tanácstalanul nézelődsz a termékek közt, hogy mibe is fektesd megtakarításodat, vagy már a befektetés gondolata is távol áll tőled, mert a hétköznapok nyomása alatt kevésnek érzed az erre kiszorítható összegeket? Mindkét esetre van gyógyír.
16738570
Az elmúlt hetekben számos információ és hír látott napvilágot a kormány döntése kapcsán, mely szerint a gyermeket nevelő családok adó-visszatérítésben részesülhetnek 2022-ben.
16566925
Több fejlett államhoz hasonlóan Magyarország is elöregedő társadalom, ami a nyugdíjak jelenlegi állapotát tekintve nem sok jóval kecsegtet azok számára, akik hasonló életszínvonalat szeretnének nyugdíjas korukra, mint amiben most élnek. A körülbelül nettó 135 ezer forintos átlag nyugdíj pedig meg sem közelíti a legutóbbi nettó átlagkeresetet, 287 000 forintot. A 13. havi nyugdíj lassú újjáépítése pozitív változást hoz, de aki ennél jelentősebb pénzügyi hozzájárulást szeretne öregkorára, annak érdemes valamilyen nyugdíjcélú öngondoskodást választani.
15505963
Egy kormányzati bejelentés alapján akár az egész 2021-es jövedelemadót visszakaphatják azok, akik gyermeket nevelnek - amennyiben az éves gazdasági növekedés kellően magas, 5,5 százalék felett alakul idén.
14822470
Közzétette a Magyar Nemzeti Bank az önkéntes nyugdíjpénztárak hozameredményeit. Jó hír a tagoknak, hogy az éves reálhozam a járvány ellenére is meghaladta az infláció mértékét, köszönhetően az utolsó negyedév nagy hajrájának. Összefoglaltuk a fontosabb eredményeket.
12939862
Február közepéig mindenkinek meg kell kapnia a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat.
12399989
A nyugdíj előtakarékossági hajlandóságot is könnyen alááshatja a 25 év alattiak SZJA-mentessége.
12106679
Sokan nem foglalkoznak a nyugdíjas éveikkel, pedig nagyon fontos lenne a lehető legkorábban kiszámolni, mikor mennyit tudunk tenni nyugdíjas éveink biztonságáért. Ez különösen fontos akkor, ha nem munkavállalóként, hanem például katás vállalkozóként tevékenykedünk, hiszen a havi 50 ezer forint kata után szinte alig látható összeget kap majd a vállalkozó az államtól. Ez azt jelenti, hogy minden katás elemi érdeke ez előtakarékoskodás, a munkavállalók pedig a jobb élet kialakítása érdekében takarékoskodhatnak.
10095839
Mindkettő hosszú távú megtakarítás. Mindkettő nyugdíjcélra szól. Mindkettő után jár adókedvezmény. De akkor mi a különbség az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) megtakarítás és a nyugdíjbiztosítás között? Mikor melyiket érdemes választani és miért?
9262442
Cikkünkben részletezzük, milyen adókedvezményeket lehet igénybe venni Tudd meg, mennyi kedvezmény jár a nyugdíjpénztári befizetésekre!
8827382
A hitelmoratórium sok háztartás számára jelent segítséget, hiszen az év végéig nem kell törleszteni a személyi kölcsönöket, lakáshiteleket, csok vagy babaváró hiteleket. De mi a helyzet az egyéb havi fizetnivalókkal, megtakarításokkal, tipikusan az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel és a nyugdíjbiztosításokkal, egészségbiztosításokkal?
8470325
Az MNB adataiból kiderül, hogy a magyar háztartások bruttó vagyona nőtt az elmúlt években, ez pedig hatással van a pénzügyi szektorra is. Az eredményeket a Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésben részletezték. A jelentés a biztosítási szektor és a befektetési alapkezelők eredményei mellett részletesen tárgyalja az önkéntes nyugdíjpénztárak alakulását is. Megnéztük, hogyan áll a magyar lakosság a nyugdíjcélú megtakarítások terén, és hogy milyen eredményekkel zárták a nyugdíjpénztárak az elmúlt időszakot.
3490812
A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása egyre nagyobb terhet jelent az államkasszának. Ezért a jelenleg elérhető nyugdíj előtakarékossági megoldások mellett a tervek szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kínál egy alternatívát, és elindítja a nyugdíjcélú állampapír kibocsátását. Utánajártunk, mit lehet tudni az állampapír alapú nyugdíj megtakarítási lehetőségről és elemezzük, hogyan állnak a magyar háztartások a nyugdíj előtakarékossággal.
3454404
A magáncélra felhasználható megtakarítások közül az egyik legfontosabb a nyugdíj előtakarékosság valamelyik formája - bármelyik termék mellett döntesz, nem lehet elég korán elkezdeni befektetni a jövőbe. Egy hosszú távú nyugdíj megtakarítással biztosíthatod a saját és a szeretteid számára is a gondtalanabb életet idősebb napjaidra.
2617509
A CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár 2018. július 1-jén beolvadt az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárba. Az Allianz a legnagyobb saját tőkével rendelkező önkéntes nyugdíjpénztár Magyarországon, így nem véletlen, hogy ők tudták a legjobb ajánlatot kínálni a CIB-nek és az önkéntes nyugdíjpénztár tagoknak.
1907813
A fejlett országok számára az egyik legnagyobb kihívást hosszú távon a nyugdíjkérdés jelenti. Az átlagéletkor egyre magasabb, az aktív dolgozók száma pedig nem nő ugyanakkora arányban, mint a nyugdíjasoké, sőt. A kérdés már évekkel ezelőtt felmerült: meddig tartható fenn a jelenlegi nyugdíjrendszer? Erről régóta folynak a találgatások, de anélkül, hogy tudnánk a pontos választ, a nyugdíj előtakarékosság bármely formája jobb döntés, mint a találgatás. Több lehetőség is van, hogy anyagilag biztosabbá tedd saját magad számára a nyugdíjba vonulást: utánajártunk, hogy melyik előtakarékossági formát érdemes választanod 2018-ban.
1729607
Az elsőre bonyolult, nagy falatnak tűnő feladatokat a lehető legnagyobb könnyedséggel seperjük a szőnyeg alá. Sokunknál éppen ebbe a kategóriába tartoznak a pénzügyek is, amelyek több év után átláthatatlan káosszá alakulhatnak, ha nem figyelünk oda. Mire és mennyit költünk? Hol folyik el a pénz? Mire kellene félretenni és mennyit? Mostani bejegyzésünk arról szól, hogyan kezdjünk tiszta lappal az anyagiak terén, és adunk néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan is, hogy milyen stratégiával érdemes belevágni a takarékoskodásba.
1089392
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!